HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 16 kol 2024, 15:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 386 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 08 pro 2014, 18:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 23:57
Postovi: 2546
sto kruzi autocesta od bijace na dubrave za mostar,a ne preko citluka direkt?

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 18 pro 2014, 13:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44024
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Već smo diskutirali o ovoj dionici do Počitelja i zahtjevnosti ovog mosta preko Neretve. A za trasu Mostar Sjever - Konjic, ne znam šta je najbolje, oriđinale trasa ili ova nova kroz Prenj. No nekako mislim da će Mostar Sjever - Konjic vjerojatno biti zadnja dionica cijelog VC koridora, znači sigurno ne do 2025.

Citat:
HERCEGOVINA NA NOGAMA : SPORAN IZBOR TRASE KORIDORA 5C

KORIDOR 5C - I U ZRAKU I U MRAKU

Uprava Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH na čelu s direktorom ENSADOM KARIĆEM, našla se na žestokom udaru nekoliko lokalnih zajednica koje su nezadovoljne izborom trase; Slobodna Bosna otkrila kako je i zašto izabrana i promijenjena trasa u Počitelju, Konjic-Mostar sjever te Ozemice-Karuše

Uprava Autoceste Federacije BiH povukla je posljednjih mjeseci nekoliko, u najmanju ruku, čudnih i spornih poteza, kojima je izazvala burne reakcije lokalnih zajendica.

Na vrhu top liste, prema mišljenju građevinskih eksperata, svakako je priča o mostu u Počitelju na Koridoru 5c. Ugovor o izradi projektne dokumentacije autoceste Zvirovići-Počitelj (Bivolje Brdo) dužine 11 kilometara potpisan je sa konzorcijem Institut IPSA i Divel u vrijednosti od 1,85 miliona eura. Međutim, činjenica je da je zagrebačka firma IGH ranije napravila glavni projekat za ovu dionicu autoceste koji je naručilo državno Ministarstvo prometa i komunikacija. Dakle, radi se o glavnom projektu koji je u tehničkom smislu prošao kompletne procedure propisane važećom legislativom u BiH i Federaciji BiH. Pored toga, urađene su i sve studije, studija uticaja na okoliš, saobraćajna studija, fizibiliti studija itd. Napravljen je idejni projekat i vođena javna rasprava na kojoj su date primjedbe stanovnika Počitelja i predstavnika federalnog Ministarstva kulture i sporta, odnosno pomoćnika ministra za kulturno-historijsko naslijeđe na položaj mosta u glavnom projektu. Dakle, položaj mosta preko rijeke Neretve razlog je zbog kojeg je bilo potrebno mijenjati projekat. Drugim riječima, bilo je potrebno samo dislocirati most s lokacije iz postojećeg projekta na drugu lokaciju, sjevernije od Počitelja i isprojektovati dijelove autoceste koji će se uklopiti u postojeći IGH-ov projekat. Ali, poslije provedenih javnih rasprava, ministarstva koja su odgovorna za realizaciju projekta pristupila su formiranju komisije koja je bila zadužena da riješi ovaj problem i da idejno rješenje, odnosno prijedlog nove lokacije mosta u Počitelju, a koje će biti u skladu sa primjedbama datim na javnim raspravama. Komisija je razmatrala ponuđene varijante i nakon njihovog vrednovanja, odlučili su da je od ponuđenih najpovoljnija sjeverna varijanta.

SPORAN DVOSTRUKI POSAO

Na osnovu svega navedenog jasno je da je bilo potrebno uraditi idejni i glavni projekat samo ovog dijela autoceste koji se odnosi na usvojenu novu lokaciju mosta. Međutem, Autoceste FBiH ugovaraju izradu glavnog projekta na čitavoj dionici autoceste od 11 kilometara, iako se trasa autoceste od Zvirovića prema Počitelju poklapa u ukupnoj dužini od oko 4,5 kilometra, što je 40 procenata ugovorene dužine. Dakle, radi se o dvostrukom poslu koji je već jednom uradio i naplatio zagrebački IGH, a sada se za isti posao, odnosno 40 posto istog posla, treba platiti i konzorciju Institut IPSA- Divel.
Nakon dislociranja mosta u Počitelju Autoceste FBiH provele su javnu kampanju za odabir tehničkog rješenja mosta na osnovu ponuđene tri opcije koje su u suštini tehnički ista rješenja. Autoceste FBiH provele su petnaestodnevnu anketu o odabiru dizajna mosta na svojoj Facebook stranici, a izabran je prvi prijedlog po kojem će most Počitelj biti dug 975 i visok 85 metara, sa monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara. Međutim, prije nego što se izašlo u javnost sa ponuđenim tehničkim rješenjima za najduži most na Koridoru 5c, bilo je potrebno da se urade predradnje koje su propisane zakonom i standardima koji definišu projektovanje ovakvog mosta, a koje nisu urađene. Da su ovi radovi urađeni, došlo bi se do vrlo bitnih parametara koji su obavezni za izradu glavnog projekta mosta u Počitelju. Da je projektant ispoštovao struku, most je trebao da podigne za nekih 20 metara, a podizanjem mosta projektant je mogao znatno da unaprijedi trasu autoceste, tako da je na desnoj obali mogao da povuče trasu bez tunela dužine 1210 metara, čija izgradnja će koštati tridesetak miliona eura, i velikih zasjeka sa ogromnim potpornim zidovima u dužini većoj od 100 metara.

SPORAN IZBOR LOKACIJE

Da su urađeni geoistražni radovi u koritu rijeke Neretve i iskorišteni poznati geološki, hidrogeološki i seizmički parametri, koji su ranije utvrđeni i definisani za geologiju koja karakteriše korito rijeke Neretve, došlo bi se do zaključka da temeljenje u koritu Neretve ovako velikih objekata vrlo zahtjevno, a često i nemoguće. Lokacija mosta se nalazi u 7. seizmičkoj zoni, ali pošto se radi o objektu većem od 30 metara potrebno ga je dimenzionisati za 8. seizmičku zonu. Sve ove poznate geološke činjenice potvrdili su geoistražni radovi koji su rađeni u koritu Neretve na lokacijama gdje su predviđeni temelji stubova. Geoistražnim bušotinama utvrđeno je da se baza (stijena) u koritu Neretve nalazi na dubini od 57 do 65 metara.

„Lokacija na kojoj se treba izgraditi most je u najmanju ruku tehnički neizvodljiva ovako kako je projektant predvidio. Odnosno, da bi se most izgradio prema ovom projektu, to podrazumijeva čitav niz vrlo skupih radova koje je potrebno uraditi prije nego što se pristupi izgradnji samog mosta, a koje projektant nije predvidio kod izrade projektne dokumentacije“, tvrdi naš sagovornik koji je dobro upućen u sve procedure koje je provela uprava Autocesta FBiH na projektu počiteljskog mosta. Navodno, projektant je kopirao vijadukt iz Slovenije Črni Kal, koji je iste dužine i visine stubova kao i most u Počitelju. Osim toga, na lokaciji gdje se treba izgraditi most ima previše ograničavajućih faktora koji će znatno poskupjeti izgradnju, a to je magistralni put M17 na lijevoj obali, nepostojanje puta na desnoj obali i željeznička pruga.

TRASOM PO TRASI

Primjer kako se ugovara nešto što je već jednom urađeno i plaćeno samo na različitim nivoima, a pod izgovorom optimalizacije trase, jeste i projekat autoceste na Koridoru 5c od Konjica do Mostara sjever. Državno ministarstvo prometa i komunikacija izradilo je idejni projekat autoceste od Konjica do Mostara poštujući sve važeće zakone, propise i standarde, i uvažavajući zahtjeve i interese lokalnih zajednica koje gravitiraju autocesti. Nakon ponuđenih pet varijanti alternativnih trasa, urađena je studija uticaja na okoliš i provedena javna rasprava, a usvojena je trasa koja zadovoljava sve važeće zakone, propise i standarde, kao i interese lokalnih zajednica koje gravitiraju autocesti. Ovdje treba naglasiti da je u fazi odabira ponuđenih varijanti, jedna od ponuđenih bila je i trasa koju izmjenom trase gura uprava Autocesta FBiH kao najjeftiniju, što je bilo ustanovljeno i poznato i u fazi izrade idejnog projekta. Dakle, trasa koju forsira uprava Autocesta FBiH, a koja prolazi dolinom Bijele i dalje kroz planinu Prenj, već je razmatrana u fazi izrade idejnog projekta i tada je konstatovano da je s aspekta cijene to najjeftinija varijanta. Međutim, po ostalim kriterijima u postupku multikriterijske analize, ta trasa vrednovana je kao jedna od najlošijih i zbog tog razloga je i odbačena. „Ovo što rade u Autocestama FBiH izmjenom trase autoceste Koridora 5c prema građanima Jablanice, Prozora, Gornjeg Vakufa, Bugojna i svim drugim koji žive u gornjovrbaskoj dolini je u najmanju ruku zločin“, kaže naš sagovornik navodeći da će spomenuta područja, kao i dio Hecegovačko-neretvanskog kantona, ostati saobraćajno izolovani. Sve što je navedeno za dionicu autoputa Konjic-Mostar sjever vrijedi i za dionicu Ozemice-Karuše, samo što je u ovom slučaju situacija još gora jer je riječ o istom projektantu koji ustvari treba da optimizira svoju trasu koju je već optimizirao u izradi idejnog projekta. Drugim riječima, projekti koji su već jednom urađeni i plaćeni od strane državnog Ministarstva prometa i komunikacija BiH, sada se ponovo pod „šifrom“ optimiziranja prodaju Autocestama FBiH.

LOKALNI BUNT

Zaustavite jednostrane aktivnosti na promjeni trase autoceste Konjic-Mostar sjever


Općina Jablanica u utorak, 9. decembra, izdala je saopštenje za javnost u kojem je navedeno da Autoceste FBiH nastavljaju voditi aktivnosti za dio izmijenjene trase autoceste na koridoru 5c, od Konjica do Mostara sjever, a koja zaobilazi u potpunosti ovu općinu. Ove aktivnosti vode se u tehničkom mandatu federalne Vlade, a prije izbora nove, mimo znanja javnosti, a naročito Općine Jablanica i svih drugih lokalnih zajednica čiji se interes ugrožava, nastojeći ishoditi urbanističku suglasnost i odobrenje za građenje. „Općina Jablanica raspolaže saznanjima da su aktivnosti koje se vode prešutno podržane od dijela Vlade FBiH i Ministarstva prostornog uređenja, Ministarstva okoliša i turizma i Ministarstva prometa i komunikacija“, navodi se u priopćenju. Općinski organi u Jablanici zahtijevaju da se navedene aktivnosti odmah obustave, a nositeljima ovih aktivnosti i onima koji ih podržavaju skreće se pažnja da je Općina Jablanica 30. jula 2014. godine uputila urgenciju Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima, u kojoj odbacuje idejno rješenje trase autoceste na Koridoru 5c od Konjica do Mostara, koja prolazi dolinom Bijele i dalje kroz planinu Prenj. O svojim saznanjima Općina Jablanica upoznala je i ured Europske komisije u Mostaru, općinska vijeća i načelnike pogođenih općina Prozor - Rama, Bugojno, Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Jajce, Tomislavgrad, Livno i Posušje te rukovodstva parlamentarnih stranaka u FBiH. Upućen je i zahtjev za hitno zasjedanje Vlade FBiH na ovu temu, te održavanje hitnog sastanka s Upravom Autoceste FBiH, te premijerom Vlade FBiH i ministrima prostornog uređenja, okoliša i turizma i prometa i komunikacija, sa ciljem zaustavljanja jednostranih aktivnosti koje se vode mimo znanja Općine.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 24 pro 2014, 00:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23658
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Počele i službene pripreme za izgradnju dionice autoceste Počitelj-Mostar. Objavljen tender prije 4 dana. Dakle ova dionica bi trebala biti gotova najkasnije krajem 2017. godine.

Citat:
JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar je dana 19.12.2014. godine objavilo međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija u postupku predkvalifikacije za izgradnju i nadzor nad izgradnjom dionice Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Međugorje.

Poziv će biti otvoren do kraja siječnja 2015. godine, saopćeno je iz JP Autoceste.

"Na ovoj poddionici će se graditi najduži most Počitelj na Koridoru Vc koji je dug 975 i visok 85 metara, sa monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara. Most se nalazi sjeverno od grada Počitelja na poddionici autoceste Koridora Vc Počitelj – Međugorje i spaja dvije obale rijeke Neretve, prelazi preko magistralnog puta M17, željezničke pruge i lokalne ceste", izjavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Poddionica Počitelj - Međugorje je ukupne dužine deset kilometara.

Sredstva za izgradnju ove dionice osigurana su iz sredstava Europske investicijske banke (EIB).

Ugovor za izgradnju i nadzor nad izgradnjom ove dionice potpisat će se u prvoj polovini slijedeće godine. Rok za završetak izgradnje autoceste na Koridoru Vc poddionica Počitelj - Međugorje je 30 mjeseci.

Ovo je nastavak izgradnje novog investicijskog ciklusa autoceste na Koridoru Vc ukupne dužine 80 kilometara. Izgradnjom ove poddionice povezuju se gradovi Počitelj - Međugorje sa granicom sa Hrvatskom.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 15 sij 2015, 14:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23658
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Citat:
U protekle četiri godine JP Autoceste FBiH realiziralo je 11 projekata izgradnje autoceste na Koridoru Vc, a trenutno je u prometu 102 kilometra autoceste, odnosno 35 posto Koridora Vc, rečeno je na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu, saopćeno je iz ovog poduzeća.

Završene su poddionice: Kakanj – Bilješevo, tunel "1. mart", Drivuša – Gorica, Sarajevo sjever – Sarajevo zapad (Butila – Vlakovo) i dionica Sarajevo zapad - Tarčin.

U ovom ciklusu izgrađeni su i prvi kilometri autoceste na jugu zemlje od petlje Međugorje do međunarodnog prelaza Bijača. Ovom dionicom BiH je povezana sa europskom mrežom puteva.

Trenutno je u izgradnji dionica autoceste od Svilaja do Odžak. U 2014. godini započeta je izgradnja dionice Zenica sjever – Zenica jug, a građenje i nadzor nad izgradnjom vrše domaće kompanije.

Rješeni su dugogodišnji problemi vezano za Sarajevsku zaobilaznicu i tunel 1. mart, te smo konačno dobili prometnu cjelinu moderne autoceste od 80 kilometara.

"Ovo je još jedna potvrda da u BiH postoje znanja i sposobnosti da uspješno završavamo najzahtjevniji i vrlo profitabilni državni projekt“, izjavio je generalni direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

U 2014. godini je završen najveći investicijski projekt u novijoj historiji naše zemlje, izgradnja dionice autoceste Sarajevo zapad – Tarčin.

Na dionici autoceste od Zenice do Tarčina je izgrađeno 19 kilometara tunelske cijevi i 16,5 kilometara mostova i vijadukata. Izgrađen je i prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa Drivuša u BiH koji doprinosi povećanju sigurnosti sudionika u prometu na autocesti, a time i harmonizaciji prometnih tijekova.

Prvi po investicijama u BiH

U protekle tri godine Autoceste FBiH su investirale 1,25 milijarde KM što je četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

JP Autoceste FBiH je kompanija koja je 2012. i 2013. godine bila proglašena kompanijom koja je ostvarila najveće investicije u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja autoceste jedan je od najvećih investicijskih ciklusa i jedno od najvećih državnih ulaganja u posljednjih godina.

Na izgradnji je bilo angažirano 5.000 radnika i 90 domaćih kompanija. Prošlogodišnja ostvarena dobit od 63 milijuna KM ovog poduzeća je tri puta veća od rashoda, što je jedan od indikatora za stabilnu izgradnju autoceste kroz Federaciju BiH.

Autoceste pokretač bh. gospodarstva


Prema Analizi utjecaja autoceste na rast gospodarstva koju je pripremio Ekonomski institut Sarajevo utvrđeno je da jedna konvertibilna marka uložena u izgradnju autoceste osigurava 2,3 KM prihoda pratećih djelatnosti što doprinosi rastu zaposlenosti, ekspanziji građevinskog sektora itd.

Troškovi građenja su bili niži za 27 milijuna KM, a JP Autoceste FBiH je sredstva preusmjerila u izgradnju i sanaciju 100 km regionalnih i lokalnih cesta za područija gdje su se gradile dionice autoceste na Koridoru Vc.

Novih 80 kilometara autoceste

"Završene su pripreme za novi investicijski ciklus izgradnje autoceste na Koridoru Vc. U 2015. godini počet će se sa izgradnjom autoceste od petlje Međugorje do Počitelja kao i nastavak izgradnje Zeničke zaobilaznice. Prvi put u BiH smo blizu realizacije izgradnje dionice Žepče – Doboj jug putem koncesije kao modela financiranja izgradnje autoceste. U toku je eksproprijacija zemljišta Tarčin – Konjic", naveo je Karić, te dodao da je u posljednje tri godine za realizaciju izgradnje autoceste osigurano 240 milijuna eura za dalju izgradnju Koridora Vc.

"JP Autoceste FBiH će predložiti Vladi Federacije i Parlamentu FBiH optimizaciju trase autoceste kroz planinu Prenj čime se ostvarile uštede u izgradnji autoceste u iznosu od 300 milijuna eura. Nama je drago što su ljudi prepoznali Autoceste FBiH kao poduzeće koje povezuje ljude i koje podržava društveno odgovorno poslovanje", kazao je Karić.

JP Autoceste FBiH je u protekle tri godine dodjelilo 150.000 KM stipendija najnadarenijim studentima. Ukoliko nastavimo s ovim intenzitetom izgradnju uz održiv model financiranja izgradnje autoceste Koridor Vc kroz Federaciju BiH bi mogao biti završen do 2020. godine.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 16 sij 2015, 20:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29
Postovi: 72084
Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
U 2015. dionica Medjugorje-Pocitelj ce biti glavna gradnja u Federaciji.

Konacno je na tu dionicu dosao red.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 16 sij 2015, 23:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46
Postovi: 6610
Lokacija: kašeta brokava
Nema šanse da cijeli Vc bude gotov do 2020.

_________________
Čast svakome, veresija nikome.

zabranjeni list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 22 sij 2015, 21:07 
Offline

Pridružen/a: 19 tra 2011, 01:42
Postovi: 151
Lokacija: Mostar
Punom parom posljednjih mjeseci teku radovi na regionalnoj cesti R425 od usjeka u Trebižatu do Zvirovića u čapljinskoj općini, odnosno priključka na autocestu od Zvirovića do Bijače.

Rekonstruira se cijeli dio prometnice od mosta na ''usjeku'' u Čapljini pa sve do priključka na autocestu.

Vrijedi napomenuti kako je dionica dosta proširena te kako je dobar dio brda odsječen kako bi se ublažile krivine na kojima je ćesto dolazilo do nesreća.

Trenutno se radi na tamponiranju dionice, nakon čega će uslijediti asfaltiranje. Rok za završetak radova je kraj veljače.

U tijeku su također i radovi na izgradnji vodospreme u navedenom naselju, a po završetku ovoga projekta svi stanovnici u naselju Zvirovići/Prćavci dobit će priključak na gradski vodovod.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 15 ožu 2015, 21:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58
Postovi: 36619
Lokacija: Gl. grad regije

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 22 ožu 2015, 22:15 
Offline

Pridružen/a: 10 svi 2009, 17:05
Postovi: 299
Nova trasa kroz Prenj.
slika

_________________
BOSNIAK PAROLE:
„To što je vaše, to je i naše, a što je naše, to ne može biti i vaše“


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 23 ožu 2015, 00:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 13:12
Postovi: 22451
Prošao je Prenj?
Fora, ode im Jablanica.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 23 ožu 2015, 00:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Htjeli povezivati sve svoje kasabe pa se sjetili da novca nema.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 07 tra 2015, 22:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29
Postovi: 72084
Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
Ova i slijedeca godina ce biti godine izgradnje autocesta na hrvatskim prostorima u BiH.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 09 svi 2015, 18:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29
Postovi: 72084
Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
http://bljesak.info/rubrika/business/cl ... elj/116939

Na Sveucilistu predstavljen projekt mosta Počitelj

slika

slika

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 09 svi 2015, 23:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58
Postovi: 36619
Lokacija: Gl. grad regije
Ova kombinacija most-Pocitelj je slicna onoj most na Krki i Skradin. Fascinantno izgleda a Pocitelj ce jako profitirat.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 10 svi 2015, 00:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29
Postovi: 72084
Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
Da, isto Skradin.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 10 svi 2015, 01:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 13:12
Postovi: 22451
A hrvatski mostovi :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 21 lip 2015, 16:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 21 lip 2015, 23:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 10:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Tunel kroz Prenj bi lako mogao postati granicni prelaz :)

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 22 lip 2015, 19:57 
Offline

Pridružen/a: 05 lis 2014, 16:40
Postovi: 3307
Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
Mogao bi. Tamo negdje sredinom Limburga mjeseca.

_________________
A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 22 lip 2015, 22:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 10:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Amidza, zar ne vidis da se zezam, ocekivajuci od korisnika jos bolji komentar :)
Oprosti ako sam izazvao stres :)

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 02 ruj 2015, 08:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23658
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Brzo kreće izgradnja 11 km autoceste Međugorje - Počitelj. Počinje proces javnih natječaja. Koštat će oko 100 milijuna Eura.

slika

Citat:
JP Autoceste FBiH je uputilo poziv predkvalificiranim kompanijama za dostavljenje financijskih ponuda za izgradnju tri lota autoceste na Koridoru Vc i to za dionicu Počitelj – Međugorje i Zenica jug – Zenica sjever. Rok za dostavu financijskih ponuda je 60 dana.

Popis kompanija koje su predkvalificirane za izgradnju poddionica Počitelj – Međugorje i Zenica jug – Zenica sjever možete pronaći na službenoj web stranici JP Autoceste FBiH.

Autocestom dužine 11 kilometara spojit će se Počitelj sa Međugorjem ali i sa ostatkom Europe putem autoceste Dalmatine, a započet će i nastavak izgradnje dionice autoceste Zenica jug – Zenica sjever ukupne dužine 7 km.

Osigurano je 400 milijuna KM za izgradnju naprijed navedenih dionica i to za izgradnju dionice Počitelj – Međugorje osigurana su sredstva od Europske investicijske banke u iznosu od 200 milijuna KM. Sredstva za izgradnju dionice Zenica jug – Zenica sjever su osigurana od OFID fonda u visini 120 milijuna KM, a u tijeku je procedura osiguranja 100 milijuna KM od Kuvajtskog fonda za obnovu i razvoj.

„Sa zadovoljstvom mogu najaviti da JP Autoceste FBiH završavaju sve pripreme za početak izgradnje novog investicijskog ciklusa na Koridoru Vc. Završavamo otkup zemljišta, osigurana su sredstva za izgradnju, završeni su glavni projekti, a završavamo i tendersku proceduru. Još veće zadovoljstvo mi je što je ovo samo početak izgradnje novog investicijskog ciklusa, a u narednom periodu ćemo informirati javnost o projektima izgradnje autoceste koje se uz podršku državnih institucija mogu početi sa izgradnjom do graja ove godine, istaknuo je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 19 stu 2015, 15:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23658
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Kreće pomalo Počitelj-Međugorje.

Citat:
Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić jučer je potpisao odobrenje za radove na izgradnji autoceste na koridoru Vc, dionica Mostar jug - Južna granica, poddionica Počitelj-Zvirovići.

Gradnja će se izvoditi sukladno glavnom projektu autoceste na koridoru Vc, dionica Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj-Zvirovići u ukupnoj dužini trase od 11 km i 75 m, priopćili su iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Izgradnjom poddionice Počitelj - Zvirovići stvaraju se uvjeti za nastavak izgradnje autoceste od juga zemlje prema unutrašnjosti i njeno povezivanje s magistralnom cestom M-17 kod Počitelja te izgradnju jednog od najsloženijih objekata na Koridoru Vc - Mosta Počitelj u dužini od jednog kilometra.

Realizacijom ove dionice, najvećeg infrastrukturnog projekta u našoj zemlji, ostvaruje se cilj povezivanja trase koridora Vc s Jadransko-jonskom autocestom.
"S obzirom na gospodarski i strateški značaj ovoga projekta nadam se da će se uskoro stvoriti sve pretpostavke za nastavak gradnje i ostalih dionica na trasi koridora Vc" - rekao je tim povodom ministar Martić, navodi se u priopćenju.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 15 sij 2016, 12:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 10:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Ja ovo smatram pod Herceg Bosnom. Ispravite me ako grijesim ...

Citat:
»Integral« dao najnižu ponudu za izgradnju mosta kod Svilaja

SARAJEVO, BANJALUKA - Ugovor za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja biće potpisan najdalje početkom februara i, ukoliko sve bude išlo kako je planirano, već ove građevinske sezone počeće radovi na ovom projektu vrijednom oko 26 miliona evra.

Na nedavno zatvorenom tenderu najnižu ponudu dostavio je konzorcijum firmi "Integral inženjering" i "Vektor Integra", koji je izgradnju ovog mosta procijenio na 18,9 miliona evra bez PDV-a.

Druga najniža ponuda je ona koju su zajednički dostavile kompanije "Euroasfalt" i GP ŽG iz Sarajeva te "Zagreb montaža" iz Zagreba, koje su gradnju mosta dugačkog 660 i širokog 29 metra na autoputu 5c na relaciji Svilaj - Odžak procijenile na 21,7 miliona evra bez PDV-a. Rok za izvođenje radova na ovom projektu je 730 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača radova u posao.

Opsirnije: http://www.nezavisne.com/posao/privreda/NEZAVISNE-SAZNAJU-Integral-dao-najnizu-ponudu-za-izgradnju-mosta-kod-Svilaja/347942

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 15 sij 2016, 16:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 lip 2012, 00:09
Postovi: 15562
Jel to 5c?

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 15 sij 2016, 17:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 10:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Jeste. Most na rijeci Savi pa do Odzaka, mislim.
Dalje preuzima RS do ispod Doboja

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 386 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO