|
|
Stranica: 8/10.
|
[ 250 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 18 tra 2015, 13:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 44062 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ja imam pronaciju. Tj. Imao sam. Sto vise trcim ona se smanjuje. Problema sa stopalima imas ako imas tene koje ti ne odgovaraju. Obicno ljudi kupuju na knap tene a treba uzet za citav broj vece.
Sto se tice poveza ispod koljena kazu da ga treba izbjegavat jer slabi misice u koljenu a upravo ti slabi misici i jesu najcesci uzrok stradavanju koljena. Balance board 10 min dnevno i sve 5. Što se tiče pronacije, malo bolje prodavnice za tene (npr Athlete's foot) ima uređaj koji mjeri pronaciju i sukladno tome daje preporuku za prave tene. Ja sam jedan od sretnika kojem se stopalo ne uvija ni vani ni unutra, pa idu standardne tene. Povez mi je nužan, jer se nakon dosta trčanja bez poveza počeli javljati bolovi u desnom koljenu (što nije ni čudno jer je to ipak dominantna noga u koraku koja vjerojatno podnosi najviše stresa). Zato povez ispod desnog koljena (guma unutar trake velcro omota) čuda čini.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 18 tra 2015, 14:13 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8467 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 18 tra 2015, 14:15 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Povez mi je nužan, jer se nakon dosta trčanja bez poveza počeli javljati bolovi u desnom koljenu (što nije ni čudno jer je to ipak dominantna noga u koraku koja vjerojatno podnosi najviše stresa). Zato povez ispod desnog koljena (guma unutar trake velcro omota) čuda čini. jel baš u koljenu ili negdje sa strane? ja sam imao problema u početku s bolovima koji bi se protezali s vanjske strane desnog koljena od buta do lista.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 18 tra 2015, 14:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 44062 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Graničar Jozo je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Povez mi je nužan, jer se nakon dosta trčanja bez poveza počeli javljati bolovi u desnom koljenu (što nije ni čudno jer je to ipak dominantna noga u koraku koja vjerojatno podnosi najviše stresa). Zato povez ispod desnog koljena (guma unutar trake velcro omota) čuda čini. jel baš u koljenu ili negdje sa strane? ja sam imao problema u početku s bolovima koji bi se protezali s vanjske strane desnog koljena od buta do lista. U koljenu i ispod koljena, baš ono što je opisano kao Runner's knee.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 18 tra 2015, 14:59 |
|
|
jesi pokušao malo savit nogu, pa stajati istoj?
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 18 tra 2015, 16:05 |
|
|
Nije samo od trčanja, troše se i od čučnjeva i deadliftova.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 18 tra 2015, 16:09 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24090 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Trenutno prelazim 6 km staze. 1/3 lagano trčanje i 2/3 brzo hodanje. To mi je trenutno maksimalni domet.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 18 tra 2015, 16:10 |
|
|
s obzirom da te boli desno koljeno, lagano saviješ desnu nogu i stojiš samo na njoj. lijevu podigneš.
to dovodi do jačanja muskulature. meni je to preporučeno kad me bolilo.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Pantagana
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 19 tra 2015, 01:11 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Nije samo od trčanja, troše se i od čučnjeva i deadliftova. šikaj glukozamin
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 19 tra 2015, 05:37 |
|
|
Pantagana je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Nije samo od trčanja, troše se i od čučnjeva i deadliftova. šikaj glukozamin I glukozamin i fish oils, ali džaba sve to kada sa 100kg trčiš i do 20km tjedno po betonu.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 19 tra 2015, 08:08 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37895 Lokacija: Gl. grad regije
|
Nema to veze. Imao sam ja to u pocetku. To je do asfalta, treba trcat po meksoj podlozi dok ne ojacas koljena. Opet s balance boardom i vjezbama. Sad se smiri. Ni koraka dok ne prodje. Meni je trajalo jedno 14 dana mirovanje. Uglavnom, kasnije sam mogao na asfalt koliko god hocu. Unatoc kilama.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 19 tra 2015, 08:22 |
|
|
junuze, šta je balance board?
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 19 tra 2015, 09:03 |
|
|
Ma ona okrugla ploca za vjezbanje ravnoteze. Imas je svugdje za 100 kn. Tome dodas vjezbe gdje siris noge u stranu a obihvatis ih remenom i vjezve stiskanja lopte među nogama i to je to. I bicikl je koristan naravno. Uglavnom, s koljenima nemam problema. Imam s gleznjem jer sam ga uspio slomit zimus na 3 mjesta. Sad cekam da to se sve vrati a ide sporo u p.m. Imam željeza u sebi da cigići se vrzmaju oko mene. Uglavnom, tek sam poceo s joggiranjem kratkim. Potrajat ce dok opet mognem trcat na dulje staze, ako ikad. A bas sam planirao maraton ove godine i ultru na Velebitu...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Pantagana
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 19 tra 2015, 12:25 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Pantagana je napisao/la: šikaj glukozamin
I glukozamin i fish oils, ali džaba sve to kada sa 100kg trčiš i do 20km tjedno po betonu. Aha a de reci jel pomaze to bar malo sta? Gluko i fish bi trebali sluzit regeneraciji hrskavice i podmazivanju zglobova, al evo upravo sam pricao sa likom od 35 god koji je ostao bez hrskavice u oba koljena (istrosila se nakon godina i godina skakanja na tvrdim podlogama) i uzimao je glukozamin al kaze da mu nije niti malo pomoglo... Ja sam ga poceo nedavno uzimat cisto preventivno jer i ja skacem pun k na betonu and knees dont like it
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 19 tra 2015, 19:07 |
|
|
koliko ja znam, nakon potrošene hrskavice nema povratka.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 20 tra 2015, 15:13 |
|
|
Pantagana je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: I glukozamin i fish oils, ali džaba sve to kada sa 100kg trčiš i do 20km tjedno po betonu.
Aha a de reci jel pomaze to bar malo sta? Gluko i fish bi trebali sluzit regeneraciji hrskavice i podmazivanju zglobova, al evo upravo sam pricao sa likom od 35 god koji je ostao bez hrskavice u oba koljena (istrosila se nakon godina i godina skakanja na tvrdim podlogama) i uzimao je glukozamin al kaze da mu nije niti malo pomoglo... Ja sam ga poceo nedavno uzimat cisto preventivno jer i ja skacem pun k na betonu and knees dont like it Ne pomaže. Nisam imao nikakvih problema do prošle godine, kada sam počeo trčati 25-40km tjedno. Tada se javio problem s desnim koljenom, i nikakav odmor od trčanja (više od 3 mjeseca), ni glukozamini ili fish oils nisu pomogli. Jedino što pomaže je ovo sa slike, ali ni to kad se trči puno više od 7-8km ili kad se sprinta. Možda ću otići fizioterapeutu, ali stvarno nije neki problem, navikneš se na laganu bol (intenzitet nije veći od 6/10).
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 20 tra 2015, 16:15 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Pantagana je napisao/la: Aha a de reci jel pomaze to bar malo sta? Gluko i fish bi trebali sluzit regeneraciji hrskavice i podmazivanju zglobova, al evo upravo sam pricao sa likom od 35 god koji je ostao bez hrskavice u oba koljena (istrosila se nakon godina i godina skakanja na tvrdim podlogama) i uzimao je glukozamin al kaze da mu nije niti malo pomoglo... Ja sam ga poceo nedavno uzimat cisto preventivno jer i ja skacem pun k na betonu and knees dont like it
Ne pomaže. Nisam imao nikakvih problema do prošle godine, kada sam počeo trčati 25-40km tjedno. Tada se javio problem s desnim koljenom, i nikakav odmor od trčanja (više od 3 mjeseca), ni glukozamini ili fish oils nisu pomogli. Jedino što pomaže je ovo sa slike, ali ni to kad se trči puno više od 7-8km ili kad se sprinta. Možda ću otići fizioterapeutu, ali stvarno nije neki problem, navikneš se na laganu bol (intenzitet nije veći od 6/10). Za patelu to nikako nije dobro,vrši pritisak na nju i još više se haba i stvara trenje unutar koljena.AKo se veže ispod koljena,onda ok.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 20 tra 2015, 16:17 |
|
|
Ispod koljena ide, zajebali su stvar na slici.
|
|
Vrh |
|
|
Pantagana
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 21 tra 2015, 03:39 |
|
|
onda pitanje za ministra i za sve ostale, isplati li se meni recimo to uopće uzimat, te suplemente tipa glukozamin za zglobove? počeo sam glukozamin čisto preventivno uzimat ima tjedan dana jer kao što rekoh skačem dosta na tvrdim podlogama (a bome i trčim relativo često).. i ako igra neku ulogu u tome, u under 20 klubu sam
|
|
Vrh |
|
|
Pantagana
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 21 tra 2015, 03:43 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: koliko ja znam, nakon potrošene hrskavice nema povratka. da izgleda tako, koliko sam vidio svi ti (uglavnom stariji) ljudi koji su više manje ostali bez hrskavice kažu da im nikakvi glukozamini i sl. preparati nisu pomogli
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 21 tra 2015, 06:48 |
|
|
evo nešto što bi se još moglo po pitanju koljena napraviti (osim uzimanja preparata). http://www.webmd.com/pain-management/kn ... nners-kneesjećam se dok sam ja sebi tražio nešto o petama da sam naletio na članak kako trčanje dugoročno ne oštećuje koljena. tj, radila se usporedba starijih trkača i netrkača, pa su rezultati bili isti. junuze, jesi ikad imao problema sa željezom? ostali?
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 29 tra 2015, 11:12 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: evo nešto što bi se još moglo po pitanju koljena napraviti (osim uzimanja preparata). http://www.webmd.com/pain-management/kn ... nners-kneesjećam se dok sam ja sebi tražio nešto o petama da sam naletio na članak kako trčanje dugoročno ne oštećuje koljena. tj, radila se usporedba starijih trkača i netrkača, pa su rezultati bili isti. junuze, jesi ikad imao problema sa željezom? ostali? Zimus mi je pukao gležanj kao kokica. Baš me iznenadilo, u biti vrlo bezazlen pad. E sad, ne mogu se otet dojmu da mi je nečeg falilo te da zbog toga su oslabile kosti. U biti sam to bio već osjetio na osjetljivijim nego inače zubima (vruće-hladno). Krv sam bio analizirao zbog tih zuba i nisam vidio da fali željezo. Kalcij sam redovno pio i magnezij dodatni. Jedino mi je pokazao blagi manjak eritrocita ali to je normalno za nekoga tko trči puno. Uglavnom, sad tijekom oporavka više sa zubima nema problema. Očito ću morat na to više obratit pozornost sad kad sam počeo trčati opet. Treba uzimati extra Fe, Mg, Ca... možda još nešto. Inače, ja se jako puno znojim pa možda i zbog toga je to više izraženo.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 29 tra 2015, 12:52 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: evo nešto što bi se još moglo po pitanju koljena napraviti (osim uzimanja preparata). http://www.webmd.com/pain-management/kn ... nners-kneesjećam se dok sam ja sebi tražio nešto o petama da sam naletio na članak kako trčanje dugoročno ne oštećuje koljena. tj, radila se usporedba starijih trkača i netrkača, pa su rezultati bili isti. junuze, jesi ikad imao problema sa željezom? ostali? Zimus mi je pukao gležanj kao kokica. Baš me iznenadilo, u biti vrlo bezazlen pad. E sad, ne mogu se otet dojmu da mi je nečeg falilo te da zbog toga su oslabile kosti. U biti sam to bio već osjetio na osjetljivijim nego inače zubima (vruće-hladno). Krv sam bio analizirao zbog tih zuba i nisam vidio da fali željezo. Kalcij sam redovno pio i magnezij dodatni. Jedino mi je pokazao blagi manjak eritrocita ali to je normalno za nekoga tko trči puno. Uglavnom, sad tijekom oporavka više sa zubima nema problema. Očito ću morat na to više obratit pozornost sad kad sam počeo trčati opet. Treba uzimati extra Fe, Mg, Ca... možda još nešto. Inače, ja se jako puno znojim pa možda i zbog toga je to više izraženo. Najbitnija je hrana,što više biljna..Dodatni elementi u vidu tableta nisu baš preporučljivi,remete ravnotežu.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 29 tra 2015, 13:08 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Najbitnija je hrana,što više biljna..Dodatni elementi u vidu tableta nisu baš preporučljivi,remete ravnotežu. Ma bio sam malo pokušavao promijenit prehranu kako bih smršavio a sad se vraćam korijenima. I to pravo. Doručak, kuhani ručak (s juhom i salatom), večera.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Trčanje - od rekreacije do maratona Postano: 18 svi 2015, 12:17 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|