|
|
Stranica: 92/113.
|
[ 2807 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 30 stu 2015, 22:05 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17411 Lokacija: יום טוב
|
kako ono vele - karma is a bitch...
odron koji je do prije 6 mjeseci pljuvao po ženama koje vole kuhati, sad odjednom stavlja svoje bljuvotine na ovu temu i očekuje hvalospjeve. not gonna happen.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 30 stu 2015, 23:53 |
|
|
Ja danas pristavila kalju. Razbježali se svi iz kuće. Ne znaju šta ih sutra čeka. Kalja.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 00:00 |
|
|
Wind je napisao/la: Ja danas pristavila kalju. Razbježali se svi iz kuće. Ne znaju šta ih sutra čeka. Kalja. šta je kalja?
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 00:10 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7399 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
ZGabriel je napisao/la: Wind je napisao/la: Ja danas pristavila kalju. Razbježali se svi iz kuće. Ne znaju šta ih sutra čeka. Kalja. šta je kalja? Kako bona ne znaš šta je kalja? Slatki kupus ,sa krumpirima,mesom,mrkvom i začinima. Nešto kao bosanski lonac na hercegovački način,ja bih rekao.
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 00:17 |
|
|
kiler je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: šta je kalja?
Kako bona ne znaš šta je kalja? Slatki kupus ,sa krumpirima,mesom,mrkvom i začinima. Nešto kao bosanski lonac na hercegovački način,ja bih rekao. pa ne znam. čula sam za to jelo, ali ne znam konkretno. ko da je sramota nešto ne znati. po tvom opisu - varivo.
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 00:26 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7399 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
ZGabriel je napisao/la: kiler je napisao/la: Kako bona ne znaš šta je kalja? Slatki kupus ,sa krumpirima,mesom,mrkvom i začinima. Nešto kao bosanski lonac na hercegovački način,ja bih rekao. pa ne znam. čula sam za to jelo, ali ne znam konkretno. ko da je sramota nešto ne znati. po tvom opisu - varivo. ma zezam se,to sam citirao iz serije Lud zbunjen,normalan kad dvije lezbejke iz Nizozemske dođu kod Izeta na ručak,i njegova kućna pomoćnica ih ponudi brizlama,a one je upitaju šta su te brizle. A pomoćnica će na to začuđeno sa tvrdim herc. naglaskom,'kako bona ne znaš šta su brizle'... Ne bih rekao da je varivo,ako na isto mislimo... uglavnom,to su kao komadi kuhanog kupusa,ali je sladak,zatim narančasta zaprška,pretpostavljam na bazi crvene paprike zajedno sa kuhanom teletinom,komadi krumpira,lovorov list i papar u zrnu da sve to začini. Sve u svemu,za polizati prste.
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 00:35 |
|
|
kiler je napisao/la: Ne bih rekao da je varivo,ako na isto mislimo... uglavnom,to su kao komadi kuhanog kupusa,ali je sladak,zatim narančasta zaprška,pretpostavljam na bazi crvene paprike zajedno sa kuhanom teletinom,komadi krumpira,lovorov list i papar u zrnu da sve to začini. Sve u svemu,za polizati prste. pa ako ima tekućine i zapršku, a nisu ćufte ni punjene paprike, onda je varivo. danas pričam s kolegama - komentiramo ponudu iz restorana - i kažu oni uglas - varivo mora imati mesa u sebi. meni je dobro i varivo od poriluka, cvjetače, bilo čega. i ne pravim zapršku od paprike.
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 00:36 |
|
|
@kiler U pravu si, kalja je jelo od slatkog kupusa ali bez krompira, šargarepe, makar tako piše na jednom sajtu (bosanka kalja) i sa ovčetinom. Upravo pogledala, a tako sam i pretpostavila. Staro, oprobano jelo. Pretpostavljam da ima više varijanti. http://bosanskikuhar.ba/recept/kupus-kalja/___________________
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 00:38 |
|
|
kiler je napisao/la: zatim narančasta zaprška,. btw, na ulju se poprži sitno sjeckani luk, doda se malo brašna, mljevena paprika, i to se izlije u lonac s varivom. meni se ne sviđa.
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 01:05 |
|
|
@Gabi To je klasična zaprška. Umesto nje treba koristiti gustin (nem. maizena), pomešati u vodi, dodati malo aleve paprike (nije veštački začin) i dodati jelu ako je baš nužno. ___________________
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 01:08 |
|
|
Ksenija je napisao/la: @Gabi To je klasična zaprška. Umesto nje treba koristiti gustin (nem. maizena), pomešati u vodi, dodati malo aleve paprike (nije veštački začin) i dodati jelu ako je baš nužno. ___________________ ako baš hoću obojeno varivo, ubacim smiksanu rajčicu ili koncentrat iz tube. ne volim mljevenu papriku. u "bijelo" varivo (cvjetača, poriluk ili grašak ili sve zajedno) dodam vrhnje za kuhanje. inače samo skuham povrće i meni ok.
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 01:18 |
|
|
Nešto ipak traži alevu papriku (suvu crvenu mlevenu, ne znam što bi smetala osim ako se prži na masnoći kada je jaka i nezdrava). Npr. kako bi skuvala riblji paprikaš ili bilo koji drugi, zatim gulaš i sl. jela. Jesu jaka i koliko god ih volim, odavno ih ne spremam, odnosno retko i uvek u društvu, napolju. Mileram odlično ide u taj miks kao uostalom u mnoga variva da ne kažem čorbe svetle boje. Lešo kuvanje je najzdravije kuvanje i što kraće da traje. Prženje, pečenje na masnoći treba izbegavati ili čak eliminisati iz jelovnika. Meso i riba se mogu spremati u pari ili tek blago prepeći u teflonu mada je bolje u Metalac tavi/šerpi, kako ko. Moja drugarica sve priprema u što većoj posudi samo da joj se ne isprska šporet. ___________________
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 01:21 |
|
|
Ksenija je napisao/la: Moja drugarica sve priprema u što većoj posudi samo da joj se ne isprska šporet.
pametna žena.
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 01:32 |
|
|
Jeste, inače je vrlo praktična. Jedna šerpa svakako ne gine za pranje umesto šerpa i šporet. Šerpa može i u sudomašinu ali šporet teško. lol ___________________
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 01:39 |
|
|
ja sam skroz nepraktična dok kuham. sve živo koristim, i perem usput. tek nakon obroka složim sve u perilicu - tanjure, zdjele u kojima serviram, eventualno šerpe koje nisam ranije oprala jer su bile zauzete... pravim juhu i rižoto. jedna šerpa za juhu, druga za rižu, treća za povrće koje na kraju pomiješam s rižom, četvrta za meso...baš sam blesava.
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 01:51 |
|
|
Kada već spremaš više jela za jedan obrok onda moraš tako a i ne traje dugo termička obrada ničega što si navela. Mada, treba sve pojednostaviti. Volim dalmatinsku kuhinju ali i francusku a kod njih nema mnogo priloga kao kod nas - prvo predjelo, supa/čorbičica, jelo obavezno mesnato, salata, desert, piće. Što je mnogo mnogo je. A ja bih sve to u lonac pa redom dodavala sastojke u zavisnosti koliko se koje dugo kuva. Toliko plodova u prirodi, čemu ih štedeti i mnoge kuvanjem uništavati. (ovo nema veze sa tvojim rizotom ) ___________________
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 01:55 |
|
|
Ksenija je napisao/la: (ovo nema veze sa tvojim rizotom ) pa zato isprljam 4 šerpe. riži treba 20-ak minuta, povrću desetak. meso volimo fino rumeno, a ako ga ubaciš s rižom, onda je kuhano a to ne volimo. moja juha može biti zaseban obrok, ali eto...kad je bal...
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 02:16 |
|
|
Ne kuva se valjda riža duže od povrća (i kog povrća)? Riža mora u dosta vode da ne bude lepljiva i zavisi šta pripremaš. Kao prilog mora biti al dente. Sada se mogu kupiti kesice riže i samo ih potopiš u vodu, za tili čas je gotovo, država skuvala. lol Meso seci na tanušne šnicle i peci natur (ako već ne voliš krvavo kao ja jer mora biti deblje sečeno (pogledati jedan od ministrovih uzoraka ), znači... par minuta s jedne strane, par s druge i gotovo. Jesti toplo da se ne stvrdne ako je meso nemasno. Svinjski vrat je masan i možeš ga peći bez masnoće samo što sam ja to izbacila, deca ne vole masno, meni nije neophodno i zato idemo na mršava mesa. Uglavnom sprmam ribu i piletinu i sve se to brzo priprema ili makar ne zahteva da čučiš nad šporetom. Sutra zavijam sarmu sa suvom kolenicom i slaninom. ___________________
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 11:23 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Wind je napisao/la: Ja danas pristavila kalju. Razbježali se svi iz kuće. Ne znaju šta ih sutra čeka. Kalja. šta je kalja? Ona je dala najbolju definiciju. kiler je napisao/la: Kako bona ne znaš šta je kalja? Slatki kupus ,sa krumpirima,mesom,mrkvom i začinima. Nešto kao bosanski lonac na hercegovački način,ja bih rekao. Aleva paprika je crvena kao paprika, usput kao što je šargarepa- mrkva. PAČJA ŠKOLA J.J.ZMAJ Jeste li čuli djeco, vjerujte bez šale otvara se škola za pačiće male. Svi pačići došli kao đaci stoje stari patak metnuo naočale svoje. Učio ih , učio od srijede do petka al' se nisu makli dalje od početka. Ništa više ne nauči pačurlija ta nego što je prije znala pa-pa-pa.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 11:29 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8367 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
jučer bio grah za ručak.
danas je dinastani kupus s nekim šniclama. ne znam hoće li biti svinjski but ili juneći.
inače, juneće šnicle su najbolje kad ih se napravi u ekspers loncu.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 11:29 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8367 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
inače, kalja je super. može biti i posna.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 15:00 |
|
|
Ksenija je napisao/la: Ne kuva se valjda riža duže od povrća (i kog povrća)? Riža mora u dosta vode da ne bude lepljiva i zavisi šta pripremaš. Kao prilog mora biti al dente. Sada se mogu kupiti kesice riže i samo ih potopiš u vodu, za tili čas je gotovo, država skuvala. lol kako ne? povrće izdinstam za par minuta a riži treba. doduše, ja kuham integralnu. i ne volim kad mi se povrće raspada dok ga miješam s rižom. obično izdinstam luk, dodam mrkvu, grašak, papriku izrezanu na kockice. sama riža mi je monotona bez boja. ili nekad samo izdinstam gljive s lukom i to pomiješam s rižom i piletinom. jednom sam probala te vrećice s rižom, skroz su mi nepraktične. ofurim prste dok otvorim vrećicu i istresem skuhanu rižu u zdjelu. Citat: Meso seci na tanušne šnicle i peci natur (ako već ne voliš krvavo kao ja jer mora biti deblje sečeno (pogledati jedan od ministrovih uzoraka ), znači... par minuta s jedne strane, par s druge i gotovo. Jesti toplo da se ne stvrdne ako je meso nemasno. Svinjski vrat je masan i možeš ga peći bez masnoće samo što sam ja to izbacila, deca ne vole masno, meni nije neophodno i zato idemo na mršava mesa. nismo se razumjele. ja cijelo vrijeme pričam o rižotu, samo što sastojke odvojeno pripremim, pa na kraju spojim, minutu-dvije prije serviranja. koristim samo piletinu za rižoto, izrežem je na kockice i prepržim da dobije lijepu boju. to onda pomiješam sa ovom rižom i povrćem gore. znam da to nije rižoto po definiciji, ali meni je tako bolje. meso pečem u pećnici, ne volim ga iz tave. ili neki gulaš, bolognese...ali nisam baš ljubitelj. to kuham svojima, ja sama drukčije jedem. p.s. uvjerili ste me, večeras kuham kalju, pa imam i ručak za sutra.
|
|
Vrh |
|
|
zlatna ribica
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 15:51 |
|
|
Ja danas radila tortilje. Odnosno, tortilje sam kupila, nisam imala vremena praviti. Inače su mi domaće finije. Zaboravila sam kupiti kukuruz, inače i njega stavim.
|
|
Vrh |
|
|
zlatna ribica
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 15:53 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 01 pro 2015, 16:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Wind je napisao/la: zlatna ribica je napisao/la: Meni se ova tri Ministrova jela baš sviđaju, samo što bih jedino još uz svako dodala zelenu salatu. Al ja sam opsjednuta zelenom salatom, mogla bih od nje živjet, ko živina neka I zbog ove Aztecove juhe ja isto danas pravila paradajz juhu (nisam već jako dugo, a ima li ikoja da se lakše i brže napravi), samo bez ovakve velike glavice luka Ti si jedina zlatna ribica na ovom svijetu kojoj ministar ispunjava tri želje. Ribičak mi ispunila 1 želju kad se registrirala na forum, još smišljam šta s preostale 2.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|