HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 srp 2026, 16:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 4037 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 162  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam
PostPostano: 26 pro 2015, 18:26 

granica je napisao/la:
al brate jesi i ti pomalo dogmatik..cuj "svaki vjerujuci musliman"..."svaki vjerujuci krist"..itd..pausaliziras jebote i ne uvazavas nijanse koje kod pojedinaca postoje kad se radi o pristupu religiji..

Pa mislim na one zaista koji se dive Muhamedovom liku i delu i misle da je ono sveto, a to znači osnivanje države(kalifata),uvođenje zakona(šerijata) i rata protiv nevernika(džihada).

Nemoj sad da mi mlatiš kao neke bosanske "gej-hodže" koji da bi ublažili Muhamedov lik i delo pričaju o "džihadu duše" , i o "džihadu znanja", ono kao moralni džihad i džihad spram učenju u znanju a nema nikakve veze sa svetim ratom oružjem. =))

Ili oni gej-franjevci(istina živa) što propovedaju da u bibliji zapravo ne piše da je protiv homoseksualizma , ili bar neki pogrešno tumače. =))

Religija je privatna stvar , i čim neko je pomene ovako hoće nekog vraga ili ukrasti,nekog zajebati,nekog ubiti,nekom život zagorčati,ratovati,...ili prosto da nekom kaže da je govno samo zato što ne veruje u ono što i on.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 18:28 

meni na kurac ide ta neka zelja kod muslimana da pokazu drugima da su oni muslimani..to da im se vidi u javnosti

bas me to nervira

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 18:35 

korrisnik je napisao/la:
Joe nalupetao si puno ovo u vezi crkvi i džamija.
"Halifa Omer je u Jerusalem ušao na bijeloj devi, a pored njega je bio grčki
upravnik grada, nadsveštenik Sophronius. Halifa je prvo zamolio da ga odvedu na
Brdo Hrama-dzamija ili bogomolja (mjesto porušenog hrama Sulejmana, a. s.), gdje je njegov prijatelj
Muhammed činio Noćno putovanje (Mi'radž). Tu se sageo i pomolio (proučio
dovu). Nadsveštenik je ovaj prizor posmatrao sa velikom prestravljenošću...
Mislio je da su mu se već primakli posljednji dani. Potom je halifa Omer izrazio
želju da vidi kršćanske hramove, i baš kada je bio u crkvi Holy Sepulchre (Svet
grob), došlo je vrijeme namaza. Nadsveštenik ga je uljudno pozvao da u toj crkvi
obavi svoju molitvu, međutim, halifa Omer pristojno je odbio ovaj poziv.
Objasnio je da će, u slučaju da tu klanja namaz, neki muslimani kasnije tu, u znak
sjećanja na ovaj slučaj, htjeti sagraditi džamiju, a to bi moglo značiti rušenje crkve
Sveti grob. Zbog toga je Halifa izišao iz crkve i na mjestu malo podalje od nje
obavio svoju molitvu. Upravo se na tom mjestu, tačno naspram crkve Sveti grob,
danas nalazi mala džamija izgrađena u znak sjećanja na halifu Omera.
A druga, velika džamija halife Omera izgrađena je tačno na Brdu Hrama. Kršćani
su godinama ovaj prostor, gdje su se nalazile ruševine jevrejskog Hrama koristili
kao gradsko smetljište. Halifa je svojeručno pomagao muslimananima u čišćenju
ovog smeća, a izgradnjom dva hrama(dzamija ili bogomolja) na tom mjestu muslimani su nastanili islam
u treći sveti islamski grad.
Kada je došao u Jerusalem, halifa Omer, r. a., kao rezultat muslimanske tolerancije,
sa jerusalemskim patrikom potpisao je slijedeći sporazum:
Emannama (Dokument o sigurnosti) data narodu Ilye (Jerusalema) od strane
Omera, Allahovog roba i emir-ul-mu'minina,
Emir-ul Mu'minin garantira da će biti zaštićeni životi i imeci cijelog naroda, i
bolesnog i zdravog. U isto vrijeme, garantiram da se neće dirati njihove bogomolje,
križevi i vjere. Kao što se crkve neće moći rušiti, isto tako se neće moći pretvarati ni u
prebivališta. Prava koja su prije posjedovali bit će im doslovno zaštićena. Niti će onome
što posjeduju biti načinjena neka šteta, a niti će im se vršiti bilo kakav pritisak u vezi sa
vjerom. Niko od njih ni na koji način neće biti oštećen... Allah,Njegovi pejgamberi, sahabije i
mu'mini svjedoci su ovog sporazuma.

Mislim da je red da svi kažemo jedno VELIKO HVALA što su muslimani osvojili hrišćanske zemlje i gradove i onda nam doneli toleranciju.

Ti izgleda nekontaš cinizam ovde?? , a i kako bi konatao kad si musliman a ujedno i jako glup.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 18:44 

granica je napisao/la:
meni na kurac ide ta neka zelja kod muslimana da pokazu drugima da su oni muslimani..to da im se vidi u javnosti

bas me to nervira

Pa i meni to ide na ganglije , ali to je zadatak svakog vernika i na tome se zasniva tzv.snaga vere i ponositost vernika , i misionarenje je njima zadatak.

A šta iza toga zapravo čuči?? , pa čuči to da se svima zapravo pokazuje da su vernici samim time što veruju u boga i religiju bolji od ovih drugih i moralno i duhovno.

Uostalom ne bi bila sveta parola "Nema drugog boga osim allaha" ili božja zapovest "Ja sam gospod tvoj i nemoj imati drugih bogova osim mene".

I onda ti dođu i cinično ti kažu da te poštuju i da poštuju tvoju religiju i tvoj stav. :rigam

Ja na to imam uvek spreman odgovor "MRRRRŠŠŠ pička ti materina odvratna lažljiva"

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 18:59 

postuje te a ustvari potajni misli da si inferioran u odnosu na njega :D

no dobro, s godinama sam naucio mnoge stvar ida izrelativiram i svejedno mi je...nek vjeruje ko u sta hoce. eto i ja vjerujem u to da jebem ko zmaj al ko zna..ko zna...

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:07 

granica je napisao/la:
postuje te a ustvari potajni misli da si inferioran u odnosu na njega :D

no dobro, s godinama sam naucio mnoge stvar ida izrelativiram i svejedno mi je...nek vjeruje ko u sta hoce. eto i ja vjerujem u to da jebem ko zmaj al ko zna..ko zna...

Oni hoće čim postanu vernici i obuzme ih religija svoje ekskluzivno versko pravo staro 2000 godina da ti kažu da si moralno i duhovno govno ako ne misliš kao oni , i ako reaguješ na to kako se njima ne sviđa oni se naljute i kažu da im kršiš verska prava i da te nije šteta zbog toga ubiti.

Nijedne druge religije sem ove tri(jevrejske,hrišćanske i islamske) nema koncept da svoga boga mogu spoznati i reći da je stvaran tako što negiraju druge bogove drugim ljudima.

Dakle nema većeg dokaza o lažljivosti od same postavke monotezima , jer kako neko može svoju "istinu" prikazati kao istinitu tako što će drugu "istinu" negirati drugim ljudima i drugim kulturama.

Čuj "Nema drugih bogova sem allaha"?? , pa ima li išta pokvarenije i izopačenije od ovoga?? , ja mislim da nema.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:14 

Al-Bukhaari entitled a chapter in his Saheeh: “Chapter on the building of mosques; Abu Sa’eed said: The roof of the mosque – i.e., the mosque of the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) – was made of palm branches. ‘Umar ordered that the mosque be rebuilt and he said: Protect the people from rain, but beware of using red or yellow (for adornment) and distracting the people. Anas said: They build mosques about boast about that, but they do not use them for worship except rarely. Ibn ‘Abbaas said: You are going toadorn (mosques) as the Jews and Christians adorn (their places of worship). End quote.

Abu Dawood (448) narrated that Ibn ‘Abbaas said: The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “I have not been commanded to build lofty mosques.” Ibn ‘Abbaas said: You are going toadorn (mosques) as the Jews and Christians adorn (their places of worship). This hadeeth was classed as saheeh by al-Albaani in Saheeh Abi Dawood.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:15 

joe

bolesno

ali su prvi zidovi, pa onda krscani poceli s tim sranjem, i zato ih je s pravom progonio cezar..da ih je bogdo sve potamanio i tako u korijenu sasjeko klicu monoteistickog virusa..islam onda nebi ni nasto posto je muhamedu to bila inspiracija

a nije ih tolko ni progonilo kolko su poslije izmitologizirali ..mucenici kojasta jah

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:21 

al opet..cuj..progoni..ratovi i sve to..to je bilo normala i kad su svijetom vladali tkzv. paganski bogovi..

ipak mislim da je religija uvijek i vazda samo poligon na kojem se isfuravaju drugi prohtijevi

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:29 

joe enter je napisao/la:
jer kako neko može svoju "istinu" prikazati kao istinitu tako što će drugu "istinu" negirati drugim ljudima i drugim kulturama.

A kako ti znaš da je ovo što ti tvrdiš istinito i ispravno? :kava

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:31 

"MINARET
(manāra), a tower, usually attached to a mosque, from which the muezzin (moʾaḏḏen) summons Muslims to prayer. In Arabic, manāra originally denotes a lighthouse or signaling tower at sea. The minaret was not part of the architecture of the early Islamic period. It appeared first in the 8th and 9th centuries.

MINARET (manāra), a tower, usually attached to a mosque, from which the muezzin (moʾaḏḏen) summons Muslims to prayer. In Arabic, manāra originally denotes a lighthouse or signaling tower at sea. The minaret was not part of the architecture of the early Islamic period. It appeared first in the 8th and 9th centuries in Arabia (Boṣrā in Syria) and in the Islamic West (Rabat, Marrakesh, Seville), in the form of square towers of great height (Oleg Grabar, The Formation of Islamic Art, 1973. pp. 43-44). Spiral-shaped minarets with an external ascent — as in 9th-century Sāmarrā — were also built on square platforms. The development of minaret buildings among the Omayyads in Syria was probably influenced by Christian church towers. In Iran, the prevalent shape of minaret buildings was from the very beginning the round, column-shaft type (Dāmḡān, Tārik-Ḵāna, 1030 C.E.; FIGURE 1, FIGURE 2, FIGURE 3). This could stand on a rectangular platform (Ḵosrowgerd, 1111 C.E.) or have an octagonal substructure, as in Golpāygān, (ca. 1100 C.E.) or Kerāt (Saljuq).

The Iranian minaret, in which group we also include the eastern Islamic examples in Afghanistan, India and the areas of the Caspian Sea, have their shafts slightly tapering off towards the top and possess one or two ambulatories for the muezzin. They are fifty or more meters high and are built of baked brick, and partially of glazed brick as decorative elements. Within the shaft of the minaret there are spiral staircases.

As a rule, minarets are closely connected with a mosque building. Where this is no longer recognizable, we can often assume a ruined mosque, probably built in some transient building material (clay bricks) near the minaret. This does not imply a solid structural connection; there may even have been a considerable distance between the two buildings, as is the case with the Masjed-e Jomʿa in Ardabil from the Saljuq period (W. Kleiss, “Zwei Erkundungsfahrten in Nordwest-Iran,” AMI, N.F. 2, 1969, p. 33). The muezzin’s climb to the balcony-shaped ambulatory takes place within the shafts of the minaret through a winding staircase with a central newel (Kleiss, op. cit., p. 37). In the masonry, there are small openings to provide light at long intervals.

The ambulatories for the muezzin project in the shape of stalactite capitals and produce the impression of a column with a capital. There appears to be no functional difference between minarets having one ambulatory and those having two on top of one another. The stalactite shapes are varied, and ornamental bands — most of them with inscriptions — are put up on various heights of the shaft.

The minaret shafts are often decorated with rich brick ornaments (FIGURE 3), mainly in geometrical shapes, in baked or polychrome glazed bricks, the latter since the 14th or 15th centuries. The ambulatories for the muezzin were often covered with wooden constructions and have been preserved from Safavid and Qajar times.

A few peculiarities are to be pointed out about Iranian minarets: in Ziār, Kerāt, Gār and Golpāygān, the lower parts of the shafts are octagonal (FIGURE 1 and FIGURE 2), and the minaret shaft of Golpāygān is, in addition, richly subdivided. In the Meydān minaret in Sāva (Saljuq), the meydān minaret in Qom (Saljuq), in Bandar-e Anzali (19th century) and in Isfahan’s Menār(-e) Jonbān (Safavid), the balconies for the muezzin are massively walled as tower rooms (Reżā Morādi Giāṯ-ābādi, Photographic Encyclopedia of Iran, IV, Minarets of Iran, 20).
slika
The two “swaying minarets” (Manār-e Jombān) in Isfahan from the Safavid period are particularly interesting. They are erected above a Mongol ayvān structure on a grid of wooden beams (Photographic Encyclopedia of Iran, IV, 20). In Khoy, the Šams-e Dinbali minaret (Šams-e Tabrizi minaret) has its shaft decorated with numerous ram skulls, with their horns projecting out of the façade structure (Photographic Encyclopedia of Iran, IV, 22).

But for a few exceptions, such as Sin near Isfahan, Qom, and Khorramabad (FIGURE 1), Barsiān and the Safavid minaret in Qom (FIGURE 2), which are not subdivided in their heights, most Iranian minarets of the pre-Safavid period have the subdivisions of their minaret shafts decorated with brick ornaments or inscription bands. The latter serve to separate the individual decorative areas from one another. From the 14th century on, geometric structures appear as décor for the minaret shafts. Examples are Isfahan’s Bāḡ-e Quš-ḵāna and the Ḵᵛāja ʿAlam minaret (FIGURE 1). This style was further expanded in the Timurid period, as in Abarquh (FIGURE 2), and later in Safavid minarets, as can be seen in modern mosque buildings.

The concept of several minarets for one mosque is to be understood as an architectonic decoration, for from a functional point of view a mosque only requires one minaret. Thus two minarets, as in Isfahan (Manār-e Jombān and Dardasht, FIGURE 1) or in Yazd (FIGURE 1), Abarquh (FIGURE 2) or the double minaret at the Masjed-e Shah in Isfahan (FIGURE 2) or the Qajar group of three minarets in Bandar-e Anzali (FIGURE 2) are to be considered rather as architectural motifs. The eight minarets surrounding the dome of the Solṭāniya mausoleum are to be understood as the concept of a building originally meant for the grave of eight imams (FIGURE 2). The brick decoration of the minaret shafts is composed in geometrical shapes in terms of the current brick size of 21x21x6 cm (FIGURE 3).

Among the types of minarets we may also count the Mil-e Nāderi in southern Itran, a tower built of baked bricks which is no longer preserved at its full height, situated on the caravan road between Bam and Zāhedan. It stands in the midst of flat desert land, visible from afar, but without any recognizable buildings near it, without a caravansary or a mosque. It has a winding staircase, and features horizontal bands corresponding with the widespread horizontal subdivisions of the shafts in Iranian minarets. Built no doubt primarily as a guide for caravans, the Mil-e Nāderi may have served a secondary function as the site for the call to prayer for the caravans camping around it.

In comparison with Turkish minarets, especially of the Ottoman period, Iranian minarets have small domes above them, rather than the pointed towers seen in Turkish models.

The towers of Firuzābād (Firuzābād minaret) and Nurābād (Eždehā Minaret), which are known as minarets in Iranian literature, are pre-Islamic buildings used in Islamic times as sites for the call to prayer. They stand respectively in the center of a city (Firuzābād) and higher up at the edge of a settlement (Nurābād). The use of the site for the call to prayer appears more plausible in the case of the tower of Firuzābād (D. Huff, “Zur Rekonstruktion des Turmes von Firuzabad,” Istanbuler Mitteilungen, 19/20, 1969/1970, 319ff.).

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:38 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
jer kako neko može svoju "istinu" prikazati kao istinitu tako što će drugu "istinu" negirati drugim ljudima i drugim kulturama.

To je glavni argument zbog kojeg ja licno nikad ne bih rekao da sam ateista vec agnostik. Jer ne znam. Mogu samo da vjerujem, da ima, ili da nema.

Ali mi raspravljamo o ideologijama monoteistickih religija koje su po defaultu iskljucive. Od samog pocetka, dakle cak i u inferiornoj poziciji, manjinskoj, su nastaupali sa pozicije apsolutnog pravednika..slijedbenika jedinog boga.

Zamisli sta je to znacilo za rimsko drustvo u kojem se postovalo pravo na vjeroispovijest svih bogova i bozanstava.

Monoteizam - i tu je Joe na neki nacin u pravu - jeste jedna vrsta religijskog "fasizma"

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:46 

granica je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

To je glavni argument zbog kojeg ja licno nikad ne bih rekao da sam ateista vec agnostik. Jer ne znam. Mogu samo da vjerujem, da ima, ili da nema.

Ali mi raspravljamo o ideologijama monoteistickih religija koje su po defaultu iskljucive. Od samog pocetka, dakle cak i u inferiornoj poziciji, manjinskoj, su nastaupali sa pozicije apsolutnog pravednika..slijedbenika jedinog boga.

Zamisli sta je to znacilo za rimsko drustvo u kojem se postovalo pravo na vjeroispovijest svih bogova i bozanstava.

Monoteizam - i tu je Joe na neki nacin u pravu - jeste jedna vrsta religijskog "fasizma"

Problem je razum.Zdrav razum.Veoma mali broj ljudi ga ima.Ostali trebaju ljudske "autoritete" da im kažu kako da žive,u što da vjeruju,što da jedu,kako da seru i pišaju da prostiš...

Btw,Joe razmišlja u "demokratskim" okvirima,i to je njegov problem.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:48 

"Ostali trebaju ljudske "autoritete" da im kažu kako da žive,u što da vjeruju,što da jedu,kako da seru i pišaju da prostiš.

Pa i Isus je neki autoritet to znači da su sljedbenici Isusa Mosije i Muhameda a.s nezdravog razuma.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:58 

korrisnik je napisao/la:
"Ostali trebaju ljudske "autoritete" da im kažu kako da žive,u što da vjeruju,što da jedu,kako da seru i pišaju da prostiš.

Pa i Isus je neki autoritet to znači da su sljedbenici Isusa Mosije i Muhameda a.s nezdravog razuma.

Da,Isus je autoritet,ali ne ljudski. :kava

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:58 

Ako pitaš šta je islam, evo šta:
čisto srce, dobra duša koja zna
da je život zdrav i radin, krepostan,
ko molitva Bogu dragom ugodan.

Bit' na korist okolini, rodu svom,
volit ljude kao braću dušom svom,
vjerovati da se zloća vraća zlim,
a dobrota nagrađuje najljepšim.

Častan život međ' ljudima proživit',
gdje god možeš dobro djelo učinit',
naukom se i poštenjem okitit',
djecu svoju u islamu odgojit'.

Svakom djelu nijjet iskren treba dat',
u Boga se punim srcem pouzdat'.
Sa smirenjem treba primit svaki kraj,
gdje je sreća, a gdje žalost - hajde znaj!

Sve zakone i pouke životne,
sve istine i ljepote duhovne,
od bešike pa do Dana sudnjega
načela su iz Kur'ana mudroga.

Ko se po tom za života svog vlada
može reći da islamu pripada.
A Bog znade ko je kakav - samo On,-
nek udjeli milost vječnu robu svom!

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 20:59 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

To je sad izvrdavanje, jer taj "autoritet" ne zna kad je Sudnji dan.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 21:03 

korrisnik je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

To je sad izvrdavanje.

Kakvo izvrdavanje?Isus je Bog,između ostalog.I sve što već implicira iz te činjenice da je Bog.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 21:06 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Ja ne nemam pretenzije na tzv.konačnu istinu i ne znam šta je "istina" jer suludo je uopšte tvrditi takvo nešto , ali ne znaš ni ti , tako da onaj koji tvrdi da zna je običan LAŽOV sve dok se ne utvrdi da ono što tvrdi jeste istina.

Ja mogu tvrditi da vampiri i karakondžule postoje , a hoćeš li mi ti dati zbog toga moralno-društvenu podlogu da svima solim pamet o moralu i kako trebaju svi ljudi uređivati svoj život na osnovu tih vampira i karakondžula?? , pa verovatno nećeš , sve dok ti ne podastrem dokaze za postojanje vampira i karakondžula.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 21:06 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

To je sad izvrdavanje.

Kakvo izvrdavanje?Isus je Bog,između ostalog.I sve što već implicira iz te činjenice da je Bog.

" Bog Otac (1. božanska osoba) zna kada će biti Sudnji dan "A O ONOM DANU I ČASU NITKO NE ZNA, PA NI ANĐELI NEBESKI, NI SIN, NEGO SAMO OTAC." Mt 24 ,36
Kakav je to Bog kad ne zna kad će biti uništenje ovozemaljskog Svijeta?
Dolaziš na temi o Islamu da reklamiraš kršćanstvo pa ćeš mene optužiti da idem u offtopic.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 21:25 

joe enter je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Ja ne nemam pretenzije na tzv.konačnu istinu i ne znam šta je "istina" jer suludo je uopšte tvrditi takvo nešto , ali ne znaš ni ti , tako da onaj koji tvrdi da zna je običan LAŽOV sve dok se ne utvrdi da ono što tvrdi jeste istina.

Ja mogu tvrditi da vampiri i karakondžule postoje , a hoćeš li mi ti dati zbog toga moralno-društvenu podlogu da svima solim pamet o moralu i kako trebaju svi ljudi uređivati svoj život na osnovu tih vampira i karakondžula?? , pa verovatno nećeš , sve dok ti ne podastrem dokaze za postojanje vampira i karakondžula.

Ne znam ni ja,to i kažem.Ali po rodu njihovom se jasno zna što je istina.Tko se može porediti sa Kristom po tom pitanju?Već sam pisao o tome na drugom pdf-u,da se ne ponavljam.

Nije problem postoje li karakondžule,nego kakav je njihov "rod", kao rezultat te filozofije koja ih zastupa.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 22:25 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Ne znam ni ja,to i kažem.Ali po rodu njihovom se jasno zna što je istina.Tko se može porediti sa Kristom po tom pitanju?Već sam pisao o tome na drugom pdf-u,da se ne ponavljam.

Nije problem postoje li karakondžule,nego kakav je njihov "rod", kao rezultat te filozofije koja ih zastupa.

Sve što se zasniva na tako brutalnoj LAŽI ili na neproverenim informacijama ne može doneti sreću bilo kome , tj.može ako živiš u srednjem veku i misliš da je grom kazna božja a ne prirodna pojava naučno dokazana.

Tebi je izgleda bitno da samo ako izmisliš neku bajku i predstaviš je kao moralnu i duhovnu osnovu za život je neupitna činjenica koju moramo slediti.

Zašto bi se onda ti bunio ako tvoja kćerka ili sin budu pripadnici npr.sekate Crna Ruža, i to je istina i moralna i duhovna istina kao i tvoja ova bajka takođe , zar ne?!

Tvoje verovanje u imaginarno biće nije više vredno od drugih imagiranih verovanja u imagirana bića , a tek tvoje mišljenje da tvoja vera je moralno i duhovno više vrednija od drugih verovanja je van pameti.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2015, 22:59 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

To je sad izvrdavanje.

Znas li slucajno kad je donesen zakljucak - dakle definitivno, da je Isus bog?

Ako se ne varam raspravljalo se jedno vrijeme itekako o tome i postojalo je strujanje unutar krscanstva - na njemackom "Arianer", primjera radi su Zapadni Goti, ali prije svega Vandali (vladali cijelom sjevernom Afrikom, primjera radi, pa dijelovima Spanije), vjerovali na taj nacin u krscanskog boga.

Znas, sve te rasprave na svakoraznim koncilima meni tuknu na to da je dosta toga sto vjernici danas uzimaju zdravo za gotovo doneseno dekretom svakoraznih biskupa itd..

Vrh

PostPostano: 27 pro 2015, 14:28 

Mozda netko tko ima znanje o kuranu da mi objasni ovo, hvala.

-Haman: Perzija vs Egipat?
-Samaricani: postojali 700 ili 1400 pr.Kr.?
-Marija/Merjema sura 3 35-45: gdje je prelom od Merjeme do Marije ?

Vrh

PostPostano: 27 pro 2015, 15:19 

Bilic07 je napisao/la:
Mozda netko tko ima znanje o kuranu da mi objasni ovo, hvala.

-Haman: Perzija vs Egipat?
-Samaricani: postojali 700 ili 1400 pr.Kr.?
-Marija/Merjema sura 3 35-45: gdje je prelom od Merjeme do Marije ?

Na pitanje Marija / Merjema dobio sam odgovor na Islam chattu:
Obe su imale oca Imrana i brata Arona.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4037 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 162  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: