|
|
Stranica: 7/16.
|
[ 400 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 10:40 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Tako je klicao Gavrilo Princip (u jednom proznim djelu):
Grade pruge da odvoze rude! Grade škole da nam djeca uče njemački!! Grade muzeje da nas muzu! Grade kanalizacije da im njihova govna teku pod nama!!
Podsjeća malo na:
Da li si znao da su svi troškovi okupacije Bosne i Hercegovine pokrivani iz Bosne i Hercegovine npr? A poslove u upravi dobijali su uglavnom koferaši. Kada je na suđenju u jesen 1914. godine upitan zašto je ubio austrougarskog prestolonaslednika, Gavrilo Princip je odgovorio: „Narod trpi što je potpuno osirotio, što ga smatraju stokom... Ja sam seoski sin, znam kako je na selu i zato sam hteo da se osvetim i nije mi žao." Principov blizak prijatelj, Borivoje Jevtić, poručio je budućim istoričarima da „kad se bude premetalo i istraživalo ono što je u nama", moraju se razumeti ekonomske i političke prilike u Bosni i Hercegovini. Na samo nekoliko stotina kilometara od Beča, gde cveta moderna evropska kultura, gde stvaraju Gustav Klimt i Sigmund Frojd, austrougarska politička elita u Bosni i Hercegovini održava feudalni kmetski sistem. Bosanski kmet, poput oca Gavrila Principa, plaćao je porez caru, porez spahiji i bio primoran da plaća izdržavanje austrougarske administracije. Iako je taj period evropske istorije poznat kao Belle Epoque (lepa epoha), on za mnoge nije bio takav. Bez obzira na to što Bosna i Hercegovina u kojoj odrasta Gavrilo Princip ima deset puta više žandarmerijskih stanica od škola, Austrougarska je svoju vlast i upravu u Bosni i Hercegovini predstavljala kao „civilizatorsku misiju". Bečki visoki činovnici isticali su da donose „evropsku kulturu" i „evropske vrednosti" na prostore do tada odsečene od civilizacije i kulture. Mladobosanci su bili svesni da je civilizatorska misija pokriće za nedemokratsku vlast. Pisali su da „Austrougarska monarhija nije 'evropska misionarka' u Bosni i Hercegovini", već zavojevač i otimač. Habzburška monarhija se hvalila velelepnim fasadama gradske većnice u Sarajevu, ali mladobosanci su primetili da niko ne govori o tome da iza gradske većnice stoji stotine ćelija policijske uprave. Iako su plate činovnika isplaćivane od poreza koji su plaćali Bosanci i Hercegovci, mesta u državnoj službi bila su rezervisana prevashodno za one koji su u Bosnu i Hercegovinu došli sa austrougarskom vojskom, a ne za domaće stanovništvo. Mladobosanci su pisali da je okupator došao da „eksploatiše i da guli, a ne da podiže", da je doveo i „vojsku gladnih i beskrupuloznih činovnika" da deli zemlju svojim kolonistima, a „raskućava domaće". Borivoje Jevtić je isticao da su atentatori došli iz redova „poniženih i uvređenih". „Gonjen sa svojega praga kao pseto, tuđinac u sopstvenoj zemlji, bosanski omladinac je osećao gde ga boli", zabeležio je Jevtić. Citat: Što je falilo npr Slovencima, ili Česima, Slovacima? Živjeli su neusporedivo bogatije, dostojanstvenije i u društvu koje je bilo mnogo pravednije u smislu ljudskih prava i sloboda. To što im je umjesto jednoga kralja bio drugi i to što im je tvornicu gradio Hans nije im nimalo smetalo, jer je za nekoliko generacija Hansa zamijenio Waclav. Pa pitaj onda njih zašto su se bunili kad im je bilo tako lijepo. Svi odreda, pa i Hrvati. Citat: Jer što je u biti AuG htjela od Srbije? Da njen teritorij pripoji sebi? Dakako da ne. Da je rasparča? Da Srbe pobije? Dakako da ne. Htjela je samo određene političko-trgovačke ugovore koji bi joj dakako išle u prilog, ali na dulji rok bi od toga imala korist i Srbija. Pogotovu jer je Srbija i inače morala sa nekim takve aranžmane zaključiti, npr sa Francuskom kasnije, i pogotovu jer suvremena praksa pokazuje da i danas male zemlje itekako moraju to činiti, koliko se samo zemlje regiona danas ponižavaju pred EU adminstracijom... ali drugoga izlaza nema osim povratka u 1993. Da, htjela je srpske teritorije, i to ne samo u Kraljevini Srbiji već i u Bosni i drugdje gdje žive Srbi. Htjela je da podijeli naše zemlje, obećavala je dijelove Rumunima ako budu na njihovoj strani, Bugarima, Šiptarima, plan je bio da se Srbija svede na malu zavisnu kneževinu tipa Lihtenštajna, ok, sa malo većom teritorijom. Htjela je fizički da uništi Srbe na Kosovu, u Vojvodini, Hrvatskoj, Bosni, u Makedoniji... Da ne pominjemo da je htjela ekonomsko porobljivanje. Jedna od mnogih kriza između BiH i AU desila se kad Srbija nije htjela da kupi topove "Škoda", druga kad je htjela da potpiše carinski sporazum sa Bugarskom... Citat: Budimo realni, animozitet Srbije prema KuK je ležao u težnji ka pripojenju BiH, a ti odnosi su bili posebno zaoštreni nakon aneksije 1908. A interes KuK je bio da spriječi malu Srbiju da joj se petlja u njenu ekspanziju, zapravo Srbiju kao običnu ekspozituru Rusije. Interes KuK je bio da se proširi ka jugoistoku, u čemu joj je smetalo samo postojanje Srba i Srbije. U tome je bio problem, a ne što je Srbija počela da mrzi AU zbog Bosne.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 10:59 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Došli Austrijanci i seljačka djeca po prvi put u povijesti mogli studirati, školovati se. Gavrilu je bilo predobro u životu pa se dosađivao čitajući "revolucionarna" trolanja.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 11:04 |
|
|
Obljaj ti je u Grahovu nešto što je u LAju Beverli Hils 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 11:15 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28541 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
A i ti ga Matema pretjeruješ. Čuj, poslove dobijali "kuferaši"? Pa dakako da će npr sudac biti netko tko je izvan BiH, jer u samoj BiH tada nije bilo više od 5 pravnika.  Normalno da će arhitekti i liječnici doći sa strane, šefovi policije također ( neće valjda turske zaptije), profesionalni vojnici također... koliko je bilo pukovnika iz BiH da preuzmu pozicije nakon okupacije?? A nije da se npr Srbima branilo školovanje za te pozicije. A ni BiH nije baš bila atraktivna da se Bečlije lome za mjesto pisara u Vlasenici. I normalno da će troškove za njihove plaće i smještaj iTD snositi BiH, tko drugi? Kada nađeš drukčiji primjer u svijetu javi nam. AuG nije bila demokratska država po današnjim mjerilima, ali za ono vrijeme je bila Švicarska. Osobito u zaštiti prava pojedinca, čovjeka. Postojao je red, poštovao se zakon i to je možda najveća zasluga AuG glede BiH. Citat: htjela je srpske teritorije, i to ne samo u Kraljevini Srbiji već i u Bosni i drugdje gdje žive Srbi. Htjela je da podijeli naše zemlje, obećavala je dijelove Rumunima ako budu na njihovoj strani, Bugarima, Šiptarima Pa normalno da je u ww1 to nudila, što je u tomu čudno? Nudili su i Francuzi i Englezi Talijanima Dalmaciju... Btw, ono što su obećali Bugarima i Albancima to sada ni nemate. ;) Citat: Htjela je fizički da uništi Srbe na Kosovu, u Vojvodini, Hrvatskoj, Bosni, u Makedoniji... Ajde ne zajebaji! Jel stvarno vjeruješ u te gluposti? Što je za vrijeme Frajne Josipa falilo Srbima u Lici, Vojvodini, Kurdunu?? Citat: Da ne pominjemo da je htjela ekonomsko porobljivanje. Jedna od mnogih kriza između BiH i AU desila se kad Srbija nije htjela da kupi topove "Škoda", druga kad je htjela da potpiše carinski sporazum sa Bugarskom... E jbg, a koja sad zemlja neće da ekonomski porobi drugu? Tko je danas pokupovao sve banke u regionu?  Telekome? Vidiš samo kolika se frka digla oko "Južnog toka". Citat: Interes KuK je bio da se proširi ka jugoistoku, u čemu joj je smetalo samo postojanje Srba i Srbije. U tome je bio problem, a ne što je Srbija počela da mrzi AU zbog Bosne.
Kako joj onda nije smetalo postojanje Bugarske, njene saveznice? Ne, ne, trebaš biti bar malo realan i priznati da nitko tu nije bio bezgrešan.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 11:16 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Vi Srbi ste uvijek stabilan kandidat za zaglaviti u nekoj diktaturi, pa tako i danas. Od svih naroda izašlih iz komunizma ste još uvijek najviše kritični (ako izuzmem rizik kod muslimana da zaglave u sharia diktaturi). Tko god se pojavi na sceni da vam obeća malo zemlje van srpskih granica vi ga prigrlite, nema veze što vam pola Beograda može pobiti i ostatak zemlje zaviti u crno.
Zaustavilo vam se vrijeme, ne teče nikako. Već to relativno kratko vremena od raspada Jugoslavije Slovenci ne mogu razumjeti kako su mogli sa vama biti u istoj državi. Za nekih 100 goddina će kod Slovenaca (i ostalih) izazivati fizičku mučninu kad im netko spomene da su sa vama bili istoj državi i glavni grad im bio Beograd.
Inače te interpretacije vaših povijesničara, kao tu gore, možeš sasvim malo doraditi i da vrijedi za Srbe u Bosni i danas. OHR i slično. Gavrilo bi danas roknuo Inzka.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 11:28 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Metemma je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Kao što rekoh ovo je glavna linija iz tvog citata : Što dokazuje da ste nesposobni gledati kroz oči drugih naroda svijet. Moj pogled je realan jer se bazira na brojkama(od BDPa do brojnosti Hrvata) - tvoj se bazira na ideologiji koju sam opisao u prethodnom postu, odbijanje svakog zdravorazumskog pogleda sa stajališta druge strane već se nameće jedna misao o AU - ona srpska, jedan pogled - onaj srpski. Čemu?
Naravno da nije problem shvatiti da drugi narodi imaju drugačije poglede. Ovo sam napisao jer si ti pisao da mi Srbi eto imamo nekakvu lošu predstavu o Sahertorta Mocartkugle super slatkoj i finoj Austriji. Ta priča je go qrac. A ako ti misliš da bi ti ta i takva država dala nekakvu konfederaciju i sama sebe preustrojila kako bi uključila potlačene narode u upravljanje državom, onda jednostavno nemaš pojma kakva je to država bila i kakvi su joj bili vođe. Ti se ponašaš kao da bi AU ispunila sve tvoje želje a tvoji preci su pucali na njene činovnike koliko i Princip. Projektuješ svoje snove kao da bi ih Austrija ostvarila. Niđe veze, nikakvog opravdanja za takve teorije. Nije meni problem da shvatim tvoj pogled, problem mi je što ti je tumačenje činjenica i proricanje alternativne budućnosti na nivou lijepih želja. Citat: I jel shvaćaš da se nama živo j**** za vaše nedaće sa Albancima, riješavajte ih sami, da nas ne dira previše strijeljanje brđana koji se nisu htjeli pokoriti novoj legalnoj vlasti, niti smrt jednog krvavog diktatora u Marseillesu - kao što realno ni vas ne interesiraju hrvatske žrtve ni Stjepan Radić ili smrt Franje Ferdinanda. Ne brini, nisam očekivao da će ti smetati takve sitnice kao što su masovna ubistva i teror da promijeniš svoju sliku o divnoj Austriji. To je ilustracija koja služi da pokaže kakva je to svinjarija od zločinačke države bila, a ne da pobudi tvoja osjećanja, jebe mi se za tvoja osjećanja, ne mislim te jebat. Citat: Cuvaj je imao atentat jer je bio gori od Hedervarya, ali reakcija AU na taj atentan pokazuje koliko su oni bili i jesu daleko od vas po civilizacijskoj razini (a time i mi kao sljednici te iste) - poslije njega je u Hrvatskoj vraćen ustavni poredak, a Cuvaj smijenjen. S druge strane nakon atentata na diktatora u Marseillesu krenule su brutalne policijske racije i stezanje obruča koje je popustilo tek nakon što je došlo do trajne destabilizacije države i potpune antagonizacije Hrvata i Srba. Nemoj molim te o vašoj civilizacijskoj razini, usraću se. Lijepo ste je pokazali više puta. Ti pričaš da je Austrija bila bajna, tvoji preci su se bunili protiv nje i dvije godine prije Principa pokušali dva atentata na najviše zemaljske činovnike. Nekako imam utisak da su oni bolje poznavali situaciju. Citat: Ukratko kako možeš tvrditi da je opstanak AU bio loš za Hrvate? Ne možeš. Idiotizam je to i sugerirati u svjetlu svih statističkih podataka koji se odnose na Hrvate i Hrvatsku. Isto tako bi bilo idiotizam sugerirati da bi opstanak AU bio dobar za Srbe. Jer rast BDPa ne znači da biste dobro prošli kao narod. Mađarska je imala najveći rast BDPa u Evropi krajem 19. vijeka, pa je opet strašnom asimilatorskom politikom jela druge narode unutar Mađarske. Vrlo je moguće da biste danas imali velik BDP, eto na nivou današnje Mađarske možda, ali bi Janoš bilo jako popularno ime u Zagrebu. To su dvije odvojene stvari. Prirodni prirast je nešto što je bilo normalno u to doba i nije garantovalo ništa posebno. Citat: Timarenje prepuštam vama, ruskog konja a bome i europskog (i hrvatskog unutar toga) u narednom desetljeću i pol  Ružno je gledati kako mladi ne poštuju tradicije očeva... [youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=phcbhHAkHEo[/youtube] Trkeljaš Mettema da prostiš na izrazu. Rekao sam da vi ne možete prihvatiti činjenicu da mi imamo drugačiji pogled na Austro-Ugarsku što ponovno pokazuješ sada već dosadnim i monotonim objašnjavanjem kako "Austrija ne bi dala ovo, kako Austrija ne bi dala ono, Janoši u Zagrebu". BDP je rastao, ali kao što sam napomenuo, rastao je i postotni udio Hrvata kako unutar monarhije tako i u svim pokrajinama gdje su Hrvati bili prisutni. I da, bili smo i ostali na višoj civilizacijskoj razini što se opetovano pokazalo u 20.stoljeću, a što se pokazuje i sada. Princip je po vama heroj i gledano s vašeg gledišta to itekako stoji AU je bila vaš glavni neprijatelj tada. S naše strane gledište je ovakvo: između AU i Juge i bilo kakve državne zajednice s vama uvijek biramo AU, a taj mali terorist i ubojica iz vukojebine je dobio što je zaslužio u zatvoru.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ateist
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 11:29 |
|
|
|
Ovu su pjesmu otpjevali Safet Isović i Mehmed Jušić.
Odjekuju zvuci dobošara, Sarajevo dočekuje cara, Vidovdanak za pohod bijaše, Ferdinand se krenu do Bembaše. Gavrilo, Gavrilo, mladi junak iz Bosne, tvojim se djelom Gavrilo, zemljaci tvoji ponose, mladi junak iz Bosne, Gavrilo, Gavrilo Principe. Sunce sinu sa plavih visina, sakupi se narod iz daljina, smjeli junak u narodu bio, sa tri pucnja cara usmrtio. Ropstvo teško a sloboda mila, slavi narod Principa Gavrila, gdje Miljacka teče još i sada, spomen osta na pločniku grada.
Gavrila obožava i četnički pjevač Baja Mali Knindža, koji je uglazbio stihove koje je Gavrilo Princip napisao u zatvoru u Češkoj.
Sporo se vrijeme vuče i ničeg novog nema danas isto k'o jučer sutra se isto sprema. Dobro je rekao sokol sivi puno godina prije tko hoće mrijeti nek' živi tko hoće živjet' nek' mrije. Umjesto da smo u ratu gdje bojne bombe ječe evo nas u kazamatu na nama okovi zveče. Svaki dan isti je život, pomoren, zgnječen i strt, šta vam je nisam idiot, to je za mene smrt.
Poznato je da je Franjo Josip držao Srbiju zemljom bandita u kojoj su jedino što valja lovišta divljih svinja. Austrijski slogan u Prvom svjetskom ratu bio je Serbien muss sterbien (Srbija mora propasti).
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 11:35 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: I da, bili smo i ostali na višoj civilizacijskoj razini što se opetovano pokazalo u 20.stoljeću, a što se pokazuje i sada.
Pa dobro, ako ćemo pravo, fašizam je četrdesetih bio nešto novo, novi trend u Evropi, a konclogore su imale samo najmoderniji narodi...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 11:41 |
|
|
Metemma je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: I da, bili smo i ostali na višoj civilizacijskoj razini što se opetovano pokazalo u 20.stoljeću, a što se pokazuje i sada.
Pa dobro, ako ćemo pravo, fašizam je četrdesetih bio nešto novo, novi trend u Evropi, a konclogore su imale samo najmoderniji narodi... Kao i oni u Srbiji, sa prvim Judenfreie gradom u ovom dijelu Europe - Beogradom .....
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 11:48 |
|
|
Bobovac je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Volvo, od drveta ne vidis sumu...
Ako je uspeh da kolonijalna vlast ne bude kao u Togou ili Kamerunu...priznajem, uspeli su...nisu se ponasali kao prema bantu crncima...
Jel ne vidis siri kontekst, volju germana da vladaju razjedinjenim balkanskim slovenskim narodima, i odatle otimaju onoga malo sto vredi... jel ti stvarno mislis da su ikada imali ambiciju da unaprede te zemlje i narode, da im daju slobodu izbora... da budu samostalni... ne, imaju odnos prema nama u tom vremenu otprilike kao i danas, samo je to danas lepse upakovano - imaces neka prava ali ce Hans da ti drzi polugu nad glavnim pitanjima, bez njihovog amina nema nista vazno...
Mozes da se pomiris sa time, cak i da tvrdis da tako treba... ali nemoj da zameras drugima kojima je to gadljivo... pogotovo tadasnjim ljudima koji su sanjali slobodu... i bili spremni da poginu za nju, bez da ikakve licne koristi od toga imaju...
Gavrilo Princip je zato heroj, zrtvovao je sebe za plemenitu ideju o slobodi i samostalnosti juznoslovenskkih naroda... i to nije uporedivo sa danasnjim recidivima bratstva&jedinstva... to je bilo vreme gde su postojali uzviseni ideali...
Danas i kad Merkelova prdne, moras da se smeskas i da govoris da to sjajno mirise... nema ideala, nema snova... ideolosko mrtvilo potrosackog drustva...
Tako je klicao Gavrilo Princip (u jednom proznim djelu): Grade pruge da odvoze rude! Grade škole da nam djeca uče njemački!! Grade muzeje da nas muzu! Grade kanalizacije da im njihova govna teku pod nama!! Podsjeća malo na: Vidiš Džoni, tvoj problem je da to što ti vidiš samo u AuG je zapravo postojalo, postoji i postojaće uvijek, kod svih država koje žele ostvariti svoj utjecaj. Jer realno, Srbija je negdje do 1903 čini se, bila u dobrim odnosima sa Švabama, i ne znam da je u tom razdoblju bila više ponižavana i ugnjetavana nego kasnije. Što je falilo npr Slovencima, ili Česima, Slovacima? Živjeli su neusporedivo bogatije, dostojanstvenije i u društvu koje je bilo mnogo pravednije u smislu ljudskih prava i sloboda. To što im je umjesto jednoga kralja bio drugi i to što im je tvornicu gradio Hans nije im nimalo smetalo, jer je za nekoliko generacija Hansa zamijenio Waclav. Jer što je u biti AuG htjela od Srbije? Da njen teritorij pripoji sebi? Dakako da ne. Da je rasparča? Da Srbe pobije? Dakako da ne. Htjela je samo određene političko-trgovačke ugovore koji bi joj dakako išle u prilog, ali na dulji rok bi od toga imala korist i Srbija. Pogotovu jer je Srbija i inače morala sa nekim takve aranžmane zaključiti, npr sa Francuskom kasnije, i pogotovu jer suvremena praksa pokazuje da i danas male zemlje itekako moraju to činiti, koliko se samo zemlje regiona danas ponižavaju pred EU adminstracijom... ali drugoga izlaza nema osim povratka u 1993. Budimo realni, animozitet Srbije prema KuK je ležao u težnji ka pripojenju BiH, a ti odnosi su bili posebno zaoštreni nakon aneksije 1908. A interes KuK je bio da spriječi malu Srbiju da joj se petlja u njenu ekspanziju, zapravo Srbiju kao običnu ekspozituru Rusije. To sto je zelela i radila AU, radile su sve mocne drzave... oko toga se slazemo... Pitanje je samo dal mi kao mali narodi treba da pristanemo na to, ili ne... ti to smatras kao normalno, maltene neizbezno... da su tako razmisljali svi mali narodi, ni jedan ne bi napravio svoju drzavu, i dan danas bi sluzili mocnijima, koji bi polako zatirali njihovu posebnost, kulturu, svaku mogucnost da se osamostale... Jos od francuske revolucije i romantizma evropski narodi sanjaju svoju slobodu... nece da zive u retrogradnim feudalnim tvorevinama gde je vladar neki stranac koji na njih gleda sa visine, i cini im samo toliko tek da ne bi pravili pobune, kako bi uredno placali poreze cija je kasa hiljadu kilometra daleko... Srbija je tokom poslednja dva Obrenovica, otprilike 25 godina bila bliska Germanima... oni su tad imali interes da podrze Srbiju koja je imala mogucnost da oslabi i protera Turke... smenom dinastija, i srpskom ambicijom da oslobodi svoje zemljake u Bosni dolazi do ostrog sukoba, carinskog rata... oslobadjanjem Makedonije i Kosova 1912-1913...odluceno je da srpska drzava mora biti unistena...vojno, jer je juznoslovenski nacionalizam, pretezno kod Srba ugrozavao juzne granice i zelju da pokore citav Balkan... Nije Srbija bila ekspozitura Rusije... ona je bila u savezu sa njima, i ostalim clanicama Antante... naravno, carska Rusija kao najsnaznija slovenska zemlja i bastion pravoslavlja je zemlja prema kojoj Srbi uvek gaje posebne emocije... ako se mi ovde na zapadnim granicama slovenstva i pravoslavlja priklonimo germanima... sta ostaje, mi gubimo svoj identitet kao narod... i to ne vazi samo onda, to vazi i danas... mi bi trebali biti most saradnje Moskve i Berlina, a ne da budemo germanski podrepasi... Danas su metode podcinjavanja perfidnije, i samim tim izazov veci da sacuvas svoj identitet... ako prihvatimo sve EU baljezgarije... imaces Mastercard sa malo love, Ligu sampiona u kojoj ces navijati za strane prebogate klubove jer tvoji igraju beton ligu, njihove komesare koji se ovde sepure i govore ti sta i kako treba da radis u svojoj drzavi... imaces pederiske po medijima i sate programa o satro toleranciji i slobodi... dok ti njihovi bankari ruku zavlace u dzep... Ako mi ovde ne verujemo da mozemo vise od toga da budemo necije kolonije... mozda i ne mozemo bolje, ali ja dok sam ziv cu verovati da ljudi iz ovih krajeva hoce i mogu mnogo bolje...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SDB
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 11:57 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 12:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
DzoniBG je napisao/la: Bobovac je napisao/la:
Tako je klicao Gavrilo Princip (u jednom proznim djelu):
Grade pruge da odvoze rude! Grade škole da nam djeca uče njemački!! Grade muzeje da nas muzu! Grade kanalizacije da im njihova govna teku pod nama!!
Podsjeća malo na:
Vidiš Džoni, tvoj problem je da to što ti vidiš samo u AuG je zapravo postojalo, postoji i postojaće uvijek, kod svih država koje žele ostvariti svoj utjecaj. Jer realno, Srbija je negdje do 1903 čini se, bila u dobrim odnosima sa Švabama, i ne znam da je u tom razdoblju bila više ponižavana i ugnjetavana nego kasnije. Što je falilo npr Slovencima, ili Česima, Slovacima? Živjeli su neusporedivo bogatije, dostojanstvenije i u društvu koje je bilo mnogo pravednije u smislu ljudskih prava i sloboda. To što im je umjesto jednoga kralja bio drugi i to što im je tvornicu gradio Hans nije im nimalo smetalo, jer je za nekoliko generacija Hansa zamijenio Waclav. Jer što je u biti AuG htjela od Srbije? Da njen teritorij pripoji sebi? Dakako da ne. Da je rasparča? Da Srbe pobije? Dakako da ne. Htjela je samo određene političko-trgovačke ugovore koji bi joj dakako išle u prilog, ali na dulji rok bi od toga imala korist i Srbija. Pogotovu jer je Srbija i inače morala sa nekim takve aranžmane zaključiti, npr sa Francuskom kasnije, i pogotovu jer suvremena praksa pokazuje da i danas male zemlje itekako moraju to činiti, koliko se samo zemlje regiona danas ponižavaju pred EU adminstracijom... ali drugoga izlaza nema osim povratka u 1993.
Budimo realni, animozitet Srbije prema KuK je ležao u težnji ka pripojenju BiH, a ti odnosi su bili posebno zaoštreni nakon aneksije 1908. A interes KuK je bio da spriječi malu Srbiju da joj se petlja u njenu ekspanziju, zapravo Srbiju kao običnu ekspozituru Rusije.
To sto je zelela i radila AU, radile su sve mocne drzave... oko toga se slazemo... Pitanje je samo dal mi kao mali narodi treba da pristanemo na to, ili ne... ti to smatras kao normalno, maltene neizbezno... da su tako razmisljali svi mali narodi, ni jedan ne bi napravio svoju drzavu, i dan danas bi sluzili mocnijima, koji bi polako zatirali njihovu posebnost, kulturu, svaku mogucnost da se osamostale... Jos od francuske revolucije i romantizma evropski narodi sanjaju svoju slobodu... nece da zive u retrogradnim feudalnim tvorevinama gde je vladar neki stranac koji na njih gleda sa visine, i cini im samo toliko tek da ne bi pravili pobune, kako bi uredno placali poreze cija je kasa hiljadu kilometra daleko... Srbija je tokom poslednja dva Obrenovica, otprilike 25 godina bila bliska Germanima... oni su tad imali interes da podrze Srbiju koja je imala mogucnost da oslabi i protera Turke... smenom dinastija, i srpskom ambicijom da oslobodi svoje zemljake u Bosni dolazi do ostrog sukoba, carinskog rata... oslobadjanjem Makedonije i Kosova 1912-1913...odluceno je da srpska drzava mora biti unistena...vojno, jer je juznoslovenski nacionalizam, pretezno kod Srba ugrozavao juzne granice i zelju da pokore citav Balkan... Nije Srbija bila ekspozitura Rusije... ona je bila u savezu sa njima, i ostalim clanicama Antante... naravno, carska Rusija kao najsnaznija slovenska zemlja i bastion pravoslavlja je zemlja prema kojoj Srbi uvek gaje posebne emocije... ako se mi ovde na zapadnim granicama slovenstva i pravoslavlja priklonimo germanima... sta ostaje, mi gubimo svoj identitet kao narod... i to ne vazi samo onda, to vazi i danas... mi bi trebali biti most saradnje Moskve i Berlina, a ne da budemo germanski podrepasi... Danas su metode podcinjavanja perfidnije, i samim tim izazov veci da sacuvas svoj identitet... ako prihvatimo sve EU baljezgarije... imaces Mastercard sa malo love, Ligu sampiona u kojoj ces navijati za strane prebogate klubove jer tvoji igraju beton ligu, njihove komesare koji se ovde sepure i govore ti sta i kako treba da radis u svojoj drzavi... imaces pederiske po medijima i sate programa o satro toleranciji i slobodi... dok ti njihovi bankari ruku zavlace u dzep... Ako mi ovde ne verujemo da mozemo vise od toga da budemo necije kolonije... mozda i ne mozemo bolje, ali ja dok sam ziv cu verovati da ljudi iz ovih krajeva hoce i mogu mnogo bolje... Ti uporno ne želiš shvatiti da nismo u istim pozicijama. Nama je EU trenutno trenutno način da zaštitimo svoje interese u regiYi koje nam prvenstveno ugrožavaju Bošnjaci, a onda vi. Znaš li ti da su nove zemlje članice trenutno te koje lobiraju za nastavak proširenja (mi prvenstveno radi BiH), dok stare zemlje članice ne žele ni čuti za to (pogotovo nakon ovih EU izbora gdje su skeptici pokupili hrpu glasova)? Osim toga, realno, mada nisam germanofil (kao što dobro znaš), vi ste nas politički, pravno i na svaki drugi način u staroj Yugi puno gore ponizili nego Germani i Mađari ikada u svojoj povijesti (ukidanje Sabora, razbijanje hrvatskih povijesnih zemalja u banovine, ubojstvo zastupnika u Beogradu-ekvivalent Zrinskog i Frankopana). Dakle, nama ni jedno ni drugo nije dobro, ali kad realpolitički moramo izabrati, radije Nijemci, nego vi. Uostalom, zašto bismo mi Hrvati s vama Srbima zajedno bili "mi"? Samo radi sličnog jezika? Neka hvala...
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:11 |
|
|
SDB je napisao/la: Ti uporno ne želiš shvatiti da nismo u istim pozicijama. Nama je EU trenutno trenutno način da zaštitimo svoje interese u regiYi koje nam prvenstveno ugrožavaju Bošnjaci, a onda vi. Znaš li ti da su nove zemlje članice trenutno te koje lobiraju za nastavak proširenja (mi prvenstveno radi BiH), dok stare zemlje članice ne žele ni čuti za to (pogotovo nakon ovih EU izbora gdje su skeptici pokupili hrpu glasova)?
Osim toga, realno, mada nisam germanofil (kao što dobro znaš), vi ste nas politički, pravno i na svaki drugi način u staroj Yugi puno gore ponizili nego Germani i Mađari ikada u svojoj povijesti (ukidanje Sabora, razbijanje hrvatskih povijesnih zemalja u banovine, ubojstvo zastupnika u Beogradu-ekvivalent Zrinskog i Frankopana).
Dakle, nama ni jedno ni drugo nije dobro, ali kad realpolitički moramo izabrati, radije Nijemci, nego vi.
Uostalom, zašto bismo mi Hrvati s vama Srbima zajedno bili "mi"? Samo radi sličnog jezika? Neka hvala...
Nigde ja i ne kazem da smo u istim pozicijama... kad kazem Mi u proslom postu mislim prevashodno na Srbe... Vi imate svoju politiku i svoje interese...u drugacijoj ste poziciji, ne samo sad, nego uvek u proslosti... lakse se priklanjate Evropi kojoj je vodilja Nemacka jer ste pod njihovim uticajem mnogo duze i jace bili... Iako su oba naroda slovenskog porekla i istog jezika, crkve su nam razlicite, i to nije samo verska podela, nego nacionalno-ideoloska... mi smo svoju drzavu u srednjem veku gradili po uzoru na Vizantiju, kao tadasnji centar pravoslavlja, crkva nam je narodna, i iz toga mnogi obicaji... pre bilo kakve francuske revolucije i romantizma mi smo imali nacionalizam Svetog Save koji je po meni stub srpstva... Vi ste svoj identitet gradili kroz katolicku crkvu koja je internacionalna, i kao takvi prirodno vam je da zelite da pripadate zapadnom bloku drzava... mi to ne mozemo, veza sa pravoslavljem i istokom je prejaka... Svako nek gleda ono sto je za njega najbolje... zato i kazem da nikad nismo trebali da pravimo zajednicku drzavu, centrifugalne sile su prejake...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:13 |
|
|
SDB je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: To sto je zelela i radila AU, radile su sve mocne drzave... oko toga se slazemo...
Pitanje je samo dal mi kao mali narodi treba da pristanemo na to, ili ne... ti to smatras kao normalno, maltene neizbezno... da su tako razmisljali svi mali narodi, ni jedan ne bi napravio svoju drzavu, i dan danas bi sluzili mocnijima, koji bi polako zatirali njihovu posebnost, kulturu, svaku mogucnost da se osamostale...
Jos od francuske revolucije i romantizma evropski narodi sanjaju svoju slobodu... nece da zive u retrogradnim feudalnim tvorevinama gde je vladar neki stranac koji na njih gleda sa visine, i cini im samo toliko tek da ne bi pravili pobune, kako bi uredno placali poreze cija je kasa hiljadu kilometra daleko...
Srbija je tokom poslednja dva Obrenovica, otprilike 25 godina bila bliska Germanima... oni su tad imali interes da podrze Srbiju koja je imala mogucnost da oslabi i protera Turke... smenom dinastija, i srpskom ambicijom da oslobodi svoje zemljake u Bosni dolazi do ostrog sukoba, carinskog rata... oslobadjanjem Makedonije i Kosova 1912-1913...odluceno je da srpska drzava mora biti unistena...vojno, jer je juznoslovenski nacionalizam, pretezno kod Srba ugrozavao juzne granice i zelju da pokore citav Balkan...
Nije Srbija bila ekspozitura Rusije... ona je bila u savezu sa njima, i ostalim clanicama Antante... naravno, carska Rusija kao najsnaznija slovenska zemlja i bastion pravoslavlja je zemlja prema kojoj Srbi uvek gaje posebne emocije... ako se mi ovde na zapadnim granicama slovenstva i pravoslavlja priklonimo germanima... sta ostaje, mi gubimo svoj identitet kao narod... i to ne vazi samo onda, to vazi i danas... mi bi trebali biti most saradnje Moskve i Berlina, a ne da budemo germanski podrepasi...
Danas su metode podcinjavanja perfidnije, i samim tim izazov veci da sacuvas svoj identitet... ako prihvatimo sve EU baljezgarije... imaces Mastercard sa malo love, Ligu sampiona u kojoj ces navijati za strane prebogate klubove jer tvoji igraju beton ligu, njihove komesare koji se ovde sepure i govore ti sta i kako treba da radis u svojoj drzavi... imaces pederiske po medijima i sate programa o satro toleranciji i slobodi... dok ti njihovi bankari ruku zavlace u dzep...
Ako mi ovde ne verujemo da mozemo vise od toga da budemo necije kolonije... mozda i ne mozemo bolje, ali ja dok sam ziv cu verovati da ljudi iz ovih krajeva hoce i mogu mnogo bolje...
Ti uporno ne želiš shvatiti da nismo u istim pozicijama. Nama je EU trenutno trenutno način da zaštitimo svoje interese u regiYi koje nam prvenstveno ugrožavaju Bošnjaci, a onda vi. Znaš li ti da su nove zemlje članice trenutno te koje lobiraju za nastavak proširenja (mi prvenstveno radi BiH), dok stare zemlje članice ne žele ni čuti za to (pogotovo nakon ovih EU izbora gdje su skeptici pokupili hrpu glasova)? Osim toga, realno, mada nisam germanofil (kao što dobro znaš), vi ste nas politički, pravno i na svaki drugi način u staroj Yugi puno gore ponizili nego Germani i Mađari ikada u svojoj povijesti (ukidanje Sabora, razbijanje hrvatskih povijesnih zemalja u banovine, ubojstvo zastupnika u Beogradu-ekvivalent Zrinskog i Frankopana). Dakle, nama ni jedno ni drugo nije dobro, ali kad realpolitički moramo izabrati, radije Nijemci, nego vi. Uostalom, zašto bismo mi Hrvati s vama Srbima zajedno bili "mi"? Samo radi sličnog jezika? Neka hvala... Pokušavam ja to kolegi sa Romanije objasniti ali ne ide.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SDB
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:16 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: SDB je napisao/la: Ti uporno ne želiš shvatiti da nismo u istim pozicijama. Nama je EU trenutno trenutno način da zaštitimo svoje interese u regiYi koje nam prvenstveno ugrožavaju Bošnjaci, a onda vi. Znaš li ti da su nove zemlje članice trenutno te koje lobiraju za nastavak proširenja (mi prvenstveno radi BiH), dok stare zemlje članice ne žele ni čuti za to (pogotovo nakon ovih EU izbora gdje su skeptici pokupili hrpu glasova)?
Osim toga, realno, mada nisam germanofil (kao što dobro znaš), vi ste nas politički, pravno i na svaki drugi način u staroj Yugi puno gore ponizili nego Germani i Mađari ikada u svojoj povijesti (ukidanje Sabora, razbijanje hrvatskih povijesnih zemalja u banovine, ubojstvo zastupnika u Beogradu-ekvivalent Zrinskog i Frankopana).
Dakle, nama ni jedno ni drugo nije dobro, ali kad realpolitički moramo izabrati, radije Nijemci, nego vi.
Uostalom, zašto bismo mi Hrvati s vama Srbima zajedno bili "mi"? Samo radi sličnog jezika? Neka hvala...
Nigde ja i ne kazem da smo u istim pozicijama... kad kazem Mi u proslom postu mislim prevashodno na Srbe... Vi imate svoju politiku i svoje interese...u drugacijoj ste poziciji, ne samo sad, nego uvek u proslosti... lakse se priklanjate Evropi kojoj je vodilja Nemacka jer ste pod njihovim uticajem mnogo duze i jace bili... Iako su oba naroda slovenskog porekla i istog jezika, crkve su nam razlicite, i to nije samo verska podela, nego nacionalno-ideoloska... mi smo svoju drzavu u srednjem veku gradili po uzoru na Vizantiju, kao tadasnji centar pravoslavlja, crkva nam je narodna, i iz toga mnogi obicaji... pre bilo kakve francuske revolucije i romantizma mi smo imali nacionalizam Svetog Save koji je po meni stub srpstva... Vi ste svoj identitet gradili kroz katolicku crkvu koja je internacionalna, i kao takvi prirodno vam je da zelite da pripadate zapadnom bloku drzava... mi to ne mozemo, veza sa pravoslavljem i istokom je prejaka... Svako nek gleda ono sto je za njega najbolje... zato i kazem da nikad nismo trebali da pravimo zajednicku drzavu, centrifugalne sile su prejake... Ne, nego se priklanjamo Europi radi vlastitih interesa. Nisam ljubitelj junuzologije po kojoj je čovjek sveden na ekonomsku jedinicu (u se, na se, poda se), ali je činjenica da nam je po svim pokazateljima koji su pojedincu bitni u životu (gospodarsko stanje, sigurnost, pravna regulativa) bolje u zapadnom bloku nego u nekoj drugoj kombinaciji. That said, ja sam prvi za razvijanje i kultiviranje odnosa Hrvatske i Rusije. Ako budemo bili pametni, na kraju ćemo od Rusa vjerojatno izvući više nego vi (ne bi bilo prvi put).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SDB
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:16 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: SDB je napisao/la: Ti uporno ne želiš shvatiti da nismo u istim pozicijama. Nama je EU trenutno trenutno način da zaštitimo svoje interese u regiYi koje nam prvenstveno ugrožavaju Bošnjaci, a onda vi. Znaš li ti da su nove zemlje članice trenutno te koje lobiraju za nastavak proširenja (mi prvenstveno radi BiH), dok stare zemlje članice ne žele ni čuti za to (pogotovo nakon ovih EU izbora gdje su skeptici pokupili hrpu glasova)?
Pokušavam ja to kolegi sa Romanije objasniti ali ne ide. Ćorav posao. Ja se bavim prestonicom. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:19 |
|
|
SDB je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Pokušavam ja to kolegi sa Romanije objasniti ali ne ide.
Ćorav posao. Ja se bavim prestonicom.  Monarhisti jesu uvijek bili krema društva istočnih komšija  .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:22 |
|
|
Bobovac je napisao/la: A i ti ga Matema pretjeruješ. Čuj, poslove dobijali "kuferaši"? Pa dakako da će npr sudac biti netko tko je izvan BiH, jer u samoj BiH tada nije bilo više od 5 pravnika.  Normalno da će arhitekti i liječnici doći sa strane, šefovi policije također ( neće valjda turske zaptije), profesionalni vojnici također... koliko je bilo pukovnika iz BiH da preuzmu pozicije nakon okupacije?? A nije da se npr Srbima branilo školovanje za te pozicije. A ni BiH nije baš bila atraktivna da se Bečlije lome za mjesto pisara u Vlasenici. Pa vidiš, ako nisi u stanju da odškoluješ sudiju, arhitektu, liječnika... Bosanca za 40 godina, onda ni ne čudi što će Bosanci svoje zadovoljstvo tvojom civilizatorskom misijom da iskažu poput Gavrila, ili Dilana, kako bi BBC rekao. Naravno da se ne radi samo o tim najvišim funkcijama, već i onim koje je lokalno stanovništvo moglo da obavlja barem 20ak godina posle okupacije. A izgleda da nije. Citat: I normalno da će troškove za njihove plaće i smještaj iTD snositi BiH, tko drugi? Kada nađeš drukčiji primjer u svijetu javi nam. Da, jako je normalno da siromašna okupirana zemlja izdržava gomilu vojske, činovnika, žandara okupacione sile. Koji Bosanac ne bi bio zadovoljan takvim stanjem. Citat: AuG nije bila demokratska država po današnjim mjerilima, ali za ono vrijeme je bila Švicarska. Osobito u zaštiti prava pojedinca, čovjeka. Postojao je red, poštovao se zakon i to je možda najveća zasluga AuG glede BiH. Ma da, zato su njeni narodi bili prezadovoljni. Citat: Citat: htjela je srpske teritorije, i to ne samo u Kraljevini Srbiji već i u Bosni i drugdje gdje žive Srbi. Htjela je da podijeli naše zemlje, obećavala je dijelove Rumunima ako budu na njihovoj strani, Bugarima, Šiptarima Pa normalno da je u ww1 to nudila, što je u tomu čudno? Nudili su i Francuzi i Englezi Talijanima Dalmaciju... Prije rata, ali Rumunima je od Kladova bila draža Transilvanija. Jebiga, sad pričaš "normalno" je, a prije si pričao kako AU nije imala namjeru da uništi/podijeli Srbiju. Citat: Btw, ono što su obećali Bugarima i Albancima to sada ni nemate. ;) Citat: Citat: Htjela je fizički da uništi Srbe na Kosovu, u Vojvodini, Hrvatskoj, Bosni, u Makedoniji... Ajde ne zajebaji! Jel stvarno vjeruješ u te gluposti? Što je za vrijeme Frajne Josipa falilo Srbima u Lici, Vojvodini, Kurdunu?? Kršena su im raznorazna prava :) Citat: Citat: Da ne pominjemo da je htjela ekonomsko porobljivanje. Jedna od mnogih kriza između BiH i AU desila se kad Srbija nije htjela da kupi topove "Škoda", druga kad je htjela da potpiše carinski sporazum sa Bugarskom... E jbg, a koja sad zemlja neće da ekonomski porobi drugu? Tko je danas pokupovao sve banke u regionu?  Telekome? Vidiš samo kolika se frka digla oko "Južnog toka". Pa jebiga, ako je sve normalno, onda je normalno i da mu Gavro surdukne metak u čelo švapsko, da vas Viteški Kralj Ujedinitelj nauči pameti, i tako to... Citat: Citat: Interes KuK je bio da se proširi ka jugoistoku, u čemu joj je smetalo samo postojanje Srba i Srbije. U tome je bio problem, a ne što je Srbija počela da mrzi AU zbog Bosne.
Kako joj onda nije smetalo postojanje Bugarske, njene saveznice? Ne, ne, trebaš biti bar malo realan i priznati da nitko tu nije bio bezgrešan. Pitaš me zašto joj nije smetalo postojanje njene saveznice?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:23 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Metemma je napisao/la: Pa dobro, ako ćemo pravo, fašizam je četrdesetih bio nešto novo, novi trend u Evropi, a konclogore su imale samo najmoderniji narodi...
Kao i oni u Srbiji, sa prvim Judenfreie gradom u ovom dijelu Europe - Beogradom ..... Da da da da da da, to je to isto... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:23 |
|
|
O tito dragi ovo je kao brijunski transkript  Metemma je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Kao i oni u Srbiji, sa prvim Judenfreie gradom u ovom dijelu Europe - Beogradom .....
Da da da da da da, to je to isto...  Tješite se.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:25 |
|
|
|
Jebote Srbima su tolika prava krsena da su svi hrlili u Bec kao I u nova vremena
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:33 |
|
|
Citat: Zadar1993 je napisao/la: Ti uporno ne želiš shvatiti da nismo u istim pozicijama. Nama je EU trenutno trenutno način da zaštitimo svoje interese u regiYi koje nam prvenstveno ugrožavaju Bošnjaci, a onda vi. Znaš li ti da su nove zemlje članice trenutno te koje lobiraju za nastavak proširenja (mi prvenstveno radi BiH), dok stare zemlje članice ne žele ni čuti za to (pogotovo nakon ovih EU izbora gdje su skeptici pokupili hrpu glasova)?
Uostalom, zašto bismo mi Hrvati s vama Srbima zajedno bili "mi"? Samo radi sličnog jezika? Neka hvala... Pokušavam ja to kolegi sa Romanije objasniti ali ne ide. Prokleta jezička barijera... glede gospodina SDBa i podjele, nešto se ne sjećam da su hrvatske zemlje u AU bile ujedinjene. Ne objašnjavaš ti meni da je AU bila bolja za vaše interese, već da je to bila jedna divna zemlja dembelija koja bi sve hrvatske želje ispunila, a ovamo ste na dvije godine prije Gavrila imali dva atentata na austrijske visoke činovnike! I ako se ne varam, tadašnji Hrvati su se bunili protiv iste. A ti se igraš "Back to the Future" pa projektuješ sadašnjost na prošlost. To bi bilo kao da recimo sad Austrijanci i Mađari preuzmu Hrvatsku, izdijele joj zemlje, izmaltretiraju narod, uspore razvoj... i posle sto godina se Hrvatska oslobodi od toga i ponovo ujedini u slobodu i ljepotu Jugoslavije. A onda se neki mladac nađe da ubjeđuje nekog Austrijanca na forumu kako je Kraljevina Jugoslavija bila extra za Hrvate, kako im je dala Banovinu Hrvatsku, kako im je rastao broj za vrijeme kralja Ace, koga je ubila bugarsko-mongolska stoka, kako su od zaostale agrarne periferije AU postali vodeći industrijalci Kraljevine... capisc?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:36 |
|
|
Metemma je napisao/la: Citat: Pokušavam ja to kolegi sa Romanije objasniti ali ne ide.
Prokleta jezička barijera... glede gospodina SDBa i podjele, nešto se ne sjećam da su hrvatske zemlje u AU bile ujedinjene. Ne objašnjavaš ti meni da je AU bila bolja za vaše interese, već da je to bila jedna divna zemlja dembelija koja bi sve hrvatske želje ispunila, a ovamo ste na dvije godine prije Gavrila imali dva atentata na austrijske visoke činovnike! I ako se ne varam, tadašnji Hrvati su se bunili protiv iste. A ti se igraš "Back to the Future" pa projektuješ sadašnjost na prošlost. To bi bilo kao da recimo sad Austrijanci i Mađari preuzmu Hrvatsku, izdijele joj zemlje, izmaltretiraju narod, uspore razvoj... i posle sto godina se Hrvatska oslobodi od toga i ponovo ujedini u slobodu i ljepotu Jugoslavije. A onda se neki mladac nađe da ubjeđuje nekog Austrijanca na forumu kako je Kraljevina Jugoslavija bila extra za Hrvate, kako im je dala Banovinu Hrvatsku, kako im je rastao broj za vrijeme kralja Ace, koga je ubila bugarsko-mongolska stoka, kako su od zaostale agrarne periferije AU postali vodeći industrijalci Kraljevine... capisc? Što točno pušite gospodine Mettema na toj Romaniji? I ja bih malo probao  .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:39 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Metemma je napisao/la: Prokleta jezička barijera... glede gospodina SDBa i podjele, nešto se ne sjećam da su hrvatske zemlje u AU bile ujedinjene.
Ne objašnjavaš ti meni da je AU bila bolja za vaše interese, već da je to bila jedna divna zemlja dembelija koja bi sve hrvatske želje ispunila, a ovamo ste na dvije godine prije Gavrila imali dva atentata na austrijske visoke činovnike! I ako se ne varam, tadašnji Hrvati su se bunili protiv iste. A ti se igraš "Back to the Future" pa projektuješ sadašnjost na prošlost.
To bi bilo kao da recimo sad Austrijanci i Mađari preuzmu Hrvatsku, izdijele joj zemlje, izmaltretiraju narod, uspore razvoj... i posle sto godina se Hrvatska oslobodi od toga i ponovo ujedini u slobodu i ljepotu Jugoslavije.
A onda se neki mladac nađe da ubjeđuje nekog Austrijanca na forumu kako je Kraljevina Jugoslavija bila extra za Hrvate, kako im je dala Banovinu Hrvatsku, kako im je rastao broj za vrijeme kralja Ace, koga je ubila bugarsko-mongolska stoka, kako su od zaostale agrarne periferije AU postali vodeći industrijalci Kraljevine... capisc?
Što točno pušite gospodine Mettema na toj Romaniji? I ja bih malo probao  .  ;)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:40 |
|
|
Metemma je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Što točno pušite gospodine Mettema na toj Romaniji? I ja bih malo probao  .  ;) Znate kako se klasificira ljude koji uporno ponavljaju pogriješke iščekujući drugi rezultat  ?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata Postano: 28 lip 2014, 12:42 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Metemma je napisao/la:  ;) Znate kako se klasificira ljude koji uporno ponavljaju pogriješke iščekujući drugi rezultat  ? Your imperial highness? :) 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|