HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 vel 2026, 04:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 400 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 100 godina od početka 1. svjetskoga rata
PostPostano: 27 lip 2014, 21:20 

Bome se moj pradjed borio na austrijskoj strani, znao je on da bi moglo gore doći i bio je u pravu. Na njegovu (a i na moju) žalost izgubili su pa sada stotine mojih susjeda idu u Austriju raditi umjesto da imaju posao i dobar životni standard kod kuće.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:22 

Moj se pradjed nije nikako borio a mogao je.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:23 

korrisnik je napisao/la:

Mogao je ali ga malo bilo strah izgleda :smijeh

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:24 

Srbi ne slave sutrasnji dan... ali ga obelezavaju, i secaju ga se sa velikim pijetetom...

Od nesrecnog Gavrila koga su mucili kao psa do smrti u zatvoru u Ceskoj, preko pobeda na Ceru i Kolubari, Gvozdenog puka, majora Gavrilovica i 1300 kaplara koji su do zadnjeg branili Beograd, golgote preko Albanije, Krfa i Vida, Solunskog fronta... svih onih nasih zemljaka koji su branili ovu zemlju...

http://i.imgur.com/zqVLvGd.jpg

Moj pradeda Stojan je prosao tada kao mladi oficir i Cer, i Albaniju posle, i Solunski front... kasnije general, zapovednik u Slavonskog Brodu, koga je kralj na pravdi boga penzionisao...nikad o tome rec nije rekao...

Sutra je dan da se setimo i nasih rodjaka i zemljaka koji su mnogo vise voleli svoju zemlju nego generacije kojima su je ostavili...

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:27 

DzoniBG je napisao/la:
Srbi ne slave sutrasnji dan... ali ga obelezavaju, i secaju ga se sa velikim pijetetom...

Od nesrecnog Gavrila koga su mucili kao psa do smrti u zatvoru u Ceskoj, preko pobeda na Ceru i Kolubari, Gvozdenog puka, majora Gavrilovica i 1300 kaplara koji su do zadnjeg branili Beograd, golgote preko Albanije, Krfa i Vida, Solunskog fronta... svih onih nasih zemljaka koji su branili ovu zemlju...

http://i.imgur.com/zqVLvGd.jpg

Moj pradeda Stojan je prosao tada kao mladi oficir i Cer, i Albaniju posle, i Solunski front... kasnije general, zapovednik u Slavonskog Brodu, koga je kralj na pravdi boga penzionisao...nikad o tome rec nije rekao...

Sutra je dan da se setimo i nasih rodjaka i zemljaka koji su mnogo vise voleli svoju zemlju nego generacije kojima su je ostavili...

Pitanje je nije li se sve to moglo izbjeći? Na kraju su svi bili gubitnici (kao i u većini ratova uostalom).

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:36 

Kamov je napisao/la:

Pitanje je nije li se sve to moglo izbjeći? Na kraju su svi bili gubitnici (kao i u većini ratova uostalom).

Teoretski svaki rat je mogao biti izbegnut...u praksi, ovaj nije mogao...

Mozda je samo mogao poceti malo kasnije, ali bio je neminovan... mislim da se oko toga svi strucnjaci i istoricari slazu...

Dal je Gavrilo trebao da puca... sa danasnje tacke gledista nije, ali drugo je to bilo vreme, on je u Ferdinandu video osobu koja sprecava ujedinjenje njegovog naroda, mrskog okupatora koji je dosao na najsvetiji srpski praznik da vrsi smotru armije, koja se dugo sprema da pregazi Srbiju i izbrise je sa mape... njegov cin je vodjen duboko patriotskim motivima, i nije mogao ni da pretpostavi da ce to izazvati svetski rat...

Srbi nisu bili spremni za obracun sa Austrougarskom, pitanje je dal bi ikad bili spremni protiv visestruko vece i mocnije drzave... ali im je tad rat najmanje trebao... a ono sto je AU i Germanima trebalo je "prodor na istok", a tu im je jedini ozbiljniji protivnik upravo bila Srbija koju su oni percipirali kao ruskog saveznika i kost u grlu da porobe citav Balkan...

Iz te perspektive, nije moglo da se izbegne, cak i da zaobidjemo siru geopoliticku konfrontaciju u Evropi i svetu...

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:40 

Kako to izgleda kad Srbija ostane sama sa sobom vidimo zadnjih godina. Ne bihrekao da je Juga za Srbe u globalu bila nešto loše.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:42 

Kamov je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Mogao je ali ga malo bilo strah izgleda :smijeh

Pa tako nekako glumio da je nepokretan.
A nije baš da je imao neke ideale da ide u rat.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:44 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Kako to izgleda kad Srbija ostane sama sa sobom vidimo zadnjih godina. Ne bihrekao da je Juga za Srbe u globalu bila nešto loše.

Juga je za Srbe bila vrh, nikada više neće biti tako moćni i uvijek će žaliti Jugu kao što Austrijanci i Mađari i dan-danas žale KUK monarhiju.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:55 

Kamov je napisao/la:

Juga je za Srbe bila vrh, nikada više neće biti tako moćni i uvijek će žaliti Jugu kao što Austrijanci i Mađari i dan-danas žale KUK monarhiju.

Ne mogu sa ovime da se slozim... cak mislim upravo suprotno...

Pogledati samo gde je i sta je Srbija bila pocetkom 19. stoleca... turska provincija podeljena na nahije i sandzake, dozlaboga zaostala i zaboravljena zemlja i narod... i gde je bila 1913. kada je oterala Turke i prisajedinila Makedoniju... nezavisna drzava u ekonomskoj, vojnoj i geopolitickoj ekspanziji...

Sve posle toga je pad... od prve Juge gde su stalno bile tenzije i sukobi sa Hrvatima, pa ono stradanje 1941-1945, pa 45 godina komunizma...pa zadnji rat... sta je tu uopste dobro?! Nasa nacionalna svest i ideologija je ruinirana u tom periodu, samo smo padali sve nize i nize...

Komunizam, titoizam i jugoslovensto su po meni najveci krivci zasto smo izgubili ono sto smo nekad imali... trebace nam jos neko vreme da to povratimo, jer je los mentalni kod otporan na mnoge antivirus programe...

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 21:55 

Sve mi jasno osim kako su komunisti od njega uspjeli napraviti jugoslavenskog patriotu. A u biti nije teško kad pendrek i Foča rade, pa se i glava mogla izgubiti. Bio je previše poznat da bi ga u svom stilu povijesno ignrorirali. Oni od njega napraviše cilj za ekskurzije i velikog komunistu. Komunjare su valjale i izmišljali da te Bog sačuva.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:07 

DzoniBG je napisao/la:
Kamov je napisao/la:

Ne mogu sa ovime da se slozim... cak mislim upravo suprotno...

Pogledati samo gde je i sta je Srbija bila pocetkom 19. stoleca... turska provincija podeljena na nahije i sandzake, dozlaboga zaostala i zaboravljena zemlja i narod... i gde je bila 1913. kada je oterala Turke i prisajedinila Makedoniju... nezavisna drzava u ekonomskoj, vojnoj i geopolitickoj ekspanziji...

Sve posle toga je pad... od prve Juge gde su stalno bile tenzije i sukobi sa Hrvatima, pa ono stradanje 1941-1945, pa 45 godina komunizma...pa zadnji rat... sta je tu uopste dobro?! Nasa nacionalna svest i ideologija je ruinirana u tom periodu, samo smo padali sve nize i nize...

Komunizam, titoizam i jugoslovensto su po meni najveci krivci zasto smo izgubili ono sto smo nekad imali... trebace nam jos neko vreme da to povratimo, jer je los mentalni kod otporan na mnoge antivirus programe...

Rekao bih da je srpski vrhunac bio tamo negdje 1918.g. pa do vidovdanskog ustava 1921.g. kada se nije išlo u potpunu konfrontaciju sa Hrvatima, nakon Vidovdana 1921.g. kreće opadanje srpske moći zbog konstantnog natezanja sa Hrvatima, a završava 1999.g. kada su vas bacili u kameno doba bombardiranjem infrastrukture.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:10 

BBC je napisao/la:
Sve mi jasno osim kako su komunisti od njega uspjeli napraviti jugoslavenskog patriotu. A u biti nije teško kad pendrek i Foča rade, pa se i glava mogla izgubiti. Bio je previše poznat da bi ga u svom stilu povijesno ignrorirali. Oni od njega napraviše cilj za ekskurzije i velikog komunistu. Komunjare su valjale i izmišljali da te Bog sačuva.

Treba reci i da Gavrilo Princip u poracu uopste nije bio popularan, niti se slavio kao heroj... cak prvobitna tabla sa njegovim imenom na mestu pucnja u Sarajevu je podignuta na inicijativu gradjana, uz protivljenje vlasti...

Princip je i sam tvrdio da je jugoslovenski nacionalista... kao i mnogi iz Mlade Bosne u kojoj je bilo i Hrvata i muslimana... nisu oni radili za "Veliku Srbiju", nego za Jugoslaviju u kojoj su smatrali da ce svi ziveti zajedno, to je bio davni ideal koji je ulivao snagu mnogima...

Komunisti su to prepoznali, od revolucionarnog cina ubistva monarha i tlacitelja, preko mucenicke sudbine, ideala o sve-juznoslovenskom ujedinjenju... zato je logicno sto je Gavrilo svoju "popularnost" upravo stekao posle 1945...

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:12 

DzoniBG je napisao/la:

Ma sve je to bilo na feudalnoj razini još; jad i bijeda. Jedino što ste bili slobodni i što vas je držala ta ratnička euforija pa su ljudi u tome zanosu još bili spremni ratovati i eventualno ratni plijen stvarati.
Doduše ja i ne očekujem da po ovom pitanju imamo isto mišljenje jer to je tvoj narod i ti si odrastao s tim, 'ajmo reći, mitovima. Srbi su tek u kraljevini teritorijalno ekspandirali jer su Makedoniju, Crnu Goru, BiH i ostale dijelove kraljevine gdje žive Srbi smatrali srpskim teritorijem (svi Srbi u jednoj državi) a nad Hrvatima i Slovencima su imali politički utjecaj a i dobro su im došli zbog ekonomske razvijenosti koja je bila zamajac gospodarskog razvoja cijele kraljevine. O Titovoj Jugoslaviji ne bih, tu je, manje-više sve poznato.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:14 

A-U nema alternativu, odnosno blok srednjoeuropskih zemalja sljednica rahmetli A-U je jedini logican i pravi put za buducnost te regije. politicki, ekonomski, prometni, energetski i svaki drugi blok od Baltika do Jadrana kao nova i nezaobilazna snaga EU. s Hrvatskom kao jednom od kljucnih karika.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:19 

Zadar1993 je napisao/la:

Rekao bih da je srpski vrhunac bio tamo negdje 1918.g. pa do vidovdanskog ustava 1921.g. kada se nije išlo u potpunu konfrontaciju sa Hrvatima, nakon Vidovdana 1921.g. kreće opadanje srpske moći zbog konstantnog natezanja sa Hrvatima, a završava 1999.g. kada su vas bacili u kameno doba bombardiranjem infrastrukture.

Politicki, slozio bi se... ali sustinski, mi vecinu najboljeg sto smo imali, izginulo je u tom ratu...

A ovi sto su preziveli, odmah su morali da udju u dvoboj sa Hrvatima koji od starta nisu bili odusevljeni tom drzavom, nevoljno su usli, i uopste ih nije zanimalo to sto smo posle tog rata na prosjackom stapu...

Vama je ta drzava bila nuzno zlo...medjukorak do samostalne drzave, koju niste mogli dobiti u onim okolnostima... vi pokusavate kralja Aleksandra da optuzite za sve lose, ali istina je da vi od starta politicki niste pokazivali veliku volju da gradite tu drzavu... to je bio los brak od pocetka... prebacujete diktaturu i Radica, preskacete da ste najvece granice upravo imali u Banovini pred rat...

Mnogo je tu bilo posle popustanja i kilavih kompromisa... da bi 1941 odlucili da pocistite Srbe na monstruozan nacin...

Vracam se na prvu misao... nikad i nije trebalo da pravimo zajednicku drzavu...

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:19 

Metemma je napisao/la:

U Bosni vam broj jeste rastao, ali ako uračunamo i raznorazne katoličke koloniste iz AU, činovnike i oficire, i nije rastao prirodno već akcijama jedne zločinačke države da uništi autohtono stanovništvo i dovede kuferaše.

Osim doseljavanja katolika u gradove, Beč je kolonizovao Poljake, Čehe i unijatske Ukrajince oko Prnjavora i Srpca, a u Lijevču polju i Semberiji podizana su čitava švapska naselja, poput današnje Nove Topole i Aleksandrovca kod Laktaša. I to samo za par decenija! Do danas bi nastavkom te agresivne imigracijske politike Beča, udio Srba bio 20%, isto toliko muhamedanaca, i 60% raznorodnih katolika koji bi vremenom pohrvaćeni.

A o Vojvodini da ne govorim...

Sa Austrougarskom je bilo biti ili ne biti. Morala je da nestane kako bismo mi opstali na našem životnom prostoru.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:24 

samo je svemir beskrajan- i hrvatska asimilatorska moc. :kava

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:27 

Kamov je napisao/la:

Ma sve je to bilo na feudalnoj razini još; jad i bijeda. Jedino što ste bili slobodni i što vas je držala ta ratnička euforija pa su ljudi u tome zanosu još bili spremni ratovati i eventualno ratni plijen stvarati.
Doduše ja i ne očekujem da po ovom pitanju imamo isto mišljenje jer to je tvoj narod i ti si odrastao s tim, 'ajmo reći, mitovima. Srbi su tek u kraljevini teritorijalno ekspandirali jer su Makedoniju, Crnu Goru, BiH i ostale dijelove kraljevine gdje žive Srbi smatrali srpskim teritorijem (svi Srbi u jednoj državi) a nad Hrvatima i Slovencima su imali politički utjecaj a i dobro su im došli zbog ekonomske razvijenosti koja je bila zamajac gospodarskog razvoja cijele kraljevine. O Titovoj Jugoslaviji ne bih, tu je, manje-više sve poznato.

Nije bilo jad i beda...Srbija je ulagala ogromne napore 50 godina pre ww1 da se osavremeni i postane moderna drzava... i bilo je znacajnih pomaka...

1918 trebalo je napraviti drzavu koja bi ukljucivala Makedoniju, Srbiju, Vojvodinu, Crnu Goru...i da se razgranicimo negde u Bosni i Krajini... jedan deo stanovnistva bi neminovno zavrsio sa pogresne strane plota, ali dugorocno bi vladao mir... ne bi bilo kriticne antidrzavne mase koja bi u kriznim vremenima pravila nered...

Zasto to nije uradjeno... ozbiljna je tema... u kojoj protagonisti nisu samo Srbi i kralj, nego i volja velikih sila...

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:28 

Jest bilo Srbiji teško nakon odlaska Turaka bilo rast, nakon 0 i minusa sve je pozitivno i velik je rast.

Pravi rast u ta vremena je BiH ostvarila upravo zahvaljujući AU, pa što se dogodi? Hteli su Srbeki što je drugi zaradio i izgradio.

@zadre njihova kalvarija je počela kad je Yu nestala. Baš to i pišem, neke čudne su to priče. No, neka im bude.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:45 

Jest bilo Srbiji teško nakon odlaska Turaka bilo rast, nakon 0 i minusa sve je pozitivno i velik je rast.

Pravi rast u ta vremena je BiH ostvarila upravo zahvaljujući AU, pa što se dogodi? Hteli su Srbeki što je drugi zaradio i izgradio.

@zadre njihova kalvarija je počela kad je Yu nestala. Baš to i pišem, neke čudne su to priče. No, neka im bude.

Koji crni rast... to sto je izgradjeno pruga i puteva i par upravnih zgrada kako bi lakse marisali drvo i rude...

Jel znas ti Juksone da Austrijance uopste nije zanimala agrarna reforma koja je sprovedena tek posle u Jugi, da su pase imale pravo na zemlju onako kako su Turci propisivali...i dan danas se pozivaju na to pravo, jer zemlja valjda i nije trebala pripadati kaurima...

Bosna je po vidjenju Austrije bila kolonija, u kojoj su radili taman toliko da bi lakse vladali... sve ostale price su prdimahovina...

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:54 

DzoniBG je napisao/la:

Koji crni rast... to sto je izgradjeno pruga i puteva i par upravnih zgrada kako bi lakse marisali drvo i rude...

Jel znas ti Juksone da Austrijance uopste nije zanimala agrarna reforma koja je sprovedena tek posle u Jugi, da su pase imale pravo na zemlju onako kako su Turci propisivali...i dan danas se pozivaju na to pravo, jer zemlja valjda i nije trebala pripadati kaurima...

Bosna je po vidjenju Austrije bila kolonija, u kojoj su radili taman toliko da bi lakse vladali... sve ostale price su prdimahovina...

Vidi se da vas je Yu uništila:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_re ... Bairoch.29

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 22:55 

DzoniBG je napisao/la:

Bogme su se sarajevskim tramvajem rude navadili :kava

A što misliš zašto bi se trebale graditi pruge, ceste, upravne zgrade, stambeni prostori, vodovodi...u kapitalističkom ekonomskom sustavu, kojemu je AU tada pripadala, ako ne iz ekonomske koristi. Čini li to prugu manje vrijednom ako je glavni razlog njene izgradnje bilo vađenje rude.
A daleko od toga da je upravljanje BiH bilo usporedivo s upravljanjem Togom ili Kamerunom, puno je toga napravljeno na prosvjećivanju stanovništva. Što se tiče zemljišne reforme, ne zaboravi da AU ima odriješene ruke tek od 1909., do tada je BiH nominalno turska, samo pod upravljanjem Beča i Pešte.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 23:05 

Tako je, došli gladni Srbeki iz Zaječara, vidjeli bogatu i vijekovima austrijsku Bosnu, i htjeli da je otmu i opljačkaju... nazad u osnovnu.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2014, 23:08 

volvoks je napisao/la:
Što se tiče zemljišne reforme, ne zaboravi da AU ima odriješene ruke tek od 1909., do tada je BiH nominalno turska, samo pod upravljanjem Beča i Pešte.

Ali je zato bez problema formirala IZ BiH 1882, određivala nadležnost pravoslavnih mitropolija... sve prije 1909.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 400 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: