HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 pro 2024, 13:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 174 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatski nobelovci
PostPostano: 07 srp 2023, 15:11 

Barak Obama je nobelovac i to za mir,
hvala nama takva nagrada ne treba.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2023, 15:32 

zalutala je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:

Srbi nam svašta svojataju i tome se treba suprotstavljati. Međutim Andrića bi im dao u "paketu sa mašnom".

Prije nekih petnaestak godina volio sam slušati radijske emisije "Ljudi dvadesetog stoljeća". Gostovali su stariji ljudi, ali sa dobrim pamćenjem i svjedoci zanimljivih događaja.
I tako jednom, svoj život je prepričavao jedan Hrvat, koji je u kraljevini Jugoslaviji radio kao diplomat. Mislim da je kasnije radio za NDH. Zaboravio sam dosta detalja, ali govorio je o svom razgovoru sa kraljevskim diplomatom Ivom Andrićem. Pa veli, kako je bio šokiran time što ga je Andrić nagovarao da sebe proglasi Srbinom, jer kao to će mu pomoći u karijeri (vjerojatno je to i bila istina). No on je odbio.
Eto kakav je to lik bio. Andrić je sebe proglasio Srbinom, pisao na srpskom i ćirilici, odselio u Beograd. I još na to nagovarao drugog Hrvata. Eto vam ga! Nosite ga.
I sutra, kada bi Srbi krenuli svojatati pisce Ferića, Jergovića, Tomića i sl., ja im se ne bih protivio.
Pa makar to značilo kako nema niti jednog Hrvata Nobelovca

Već sam prije diviziji odgovorila, pa ću i tebi. Ne slažem se, no većina smatra da je srpski književnik, i zbog demokracije i volje većine moram reći da Hrvati nemaju ni jednog nobelovca a Srbi imaju.

Što se tiče NDH, ne znam je li ti poznato da se ponudio da radi kao diplomata za NDH, no odbili su ga.

I dobro. Neće nam biti lako, ali morati ćemo živjeti sa tim kako nemamo niti jednog Hrvata Nobelovca.

U onoj situaciji, biste li Vi kao NDH diplomata zaposlili osobu koja je prethodno sebe proglasila Srbinom? Pa ja mu ne bi dao skretnicu da skreće vlakove, a kamoli jednu takvu poziciju kao izmišljenu za špijuna.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2023, 15:58 

goran2hr je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Već sam prije diviziji odgovorila, pa ću i tebi. Ne slažem se, no većina smatra da je srpski književnik, i zbog demokracije i volje većine moram reći da Hrvati nemaju ni jednog nobelovca a Srbi imaju.

Što se tiče NDH, ne znam je li ti poznato da se ponudio da radi kao diplomata za NDH, no odbili su ga.

I dobro. Neće nam biti lako, ali morati ćemo živjeti sa tim kako nemamo niti jednog Hrvata Nobelovca.

U onoj situaciji, biste li Vi kao NDH diplomata zaposlili osobu koja je prethodno sebe proglasila Srbinom? Pa ja mu ne bi dao skretnicu da skreće vlakove, a kamoli jednu takvu poziciju kao izmišljenu za špijuna.

Bilo bi pošteno navesti izvor za takvu tvrdnju, to čak ni Srbi ne tvrde.
No zanimljivo je da je Pavelić pitao Krležu, osvjedočenog komunistu kasnije Titovog miljenika što misli o tome. I da je Pavelić smatrao da je Andriću mjesto u Hrvatskoj a Krleža je bio protiv toga. Malo mi je čudan taj odnos Krleža-Pavelić-Tito.

S druge strane, postoje memoari da je ustaški čelnik Ante Pavelić u razgovoru s Miroslavom Krležom u rujnu 1943. godine u Zagrebu naveo da je Andrić bio čovjek od povjerenja srpskoga Dvora, ali da drži kako je „Andriću mjesto u Hrvatskoj“. Dodao je da se „ne smije zaboraviti da je Andrić katolik“, te pita Krležu što misli bi li se Andrić odazvao pozivu Matice hrvatske.

Krleža u tome zapisu odgovara da je za Andrića „jedva nešto načuo“ te da „kao kajkavac mislim da vi sigurno bolje znate poznajete Andrićeve i Kulinove strane“. Pritom je naveo da je Andrić vjerojatno bio katolik u Travniku i Višegradu, „ali u kraljevskoj prijestolnici, u ambasadorskom Beogradu kao ekscelencija, ministar, eh, tu se je, valjda, krstio s tri prsta, postao pravoslavac. Dapače, i prota Jovan“.

Mile Budak je ipak korektniji pa ga ispravno naziva Jugoslavenčinom

Istu je situaciju mnogo godina kasnije opisao Rajko Glibo, koji navodi da je pak Mile Budak na navodnu Andrićevu ponudu odgovorio: „Što će nam ta Jugoslavenčina.“

https://www.nacional.hr/feljton-tamna-s ... e-andrica/

Vrh

PostPostano: 07 srp 2023, 16:17 

zalutala je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:

No zanimljivo je da je Pavelić pitao Krležu, osvjedočenog komunistu kasnije Titovog miljenika što misli o tome. I da je Pavelić smatrao da je Andriću mjesto u Hrvatskoj a Krleža je bio protiv toga. Malo mi je čudan taj odnos Krleža-Pavelić-Tito.

S druge strane, postoje memoari da je ustaški čelnik Ante Pavelić u razgovoru s Miroslavom Krležom u rujnu 1943. godine u Zagrebu naveo da je Andrić bio čovjek od povjerenja srpskoga Dvora, ali da drži kako je „Andriću mjesto u Hrvatskoj“. Dodao je da se „ne smije zaboraviti da je Andrić katolik“, te pita Krležu što misli bi li se Andrić odazvao pozivu Matice hrvatske.

Krleža u tome zapisu odgovara da je za Andrića „jedva nešto načuo“ te da „kao kajkavac mislim da vi sigurno bolje znate poznajete Andrićeve i Kulinove strane“. Pritom je naveo da je Andrić vjerojatno bio katolik u Travniku i Višegradu, „ali u kraljevskoj prijestolnici, u ambasadorskom Beogradu kao ekscelencija, ministar, eh, tu se je, valjda, krstio s tri prsta, postao pravoslavac. Dapače, i prota Jovan“.

Istu je situaciju mnogo godina kasnije opisao Rajko Glibo, koji navodi da je pak Mile Budak na navodnu Andrićevu ponudu odgovorio: „Što će nam ta Jugoslavenčina.“

Osobo sam čuo gospodina (radijska emisija "Ljudi dvadesetog stoljeća") kako je rekao da ga je Andrić nagovarao da sebe proglasi Srbinom. Koliko se sjećam (možda griješim) mislim kako je tada Andrić sebe dao kako primjer. Vjerojatno negdje postoji ta snimka. A Vi ćete mi vjerovati ili ne.
Uostalom po onoj - dlakav je, maše repom, laje - pa valjda je - pas.
Sa druge strane ne dovodim u pitanje Andrića kao književnika koji lijepo i zanimljivo piše, ali otimati se sa Srbima za njega - glupost.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2023, 17:24 

goran2hr je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Osobo sam čuo gospodina (radijska emisija "Ljudi dvadesetog stoljeća") kako je rekao da ga je Andrić nagovarao da sebe proglasi Srbinom. Koliko se sjećam (možda griješim) mislim kako je tada Andrić sebe dao kako primjer. Vjerojatno negdje postoji ta snimka. A Vi ćete mi vjerovati ili ne.
Sa druge strane ne dovodim u pitanje Andrića kao književnika koji lijepo i zanimljivo piše, ali otimati se sa Srbima za njega - glupost.

Niti vjerujem niti ne vjerujem, ostavit ćemo nek visi u zraku dok netko ne potvrdi ili demantira s nekim izvorom. Za sve što sam do sada navela postavila sam izvore, i mislim da je korektno s moje strane da isto očekujem i od sugovornika.
Na koncu i sam ostavljaš mogućnost da griješiš, tako da je bolje pustiti da visi u zraku.

Već sam u par navrata rekla da ga većina na ovom forumu smatra srpskim piscem i nobelovcem, i da zbog volje većine, mada se s tim ne slažem, moram priznati da je srpski nobelovac i da na uvodno pitanje moram odgovoriti da Hrvati nemaju ni jednog nobelovca.
Evo osobno ga se ne odričem, niti ću ga se ikada odreći, no zbog volje većine(demokracija je) jedino što mi preostaje je čestitati Srbima jer su jedini narod na području bivše SFRJ koji ima nobelovca.

Mislim da bi bilo korektno da im i ti i drugi forumaši čestitate, nije to mala stvar, koliko god je neki pokušali umanjiti.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2023, 18:40 

goran2hr je napisao/la:

Ček, sjećaš li se tko je to rekao? O komu je bila emisija?

Vrh

PostPostano: 07 srp 2023, 19:09 

zalutala je napisao/la:
Već sam u par navrata rekla da ga većina na ovom forumu smatra srpskim piscem i nobelovcem, i da zbog volje većine, mada se s tim ne slažem, moram priznati da je srpski nobelovac i da na uvodno pitanje moram odgovoriti da Hrvati nemaju ni jednog nobelovca.

tehnički gledano on je jugoslavenski nobelovac (kao što su Ružićka i Prelog švicarski).

no kad bi morao birati, on bi danas vjerojatno prije izabrao biti srpski nego hrvatski nobeovac, ali tko zna, prilivode idu kud vjetar puše. Onda je bilo OPORTUNO biti jugoslavenčina.

s druge strane opet vam velim, nobel za književnost i mir uglavnom dreka vrijedi. čista politika

Vrh

PostPostano: 07 srp 2023, 19:16 

Andrić je savršeni jugoslavenski nobelovac. Dovoljno Hrvat i dovoljno Srbin da ga i jedni i drugi svojataju, dakako, zbog prestiža Nobelove nagrade.
Naravno, to je s obadvije strane pomalo neiskreno. Za Hrvate orjunaš, za Srbe "fra Ivo".

Hrvatima bi bilo draže da je dobitnik nagrade bio Krleža, a Srbima Crnjanski.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2023, 20:15 

Harezm je napisao/la:
Andrić je savršeni jugoslavenski nobelovac. Dovoljno Hrvat i dovoljno Srbin da ga i jedni i drugi svojataju, dakako, zbog prestiža Nobelove nagrade.
Naravno, to je s obadvije strane pomalo neiskreno. Za Hrvate orjunaš, za Srbe "fra Ivo".

Hrvatima bi bilo draže da je dobitnik nagrade bio Krleža, a Srbima Crnjanski.

Ne razumem ovo spoticanje oko Andrića, njegovo stvaralaštvo pripada Jugoslaviji - više monarhiji, manje republici. Ostavimo ga tamo. Bio je veliki pisac i gospodin.
Što se Krleže i Crnjanskog tiče - mogli su je komotno osvojiti, na nagradu mislim.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2023, 11:03 

divizija je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

tehnički gledano on je jugoslavenski nobelovac (kao što su Ružićka i Prelog švicarski).

no kad bi morao birati, on bi danas vjerojatno prije izabrao biti srpski nego hrvatski nobeovac, ali tko zna, prilivode idu kud vjetar puše. Onda je bilo OPORTUNO biti jugoslavenčina.

s druge strane opet vam velim, nobel za književnost i mir uglavnom dreka vrijedi. čista politika

Ne tehnički nego pravno gledano je jugoslavenski nobelovac, dobio je nobela kao jugoslavenski državljanin, isto kao što su Ružička i Prelog kao švicarski. Sa švicarskim nagradama nemamo veze, a sa jugoslavenskim imamo. Hrvati su pravno bili dio Jugoslavije, čak su sami u nju ušli, prvi put izglasao Sabor drugi put pod vodstvom Hrvata Tite, to što nam se obila o glavu drugi je par rukava. Govorimo o piscu koji je rođenjem Hrvat, bio OPORTUNISTIČKA Jugoslavenčina, pisao na tadašnjim službenim jezicima hrvatskim i srpskim, bio i hrvatski i srpski književnik, mogu samo reći Bogu hvala da strani izvori ne slušaju naše "moralne" vertikale pa o Andriću korektno pišu ovo što sam navela. Da je imao mana je, da nije bio savršen, nije. No već sam ti rekla bilo kojeg drugog njegovog suvremenika da seciramo kao što seciramo Andrića, pitanje je kakav bi bio rezultat. Navela sam ti za primjer Mačeka, evo sam izaberi bilo kojeg njegovog suvremenika i ajmo ga provući kroz filtere kroz koje provlačimo Andrića i da vidimo kakav će biti krajnji rezultat.

Što bi on danas izabrao potpuno je irelevantno. Apsurdna je činjenica da se zahvaljujući njemu kojem Hrvati negiraju hrvatstvo i zamjeraju Jugoslavenstvo i šta već sve ne, konstantno od 1961. do danas diljem svijeta zna za Hrvate. I za to ne možemo zahvaliti Hrvatima nego strancima koji korektno iznose podatke o njemu.

Nobel za književnost nije toliko beznačajan, zapamti da je knjiga konstantna, ljudi su čitali, čitaju i čitat će. Zaljubljenici u čitanje su različitih profila od akademika do čistačica.

Evo ti jedan podatak članak je iz 2020.
Andrićeva djela do sada su prevedena na 50 jezika, a samo u Španjolskoj na sva četiri službena - kastiljanski, katalonski, galicijski i baskijski. Od Andrićeve zadužbine u posljednje vrijeme izdavači traže prava i za objavljivanje na malajalamskom i bengalskom, te na malteškom, kazahstanskom i perzijskom jeziku. - Pročitajte više na: https://bljesak.info/kultura/knjige/and ... ode/321654

Ako vam nije stalo da se na svim tim jezicima spominje i hrvatsko ime ok, ne znam što dalje reći.

I ako misliš da svi ti prijevodi nisu zbog Nobela, i da je ta nagrada beznačajna mislim da si naivan. Pogledaj samo na koliko jezika je preveden Krleža, također odličan književnik.

Ne podcjenjuj knjigu.
Šta misliš koliko ljudi zna za Drakulin opis Nikole Modruškog a koliko ljudi zna za Stokerovog Drakulu?

Vrh

PostPostano: 08 srp 2023, 23:53 

zalutala je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Ružička, Prelog, Andrić

Istina da su sva trojica hrvatskog porijekla.
No koliko je od te tri nagrade hrvatskih?
Ružička i Prelog kao švicarski državljani dobili nagrade, znači te nagrade nisu hrvatske nego švicarske.
Ostaje Andrić.
Osobno ga smatram hrvatskim piscem, no na ovom forumu ima ih koji mu to osporavaju i smatraju ga srpskim piscem.
Mada je nagradu dobio kao jugoslavenski pisac, Hrvati su bili integralni dio SFRJ, a i on je porijeklom Hrvat, dosta Hrvata ga se odriče i smatra srpskim piscem.
Ako ćemo se voditi razmišljanjem Hrvata koji se odriču Andrića pitam se polažemo li kao hrvatski narod pravo i na jednu Nobelovu nagradu.

Andrića mogu svojatati i Hrvati i Srbi. Meni ne smeta, jer ima elemenata za obje opcije.

Ustvari ima neka lijepa simetrija s Teslom.

Oni malo od nas prisvojili Andrića, mi njima djelomično Teslu.

Račun izbalansiran. :palacgore2

A elemenata kod obojice ima. Andrić pisao uglavnom na srpskom, Tesla rođen u Hrvatskoj.

Andrić je bio rumeni Hrvat iz Srednje Bosne koji se uspio ubaciti u srpsku beogradsku elitu, a Tesla gej čoban iz Like koji je poslije postao američki fićfirić.

I siguran sam da bi i Tesli i Andriću imponiralo to što se trgaju za njih. Oba su bili manijakalni narcisoidi.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 09 srp 2023, 00:02 

zalutala je napisao/la:
Harezm je napisao/la:
Tri su "naša" nobelovca, jer su rođeni u okviru hrvatske nacije na prostoru kojeg Hrvati smatraju svojom domovinom.

Po porijeklu, samo Andrić je naš u potpunosti, jer je Ružička dijelom Čeh i Nijemac, a Prelog Talijan (rekao bih po majčinom prezimenu)

Po djelu, nijedan. Kemičari su Švicarci, tu su se ostvarili. A Andrić je Jugoslaven istočnih sentimenata.

Vladimir Prelog
Swiss chemist
https://www.britannica.com/biography/Vladimir-Prelog

Leopold Ružička
Swiss chemist
https://www.britannica.com/biography/Leopold-Ruzicka

Ivo Andrić
Serbo-Croatian author
https://www.britannica.com/biography/Ivo-Andric
Ako jednog dana na ovoj stranici umjesto Serbo-Croatian author bude pisalo Serbian author nemojte drvljem i kamenjem na Srbe da su nešto preoteli ili prisvojili. Jednostavno će im to biti poklonjeno.

Što se tiče jugoslavenstva, zanimljivo da smeta Andrićevo jugoslavenstvo, ali ne smeta što je Kukuljević još 1850. osnovao Društvo za jugoslavensku povjestnicu, zamisli jugoslavensku a ne hrvatsku, a Strossmayer JAZU, zamisli ne HAZU nego JAZU. I to sve nekih 50 i nešto godina prije formiranja Kraljevine Jugoslavije. Htjeli priznati ili ne jugoslavenstvo je bila hrvatska ideja. Pa možete sad Andrića prozivati Jugoslavenom koliko vam volja i to mu zamjeriti, al bilo bi pošteno pogledati u kojem vremenu i okruženju se formirao.
Možeš sad napisati da je Kukuljević prvi održao govor na hrvatskom u Saboru, sve to stoji. No postavlja se pitanje zašto nije osnovao Društvo za hrvatsku povjestnicu, nego je osnovao Društvo za jugoslavensku povjestnicu i to 68 godina prije nastanka prve Jugoslavije.

Fair point.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 09 srp 2023, 00:03 

zalutala je napisao/la:
mirv je napisao/la:
č. četiri, još imamo i dalekog rođaka Luke Modrića

Paul Modrich

slika

The Nobel Prize in Chemistry 2015

Born: 13 June 1946, Raton, NM, USA

Affiliation at the time of the award: Howard Hughes Medical Institute, Durham, NC, USA; Duke University School of Medicine, Durham, NC, USA

Prize motivation: “for mechanistic studies of DNA repair”

Ancestry

My knowledge of my ancestry is limited. My paternal grandparents emigrated from Croatia in the late 1800s and settled in the coalfields of southern Colorado. My father Laurence Modrich was born in 1912 in Walsenburg, Colorado and spent his early years in Ludlow, which like a number of other coal camps in the area, was owned by the Colorado Fuel and Iron Company. These mining camps have been described as “feudal dominions” [1] where wages and living conditions were poor. This prompted the Colorado coal strike of 1913–1914, largely organized by the United Mine Workers, and a period of violence that culminated in the 1914 Ludlow massacre, an attack by mine guards and the Colorado National Guard on the tent colony occupied by the striking Ludlow miners and their families, a tragedy chronicled by Woody Guthrie in his song of the same name. My paternal grandfather left at some point thereafter, and my grandmother moved her family a few miles south to Trinidad, Colorado where my father and his two sisters received their education and worked to help support their family. My father never talked much about this period in his life, but it was clear that it imbued him with a strong work ethic, which he imposed on my brother and me while we were growing up.

After graduation from the University of Colorado in 1935, my father moved to Raton in northeastern New Mexico, a town of about 8,000 people just south of the Colorado border, as a coach and biology teacher. He was drafted into the Army Air Forces in 1942, and while on leave from basic training with a friend from Muscatine, Iowa, he met my mother Margaret McTurk, a young woman of German and Scotch-Irish descent. They married in Muscatine in June of 1943 just prior to his transfer to Europe. After my father’s discharge in 1945, they returned to Raton where I was born in 1946 and my brother David in 1948.

https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2015/modrich/biographical/

Nobelovac Paul Modrich posjetio Modriće i kuću Luke Modrića: Možda se jednog dana i sretnemo na ovom mjestu...

- Ne biste vjerovali, ali ovo mjesto i ova priroda jako podsjećaju na mjesto gdje sam odrastao, na Novi Meksiko i Južni Kolorado... - rekao nam je to, iskreno iznenađen, Paul Modrich, poznati američki nobelovac hrvatskih korijena. Ti korijeni utkani su duboko u obrovački kamen malog mjesta Zatona Obrovačkog u koje se, nakon čak 110 godina od odlaska njegove obitelji u Ameriku, Modrich vratio, želeći vidjeti kuću našeg najpoznatijeg nogometaša, njegova prezimenjaka Luke.

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/nobelovac-paul-modrich-posjetio-modrice-i-kucu-luke-modrica-mozda-se-jednog-dana-i-sretnemo-na-ovom-mjestu-609535

Ovo nisam znala. Veliko ti hvala na ovom članku :palacgore1

Znači ipak 4. :zubati

Ali to je jako nategnuto.

Kao da Česi Ružičku sebi broje.

A ovaj čovjek iz članka 200 godina nije Hrvat, više hrvatske krvi u Habsburgovcima ima. :zubati

Vrh

PostPostano: 09 srp 2023, 00:12 

divizija je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Andrić bi definitivno odabrao putovnicu.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2023, 00:13 

Inače, Andrić iz ranijih vremena ima i pjesama na hrvatskom, ijekavici.

No, Zagreb mu se nije svidio, a navodno ga nisu baš ni dobro primili.

Od jugoslavenskih urbanih centara, prvo je probao Zagreb. Sasvim prirodno za Hrvata iz BiH.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2023, 12:43 

Robbie MO je napisao/la:
divizija je napisao/la:

Andrić bi definitivno odabrao putovnicu.

Možda, ali to je šta bi bilo kad bi bilo.
Ako hoćeš da kažeš da Hrvatska meka moć danas (nezavisnost, turizam, ok standard za exyu uslove, ...) je neuporedivo veća nakon poraza u drugom svjetskom ratu, to sigurno.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2023, 14:36 

Robbie MO je napisao/la:

Od jugoslavenskih urbanih centara, prvo je probao Zagreb. Sasvim prirodno za Hrvata iz BiH.

A možda je samo bio "dalekovidniji" od Krleže. Na ovom forumu neki Krležinu srpsku ekavicu bez imalo srama prepravljaju u zagorsku, no ne spominje se kako su se Hrvati odnosili prema Krleži, rođenom Zagrepčaninu, u vremenu kada mu je pomoć bila najpotrebnija.
Starog i bolesnog njega i njegovu suprugu Belu nitko nije posjećivao osim dopisnika sarajevskog Oslobođenja, Enesa, ne mogu se sad sjetiti prezimena. Enes im je išao plaćati račune, Enes im je donosio hranu, voće i slično, Enes im je pravio društvo. Sam Krleža negdje piše, trebala bih potražiti, da on i njegova Bela broje dane do Enesovog dolaska. U sred Zagreba, u srcu Hrvatske, o starom i bolesnom hrvatskom velikanu brine Enes.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2023, 15:38 

Enes Čengić

Vrh

PostPostano: 09 srp 2023, 23:45 

Teranova 2 je napisao/la:
Enes Čengić

Bravo! Čengić, Fočanin. Krleža je u to vrijeme bio loš Hrvat, tako on piše.
A ruku na srce da nije bilo Nobela i oporuke najvjerojatnije bi i Andrić u Beogradu kao i Krleža brojao dane do dolaska nekog svog Enesa. Dovoljno je reći da mu nisu obnovili spomenik majci kako je navedeno u oporuci, nego je spomenik obnavljala Hrvatska Matica iz Sarajeva.
Al lova od autorskih prava se uredno uzima.

Čitala sam o tome da je Andrićeva oporuka pravno upitna, no nažalost kod nas se takvi ljudi ne mogu čuti od ovih moralnih vertikala koje se natječu tko će glasnije reći koju lošu o Andriću.

Ne uspijevam kopirati i postaviti tekst, no u ovom radu je riječ o tome

https://hrcak.srce.hr/file/333513

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 00:28 

zalutala je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

A možda je samo bio "dalekovidniji" od Krleže. Na ovom forumu neki Krležinu srpsku ekavicu bez imalo srama prepravljaju u zagorsku, no ne spominje se kako su se Hrvati odnosili prema Krleži, rođenom Zagrepčaninu, u vremenu kada mu je pomoć bila najpotrebnija.
Starog i bolesnog njega i njegovu suprugu Belu nitko nije posjećivao osim dopisnika sarajevskog Oslobođenja, Enesa, ne mogu se sad sjetiti prezimena. Enes im je išao plaćati račune, Enes im je donosio hranu, voće i slično, Enes im je pravio društvo. Sam Krleža negdje piše, trebala bih potražiti, da on i njegova Bela broje dane do Enesovog dolaska. U sred Zagreba, u srcu Hrvatske, o starom i bolesnom hrvatskom velikanu brine Enes.

Zanimljiva priča.

Ali svi ti pjesnici i pisci su ionako tragičari.

Dobro da nije umro od tuberkoloze, kao pola drugih pisaca. :zubati

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 01:14 

Robbie MO je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Zanimljiva priča.

Ali svi ti pjesnici i pisci su ionako tragičari.

Dobro da nije umro od tuberkoloze, kao pola drugih pisaca. :zubati

Ima istine i u tome što veliš.
No prije će biti ona Gibonnijeva: sve po potrebi kako se naimisti u taj čas.
U onaj čas Krleža bio loš Hrvat i svi ga izbjegavali, u ovaj čas Krleža je dobar Hrvat i svi ga vole.
Šta znaš možda se po potrebi naimsti i neki čas i da Andrić bude dobar Hrvat, od nas je svašta očekivati :zubati
Ili nedaj Bože da nogometna reprezentacija krene silaznom putanjom. Vidio bi kako bi Dalić i ekipa preko noći od dobrih Hrvata postali loši Hrvati. :zubati

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 01:15 

Bošnjački nobelovci:

Error 404

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 10:25 

zalutala je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:

Niti vjerujem niti ne vjerujem, ostavit ćemo nek visi u zraku dok netko ne potvrdi ili demantira s nekim izvorom. Za sve što sam do sada navela postavila sam izvore, i mislim da je korektno s moje strane da isto očekujem i od sugovornika.
Na koncu i sam ostavljaš mogućnost da griješiš, tako da je bolje pustiti da visi u zraku.

Evo osobno ga se ne odričem, niti ću ga se ikada odreći, no zbog volje većine(demokracija je) jedino što mi preostaje je čestitati Srbima jer su jedini narod na području bivše SFRJ koji ima nobelovca.

Mislim da bi bilo korektno da im i ti i drugi forumaši čestitate, nije to mala stvar, koliko god je neki pokušali umanjiti.

https://www.youtube.com/@arisangelis8569/videos

Radilo se o seriji radijskih emisija pod nazivol "Ljudi XX stoljeća". Ako netko može i zna ući u arhivu Hrvatskog radija, ta je emisija tamo. I nema potreba da se pravite nevješti, jer trudim se pisati precizno i nedvosmisleno, tako da nije sporno kako je Andrić nagovarao Hrvata (mladog kraljevskog diplomata) da se proglasi - Srbinom. Jedino mislim kako je kazao da je i Andrić sebe naveo kao ("uspješan") primjer onoga koji je to učinio, taj dio nisam 100% siguran jer je bilo davno. Tako da nećete poentirati kako nisam siguran da li griješim.

Vi ga branite kao "nije Srbin", nego eto "Jugoslavenčina". Kao da je to neka velika razlika?! Hrvat nije. Mogao bi nabrajati Jugoslavenčine koji su nam napravili više zla nego Srbi. I ponovno, kao književnik je odličan, neka ga (prevedenog) i u školskoj lektiri, roditelji su mu Hrvati. I tu je priči kraj.

Što bi ja to Srbima trebao čestitati? Od mene neće dobiti čestitku što se jedan naš jado (doduše talentiran za pisanje) odlučio odnaroditi. Ali mogu od mene dobiti: "Evo vam ga! Nosite si ga!". I za njega se ne bi otimao, kao što se ne bi otimao niti za današnje "velikane" od pera - Tomića, Jergovića, Dežulovića, Ferića i njima sličnima potencijalnim Nobelovcima. I da ih Srbi krenu svojatati, rekao bi im: "Da u pravu ste. Jasno je kako je tako.".

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 10:29 

Zašto bismo mi svojatali vaše Jugoslovenčine? Za nas je to jednako loše kao i za vas.

Vrh

PostPostano: 10 srp 2023, 10:53 

goran2hr je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

https://www.youtube.com/@arisangelis8569/videos

Radilo se o seriji radijskih emisija pod nazivol "Ljudi XX stoljeća". Ako netko može i zna ući u arhivu Hrvatskog radija, ta je emisija tamo. I nema potreba da se pravite nevješti, jer trudim se pisati precizno i nedvosmisleno, tako da nije sporno kako je Andrić nagovarao Hrvata (mladog kraljevskog diplomata) da se proglasi - Srbinom. Jedino mislim kako je kazao da je i Andrić sebe naveo kao ("uspješan") primjer onoga koji je to učinio, taj dio nisam 100% siguran jer je bilo davno. Tako da nećete poentirati kako nisam siguran da li griješim.

Vi ga branite kao "nije Srbin", nego eto "Jugoslavenčina". Kao da je to neka velika razlika?! Hrvat nije. Mogao bi nabrajati Jugoslavenčine koji su nam napravili više zla nego Srbi. I ponovno, kao književnik je odličan, neka ga (prevedenog) i u školskoj lektiri, roditelji su mu Hrvati. I tu je priči kraj.

Što bi ja to Srbima trebao čestitati? Od mene neće dobiti čestitku što se jedan naš jado (doduše talentiran za pisanje) odlučio odnaroditi. Ali mogu od mene dobiti: "Evo vam ga! Nosite si ga!". I za njega se ne bi otimao, kao što se ne bi otimao niti za današnje "velikane" od pera - Tomića, Jergovića, Dežulovića, Ferića i njima sličnima potencijalnim Nobelovcima. I da ih Srbi krenu svojatati, rekao bi im: "Da u pravu ste. Jasno je kako je tako.".

Niti se pravim nevješta niti nešto slično. Sam si i u prošlom i u ovom upisu ostavio mogućnost da griješiš, sam ostavljaš tu mogućnost i onda meni zamjeriš što sam napisala da to ostane visiti u zraku dok netko ne potvrdi ili demantira, jer kako sam pišeš postoji mogućnost da griješiš.
Ne znam što napisati da budeš zadovoljan.
U arhivu Hrvatskog radija ne znam uči.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 174 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: