|
|
Stranica: 5/35.
|
[ 853 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 01:37 |
|
|
divizija je napisao/la: Uzmi banalne stvari, imaš NDH, službeni je Hrvatski jezik, hrvatska himna, hrvatske zastave i grbovi, u vojarnama su hrvatsku vojnii, hrvatski časnici, u općini je hrvatski načelnik, ulicom patrolira polcajac Hrvat s hrvatskim grbom.
Nemam ništa od toga. Imam fašističku Italiju s nasilnom asimilacijom, promjenom imena u talijanizirana imena, zabranjenim hrvatskim jezikom čak i na ulici, pljačkom, zakukuljenim luđacima koji se šetaju s bakljama i urlaju "Slavi esci" (Slaveni van), ovodođenjem ljudi, žena i djece u logore, nasumičnim streljanjima.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 02:30 |
|
|
|
Imamo isto mišljenje.
Uvik bi prije odabra Hrvatsku s 5835 km obale i 1260 otoka uz BiH u kojoj su konstitutivni narod Hrvati nego Hrvatsku u granicama banovine ili NDH.
Kakve veze Hrvatska ima s Bijeljinom, Sandžakom i Fočom? Nikakve.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 05:58 |
|
|
E sad, uspoređuju se drinske prašume s morem. Naravno da je razlika. Ali isto tako ima i jedna Boka puno više hrvatske povijesti nego Savudrija. Da je Hitler pobjedio, vjerojatno ne bi dobro prošli na kraju. Čovjek bi utemeljio svoju EU, a umjesto što se danas priča engleskim, pričao bi se njemački  Jedina je razlka kaj je lik bio luđak, pa bi tu bilo svakakvih ludih ideja. Teritorijalno bi ok prošli ako bi se to dogodilo nakon kapitulacije Italije, ali realno uz ludog diktatora...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 07:58 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Pa Srbija je bila fašistička država u punom smislu. Njih je SSSR okupirao i postavio Titu i partizane na vlast. Sad može se reć da nije moralno ubit njemačkog ili talijanskog okupatora a znaš da će nakon toga streljat desetke Hrvata i odvest stotine i tisuće u logore ali što je alternativa? Počet učit talijanski? Zanimljivo je da su veći ustanci bili nakon dolazka Niemaca, nego u vrieme Talijana. U Istri ih praktički nije niti bilo. Niemci za razliku od Talijana uobće nisu germanizirali Hrvate, već su štoviše po Istri dopuštali osnivanje hrvatskih škola. Tako da argument bojazni od učenja talijanskog ili njemačkog nakon 1943. pada u vodu.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 08:02 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Iz Gorskog Kotara su vagone i vagone opljačkanog plijena vlakovima vozili za Italiju. Što su onim napaćenim težacima mogli pljačkat tamo ni ne znam ali to su činjenice. Narod se morao branit i dizat na ustanak. Kako li smo bili pljačkani u vrieme Jugoslavije, a pogotovo 1945.-te kad se bez pardona uzimalo svekoliko privatno vlastničtvo. Ali za vrieme čitavog trajanja Jugoslavije nas se pljačkalo na račun Beograda. Smiješno mi je što govoriš o nekim vagonima, a u Jugoslaviji si ostao bez kuće ili stana... Uglavnom, moja nona se nije osjetila oslobođenom 1945te. Stalno je imala problema zbog svoje povezanosti s Crkvom.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 08:11 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Moja majkica(baka) s Grobnika je bila u talijanskom logoru kad je imala 12 god i tamo ju neka druga logorašica ubola viljuškom da joj ukrade juhu. Ti si onda vjerojatno iz diela koji spada pod Obćinu Čavle (tamo reču majka za baku), dok na području Obćine Jelenje većinom reču nona. Ja niti u kom slučaju ne mislim nešto liepo govorit o Talijanima niti ih branit, ali u uzporedbi s partizanima, a pogotovo s četnicima to je druga razina. Talijan ipak nije s uživanjem okretao čovjeka na ražnju i kopao mu oči, ter masovno silovao žene i djevojčice. Jesi li kad čuo da su neki Hrvati civili završili u nekom četničkom logoru i tamo preživjeli? Po čemu su ti talijanski logori bili gori od partizanskih logora za hrvatske civile koji su bježali na Bleiburgu?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 08:56 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Nemam ništa od toga. Imam fašističku Italiju s nasilnom asimilacijom, promjenom imena u talijanizirana imena, zabranjenim hrvatskim jezikom čak i na ulici, pljačkom, zakukuljenim luđacima koji se šetaju s bakljama i urlaju "Slavi esci" (Slaveni van), ovodođenjem ljudi, žena i djece u logore, nasumičnim streljanjima.
imaš ti, ali tvoje selo nije centar svijeta. izdignite se svi malo iznad toga da mjerite mjerilom svojeg sela svaku stvar na planeti.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 09:00 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Zanimljivo je da su veći ustanci bili nakon dolazka Niemaca, nego u vrieme Talijana. U Istri ih praktički nije niti bilo. Niemci za razliku od Talijana uobće nisu germanizirali Hrvate, već su štoviše po Istri dopuštali osnivanje hrvatskih škola. Tako da argument bojazni od učenja talijanskog ili njemačkog nakon 1943. pada u vodu.
zato što je kapitulacija Italije dala ljudima nadu u pobjedu partizana. Talijani kakvi su god bili, su vrlo rijetko ljude maltretiral ii ubijali ako si bio miran. Radili su talijanizaciju, ali to nije samo po sebi dovoljno da ljude potakne da uzmu oružje i riskiraju živote. Kad je Italija kapitulirala mnogi su osjetili s pravom da sito čeka i Njemačku i NDH. K tome, talijanske teritorije su odmah zauzeli partizani, proglasili to Hrvatskom i to je potaklo mase da im se pridruže. U NDH je to išlo sporije, jer je režim imao kontrolu, ali isto vidiš od 1943. masovan priljevu partizane jer ljudi očekuju poraz NJemačke.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 09:07 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Da prostiš , važniji je jedan Krk od 10 Zenica.
da prostiš, ovo ti nije nikakav argument. evo, meni je reicmo važniji jedan Kupres od 10 Kvarnera. A za Jajce i Tomislav dajem 20 Kvarnera. Za Bosanski Brod Istru poklanjam u đuture. Za Petrovaradin bi dao Rijeku Srbiji sutra. Tako to izgleda kad sve gledaš kroz prizmu svoga sela. S tim da ovo nisu moja sela, ali tako osjećam. Ionako se nismo usrećili što smo vas dobili, samo trpate libtarde u Sabor koji vode Hrvatsku u nestanak. Dao bih vas sve za Herceg-Bosnu i Srijem sutra. Znaš zašto? Baš ZATO što razmišljate ovako kako si ti gore napisao, da ste vrijedniji od drugih Hrvata. Niste.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:11 |
|
|
divizija je napisao/la: Rika sv Vida je napisao/la: Nemam ništa od toga. Imam fašističku Italiju s nasilnom asimilacijom, promjenom imena u talijanizirana imena, zabranjenim hrvatskim jezikom čak i na ulici, pljačkom, zakukuljenim luđacima koji se šetaju s bakljama i urlaju "Slavi esci" (Slaveni van), ovodođenjem ljudi, žena i djece u logore, nasumičnim streljanjima.
imaš ti, ali tvoje selo nije centar svijeta. izdignite se svi malo iznad toga da mjerite mjerilom svojeg sela svaku stvar na planeti. Pa što smo trebali? Reć ok Hrvatska je velika. Nema veze što nakon 1300 godina mi više nismo u Hrvatskoj, glavno da Zeničkih 10% Hrvata jest, zato ajmo učit talijanski i prihvatit talijanizarana imena.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:14 |
|
|
divizija je napisao/la: evo, meni je reicmo važniji jedan Kupres od 10 Kvarnera. A za Jajce i Tomislav dajem 20 Kvarnera. Za Bosanski Brod Istru poklanjam u đuture. Za Petrovaradin bi dao Rijeku Srbiji sutra. Tako to izgleda kad sve gledaš kroz prizmu svoga sela. S tim da ovo nisu moja sela, ali tako osjećam. Ionako se nismo usrećili što smo vas dobili, samo trpate libtarde u Sabor koji vode Hrvatsku u nestanak. Dao bih vas sve za Herceg-Bosnu i Srijem sutra.
Što ti sad smetaju libtardi a stalno tvrdiš da je HDZ najgora stranka u Hrvatskoj i da je sve bolje od njih? Eto u Kvarneru je slab HDZ pa sad nismo dovoljno dobri za Hrvatsku jer premalo se glasa za HDZ?! Kvarner daje malo više SDPa a malo manje HDZa od ostatka Hrvatske i to je to. S tim da ovdje najmanje ljudi izlazi na izbore uopće, a iz Hercegobsne sva 4 zastupnika su HDZ za koji govoriš da su najgora stranka ikad i da nema gore.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:21 |
|
|
dane-croatia je napisao/la:
Ja niti u kom slučaju ne mislim nešto liepo govorit o Talijanima niti ih branit, ali u uzporedbi s partizanima, a pogotovo s četnicima to je druga razina. Talijan ipak nije s uživanjem okretao čovjeka na ražnju i kopao mu oči, ter masovno silovao žene i djevojčice. Jesi li kad čuo da su neki Hrvati civili završili u nekom četničkom logoru i tamo preživjeli? Po čemu su ti talijanski logori bili gori od partizanskih logora za hrvatske civile koji su bježali na Bleiburgu?
Ja ne branim komunističke zločine i klanja nit Jugoslaviju državu kao takvu. Ali iz partizanske borbe smo se oslobodili Talijana i zacementirali se u Hrvatsku i u okviru Jugoslavije imali pravo na Hrvatsku samostalnost. Pod civiliziranim Talijanima danas nebi postojali i ne samo mi nego i Hrvati iz tzv NDH nebi postojali.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:22 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Pa što smo trebali? Reć ok Hrvatska je velika. Nema veze što nakon 1300 godina mi više nismo u Hrvatskoj, glavno da Zeničkih 10% Hrvata jest, zato ajmo učit talijanski i prihvatit talijanizarana imena.
nitko vama ništa ne zamjera, samo shvati da tvoje isksutvo i tvojega kraja nije opće stanje stvari. dapače, ja čestitam na vašoj borbi za Hrvatsku kroz partizane. Međutim isto tako shvati da su se Zenički Hrvati i Ljubšlu i Pterovaradinski ali i slavonski, lički, podravski... borili za Hrvatsku, kroz ustaše i domobrane. Kakvu, takvu, ali Hrvatsku. Komunistička JUgoslavija je za nas bila okupacija. Pogotovo oni Hrvati koji čak ni u okvir federalne jedinice unutar Jugoslavije nisu potpali pobjedom partizana. Nisu oni manje vrijedni od tebe i tvog sela, a jednako im je sudbina bila nestanak pod jugokomunizmom. Osptali su samo u djelu BIH zahvaljujuči propasti jugokmunističke aždaje. I ne radi se tu sam oo Zenici, nego o 30% hrvatskog entičkog korpusa koji je živio u BIH i Srijemu i koji je istrgnut iz matice pobjedom partizana. I posljedično, u Srijemu uništen, a u BIH sistematski uništavan tijekom 45 godina, usprkos najvećem fertilitetu smanjeni s 24 na 17% i morali su voditi novi rat protiv "braće" s kojom su utrpani u Šugoslaviju da obrane svoj opstanak i samo DJELOM uspjeli u tome. Dakle nije stvar što ste vi trebali, nego ti pokušavam dočarati kako je bilo drugdje. Nama, koji smo kakvu takvu Hrvatsku dobili 1941. nije padalo napamet boriti se za komunističku Jugosalviju i zato je priljev Hrvata u partizane na području NDH bio vrlo malen dok se ratna sreća nije počela okretat i ljudi nisu počeli bježati na stranu koja je očito dobivala. I da ste vi bili pod NDH umjesto pod Italijom isto ne biste išli u šumu, jer nikakva Jugoslavija nije bolja do ikakve Hrvatske.Druga je perspektiva nekoga tko je bio pod Italijom, a druga nekoga tko je bio pod nekakvom Hrvatskom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:24 |
|
|
dane-croatia je napisao/la:
Zanimljivo je da su veći ustanci bili nakon dolazka Niemaca, nego u vrieme Talijana. U Istri ih praktički nije niti bilo. Niemci za razliku od Talijana uobće nisu germanizirali Hrvate, već su štoviše po Istri dopuštali osnivanje hrvatskih škola. Tako da argument bojazni od učenja talijanskog ili njemačkog nakon 1943. pada u vodu.
Zato što su se nakon kapitulacije italije dočepali oružja. Do 43 su partizani ovdje bili gladni, bosi, goloruki. Ipak 80,000(!) Nijemaca je upalo samo u Istru. Pa tolko nije bilo Hrvata muškaraca u Istri tad. Ljudi prvi put u životu vidili tenkove i avione, a to s školama je laprdija. Kakve škole, spalili su mnoga sela po Istri, ubijali i svećenike. Svi pobjegli u šume opet i do Gorskog Kotara su bježali od odreda smrti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:27 |
|
|
divizija je napisao/la: Rika sv Vida je napisao/la: Pa što smo trebali? Reć ok Hrvatska je velika. Nema veze što nakon 1300 godina mi više nismo u Hrvatskoj, glavno da Zeničkih 10% Hrvata jest, zato ajmo učit talijanski i prihvatit talijanizarana imena.
nitko vama ništa ne zamjera, samo shvati da tvoje isksutvo i tvojega kraja nije opće stanje stvari. dapače, ja čestitam na vašoj borbi za Hrvatsku kroz partizane. Međutim isto tako shvati da su se Zenički Hrvati i Ljubšlu i Pterovaradinski ali i slavonski, lički, podravski... borili za Hrvatsku, kroz ustaše i domobrane. Kakvu, takvu, ali Hrvatsku. Komunistička JUgoslavija je za nas bila okupacija. Pogotovo oni Hrvati koji čak ni u okvir federalne jedinice unutar Jugoslavije nisu potpali pobjedom partizana. Nisu oni manje vrijedni od tebe i tvog sela, a jednako im je sudbina bila nestanak pod jugokomunizmom. Osptali su samo u djelu BIH zahvaljujuči propasti jugokmunističke aždaje. I ne radi se tu sam oo Zenici, nego o 30% hrvatskog entičkog korpusa koji je živio u BIH i Srijemu i koji je istrgnut iz matice pobjedom partizana. I posljedično, u Srijemu uništen, a u BIH sistematski uništavan tijekom 45 godina, usprkos najvećem fertilitetu smanjeni s 24 na 17% i morali su voditi novi rat protiv "braće" s kojom su utrpani u Šugoslaviju da obrane svoj opstanak i samo DJELOM uspjeli u tome. Dakle nije stvar što ste vi trebali, nego ti pokušavam dočarati kako je bilo drugdje. Nama, koji smo kakvu takvu Hrvatsku dobili 1941. nije padalo napamet boriti se za komunističku Jugosalviju i zato je priljev Hrvata u partizane na području NDH bio vrlo malen dok se ratna sreća nije počela okretat i ljudi nisu počeli bježati na stranu koja je očito dobivala. I da ste vi bili pod NDH umjesto pod Italijom isto ne biste išli u šumu, jer nikakva Jugoslavija nije bolja do ikakve Hrvatske.Druga je perspektiva nekoga tko je bio pod Italijom, a druga nekoga tko je bio pod nekakvom Hrvatskom. To bi sve bilo u redu da je NDH zaista bila hrvatska država. Osim po imenu i kao što si spominjao zastave nije baš bila po ničemu. S tim da uopće nije alternativa komunsitičkoj Jugoslaviji NDH. Hitler je izgubio rat. Saveznici su rekli da sve Hitlerove promjene granica po Europi se ukidaju i sve države koje je ukinuo se vraćaju. Da nije bilo partizana imao bi srpskog kralja i četnike. Pa imali bi to iovako ionako da nisu četnici surađivali s nacistima. Saveznici nebi priznali partizane nego njih. Pobili bi sve Hrvate istočno od linije Karlobag, Ogulin, Karlovac, Virovitica.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:29 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la:
Ja ne branim komunističke zločine i klanja nit Jugoslaviju državu kao takvu. Ali iz partizanske borbe smo se oslobodili Talijana i zacementirali se u Hrvatsku i u okviru Jugoslavije imali pravo na Hrvatsku samostalnost. Pod civiliziranim Talijanima danas nebi postojali i ne samo mi nego i Hrvati iz tzv NDH nebi postojali.
opet ti sa ŠBBKBB. ništa mi nismo zacementirali u okviru Jugoslavije. Mi smo u okviru Jugoslavije bili sistematski uništavani, sa 23% udjela davali smo skoro 40% emigracije, Hrvati su etnički debelo oslabljeni u BIH i Vojvodini i Boki Kotorskoj i morali smo voditi novi krvavi rat da se izborimo za OSLOBOĐENJE od te okupacije koja je raidla na tome da nas zbriše. a ako se hoćeš voditi sa ŠBBKBB izgledno je da uskoro zaista nećemo postojati, zbog bolesnog ludila od svjetonazora koji nam je uvaljen iz zemalja POBJEDNICA u prošlom ratu. Ne samo da nećemo postojati, nego će našu zemlju naseljavati neki kozoyebi umjesto nas. Tako da ako ti se bavi sa ŠBBKBB, pogledaj stvari malo realnije. Zbog pobjede tzv. antifašizma danas imaš nestajanje Hrvata i zamjenu s kozoyebima. A priče "Hitler bi nas izbrisao" su gluposti. U Njemačkim planovima za ovaj prostor nije bilo toga. Tretirali su nas kao koloniju, ali nisu imali nikakve genocidne planove ni prema nama, pa ni prema Srbima, Bugarima, Mađarima, Rumunjima itd...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:35 |
|
|
divizija je napisao/la:
ništa mi nismo zacementirali u okviru Jugoslavije.
Itekako jesmo. Imali smo ustavno pravo na nezavisnost. To što Srbi nisu priznali ustav i napali je drugi par rukava al od 71 smop imali ustavno pravo u Jugoslaviji na odcjepljenje. A i Hrvatima u BiH su partizani izborili konstituivnost koja se jbg opet morala branit 90ih od Muslimana i Srba.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:39 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: To bi sve bilo u redu da je NDH zaista bila hrvatska država. Osim po imenu i kao što si spominjao zastave nije baš bila po ničemu. bila je Hrvatskija od bilo koje Jugoslavije.to ti pokušavam nacrtat, ali ti se opireš. znači kad mi umjesto hrvatske zastave i himne stabiš jugoslavensku, kad mi umjesto hrvatskog jezika staviš srpskohrvatski, kad mi umjesto časnika u vojarni s hrvatskim obilježjima stavif oficire u kasarni s nekim petokrakama koji pričaju breekavicu, kad mi umjesto hrvatskog žandara s grbom na čelu staviš srpskog milcajca, kad mi umjesto Hrvata u općini i sudu i na direktorskoj fotelji sjede Srbi, kad su Hrvati diskriminirani u korist Srba i drugihi moraju u emigraciju u većem postotku, kad se na yebenom tornju tvornice mora šahovnica zamjenit prugama, kad se ukine hrvatske sportske reprezentacije i zamjenih se jugoslavenskim, onda se to zove okupacija. i iz te perspektive NDH je bila daleko više Hrvatska nego ono što je usljedilo nakon nje. Kakva god da je bila, Jugoslavija je gora opcija. Teza da NDH ni po čemu nije bila Hrvatska je goldštajnovsko laprdanje. Da nije bila, ne bi joj Hrvati bili mahom lojalni i borili se za nju. Ne bi čak i na kraju rata, iako se vidilo kud to sve vodi, još uvijek bar pola Hrvata bilo uz nju! U ovim krajevima ti je praktički SVATKO govorio za mjesta koja su kontrolirali ustaše i domobrani da su "u hrvatskim rukama", dok je za sve druge vojske govoreno drugačije. Ovdje se tzv. oslobođenje 1945. zvalo preokret. izađi iz svoga sela i mani se goldštajnovštine. NDH je itekako bila Hrvatska, zato i Srbi i muslimani kad nekog vrijeđaju, čak i kad se međusobno vrijeđaju, govore onom drugom da je USTAŠA. NDH je imala stotine mana, ali u odnosu na svaku JUgoslaviju ona je bila Hrvatska
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:42 |
|
|
|
Možeš mislit kako bi Sovjeti zaobišli Jugoslaviju i ostavili tamo na vlasti nekog četnika koji je dokazana anglosaksonska pudlica.
Bez partizana ne bi bilo uopće druge Jugoslavije, a da su Rusi nekim čudom htjeli istu obnovit stavili bi svoje staljinističke kadrove.
S druge strane, nije isto partizanska borba u Dalmaciji ili recimo u Slavoniji. Kod nas su na partizane gledali kao na Srpsku vojsku, odnosno odmetnike koji remete red i mir.
4 godine rata su se skrivali po šikarama i brdima Papuka da bi 45-te doslovno sišli s brda i masovno se svetili hrvatskim selima.
Hoćemo i to slaviti rika?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:45 |
|
|
|
Nije bila Hrvatska Strane vojske, njemačka i talijanska su slobodno se po njoj šetale i radile što ih je volja, ubijale civile. Kažeš Srbin načelnik u Jugoslaviji, da, ali u NDH pop Đujić istrebljivao Hrvate uz blagoslov ustaša, nijemaca i talijana, 30% Hrvata izvan NDH a u NDH milijuni Srba i Muslimana. Mogu još stotinu argumenata navest al ovo je dovoljno. Nije bila nit država nit nezavisna nit hrvatska. Kakva Hrvatska kad njemačka vojska upadne u selo. Postroji 100 ljudi, strelja 10 kako ih pukne.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:46 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Itekako jesmo. Imali smo ustavno pravo na nezavisnost. To što Srbi nisu priznali ustav i napali je drugi par rukava al od 71 smop imali ustavno pravo u Jugoslaviji na odcjepljenje.
ne nismo, to je laž izmišljena od naših titoista. Čitaj što ti Badinter govori o tome. Badinter je zaključivo da se Jugosalvija raspala i da su republike njeni sljednici. Dakle, da je samo Hrvatksa proglasila neovisnsot, to bi bilo ILEGALNO. Nije bilo prava na jednostranu secesij u uustavu SFRJ. Dapače, u njemu stoji pravo na samoodređenje NARODA, a ne republika. A i ovako je to bio obični tariguz, mi smo morali KRVLJU izboriti svoju neovisnost, i da smo izgubili rat mogli bi s time obrisati huzicu samo. I to rat protiv vojske te iste države koja je stvorena 1945. Shvaćaš li ti to? Hrvati su izborili svoju neovisnsot protiv JNA, protiv vojske države koju su partzani stvorili Mi smo morali u krvavom ratu rušiti tekovine revolucije da bi dobili slobodu. Rika sv Vida je napisao/la: A i Hrvatima u BiH su partizani izborili konstituivnost koja se jbg opet morala branit 90ih od Muslimana i Srba.
Hrvatima u BIH su komunsiti "izborili" pad s 24 na 17% usprkso najvećem fertilitetu. konstitutivnost smo morali izboriti u novom ratu, rušenjem komunističke Jugoslavije i njene unitarne republike BIH. Hrvati su BIH su pod komunizmom bili u GOREM položaju nego vi pod Italijom, Više ih je ubijeno, uhapšeno, protjerano ,progonjeno. Da nije srušena komunsiitčka Jugoslavija ne bi uopće postojali, bil ibi zbrisani. Sve što Hrvati danas imaju, imaju jer su uspjeli srušiti državu koju su partizani stvorili i uspjeli srušiti unitarni poredak u republici koju su partizani stvorili
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:50 |
|
|
|
Oni bi Posavinu i Petrovaradin u Hrvatskoj, a i ovako ne znaju šta će s ravnicom i Slavonijom odakle se iseljava, i oni bi još toga... Ajde molin te.
Za razliku od obale i otoka koji su itekako perspektivni. Neka nama Kvarnera i Istre.
A Wikiceha, da, Boka nam je blago koje nije u Hrvatskoj, ali dobro, zato bar jest Istra koja je isto tako blago.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:52 |
|
|
weasel je napisao/la:
4 godine rata su se skrivali po šikarama i brdima Papuka da bi 45-te doslovno sišli s brda i masovno se svetili hrvatskim selima.
Hoćemo i to slaviti rika?
Naranvo da ne, nemorate ništa slavit, ali nećete ni sve partizane proglašavat izdajnicima, a ustaše nekim velikim napaćenim bezgriješnim domoljubima. Ovaj velkiki domoljub Divizija ne da opravdava prodaju Kvarnera nego kaže da ga treba i sad prodat. Koliko je uopće bilo Hrvata u ustašama? 15, 20 tisuća? Koliko je ljudi glasalo za Pavelića prije rata? 1,5%? Ljudi su podržavali HSS masovno na svakom pedlju Hrvatske a Pavelić ih potrpao u logore.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:52 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: dane-croatia je napisao/la:
Zanimljivo je da su veći ustanci bili nakon dolazka Niemaca, nego u vrieme Talijana. U Istri ih praktički nije niti bilo. Niemci za razliku od Talijana uobće nisu germanizirali Hrvate, već su štoviše po Istri dopuštali osnivanje hrvatskih škola. Tako da argument bojazni od učenja talijanskog ili njemačkog nakon 1943. pada u vodu.
Zato što su se nakon kapitulacije italije dočepali oružja. Do 43 su partizani ovdje bili gladni, bosi, goloruki. Ipak 80,000(!) Nijemaca je upalo samo u Istru. Pa tolko nije bilo Hrvata muškaraca u Istri tad. Ljudi prvi put u životu vidili tenkove i avione, a to s školama je laprdija. Kakve škole, spalili su mnoga sela po Istri, ubijali i svećenike. Svi pobjegli u šume opet i do Gorskog Kotara su bježali od odreda smrti. Mi vama ne solimo pamet zbog toga, napravili ste sto ste morali, i otišli u vojsku koja je djelovala protiv takve okupacije. Problem je sto partizanski Hrvati sole pamet ovoj drugoj strani ustasko domobranskoj da podržavamo izdajnike, da su to zločinci i antihrvatski. A ne vidite da nas pogled na povijest gdje su nam ti isti partizani/ četnici ,namjerno ne radim razliku zato sto je često nije ni bilo, palili sela i brutalno ubijali Hrvate. Zamjerate našim pretcima sto nisu stavili glavu na panj i rekli krvniku sjeci. Sto se tiče teritorija, pitaj Hrvate Srijema ili Boke Kotorske sto misle o novim granicama? Ili Hrvate HercegBosne koji su opet odvojeni od matice nakon sto smo uspjeli izboriti Banovinu. Jednako kako se tebi gadi pomisao da je Italija Iznad Rijeke ili u Zadru tako se nama gadi što je Srbija do Tovarnika , i sto je nekoć 98% Hrvatski petrovaradin u Srbiji. Vi ste namireni a mi smo na istoku dobili kitu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Kajkavski krajevi u Hrvatskoj za vrime drugog svjetskog rata Postano: 22 vel 2023, 10:55 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Nije bila Hrvatska Strane vojske, njemačka i talijanska su slobodno se po njoj šetale i radile što ih je volja, ubijale civile. Kažeš Srbin načelnik u Jugoslaviji, da, ali u NDH pop Đujić istrebljivao Hrvate uz blagoslov ustaša, nijemaca i talijana, 30% Hrvata izvan NDH a u NDH milijuni Srba i Muslimana. Mogu još stotinu argumenata navest al ovo je dovoljno. Nije bila nit država nit nezavisna nit hrvatska. Kakva Hrvatska kad njemačka vojska upadne u selo. Postroji 100 ljudi, strelja 10 kako ih pukne. A što je JNA bila, valjda domaća vojska? Strane vojske nisu ni htjele biti na teritoriji NDH!! One su tu bile ZBOG PARTIZANA. Njemci i Talijan isu imali drugog posla i frontova, oni su se 1941. prvo povukli odavde i onda vratil izbog partizanskog ustanka. Nisu ni tjele biti tu. i ne, pop Đujić nije slobodno istrebljivao koga hoće, on je morao PRIZNATI SUVERENITET NDH inače bi bio zbrisan s lica zemlje. to je bila taktika da se Srbe podijeli među sobom i izazvoe sukob unutar njih između partizana i četnika. I to uspješna, više je taj Đujiš ubio Srba prtizana nego Hrvata. Četnic isu bil imanji od makovog zrna i još su poslužili za uništavanje srpskih partizanskih koljačkih bandi Ni Njemaca ni Talijana na tlu NDH ne bi bilo da nije bilo partizana. I ne, nisu ljude strelajli "kako nekog pukne" nego upraov za odmazdu zbog partizanskih sranja. Dapače, sami Talijani su u NDH bili upamćeni u narodu kao najbenignija vojska. Nikog nisu dirali ako ti nisi njih, vojnici su čak rado dijelili s djecom hranu i slatkiše itd..partizani su pljačkali koga su stigli non stop i ubijal iako ne daš. U NDH se moglo živjeti skroz mirno do 1944. da nije bilo partizanskih bandidta. Kompletno krvorpoliće je njihovo zaslugom. Partizani su BEZ IKAVOG RAZLOGA navlačili odmazdu na Hrvate. Mogli smo živjeti sasvim mirn oda nije bilo yebenih šumskih razbojnika koji su u momentu dok je Hitler pred Moskvom praktički išli izigravati ustanke i izazivati krvoproliće
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|