HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 ožu 2026, 01:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kosovski rat
PostPostano: 11 ožu 2012, 15:36 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Ozbiljno pitanje: Jesi ti stvarno ozbiljan sa ovom i raznim sličnim idejama? Kapiram da to na papiru lepo izgleda, ali 21.vek je čoveče. Ne mož' šetati milione ljudi kako ti padne na pamet.

Drugo... BiH (barem njen deo) je srpski "povjesni teritorij".

Treće... imamo izlaz na more - ime mu je Crna Gora. :zubati

Sa čisto teorijske strane, neku sličnu ideju je trebalo sprovesti davnih dana, uštedelo bi nam svima mnogo muka. Sad dođe malo kasno za tako nešto.

Pre 80 godina je trebalo staviti granicu na Neretvi, Bosni, Savi, Šidu i Dunavu. Sve zapadno Slovenci, Hrvati i Muslimani (pa pravite cvećaru), sve istočno Srbi, Crnogorci i Makedonci. A Albance izvesti preko granice u maticu ili kod Turaka. U to vreme bi nešto slično i prošlo možda.

Koliko je Hrvata protjerano iz Republike Srpske? Koliko Srba je protjerano iz Federacije? Koliko je Srba protjerano iz Hrvatske? Koliko je Hrvata protjerano iz Vojvodine?

Tu govorimo o stotinama tisuća ljudi koji su protjerani silom i čija je imovina opljačkana i uništena i koji su se morali bez ikakve naknade preseliti i snaći kako su mogli.

I to se desilo prije manje od 20 godina! A ako uzmemo da se stanovništvo ionako seli iz raznih razloga, u BiH najviše iz ekonomskih i političkih, onda nema smisla govoriti da je ovo 21. vek i da se to ne može napraviti. Ljudi se sele i iz bedastijih razloga od političke marginaliziranosti i prijetnji protjerivanja, diskriminacija pri zapošljavanju i slično.

Preseljenje bi se izvršilo u puno mirnijim uvjetima, preseljeno stanovništvo bi dobilo novčanu podršku od države, a i u područja koja bi naselili bi država dodatno uložila velika sredstva da se organizira novi život. I ne mora to trajati godinu dana. Desetak, pa i više desetaka godina da se svima uspije prilagoditi životni prostor, naći zaposlenje i što sve ne. Bolje i to nego rat i protjerivanje uz spaljenu i uništenu imovinu i ljudske žrtve.

Drugo... Turska Hrvatska (prostor zapadno od Vrbasa koji vi držite) nikako ne spada u taj vaš povijesni teritorij. I zato sam i rekao da ako ne želite preselit sve srbe iz BiH u Kosovo, da samo dio preselite, čisto da dobijete većinu na vašem povijesnom Kosovu, a da nama Hrvatima ostavite taj dio koji je 100% povijesno naš (kao što je vaše Kosovo). Isto tako možete uzeti Tuzlu od Bošnji (ako budete imali sa njima sukob) da osigurate širok koridor, a njima istočni dio Banske Luke.

Treće... Crna Gora je, na vašu žalost, samostalna država sa crnogorskom većinom. Uz to, Boka Kotorska je povijesno hrvatska, a Ulcinj drže šipci.

Sa čisto teorijske strane, slažem se, nakon stvaranja Kraljevine SHS ste trebali nešto slično provesti, ali umjesto velikosrpskog prisvajanja našeg Srijema (granica na Šidu) ste trebali preseliti Hrvate iz ostatka Vojvodine u Srijem koji je bio dio Hrvatske, a ne cijepati naš teritorij i uništiti tisućljetnu povijesnu granicu između naših država (bile one Hrvatska i Srbija ili Austro-Ugarska i Turska) i time osloboditi val pretenzija na tuđi teritorij. I ne znam što ste Boku Kotorsku cijepali od Hrvatske. Sad nije ni vaše ni naše, a protjerivali ste Hrvate odatle bez veze.

Mogli ste i Hrvate iz BiH zamijeniti sa Srbima iz Hrvatske i danas bi BiH vjerojatno bila vaša. Mogli ste 90-ih odmah osloboditi Kosovo od Albanaca i naseliti tamo Srbe iz Hrvatske koji su ionako na kraju protjerani iz nje.

I danas ako dođe do budućeg sukoba u BiH vam prijeti mogućnost da izgubite RS (ako ostanete sami protiv Hrvata i Bošnji zajedno), pa bi trebali poraditi na nekim rješenjima da se Hrvate makne iz vašeg sukoba sa Bošnjacima. Hrvati će sigurno pomagati Bošnjacima u svakom slučaju, slično kao što će Srbija pomagati Srbe u RS, ali ako nam vratite naš povijesni teritorij, mi nećemo RS direktno dirati.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 16:06 

Tomislav Diablo je napisao/la:
Koliko je Hrvata protjerano iz Republike Srpske? Koliko Srba je protjerano iz Federacije? Koliko je Srba protjerano iz Hrvatske? Koliko je Hrvata protjerano iz Vojvodine?

Tu govorimo o stotinama tisuća ljudi koji su protjerani silom i čija je imovina opljačkana i uništena i koji su se morali bez ikakve naknade preseliti i snaći kako su mogli.

I to se desilo prije manje od 20 godina! A ako uzmemo da se stanovništvo ionako seli iz raznih razloga, u BiH najviše iz ekonomskih i političkih, onda nema smisla govoriti da je ovo 21. vek i da se to ne može napraviti. Ljudi se sele i iz bedastijih razloga od političke marginaliziranosti i prijetnji protjerivanja, diskriminacija pri zapošljavanju i slično.

Preseljenje bi se izvršilo u puno mirnijim uvjetima, preseljeno stanovništvo bi dobilo novčanu podršku od države, a i u područja koja bi naselili bi država dodatno uložila velika sredstva da se organizira novi život. I ne mora to trajati godinu dana. Desetak, pa i više desetaka godina da se svima uspije prilagoditi životni prostor, naći zaposlenje i što sve ne. Bolje i to nego rat i protjerivanje uz spaljenu i uništenu imovinu i ljudske žrtve.

Sve je to lepo, samo što ljudi bez prisile baš i ne vole da napuštaju svoje kuće, poslove i gradove. Zamisli da si nekome 1985. rekao da će se klati svako sa svakim, da će Mađarska i Bugarska za BiH biti pojam standarda i da će umreti 120 000 ljudi, a milioni izbegli.

Drugo... Turska Hrvatska (prostor zapadno od Vrbasa koji vi držite) nikako ne spada u taj vaš povijesni teritorij. I zato sam i rekao da ako ne želite preselit sve srbe iz BiH u Kosovo, da samo dio preselite, čisto da dobijete većinu na vašem povijesnom Kosovu, a da nama Hrvatima ostavite taj dio koji je 100% povijesno naš (kao što je vaše Kosovo). Isto tako možete uzeti Tuzlu od Bošnji (ako budete imali sa njima sukob) da osigurate širok koridor, a njima istočni dio Banske Luke.

Da se ide po povjesnom teritoriju, pola današnje Hrvatske ne bi bilo u Hrvatskoj.

Treće... Crna Gora je, na vašu žalost, samostalna država sa crnogorskom većinom. Uz to, Boka Kotorska je povijesno hrvatska, a Ulcinj drže šipci.

Sa čisto teorijske strane, slažem se, nakon stvaranja Kraljevine SHS ste trebali nešto slično provesti, ali umjesto velikosrpskog prisvajanja našeg Srijema (granica na Šidu) ste trebali preseliti Hrvate iz ostatka Vojvodine u Srijem koji je bio dio Hrvatske, a ne cijepati naš teritorij i uništiti tisućljetnu povijesnu granicu između naših država (bile one Hrvatska i Srbija ili Austro-Ugarska i Turska) i time osloboditi val pretenzija na tuđi teritorij. I ne znam što ste Boku Kotorsku cijepali od Hrvatske. Sad nije ni vaše ni naše, a protjerivali ste Hrvate odatle bez veze.

Čuj, tisućuljećna granica. Ne znam po čemu to ubacuješ Srem u Hrvatsku, osim onog kratkog perioda krajem 19. i početkom 20. veka. A i tada je bio deo srpskog etničkog prostora. I naravno da niko normalan ne bi ostavio prestonicu, tj.Beograd na granici. Isto važi i za Boku. Kada je Boka bila deo Hrvatske?

A što se tiče Crne Gore, ništa se ti ne brini. To su fini ljudi, pravoslavci. Ako i politika naša i njihova povremeno zategne odnose, na 90% ljudi sa jedne i druge strane to nema uticaja. Čitava Crna Gora ima rodbinu u Srbiji i obrnuto. Turisti dolaze iz Srbije, Crnogorci se školuju i leče kod nas ako treba. Glavne uvozno-izvozne linije idu prvacem Beograd-Bar. I na sve to se 30% stanovništva smatra Srbima. To što je Crna Gora samostalna država, sasvim je u redu. Imaju ljudi pravo., ali to ne znači da je podignut zid između nas.

Imamo preko čega da izvozimo (Bar, Solun, Konstanca) imamo gde da letujemo (Crna Gora, Grčka), više od toga nam ne treba. Nije 19. vek.

Mogli ste i Hrvate iz BiH zamijeniti sa Srbima iz Hrvatske i danas bi BiH vjerojatno bila vaša. Mogli ste 90-ih odmah osloboditi Kosovo od Albanaca i naseliti tamo Srbe iz Hrvatske koji su ionako na kraju protjerani iz nje.

Opet, što bi neko pre rata napustio svoje ognjište. I to nije "mogli ste" nego "mogli smo".

I danas ako dođe do budućeg sukoba u BiH vam prijeti mogućnost da izgubite RS (ako ostanete sami protiv Hrvata i Bošnji zajedno), pa bi trebali poraditi na nekim rješenjima da se Hrvate makne iz vašeg sukoba sa Bošnjacima. Hrvati će sigurno pomagati Bošnjacima u svakom slučaju, slično kao što će Srbija pomagati Srbe u RS, ali ako nam vratite naš povijesni teritorij, mi nećemo RS direktno dirati.

Boga mi, meni se pre čini da je danas spor između Hrvata i Bošnjaka. Vi živite izmešani, vi ne znate šta je čije. RS ima utvrđene granice i homogeno stanovništvo. Možemo lepo da stanemo na entitetsku liniju i pravimo se Englezi.

A posebno mi je smešno ovo vraćanje povjesnog teritorija na kome su Hrvati na nivou statističke greške.

Tako da opet moram da pitam, jesi li ti ozbiljan sa čitavom ovom pričom? :neznam

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 17:29 

Koje strategije. :001_rolleyes

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 17:45 

doc je napisao/la:
Koje strategije. :001_rolleyes

Prokletstvo modernog doba, interneta i tehnologije. Svako može sedeti kući i crtkati karte i granice.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 18:10 

totem je napisao/la:
I kazes UCK kontrolirala sve sem vecih gradova? Koja glupost, kada posle ofenzive su protjerani u albaniju. Kako su se desile one borbe na granici, u metohiji, i kako je stizalo pojacanje i logistika srbima, ako je sve to kontrolirao UCK? Bilo je sigurno ponekih grupacija, razbacanih po planinama, ali rec da su kontrolirali je smijesno. Bili su razjebani do daske.

Jesi li ti bio na Kosovu 1999? Rekao sam kada smo dosli na Kosovo ono sto su mediji u Srbji javljali o tim dogadjajima nije odgovaralo onome sto sam ja video. Borbe u kojima je moja jedinca bila ukljucena su bile ta ofanziva koja ih je potisnula u Albaniju iz koje su se oni tokom Aprila i Maja pokusali vratiti (Kosare,Gorozup,Morinski pravac i Pastrik). Nase stacioniranje u centralnom delu Kosova je bilo upravo iz razloga obezbedjivanja logistike za granicu. Sto logicno znaci da dok akcija nije pocela UCK je drzala pojedine pravce pod svojom kontrolom, jer da nije, ne bi bilo ni potrebe za prisustvom moje jedinice. Koliko se secam, tacno nas zadatak je bio eliminacija dve brigade UCK na podrucju Drenice ili tu negde.
Poenta je u tome sto smo mi znali da ce NATO napasti, bez obzira na pregovore u Rambujeu i zato je par nedelja pred samo bombardovanje i pocela ofanziva. Jedno pitanje za tebe, posto vidim da znas nesto o Dardancima. Jel mozes da mi objasnis koja je svrha onih vila koje su savijene naopacke koje su ostavljali u kucama. Znam da je kletva u pitanju ali sta tacno znaci?

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 18:13 

Prijedlog za srbe:

Mi i Bošnjaci vam pošaljemo vojsku i svu moguću pomoć u oslobađanju Kosova, pomognemo vam i kod međunarodne zajednice koliko god možemo i protjeramo sve Albance iz Kosova.

A vi zauzvrat Albance nadomjestite Srbima iz BiH.

1991. na Kosovu je 1.956.196 stanovnika, 1.604.080 (82%) Albanaca.

1991. u BiH je 1.366.104 (31%) Srba.

Dakle tim činom ćete ne samo osigurat mjesta za Srbe iz BiH, nego će vam ostat mjesta viška. :zubati

Ako vam se ne sviđa na prvi pogled, razmislite malo i o mogućnosti da vam sama Albanija objavi rat zbog toga i da možda i tamo prisvojite nešto, možda čak i izlaz na more. :zubati

Inače jedini način da vratite Kosovo je da tamo naselite novo srpsko stanovništvo i protjerate bar dio Albanaca i da tako vratite većinu. A jedini srbi koje imate za to su oni u BiH. Sad možete i neku varijaciju mojeg prijedloga, na primjer da si ostavite istočni dio RS u BiH, a da onaj zapadni dio preselite u Kosovo, a nama Hrvatima vratite našu povijesnu Tursku Hrvatsku do Vrbasa i Posavinu, a Bošnjama ono ostalo istočno od Vrbasa da im utažite glad za teritorijem i osjećaj ugroženosti.

Ili možete vaše povijesno Kosovo ostavit šipcima, a klati se sa nama, jugoslOvenskom braćom, za naš povijesni teritorij koji ste naselili u velikim seobama Srba - iz Kosova.

Otkud ti ideja da Srbi žele Kosovo pod svojom kontrolom?

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 18:24 

teranova je napisao/la:
Void je napisao/la:

Od kada je uveden Libre Office 3.3, automatski radi ispravke reči. Hrvatski je forum, istorija ili historija svi znaju o cemu se radi.

Zašto glumiš Srbina? Na ovom forumu se lažno predstavljanje smatra najtežim prekršajem. Provaljen si od prve, ne zavaravaj se da će ti ovo proći.

Jes li ti baš siguran u to, vegetarijanac :sega

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 18:36 

Void je napisao/la:
Otkud ti ideja da Srbi žele Kosovo pod svojom kontrolom?

O ovome se pričalo u pojedinim krugovima.

Ukratko, poenta čitave priče jeste sledeća: Kosmet je relativno mala teritorija, prenaseljena, teško zagađena, ekonomski slabašna. Uz to, NATO bombardovanje je ostavilo strašne ekološke posledice. Milion i 600 000 Albanaca ne možemo proterati bez da MZ zažmuri, a sve da se to i desi, ne postoji par stotina hiljada ljudi koje možemo naseliti dole i obezbediti im koliko-toliko pristojan život.

Osim nekoliko manastira i crkvi (pre svega se misli na Gračanicu, Dečane i Bogorodicu Ljevišku) i zaliha rude (koje se ne koriste zbog naseljenosti, zagađenja, i nepostojanja sredstava za ulaganje) tamo nema ništa interesantno za Srbiju kao državu.

Ideja je da Srbiji ostane sever Kosmeta i da se linija razdvajanja ispravi na ostalim mestima tako da Koridor 10 bude bezbedniji. Manastiri dobijaju specijalan status i ostaju neotuđivi deo srpske kulturne baštine, a ide se prema tome da Albanci sa juga Srbije iscure na Kosmet, dok bi se isti proces dogodio sa par desetina hiljada Srba koji žive na teritoriji koja bi ostala pod kontrolom Prištine.

Ovim bi pitanje bilo zatvoreno, kulturna baština očuvana, Srbi, deo rudnog bogatstva i prerađivačkih kapaciteta bi ostao u Srbiji, i ta eventualna granica bi bila odbranjiva. Posebno je značajno što bi ovim potezom Novi Pazar i okolina ostali lepo izolovani i od Albanaca na jugoistoku, kao što su izolovani od Bošnjaka na zapadu.

U ovakvom ishodu stvari Srbija bi od 88000 km kv. izgubila oko 9000 km kv.

Sama ideja je prilično realna, mada mi je žao što pitanje nije otvoreno dok se raspadala SFRJ. Verujem da bi onda izboksovali uglavnom sve što nas zanima na tom prostoru. Koliko sam čitao zapisnike sa sednica VSO, Sloba je mislio da je ugovorio da MZ smatra Kosmet kao unutrašnje pitanje Srbije, ako on pusti deo Srba u BiH i Hrv niz vodu. Ispade da se opasno zahe*ao.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 18:53 

Auh,hahahah...Joj, Jaganjac e nasmeja me do suza. A šta da radimo po pitanju Albania madhe? Jel misliš da bi Dardanci pristali na tako nešto? Koliko znam o njima, ne no opet, ne znam ja baš mnogo o njima, tako da je moguće da grešim. A to sa severom i Preševskom dolinom, to je realno isto toliko koliko i moja ženidba sa Kameron Dijaz. Obezbediće se koridor 10 samo što će ga obezbedjivati Dardanci.
Miloševićeve fantazije su deo jednog mnogo težeg mentalnog poremećaja i totalno tupave percepcije realnosti koja je i Srbiju dovela ovde gde jeste.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 18:58 

Void, sad sam sasvim ubeđen da nisi ono za šta se izdaješ.

Što se koridora 10 tiče, vidi gde su Šiptari iz Medveđe i Bujanovca. Još samo u Preševu ostaje sigurno. Zasad.

Uostalom, ja sam samo preneo jednu ideju o kojoj se govori. Uvek ostaje opcija da Srbija sačeka gospodu iz NATO da napuste prostor, a potom da uradi isto što i više puta do sada. Pa onda neka obezbeđuju koridor sa druge strane Prokletija.

"Kosovo" nije i neće biti u UN dok Srbija to ne dopusti. Dotad ostaje paradržava, kvazidržava. A kvazidržave često imaju tendenciju da budu izbrisane sa mape. Nešto ne verujem da bi se susedi Makedonci, Crnogorci, Bugari i Grci mnogo potresli.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:05 

Jagnje, izbegni trola, nek se udavi u ignoranciji...

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:07 

Ti si slobodan čovek,Jaganjac,imaš pravo na slobodno mišljenje. Ja jesam Srbin ali nisam dobar Srbin, tj ono što se smatra pod "dobrim" Srbinom (poznatijim medju ostalim narodima kao četnik). Znam da se govori o toj ideji ali takodje znam šta se dešava u Preševskoj dolini,Severu Makedonije i Zapadu Bugarske. Procena je loša, strategija katastrofalna. Kako će NATO da napusti prostor, čoveče kad je Albanija članica NATO? Pogrešno posmatraš stvari.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:09 

DzoniBG je napisao/la:
Jagnje, izbegni trola, nek se udavi u ignoranciji...

Imaš pravo, i ja se preganjam sa svakom budalom. Pazi molim te "Dardanci" i "dobri Srbi četnici". :zubati

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:13 

Pa dobro, mogu da ih zovem još ispravnije. Gege.
Trololololololo...hihihi. Videćemo, sve moje analize su se obistinile, u roku, a nisam pohadjao vojne školice.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:21 

Uvijek tvrdim. Da Kosovo je srce Srbije. I na tom srcu imate tumor. Jel bolje zadržat to bolesno srce i pustit da odumire cijelo tijelo ili se rješit toga i dobit novo umjetno srce. Malo slikovitije. Da Srbija dobije sjever i manastire pod svoju upravu puna šaka brade. Bolje za vas ne može. Šta će vam cijelo Kosovo sa svim problemima koji bi iz toga slijedili. Čak najveći neprijatelji Srbije vam mogu poželjeti da Kosovo ostne Srbija jer bi vas to paraliziralo za desetljeća u budućnosti.

Inače koliko god se svi žalili svi su više manje na ovim prostorima nešto dobili nešto izgubili. Srbija je izgubila Kosovo koje je zapravo u modernom dobu relativno kratko držala, a dobila Vojvodinu i Srpsku koje nikad prije nije imala. A ne znam tko nebi mjenjao Kosovo za Vojvodinu i Srpsku. Da vam Crna Gora nije pobjegla, a mislim da tu ipak gledate više srcem nego objektivno, oni su otišli za stalno i tu će Srbi polako slabiti, a Crnogorci polako dobivati, to je naprosto neminovno, dobili bi nikad veću Srbiju sa nikad homogenijim stanovništvom i dobrom perspektivom za razvoj u budućnosti.

Niti ovako nije loše ako se izborite za sjever. Upitno je hoće li biti tako. Sve ovisi hoće li se veliki htjeti inatiti i kazniti Srbe.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:32 

doc je napisao/la:
Niti ovako nije loše ako se izborite za sjever. Upitno je hoće li biti tako. Sve ovisi hoće li se veliki htjeti inatiti i kazniti Srbe.

To je jedini način da se pitanje zatvori. Bez toga ćemo stalno biti na ivici nove eskalacije.

Nedavno sam čitao istraživanje po kome bi takvo rešenje prihvatilo preko 50% građana zemlje.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:38 

doc je napisao/la:
Uvijek tvrdim. Da Kosovo je srce Srbije. I na tom srcu imate tumor. Jel bolje zadržat to bolesno srce i pustit da odumire cijelo tijelo ili se rješit toga i dobit novo umjetno srce. Malo slikovitije. Da Srbija dobije sjever i manastire pod svoju upravu puna šaka brade. Bolje za vas ne može. Šta će vam cijelo Kosovo sa svim problemima koji bi iz toga slijedili. Čak najveći neprijatelji Srbije vam mogu poželjeti da Kosovo ostne Srbija jer bi vas to paraliziralo za desetljeća u budućnosti.

Inače koliko god se svi žalili svi su više manje na ovim prostorima nešto dobili nešto izgubili. Srbija je izgubila Kosovo koje je zapravo u modernom dobu relativno kratko držala, a dobila Vojvodinu i Srpsku koje nikad prije nije imala. A ne znam tko nebi mjenjao Kosovo za Vojvodinu i Srpsku. Da vam Crna Gora nije pobjegla, a mislim da tu ipak gledate više srcem nego objektivno, oni su otišli za stalno i tu će Srbi polako slabiti, a Crnogorci polako dobivati, to je naprosto neminovno, dobili bi nikad veću Srbiju sa nikad homogenijim stanovništvom i dobrom perspektivom za razvoj u budućnosti.

Nije losa analiza, s tim sto ne postoji tumor na srcu :wink

Srbija ce se izboriti za specijalni status Severa, zastitu manastira, i pokrenuce pitanje imovine...

Nece biti aneksije Severa, vec ce se naci neki model dvojne drzavnosti gde ce ta regija biti izmedju Beograda i Pristine, sto znaci saradnju u odredjenim sferama i sa jednim i sa drugim, vise sa Beogradom nego Pristinom, ali ce postojati granicni prelaz.

Ako krenemo u potpunu aneksiju, to ce biti smrtna presuda za preostale Srbe juzno od Ibra, kojih ima vise nego na Severu, pokrenuce se pitanje Preseva, manastiri opet mogu da buknu...

Ovo je po meni razumno resenje...ako ni to ne zele, onda drzati pat poziciju dok ih ne uverimo da Sever ne mogu integrisati u svoje organe, i da ce imati veciti problem sa integritetom, kao sto je i Srbija imala sa Kosovom.

Vojvodina i RS, naspram Kosova... neuporedivo, nama da sutra kazu, uzmite Kosovo, tek bi usli u problem. I Jerusalim vise nije hriscanski, ali je to duhovni centar te religije, ostace nama i Pecka patijarsija, i Gracanica i Decani... ali su Srbi svoj zivotni prostor pomerili na sever i zapad...sto je svakako bolje...

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:46 

DzoniBG je napisao/la:
Vojvodina i RS, naspram Kosova... neuporedivo, nama da sutra kazu, uzmite Kosovo, tek bi usli u problem. I Jerusalim vise nije hriscanski, ali je to duhovni centar te religije, ostace nama i Pecka patijarsija, i Gracanica i Decani... ali su Srbi svoj zivotni prostor pomerili na sever i zapad...sto je svakako bolje...

Samo što su ljudi još uvek rastrzani. A nažalost, nema nas dovoljno za državu od Soluna do Beča. :zubati

To sa Kosmetom je još imalo šanse da nije bilo 2.sv.rata i komunizma posle. Kolonizacija Srba, Hrvata i Slovenaca je solidno išla... ali hbg, širi procesi su se isprečili ispred nas.

Srbi se pomeraju sa juga na sever, iz ruralnih i urbane krajeve, iz planinskih u brdske i ravničarske. Skoro bi se moglo reći da gledamo klizanje od Balkana prema Srednjoj Evropi.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:55 

DzoniBG je napisao/la:

Nije losa analiza, s tim sto ne postoji tumor na srcu :wink

Moljim? :zubati

DzoniBG je napisao/la:

Srbija ce se izboriti za specijalni status Severa, zastitu manastira, i pokrenuce pitanje imovine...

Osobno nisam protiv toga ali pitanje je što odluče veliki. Vi tu možete djelovat kako i djelujete da ih uvjerite da se ne zezaju više s tim i daju vam autonomiju ali opet je to njihova odluka.

Da smo pametniji narodi i da imamo elite sa vizijom Zagreb i Beograd bi počeli surađivati kao Pariz i Berlin. I na svoju i na dobrobit regije. Šteta pa nemamo taj kapacitet.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:57 

doc je napisao/la:

Lepo si ovo rekao, logično je ali...Ti ne računaš na Albance,oni teritoriju neće dati,nikome, nikada. Problem je u tome što teritorija koju oni smatraju svojom, je daleko veća od one koju trenutno naseljavaju i oni se tog cilja neće odreći nikada. Mislim da je vreme da napišem jedan malo duži tekst povodom ovoga, kako bi razjasnio neke stvari.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 19:59 

Samo što su ljudi još uvek rastrzani. A nažalost, nema nas dovoljno za državu od Soluna do Beča. :zubati

To sa Kosmetom je još imalo šanse da nije bilo 2.sv.rata i komunizma posle. Kolonizacija Srba, Hrvata i Slovenaca je solidno išla... ali hbg, širi procesi su se isprečili ispred nas.

Srbi se pomeraju sa juga na sever, iz ruralnih i urbane krajeve, iz planinskih u brdske i ravničarske. Skoro bi se moglo reći da gledamo klizanje od Balkana prema Srednjoj Evropi.

Taj proces je pokrenut jos invazijom Otomana...

Da nije bilo toga, srpska drzava bi bila okrenuta Makedoniji, juznim krajevima, tukli bi se sa Bugarima, veliko je pitanje koliko bi u Bosni uspeli da oformimo srpsku naciju, jer kroz visestoletni proces moguce je da bi i drzava Bosna uspela da oformi svoj posebni identitet. Vojvodina bi verovatno ostala madjarska...

Daleko od toga da su nam Turci ucinili uslugu, jer su nas mnogo vremena drzali van zapadnih civilizacijskih tokova, i zadnjih 200 godina smo morali od nule da zidamo sve.

Granice Srbije u glavama nekih mitomana su uvek bile nerealne, jer naprosto ne raspolazemo brojcanim fondom da odrzimo sve te zemlje. Ono sto je nekad bila Stara Srbija, Makedonija, i Kosovo, samo se prelilo na Vojvodinu i RS, to je ta ista baza.

Dobitak Vojvodine je ubedljivo najveca nasa pobeda kroz istorijsku ravan, dobili smo pitomu plodnu zemlju, priblizili se naprednijim narodima, prosirili veoma vazne slivove Dunava, Save i Tise...

Sta bi bio Beograd bez zaledjine na severu...ono sto je oduvek bio, granicni grad, utvrdjenje, mesto prvih udara u svim ratovima...

Smatram da smo dobili dve veoma vazne celine - Voshu kao ogromni kulturni i ekonomski potencijal, i Republiku Srpsku kao buduci centar razvoja nacionalne homogenosti, taj istureni deo srpskog naroda ce uvek biti cement koji veze pomalo nacionalno odsutne Srbe, Banja Luku treba osmisliti kao najzapadnije utvrdjenje odakle ce dolaziti ljudi sa blagim viskom adrenalina, koji kad stavimo na kantar sa nekim inertnim Srbima ce biti prava mera nase drzavotvorne misli.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:04 

doc je napisao/la:

Da smo pametniji narodi i da imamo elite sa vizijom Zagreb i Beograd bi počeli surađivati kao Pariz i Berlin. I na svoju i na dobrobit regije. Šteta pa nemamo taj kapacitet.

Sto da nemamo...ja mislim da su i Srbi i Hrvati, posle svega predjenog, danas ipak dosta pametniji...imamo iskustvo iza sebe, i ne vidim da se iza brda valja bilo kakva stetocinska opcija koja bi uspela da zaustavi blagi uspon nasih odnosa.

Nista ne treba lomiti preko noci, ovakvo poboljsanje je praceno najboljom mogucom brzinom, ne valja sporije, ali ni brze.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:06 

Kolega Džoni, lepo rečeno. :palacgore1

Napraviti balans između mirnog i agresivnog, nacionalnog i modernog.

Čak i ovaj poslednji rat, tako tragičan za sve narode je imao svoje prednosti. U BiH je došlo do homogenizacije i institucionalizacije srpskog naroda, a Vojvodina je konačno prešla onu granicu i dobila potpuno srpski karakter. Čak i Subotica sada ima između 25 i 30% srpskog stanovništva.

doc je napisao/la:

Mislim da smo svedoci nekih začetaka ovog procesa u zadnje vreme. Samo je potrebno sluha i sa jedne i sa druge strane.

Nikakvo zaletanje, bratstvo-jedinstvo i slične fore, ali jedna regionalna osovina u cilju stabilnosti, ekonomskog napretka i obezbeđivanja interesa oba naroda...što da ne?

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:22 

Pre 80 godina je trebalo staviti granicu na Neretvi, Bosni, Savi, Šidu i Dunavu. Sve zapadno Slovenci, Hrvati i Muslimani (pa pravite cvećaru), sve istočno Srbi, Crnogorci i Makedonci. A Albance izvesti preko granice u maticu ili kod Turaka. U to vreme bi nešto slično i prošlo možda.

Ostaviti tada Krajinu, odnosno Vrbasku Banovinu van Srbije bilo bi potpuno neprihvatljivo, gospodine Jagnje.
Čini mi se da je plan Cvetković-Maček bio solidno rješenje, uz nekih par korekcija.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:22 

Kolega Džoni, lepo rečeno. :palacgore1

Napraviti balans između mirnog i agresivnog, nacionalnog i modernog.

Čak i ovaj poslednji rat, tako tragičan za sve narode je imao svoje prednosti. U BiH je došlo do homogenizacije i institucionalizacije srpskog naroda, a Vojvodina je konačno prešla onu granicu i dobila potpuno srpski karakter. Čak i Subotica sada ima između 25 i 30% srpskog stanovništva.

Tacno...

Zadnji ratovi, ma kako bili neprijatno iskustvo generacije nasih oceva i nas, ipak su nam ponudili odgovor gde su ustvari granice srpskog naroda, na koje zemlje treba racunati u buducnosti...

Izuzetno bi bilo lose da sadasnju formu i sadrzaj srpskih zemalja posmatramo kao poraz, jer ne treba uciti buduce generacije da smo negde zakinuti, da su nam dushmani uzeli nesto sto nam pripada, i da treba da se fokusiramo da to kako znamo i umemo povratimo u buducnosti.

Treba biti realan, pratiti istorijski razvoj granica srpske drzavnosti, i onda bi videli da ovo sto imamo danas nikako nije malo...tu treba izbiti iz glave mnogih zanesenjaka da je Juga bila prava stvar, jer je objedinila sve Srbe...jeste, ali je i objedinila mnogo onih koji nikada sa Srbima iskreno nisu zeleli da zive i grade drzavu...a ruku na srce, nismo ni mi hteli sa njima. I ako smo imali glavni upravljacki paket akcija 75 godina, to treba da posmatramo kao danajski dar koji je u temelju osporavao nasu ambiciju da radimo na dobrobit naseg naroda.

Mi nemamo prava na ceo Zapadni Balkan, najveci jesmo, ali nismo jedini... ako sa time mirno spavamo, resili smo mnoge potencijalne probleme.

Ajde da se okrenemo ovome sto imamo, znas koliko imamo sansi i potencijala da podignemo ovu drzavu na noge...a ne ko placipicke da kukamo sto nam zemlja nije veca... i zapostavimo ono sto i jeste smisao postojanja drzave - pristojan zivot svih ljudi koji ovde zive...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: