HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 srp 2026, 17:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kosovski rat
PostPostano: 11 ožu 2012, 20:33 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Vojvodina je konačno prešla onu granicu i dobila potpuno srpski karakter. Čak i Subotica sada ima između 25 i 30% srpskog stanovništva.

Sa tendencijom nastavka tog procesa.

Minorities in Vojvodina, says Branislav Djurdjev, a demographer at the province’s Novi Sad University, tend to be much older than Serbs, who themselves are ageing fast. Intermarriage is also eating away at the minority share of the population. But demography is not the only explanation for Vojvodina’s disappearing minorities. Many young Hungarians, Romanians, Croats and others leave the province to study in the lands of their compatriots; few come back. The expansion of the EU in 2004 and 2007 to take in many eastern European states—but not Serbia—provides a further incentive to leave. On current trends, says Mr Djurdjev, Vojvodina will be 90% Serb by the end of the century. The remaining 10% will consist largely of Hungarians and Roma.

http://www.economist.com/node/16155218

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:35 

Vujadin je napisao/la:
Ostaviti tada Krajinu, odnosno Vrbasku Banovinu van Srbije bilo bi potpuno neprihvatljivo, gospodine Jagnje.
Čini mi se da je plan Cvetković-Maček bio solidno rješenje, uz nekih par korekcija.

Možda, ali upravo u tome i jeste problem. Neke odluke su teške za doneti. A mora postojati određen broj ljudi koji će stvoriti homogenu teritoriju.

Cvetković-Maček nije loša podela za dva entiteta u jednoj državi, ali nije dobra podela za dve posebne države. Takva podela mora i Ekonomski i geografski biti što smislenija i što jednostavnija.

I tu dolazimo do onoga što sam pokušao reći kolegi Tomislavu... niko ne voli da se odrekne teritorije ili da se odrekne svoje kuće i rodnog mesta ako nije primoran nasilnim sredstvima. Posebno se to odnosi na godinu 2012. i maštanje o istorijskim granicama i preseljenju miliona ljudi.

Vujadin je napisao/la:
Sa tendencijom nastavka tog procesa.
http://www.economist.com/node/16155218

Svakako. Navodno će za 30 godina samo jedna ili dve opštine u Vojvodini imati mađarsku većinu.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:41 

Gde su granice srpskog naroda???Hahahhaa,kako narod može imati granice, granice imaju države a ne narod...hahah,joj kako ja volim ovo,hahaha.Al onda idu srpske zemlje,znači nema jedna ima još,hahah?. Auu, koliko to Srbija ima? Malo,mnogo,dovoljno? Objasni ti tvome trolu,koliko to paralelnih Srbija ima? Kako bi ti to da se fokusiraš na ovo što imaš danas a u budućnosti da povratiš još? Ako ti je ovo što imaš sad dosta,zašto hoćeš još, samo ne sad,nego posle?

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:42 

Void je napisao/la:
Gde su granice srpskog naroda???Hahahhaa,kako narod može imati granice, granice imaju države a ne narod...hahah,joj kako ja volim ovo,hahaha.Al onda idu srpske zemlje,znači nema jedna ima još,hahah?. Auu, koliko to Srbija ima? Malo,mnogo,dovoljno? Objasni ti tvome trolu,koliko to paralelnh Srbija ima? Kako bi ti to da se fokusiraš na ovo što imaš danas a u budućnosti da povratiš još? Ako ti je ovo što imaš sad dosta,zašto hoćeš još, samo ne sad,nego posle?

Mnogo sereš, Hasane.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:45 

Vujadin je napisao/la:
Ostaviti tada Krajinu, odnosno Vrbasku Banovinu van Srbije bilo bi potpuno neprihvatljivo, gospodine Jagnje.
Čini mi se da je plan Cvetković-Maček bio solidno rješenje, uz nekih par korekcija.

Možda, ali upravo u tome i jeste problem. Neke odluke su teške za doneti. A mora postojati određen broj ljudi koji će stvoriti homogenu teritoriju.
Cvetković-Maček nije loša podela za dva entiteta u jednoj državi, ali nije dobra podela za dve posebne države. Takva podela mora i Ekonomski i geografski biti što smislenija i što jednostavnija.

I tu dolazimo do onoga što sam pokušao reći kolegi Tomislavu... niko ne voli da se odrekne teritorije ili da se odrekne svoje kuće i rodnog mesta ako nije primoran nasilnim sredstvima. Posebno se to odnosi na godinu 2012. i maštanje o istorijskim granicama i preseljenju miliona ljudi.

Prema popisu iz 1931. Vrbaska Banovina imala je 600 000 Srba. Još računajte bar stotinu hiljada Srba koji bi se iz susjedne Banije, Korduna, Like vjerovatno nastanili na tom području.
Granice ne mogu biti idealne. Ako može danas funkcionisati Hrvatska ili Indija (provincija Asam!), mogla bi i Srbija u granicama iz 1939.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:46 

teranova je napisao/la:
osa je napisao/la:

nije li taj rat završio, izgubili ste, idemo dalje....

Sledeće godine u Prištini.

šta, kava, rakija, meze, kosovo je za srbiju prošlo svršeno vrijeme, što prije se to shvati, prije će trauma proći i manje će boljeti...

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:47 

teranova je napisao/la:
Void je napisao/la:
Gde su granice srpskog naroda???Hahahhaa,kako narod može imati granice, granice imaju države a ne narod...hahah,joj kako ja volim ovo,hahaha.Al onda idu srpske zemlje,znači nema jedna ima još,hahah?. Auu, koliko to Srbija ima? Malo,mnogo,dovoljno? Objasni ti tvome trolu,koliko to paralelnh Srbija ima? Kako bi ti to da se fokusiraš na ovo što imaš danas a u budućnosti da povratiš još? Ako ti je ovo što imaš sad dosta,zašto hoćeš još, samo ne sad,nego posle?

Mnogo sereš, Hasane.

:smijeh =))

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:47 

Sporazum Cvetkovic-Macek je bila pobeda hrvatske nacionalne ideje, a Srbe je ostavio u medjuprostoru, najnespremniji smo docekali ww2, i to nam se visestruko obilo o glavu.

Sta je bilo pre toga:

slika

SHS je podeljena na banovine, upravljacke oblasti po nazivima reka, bez ikakvog nacionalnog prefiksa.

slika

1939 dobijamo ovo, Hrvati u najvecoj meri objedinjuju svoj narod, stvaraju temelj za agresivan pristup i pravljenje NDH...a gde su Srbi... i dalje tavore u recnim banovinama...

Sest banovina koje nemaju nikakav drzavni oblik, u kojima je milion Muslimana, isto toliko Albanaca, Makedonaca, Vojvodina sa tankom relativnom srpskom vecinom...

Kakve su to nakaradne odluke dovele srpski narod u ovako nedefinisanu formu u zoru najveceg rata. Nisu tad videli srpski politicari da Juga ne moze opstati, da ce je prva kriza srusiti, i da treba postici sto bolju startnu poziciju...

27.marta.1941. Srbi u Beogradu uzvikuju Jugoslavija... kakva Jugoslavija, gde je tu pamet... jer neko imao ideju sta sledi... Bili smo pospani i inertni, nismo dobro predvidjali buducnost, i to nas je skupo kostalo, izgubili smo mnogo ljudi, izmedju ostalog jer su se u Beogradu donosile katastrofalne odluke...

Tu bi stao, da ne bi prosirio dalje sa zabludama komunisticke Juge...

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:52 

DzoniBG je napisao/la:
Mi nemamo prava na ceo Zapadni Balkan, najveci jesmo, ali nismo jedini... ako sa time mirno spavamo, resili smo mnoge potencijalne probleme.

Ajde da se okrenemo ovome sto imamo, znas koliko imamo sansi i potencijala da podignemo ovu drzavu na noge...a ne ko placipicke da kukamo sto nam zemlja nije veca... i zapostavimo ono sto i jeste smisao postojanja drzave - pristojan zivot svih ljudi koji ovde zive...

Mislim da je upravo Jugoslavija u glavi običnog čoveka razvila tu svest o nekim maksimalističkim ciljevima (ne govorim o eliti). Čitao sam memoare jednog oficira srpske vojske iz 1.sv.rata... i postoji deo gde se on čudi kada mu pokažu granice nove države na karti.

Poslednji ratovi jesu poraz (pre svega zbog ekonomskog, demografskog i kulturnog sunovrata), ali su uradili ono što decenije Jugoslavije nisu uspele. Da je nekim slučajem rat izbio 20 godina kasnije, ni u Hrvatskoj ni u BiH ni na severu Kosmeta i jugu Srbije, a možda i u delu Vojvodine ne bismo imali šta tražiti.

Srbije (bez KiM, bez računanja RS, bez uzimanja u obzir CG) ima nekih 77000 kvadratnih km. To je više nego površina Holandije, Belgije i Luksemburga zajedno. Kod nas živi 7 miliona ljudi, kod njih oko 28 miliona. Potencijal je tu, samo treba raditi i iskoristiti šansu.

Zajedno sa severom KiM, RS i CG, to je prostor od oko 120 000 kv km, skoro 45-50% bivše SFRJ, trećina jedne Nemačke. Tako da nismo uopšte zakinuti što se toga tiče.

I sad ćemo posle ovog pisanja dobiti oznaku velikosrba-četnika. :zubati

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:54 

Void je napisao/la:
Gde su granice srpskog naroda???Hahahhaa,kako narod može imati granice, granice imaju države a ne narod...

Čemu histerično smejanje?

I ako narod nema granice, kakva je to priča o Dardancima i sličnim misterioznim entitetima? Postoji Albanija, tamo preko planina, Hasane. A onda imaš Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru...

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:57 

Mitski naziv, velikosrbočetnika smo dobili upravo iz shvatanja da narod definiše državu a ne država narod. I sve naše greške,koje su koštale i druge a ne samo nas proizilaze iz ovog shvatanja. Srbi nemaju definiciju države, već mi smatramo da je Srbija tamo gde žive srbi (u većini) ili su živeli. A to tako, Jagnje ne ide.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:58 

Ovo je trebalo uraditi 1918. :kava

Privitak/ci:
gbxsa.jpg
gbxsa.jpg [ 190.61 KiB | Pogledano 4066 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 20:59 

Vujadin je napisao/la:
Prema popisu iz 1931. Vrbaska Banovina imala je 600 000 Srba. Još računajte bar stotinu hiljada Srba koji bi se iz susjedne Banije, Korduna, Like vjerovatno nastanili na tom području.
Granice ne mogu biti idealne. Ako može danas funkcionisati Hrvatska ili Indija (provincija Asam!), mogla bi i Srbija u granicama iz 1939.

Ok to. Ali postoji problem što nema dovoljan broj Srba u Vojvodini, Istočnoj Bosni i na Kosmetu.

I naravno da granice ne mogu biti idealne, ali svejedno ne bih voleo Hrvatsku do Novog Sada, Hrvatsku u Boki, Hrvatsku koja opkoljava Vrbasku banovinu, a na sve to još i gomilu problema na Kosmetu i Makedoniji. U tome je smisao moje ideje, ništa više.

I kao što Džoni reče, Banovina Hrvatska je kapitulacija srpskog naroda zarad fiktivnog očuvanja Jugoslavije. Slovenci su u praksi već imali nacionalnu banovinu, Hrvati su je dobili, a Srbi su ostavljeni u nekom međuprostoru.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:02 

I sad ćemo posle ovog pisanja dobiti oznaku velikosrba-četnika. :zubati

Uopste me ne zanima kako to izgleda nekom sa strane, dokle god ono sto govorimo ima sluha sa razumom...

Dal ce neko pomisliti da smo mi salonski cetnici... boli me stojko :neznam

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:05 

DzoniBG je napisao/la:
Kolega Džoni, lepo rečeno. :palacgore1

Napraviti balans između mirnog i agresivnog, nacionalnog i modernog.

Čak i ovaj poslednji rat, tako tragičan za sve narode je imao svoje prednosti. U BiH je došlo do homogenizacije i institucionalizacije srpskog naroda, a Vojvodina je konačno prešla onu granicu i dobila potpuno srpski karakter. Čak i Subotica sada ima između 25 i 30% srpskog stanovništva.

Tacno...

Zadnji ratovi, ma kako bili neprijatno iskustvo generacije nasih oceva i nas, ipak su nam ponudili odgovor gde su ustvari granice srpskog naroda, na koje zemlje treba racunati u buducnosti...

Izuzetno bi bilo lose da sadasnju formu i sadrzaj srpskih zemalja posmatramo kao poraz, jer ne treba uciti buduce generacije da smo negde zakinuti, da su nam dushmani uzeli nesto sto nam pripada, i da treba da se fokusiramo da to kako znamo i umemo povratimo u buducnosti.

Treba biti realan, pratiti istorijski razvoj granica srpske drzavnosti, i onda bi videli da ovo sto imamo danas nikako nije malo...tu treba izbiti iz glave mnogih zanesenjaka da je Juga bila prava stvar, jer je objedinila sve Srbe...jeste, ali je i objedinila mnogo onih koji nikada sa Srbima iskreno nisu zeleli da zive i grade drzavu...a ruku na srce, nismo ni mi hteli sa njima. I ako smo imali glavni upravljacki paket akcija 75 godina, to treba da posmatramo kao danajski dar koji je u temelju osporavao nasu ambiciju da radimo na dobrobit naseg naroda.

Mi nemamo prava na ceo Zapadni Balkan, najveci jesmo, ali nismo jedini... ako sa time mirno spavamo, resili smo mnoge potencijalne probleme.

Ajde da se okrenemo ovome sto imamo, znas koliko imamo sansi i potencijala da podignemo ovu drzavu na noge...a ne ko placipicke da kukamo sto nam zemlja nije veca... i zapostavimo ono sto i jeste smisao postojanja drzave - pristojan zivot svih ljudi koji ovde zive...

kad se samo sjetim kad sam na jednoj raspravi o kosovu, iznio tezu da srbi nisu gubitnici u ovim zadnjim ratovima, već dapače, da kontroliraju teritorija koliko nikad u povjesti nisu kontrolirali, i da bi se zbog svoje dobrobiti a i dobrobiti ostalih naroda na ovim prostorima, trebali okrenuti što boljoj organizaciji života na tim prostorima, a da bi kosovo trebali pustiti "niz vodu". ti me džoni popljuva, napisa da je lako tuđim po gloginjama maltiti i da ja ipak ne mogu razumjeti srpske osjećaje prema kosovu. a sad ovako realan i pametan komentar, kao da sam ga pisao ja, koji kako ti reče ne mogu razumjeti srpske osjećaje prema kosovu...

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:07 

Vujadin je napisao/la:

Ok to. Ali postoji problem što nema dovoljan broj Srba u Vojvodini, Istočnoj Bosni i na Kosmetu.

I naravno da granice ne mogu biti idealne, ali svejedno ne bih voleo Hrvatsku do Novog Sada, Hrvatsku u Boki, Hrvatsku koja opkoljava Vrbasku banovinu, a na sve to još i gomilu problema na Kosmetu i Makedoniji. U tome je smisao moje ideje, ništa više.

I kao što Džoni reče, Banovina Hrvatska je kapitulacija srpskog naroda zarad fiktivnog očuvanja Jugoslavije. Slovenci su u praksi već imali nacionalnu banovinu, Hrvati su je dobili, a Srbi su ostavljeni u nekom međuprostoru.

Evo gore sam postavio potencijalnu mapu razgraničenja.
Federalizacijom Kraljevine od ostalih banovina formirala bi se Srpska jedinica, ne bi to bio međuprostor.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:11 

Vujadin je napisao/la:

kakvom međuprostoru, pa kontrolirali su sve preostale banovine, a to što su tadašnji vlastodršci htjeli imati "kantone", kao neki danas, da udome što više familije, prijatelja i sl. to je druga stvar, a nisu imali političke potrebe za tim, u svim tim banovinama su srbi bili većina....

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:11 

osa je napisao/la:

kad se samo sjetim kad sam na jednoj raspravi o kosovu, iznio tezu da srbi nisu gubitnici u ovim zadnjim ratovima, već dapače, da kontroliraju teritorija koliko nikad u povjesti nisu kontrolirali, i da bi se zbog svoje dobrobiti a i dobrobiti ostalih naroda na ovim prostorima, trebali okrenuti što boljoj organizaciji života na tim prostorima, a da bi kosovo trebali pustiti "niz vodu". ti me džoni popljuva, napisa da je lako tuđim po gloginjama maltiti i da ja ipak ne mogu razumjeti srpske osjećaje prema kosovu. a sad ovako realan i pametan komentar, kao da sam ga pisao ja, koji kako ti reče ne mogu razumjeti srpske osjećaje prema kosovu...

Osa, spojio si nekoliko prica u jednu, i to povrsno...

Ja sam uvek tvrdio da ovakva forma drzavnosti Srba nije poraz(drugi su porazi u ratu, ekonomski i kulturni)...

Tema je tad bila Kosovo, ja sam tvrdio da se treba boriti za sto povoljniji aranzman u kome treba zastiti Srbe u institucijalnom obliku, i da nikako se ne sme dozvoliti da sve Srbe predamo u ruke Pristini... to tvrdim i danas. nekada je to u malo pojacanijoj formi izrazeno, tad je bilo bas sranje, pa sam verovatno koristio druge reci, ali smisao je isti...

Na to si ti dosao, i u fazonu - ma sta se vi palite na Kosovo, to je izgubljeno, okrenite se sebi...

A to vec nije isto u odnosu na ovo sto tvrdim, za Srbe na Kosovu se moramo boriti... koliko cemo dobiti na kraju, to se ne pitamo samo mi, ali najgora je opcija da u startu se predas...

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:12 

osa je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

Tacno...

Zadnji ratovi, ma kako bili neprijatno iskustvo generacije nasih oceva i nas, ipak su nam ponudili odgovor gde su ustvari granice srpskog naroda, na koje zemlje treba racunati u buducnosti...

Izuzetno bi bilo lose da sadasnju formu i sadrzaj srpskih zemalja posmatramo kao poraz, jer ne treba uciti buduce generacije da smo negde zakinuti, da su nam dushmani uzeli nesto sto nam pripada, i da treba da se fokusiramo da to kako znamo i umemo povratimo u buducnosti.

Treba biti realan, pratiti istorijski razvoj granica srpske drzavnosti, i onda bi videli da ovo sto imamo danas nikako nije malo...tu treba izbiti iz glave mnogih zanesenjaka da je Juga bila prava stvar, jer je objedinila sve Srbe...jeste, ali je i objedinila mnogo onih koji nikada sa Srbima iskreno nisu zeleli da zive i grade drzavu...a ruku na srce, nismo ni mi hteli sa njima. I ako smo imali glavni upravljacki paket akcija 75 godina, to treba da posmatramo kao danajski dar koji je u temelju osporavao nasu ambiciju da radimo na dobrobit naseg naroda.

Pa to i jeste priroda emocija,one se menjaju od raspoloženja.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:17 

DzoniBG je napisao/la:
osa je napisao/la:

Osa, spojio si nekoliko prica u jednu, i to povrsno...

Ja sam uvek tvrdio da ovakva forma drzavnosti Srba nije poraz(drugi su porazi u ratu, ekonomski i kulturni)...

Tema je tad bila Kosovo, ja sam tvrdio da se treba boriti za sto povoljniji aranzman u kome treba zastiti Srbe u institucijalnom obliku, i da nikako se ne sme dozvoliti da sve Srbe predamo u ruke Pristini... to tvrdim i danas. nekada je to u malo pojacanijoj formi izrazeno, tad je bilo bas sranje, pa sam verovatno koristio druge reci, ali smisao je isti...

Na to si ti dosao, i u fazonu - ma sta se vi palite na Kosovo, to je izgubljeno, okrenite se sebi...

A to vec nije isto u odnosu na ovo sto tvrdim, za Srbe na Kosovu se moramo boriti... koliko cemo dobiti na kraju, to se ne pitamo samo mi, ali najgora je opcija da u startu se predas...

pa nećete predati sve, samo one koji žive na kosovu, i šta znači to u ruke prištine, govoriš kao da će biti predani dželatu, tako su se mnogi izražavali o srbima koji ostaše u hrvatskoj, pa evo žive možda bolje od mnogih srba u srbiji(ne bih htio generalizirati).....

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:22 

osa je napisao/la:
kakvom međuprostoru, pa kontrolirali su sve preostale banovine, a to što su tadašnji vlastodršci htjeli imati "kantone", kao neki danas, da udome što više familije, prijatelja i sl. to je druga stvar, a nisu imali političke potrebe za tim, u svim tim banovinama su srbi bili većina....

Osa, nije isto imati instituciju ili je nemati. I Hrvati su danas većina u nekim kantonima BiH, a u drugima su mešani, pa ipak žele krov koji bi to objedinio.

Ispade da uvek Srbi moraju da brane Jugoslaviju. :neznam

Čitav eksperiment je trebalo prekinuti posle zločinačkog ubistva gospodina Radića u skupštini i podeliti zemlju po nekom koliko-toliko pravednom i smislenom modalitetu. Kapiram da su se ljudi naložili krajem 19. početkom 20. veka da grade veliku državu, i to je sasvim u redu. Slovenstvo, bratstvo i slične priče. Ali kad se videlo da ne ide, svako je trebao ići svome jatu. A ne propali eksperiment sa jugoslovenstvom, banovinama i sl.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:22 

osa je napisao/la:

pa nećete predati sve, samo one koji žive na kosovu, i šta znači to u ruke prištine, govoriš kao da će biti predani dželatu, tako su se mnogi izražavali o srbima koji ostaše u hrvatskoj, pa evo žive možda bolje od mnogih srba u srbiji(ne bih htio generalizirati).....

Ti ili ne poznajes situaciju dole, ili si maliciozan...

Da malo znas ko upravlja tim Kosovom, kakav kriminalac je na celu drzave, kako Srbe u kosovskom pomoravlju drze u rezervatima od par kilometra u precniku, kako im stalno prete, uzimaju njive i pasnjake, pishaju im crkve... onda bi razumeo sta znaci predati nekoga u ruke Pristini.

Ajde osmeli se pa se spusti juzno od Ibra, progovori svoj jezik u nekoj kafani...pre nego sto im objasnis da si Hrvat neces vise ni moci da govoris... te barabe su osim Srba proterali i Bosnjake, Cigane, Hrvati ostali kao ukras u simbolicnom broju... to je toliko primitivna kultura u kojoj svako malo drugaciji tu ne pripada.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:27 

osa je napisao/la:

E hbg Osa sad... Stvarno je život južno od Ibra poprilično nepodnošljiv. Ljudi žive okruženi žicom i branjeni kontigentima KFOR-a. Na čelu države se nalazi ekipa opružena za trgovinu organima.

Uostalom, zašto bi pustili sve u kriminalnu, nepriznatu državu, nastalu terorističkom pobunom i agresijom NATO (čak se nisu ni potrudili UN da pitaju)? :neznam Ako ništa drugo, mora se pokušati spasiti barem ono što još uvek može.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:35 

DzoniBG je napisao/la:
osa je napisao/la:

Ti ili ne poznajes situaciju dole, ili si maliciozan...

Da malo znas ko upravlja tim Kosovom, kakav kriminalac je na celu drzave, kako Srbe u kosovskom pomoravlju drze u rezervatima od par kilometra u precniku, kako im stalno prete, uzimaju njive i pasnjake, pishaju im crkve... onda bi razumeo sta znaci predati nekoga u ruke Pristini.

Ajde osmeli se pa se spusti juzno od Ibra, progovori svoj jezik u nekoj kafani...pre nego sto im objasnis da si Hrvat neces vise ni moci da govoris... te barabe su osim Srba proterali i Bosnjake, Cigane, Hrvati ostali kao ukras u simbolicnom broju... to je toliko primitivna kultura u kojoj svako malo drugaciji tu ne pripada.

situaciju mogu sagledati samo po onom što pročitam o medijima, samo ja nemam više 20 godina, naslušao sam se ja recimo beogradskih medija o situaciji u hrvatskoj i vjeruj 90% su lagali, isto tako i mediji u hrvatskoj, da ne bi bilo da potcjenjujem samo beogradske.
tako da i dans kad su ipak ti mediji na jednoj višoj razini a i informacije brže kolaju, volim ipak 50% onog što čujem i pročitam odvaditi.
da problema ima, sigurno, ali ne misliš li da te probleme srbima južno od ibra, malo uzrokuju i sama srbija svojom politikom prema kosovu i srbi sa sjevera kosova, ipak ima tu nekog ustava spojenih posuda, pogotovo kod albanaca, kad je zlo u pitnju.
šta misliš kad srbija konačno shvati da je kosovo otišlo, hoće li se pozvati na odgovornost netko tko je godinama, možda će biti u pitanju i desetljeća, cijelu srbiju držao taocem tih događanja na kosovu, problme srbije je isti kao i problem hrvatske , ona ima političare, nema državnike, političar se brine o idućim izborima, državnik donosi teške odluke zarad budućnosti države i njenih građana...

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:37 

Jagnje,prvi put si rekao nešto što razumem. Samo vidiš, tačno je to da je sadašnja struktura na vlasti na Kosovu kriminalna, ali ona je kao takva izašla iz jednog procesa koji traje, ajde onako da ne idem previše u istoriju, sto godina.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: