|
|
Stranica: 7/96.
|
[ 2399 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 04 lip 2011, 00:13 |
|
|
mario_cro je napisao/la: pozdrav svim forumašima
molio bi ako netko ima kakve podatke o prezimenu Pavlović iz okoline Tuzle točnije selo Brgule(prije se zvalo Pogorioci) i prezime Đulabić isto okolina Tuzle selo Dokanj Na žalost, nemam izravne podatke za Brgule i Dokanj, jer u tom kraju nije bilo puno istraživanja porijekla stanovništva. Ipak, mislim da mogu prilično dobro prikazati prošlost ta dva roda unatrag 250 godina kroz indirektne podatke. Prvo ću o Pavlovićima. Prvo ću napomenuti da Pogorioci i Brgule nisu isto selo, već susjedna sela. Oba postoje već u XVI stoljeću, prema istraživanjima Dr. Adema Handžića u knjizi "Tuzla u XVI vijeku." Brgule se u to vrijeme zovu Brgulić. Na prvom poimeničnom popisu katoličkog stanovništva 1741., selo Brgule se ne spominje. Moguće je da su smatrane dijelom sela Pogorioci, ili čak Ljepunice. To je česta pojava u to vrijeme, jer se recimo na popisu 25 godina kasnije ne pojavljuju ni Pogorioci, jer su pridruženi nekom drugom selu. Ovdje je karta kotara Tuzla i još nekih prema popisu iz 1910. godine. Ona uglavnom prikazuje vjersku situaciju, ali sam siguran da će pomoći i oko geografske orjenatacije. http://www.korijeni.com/img/Tuzla.pngNa tom popisu 1741., u čitavoj župi Soli koja tad obuhvaća cijeli tuzlanski kraj, ima samo jedna kuća Pavlovića u selu Husino. Tu ih i danas ima, i odatle su se raširili u druga sela oko Tuzle. Pošto su Brgule manje od 5 km zračnom linijom od Husina, to se jedva može i nazvati seljenjem. Dalje porijeklo Pavlovića ne znam sa sigurnošću. Postoji rad Dr. Saliha Kulenovića sa PMF-a u Tuzli koji se bavi porijeklom rodova u Husinu koji sam danas naručio pa nadam se da će u njemu biti nešto više. Do tad, mogu samo špekulirati. Husino je staro selo, i spominje se još 1512. godine. 1533. godine ima 9 kršćanskih(skoro sigurno katoličkih) i jedno muslimansko domaćinstvo. Muslimana u selu i na slijedećim popisima ima malo, i možemo zaključiti da je selo za vrijeme turske vlasti bilo i ostalo katoličko. Pavlovići bi mogli biti starosjedioci u selu. Zanimljiv podatak nam nudi turski defter iz 1533. godine. Po njemu, sela Brgulić, Ljepunica, Milešići i još neka druga, pripadaju Timaru kneza Pavla sina Petrovog. Ta sela su u neposrednom susjedstvu Husina, sjeverozapadno od sela. Knez Pavle je bio vlaški poglavica, i važno je napomenuti da to nema današnju vjersku oznaku. Stanovništvo je skoro sigurno bilo katoličko, a vlaški status se odnosio na određene povlastice koje su uživali. oko 1600. godine, turske vlasti uzimaju potomku kneza Pavla te posjede i daju mu u zamjenu (lošije) posjede u nahiji Visori, koja je sjeveroistočno od Tuzle na planini Majevici. Neki potomci kneza Pavla su sigurno ostali u selima oko tog bivšeg timara kao obični kmetovi, i moguće je da su oni uzeli prezime Pavlović. No kao što sam rekao, to je špekulacija. Treba čekati da mi u ruke dođe članak o Husinu. Za Đulabiće je malo lakše. Samo prezime dolazi od riječi đulabija, koja označava jednu vrstu crvene, vrlo slatke jabuke. Samo ime na turskom znači ružina voda. Đulabića nema nigdje u Bosni na popisu 1741., ali ih zato ima 1768. u selu Orahovo u župi Fojnica. Orahovo danas nije posebno selo, već naziv za grupu sela na sjeveru općine Kiseljak. To su sela Sotnice, Hrastovi, Dugopolje, Medovići. Đulabići su skoro sigurno došli iz tog kraja, u prilog čemu ide i činjenica da mnogi katolički rodovi oko Tuzle imaju tradiciju da su porijeklo iz okolice Kreševa i Fojnice, pa je čak i čitav dio sela Donja Višća naseljen Hrvatima(nekad zasebno selo Donja Višća Katolička) kod Živnica došao od Kreševa. Dolazak Đulabića u Dokanj se vjerojatno dogodio krajem XVIII ili početkom XIX stoljeća. U Orahovu danas nema Đulabića. Đulabića muslimana ima kod Travnika u selu Mosor, ali to je vjerojatno samo slučajnost istog prezimena.
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 04 lip 2011, 00:21 |
|
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18192 Lokacija: Drina je na granici!
|
eto g.Pavo ti je malo bolje objasnio 
_________________ Znam Da nekima Smeta
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 06 lip 2011, 15:46 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
man in black i pavo b. puno puno vam hvala inace forum je zakon,pratim ga več duže vrijeme i nadam se da ću više sudjelovati u njemu inace evo sad sam saznao da su nam promjenili prezime Ružičić u Đulabić prije stotinjak godina... molim te kad dođeš do te knjige o husinu da napišeš malo više o Pavlovićima ako ti ne bude problem i gdje se moze saznati vise o prezimenima,mislim ja sam cuo da bi se moglo naci u crkvenim spisima,jel to znaci da bi morao otici u župu kojoj pripadaju ta sela ili ...?jednostavno ne kuzim... pozdrav svim hrvatima iz herceg-bosne 
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 06 lip 2011, 22:50 |
|
|
mario_cro je napisao/la: molim te kad dođeš do te knjige o husinu da napišeš malo više o Pavlovićima ako ti ne bude problem Nije nikakav problem. Nadam se da će rad stići do kraj mjeseca. Nije knjiga nego akademski rad, članak. Vjerojatno nekih 10-15 stranica. S obzirom da sam dobro upoznat s autorom i njegovim načinom obrađivanja tema, nema nikakve dvojbe da je istražio i porijeklo svih rodova u Husinu. Citat: i gdje se moze saznati vise o prezimenima,mislim ja sam cuo da bi se moglo naci u crkvenim spisima,jel to znaci da bi morao otici u župu kojoj pripadaju ta sela ili ...?jednostavno ne kuzim... Postoje dvije mogućnosti. Jedna je da tražiš sam po crkvenim knjigama i da ispituješ starije ljude u tom kraju o tradiciji koju su oni čuli. Crkvene matice se drže u župama od njihovog osnivanja, tj. odjeljivanja od matične župe. Krajem XVIII stoljeća su svi katolici od Lukavca do Gornje Tuzle i od Srebrenika do Živinica bili dio jedne, velike župe Soli(Tuzla). Župa Breške za sela na obroncima Majevice je recimo odvojena 1839. a župa Lukavac za sela zapadno od Tuzle 1910. U XX stoljeću je uspostavljeno mnogo novih župa. Župe po pravilu drže matice samo od onog trenutka kad su nastale. Znači, matice za selo Brgule bi bile u župi Lukavac počevši od 1910. kad je župa osnovana. Sve starije matice bi bile u župi Tuzla. Trebam napomenuti i da po pravilu matice postoje samo od kraja XVIII stoljeća. Samo župe Fojnica, Vareš i još par u srednjoj Bosni imaju starije. Mislim da župa Sutjeska kod Kaknja ima matice od 1680., ali to je iznimka. U Hercegovini ima župa koje do XIX stoljeća nisu držale matice. Župnici su po pravilu zapisivali mjesta rođenja svih sudionika u sakramentu pa se tu može vidjeti porijeklo neke obitelji. Ako dođeš do najranije osobe s određenim prezimenom krštene u toj župi, trebaš pogledati matice vjenčanih i vjerojatno ćeš saznati odakle je otac došao. Tamo će pisati nešto tipa "Dne 2.X 1874. vinčo Jozu Matića iz Skakave i Maru Pavlović iz Husina. Kum Anto Jurić iz Ljepunica." Onda možeš zaključiti da je taj Matiće recimo došao iz Skakave. Kad se radi o ljudima rođenim izvan župe, onda skoro uvijek piše bar iz koje su župe došli. Druga mogućnost za istraživanje je da je netko već obavio sav ovaj posao za tebe. Muzej istočne Bosne u Tuzli je izdavao žurnal koji se zvao "Članci i građa za kulturnu istoriju istočne Bosne." U njemu je bilo dosta radova o porijeklu stanovništva pojedinih krajeva iz sela. Članak o Husinu koji sam spomenuo je upravo tamo izašao. Osim što je dosta materijala objavljeno u tom žurnalu, postoji i dosta neobjavljenih studija koje su izvršene i koje skupljaju prašinu u arhivu muzeja. Tamo bi se sigurno moglo naći dosta zanimljivih stvari.
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 07 lip 2011, 14:04 |
|
|
svaka ti cast,i opet se zahvaljujem... morat cu se potruditi kad dođem u tuzlu,pa cu malo otici istražiti... 
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 13 lip 2011, 09:26 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 13 lip 2011, 12:38 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24416 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Prezime Soldo i Boto?
Dosta ih ima u Hercegovini, a zvuče neslavenskog podrijetla.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 15 lip 2011, 01:27 |
|
|
lider30 je napisao/la: Prezime Soldo i Boto?
Dosta ih ima u Hercegovini, a zvuče neslavenskog podrijetla. Solde su izvorno sa Lištice. Matica im je selo Britvica, odakle su se raširili u druga sela širokobriješke općine, kao i u dalje krajeve Hercegovine. Ovu tradiciju čini se potvrđuje i katolički popis iz 1741. godine. Na tom popisu sela Britvica nema, ali su u Grudama zabilježeni Solde. Pošto su Grude prvo selo na zapadu od Britvice, a same Britvice nema, vjerojatno se može uzeti da je Britvica tada bila mahala sela Grude. Značenje prezimena je potpuno jasno, i dolazi od talijanskog soldato iliti vojnik. Po jednoj od obiteljskih tradicija, predak Soldi je bio u mletačkoj vojsci. Nadimak je mogao nastati i na druge načine, pa čak i ruganjem čovjeku koji je bio plašljiv pa je nazvan Soldo. Opriječne su tradicije o ranijem prezimenu. Po jednoj, prezivali su se Grubišić. Po drugoj, prezivali su se Crnac, a još ranije Karačić. Crnac je očito toponimičko prezime u vezi sa selom Crnac, pa ako su se i prezivali Crnac, Solde su to prezime mogli imati tek nakon što su došli iz istoimenog sela. Znači najstarije prezime je ili Grubišić ili Karačić. Grubišića i danas ima dosta u zapadnoj Hercegovini, ali se većinom pišu kao Grubešić. Na popisu 1741. se bilježe samo kao Grubišić, što znači da je to stariji, ispravniji oblik. Grubišića je tada bilo dosta u Mostarskom Blatu, ali ih popis bilježi i u Grudama kao i u Kočerinu koji je isto tako susjedan Britvici, ali s juga. S obzirom da su i Solde i Grubišići još u XVIII stoljeću živjeli na istom području i čak i u istim selima, sasvim je moguće da su Solde odvojak Grubišića. Što se tiče Karačića, i njih u to vrijeme ima na istom prostoru, što dodatno komplicira stvari. Karačića 1741. ima u selu Crnac, što se slaže s tradicijom o Soldama koji su se prvo prezivali Karačić pa onda Crnac. Doseljenici iz sela Crnac u Britvicu bi vrlo lako mogli dobiti prezime Crnac. Karačići su inače po tradiciji starinom s Brotnja. Dakle, nije jasno od kojeg su roda nastali Solde, i mislim da bi to jedino mogli rasvijetliti dokumenti iz XVII stoljeća, a takvih nema. Možda je u stvari sve ovo nepotrebna rasprava, jer možda su Karačići i Grubišići jedan rod, ali se sjećanje izgubilo. U tom slučaju bi obje tradiciji Soldi bile ispravne.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 15 lip 2011, 01:44 |
|
|
Za Bote nemam toliko informacije. Koliko vidim, iz sela su Mostarska Vrata. Na popisu 1741. i 1768. se bilježe kao Botići u Tepčićima kod Čitluka, gdje ih danas nema. Jamačno su iz Tepčića otišli na Mostarska Vrata. Kakvog su Botići/Bote porijekla? 1741. u Tepčićima za Botiće piše u stvari ovo "Ivan Grubišić zvani Botić." Isto tako piše za Ivana i 1768. godine. Dakle, napravili smo puni krug. I Bote/Botići su porijeklom Grubišići. :) Prezime tj. nadimak je vjerojatno talijanski. Botta je udarac a botte bačva. Vjerojatnije je ovo drugo.
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lip 2011, 21:46 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: zahvaljujem 
|
|
Vrh |
|
 |
Emi Li
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 27 lip 2011, 15:33 |
|
|
Molila bih ako netko zna malo o podrijetlu hercegovačkih Jurkovića? Ja sam malo daleko od Hercegovine, nije mi baš lako doći do crkvenih knjiga..
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 27 lip 2011, 20:44 |
|
|
Emi Li je napisao/la: Molila bih ako netko zna malo o podrijetlu hercegovačkih Jurkovića? Ja sam malo daleko od Hercegovine, nije mi baš lako doći do crkvenih knjiga.. Iz kojeg mjesta ili kraja precizno?
|
|
Vrh |
|
 |
neretvanin
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 27 lip 2011, 21:15 |
|
|
Ima jedna zvijezda Boto Iščapljine 
|
|
Vrh |
|
 |
neretvanin
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 27 lip 2011, 21:37 |
|
|
Emi Li je napisao/la: Molila bih ako netko zna malo o podrijetlu hercegovačkih Jurkovića? Ja sam malo daleko od Hercegovine, nije mi baš lako doći do crkvenih knjiga..  Ovo je grb, a inače prapostojbina plemena je Brštanica u općini Neum. Danas ih u Hrvatskoj ima preko 5 tisuća , najviše u Zagrebu oko 1000. Od 2010. se održavaju susreti na Brštanici. "Svi putovi jutros su vodili prema Brštenici,malom pitoresknom selu,prema kapelici Svetog Ante.Mjesto je to okupljanja na prvim Jurkovića-susretima. Dolazili su Jurkovići,i mladi i stari iz svih dijelova svijeta na povijesne prve susrete Jurkovića- plemićkog prezimena koji su plemićki status stekli još 1651. godine u tadašnjoj Dubrovačkoj Republici." "Sa Brštanice smo se razasuli po cijelom svijetu od Australije, Amerike, Južno Afričke republike, ali Brštenica kao naša kolijevka nikada nije napuštena"
|
|
Vrh |
|
 |
Emi Li
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 27 lip 2011, 23:12 |
|
|
djed i njegova braća su svi rođeni na Zvirićima, i većina živi u Gabeli sad, znam da se spominjala Brštanica u pričama često. Sad svake godine bude okupljanje na Zvirićima, ali eto slabo znam o prošlosti, pa sam zahvalna za svaku informaciju. :)
|
|
Vrh |
|
 |
vedran66699
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 28 lip 2011, 00:59 |
|
|
Imaš li informacija o prezimenima Dodig iz Trebižata i Bulum iz Dračeva
|
|
Vrh |
|
 |
neretvanin
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 29 lip 2011, 21:19 |
|
|
vedran66699 je napisao/la: :herceg_bosna Imaš li informacija o prezimenima Dodig iz Trebižata i Bulum iz Dračeva U Hrvatskoj Dodiga ima oko tisuću, Buluma nema puno, oko 200. (Procjena) Dodig bi značio doseljenik. Osim Ivana Dodiga, tenisača, poznat je dosta i profesor Rašo. Jel Bulum turska riječ, neznam... Ima oba prezimena u BiH, ali nažalost, još ljudi ne pišu monografije, da se sve skupi, zapiše i očuva. Mislim da oba prezimena nisu plemićka.
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 29 lip 2011, 21:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24416 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Mislim da Buluma ima u Gabeli.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
neretvanin
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 29 lip 2011, 21:53 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
vedran66699
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 29 lip 2011, 22:14 |
|
|
Djed mi je rekao da je došlo iz područja Austrije ili Mađarske... a znam da postoji germansko prezime Blum, možda je dodano "u" zbog lakšeg izgovora
A Dodizi su došli iz područja Dubrovnika prije nekih 300-350 god
samo me zanimalo imas li kakvih drugih info...ipak hvala puno
|
|
Vrh |
|
 |
TG_pride
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 30 lip 2011, 08:01 |
|
|
Zna li iko ista o povijesti imena Radoš i Gudelj, podrucje Tomislavgrada?? Pavo? 
Vrh |
|
 |
Arnela Odobašić
|
 |
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 04 srp 2011, 15:49 |
|
|
Pozdrav iz Slovenije!
I mene zanima porijeklo prezimena oca a i majke. Očevo prezime je Odobašić, iz Kotorsko (Doboj) a mamino Dadanović, iz Srebrenika.
Hvala
|
|
Vrh |
|
 |
Don Kalu
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 05 srp 2011, 23:28 |
|
|
Ima li neko informacije o prezimenima Miloš iz Tepčića i Galić iz Kručevića?
|
|
Vrh |
|
 |
TG_pride
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 18 srp 2011, 13:18 |
|
|
Push **
Vrh |
|
 |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 18 srp 2011, 14:27 |
|
|
vedran66699 je napisao/la: Djed mi je rekao da je došlo iz područja Austrije ili Mađarske... a znam da postoji germansko prezime Blum, možda je dodano "u" zbog lakšeg izgovora
A Dodizi su došli iz područja Dubrovnika prije nekih 300-350 god
samo me zanimalo imas li kakvih drugih info...ipak hvala puno Nekad gradonacelnik Sarajeva je bio Emerik Blum,porijeklom Jevrej iz Madjarske,a prezime Dodik i Dodig je Vlaskog porijekla.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|