|
|
Stranica: 5/21.
|
[ 501 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Heero
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 28 sij 2016, 22:25 |
|
|
Vožd je napisao/la: A jedini razlog zašto je hrvatski je katoličanstvo. Da nije bilo nacionalnog buđenja, verovatno bi ostao kao samostalna država i sačuvao sopstveni identitet. Ako može Monako, što ne bi i Dubrovnik kao stariji koji?imali su hrvatski identitet,citaj malo dubrovacke pjesnike
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 28 sij 2016, 22:26 |
|
|
Lijepo vidjeti da ih uvijek zuljaju iste stvari 
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 28 sij 2016, 23:28 |
|
|
daramo je napisao/la: Pa šta su Hrvati nego pokatoličeni pagani  Vožd je napisao/la: Šta Porfirogenit kaže za Neretljane? :) Da su čakavski podanci ? Daj budi ozbiljan, kaj postoje Srbi čakavci? Amidza je napisao/la: Cijela okolina je nekoc bila pravoslavna. Konavljani i dan danaske slave krsno ime. CG je nekoć bila katolička. Nisi imao pravoslavaca (a ni Srba) južno od Gackog. Nemanjići jesu širili pravoslavlje, ali to je originalno sve katoličko. Vožd je napisao/la: Kako "ko zna" ? Pa vrlo dobro se zna. Isto tako znamo i šta bi bili današnji sandžački Muslimani da se nisu islamizovali Crnogorci 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
master_mind_
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 29 sij 2016, 01:03 |
|
|
|
Osim Dubrovnika gradsku samoupravu imali su Split, Trogir, Poljićka republika.. Međutim, Dubrovnik je jedini koji je zadržao neovisnost. Dalmacija je u srednjem vijeku bila puna samoupravnih komuna prvenstveno jer je vlast hrvatsko-ugarskog kralja bila slaba tamo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Heero
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 29 sij 2016, 01:43 |
|
|
|
da a dubrovnij je najudaljenija tocka i od venecije i od madjarske prijetnje zato i jest uspio ja mislim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 29 sij 2016, 08:43 |
|
|
|
Jel to opet neki pacijent smatra Dubrovnik za srpski?? Drž se đikane Ade ciganlije..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 29 sij 2016, 10:56 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 45123 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Nisu uspjeli srbizirati pravoslavne Crnogorce i centar svoje srednjovjekovne države gdje im sad po ostacima crkava i utvrda skakaću selafijski Bošnjaci ali misle da bi urbani gospodski Dubrovnik. Optimizam nema šta, vidim da opet spremaju nove naraštaje za koju ono po redu neuspješnu opsadu dubrovačkih zidina.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vožd
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 29 sij 2016, 18:35 |
|
|
|
Ja sam rekao sledeće: Dubrovnik niti je bio srpski niti hrvatski nego svoj. Oko grada i u samom gradu ima tragova i Srba i Hrvata. Danas je Dubrovnik hrvatski, no veći deo istorije nije bio hrvatski (nije bio ni srpski). daramo ne lupaj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 29 sij 2016, 19:15 |
|
|
|
Ako ce mo tako onda i o Beogradu mozemo pa i svemu sjevernije od Raske.. Dubrovacka republika bila je za sebe ali naseljena Hrvatima..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Heero
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 29 sij 2016, 22:17 |
|
|
Vožd je napisao/la: Ja sam rekao sledeće: Dubrovnik niti je bio srpski niti hrvatski nego svoj. Oko grada i u samom gradu ima tragova i Srba i Hrvata. Danas je Dubrovnik hrvatski, no veći deo istorije nije bio hrvatski (nije bio ni srpski). daramo ne lupaj. evo nase mladezi,duboka ko srdelin prdež! nije bio dio hrvatske drzave al je sam hrvatska drzava,tako ispada da nijedan njemacki teritirij nije bio njemacki do prije 200 godina LOL
|
|
| Vrh |
|
 |
|
master_mind_
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 29 sij 2016, 23:46 |
|
|
Vožd je napisao/la: Ja sam rekao sledeće: Dubrovnik niti je bio srpski niti hrvatski nego svoj. Oko grada i u samom gradu ima tragova i Srba i Hrvata. Danas je Dubrovnik hrvatski, no veći deo istorije nije bio hrvatski (nije bio ni srpski). daramo ne lupaj. Krivo. Započeo je karijeru kao hrvatski grad. Kasnije je uspio dobiti slobodu ali i tada je bilo hrvatskih tragova. Primjerice Gundulić spominje doseljenike iz Dalmacije u Dubrovnik itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 11:26 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 45123 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Vožd je napisao/la: Ja sam rekao sledeće: Dubrovnik niti je bio srpski niti hrvatski nego svoj. Oko grada i u samom gradu ima tragova i Srba i Hrvata. Danas je Dubrovnik hrvatski, no veći deo istorije nije bio hrvatski (nije bio ni srpski). daramo ne lupaj. Ako ćemo tako gledati nije ni Beograd nikada bio srpski do 1867. Zašto ne tvrdiš da nije ni Venecija ili Rim talijanski, Atena grčka, Berlin njemački, možemo tako do sutra. Ono po mitomanskoj logici. Grb Dubrovnika je obiteljski grb Arpadovića i u stalnim vezama je s banskom Hrvatskom i Bosnom i ugarskom krunom, pa pola bi nam srednjovjekovne hrvatske povijesti bila rupa da nije Dubrovnika i njegovih arhiva. Kasnije Dubrovnik uzima diplomatsku zaštitu Osmanlija i tako funkcionira do ukidanja Republike. Čiji je Kotor i on je bio grad država?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 13:14 |
|
|
|
Moj Vožde, jesi našo crkvu di ćeš boga molit, ili džamiju di ćeš namaz klanjat...
Ovi metuzalemi, čeha, heero i dara misle da su ljudi od stoljeća sedmog do danas imali isti identitet. Da su eto Hrvati od 12. stoljeća sanjali samo kako će oslobodit Hrvatsku, da su svi kao nacija od stoljeća sedmog imali isti cilj. Dara je ranije sve fino pisao, cijenio sam ga, a onda je umislio da ja rušim temelje hrvatstva i počeo je s mitomanijom. Ranije je čak znao pisat i fraze 'ovi danas Hrvati nisu isti ko oni od stoljeća sedmog', 'Srbi i Hrvati govore jedan jezik' i 'bilo je nešto prevjeravanja u Dalmaciji'.
Naravno. Dubrovnik je uvijek bio dubrovački. Nacionalna svijest se i kod njih probudila i iskristalizirala u 19. st. Da nije bilo tako, da su načisto bili Hrvati, ne bi bilo ni jugoslavenstva ni srbokatoličanstva, a oba su pokreta bila snažna u Dubrovniku.
Dubrovnik jest uvijek bio katolički, a ranije vjerojatno i čakavski grad. Lingvisti i povjesničari jasno su ukazali da je Dubrovnik 'poštokavčen' zbog masovnih useljavanja iz istočne Hercegovine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Heero
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 13:23 |
|
|
|
srbokatolicanstvo je tu odkad je prve jugosavije znaci dok ima mita i prisile,kasnije nestaje srbokatolicanstvo a i prije ima samo hrvatstvo
nismo nikad rekli da su ista nacija al su isti narod
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Amidza
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 13:27 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 15:40 Postovi: 3294 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
|
Okolina izrazito pravoslavna.
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 13:33 |
|
|
Amidza je napisao/la: Okolina izrazito pravoslavna. Nije bilo ranije. Bilo je pravoslavizacije katolika u istočnoj Hercegovini.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 13:34 |
|
|
Heero je napisao/la: srbokatolicanstvo je tu odkad je prve jugosavije znaci dok ima mita i prisile,kasnije nestaje srbokatolicanstvo a i prije ima samo hrvatstvo
nismo nikad rekli da su ista nacija al su isti narod Informiraj se. Prije Jugoslavije je to bilo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Amidza
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 13:36 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 15:40 Postovi: 3294 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
Tuta je napisao/la: Amidza je napisao/la: Okolina izrazito pravoslavna. Nije bilo ranije. Bilo je pravoslavizacije katolika u istočnoj Hercegovini. Čitao sam nešto o tome Massenibertritte katolika u okolini Trebinja. Ali za Konavljane se zna da su slijegli iz CG. Govore kao čisti Crnogorci i još slave krsno ime.
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 13:40 |
|
|
Amidza je napisao/la: Tuta je napisao/la: Nije bilo ranije. Bilo je pravoslavizacije katolika u istočnoj Hercegovini.
Čitao sam nešto o tome Massenibertritte katolika u okolini Trebinja. Ali za Konavljane se zna da su slijegli iz CG. Govore kao čisti Crnogorci i još slave krsno ime. Točno je, ali to ipak nije 'cijela okolina'.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 13:44 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63601 Lokacija: DAZP HQ
|
Tuta je napisao/la: Amidza je napisao/la: Okolina izrazito pravoslavna. Nije bilo ranije. Bilo je pravoslavizacije katolika u istočnoj Hercegovini. nije ni danas, u širem pojasu je više katolika nego pravoslavnih. u prošlosti je i veliki dio Boke kotorske bio izrazito katolički. valja napomenuti i da je trebinjsko-mrkanjska biskupija najstarija na području današnje BIH, jedna je od najstarijih slavenskih biskupija uopće i datira značajno prije pravoslavnih pandana.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 13:56 |
|
|
dudu je napisao/la: Tuta je napisao/la: Nije bilo ranije. Bilo je pravoslavizacije katolika u istočnoj Hercegovini.
nije ni danas, u širem pojasu je više katolika nego pravoslavnih. u prošlosti je i veliki dio Boke kotorske bio izrazito katolički. valja napomenuti i da je trebinjsko-mrkanjska biskupija najstarija na području današnje BIH, jedna je od najstarijih slavenskih biskupija uopće i datira značajno prije pravoslavnih pandana. Cijeli taj kraj je bio katolički, što je sasvim prirodno - Rimu su bili bliže, odmah preko mora. I Stefan Nemanja je bio katolik, prešao na pravoslavlje s 40 ili 50 godina. Sveti Simeon Mirotočivi... dobri su mi ovi pravoslavni svetiteljski nadimci.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 14:08 |
|
|
Citat: U prosincu 1575. godine u Mostar je stigao sa svojim ćafirima, plemićima iz sela Dubovice (pogrešno upisana Vinica u Duvanjskoj nahiji), Grgurev sin Šimun da na Šerijatskome sudu u Mostaru traži zaštitu katolika od nasilništva pravoslavnoga mitropolita Savatina. ovo su zapisi iz kraja otkud su moji korijeni najmanje 600 godina unatrag. s obzirom da tu pravoslavnih nema kilometrima uokolo, samo se mogu nazirati razmjeri ovakog djelovanja tamo gdje su bili pomješani s katolicima.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 14:16 |
|
|
dudu je napisao/la: Citat: U prosincu 1575. godine u Mostar je stigao sa svojim ćafirima, plemićima iz sela Dubovice (pogrešno upisana Vinica u Duvanjskoj nahiji), Grgurev sin Šimun da na Šerijatskome sudu u Mostaru traži zaštitu katolika od nasilništva pravoslavnoga mitropolita Savatina. ovo su zapisi iz kraja otkud su moji korijeni najmanje 600 godina unatrag. s obzirom da tu pravoslavnih nema kilometrima uokolo, samo se mogu nazirati razmjeri ovakog djelovanja tamo gdje su bili pomješani s katolicima. Vjerojatno... Ali događaj je za... Citat: Grgurev sin Šimun da na Šerijatskome sudu u Mostaru traži zaštitu katolika od nasilništva pravoslavnoga mitropolita Savatina... P. S. Poznati su mi ovakvi slučajevi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 14:18 |
|
|
|
Mitomanima ne možeš nešto objasniti nego mitovima, jer očito samo to shvaćaju. Samo Srbima svako malo Dubrovnik na mislima.
Dubrovčani su prije svega bili Dubrovčani, kao i Mlečani, Firentinci, Napolitanci, Đenovljani, Milanezi. Ali eto nešto slabo čujem da Srbi govore da nema Talijana ili Nijemaca ili da Venecija nije talijanska.
Pogledaj prvo sebe Tuta, ti si počeo o nekim Srbima koji su nacionalno svijesniji od Hrvata, do su Hrvati tobože samo Slaveni a Srbi već nosaju kokarde i deru se ovo je Srbija franačkim kroničarima.
Ono guslaš o pokatoličavanju miliona Srba, gdje i kada, zna se kakva su prava imali Vlasi i u Mletačkoj Republici i Austriji. Koliko je pravoslavaca primilo katoličanstvo u dalmatinskom priobalju znatno više je katolika prešlo na pravoslavlje pod osmanlijama i u zaleđu. Brbljaš o nekom planskom pokatoličavanju, da se to radilo Vlasi bi se davno pokupili i otišli Osmanlijama gdje su imali vjerske slobode a ne se po Dalmaciji hvalili kako tamo više nema Hrvata i kako je Dalmacija srpska i pravoslavna zemlja odvajkada.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Povijest Dubrovnika Postano: 30 sij 2016, 14:20 |
|
|
Tuta je napisao/la: dudu je napisao/la: ovo su zapisi iz kraja otkud su moji korijeni najmanje 600 godina unatrag. s obzirom da tu pravoslavnih nema kilometrima uokolo, samo se mogu nazirati razmjeri ovakog djelovanja tamo gdje su bili pomješani s katolicima.
Vjerojatno... Ali događaj je za... Citat: Grgurev sin Šimun da na Šerijatskome sudu u Mostaru traži zaštitu katolika od nasilništva pravoslavnoga mitropolita Savatina... P. S. Poznati su mi ovakvi slučajevi. taj Savatin je zapravo Savatije Sokolović, kasniji srpski patrijarh. 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|