|
|
Stranica: 8/19.
|
[ 474 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
frane
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 02 lis 2009, 19:05 |
|
|
Ponosna_Hrvatica je napisao/la: Mali komentar: unutarnje uređenje u pravoslavnim crkvama je nekad puno ljepše nego u katoličkim. U to sam se osobno uvjerila, najviše na temelju TV prijenosa pravoslavnih obreda. ne slazen se , katolicke crkve za mene su iznutra daleko lijepse nego pravoslavne , mramorni kameni oltari ,freske,vitraji.. unutrasnjost katolicke crkve u Vukovaru (nekada) nakon srpske agresije vise nikada nece biti kako je bilo
_________________ Zadar glavni grad Hrvatske
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 02 lis 2009, 19:07 |
|
|
To je crkva svetog Filipa i Jakova u Vukovaru!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
frane
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 02 lis 2009, 19:15 |
|
|
mara je napisao/la: To je crkva svetog Filipa i Jakova u Vukovaru! da
_________________ Zadar glavni grad Hrvatske
|
|
Vrh |
|
|
snezana mk
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 02 lis 2009, 19:20 |
|
|
Da li je ova crkva u Vukovaru obnovljena nakon uništavanja?
_________________ Животот не се мери со бројот на вдишувања , туку со моментите, од коишто ни запрел здивот!
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 02 lis 2009, 19:29 |
|
|
Crkva svetog Filipa i Jakova je razorena ali nije srusena do temelja, dok je crkva Gospe Fatimske u Borovo Naselju srusena do temelja. Ni kamen na kamenu ostao nije!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
snezana mk
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 02 lis 2009, 19:39 |
|
|
mara je napisao/la: Crkva svetog Filipa i Jakova je razorena ali nije srusena do temelja, dok je crkva Gospe Fatimske u Borovo Naselju srusena do temelja. Ni kamen na kamenu ostao nije! Jasno mi je ,no kakve su danas ,da li se ova u Borovom naselju opet izgradila,pitam jer se i kod nas slično dešavalo evo Lešočki Manastir sagrađen 1326god,šiptari 2001 minirali i spalili ovako je izgledao ali zbog volje naroda, donacije i slično danas ovako izgleda kakav je i nekad bio.
_________________ Животот не се мери со бројот на вдишувања , туку со моментите, од коишто ни запрел здивот!
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 02 lis 2009, 19:48 |
|
|
Lešočiot manastir, preotet od SPC.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
LuckyLuke
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 02 lis 2009, 23:26 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Lešočiot manastir, preotet od SPC. Manastirska crkva sv.Bogorodica s.Lesok je podignuta u vizantiskom periodu jos dok je Lesok bio gradsko naselje. Ista je kasnije prikljucena Ohridskoj Arhiepiskopiji 1019 god. sa strane Vasilija zajedno sa Leaskumcosu kako se tada naziva Lesok... Znaci... o kojoj ti SPC govoris pocetkom XI st. (manastirska crkva je sagradjena jos ranije negdje X st.).... SPC je nastala dolaskom vasih Turaka... Pa tek onda su dobro vazelinizirani srpski vazali... zauzvrat zbog dobrog slugovanja Turcima dobili pravo da osnivaju Pecku Patrijarsiju i otimaju i prisvajaju crkve i imanja ostalih naroda... Vama je karakteristicno... kao i turcima da oduzimate crkve... a ne da ih gradite... bar su se Turci trudili prepravljati ih u dzamije... vi uzevsi nasu vjeru to niste ni morali ciniti... vec onako parazitski samo koristili vec postojece...
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 00:08 |
|
|
LuckyLuke je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Lešočiot manastir, preotet od SPC. Manastirska crkva sv.Bogorodica s.Lesok je podignuta u vizantiskom periodu jos dok je Lesok bio gradsko naselje. Ista je kasnije prikljucena Ohridskoj Arhiepiskopiji 1019 god. sa strane Vasilija zajedno sa Leaskumcosu kako se tada naziva Lesok... Znaci... o kojoj ti SPC govoris pocetkom XI st. (manastirska crkva je sagradjena jos ranije negdje X st.).... SPC je nastala dolaskom vasih Turaka... Pa tek onda su dobro vazelinizirani srpski vazali... zauzvrat zbog dobrog slugovanja Turcima dobili pravo da osnivaju Pecku Patrijarsiju i otimaju i prisvajaju crkve i imanja ostalih naroda... Vama je karakteristicno... kao i turcima da oduzimate crkve... a ne da ih gradite... bar su se Turci trudili prepravljati ih u dzamije... vi uzevsi nasu vjeru to niste ni morali ciniti... vec onako parazitski samo koristili vec postojece... Srpska pravoslavna crkva nije nastala dolaskom Turaka, nego u 13. vijeku, tačnije 1219. godine, zahvaljujući našem Svetom Savi. Vašu vjeru? Pa otkad je pravoslavlje samo vaša vjera? Pa vi Makedonci ste je primili od Grka.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 00:15 |
|
|
Urbana je napisao/la: Trebas da stavis i crkvu Svete Trojice (BL)..
Evo >
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 00:21 |
|
|
Crkva Svetog Dimitrija na Novom Beogradu (još uvijek nedovršena):
|
|
Vrh |
|
|
LuckyLuke
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 00:33 |
|
|
Vujadin je napisao/la: LuckyLuke je napisao/la: Manastirska crkva sv.Bogorodica s.Lesok je podignuta u vizantiskom periodu jos dok je Lesok bio gradsko naselje. Ista je kasnije prikljucena Ohridskoj Arhiepiskopiji 1019 god. sa strane Vasilija zajedno sa Leaskumcosu kako se tada naziva Lesok...
Znaci... o kojoj ti SPC govoris pocetkom XI st. (manastirska crkva je sagradjena jos ranije negdje X st.).... SPC je nastala dolaskom vasih Turaka... Pa tek onda su dobro vazelinizirani srpski vazali... zauzvrat zbog dobrog slugovanja Turcima dobili pravo da osnivaju Pecku Patrijarsiju i otimaju i prisvajaju crkve i imanja ostalih naroda...
Vama je karakteristicno... kao i turcima da oduzimate crkve... a ne da ih gradite... bar su se Turci trudili prepravljati ih u dzamije... vi uzevsi nasu vjeru to niste ni morali ciniti... vec onako parazitski samo koristili vec postojece...
Srpska pravoslavna crkva nije nastala dolaskom Turaka, nego u 13. vijeku, tačnije 1219. godine, zahvaljujući našem Svetom Savi. Vašu vjeru? Pa otkad je pravoslavlje samo vaša vjera? Pa vi Makedonci ste je primili od Grka. Vujadine... sv.Sava... XIII st... A mi govorili o crkvi iz X-XI st... Nego gdje si ti procitao samo nasa vjera... ja sam napisao da ste je primili od nas... o Grcima koliko su oni bili vjernici mozes procitati u poslanicama apostola Pavla... ali ajde da ne zatrolamo previse....
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 01:17 |
|
|
LuckyLuke je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Srpska pravoslavna crkva nije nastala dolaskom Turaka, nego u 13. vijeku, tačnije 1219. godine, zahvaljujući našem Svetom Savi.
Vašu vjeru? Pa otkad je pravoslavlje samo vaša vjera? Pa vi Makedonci ste je primili od Grka.
Vujadine... sv.Sava... XIII st... A mi govorili o crkvi iz X-XI st... Nego gdje si ti procitao samo nasa vjera... ja sam napisao da ste je primili od nas... o Grcima koliko su oni bili vjernici mozes procitati u poslanicama apostola Pavla... ali ajde da ne zatrolamo previse.... Ne bih ja rekao da smo primili vjeru od vas (već od Vizantije), nego bi bolje bilo reći da smo bili potčinjeni Ohridskoj arhiepiskopiji sve do 1219. g. kada SPC dobija autokefalnost.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 13:07 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
snezana mk je napisao/la: mara je napisao/la: Crkva svetog Filipa i Jakova je razorena ali nije srusena do temelja, dok je crkva Gospe Fatimske u Borovo Naselju srusena do temelja. Ni kamen na kamenu ostao nije! Jasno mi je ,no kakve su danas ,da li se ova u Borovom naselju opet izgradila, Crkva svetog Filipa i Jakova u Vukovaru obnovljena je izvana. Iznutra se obnavlja, no proći će još dosta godina dok se u potpunosti ne obnovi unutrašnjost. Ovako izgleda izvana: Ovako je izgledala nakon četničkih orgija: Crkva Gospe Fatimske u Borovu Naselju je obnovljena. Ovako je izgledala prije rata: Ovako izgleda danas: Inače, u toj crkvi u Borovu Naselju, tj. onoj razrušenoj s prve slike, kršten je i forumaš Pessimus dux.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 14:00 |
|
|
Ajmo malo u Istočnu Hercegovinu. Hercegovačka Gračanica iznad Trebinja: Ljubinje: Panorama Ljubinja:
|
|
Vrh |
|
|
LuckyLuke
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 14:09 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Ne bih ja rekao da smo primili vjeru od vas (već od Vizantije), nego bi bolje bilo reći da smo bili potčinjeni Ohridskoj arhiepiskopiji sve do 1219. g. kada SPC dobija autokefalnost.
Koja Vizantija Vuajdine... Po tvojem... znaci trebamo da preskocimo apostola Pavla koji je prvi organizirao prve crkovne opcine na teritoriji Makedonije...onda period IV st. i pocetkom V st. kad je kriscanstvo je u potpunosti potisnulo politeizam... period IV st.kad je u Makedoniji vec imalo nekoliko crkovnih centara Solunska arhiepiskopija, Stobi, Bargala, Skupi, Linkestis i t.d.... Onda IX st. i sv. Klimenta i sv.Nauma i njihove zasluge u konacnom sirenju kriscanstva na ovim prostorima.... Tek kasnije sirenjem srpskih zemalja u epohi Cara Dusana, a samim tim i Pecke crkve... broj eparhija OA je smanjen za 11 eparhija... ali posle smrti Cara Dusana... OA ponovo vraca eparhije pod svoje... sve do 1557 god. je Pecka crkva bila pod OA... Konacno 1557 godine posle dokazano dobrog srpskog vazalskog odnosa sa Turcima, pod uticajem Velikog vezira Mehmed-pase Sokolovica, Sultan izdaje berat kojim dozvoljava obnavljanje Pecke patrijarsije i za patrijarha postavlja Makarija Sokolovica... rodjaka Mehmeda... Znaci... Pecka patrijarsija (SPC) koju poznajemo danas je muslimanska tvorevina....odnosno nastala je ukazom Sultana (muslimana) na inicijativi drugog muslimana Mehmeda... I naravno to je za vas kanonski i nesto cime se ponosite...
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 14:18 |
|
|
LuckyLuke je napisao/la: Znaci... Pecka patrijarsija (SPC) koju poznajemo danas je muslimanska tvorevina....odnosno nastala je ukazom Sultana (muslimana) na inicijativi drugog muslimana Mehmeda... I naravno to je za vas kanonski i nesto cime se ponosite... Kao što rekoh, SPC je nastala 1219. Nestaje prodorom Turaka, ali se ubrzo obnavlja 1557. i kao takva (Pećka Patrijaršija) traje do 1766. A SPC kakvu poznajemo danas nastaje 1920. ujedinjavanjem svih srpskih pravoslavnih mitropolija i eparhija, koje su bile razjedinjene od 1766.
|
|
Vrh |
|
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 15:14 |
|
|
Sanski Most Donji Kamengrad Džamija Sultan Mehmed Fatih 1463 Sanski Most Hamzi Begova džamija
|
|
snezana mk
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 19:05 |
|
|
Pravoslavni hram na Antarktiku Atos unutrašnjost pravoslavnog hrama Iknostas u Sv.Jovan Bigorski..cela Biblija u rezbi ,jedini u svetu.
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 03 lis 2009, 19:39 |
|
|
LuckyLuke je napisao/la: Manastirska crkva sv.Bogorodica s.Lesok je podignuta u vizantiskom periodu jos dok je Lesok bio gradsko naselje. Ista je kasnije prikljucena Ohridskoj Arhiepiskopiji 1019 god. sa strane Vasilija zajedno sa Leaskumcosu kako se tada naziva Lesok...
Znaci... o kojoj ti SPC govoris pocetkom XI st. (manastirska crkva je sagradjena jos ranije negdje X st.).... SPC je nastala dolaskom vasih Turaka... Pa tek onda su dobro vazelinizirani srpski vazali... zauzvrat zbog dobrog slugovanja Turcima dobili pravo da osnivaju Pecku Patrijarsiju i otimaju i prisvajaju crkve i imanja ostalih naroda...
Vama je karakteristicno... kao i turcima da oduzimate crkve... a ne da ih gradite... bar su se Turci trudili prepravljati ih u dzamije... vi uzevsi nasu vjeru to niste ni morali ciniti... vec onako parazitski samo koristili vec postojece...
Ako je Ohrid danas u Makedoniji, ne znači da je Ohridska arhiepiskopija iz jedanaestog veka makedonska. I danas postoji Ohridska arhiepiskopija u sastavu SPC, sa mitropolitom-egzarhom Jovanom na čelu.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 04 lis 2009, 11:15 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2009, 15:15 Postovi: 103 Lokacija: Zagreb - moj rodni grad
|
Manastir Valamo u Finskoj
_________________ Lijepo li je Hrvat biti, majko hvala ti...
|
|
Vrh |
|
|
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 04 lis 2009, 11:18 |
|
|
Valaam Monastery of the Transfiguration of the Savior
|
|
Vrh |
|
|
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 04 lis 2009, 11:21 |
|
|
Pravoslavni manastir u Makedoniji, nekoliko kilometara iza grada Kriva Palanka.
|
|
Vrh |
|
|
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 04 lis 2009, 11:24 |
|
|
Još malo iz Finske. The Kuramäe orthodox monastery, Ida-Virumaa
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 04 lis 2009, 13:59 |
|
|
Stift Melk, Austrija
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|