|
|
Stranica: 3/6.
|
[ 136 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
zalutala
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 25 svi 2023, 20:36 |
|
|
Fra Jako Baltić piše da su muslimani selili i zbog novačenja u AU vojsku. Zanimljivo je kako se tek za vrijeme AU počinje ubacivati naziv Muhamedanci. Jel to bilo po nekoj direktivi AU ili je spontano nastalo preimenovanje bosanskih muslimana iz Turaka u Muhamedance?
miseca studenog izdade vlada dekret o novacenju. Muhamedanci se plahnuse i pobunise; vele: „Svi ćemo seliti, a to primiti ne moze- mo!” Zatim sve općine po redu dolaze na sud hiskati pasose da će se- liti. Vlada se drzase mirno, pasose dajući, tko je god hteo, a poso svoj od novacenja sledi i pise od 20. do 23. godine. S ovim su turci hteli vladu pristrasiti da novaćenje zastavi, ali se privariśe. Vlada uze nova- ke, premda malo, iż svega kotara po 20 momaka. Turaka vrlo malo oseli, gdikoji fanatik; drugi rekose da su nagovoreni bili.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 25 svi 2023, 21:43 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39363 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Ovo je u biti teorija onog turskog povjesničara koju nitko ne uzima ozbiljno, za iransku teoriju barem postoje tanajske ploče kao neka nategnuta veza za ovu jedino nategnute moždane vijuge tog Turčina.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 26 svi 2023, 11:37 |
|
|
Nema jaceg od toga nego kad koristis tudji etnonim za nekoga i onda se pozivas na isti kao "historijski izvor".
Po tom sistemu bi Srbe mogo i dan danas zvati "Mortolozima"...
Smijesno, blago receno, u najmanju ruku smijesno.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 26 svi 2023, 13:40 |
|
|
Haram je napisao/la: Ja sam ionako ubjedjen da nam je jugoslovensko ime nesto najprikladnije i nesto po cemu smo bili poznati sirom planete. I dan danas, kad sretnem ovde Sirijca, Egipcanina, Iracanina, starijeg od 40, i kad im kazem odakle sam, odmah krene..aaaaa Tito, Tito gut! Jugoslavenstvo je poteklo od Hrvata,puno prije tite.Znači opet ništa bez njih.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 26 svi 2023, 14:12 |
|
|
Ko kaze da zelim bez njih? Da zelim nebi se druzio ovde i s njima i s vama.
Tito je Hrvat, koliko god to nekima danas da ne odgovoralo.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:02 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76629 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Madjari, nas susjedni narod i 1000 godina hegemon, su praktički turkijski narod, odnosno srodan, uralska grupa. Konstantin Porfirogenet Madjare naziva Turcima. On misli da ga Turci i sa sjevera (Panonska nizina) i za istoka (Anadolija) napadaju. I sami sebe time smatraju u jedno vrijeme nacionalnog romantizma - dok je Hrvate zabavljao ilirizam, ovi su imali turanizam https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hungarian_TuranismU genetici Madjara malo se toga centralnoazijakog vidi danas, praktički ništa. Oni su genetikom praktički Slaveni - vise su Slaveni od Hercegovaca, Dalamtinaca i Crnogoraca.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76629 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Takodjer ako prihvatimo naziv Turska Hrvatska, onda smo mi - Turski Hrvati. Sto je i točno, bili smo državljani Kalifata 400 godina, turska Europska Unija do Bagdada, Jeruzalema i Kaira.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:13 |
|
|
Ništa novo. Kubrat je osnovica za bugarsku teoriju o podrijetlu Hrvata.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:15 |
|
|
Madjari, Turci, Kazahstanci, Mongoli i Finci počeli su se odnedavno new age sastajat na nekakvim festivalima nomadskih centralnoazijakih plemena https://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Kurultáj
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:15 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Ništa novo. Kubrat je osnovica za bugarsku teoriju o podrijetlu Hrvata. Koja je to teorija. Originalni Bulgari jesu turkijsko ratničko pleme. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bulgars ... %20century.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:18 |
|
|
Nisam znao da su Bugari imali kanove još u 9. stoljeću, jedan se zvao Krum sto je i danas popularno ime u Bugarskoj, to ime nema kod drugih Slavena https://en.m.wikipedia.org/wiki/KrumSin mu se zvao Omurtag. Religija tengrizam - državna religija prvog bugarskog carstva. Citat: It was the prevailing religion of the Turks, Mongols, Bulgars, Xiongnu, Huns and possibly the Hungarians, as well as the state religion of several medieval states: the First Turkic Khaganate, the Western Turkic Khaganate, the Eastern Turkic Khaganate, Old Great Bulgaria, the First Bulgarian Empire, Volga Bulgaria,Khazaria, Mongol Empire. In the Irk Bitig, a ninth century manuscript on divination, Tengri is mentioned as Türük Tängrisi (God of Turks).
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:23 |
|
|
Haram je napisao/la: Harezm je napisao/la: Pa proglasio si ga Bošnjakom. Nisam ja vec Muhamed Filipovic, Zulfirkapasic itd.. Na isti nacin ste i vi od vasih dzedova napravili Hrvate. Ili pradzedova, da budem precizniji. Ne osporavam vam to da ste stasali malo ranije zahvaljujuci "uticaju sa strane" A taj isti nebi bio da je Hrvatska kojim slucajem postala protestantska zemlja a vi ostali katolici. U tom slucaju bi vam IRska finansirala "sveuciliste".. Kad već pričamo o uticaju sa strane, izgleda dekretom se uveo naziv muhamedanac. I sudeći po ovom članku da je ostalo Tursko carstvo u BiH neki bi još i danas bili Turci I gle zanimljivosti muslimanska javnost nije zahtijevala da ih se naziva Bošnjacima nego muslimanima. Kallay u BiH bio upravitelj do 1903., forsirao bošnjačku naciju, utuko love u novine i šta sve ne, a muslimanska javnost još 1900. otvoreno zahtijevala da ih se naziva muslimanima. Mora se tvojim pradžedovima priznati bili su dosljedni, ili turci ili muslimani, nisu dozvolili da im AU nametne narodno ime Bošnjak Nakon okupacije 1878. godine službeno se počeo upotrebljavati termin muhamedanac (njem. Muhammedaner) za muslimane Bosne i Hercegovine. Iako je ovaj termin upotrebljavala štampa i administracija, narod ga nije prihvatio nastavljajući da upotrebljava nazive Bošnjak ili turčin odnosno musliman. Vremenom termin “Musliman” potiskuje sve druge pa tako muslimanska javnost 1900. godine otvoreno zahtjeva da se naziv muhamedanac, kao netačan i neadekvatan, izbaci iz službene upotrebe i zamijeni nazivom Musliman.[8] Od tada naziv Musliman kao nacionalna odrednica postaje dominantan što je sa sobom nosilo nove problem na koje je još 1886. godine godine upozoravao Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak u tekstu “Što misle muhamedanci u Bosni”, riječima: “Baška je vjera, baška je narodnost!”[9] https://www.preporod.info/bs/article/22 ... a-bosnjaka
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:25 |
|
|
Pitam se koji jezik je govorila bugarska elita u 8-9 stoljeću, evo recimo ovaj Krum, u kojem trenutku je izumro taj bulgarski jezik, osobna imena su tu irelevantna i jako bi bilo neprecizno prema njima određivati tko je govorio koji jezik, jer bi takav pristup doveo do zaključka i da Muslimani u BiH danas govore arapski ili turski.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:25 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39363 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Robbie MO je napisao/la: Sokolić je napisao/la: Ništa novo. Kubrat je osnovica za bugarsku teoriju o podrijetlu Hrvata. Koja je to teorija. Originalni Bulgari jesu turkijsko ratničko pleme. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bulgars ... %20century. U biti teorija kao i ova iranska, samo zbog sličnosti naziva osobnog imena. Kubrat je bio bugarski kan.
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:26 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Takodjer ako prihvatimo naziv Turska Hrvatska, onda smo mi - Turski Hrvati. Sto je i točno, bili smo državljani Kalifata 400 godina, turska Europska Unija do Bagdada, Jeruzalema i Kaira. Izgleda da sam potrefila naziv teme
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:30 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pitam se koji jezik je govorila bugarska elita u 8-9 stoljeću, evo recimo ovaj Krum, u kojem trenutku je izumro taj bulgarski jezik, osobna imena su tu irelevantna i jako bi bilo neprecizno prema njima određivati tko je govorio koji jezik, jer bi takav pristup doveo do zaključka i da Muslimani u BiH danas govore arapski ili turski. Vjerojatno prije dolaska u današnju Bugarsku.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:32 |
|
|
Dnevna politika u Bugarskoj u 9. stoljeću za vrijeme Krumovog sina Omurtaga, primjetite nazive administracije, izgleda da se definitivno taj turkijski bulgarski upotrebljavao Citat: After the unsuccessful attempts of several Slavic chiefs to secede from Bulgaria, Omurtag conclusively eliminated the autonomy of the Slavic tribes in the vast country. He made an administrative reform and divided the state into large provinces called comitati (singular comitat) whose governors were directly appointed by the Kanasubigi and had both military and civil authority. The comitati were further divided into smaller regions called zhupi (singular zhupa). The area around the capital had a special status. The Army was integrated and became unified; it no longer relied on separate Slav infantry and Bulgar cavalry. The importance of Kanasubigi's first ministers, the kavkhan and the ichirgu-boil grew. As a result, from the reforms Bulgaria was consolidated and further centralized.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:36 |
|
|
Jedan od sinova Omurtaga, Enravota, postao član bizarnog novog kulta, brat ga nije uspio izvuci pa su ga se morali riješiti Citat: Once informed of his brother's deeds, Malamir attempted to make him renounce Christianity, but did not succeed. Enravota was killed on the order of Malamir, around 833 Prvi bugarski svetac.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 21:48 |
|
|
Volga Bugari, to je ovaj dio koji nije migrirao na Balkan je u to vrijeme prešao na islam.
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 27 svi 2023, 22:03 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pitam se koji jezik je govorila bugarska elita u 8-9 stoljeću, evo recimo ovaj Krum, u kojem trenutku je izumro taj bulgarski jezik, osobna imena su tu irelevantna i jako bi bilo neprecizno prema njima određivati tko je govorio koji jezik, jer bi takav pristup doveo do zaključka i da Muslimani u BiH danas govore arapski ili turski. U hrv. enciklopedija piše da su se brzo slavizirali. Jezik Bugarski jezik pripada istočnoj (bugarsko-makedonskoj) podskupini južnoslavenske jezične skupine. Slaveni su naselili današnju Bugarsku u VI. st., a potkraj VII. st. Bugarsku su osvojili tzv. Protobugari (Bulgari, narod posebne turkijske skupine), koji su se brzo slavizirali i od njihova je jezika ostalo samo dvadesetak riječi u suvremenom bugarskome. Među slavenskim jezicima bugarski se odlikuje skupinama št i žd na mjestu praslav. t’ i d’ (svešt ‘svijeća’, mežda ‘međa’). Do XII. st. bugarski jezik zadržava osnovne praslavenske osobine u vokalizmu i morfologiji.https://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=10024
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 28 svi 2023, 00:13 |
|
|
daramo je napisao/la: Ovo je u biti teorija onog turskog povjesničara koju nitko ne uzima ozbiljno, za iransku teoriju barem postoje tanajske ploče kao neka nategnuta veza za ovu jedino nategnute moždane vijuge tog Turčina. sve su te teorije nategnute a ova cak ima malo vise mesa na kostima od drugih. ljudi nerazumiju ovu teoriju,misle da on predlaze hrvatima podrijetlo od turaka u smislu danasnjih turaka. on zapravo tvrdi ono sto i bugari tvrde za sebe a to je tuurska elita koja preuzima slavene. legenda o onih sedmero brac/sestara sto predvode narod pa imaju puno turkijskih imena moze znacit ovo sto on tvrdi ali i nesta drugo mozda smo legendu maznuli od bugara :)
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 28 svi 2023, 00:20 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Madjari, nas susjedni narod i 1000 godina hegemon, su praktički turkijski narod, odnosno srodan, uralska grupa. Konstantin Porfirogenet Madjare naziva Turcima. On misli da ga Turci i sa sjevera (Panonska nizina) i za istoka (Anadolija) napadaju. I sami sebe time smatraju u jedno vrijeme nacionalnog romantizma - dok je Hrvate zabavljao ilirizam, ovi su imali turanizam https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hungarian_TuranismU genetici Madjara malo se toga centralnoazijakog vidi danas, praktički ništa. Oni su genetikom praktički Slaveni - vise su Slaveni od Hercegovaca, Dalamtinaca i Crnogoraca. nikad nisam znao di svrstat ugrofince,nejasni su mi. neznam jel to bas turkijski:( veoma je upitno to"genetski slaven" nevjerujem da tako nesta postoji. za slavene nemas niti nekakav stereotip kao za nordijce(plavi,plavooki) svi su razliciti. problem je sto kad kazes "turci" kod nas zamisljaju one garave,klempave anatolske kurde sa spojenim obrvama. "turci" mene vise asocira na rusiju,ukrainu,avare,mongole,bugare i tako taj prostor. sami turci u anatoliju dolaze sa kavkaza mesciji,znaci europljani :) invazori.
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 28 svi 2023, 00:27 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pitam se koji jezik je govorila bugarska elita u 8-9 stoljeću, evo recimo ovaj Krum, u kojem trenutku je izumro taj bulgarski jezik, osobna imena su tu irelevantna i jako bi bilo neprecizno prema njima određivati tko je govorio koji jezik, jer bi takav pristup doveo do zaključka i da Muslimani u BiH danas govore arapski ili turski. jako si blizu srži gađao vjerojatno nesvjesno :) neznamo cime su pricali avari,koji su jako bitni,mozda neznamo ni cime je ta bugarska elita pricala odnosno sto je taj jezik? prema nekim senzacionalnim teorijama slavenski je jezik avarskog khagnata koji je u njemu nastao kao lingua franka. znaci umjetni jezik koji je mjesavina svih zivih jezika unutar teritorija a sa svrhom da se svi mogu bazicno porazumit. neki time rijesavaju misterij expanzije slavenskog jezika odmah nakon propasti khagnata. inace nekakve matematicke seme su radili sa tim staroslavenskim jezikom u svrhu određivanja teritorijalne jezgre iz koje je kao potekao taj jezik. predpostavljali su da ce je dobit negdi u ukraini cak blizu pripyata a kad ono ispalo da je to sjeverni tok dunava u danasnjoj bugarskoj tako da tapkamo u mraku a jedina cool teorija koja nesta objasnjava je ova super senzacionalisticka.
|
|
Vrh |
|
|
Novdan
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 28 svi 2023, 11:03 |
|
|
Eminencija je napisao/la: veoma je upitno to"genetski slaven" nevjerujem da tako nesta postoji. za slavene nemas niti nekakav stereotip kao za nordijce(plavi,plavooki) svi su razliciti..
Teško je reći, ali činjenica je da su južni Slaveni osjetno tamniji od svih ostalih Slavena. Kad usporediš s Poljacima, Ukrajincima, Bjelorusima itd.. razlika je baš očita. Isto tako, južni Slaveni imaju predslavenski genetski upliv koji je garav. Recimo zna se da su iliri imali J2b i E-V13 haplogrupu većinom, a bilo je i R1b (ali ova podskupina je vjerojatno garava, kao što su recimo izvorni indoeuropljani iz Jamna kulture bili garavi). Predslavensko staonovnišvo je bilo u prosjeku tamnije od današnjih stanovnika Balkana, ali dosta toga se i zadržalo. Po nekom mojem osobnom opažnaju Hrvati sa sjevera (Međimurje, Varaždin, Zagorje, Podravina) su u prosjeku svjetlije puti od ostatka Hrvata (plava kosa, plave oči). Možda zato što nemaju vlaški upliv kao južnjaci. Ima naravno i garavih sjevernjaka, recimo Bojan Jambrošić, ali čini mi se dosta manje nego drugdje. Sigurno da Slaveni koji su došli na Balkan nisu bili genetski homogeni, a vjerojatno onda ni fenotipski. Recimo dio ih je imao I2, dio R1a. Vjerojatno je bilo i nešto ostalih. Ima i garavih Ukrajinaca, što je logično s obzirom da odatle potječe Jamna kultura, jezgra indoeuropljana koja je bila 100% garava. Dosta složena tema
|
|
Vrh |
|
|
Novdan
|
Naslov: Re: Svi smo mi Turci Postano: 28 svi 2023, 11:07 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Sokolić je napisao/la: Ništa novo. Kubrat je osnovica za bugarsku teoriju o podrijetlu Hrvata. Koja je to teorija. Originalni Bulgari jesu turkijsko ratničko pleme. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bulgars ... %20century. Ima i iranska teorija o porijeklu starih Bugara.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|