|
|
Stranica: 3/11.
|
[ 264 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:15 |
|
|
x
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tulkas
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:18 |
|
|
Ma treba njega u Haag ![Zubati :-zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
joe enter
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:19 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Gledaj Inkvi. Vi umesto svojih imate jevrejske mitove o bogočoveku i oficijelno tumačenje koje dolazi iz Rima. Mi isto imamo i te jevrejske mitove ali oni su dosta zamagljeni i našom mitologijom. Slično tumačimo ono što je došlo od jevreja, ali u to smo ugurali i ono naše i našli sklad između jednog i drugog. Zašto je bolje prihvatiti potpuno bliskoistočnu mitologiju i odbaciti svoju?
Nemoj samo reći da je Isusovo Evanđelje istinito dok su naši mitovi lažni. Pa i samom Isusu je pitanje istinitosti njegovog evanđelja sporedno. Bitno je učenje. E vidiš: uprkos što u srpskom hrišćanstvu ima mnogo srpske nacionalne mitologije i dalje su oni principi iz učenja neupitni: ljubi bližnjega svog, deset zapovesti itd.
E baš ste vi primjer za ljubiti bližnjeg svoga a pogotovo deset zapovjedi, nema Srbina kojeg ne vodi deset zapovjedi kroz život. I to je razlog što vam se sve kršćanstvo svodi na to da se i to rijetki, znate samo nabrzinu, nemušto prekrstit. Ono gledo sam vaše liturgije, to je...mrki popa nevoljko baja nešto..preko volje..nitko ga ništa ne razumi, mrmlja nešto u bradu... Narod šuti, zijeva. To tebi duh. Ne razumeš ti pravoslavlje , vera u Boga se mora osetiti , zato služi liturgija na starosloveskom koja se peva! , ne možeš ti nekoga uveriti u veru rečima već primerom i mističnim poslanjem svetosti! Pre ću slušati bilo kojeg popa seljaka sa svojom porodicom , nego onog wannabe Hrista Zlatka Sudca! Ono je zaista za pravoslavce nemoguće , ja svojim očima nisam mogao verovati da takvo šta postoji! Hoda po vodi,ima stigme.... ![Klanjam :-klanjam2](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040a.gif)
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:20 |
|
|
..
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:20 |
|
Pridružen/a: 30 svi 2009, 15:48 Postovi: 3256 Lokacija: Lost Continent of Mu
|
Tulkas je napisao/la: Koliki je to teritorij Bosne.. Mozda samo onaj uz tok Drine .. I Tvrtko kralj srbljem imao je samo mali dio danasnje Srbije ... Zao mi je, ali dokaza da je Srba bilo u Bosni, nema.. "Kralj Bosne i Dalmacije" ne može značiti kralj malog dijela Bosne i nimalo Dalmacije, kao što bi većina ovdje nesumnjivo voljela da znači. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:21 |
|
|
puntar je napisao/la: ma koju vasu mitologiju,od grka ste orla i viru uzeli,a od rusa zastavu.ono sto je muslimanima turska,to je vama bizant.pa dosli solit pamet hrvatima. Znaš šta je neshvatljivo. Prvo optužite Srbe da su mitomani, a onda kažete da uopšte nemamo mitove. Isto kao i sa jezikom. Ubijate se dokazujući da su Srbi ukrali hrvatski jezik (leksiku), a onda kažete da su vam ga (taj isti vaš - ukradeni) nametali u Jugoslaviji.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:23 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Ne slažem se s time. Kruna koju je Stefan dobio od pape je prvo priznanje srpske državnosti stiglo iz svijeta i itekako je značajno. To što je priznanje stiglo do Vatikana mu samo daje na snazi, jednako kao i tvrdnji da su Srbi itekako postojali u Dalmaciji i Bosni u ranom srednjem vijeku, ako se zna da dolazi od vrha katoličke vjere prema jednom pravoslavnom vladaru i pravoslavnom narodu. Znači da se to ne može osporiti kao pristranost ili nekakvo savezništvo pa da bi Vatikan imao neku korist od toga, nego jednostavno priznavanje stanja na terenu. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif) Ama baš ništa ne potvrđuje tvoju promašenu tezu o značajnom broju Srba u srednjovjekovnoj Bosni i Dalmaciji. Nikakvi dokumenti, isprave, izvještaji, ljetopisi, baš ništa. ![Zivili :-zivio](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a017.gif) Ljetopis popa Dukljanina koji tako volite nabijati Srbima na nos govori o Bosni kao o jednom od dva dijela Srbije. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:24 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ne razumeš ti pravoslavlje , vera u Boga se mora osetiti , zato služi liturgija na starosloveskom koja se peva! , ne možeš ti nekoga uveriti u veru rečima već primerom i mističnim poslanjem svetosti! Pre ću slušati bilo kojeg popa seljaka sa svojom porodicom , nego onog wannabe Hrista Zlatka Sudca! Ono je zaista za pravoslavce nemoguće , ja svojim očima nisam mogao verovati da takvo šta postoji! Hoda po vodi,ima stigme.... ![Klanjam :-klanjam2](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040a.gif) ma stvar je u tome da se ne peva, nego mrmlja preko volje namrgođen što to mora raditi a sve mu je to tlaka, a narod šuti jer nit ga zanima, nit razumije.. Sudac nije tema..
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tulkas
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:24 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Tulkas je napisao/la: Koliki je to teritorij Bosne.. Mozda samo onaj uz tok Drine .. I Tvrtko kralj srbljem imao je samo mali dio danasnje Srbije ... Zao mi je, ali dokaza da je Srba bilo u Bosni, nema.. "Kralj Bosne i Dalmacije" ne može značiti kraj malog dijela Bosne i nimalo Dalmacije, kao što bi većina ovdje nesumnjivo voljela da znači. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif) Tvrtko je bio kao neki kralj srbljem (pored zivog Laze, vodje otpora Turcima) a imao je jako male djelove Srbije (za to postoje dokazi).. Daj mi neki dokaz prijatelju (ne volim ovako raspravljat, ali kad si vec toliko uporan) gdje stoji da su Srbi rasuti Bosnom prije dolaska Turaka. Gdje su bogomolje??
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tulkas
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:26 |
|
|
joe enter je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: E baš ste vi primjer za ljubiti bližnjeg svoga a pogotovo deset zapovjedi, nema Srbina kojeg ne vodi deset zapovjedi kroz život.
I to je razlog što vam se sve kršćanstvo svodi na to da se i to rijetki, znate samo nabrzinu, nemušto prekrstit.
Ono gledo sam vaše liturgije, to je...mrki popa nevoljko baja nešto..preko volje..nitko ga ništa ne razumi, mrmlja nešto u bradu...
Narod šuti, zijeva. To tebi duh.
Ne razumeš ti pravoslavlje , vera u Boga se mora osetiti , zato služi liturgija na starosloveskom koja se peva! , ne možeš ti nekoga uveriti u veru rečima već primerom i mističnim poslanjem svetosti! Pre ću slušati bilo kojeg popa seljaka sa svojom porodicom , nego onog wannabe Hrista Zlatka Sudca! Ono je zaista za pravoslavce nemoguće , ja svojim očima nisam mogao verovati da takvo šta postoji! Hoda po vodi,ima stigme.... ![Klanjam :-klanjam2](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040a.gif) Ako postoji ista odvratnije od zderancije i lokacine u crkvi i na grobljima onda Nemoj bolan dizat svoje i pricat protiv tudje vjere. To nije krscanski.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
joe enter
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:29 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: "Kralj Bosne i Dalmacije" ne može značiti kraj malog dijela Bosne i nimalo Dalmacije, kao što bi većina ovdje nesumnjivo voljela da znači. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif) Tvrtko je bio kao neki kralj srbljem (pored zivog Laze, vodje otpora Turcima) a imao je jako male djelove Srbije (za to postoje dokazi).. Daj mi neki dokaz prijatelju (ne volim ovako raspravljat, ali kad si vec toliko uporan) gdje stoji da su Srbi rasuti Bosnom prije dolaska Turaka. Gdje su bogomolje?? Kakve veze imaju bogomolje?! , Srba je bilo i katolika i pravoslavnih i "patarena" zvanih od Bartola Kašića Srblji poluvirci! I sam Nemanja je bio katoli kako i sam kažeš!! , i onda je uspostavljena SPC koja nijemogla uvek uspostaviti svoje eparhije svuda , pre svega zbog katolika koji su pomoću mađarskog kralja koji držo Bosnu više puta proglašavali krstaški rat protiv šizmatika! Eto zato!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
boogyman
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:31 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Pessimus dux je napisao/la: Ama baš ništa ne potvrđuje tvoju promašenu tezu o značajnom broju Srba u srednjovjekovnoj Bosni i Dalmaciji. Nikakvi dokumenti, isprave, izvještaji, ljetopisi, baš ništa. ![Zivili :-zivio](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a017.gif) Ljetopis popa Dukljanina koji tako volite nabijati Srbima na nos govori o Bosni kao o jednom od dva dijela Srbije. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif) da...a Srbija je dio čega!?.... ![Zubati :-zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ......
_________________ ....dosta sranja s potpisima
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:36 |
|
|
boogyman je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Ljetopis popa Dukljanina koji tako volite nabijati Srbima na nos govori o Bosni kao o jednom od dva dijela Srbije. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif) da...a Srbija je dio čega!?.... ![Zubati :-zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ...... A možemo to promatrati i s druge strane, odnosno, što je dio Srbije? Srbi, koje zovu i Hrvatima, ili Hrvati, koje zovu i Srbima, pitanje je sad... ![Fuce :-loptam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/f010.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
joe enter
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:36 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Ti non-stop lažeš i nabacuješ nešto što ne govorim!!!! , jesi zaista srbin konvetit pa pizdunjaš ko' mahnit!! Ko vređa veru??? , čovek se ruga pravoslavnom popu , a jamu rekoh da je onaj naš zlato za ovog vašeg hodača po vodi! Onda mi nabacuješ četnikovanje?! , gde sam to govorio?? Tebi smeta istina , i zato samo vređaš i pizdunjaš , šta si sve izgovorio pljuvački neću ni pominjati , a ti meni nađi da sam nekog vređo!?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
boogyman
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:39 |
|
|
Trebinjska biskupija (Ecclesia Tribuniensis) prvi put se spominje u buli pape Benedikta VIII. iz 1022., u kojoj se govori o Dubrovačkoj metropoliji i njezinim sufraganskim biskupijama među kojima se spominje i Trebinjska biskupija. Na temelju toga dokumenta zaključuje se da je biskupija bila ustanovljena oko 1000. godine. Obuhvaćala je oblast Travunje, koja se prostirala između Duklje i Zahumlja. Sjedište biskupije bilo je u starom benediktinskom samostanu sv. Petra u Polju. Od samog ustanovljenja biskupija je pripadala Dubrovačkoj metropoliji, ali je 1089. bila priključena Barskoj metropliji. Papa Aleksandar III. 1167. biskupiju ponovno vraća u sastav Dubrovačke metropolije.
Trebinjska je biskupija imala malo mirnih dana za uspješan i nesmetan razvitak. Prvi progoni katoličkog stanovništva nastupili su već u drugoj polovici XII. st., nakon što su područje Trebinjske biskupije zauzeli srpski vladari. Srpska pravoslavna crkva već je tada pristupila prekrštavanju mjesnih katolika. U tu svrhu je Sava Nemanjić sastavio posebni obrednik za prijelaz "Latina" na pravoslavlje. Godine 1252. srpski vladar Uroš I. prognao je trebinjskog biskupa Silvija iz Trebinja, koji se sklonio u benediktinsku opatiju na Lokrumu. Kasnije će Dubrovačka Republika za rezidenciju trebinjskim biskupima dodijeliti napušteni benediktinski samostan s crkvom sv. Marije i sv. Mihovila na otočiću Mrkan nedaleko od Cavtata. Zbog toga se biskupi nazivaju "biskupi trebinjsko-mrkanski". Taj je naziv zadržan sve do danas.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Der_Stürmer
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:40 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Ne slažem se s time. Kruna koju je Stefan dobio od pape je prvo priznanje srpske državnosti stiglo iz svijeta i itekako je značajno. To što je priznanje stiglo do Vatikana mu samo daje na snazi, jednako kao i tvrdnji da su Srbi itekako postojali u Dalmaciji i Bosni u ranom srednjem vijeku, ako se zna da dolazi od vrha katoličke vjere prema jednom pravoslavnom vladaru i pravoslavnom narodu. Znači da se to ne može osporiti kao pristranost ili nekakvo savezništvo pa da bi Vatikan imao neku korist od toga, nego jednostavno priznavanje stanja na terenu. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif) Ovo je potpuno netočno i jedna ogromna glupost. To što je papa proglasio njega kraljem Dalmacije i Bosne ne znači da su to bile pravoslavne zemlje. Dalmacija koju su u to vrijeme držali Srbi je južno od Neretve pa govoriti da su Srbi bili u Dalmaciji u to vrijeme je glupost. I to ne dokazuje da su Srbi živjeli u hrvatskim djelovima Dalmacije. I kako će biti kralj Hrvatske Dalmacije kada je u to vrijeme herceg Hrvatske i Dalmacije bio sin Andrije II., Bela. Nije ti baš Stefan Prvovjenčani bio neki pravoslavac, 1217. oženio se unukom mletačkog dužda Henrika Dandola i ona ga je odvratila od istočne crkve i tako se on pridružio Rimu. zar ti stvarno misliš da bi papa davao krune pravoslavcima? Što se tiče Bosne ona je uvijek vrludala oko Hrvatske i Srbije tj. tko je bio jači, ali govoriti da su zbog toga što je u to vrijeme njom vladao Stefan živjeli srbi je glupost. Da bilo je Srba (pravoslavaca) u Bosni ali nisu činili ni 10% ukupnog stanovništva ostatak su činili katolici. Većina Srba je bila koncentrirana oko Drine te u istočnoj Hercegovini.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:44 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: "Kralj Bosne i Dalmacije" ne može značiti kraj malog dijela Bosne i nimalo Dalmacije, kao što bi većina ovdje nesumnjivo voljela da znači. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif) Tvrtko je bio kao neki kralj srbljem (pored zivog Laze, vodje otpora Turcima) a imao je jako male djelove Srbije (za to postoje dokazi).. Daj mi neki dokaz prijatelju (ne volim ovako raspravljat, ali kad si vec toliko uporan) gdje stoji da su Srbi rasuti Bosnom prije dolaska Turaka. Gdje su bogomolje?? Tvrtko i Lazar bili su u savezu. Čitavo jedno krilo srpske vojske na Kosovu se sastojalo od vitezova iz Bosne, kojima su pridruženi i križari iz Hrvatske. Razlog što Tvrtko nije mogao dobiti vlast nad čitavom Srbijom je što se crkva protivila tome. Lazar, s druge strane, je imao želju da se ponovno ujedini Carstvo, bilo pod njim, bilo pod Tvrtkom, pošto Tvrtku nikad nije osporio pravo na Srbiju. Lazar je bio knez, a knez je podložan kralju. ![Cool 8-)](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/icon_cool.gif) Glede bogomolja, odgovorio ti je Joe.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:45 |
|
|
boogyman je napisao/la: Trebinjska biskupija (Ecclesia Tribuniensis) prvi put se spominje u buli pape Benedikta VIII. iz 1022., u kojoj se govori o Dubrovačkoj metropoliji i njezinim sufraganskim biskupijama među kojima se spominje i Trebinjska biskupija. Na temelju toga dokumenta zaključuje se da je biskupija bila ustanovljena oko 1000. godine. Obuhvaćala je oblast Travunje, koja se prostirala između Duklje i Zahumlja. Sjedište biskupije bilo je u starom benediktinskom samostanu sv. Petra u Polju. Od samog ustanovljenja biskupija je pripadala Dubrovačkoj metropoliji, ali je 1089. bila priključena Barskoj metropliji. Papa Aleksandar III. 1167. biskupiju ponovno vraća u sastav Dubrovačke metropolije.
Trebinjska je biskupija imala malo mirnih dana za uspješan i nesmetan razvitak. Prvi progoni katoličkog stanovništva nastupili su već u drugoj polovici XII. st., nakon što su područje Trebinjske biskupije zauzeli srpski vladari. Srpska pravoslavna crkva već je tada pristupila prekrštavanju mjesnih katolika. U tu svrhu je Sava Nemanjić sastavio posebni obrednik za prijelaz "Latina" na pravoslavlje. Godine 1252. srpski vladar Uroš I. prognao je trebinjskog biskupa Silvija iz Trebinja, koji se sklonio u benediktinsku opatiju na Lokrumu. Kasnije će Dubrovačka Republika za rezidenciju trebinjskim biskupima dodijeliti napušteni benediktinski samostan s crkvom sv. Marije i sv. Mihovila na otočiću Mrkan nedaleko od Cavtata. Zbog toga se biskupi nazivaju "biskupi trebinjsko-mrkanski". Taj je naziv zadržan sve do danas. A šta su tek radili po sultanovom kapom, ti borci protiv Otomana..kako ne. katoličanstvo je pod otomanima gubilo ne toliko u korist islama nego u korist pravoslavlja..to govore srpski istoričari.. od 12 katoličkih crkava u istočnoj hercegovini njih 7 je preuzela pravoslavna crkva..divane i srpski istoričari.. i to sve pod sultanovim pokroviteljstvom..ti velebni borci protiv osmanlija...smijurija..
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
boogyman
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:50 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: boogyman je napisao/la: da...a Srbija je dio čega!?.... ![Zubati :-zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ...... A možemo to promatrati i s druge strane, odnosno, što je dio Srbije? Srbi, koje zovu i Hrvatima, ili Hrvati, koje zovu i Srbima, pitanje je sad... ![Fuce :-loptam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/f010.gif) ohooo corto,ovaj puta ni blizu.U ovom slučaju stvari su potpuno jasne i srbe tada još niko nikako ne zove.Uostalom...... Poslije ovoga prema sadržaju privilegija, koje su pročitane pred narodom, napisao je privilegije, podijelio pokrajine i oblasti svoga kraljevstva, i njihove granice i krajeve na ovaj način: prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija. Zatim je primorje podijelio u dvije pokrajine: od mjesta Dalme đe kralj tada boravljaše, i đe je bio sabor, sve do Vinodola nazva Bijelom Hrvatskom, za koje se kaže i donja Dalmacija. Uz saglasnost gospodina pape Stefana i njegovih izaslanika, ustanovi Salonitansku crkvu kao mitropoliju, pod čiju je upravu stavio ove crkve naime: Split, Trogir, Skradin, Vranu, što je sad tvrđava Zadra, Nin, Rab, Osor, Krk i Epidaur, koji se sada zove Raguzium. Isto tako od navedenog mjesta Dalme sve do grada Bamblone, koji se sada zove Drač nazvao je Crvena Hrvatska, za koju se još kaže Gornja Dalmacija. I kao što je u donjoj Dalmaciji ustanovio Salonitansku crkvu kao mitropoliju, na isti način u Gornjoj Dalmaciji su Dukljansku crkvu, prema drevnom pravu, uredili mitropoliju pod čijom su upravom proglasili ove crkve, a naime: Bar, Budvu, Kotor, Ulcinj, Drač, Skadar, Drivast, Pilot, Srbiju, Bosnu, Travuniju, Zahumlje. Srbiju, pak koja se naziva i Zagorje, podijelio je u dvije pokrajine: jednu od velike rijeke Drine prema zapadnoj strani, sve do planine Pini, koju je nazvao još Bosnom. Drugu, pak, od iste rijeke Drine prema istočnoj strani sve do Lipljana i Laba, koju je nazvao Raškom. dakle kralj iz bijele hrvatske je odlučio podijeliti svoje kraljevstvo na način da jednom dijelu da ime Srbija!....Ali srbija je samo veći geografski pojam bez ikakvog političkog značenja ili uprave...još se zove i "Zagorje".....za razliku od drugog dijela njegovog kraljevstva koje se zove(logično) primorje..... dakle srbija u političkom smislu ne znači ništa,to je samo zemljopisno brdski kraj....
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:50 |
|
|
Der_Stürmer je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Ne slažem se s time. Kruna koju je Stefan dobio od pape je prvo priznanje srpske državnosti stiglo iz svijeta i itekako je značajno. To što je priznanje stiglo do Vatikana mu samo daje na snazi, jednako kao i tvrdnji da su Srbi itekako postojali u Dalmaciji i Bosni u ranom srednjem vijeku, ako se zna da dolazi od vrha katoličke vjere prema jednom pravoslavnom vladaru i pravoslavnom narodu. Znači da se to ne može osporiti kao pristranost ili nekakvo savezništvo pa da bi Vatikan imao neku korist od toga, nego jednostavno priznavanje stanja na terenu. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif) Ovo je potpuno netočno i jedna ogromna glupost. To što je papa proglasio njega kraljem Dalmacije i Bosne ne znači da su to bile pravoslavne zemlje. Dalmacija koju su u to vrijeme držali Srbi je južno od Neretve pa govoriti da su Srbi bili u Dalmaciji u to vrijeme je glupost. I to ne dokazuje da su Srbi živjeli u hrvatskim djelovima Dalmacije. I kako će biti kralj Hrvatske Dalmacije kada je u to vrijeme herceg Hrvatske i Dalmacije bio sin Andrije II., Bela. Nije ti baš Stefan Prvovjenčani bio neki pravoslavac, 1217. oženio se unukom mletačkog dužda Henrika Dandola i ona ga je odvratila od istočne crkve i tako se on pridružio Rimu. zar ti stvarno misliš da bi papa davao krune pravoslavcima? Što se tiče Bosne ona je uvijek vrludala oko Hrvatske i Srbije tj. tko je bio jači, ali govoriti da su zbog toga što je u to vrijeme njom vladao Stefan živjeli srbi je glupost. Da bilo je Srba (pravoslavaca) u Bosni ali nisu činili ni 10% ukupnog stanovništva ostatak su činili katolici. Većina Srba je bila koncentrirana oko Drine te u istočnoj Hercegovini. Krivo. Citat: Stefan je umro 24. septembra 1228. Neposredno pre smrti zamonašio se i uzeo ime Simon. Prvo je bio sahranjen u manastiru Studenici, a posle toga u svojoj zadužbini manastiru Žiči. Njegove mošti su prenošene petnaestak puta, od toga tri prenosa su bila u vreme Karađorđa: Prvi je bio u vreme Kočine krajine, drugi prenos bio je u proleće 1806. kad je Studenica popaljena i bila privremeno napuštena, kada su mošti smeštene u manastir Vraćevšnicu. Treći prenos bio je pred sam kraj ustanka 1813. kada su mošti sklonjene u manastir Fenek. Teško da je 2x mijenjao vjeru. Sudeći po ovome, nije ju mijenjao nijednom Nisam ni rekao da su u čitavoj Bosni živjeli isključivo Srbi. Međutim, zamjetno je da se ovdje pokušava što više smanjiti i omalovažavati taj postotak. Ne misliš valjda da bi mu papa dao titulu na temelju 10% stanovništva i nekog manjeg osvojenog teritorija. Bit će da je riječ o puno značajnijem postotku. ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:53 |
|
|
boogyman je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: A možemo to promatrati i s druge strane, odnosno, što je dio Srbije? Srbi, koje zovu i Hrvatima, ili Hrvati, koje zovu i Srbima, pitanje je sad... ![Fuce :-loptam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/f010.gif) ohooo corto,ovaj puta ni blizu.U ovom slučaju stvari su potpuno jasne i srbe tada još niko nikako ne zove.Uostalom...... Poslije ovoga prema sadržaju privilegija, koje su pročitane pred narodom, napisao je privilegije, podijelio pokrajine i oblasti svoga kraljevstva, i njihove granice i krajeve na ovaj način: prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija. Zatim je primorje podijelio u dvije pokrajine: od mjesta Dalme đe kralj tada boravljaše, i đe je bio sabor, sve do Vinodola nazva Bijelom Hrvatskom, za koje se kaže i donja Dalmacija. Uz saglasnost gospodina pape Stefana i njegovih izaslanika, ustanovi Salonitansku crkvu kao mitropoliju, pod čiju je upravu stavio ove crkve naime: Split, Trogir, Skradin, Vranu, što je sad tvrđava Zadra, Nin, Rab, Osor, Krk i Epidaur, koji se sada zove Raguzium. Isto tako od navedenog mjesta Dalme sve do grada Bamblone, koji se sada zove Drač nazvao je Crvena Hrvatska, za koju se još kaže Gornja Dalmacija. I kao što je u donjoj Dalmaciji ustanovio Salonitansku crkvu kao mitropoliju, na isti način u Gornjoj Dalmaciji su Dukljansku crkvu, prema drevnom pravu, uredili mitropoliju pod čijom su upravom proglasili ove crkve, a naime: Bar, Budvu, Kotor, Ulcinj, Drač, Skadar, Drivast, Pilot, Srbiju, Bosnu, Travuniju, Zahumlje. Srbiju, pak koja se naziva i Zagorje, podijelio je u dvije pokrajine: jednu od velike rijeke Drine prema zapadnoj strani, sve do planine Pini, koju je nazvao još Bosnom. Drugu, pak, od iste rijeke Drine prema istočnoj strani sve do Lipljana i Laba, koju je nazvao Raškom. dakle kralj iz bijele hrvatske je odlučio podijeliti svoje kraljevstvo na način da jednom dijelu da ime Srbija!....Ali srbija je samo veći geografski pojam bez ikakvog političkog značenja ili uprave...još se zove i "Zagorje".....za razliku od drugog dijela njegovog kraljevstva koje se zove(logično) primorje..... dakle srbija u političkom smislu ne znači ništa,to je samo zemljopisno brdski kraj.... Na koje se ovo stoljeće odnosi? ![Kava :-kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tulkas
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 19:56 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Tulkas je napisao/la: Tvrtko je bio kao neki kralj srbljem (pored zivog Laze, vodje otpora Turcima) a imao je jako male djelove Srbije (za to postoje dokazi).. Daj mi neki dokaz prijatelju (ne volim ovako raspravljat, ali kad si vec toliko uporan) gdje stoji da su Srbi rasuti Bosnom prije dolaska Turaka. Gdje su bogomolje?? Tvrtko i Lazar bili su u savezu. Čitavo jedno krilo srpske vojske na Kosovu se sastojalo od vitezova iz Bosne, kojima su pridruženi i križari iz Hrvatske. Razlog što Tvrtko nije mogao dobiti vlast nad čitavom Srbijom je što se crkva protivila tome. Lazar, s druge strane, je imao želju da se ponovno ujedini Carstvo, bilo pod njim, bilo pod Tvrtkom, pošto Tvrtku nikad nije osporio pravo na Srbiju. Lazar je bio knez, a knez je podložan kralju. ![Cool 8-)](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/icon_cool.gif) Glede bogomolja, odgovorio ti je Joe. Joe nista nije odgovorio vec laprda gluposti, velikosrpske jer su po njemu svi Srbi, samo podjeljeni na katolike, pravoslavne i krsttjane.. Cista cetnicko velikospska pizdraija koju administratori dopustaju da se prosipa ovuda.. Citavo jedno krilo bez kralja Srbljem... ![Zubati :-zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) Zna se da su skoro svi Lazara drzali za "glavnog"..Ako sebe zamajavas, nemoj mene.. Sad bogomolje nemaju veze ![Crko :-umirem](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c040.gif) .. Pa poznajuci pravoslavce u to vrijeme gradili ste na sve strane gdje ste bili prisutni.. dakle, gospodoo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
boogyman
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 20:03 |
|
|
tako da corto prijetelju,taj konkretan slučaj na koji se referiraš se odnosi na "slavensko" kraljevstvo(u ranom srednjem vijeku su se hrvatski knezovi jednako služili naslovima "knez slavena" ili "knez hrvata"...i to nije dukljaninova konstrukcija,za to postoje brojni materijalni dokazi)....kojem je na čelu kralj iz Bijele Hrvatske,dakle nemože biti drugo doli Hrvat. Sa druge strane kraljevstvo se naziva slavenskim,a kao što rekoh...u ranom srednjem vijeku to je ekvivalent nazivu Hrvatski.Niti jedan drugi ili treći narod Dukljanin ne spominje. Kralj svoje kraljevstvo dijeli prvenstveno geografski....jedan dio je primorje(uz more),a drugi zagorje(kontinent)....zanimljivo da tek taj kontinentalni,politički ne definirani kraj bez ikakve upravne težine,naziva i Srbija(dali je naziv Srbin ili srbijanac označavao brđanina? ![Zubati :-zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ) ...tj. hrvata koji živi u brdskim krajevima?.... ![Zubati :-zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
joe enter
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 20:04 |
|
|
boogyman je napisao/la: Trebinjska biskupija (Ecclesia Tribuniensis) prvi put se spominje u buli pape Benedikta VIII. iz 1022., u kojoj se govori o Dubrovačkoj metropoliji i njezinim sufraganskim biskupijama među kojima se spominje i Trebinjska biskupija. Na temelju toga dokumenta zaključuje se da je biskupija bila ustanovljena oko 1000. godine. Obuhvaćala je oblast Travunje, koja se prostirala između Duklje i Zahumlja. Sjedište biskupije bilo je u starom benediktinskom samostanu sv. Petra u Polju. Od samog ustanovljenja biskupija je pripadala Dubrovačkoj metropoliji, ali je 1089. bila priključena Barskoj metropliji. Papa Aleksandar III. 1167. biskupiju ponovno vraća u sastav Dubrovačke metropolije.
Trebinjska je biskupija imala malo mirnih dana za uspješan i nesmetan razvitak. Prvi progoni katoličkog stanovništva nastupili su već u drugoj polovici XII. st., nakon što su područje Trebinjske biskupije zauzeli srpski vladari. Srpska pravoslavna crkva već je tada pristupila prekrštavanju mjesnih katolika. U tu svrhu je Sava Nemanjić sastavio posebni obrednik za prijelaz "Latina" na pravoslavlje. Godine 1252. srpski vladar Uroš I. prognao je trebinjskog biskupa Silvija iz Trebinja, koji se sklonio u benediktinsku opatiju na Lokrumu. Kasnije će Dubrovačka Republika za rezidenciju trebinjskim biskupima dodijeliti napušteni benediktinski samostan s crkvom sv. Marije i sv. Mihovila na otočiću Mrkan nedaleko od Cavtata. Zbog toga se biskupi nazivaju "biskupi trebinjsko-mrkanski". Taj je naziv zadržan sve do danas. Nema katolika tamo , tj. šta to znači?? Nemanja je bio kršten kao katolik , srpski vladar knez Miroslav brat Nemanin- humski je vladao Trebinjem , pre uspostave SPC i sv.Save! I napisano je Mroslavljevo jevanđelje pre SPC , koji je pravoslavni jevanđelistar ukrašen po zapadnom načinu! A taj Miroslav je uzeo u zaštitu Kačiće koji su ubili i opljačkali latinskog biskupa! Katoličanstvo u zaelđu ne postoji među narodom do 15.veka , barem ne uvređenog tipa , jer to su sve ćiriličari istočnog obreda narodnog tipa)slovenskog)!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Der_Stürmer
|
Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save Postano: 01 srp 2009, 20:05 |
|
|
Po nekim procjenama na području srednjovjekovne Bosne uoči turskog osvajanja je živjelo 850.000 - 900.000 stanovnika, sljedećeg nacionalnog sastava[1]: Katolika oko 750.000 ili 85,22 %, Krstjana oko 80.000 ili 9,09 % i Pravoslavaca oko 50.000 ili 5,68 %. ovo je sa hr wiki.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|