HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 31 sij 2026, 01:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zašto Srbi slave kosovski boj?
PostPostano: 13 sij 2013, 13:03 

Naša Kvačica je napisao/la:

Pa i Srbi sami kažu da se borio Vlatko Vuković. Sad, druga je stvar što smo mi vama pokatoličeni Srbi. :zubati

On je bio tad vojvoda drzave Bosne...poslao ga je Tvrtko Kotromanic...

7:00, "...zasto sebe naziva srpskim kraljem kad nema vremena da brani srpski narod".

Tako se to epici dozivljava, Tvrtko je poslao svoje snage, ali posto sam nije dosao(umro je 2 godine kasnije), nije postao deo mitologije...

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 13:30 

Ministry of Sound je napisao/la:
Neka slave, to je fenomen tzv. "last stand", biranje teže opcije i sigurne smrti (Kosovo, Siget, Alamo):

http://en.wikipedia.org/wiki/Last_stand

Zgodno.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Alamo

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Szigetv%C3%A1r

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_kosovo

Čisto da se zna što se slavi i što je od toga najpoznatije. :laugh

Kad govorimo o kulturnom značaju i znamenitim ljudima i događajima. 189 teksaških graničara simbol za last stand. :001_cool

Poput Termopila ba! :D

Da ne govorimo o OK Corralu gdje 4 redarstvenika se obračunavaju sa 5 kravara sa veličanstvenim ishodom od 3 ubijena i svi znamo za to.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gunfight_a ... .K._Corral

Najveći članak od svih. Kakav Siget i Kosovo. :laugh

Kakav display snage i značaja kulture neke zemlje.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 13:38 

Sto Ameri znaju da prodaju i najveci bofl od price svima, kao jako znacajnu stvar... :klanjam

Volim da gledam na History "Pawn shop", zalagaonica u Las Vegasu, rade porodicno...matori koji je sluzio nekad u mornarici, klasicni redneck, njegov sin koji je glavni, i debeli unuk, neki odvratan tip...

Tu donose sve i svasta na prodaju...neverovatno kako se Ameri pale na svaki detalj iz svoje proslosti... potpis sa nekom njuskom za koju nikad nisam cuo iz 19. stoleca, vredi hiljade dolara... zatim stare puske, obveznice, neke kaubojske starine...

Zamisljam da oni imaju bogatu istoriju poput Egipta, Grcke... kako bi to upakovali...

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 14:01 

Kod nas to ide nepredvidivo na HRT. Meni je dobra seria. Zanimljivo zna bit.

Ali najzanimljivije mi je taj odnos među ljudima. Recimo kad mu netko uđe i da predmet pa procjenjivanje ovaj mu kaže kolko je i prodavač mu vjeruje. Sad je valjda prvi instinkt Balkanca kako ovaj može muljati, varati ali to ne rade. Profitirat će na jednom poslu ali mu reputacija odlazi.

Sve je nekako opušteno, drugarski. Među svima. Od tih stručnjaka koje angažira, kupaca i prodavača. Jednostavno jednostavan narod, praktičan, vrijedan, optimističan. To mi je fascinantno.

Ili kako se Stanković iščuđavao Danku Končaru kad mu je bio gost. Kako je dopustio da ga mama Cetinski potkrada, a nije provjeravao. A on kaže, vjerovao sam joj. Tako se radi biznis. Stiskom ruke i držanjem do svoje riječi. Kad to izgubš nema te.

To je strašno jednostavna stvar, ali strašno zahtjevna i temeljna za nekakav razvoj. Zato smo mi u začaranom krugu nepovjerljivosti i lopovluka.

Prokleti Turci!

ps. Las Vegas: Non-Hispanic Whites: 47.9%. Koliko je prodavača, stručnjaka, kupaca nebijelo? Samo jedan hint o stvarnoj Americi. Da je to fikcionalna serija našao bi se i crnac, Meksikanac, Kinez, Indijac i pokoja žena.

Moram. :D

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 14:15 

Sjajna je emisija, odmah sam rekao da volim da gledam to...mnogo se nauci o medjuljudskim odnosima, iako se negde vidi da su svesni da ih kamera snima, pa se ponasaju prilagodjeni tome...

Ima malo i rezije, dogovaraju dijaloge, onaj nesretni Cimli im sluzi za sprdanciju uvek... ali kad sve to gurnes u stranu, odusevljava me kako su organizovani, kako ozbiljno rade svoj posao, kakve strucnjake imaju i za najvece moguce gluposti... i to sto kazes, kako imaju poverenja u ljude, da ih nece zajebati iz ko zna kog razloga.

Drugacija je to kultura, ceni se lova i posao kao bozanstvo... sa druge strane Vegas je prebogat grad, mnogo para se tu sliva, mnogo bogatasa...zato nije ni cudo sto ima kretena koji kupuju neke gluposti za hiljade dolara...
Takodje, onaj lik sto se bavi restauracijom, ima sad i posebnu emisiju...kako radi frajer, od kante koju mu donesu napravi bolje od originala...

U tim stvarima Amere postujem, tu su nenadmasni...kako su fokusirani na posao... :neznam

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 14:57 

Kad mogu Amerikanci da slave ono svoje sranje od bitke - Alamo, onda se može slaviti sve. Koliko sam ja skužio foru, stvar je u tome da pred nadmoćnim neprijateljem ne pobjegneš prvih pola sata i onda slaviš to što si imao muda da budeš pola sata pred nadmoćnim bez obzira kako se bitka okončala jer kako reče Bob Rock: - Bolji je častan uzmak neko nečastan poraz. :D
Iako, pitanje je koliko su Turci bili nadmoćni na Kosovo jer ne postoje egzakti podaci o brojnosti, ali je činjenica da su kao protivnika imali kršćansku vojsku koja nije bila ni najmanje za podcijeniti. Osobito glede teškog oklopnog konjaništva koje je builo znatno opasnije od turskog i bilo u stanju i učinilo je da se probije kroz Turske redove do središta njihova logora.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 15:27 

O snazi Osmanlija možemo da sudimo po tome što je maltene pola Balkana bilo njihovi vazali.

Ne slažu se ni procjene koliko je teška konjica bila prednost a koliko mana pred lakšim i pokretljivijim turskim jedinicama...

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 16:51 

Da, elitna konjica akindžija s malim lukovim ali velike snage s lakoćom je probijala oklope europskih vitezova. Mnoge bitke su Turci dobili jer se tromi kršćanski konjanici nisu mogli nositi s vještim turskim streličarima. Vjerojatno je i na Kosovu to odigralo značajnu ulogu.

http://www.youtube.com/watch?v=apiG8JwRxA0

Od 04:00 do 06:20

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 17:21 

Kosovski mit i sva priča oko te bitke je ugrađena u narodnu svest Srba , međutim ne samo Srba već i dobrog dela Hrvata tj.predaka današnjih Hrvata.

Ali kad je stupila na snagu akt o kolektivnoj amneziji katoličkog puka naravno da će postojati ovake teme , jer da se samo mrvu pogledalo na narodnu tradiciju pre amnezije videlo bi se da je gotovo jednako baštinjenje i Srba i Hrvata(njihovih predaka) po pitanju kosovskog mita.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 17:23 

Bobovac je napisao/la:
Kad mogu Amerikanci da slave ono svoje sranje od bitke - Alamo, onda se može slaviti sve. Koliko sam ja skužio foru, stvar je u tome da pred nadmoćnim neprijateljem ne pobjegneš prvih pola sata i onda slaviš to što si imao muda da budeš pola sata pred nadmoćnim bez obzira kako se bitka okončala jer kako reče Bob Rock: - Bolji je častan uzmak neko nečastan poraz. :D

Ili kako reče Grunf: Ako misliš pobijediti ne smiješ izgubiti.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 17:28 

Evo Jole opet.. Jesi to bio odsutan za Bozic.. Nadam se da si bio dosljedan i spalio badnjak iz protesta

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 17:44 

zasto srbi kradu hrvatsko kosovo? bas su srbi neki kleptomani

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 18:55 

Hrvati i Srbi nisu nikad ratovali međusobno, naprotiv, Hrvati su priskakali u pomoć Srbima. Na žalost mržnja i ratovi su započeli sa convertidima. Konvertida je bilo i na jednoj i na drugoj strani.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 19:03 

Tulkas je napisao/la:
Evo Jole opet.. Jesi to bio odsutan za Bozic.. Nadam se da si bio dosljedan i spalio badnjak iz protesta

Stvarno, nema veze sto procitas od njega, uvik, bas uvik je upakirana ona stara mantra" svi ste Srbi, ommmm, svi ste Srbi....ommmm". Pazi foru, "predci danasnjih Hrvata" i onda da ti se ne otvori noz u dzepu... :laugh

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 19:16 

puntar2.0 je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Stvarno, nema veze sto procitas od njega, uvik, bas uvik je upakirana ona stara mantra" svi ste Srbi, ommmm, svi ste Srbi....ommmm". Pazi foru, "predci danasnjih Hrvata" i onda da ti se ne otvori noz u dzepu... :laugh

Ja nijednom nisam rekao da su preci današnjih Hrvata zapravo Srbi , a to što se tebi Srbi priviđaju to je tvoj problem.

Zašto skrećeš sa poente koju sam napisao kad ja pominjem samo da su "preci današnjih Hrvata" slavili kosovski boj jednako kao i preci današnjih Srba?!

Jesam nešto slagao pa ti se otvara nož u džepu junačino?! , ili mi sam reci da tvrdim kako su preci današnjih Hrvata zapravo Srbi?!

Znači , prestani da lažeš i izvrćeš moje postove i demantuj moje reči ako sam nešto slagao.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 20:00 

Zaviša je napisao/la:
Hrvati i Srbi nisu nikad ratovali međusobno, naprotiv, Hrvati su priskakali u pomoć Srbima. Na žalost mržnja i ratovi su započeli sa convertidima. Konvertida je bilo i na jednoj i na drugoj strani.

Nikad nisu ratovali međusobno jer nisu dijelili životni prostor niti su se njihovi vladari i vlastela borili za iste zemlje. Kada se to dvoje promijenilo , rat je bio logična posljedica nemogućnosti zajedničkog upravljanja zemljama i dobrima, iza svake nacionalne politike stoje konkretni interesi.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 20:03 

Zaviša je napisao/la:

Što su to Convertidi? Jesi ti jedan od njih? :neznam

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 21:20 

Mislim da je tema glupa, i jedino što imam da kažem je:

Zašto Amerikanci slave Alamo? :neznam

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 21:33 

joe enter je napisao/la:
puntar2.0 je napisao/la:

Ja nijednom nisam rekao da su preci današnjih Hrvata zapravo Srbi , a to što se tebi Srbi priviđaju to je tvoj problem.

Zašto skrećeš sa poente koju sam napisao kad ja pominjem samo da su "preci današnjih Hrvata" slavili kosovski boj jednako kao i preci današnjih Srba?!

Jesam nešto slagao pa ti se otvara nož u džepu junačino?! , ili mi sam reci da tvrdim kako su preci današnjih Hrvata zapravo Srbi?!

Znači , prestani da lažeš i izvrćeš moje postove i demantuj moje reči ako sam nešto slagao.

Slavili su Jovo, ko porice? Da ovo napise user VladimirRus, nema problema, ali poznavajuci tvoj forumski opus sve sto od tebe dolazi je dvomisleno, u rukavicama, pa cu si uzesti slobodu komentirati sto i kako hocu.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 23:31 

i_jopet je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Ili kako reče Grunf: Ako misliš pobijediti ne smiješ izgubiti.

To je Sir Oliver.
Grunf je više u stilu "Jedan narod, jedna država, jedan vođa." .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 23:36 

Jock, Grunf, čuven citat.

Edit: Ne, sad se sjetih, Broj Jedan, savjet admiralu Nelsonu pred bitku kod Trafalgara.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 23:41 

Da, broj jedan.

Grunfova najlegendarnija izjava je: Tko leti, vrijedi!

Vrh

PostPostano: 13 sij 2013, 23:42 

Grunf uglavnom natpise nosi na majici. Citiraj do kraja kad citiraš :)

"Ako želite pobijediti u utrci, morate prvi proći kroz cilj."
"Bolji je nečastan bijeg nego častan poraz."
"Hm, zahvaljujući mom vozilu, ako ga nekakav kvar ne prisili da stane, stići ćemo ga za otprilike dvije sedmice!"
"Ko hoda ne trči"
"Kad se borim, neprijatelja nemam!"
"Ko leti, vrijedi, ko vrijedi, leti, ko ne leti, ne vrijedi."
"Ko izgubi dobitak dobije gubitak."
"Pijte mlijeko, zdravije je od nafte."
"Bolje ispasti budala nego iz voza."
"U vinu istina... u istini vino... Pijem ovu čašu... čaša pije mene!"
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
"Ko živi pjevajući umire zviždući"
"Kad vidite duha, napijte se Pik piva do uha!"
"Ne vjeruj ženi koja laže!"
"Bolje izdati knjigu nego prijatelja!"
"Spreman sam umrijeti časno. Ali ako nečasno, onda ništa!"
"Ko utekne s bojišta doživi da se ponovo bori."
"Trt mrt smrt."
"Ovdje leži, ne bježi jer nije svježi." (grobni natpis)

Vrh

PostPostano: 14 sij 2013, 01:34 

Metemma je napisao/la:
Grunf uglavnom natpise nosi na majici. Citiraj do kraja kad citiraš :)

"Ako želite pobijediti u utrci, morate prvi proći kroz cilj."
"Bolji je nečastan bijeg nego častan poraz."
"Hm, zahvaljujući mom vozilu, ako ga nekakav kvar ne prisili da stane, stići ćemo ga za otprilike dvije sedmice!"
"Ko hoda ne trči"
"Kad se borim, neprijatelja nemam!"
"Ko leti, vrijedi, ko vrijedi, leti, ko ne leti, ne vrijedi."
"Ko izgubi dobitak dobije gubitak."
"Pijte mlijeko, zdravije je od nafte."
"Bolje ispasti budala nego iz voza."
"U vinu istina... u istini vino... Pijem ovu čašu... čaša pije mene!"
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
"Ko živi pjevajući umire zviždući"
"Kad vidite duha, napijte se Pik piva do uha!"
"Ne vjeruj ženi koja laže!"
"Bolje izdati knjigu nego prijatelja!"
"Spreman sam umrijeti časno. Ali ako nečasno, onda ništa!"
"Ko utekne s bojišta doživi da se ponovo bori."
"Trt mrt smrt."
"Ovdje leži, ne bježi jer nije svježi." (grobni natpis)

=)) =)) =)) koje su ovo legendarne misli. :klanjam

Da, u pravu si, majica je u pitanju. Hvala na ovako detaljnoj korekciji. :D

Vrh

PostPostano: 14 sij 2013, 04:58 

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: