|
|
Stranica: 2/9.
|
[ 218 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 10:56 |
|
|
Tomislav Dretar je napisao/la: Osnovao sam HVO, spriječio da u njega uđe bobanovski fantom , izgradio obrambenu strukturu Hrvata i osnovao prvu zrakoplovnu postrojbu u obrani BiH.
HVO Bihaća ili HVO BiH-HB?Konkretno šta,glede gore navedenih aktivnosti?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 12:02 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: pessimus durex,kurton zesci  shatro Tomu ispravlja, pa Shabane chojk je dingospo iz onog vremena,dok se on bavio knjizevnoscu ti si baco krmcima pomije i prodavo surutku na pjaji,serem se na tebe ovako mahmuran  Uuu, klanjam se pred "gospodom iz onog vremena"... Međutim, nisu li to drugovi, kakva gospoda? zlatni_ljiljan je napisao/la: umjesto da budes zahvalan sto ti se ovakakv kalibar pera uopshte obraca ,ti jos fol seres ko foka ,sram te bilo... Sram me i stid bilo. Evo, već sam se lagano zarumenio. Oprostite, uvaženi dvadesetčetvero kara(t)ni cvjetiću i gospodine pjesniče na mojim ishitrenim izjavama i paušalnim ocjenama! 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 16:11 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 20:48 Postovi: 2935 Lokacija: predvorje dzeneta
|
Mar-kan je napisao/la: Tomislav Dretar je napisao/la: Osnovao sam HVO, spriječio da u njega uđe bobanovski fantom , izgradio obrambenu strukturu Hrvata i osnovao prvu zrakoplovnu postrojbu u obrani BiH.
HVO Bihaća ili HVO BiH-HB?Konkretno šta,glede gore navedenih aktivnosti? HVO bihackog okruga,sigurno nije pravio HVO Lishtice,samo sto ovdje mnogi ne mogu prevariti da jedan Hrvat i to iz Hrvatske nije bio otrovan i zaludjen idejama o pripajanju dijelova BIH "matici" ne valjaju vama ovakvi ko Tomo,ko Stipe Kljujic,ko Kraljevic ,Vikic itd itd...
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 16:13 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: pessimus durex,kurton zesci  shatro Tomu ispravlja, pa Shabane chojk je dingospo iz onog vremena,dok se on bavio knjizevnoscu ti si baco krmcima pomije i prodavo surutku na pjaji,serem se na tebe ovako mahmuran  Uuu, klanjam se pred "gospodom iz onog vremena"... Međutim, nisu li to drugovi, kakva gospoda? zlatni_ljiljan je napisao/la: umjesto da budes zahvalan sto ti se ovakakv kalibar pera uopshte obraca ,ti jos fol seres ko foka ,sram te bilo... Sram me i stid bilo. Evo, već sam se lagano zarumenio. Oprostite, uvaženi dvadesetčetvero kara(t)ni cvjetiću i gospodine pjesniče na mojim ishitrenim izjavama i paušalnim ocjenama!  Ti mozes samo da sisash gospodi i drugovima gunjaru ,znam ti staru kad je dosla na roditeljski u zepama sa rancom na ledjima punim prase 
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 16:53 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: HVO bihackog okruga,sigurno nije pravio HVO Lishtice,samo sto ovdje mnogi ne mogu prevariti da jedan Hrvat i to iz Hrvatske nije bio otrovan i zaludjen idejama o pripajanju dijelova BIH "matici" ne valjaju vama ovakvi ko Tomo,ko Stipe Kljujic,ko Kraljevic ,Vikic itd itd... Ne znam što je pravio,ako je pravio,spominje Bobana,moguće da je i Lišticu branio Tomu ne znam,Kljujić može proći,Kraljević hm...ali Vikića vodi kući ako ti je dobar.Slati postrojbe na "svoj" narod neću svariti nikad,kao što je Vikić činio pod izlikom obrane jedne i jedine (c) BH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Wittgenstein
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 17:13 |
|
Pridružen/a: 07 kol 2011, 18:17 Postovi: 271 Lokacija: U Bošnjackom institutu, kujem planove velikobošnjacke majorizacije...
|
|
A njegovi su branili jednu i jedinu Jugoslaviju, tj. Srboslaviju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 17:14 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 27607 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Tomislav Dretar je napisao/la: [
Osnovao sam HVO, spriječio da u njega uđe bobanovski fantom , izgradio obrambenu strukturu Hrvata i osnovao prvu zrakoplovnu postrojbu u obrani BiH. Citat: Osnovao sam HVO S čijim oružjem? Citat: spriječio da u njega uđe bobanovski fantom Tko je taj? I kako si ga spriječio? I što bi se desilo da ga nisi spriječio? Jesu li za sudbinu HVO-a Tuzle ili Sarajeva isto krivi Bobanovi fantomasi? Citat: izgradio obrambenu strukturu Hrvata Kako to, ja sam mislio da si osnivao HVO? Ili se ponavljaš? Citat: osnovao prvu zrakoplovnu postrojbu u obrani BiH. ?? 
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 17:17 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: HVO bihackog okruga,sigurno nije pravio HVO Lishtice,samo sto ovdje mnogi ne mogu prevariti da jedan Hrvat i to iz Hrvatske nije bio otrovan i zaludjen idejama o pripajanju dijelova BIH "matici" ne valjaju vama ovakvi ko Tomo,ko Stipe Kljujic,ko Kraljevic ,Vikic itd itd...
Vidio bi ti kakav je HVO Bihać da je je Hrvata u tom regionu bilo 37% umjesto 7%.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 17:51 |
|
|
Bobovac je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: HVO bihackog okruga,sigurno nije pravio HVO Lishtice,samo sto ovdje mnogi ne mogu prevariti da jedan Hrvat i to iz Hrvatske nije bio otrovan i zaludjen idejama o pripajanju dijelova BIH "matici" ne valjaju vama ovakvi ko Tomo,ko Stipe Kljujic,ko Kraljevic ,Vikic itd itd...
Vidio bi ti kakav je HVO Bihać da je je Hrvata u tom regionu bilo 37% umjesto 7%. Sta si htio reci s tim 37%? Mislis da bi bilo sukoba mozda ili? Ja mislim da ne bi,ali i ako bi bilo prosli bi kao u Bugojnu u kojem je bilo Hrvata otprilike mozda i vise od 37% ,pa ste dobili po tandari ako si na to ciljao...nije bitan procenat,bilo vas je u Vareshu ,pa ste otishli kad je pripucalo,sto se niste branili,sto niste vodili bitku do posljednjeg covjeka ko Vitezani ili Zepljaci kojima svaki borac Armije skida kapu za motivaciju...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 17:54 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: HVO bihackog okruga,sigurno nije pravio HVO Lishtice,samo sto ovdje mnogi ne mogu prevariti da jedan Hrvat i to iz Hrvatske nije bio otrovan i zaludjen idejama o pripajanju dijelova BIH "matici" ne valjaju vama ovakvi ko Tomo,ko Stipe Kljujic,ko Kraljevic ,Vikic itd itd... Ne znam što je pravio,ako je pravio,spominje Bobana,moguće da je i Lišticu branio Tomu ne znam,Kljujić može proći,Kraljević hm...ali Vikića vodi kući ako ti je dobar.Slati postrojbe na "svoj" narod neću svariti nikad,kao što je Vikić činio pod izlikom obrane jedne i jedine (c) BH. Dragan Vikic je cinio sto i Ante Gotovina u Hrvatskoj tj branio ustavni poredak i za mene su obadva heroji koji su se stavili na raspolaganje svojim drzavama kad je to bilo najpotrebnije,jedan je uspio u tome drugi nije,Gotovina je uspio istjerati pobunjenike ,Vikic nazalost nije uspio pobjediti u potpunosti separatiste
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 18:08 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Dragan Vikic je cinio sto i Ante Gotovina u Hrvatskoj tj branio ustavni poredak i za mene su obadva heroji koji su se stavili na raspolaganje svojim drzavama kad je to bilo najpotrebnije,jedan je uspio u tome drugi nije,Gotovina je uspio istjerati pobunjenike ,Vikic nazalost nije uspio pobjediti u potpunosti separatiste A tko su to separatisti?Čiji ustavni poredak?Čije države?Za mene je recimo Vikić sve osim heroja.Neću koristiti epitete.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Wittgenstein
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 18:26 |
|
Pridružen/a: 07 kol 2011, 18:17 Postovi: 271 Lokacija: U Bošnjackom institutu, kujem planove velikobošnjacke majorizacije...
|
Mar-kan je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: Dragan Vikic je cinio sto i Ante Gotovina u Hrvatskoj tj branio ustavni poredak i za mene su obadva heroji koji su se stavili na raspolaganje svojim drzavama kad je to bilo najpotrebnije,jedan je uspio u tome drugi nije,Gotovina je uspio istjerati pobunjenike ,Vikic nazalost nije uspio pobjediti u potpunosti separatiste A tko su to separatisti?Čiji ustavni poredak?Čije države?Za mene je recimo Vikić sve osim heroja.Neću koristiti epitete. Pobunjeni bosanski Srbi, samoproglašena i samozvana "rs" te pravnopoliticke, vojne i policijske strukture iste.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 19:12 |
|
|
|
Da bi postojala neka pobuna protiv legalne vlasti, potrebno je da prvo postoji legalna vlast. Ona je teoretski dijelom i postojala možda na početku rata, ali nakon toga je manjina preuzela sve poluge vlasti koje je mogla (predsjedništvo nelegalno, parlament ne postoji, vlada nelegalna jer nema parlamenta da je imenuje a postojeća se raspala, sudstvo se raspalo...).
Sve u svemu jedan od 3 naroda u BiH je uzeo sebi za pravo da on bude nositelj legalne vlasti za što nije imao nikakvog ustavnog ni zakonskog temelja. Stoga je vlast u Sarajevu bila isto onoliko legalna i legitimna koliko i ona u Banjaluci i Zapadnom Mostaru, sviđalo se to nekomu ili ne.
Jedinu prednost koju je imala muslimanska vlast u Sarajevu je da je bila teoretski priznata od međunarodne zajednice, međutim to je učinjeno još 1992 kada su uz tu vlast bili i Hrvati pa je ipak imala potporu većine stanovnika BiH, a i zbog nekih svojih vlastitih interesa pojedinih zemalja. Praktički MZ je u Daytonu, a prije toga u Washingtonu, imala ravnopravni odnos sa svim stranama u BiH, jer mirovni sporazum za BiH nisu potpisali legalna vlada i pobunjenici, već predstavnici 3 ravnopravne sukobljene strane.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Wittgenstein
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 19:15 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Da bi postojala neka pobuna protiv legalne vlasti, potrebno je da prvo postoji legalna vlast. Ona je teoretski dijelom i postojala možda na početku rata, ali nakon toga je manjina preuzela sve poluge vlasti koje je mogla (predsjedništvo nelegalno, parlament ne postoji, vlada nelegalna jer nema parlamenta da je imenuje a postojeća se raspala, sudstvo se raspalo...).
Sve u svemu jedan od 3 naroda u BiH je uzeo sebi za pravo da on bude nositelj legalne vlasti za što nije imao nikakvog ustavnog ni zakonskog temelja. Stoga je vlast u Sarajevu bila isto onoliko legalna i legitimna koliko i ona u Banjaluci i Zapadnom Mostaru, sviđalo se to nekomu ili ne.
Jedinu prednost koju je imala muslimanska vlast u Sarajevu je da je bila teoretski priznata od međunarodne zajednice, međutim to je učinjeno još 1992 kada su uz tu vlast bili i Hrvati pa je ipak imala potporu većine stanovnika BiH, a i zbog nekih svojih vlastitih interesa pojedinih zemalja. Praktički MZ je u Daytonu, a prije toga u Washingtonu, imala ravnopravni odnos sa svim stranama u BiH, jer mirovni sporazum za BiH nisu potpisali legalna vlada i pobunjenici, već predstavnici 3 ravnopravne sukobljene strane. Dejton je potpisan od strane od predstavnika triju drzava, dakle Franje Tudmana, Alije Izetbegovica i Slobodana Milosevica. Ne bih rekao da su sve tri strane bile ravnopravne. Tu mislim prvenstveno na uslove i uvjete ratovanja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 19:20 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Vidio bi ti kakav je HVO Bihać da je je Hrvata u tom regionu bilo 37% umjesto 7%.
Sta si htio reci s tim 37%? Mislis da bi bilo sukoba mozda ili? Ja mislim da ne bi,ali i ako bi bilo prosli bi kao u Bugojnu u kojem je bilo Hrvata otprilike mozda i vise od 37% ,pa ste dobili po tandari ako si na to ciljao...nije bitan procenat,bilo vas je u Vareshu ,pa ste otishli kad je pripucalo,sto se niste branili,sto niste vodili bitku do posljednjeg covjeka ko Vitezani ili Zepljaci kojima svaki borac Armije skida kapu za motivaciju... Pa ja ne znam da li bi bilo otvorenog sukoba, možda i ne bi bilo kao npr u Usori, ali sasvim sigurno bi tenzije bile mnogo veće a i mogućnost i samog oružanog konflikta mnogo izglednija. E sad tko bionda koga, u to ne bih da ulazim, to možemo samo nagađati, ali nisu ti dobri ti primjeri, hajd dobro za Bugojno ali otkud Vareš u priči - općinica opkoljena sa 3 muslimansnka korpusa. Tko zna, možda bi se po takvom nekom scenariju negdje u jesen 1993 HVO i NOZB spojili negdje između Bihaća i Kladuše. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 19:30 |
|
|
Wittgenstein je napisao/la:
Dejton je potpisan od strane od predstavnika triju drzava, dakle Franje Tudmana, Alije Izetbegovica i Slobodana Milosevica. Ne bih rekao da su sve tri strane bile ravnopravne. Tu mislim prvenstveno na uslove i uvjete ratovanja.
Jeste potpisan od te trojke, kao predstavnika država, ali i od Muhameda Šaćirbegovića, Krešimira Zubaka i Nikole Koljevića kao predstavnika zaraćenih strana. I što znači to da nisu sve strane bile ravnopravne s obzirom na uvjete ratovanja? U kojem su to ratu strane potpuno ravnopravne, imaju isto oružja, istu silu??
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomislav Dretar
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 20:22 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Tomislav Dretar je napisao/la: Autore,autore,
Šta će meni citirati izvor Znači, autor tih redaka ste Vi i ne pozivate se ni na kakav izvor, još to pokušavate opravdati. Krasno. Tomislav Dretar je napisao/la: dosta mi je Ustav spomenuti Kakav Ustav? Što je iz teksta tog Ustava u suprotnosti s organiziranjem obrane hrvatskog naroda u BIH i teritorijalnim povezivanjem područja na prostoru BIH na kojima Hrvati čine većinu u jednu cjelinu, u okviru iste te države? Tomislav Dretar je napisao/la: Bobana poznavati iz vremena kad je bio direktor Centra za kulturu u Imotskom i bio zadrti boljševik koji je Goranu Babiću, kad je sastavljana ekipa pjesnika za Imotske večeri poezije, rekao: Dok sam ja ovdje taj ustaša neće ući u Imotski. Ljudi se s vremenom postupno mijenjaju, evoluiraju u svojim razmišljanjima i stavovima. Ne znam je li ovdje iznesena informacija točna, ali sve i da jest, meni osobno to ne mijenja generalno pozitivnu sliku i ulogu iste osobe u organizaciji obrane hrvatskog naroda u BIH i njegovog teritorijalnog povezivanja, odnosno razdoblja '91. - '95. Kod: [u][i][b]S vama je zaista nemoguće raz-govarati; Vi uvijek isti solilok činite, vi ne govorite o "RAZ" - tj. o jednom, već ste jedini koji govori. Izvadite što Vam se sviđa i onda o tome i po tome tupite do besvjesti istu stvar. Ja sam govorio o osobnim iskustvima s Bobanom koji su mi dali da znam o kakvoj se osobi radi. Ta osoba može imati povijesno značajne domete, ali ja ne moram tu osobu slijediti jer znam da je nemoralna i mada moralno pozitivan učinak na povijesnom planu , kao kod Tuđmana koji je doveo Hrvate do države, bez obzira na nemoralnu krađu narodnih ili nacionalnih bogatstava on jest povijesno, s jednog stajališta pozitivan, ali pitanje dokle, kad je taj narod bacio stoljeće unatrag na duhovnom planu. Ja ne moram i ne mogu slijediti nemoralne osobe ma kako visoku zadaću imale, jer ja ne mislim samo ovaj čas u kojem ja jesam nego i onaj čas u kojem mene neće biti ali ovo što jeste sad bit će i u budućnosti neko sad koji me drži na mjestu na kojem jesam. Odnosno, lopovluk će kad tad biti objavljen i kvar će kad tad donijeti svoje posljedice, a moji potomci, koje unarijed volim će ih morati podnositi. Ako ste shvatili dobro, ako niste, opet dobro. Ja ne živim ni po vašem nacrtu ni po vašoj logici i na to imam pravo, ali vi nemate pravo mene naružiti radi vlastitih gluposti , očajno glupog iskazivanja onog što Vam se mota po glavi.[/b][/i][/u] Kao što mi globalno pozitivnu sliku o prvom hrvatskom predsjedniku ne mijenja činjenica što je bio partizanski general, jer prateći njegov politički put i evoluciju stavova, posebice tijekom vođenja Instituta za historiju radničkog pokreta SRH tijekom 60-ih, stavljanja potpisa na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. i djelatnosti u Matici hrvatskoj 1970./71., može se dobiti posve jasna slika o postupnoj promjeni njegovih stajališta i shvaćanja. Osim toga, Boban je mogao imati i osobnih, odnosno obiteljskih razloga (blisko krvno srodstvo s Rafaelom Bobanom) da se u javnosti i na poslu "dokaže" kao vjeran režimu, jer su osobe s takvom obiteljskom tradicijom u bivšem sustavu u pravilu bile obilježene i sustavno gažene, posebice ako su se dovodile u vezu s osobama sličnog obiteljskog miljea. Tomislav Dretar je napisao/la: Poslije sam mu smetao jer sam bio partizan. Ja kao negativac nikad nisam postao vlasnikom bilo kakve nekretnine, a on vlasnik hotela Panorama koji ima, čini mi se 15 katova. Izgleda da je skupio lovu sadeći duhan po Hercegovini. Ja sam usput bio ratnik, jer sam znao "što da se radi". To mene osobno ne zanima, niti znam, niti sam u mogućnosti doći do informacija tko od vas što ima na "imovinskoj kartici" i na koji je način to stekao. Ja govorim konkretno o političkom i ratnom putu osoba, te njihovim političkim odlukama i stavovima u danim trenutcima. Smatram kako su Bobanovi u načelu bili ispravni i u skladu sa situacijom koja je vladala, dok oni Tomislava Dretara nisu. Je li Tomislav Dretar takve stavove imao zbog vlastitog nerazumijevanja trenutne političke situacije, izoliranosti, političke nepismenosti, idealiziranja nekakvog savezništva Hrvata i Muslimana, latentnog neoustaštva ili nečeg trećeg (svjesnog sijanja razdora jer je možda bio nečiji igrač), u to ne ulazim, jer nemam dovoljno pravih informacija. Tomislav Dretar je napisao/la: Osnovao sam HVO, spriječio da u njega uđe bobanovski fantom , izgradio obrambenu strukturu Hrvata i osnovao prvu zrakoplovnu postrojbu u obrani BiH. Za jednog pjesnika dosta. Nisam sjeo u bilo čiju stolicu. Ono što sam iznio sa sobom bila je moja glava. Kažu oni iz Vedrog polja: Odnio nam podatke. Kakve podatke kukala im majka. Sve je bilo u mojoj glavi, kao i sada.  Nije baš inače uobičajeno tako sam sebe uzdizati i glorificirati, pravi bi umjetnik to prepustio drugima. Osim toga, ne znam o kakvim se podatcima radi i nisam dovoljno upućen po tom konkretnom pitanju, dajem samo svoj dojam koji sam stekao.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomislav Dretar
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 20:32 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Tomislav Dretar je napisao/la: Autore,autore,
Šta će meni citirati izvor Znači, autor tih redaka ste Vi i ne pozivate se ni na kakav izvor, još to pokušavate opravdati. Krasno. Tomislav Dretar je napisao/la: dosta mi je Ustav spomenuti Kakav Ustav? Što je iz teksta tog Ustava u suprotnosti s organiziranjem obrane hrvatskog naroda u BIH i teritorijalnim povezivanjem područja na prostoru BIH na kojima Hrvati čine većinu u jednu cjelinu, u okviru iste te države? Tomislav Dretar je napisao/la: Bobana poznavati iz vremena kad je bio direktor Centra za kulturu u Imotskom i bio zadrti boljševik koji je Goranu Babiću, kad je sastavljana ekipa pjesnika za Imotske večeri poezije, rekao: Dok sam ja ovdje taj ustaša neće ući u Imotski. Ljudi se s vremenom postupno mijenjaju, evoluiraju u svojim razmišljanjima i stavovima. Ne znam je li ovdje iznesena informacija točna, ali sve i da jest, meni osobno to ne mijenja generalno pozitivnu sliku i ulogu iste osobe u organizaciji obrane hrvatskog naroda u BIH i njegovog teritorijalnog povezivanja, odnosno razdoblja '91. - '95. Kao što mi globalno pozitivnu sliku o prvom hrvatskom predsjedniku ne mijenja činjenica što je bio partizanski general, jer prateći njegov politički put i evoluciju stavova, posebice tijekom vođenja Instituta za historiju radničkog pokreta SRH tijekom 60-ih, stavljanja potpisa na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. i djelatnosti u Matici hrvatskoj 1970./71., može se dobiti posve jasna slika o postupnoj promjeni njegovih stajališta i shvaćanja. Osim toga, Boban je mogao imati i osobnih, odnosno obiteljskih razloga (blisko krvno srodstvo s Rafaelom Bobanom) da se u javnosti i na poslu "dokaže" kao vjeran režimu, jer su osobe s takvom obiteljskom tradicijom u bivšem sustavu u pravilu bile obilježene i sustavno gažene, posebice ako su se dovodile u vezu s osobama sličnog obiteljskog miljea. Tomislav Dretar je napisao/la: Poslije sam mu smetao jer sam bio partizan. Ja kao negativac nikad nisam postao vlasnikom bilo kakve nekretnine, a on vlasnik hotela Panorama koji ima, čini mi se 15 katova. Izgleda da je skupio lovu sadeći duhan po Hercegovini. Ja sam usput bio ratnik, jer sam znao "što da se radi". To mene osobno ne zanima, niti znam, niti sam u mogućnosti doći do informacija tko od vas što ima na "imovinskoj kartici" i na koji je način to stekao. Ja govorim konkretno o političkom i ratnom putu osoba, te njihovim političkim odlukama i stavovima u danim trenutcima. Smatram kako su Bobanovi u načelu bili ispravni i u skladu sa situacijom koja je vladala, dok oni Tomislava Dretara nisu. Citat: Je li Tomislav Dretar takve stavove imao zbog vlastitog nerazumijevanja trenutne političke situacije, izoliranosti, političke nepismenosti, idealiziranja nekakvog savezništva Hrvata i Muslimana, latentnog neoustaštva ili nečeg trećeg (svjesnog sijanja razdora jer je možda bio nečiji igrač), u to ne ulazim, jer nemam dovoljno pravih informacija. Stvar je u tome dqaje Tomislav Dretar jako dobro razumijevao i znao što se događa, ali nije htio biti poslušnik, a vi ste to i dvije decenije poslije. Tomislav Dretar je napisao/la: Osnovao sam HVO, spriječio da u njega uđe bobanovski fantom , izgradio obrambenu strukturu Hrvata i osnovao prvu zrakoplovnu postrojbu u obrani BiH. Za jednog pjesnika dosta. Nisam sjeo u bilo čiju stolicu. Ono što sam iznio sa sobom bila je moja glava. Kažu oni iz Vedrog polja: Odnio nam podatke. Kakve podatke kukala im majka. Sve je bilo u mojoj glavi, kao i sada.  Nije baš inače uobičajeno tako sam sebe uzdizati i glorificirati, pravi bi umjetnik to prepustio drugima. Osim toga, ne znam o kakvim se podatcima radi i nisam dovoljno upućen po tom konkretnom pitanju, dajem samo svoj dojam koji sam stekao. Slavljenje samog sebe, to su gole činjenice koje ne idu u vašu glavu. Ja nisam bio čovjek za jednokratnu upotrebu. Nikad. Šantić se hvalisao da prima zapovijedi iz Mostara. meni takvo pitanje nikad nitko nije smio postaviti. Čak i onda kad sam na zajedničkom sastanku SDA-HDZ-SDS odbio prijedlog SDS o podjeli Bihaća, a njihov predsjednik dr Stevo Beslac uzviknuo da mi nemamo pravo ne postivati dogovore svojih predsjednika ja sam rekao da je moje predsjednistvo u Sarajevu, a ne u Herceg-Bosni koju ne priznajem kao ni Bobana jer rade iste stvari kao i cetnici. To su cinjenice, a ne samohvala, objavili su ih The Economist i po tome sav svijet. To su moja djela. Nitko ih ne moze pobiti, ako su beznacajna cemu toliko buke oko toga? Zasto toliko buke oko Tomislava Dretara kad je toliko beznacajan' Hajdemo razgovarati o nogometu! Sto dizati buku o ljudima koji nisu spomena vrijedni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomislav Dretar
|
 |
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 20:43 |
|
|
Bobovac je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: Sta si htio reci s tim 37%? Mislis da bi bilo sukoba mozda ili?
Ja mislim da ne bi,ali i ako bi bilo prosli bi kao u Bugojnu u kojem je bilo Hrvata otprilike mozda i vise od 37% ,pa ste dobili po tandari ako si na to ciljao...nije bitan procenat,bilo vas je u Vareshu ,pa ste otishli kad je pripucalo,sto se niste branili,sto niste vodili bitku do posljednjeg covjeka ko Vitezani ili Zepljaci kojima svaki borac Armije skida kapu za motivaciju...
Pa ja ne znam da li bi bilo otvorenog sukoba, možda i ne bi bilo kao npr u Usori, ali sasvim sigurno bi tenzije bile mnogo veće a i mogućnost i samog oružanog konflikta mnogo izglednija. E sad tko bionda koga, u to ne bih da ulazim, to možemo samo nagađati, ali nisu ti dobri ti primjeri, hajd dobro za Bugojno ali otkud Vareš u priči - općinica opkoljena sa 3 muslimansnka korpusa. Tko zna, možda bi se po takvom nekom scenariju negdje u jesen 1993 HVO i NOZB spojili negdje između Bihaća i Kladuše.  Kakvo je to promišljanje? To je nagađanje. U Povijesti nema "što bi bilo kad bi bilo" već sam o "ono što se zbilo". I inače Vi gospodine Mir Harvene prečesto lutate zbrda zdola. Vi slijedite svoj cilj, unuštiti moralnost sugovornika, a ne dokazati istinu. Vi uopće ne razgovarate ni o uzrocima, ni o posljedicama , ni o uvjetima, i sve to u crno-bijelom odnosu. Vi ste sretan čovjek, u vama nema dvojbe, jer u Vama ne boravi više osoba, jedna jedina, ona koju mrzite zato što vam je drukčija i što je nešto učinila a vi baš ništa osim omalovažavanja. Da imate hrabrosti, da ste čovjek javno biste branili svoje ime. Ali ne, vi grizete iz sjene kao sve hijene.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomislav Dretar
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 20:49 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Da bi postojala neka pobuna protiv legalne vlasti, potrebno je da prvo postoji legalna vlast. Ona je teoretski dijelom i postojala možda na početku rata, ali nakon toga je manjina preuzela sve poluge vlasti koje je mogla (predsjedništvo nelegalno, parlament ne postoji, vlada nelegalna jer nema parlamenta da je imenuje a postojeća se raspala, sudstvo se raspalo...).
Jedinu prednost koju je imala muslimanska vlast u Sarajevu je da je bila teoretski priznata od međunarodne zajednice, međutim to je učinjeno još 1992 kada su uz tu vlast bili i Hrvati pa je ipak imala potporu većine stanovnika BiH, a i zbog nekih svojih vlastitih interesa pojedinih zemalja. Praktički MZ je u Daytonu, a prije toga u Washingtonu, imala ravnopravni odnos sa svim stranama u BiH, jer mirovni sporazum za BiH nisu potpisali legalna vlada i pobunjenici, već predstavnici 3 ravnopravne sukobljene strane. Vi ste stvarno dosljedno bolesni monomanijak. Pa to što govorite dogodilo se zato što je Herceg-Bosna uništila hrvatsko sudjelovanje u legalnoj vlasti. Već je Hercegovački tjednik najavljivao ono što će se zbiti. Moja kćerka Sandra je bila novinar u Herceg-Bosni i jednog dana su došli ljudi iz tjednika kod Željka Ivankovića, koji je bio trojanac, i rekli joj da treba preći kod njih jer kod njih je budućnost. Da li Vam to nešto govori? Zavjera je davno skovana i odvijala se po planu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 20:50 |
|
|
Jedinu prednost koju je imala muslimanska vlast u Sarajevu je da je bila teoretski priznata od međunarodne zajednice, međutim to je učinjeno još 1992 kada su uz tu vlast bili i Hrvati pa je ipak imala potporu većine stanovnika BiH, a i zbog nekih svojih vlastitih interesa pojedinih zemalja. Praktički MZ je u Daytonu, a prije toga u Washingtonu, imala ravnopravni odnos sa svim stranama u BiH, jer mirovni sporazum za BiH nisu potpisali legalna vlada i pobunjenici, već predstavnici 3 ravnopravne sukobljene strane. A ti ponavljaj i dalje ko papagaj rijechi Slobe Praljka da je on bio legalan kao i Sefer Halilovic...zato je Halilovic oslobodjen svih optuzbi dok ce Praljak odvaliti jedno 35 godina za "udruzeni zlocinachki poduhvat" pa ti vidi ko je bio legalan,uostalom vlada je postojala u kojoj su bili i Doko ministar i Kljujic i Srbi tako da pricha tvoja pada u vodu, i vec negdje kod Jablanice gubi svoju smisao 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 20:54 |
|
|
Bobovac je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: Sta si htio reci s tim 37%? Mislis da bi bilo sukoba mozda ili?
Ja mislim da ne bi,ali i ako bi bilo prosli bi kao u Bugojnu u kojem je bilo Hrvata otprilike mozda i vise od 37% ,pa ste dobili po tandari ako si na to ciljao...nije bitan procenat,bilo vas je u Vareshu ,pa ste otishli kad je pripucalo,sto se niste branili,sto niste vodili bitku do posljednjeg covjeka ko Vitezani ili Zepljaci kojima svaki borac Armije skida kapu za motivaciju...
Pa ja ne znam da li bi bilo otvorenog sukoba, možda i ne bi bilo kao npr u Usori, ali sasvim sigurno bi tenzije bile mnogo veće a i mogućnost i samog oružanog konflikta mnogo izglednija. E sad tko bionda koga, u to ne bih da ulazim, to možemo samo nagađati, ali nisu ti dobri ti primjeri, hajd dobro za Bugojno ali otkud Vareš u priči - općinica opkoljena sa 3 muslimansnka korpusa. Tko zna, možda bi se po takvom nekom scenariju negdje u jesen 1993 HVO i NOZB spojili negdje između Bihaća i Kladuše.  Moje pitanje glasi sto se niste branili u Varesu??? Vukovar se branio iako ga je napadalo cijelih 16 korpusa JNA pa sta ?Ljudi su pruzili otpor i pokazali muda,kao i mi u Bihacu...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomislav Dretar
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 21:02 |
|
|
Wittgenstein je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: A tko su to separatisti?Čiji ustavni poredak?Čije države?Za mene je recimo Vikić sve osim heroja.Neću koristiti epitete.
Pobunjeni bosanski Srbi, samoproglašena i samozvana "rs" te pravnopoliticke, vojne i policijske strukture iste. Bobovac je napisao/la: Krešimira Zubaka Krešimir Zubak nije ništa potpisao.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 21:02 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: Dragan Vikic je cinio sto i Ante Gotovina u Hrvatskoj tj branio ustavni poredak i za mene su obadva heroji koji su se stavili na raspolaganje svojim drzavama kad je to bilo najpotrebnije,jedan je uspio u tome drugi nije,Gotovina je uspio istjerati pobunjenike ,Vikic nazalost nije uspio pobjediti u potpunosti separatiste A tko su to separatisti?Čiji ustavni poredak?Čije države?Za mene je recimo Vikić sve osim heroja.Neću koristiti epitete. Seperatisti=hrvatska irredenta sa sjedistem u Grudama od 1991-1997 Ciji ustavni poredak? Nezavisne, suverene, clanice UN-a medjunarodno priznate BOSNE I HERCEGOVINE!!!!Cije drzave??Drzave Hrvata,Bosnjaka ,Srba i ostalih,drzave njenih gradjana ma kako se zvali
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomislav Dretar
|
Naslov: Re: HVO Bihać Postano: 12 kol 2011, 21:05 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Tomislav Dretar je napisao/la: Pa od ovoga stane pamet! Hrvoje Jurić, koji mene baš ne ljubi mnogo, ali ja njegovo djelo poštujem veoma, je filozof koji već ima međunarodni ugled i bit će na ponos Hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj kulturi. Gospodine s irskim barjakom, da li ste Vi svjesni što činite i što govorite. U Turskoj sam vidio da se stotinjak ljudi u čajdžinici diže na noge kad ulazi jedan mladi gospodin. Pitao sam prijatelja, jednog turskog pisca koji je radio studiju o mojojoj poeziji, zašto to čine. Odgovorio mi je: Iskazuju poštovanje čovjeku koji je u 23. godini života istovremeno diplomirao na dva fakulteta. Uopće me ne zanima što ste vidjeli u Turskoj, niti Vam imam razloga vjerovati.  P.S. Očito da ste autor i tog teksta o Juriću, budući da se spominje kako ste ga upravi Vi otkrili. To je da si malo podignete ego. Tomislav Dretar je napisao/la: Hrvoje Juric je doktorirao i pise rasprave o najslozenijim temama najvecih filozofa dvadesetog stoljeca: Neka piše, sretno mu bilo. Meni je bilo dovoljno pročitati nekoliko njegovih tekstova i kolumni gdje zabada nos u teme koje uopće ne razumije, niti ih pokušava razumjeti, te vidjeti s kakvim otpadom i ljudskim smećem se druži (H-Alter). Ne čudi, s obzirom što i tko se sve danas naziva i razmeće titulom filozofa, prvenstveno misleći na mnoge mlade neopraxisovce, koje kao s proizvodne trake izbacuje Filozofski fakultet u Zagrebu, a razmišljanja su im slična kao jaje jajetu, totalni su Borg. Tomislav Dretar je napisao/la: Da li vi mozete svladati te guste tekstove, da li ste ih citali, da li ih razumijete S obzirom na pročitane kolumne i tekstove Hrvoja Jurića na mrežnim portalima, te u dnevnom tisku, nemam neku posebnu želju čitati njegove radove. To ću prepustiti Vama i drugim njegovim štovateljima, te poklonicima lika i djela, posebno onima spomenutima u Turskoj. Tomislav Dretar je napisao/la: da li ste uopce ista objavili Objavio sam, da, ali moje područje nije filozofija, već povijest. Tomislav Dretar je napisao/la: i sto je najinteresantnije jednim cistim boljsevickim jezikom socrealizma i kvazifilozofije napadate Jurica jer analizira Kangrgu koji je jedan od nekoliko vrijednih filozofa u Hrvatskoj i to Srbin. Mislim da je to ono što Vama smeta. O Kangrgi je dovoljno rekao Ivica Lučić u svom izvrsnom tekstu: http://magazin.6yka.com/do/da,271Na to šovinističko smeće od čovjeka ne bih se više vraćao pa možemo završiti s ovim tekstom: http://www.poskok.info/index.php?option ... &Itemid=72Tomislav Dretar je napisao/la: Vi ste nacista: Opa, pjesnik se razmeće etiketama, pa nije valjda izbačen iz takta? Tomislav Dretar je napisao/la: 'Dragi moj, filozofija se ne dijeli na lijevu i desno vec filozofiju odjeljuje od onog sto filozofija nije. Da imate barem malo potrebnog znanja znali biste da se o filozofijifilozofira filozofskim jezikom, a ne politickim govorom (language) najnizeg reda vrijednosti. Dajte, prosim vas, nosite se u vrazju mater! [/b] Dragi pjesniče, veliki umjetniče, zar se tako spuštate na nisku razinu i vrijeđate u diskusiji? Velike li sramote, čuvajte ugled! P.S. Kada me već šaljete tamo (u vražju mater), pokažite mi gdje je to mjesto, pretpostavljam da Vi to znate jer ste se vjerojatno svojevremeno tamo pokupili iz bihaćkog kraja... To bi onda moralo biti negdje u blizini Belgije, ako dobro ciljam?  Citat: A kako se zove to što ste napisali i objavili, navedite referencu inače umuknite!
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|