HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 sij 2026, 19:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 191 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata
PostPostano: 04 ruj 2025, 12:05 

LeTdoS je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Ne budi lijen, gledam poginule svih specijalnih postrojbi HVa (Bojna Frankopan, Zrinski, Matija Vlačić, Ban Jelačić, Lakojurišna VP) koje su na kraju djelovale pod imenom 1. HGZ.

Ukupno 75 poginulih.

Zagreb 8
Tomislavgrad 7
Posušje 5
Ljubuški 5
Split 4
Livno 4
Šibenik 4
Imotski 3
Omiš 3
Sinj+Trilj 3
Slavonski Brod 2
Virovitica 2
Zadar 2
Široki Brijeg 2
Mostar 2 (1 musliman)
Grude 1
Sisak 1
Konjic 1
Karlovac 1
Čakovec 1
Osijek 1
Novska 1
Vojvodina 1
Čapljina 1
Kupres 1
Bosanska Dubica/Zagreb 1 (musliman)
Nijemac 1
Varaždin 1
Rijeka 1
Sarajevo 1
Koprivnica 1
Slovenac 1
Prnjavor 1
Glamoč 1

Prnjavor :D

Posušje i TG su baš HC

Imali smo dva sela u Prnjavoru. Ona pevaljka Indira Radić je iz Dragalovaca koji su bili naše selo.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 12:08 

Li Zongren je napisao/la:
LeTdoS je napisao/la:

Prnjavor :D

Posušje i TG su baš HC

Imali smo dva sela u Prnjavoru. Ona pevaljka Indira Radić je iz Dragalovaca koji su bili naše selo.

Znam znam, ali specijalac iz Prnjavora. Zanimljivo.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 12:09 

dudu je napisao/la:
Ne budi lijen, gledam poginule svih specijalnih postrojbi HVa (Bojna Frankopan, Zrinski, Matija Vlačić, Ban Jelačić, Lakojurišna VP) koje su na kraju djelovale pod imenom 1. HGZ.

Ukupno 75 poginulih.

Glamoč 1
Po KPI-ju poginulih u odnosu na popisan broj Hrvata, Glamoč je sigurno prvi, stotinjak Hrvata na popisu 1991 i jedan poginuli?
Je li u Glamoču uopće bilo ikakvo hrvatsko selo ili su to bili doseljeni zbog rada u šumariji i na sličnim poslovima?

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 12:10 

LeTdoS je napisao/la:

Zapravo Dragalovci su bili u Doboju, Kulaš je naše selo bilo u Prnjavoru.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 12:10 

LeTdoS je napisao/la:

Pa imao si i Dogse gdje ih je bilo od Posavine do Banja Luke pa do raznih dijelova Hrvatske.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 12:11 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Ukupno 75 poginulih.

Glamoč 1
Po KPI-ju poginulih u odnosu na popisan broj Hrvata, Glamoč je sigurno prvi, stotinjak Hrvata na popisu 1991 i jedan poginuli?
Je li u Glamoču uopće bilo ikakvo hrvatsko selo ili su to bili doseljeni zbog rada u šumariji i na sličnim poslovima?

Nijedno vecinski, ali bilo je par zaselaka čini mi se.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 12:57 

https://veterani-mompzvir-hvar.com/o-nama/

I Hvar je imao veliku mobilizaciju u usporedbi sa brojem stanovnika. Ono tipa svako deseti je bio u pričuvi.

Uz ovu postrojbu treba dodati i dobrovoljce. Isto kao Istra velik odaziv.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 14:05 

LeTdoS je napisao/la:

I Hvar je imao veliku mobilizaciju u usporedbi sa brojem stanovnika. Ono tipa svako deseti je bio u pričuvi.

Odaziv za kad? Za oluju? Svatko tko zna išta o ratu zna da se 1991 i 1995 ne mogu usporediti. Mi 1991 nismo ni imali vojsku. Nego policiju i dragovoljce. Više vrijedi braniteljskog statusa mjesec dana 1991 nego 8 mjeseci 1995.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 14:14 

Najprije, možda najbolje da ovo sve moderatori izbrišu ili prebace na prikladniju temu, ali na neke stvari se moram očitovati.

@P_P Prika, malo smiri tenzije. Živio sam 18 godina u Dubrovniku, a onda godinama u Zagrebu, a sada na relaciji ZG-ST i znam malo više o nekim stvarima, a moj otac je bio među onih 163. zbog kojih brigada nosi ime. Za tebe stvarno sumnjam da si iz Dubrovnika, jer da jesi, znao bi aktualnosti. Primjerice, pišeš o aktivnoj grupi iz Stare Mokošice, a oni su se ugasili. Znam što govorim i zašto – i sam sam bio u okej odnosima s M. sve do incidenta u bivšem S. na Vojnoviću, na Božić prije korone.

Dalje, da znaš, ime zračne luke nije prošlo lokalno već je progurano državnom instancom, i to iz sličnih razloga kao Tesla na eurima – radi kompleksa prema srpskim svojatanjima. I znaš li da su se Konavljani itekako pobunili protiv toga?

Još jedan ispravak – nije Ruđer bio doseljenik iz Hercegovine, nego samo njegov otac.

Isto tako, milijun puta ponovljena laž o 50% dinamovaca u Dubrovniku ne može postati istina. Dubrovnik nikad nije bio nogometni grad već prije svega vaterpolski. Upravo zbog “falsih” Dubrovčana i dinamovaca ta tradicija danas pomalo izumire, ali nedavno je opet bila završnica Divlje lige u kojoj i ja redovno nastupam. Ne znam je li znaš za divlju ligu i da se održava?

Dakle, ljudi su uglavnom simpatizirali sve hrvatske klubove u nogometu, ali pravi navijači su oduvijek bili hajdukovci. Grad se punio ljudima s područja bivše Dubrovačke Republike, koji su mahom Hajdukovci, pa tek onda Hercegovcima – i katolicima i pravoslavcima. Moj otac i njegova generacija su prvotno bili uz VK Jug, a u nogometu su simpatie gajili prema i Hajduku i Dinamu, prema Dinamu posebno šampionske 82. , prema jednom ili drugom više ili manje svatko prema svom ukusu. Ali poslije rata, nakon razočaranja u odnos Zagreba prema ostatku Hrvatske, svi su nastavili podržavati Hajduka. Kako bi rekli: “Zapamti sinko, vazda ti je potkošulja bliža od košulje.”

Zato, momak moj, još puno čitaj i obrazuj se, a nemoj se služit floskulama iz index komentara. Koliko god neki pokušavali od Dubrovnika napravit “Čapljinu na moru”, neće i ne može. Ali, zbog takvih uzusa i obrazaca ponašanja, može se dogodit da postane “Trebinje na moru”. (Disclaimer: nemam ništa protiv Čapljine, inače ne bih ni pisao ovdje, ali nije normalno ni da npr Čapljina bude “Dubrovnik na Neretvi”).

Pročitaj moje starije postove i o Šibeniku i o drugim temama pa će ti biti jasno. Nemoj bubetati bez veze. Dubrovnik je mali grad i ljudi znaju tko je tko. Kako sam jednom rekao velikom dinamovcu iz DBK S., kad je shvatio o čemu pričam, prestale su se neke stvari izgovarati naglas – jer ljudi ipak imaju i srama i obraza.

A tebi, “Boris Johnson”, samo poručujem da nisam budala. I da nikad ne pišeš na forumu ono što uživo ne bi mogao ponovit.

Ovdje sam da razbijam mitove, da normalno raspravljam i da kao sin čovjeka koji je četiri godine proveo na dubrovačkim ratištima istjeramo na čistac bunkeraše i neopravdano prozivane krajeve.

Ne morate me vezano za ovo više quotati, nema smisla laži mi prodavati. Nastavite molim vas temu onako kako sam naveo u uvodnom postu ove moje teme.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 14:37 

POPOVO_POLJE je napisao/la:
LeTdoS je napisao/la:

Odaziv za kad? Za oluju? Svatko tko zna išta o ratu zna da se 1991 i 1995 ne mogu usporediti. Mi 1991 nismo ni imali vojsku. Nego policiju i dragovoljce. Više vrijedi braniteljskog statusa mjesec dana 1991 nego 8 mjeseci 1995.

Samo sam poslao link za Hvarane. Ne aludiram na niti jedan tvoj post.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 14:45 

Vukan je napisao/la:
Najprije, možda najbolje da ovo sve moderatori izbrišu ili prebace na prikladniju temu, ali na neke stvari se moram očitovati.

@P_P Prika, malo smiri tenzije. Živio sam 18 godina u Dubrovniku, a onda godinama u Zagrebu, a sada na relaciji ZG-ST i znam malo više o nekim stvarima, a moj otac je bio među onih 163. zbog kojih brigada nosi ime. Za tebe stvarno sumnjam da si iz Dubrovnika, jer da jesi, znao bi aktualnosti. Primjerice, pišeš o aktivnoj grupi iz Stare Mokošice, a oni su se ugasili. Znam što govorim i zašto – i sam sam bio u okej odnosima s M. sve do incidenta u bivšem S. na Vojnoviću, na Božić prije korone.

Dalje, da znaš, ime zračne luke nije prošlo lokalno već je progurano državnom instancom, i to iz sličnih razloga kao Tesla na eurima – radi kompleksa prema srpskim svojatanjima. I znaš li da su se Konavljani itekako pobunili protiv toga?

Još jedan ispravak – nije Ruđer bio doseljenik iz Hercegovine, nego samo njegov otac.

Isto tako, milijun puta ponovljena laž o 50% dinamovaca u Dubrovniku ne može postati istina. Dubrovnik nikad nije bio nogometni grad već prije svega vaterpolski. Upravo zbog “falsih” Dubrovčana i dinamovaca ta tradicija danas pomalo izumire, ali nedavno je opet bila završnica Divlje lige u kojoj i ja redovno nastupam. Ne znam je li znaš za divlju ligu i da se održava?

Dakle, ljudi su uglavnom simpatizirali sve hrvatske klubove u nogometu, ali pravi navijači su oduvijek bili hajdukovci. Grad se punio ljudima s područja bivše Dubrovačke Republike, koji su mahom Hajdukovci, pa tek onda Hercegovcima – i katolicima i pravoslavcima. Moj otac i njegova generacija su prvotno bili uz VK Jug, a u nogometu su simpatie gajili prema i Hajduku i Dinamu, prema Dinamu posebno šampionske 82. , prema jednom ili drugom više ili manje svatko prema svom ukusu. Ali poslije rata, nakon razočaranja u odnos Zagreba prema ostatku Hrvatske, svi su nastavili podržavati Hajduka. Kako bi rekli: “Zapamti sinko, vazda ti je potkošulja bliža od košulje.”

Zato, momak moj, još puno čitaj i obrazuj se, a nemoj se služit floskulama iz index komentara. Koliko god neki pokušavali od Dubrovnika napravit “Čapljinu na moru”, neće i ne može. Ali, zbog takvih uzusa i obrazaca ponašanja, može se dogodit da postane “Trebinje na moru”. (Disclaimer: nemam ništa protiv Čapljine, inače ne bih ni pisao ovdje, ali nije normalno ni da npr Čapljina bude “Dubrovnik na Neretvi”).

Pročitaj moje starije postove i o Šibeniku i o drugim temama pa će ti biti jasno. Nemoj bubetati bez veze. Dubrovnik je mali grad i ljudi znaju tko je tko. Kako sam jednom rekao velikom dinamovcu iz DBK S., kad je shvatio o čemu pričam, prestale su se neke stvari izgovarati naglas – jer ljudi ipak imaju i srama i obraza.

A tebi, “Boris Johnson”, samo poručujem da nisam budala. I da nikad ne pišeš na forumu ono što uživo ne bi mogao ponovit.

Ovdje sam da razbijam mitove, da normalno raspravljam i da kao sin čovjeka koji je četiri godine proveo na dubrovačkim ratištima istjeramo na čistac bunkeraše i neopravdano prozivane krajeve.

Ne morate me vezano za ovo više quotati, nema smisla laži mi prodavati. Nastavite molim vas temu onako kako sam naveo u uvodnom postu ove moje teme.

Koji su se to Konavljani pobunili? Gdje je bila ta "pobuna" Konavljana. Neki komentar nekog Pere na fejsu je pobuna?

Bio je vatrepolski koliko i danas samo kad igra reprezentacija ili bitnije utakmice Juga. Pola gledatelja na bazenu budu rodbina Jugaša. Znam ja dobro za divlju ligu kao što rekoh ja sam rođen u Dubrovniku.

Pričali su mi stariji kako su za vrijeme Jugoslavije duž Vojnovića visile Dinamovke. Ja govorim za sam grad da je bilo 50:50 možda je napuhano ali 30% je bilo za Dinamo. Ponavljam grad, ništa Konavle ništa Primorje ništa Župa ništa otoci. Od Mokošice do Bosanke.

Valjda ti je problem što su mi majčini iz Hercegovine. Očeva strana je gradska familija koja nema rodbine izvan starog grada i konala. Nikad ja nebi pravio nikakvu Čapljinu od Dubrovnika. Dubrovnik treba biti svoj. Druga je stvar što ti povezaješ Dinamo s Hercegovinom. Pola Torcide Mokošice su ti prva,druga i treća generacija Hercegovaca iz Popova, Neuma, Stoca... valjda oni ne prave "Čapljinu na moru". Ti si kao ljevičari oni vole Hrvate iz BiH kad su poput Tomaševića, Jergovića, Seje Sexona... ako je desničar onda ne valja. Tako i tebi ako je iz za Hajduk onda je dobar a ako navija za Dinamo onda pravi "Čapljinu na moru".

Za ovo tvoje " otac mi krvario" mogu reć da je i moj i to ne samo otac , dunda mi je ranjenog nosio Cvijeto Antunović sa Srđa ali to je nebitno jer se rapravljam ja a ne moj otac ili moj dundo. Ja rata nisam vidio a nisi ni ti.

Adio. Nemam se potrebu raspravljati više.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 18:57 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Ukupno 75 poginulih.

Glamoč 1

Pokopan je u Osijeku, mogao sam ga staviti i pod Osijek gdje je završio škole, ali zbog zanimljivosti da je rođen u Glamoču stavio sam Glamoč.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 19:14 

dudu je napisao/la:
Vukovarci su bez premca, nakon što su se izvukli iz Vukovara kao dragovoljci dolaze u obranu Kupresa i onda tamo masovno pogibaju, Blagin sin Robert je na Kupresu poginuo, 15 Vukovarca s njim. Opet su išli direkt na tenkove jer kao nigdje prije i poslije Vukovara na Kupresu su tenkovi odlučili bitku.

slika

slika

S njima je poginuo i Pucko.
slika

AVE PUCKO
TORCIDA SIROMAŠNA

slika

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 21:39 

dudu je napisao/la:

Ukupno 75 poginulih.

Zagreb 8
Tomislavgrad 7
Posušje 5
Ljubuški 5
Split 4
Livno 4
Šibenik 4
Imotski 3
Omiš 3
Sinj+Trilj 3
Slavonski Brod 2
Virovitica 2
Zadar 2
Široki Brijeg 2
Mostar 2 (1 musliman)
Grude 1
Sisak 1
Konjic 1
Karlovac 1
Čakovec 1
Osijek 1
Novska 1
Vojvodina 1
Čapljina 1
Kupres 1
Nijemac 1
Varaždin 1
Rijeka 1
Sarajevo 1
Koprivnica 1
Slovenac 1
Prnjavor 1
Glamoč 1

33/75 (44%)

Herceg Bosno srce ponosno :tank :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 23:15 

PCM je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Ukupno 75 poginulih.

Zagreb 8
Tomislavgrad 7
Posušje 5
Ljubuški 5
Split 4
Livno 4
Šibenik 4
Imotski 3
Omiš 3
Sinj+Trilj 3
Slavonski Brod 2
Virovitica 2
Zadar 2
Široki Brijeg 2
Mostar 2 (1 musliman)
Grude 1
Sisak 1
Konjic 1
Karlovac 1
Čakovec 1
Osijek 1
Novska 1
Vojvodina 1
Čapljina 1
Kupres 1
Nijemac 1
Varaždin 1
Rijeka 1
Sarajevo 1
Koprivnica 1
Slovenac 1
Prnjavor 1
Glamoč 1

33/75 (44%)

Herceg Bosno srce ponosno :tank :herceg_bosna

19/75 Dalmacija

Dalmacija + HB skoro 70% . Isto interesantan podatak

Al najfascinantnije je koliko je velik postotak tu zapadne hercegovine+zavrsje

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2025, 23:45 

Zapravo istina je da je dosta tih iz specijalnih postrojbi HVa iz BiH poginulo u matičnim HVO postrojbama gdje su prišli kad se zaratilo sa Armijom BiH.
Naravno vode se kao poginuli pripadnici Zdruga, ali su uglavnom izginuli boreći se u sklopu brigade Kralj Tomislav, Bušića...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 191 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Inkvizitor i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: