|
|
Stranica: 6/8.
|
[ 191 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 10:56 |
|
|
Ceha je napisao/la: Novdan je napisao/la: Iz te knjige + anegdote i priče branitelja
Koliko znam u toj prvoj fazi Srbi ni nisu pružali jak otpor, a teritorij koji je HVO kontrolriao uglavnom i jesu hrvatska sela. Srpska sela na zapadu Dervente nisu zauzeta, nisu zauzeta ni srpska sela zapadno od Modriče, iako se usijecaju kao klin u HR prostor. U biti od srpskih sela zauzeto je samo ono što je u hrvatskom okruženju, između Broda i Odžaka i između Broda i Dervente. Tamo Srbi nisu ni mogli organizirati neku obranu ozbiljnu, s obzirom na malobrojnost i okruženost.
 Ovdje je prikaz hrvatske ofenzive; https://www.loc.gov/resource/g6841sm.gct00210/?sp=9A ovdje pada;  Otprilike se na ovom području ratovalo;  Ako pogledaš Derventu; Nitko normalan ne bi išao osvajati "zapadnoderventska" sela. Eventualno možda ova sjeverno od grada prema Savi. Jer ta sela su tu ubačena, nisu originalno dio općine, to je bila makinacija da bi općina postala miješana. I to pogotovo s količinom oružja koju smo 92. imali. Bilo je nekih namjera da se uzme Podnovlje, ali nisu naši uspili
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 10:58 |
|
|
Flamel je napisao/la: Kod Posavljaka (i ne samo kod njih) je problem bio u mentalitetu. Prevladavao je stav "Ako moje selo nije pod našom čizmom, neka ide sve u 3PM" . Nadam se da će ti odgovoriti Izumitelj i Noname01
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:00 |
|
|
Ceha je napisao/la: Nakon što su muslimanima Brčko, Šamac i Doboj šaptom pali u Posavini je bilo teže s*anje. Većina općina je miješana, Srbi su dovukli šest puta više snaga, tenkove, sve... A ovdje neki pričaju o izdajama.
Srbi su u 6. i 7. mjesecu imali golemi moral naspram našem, 2.5 puta više ljudi i 3.5 puta više tenkova Kasnije interes, organizacija i moral Srbima prema Brodu opada, ali i dalje je jači od našeg i tako gubimo Brod
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:01 |
|
|
zet je napisao/la: Cim sam vidio naslov ove teme znao sam da ce sve otici u kurac. Bolju temu ne bi BIA otvorila. Ja sam znao da ce odmah ekipa krenuti s gradacijom Hrvatstva, mi i vi, vasi i nasi, lijevi i desni, crni i crveni i sl. Purgerski pizdeki, medjimurski cigani, dubrovacki trubaduri, rijecke picke, krapinski pijanci i sl. Ovakve teme su kao bogom dane za izjebat i posvadjat sve u sekundi.
Ali ono sto meni ide nakurac je kad krene omalovazavanje hrvatskih ljudi iz razlicitih regija. Kad krene gradiranje tko je veci Hrvat, tko je malo manji, a tko je najmanji, a tko uopce nije Hrvat. "Mi i vi" kako bi rekao Ceha. Jebem ti ja takvo "mi i vi" domoljublje. Zato sam se uključio u temu s najboljom namjerom da nekako ublažim pljuvačinu na neke krajeve u RH, ali na kraju bolje da nisam. Umjesto da smirim bojište, ja sam pokrenuo još jedno. Možda najbolje da se cijela tema obriše
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:02 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Ceha je napisao/la:  Ovdje je prikaz hrvatske ofenzive; https://www.loc.gov/resource/g6841sm.gct00210/?sp=9A ovdje pada;  Otprilike se na ovom području ratovalo;  Ako pogledaš Derventu; Nitko normalan ne bi išao osvajati "zapadnoderventska" sela. Eventualno možda ova sjeverno od grada prema Savi. Jer ta sela su tu ubačena, nisu originalno dio općine, to je bila makinacija da bi općina postala miješana. I to pogotovo s količinom oružja koju smo 92. imali. Bilo je nekih namjera da se uzme Podnovlje, ali nisu naši uspili Da se riješio taj "dobojski špic", Posavina bi opstala, jer bi se utvrdili na obalama rijeke Bosne. Ali ići jurišati na utvrđene srpske bunkere u brdima, dok ima puškice, a protivnik tenkove je poprilično ludo. Načelno je u takvim prilikama bolje kopat rovove. Iako su Srbi to sve zasipali artiljerijom naveliko, u stilu ww1 i velikih bitaka ww2 na istočnom frontu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:03 |
|
|
Novdan je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Zato što su hosovce zavalili u Posavini. Posavina nije ni izdana ni prodana. Jedino su hosovci i izdani i prodani u Posavini i zato imaju pravo pričat. Kako misliš? Eto tako kako sam ti rekao.
_________________ Amsterdamske kurve plaču
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:05 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Ceha je napisao/la: Nakon što su muslimanima Brčko, Šamac i Doboj šaptom pali u Posavini je bilo teže s*anje. Većina općina je miješana, Srbi su dovukli šest puta više snaga, tenkove, sve... A ovdje neki pričaju o izdajama.
Srbi su u 6. i 7. mjesecu imali golemi moral naspram našem, 2.5 puta više ljudi i 3.5 puta više tenkova Kasnije interes, organizacija i moral Srbima prema Brodu opada, ali i dalje je jači od našeg i tako gubimo Brod Čudo je uopće što smo se u Posavini održali koliko jesmo, a ne nešto drugo. Pad Broda je posljedica prijašnjih zbivanja, Srbi su tu uvijek bili jači od nas, a naš elan je nakon ogromnih gubitaka južno od Broda poprilično pao. Za Brod je baš šteta, ali realno smo bili višestruko slabiji tu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:06 |
|
|
Novdan je napisao/la: zet je napisao/la: Cim sam vidio naslov ove teme znao sam da ce sve otici u kurac. Bolju temu ne bi BIA otvorila. Ja sam znao da ce odmah ekipa krenuti s gradacijom Hrvatstva, mi i vi, vasi i nasi, lijevi i desni, crni i crveni i sl. Purgerski pizdeki, medjimurski cigani, dubrovacki trubaduri, rijecke picke, krapinski pijanci i sl. Ovakve teme su kao bogom dane za izjebat i posvadjat sve u sekundi.
Ali ono sto meni ide nakurac je kad krene omalovazavanje hrvatskih ljudi iz razlicitih regija. Kad krene gradiranje tko je veci Hrvat, tko je malo manji, a tko je najmanji, a tko uopce nije Hrvat. "Mi i vi" kako bi rekao Ceha. Jebem ti ja takvo "mi i vi" domoljublje. Zato sam se uključio u temu s najboljom namjerom da nekako ublažim pljuvačinu na neke krajeve u RH, ali na kraju bolje da nisam. Umjesto da smirim bojište, ja sam pokrenuo još jedno. Možda najbolje da se cijela tema obriše Nema pljuvačine. Treba se istina znat. Sve te Istarske brigade nisu do koljena jednoj 127. Virovitičkoj. Čuvali liniju, nisu išlinu napadna djelovanja. Čučali u rovu i spavali po kućama. Njih 95%. I zato ne mogu biti svrstani u istu ravan sa drugim krajevima i brigadama koje su se krvavo borile.
_________________ Amsterdamske kurve plaču
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:11 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Novdan je napisao/la: Kako misliš?
Eto tako kako sam ti rekao. Hosovce i jesu poslali danas ih se riješe. To je općepoznato. Kako ih se riješiti na legalan način? Pošalji ih da izginu u Derventi i oko. Ali čuj lupanja 1102 po Davoru Marijanu što se tiče 103.HVO, a moj djed dignut 37.godište. Od 16 do 55 ili 60. Svatko za nešto zadužen.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:12 |
|
|
Ceha je napisao/la: Čudo je uopće što smo se u Posavini održali koliko jesmo, a ne nešto drugo. Pad Broda je posljedica prijašnjih zbivanja, Srbi su tu uvijek bili jači od nas, a naš elan je nakon ogromnih gubitaka južno od Broda poprilično pao. Za Brod je baš šteta, ali realno smo bili višestruko slabiji tu. Najviše je problema bilo upravo pri padu Broda te je on i najduže trajao, dok su Odžak, Modriča i Derventa šaptom pali Velik je problem bila promjena brigada na brodskom ratištu, rasap brigada i dezertiranje od 7-10. mjeseca 92 Najviše mi ide na živce kad trofazni likuju nad padom Posavine
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:13 |
|
|
|
Pa da.
Svaka čast svakom branitelju. Svaka čast svakom Hrvatu.
Mislim, kod mene u Zagrebu je Možemo na vlasti, a ti su yugo-kmečavci vjerojatno usporedivi s IDSom ili sličnim strankama. Samo Zagreb je bar glavni grad RH, tu mediji ne huškaju na separatizam ("samo" na anti-domoljublje).
Svatko je dao koliko je mogao. No ovakve "statistike" bi se trebale izbjegavati jer dovode do neželjenih rezultata, doslovce koliko Jadranki Kosor ima pojedino područje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:13 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42 Postovi: 8942 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Vukan je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Ni meni osobno nije jasno to guranje HOS-a, kao da si veći Hrvat ako nosiš onu beretku i HOS-ovu majicu. Zanimljivo je razmislit što bi tome mogao biti uzrok. Je li zabranjeno voće uvijek slađe? Jel u Hrvatskoj živ duh neoustaštva?
Mislim da se tu obilo o glavu hrvatskom društvu ignoriranje domovinskog rata kroz institucije i institucionalno obrazovanje, a ekstremne stvari onda isplivaju na površinu i budu zanimljivije, a u eri tik - toka i bombastičnije za prenijeti u formatu od par sekundi. to ti je dio jugoslavenskog nasljeđa "ma nemoj ba nacionalizam". i onda sve završi u krvi, ili kako ti kažeš ispliva ekstremno. a zapravo mora isplivati ekstremno, jer ono fino ne može sudjelovati u nečemu što ima epitet sramote.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:18 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Ceha je napisao/la:  Ovdje je prikaz hrvatske ofenzive; https://www.loc.gov/resource/g6841sm.gct00210/?sp=9A ovdje pada;  Otprilike se na ovom području ratovalo;  Ako pogledaš Derventu; Nitko normalan ne bi išao osvajati "zapadnoderventska" sela. Eventualno možda ova sjeverno od grada prema Savi. Jer ta sela su tu ubačena, nisu originalno dio općine, to je bila makinacija da bi općina postala miješana. I to pogotovo s količinom oružja koju smo 92. imali. Bilo je nekih namjera da se uzme Podnovlje, ali nisu naši uspili Upadali su naši tamo i digli su im i tenk u Podnovlju, ali bila su naređena i povlačenja. Da je bio neki jači interes riješili bi Podnovlje. Linija prema Podnovlju je kasnije puštena, prvo se HV izvukao par dana prije s tenkovima oko Bukovice, a kasnije je to sve popadalo u dan-dva. Izvučen je HV iz Bunara, Plehana, Bukovice itd i naređeno je povlačenje i HVO. Tjedan prije pada je već HV izvlačen iz Dervente, zadnji su izvučeni Brođani. A onda ti se sve urušava, a naravno da je bilo kasnije i onog palo moje selo, a i Hrvatska nije iskazala točan interes šta se tamo brani pa je dosta njih i otišlo. No eto moj stric je poginuo na potezu Bijelo Brdo-Kostreš-Gradac u 8.mjesecu, a to je rubni dio Dervente. Taj dan sigurno njih desetak od 103.Hvo pa do 105.HV. Akciju naredio osobno Petar Stipetić. On je u RH stručnjak, ali u Posavini je zbog njeg i takvih je izginulo previše
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:24 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Ceha je napisao/la: Čudo je uopće što smo se u Posavini održali koliko jesmo, a ne nešto drugo. Pad Broda je posljedica prijašnjih zbivanja, Srbi su tu uvijek bili jači od nas, a naš elan je nakon ogromnih gubitaka južno od Broda poprilično pao. Za Brod je baš šteta, ali realno smo bili višestruko slabiji tu. Najviše je problema bilo upravo pri padu Broda te je on i najduže trajao, dok su Odžak, Modriča i Derventa šaptom pali Velik je problem bila promjena brigada na brodskom ratištu, rasap brigada i dezertiranje na brodskom ratištu od 7-10. mjeseca 92 Najviše mi ide na živce kad trofazni likuju nad padom Posavine Jbg. bio je rat, dobili su i Srbi neke bitke. S obzirom na naoružanje, čudo je što toga nije bilo više. Ali nije tu bilo padanja šaptom, neki gradovi su i dvaput pali (Srbi osvojili, mi lupili kontru, Srbi lupili kontra-kontru). Jednostavno, pregazili su nas. Oni su se spremali za ovaj rat, sjećam se priče jedne cure iz Dervente, da je ispod grada bio prokopan novi grad. https://www.vecernji.hr/vijesti/za-pad- ... ni-1442716Modriča je pala 28. lipnja. Tu je vjerojatno bila uopće greška presjecati koridor. Derventa je pala nakon toga 4. srpnja. A 12. srpnja je pao Odžak. Jbg. pukle crte, trebalo je vremena da se i stabiliziraju.  20. lipnja je pao Johovac (prilazi Doboju) i tu se već vidjelo što se sprema, samo su Srbi nastavili prvo prema Modriči da stvore koridor, pa onda otišli na sjever.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:28 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42 Postovi: 8942 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Novdan je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Naprosto ne možeš reć da su se samo predali i otišli, unatoč tome što su se dezertiranja događala
Mobilizacija u Posavini je bila loša, većina vojnosposobnih muškaraca nije ratovala. To ne znači da znatan dio nije ratovao i dobrim dijelom izginuo. Nisam rekao da su SVI pobjegli i da NITKO nije pružao otpor. Mnogi jesu, ali većina nije.nije ni ovo korektno pisanje, i moglo bi se reći mit. konkretne brojke su uvijek najbolji podatak. sjećam se jedne rasprave na hkv portalu tamo nekad 2009. godine s jednim pripadnikom HV-a koji je pisao feljton o tome gdje je i kako je bilo. Isto se sve svodilo na neke generalne zaključke i dojmove. radilo se o optuživanju HVO-a da je dezertirao, a HV kao držao linije. ja bih isto volio vidjeti brojke. a što se tiče srednje bosne, uvijek je postojao helikopter za split za guzonje. ostala raja je branila svoje najmilije.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 11:39 |
|
|
|
Samo iz župe Bijelo Brdo je više mrtvih nego iz svih tih Istarskih brigada, ali vidim prosipa se priča o pobjeguljama i 1102 vojnika.
| Privitak/ci: |

f321e26f-1303-4523-b9e5-d3a8748bf3cb-scaled.jpeg [ 189.99 KiB | Pogledano 2337 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 13:10 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Upadali su naši tamo i digli su im i tenk u Podnovlju, ali bila su naređena i povlačenja. Da je bio neki jači interes riješili bi Podnovlje. Linija prema Podnovlju je kasnije puštena, prvo se HV izvukao par dana prije s tenkovima oko Bukovice, a kasnije je to sve popadalo u dan-dva. Izvučen je HV iz Bunara, Plehana, Bukovice itd i naređeno je povlačenje i HVO. Tjedan prije pada je već HV izvlačen iz Dervente, zadnji su izvučeni Brođani. A onda ti se sve urušava, a naravno da je bilo kasnije i onog palo moje selo, a i Hrvatska nije iskazala točan interes šta se tamo brani pa je dosta njih i otišlo. No eto moj stric je poginuo na potezu Bijelo Brdo-Kostreš-Gradac u 8.mjesecu, a to je rubni dio Dervente. Taj dan sigurno njih desetak od 103.Hvo pa do 105.HV. Akciju naredio osobno Petar Stipetić. On je u RH stručnjak, ali u Posavini je zbog njeg i takvih je izginulo previše Zašto je naređeno povlačenje kad su Derventa i Plehan pali? Jel bilo do manjka ljudstva ili? Znam da je recimo naših samo 20 u Johovcu branilo položaje Jel isto naređeno povlačenje u Modriči i Odžaku? Što se Stipetića tiče, njega se uzdiže više zbog njegove političke podobnosti u trećesiječanjskom režimu. Dovoljno je reć da su njegove zapovijedi često odbijali u Orašju, dok su se one recimo u Brodu pod muss prihvaćale
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 13:14 |
|
|
|
Stipetić je dobrim dijelom kriv za pad. Imati male snage, a napadati Modriče, umjesto ukopavanja Dervente...
Za ostalo, vjerojatno je naređeno povlačenje nakon pucanja linija...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 13:23 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Upadali su naši tamo i digli su im i tenk u Podnovlju, ali bila su naređena i povlačenja. Da je bio neki jači interes riješili bi Podnovlje. Linija prema Podnovlju je kasnije puštena, prvo se HV izvukao par dana prije s tenkovima oko Bukovice, a kasnije je to sve popadalo u dan-dva. Izvučen je HV iz Bunara, Plehana, Bukovice itd i naređeno je povlačenje i HVO. Tjedan prije pada je već HV izvlačen iz Dervente, zadnji su izvučeni Brođani. A onda ti se sve urušava, a naravno da je bilo kasnije i onog palo moje selo, a i Hrvatska nije iskazala točan interes šta se tamo brani pa je dosta njih i otišlo. No eto moj stric je poginuo na potezu Bijelo Brdo-Kostreš-Gradac u 8.mjesecu, a to je rubni dio Dervente. Taj dan sigurno njih desetak od 103.Hvo pa do 105.HV. Akciju naredio osobno Petar Stipetić. On je u RH stručnjak, ali u Posavini je zbog njeg i takvih je izginulo previše Zašto je naređeno povlačenje kad su Derventa i Plehan pali? Jel bilo do manjka ljudstva ili? Znam da je recimo naših samo 20 u Johovcu branilo položaje Jel isto naređeno povlačenje u Modriči i Odžaku? Što se Stipetića tiče, njega se uzdiže više zbog njegove političke podobnosti u trećesiječanjskom režimu. Dovoljno je reć da su njegove zapovijedi često odbijali u Orašju, dok su se one recimo u Brodu pod muss prihvaćale Pa ja znam samo iz priča, ali naređeno je povlačenje na drugu crtu i prema drugoj crti. Što se tiče HV-a, to treba upitati glavni stožer HV-a zašto se od 25.6.1992. izvlači HV postupno. Nisu Srbi probili nigdje prvih dana i dobro su ga nabrali kada su naletjeli na dobro utvrđeno i otpor. Koliko znam iz Modriče je izvučen HV, a zamjenska brigada s ojačanom bojnom nije ušla u smjenu. Moj stric je išao i do Ritešića i Kotorskog ili gdje već na sami rub. Odandje su muslimani pobjegli i prvo bili kod mosta, a kasnije pušteni na stadion u SB. Po priči tamo nisu imali nijedan iskopan rov nego se skrivali iza šljiva kao zaklon, većina ih kasnije nabrala prema Savi. Ali to je još sve bilo još dok su naši tamo dobro stajali, bar mislim. No bilo je svega, ali pričati da nisu ljudi htjeli i da ih je bilo nedovoljno je jednostavno smiješno. No oklopa ni protuoklopa nije bilo. HV uđe s tenkovima tako isto i izađe na odmor, a o brojnosti naspram srpskih ni ne treba.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 14:29 |
|
|
Vukan je napisao/la: Mnogima od nas su očevi bili poslani na obuku u Pulu i u sjećanju mi je ostala anegdota koju su pričali. Naime, boksačka legenda Mate Parlov je držao kafić u Puli kojem je na ulazu stajalo ''Psima i gardistima ulaz zabranjen!''
Ima li tko da tu priču potvrdi ili je to jedna lovačka priča tada mladih momaka.| Ne mogu reći je li istinita, osobno ne vjerujem, ali zašto si uzeo za primjer Imoćanina Matu Parlova? Bilo je tad još možda 50 kafića kojima su vlasnici bili domaći.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 14:32 |
|
|
|
Mate Parlov je mentalno bio Jugos, nema nikakve veze što je Imoćanin.
I Stipe Šuvar je bio.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 15:03 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Mate Parlov je mentalno bio Jugos, nema nikakve veze što je Imoćanin.
I Stipe Šuvar je bio. I Veljko Kadijević. Nisu Imoćani bili podzastupljeni u tom režimu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 18:38 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Ceha je napisao/la: A gle, da ste oko nekih stvari drugačiji od nas, jeste. Po mom ukusu ste oko nekih stvari malo preliberalni, npr. kad naziv grada Pule u dokumentima na hrvatskom, nije samo hrvatsko ime, već hrvatsko-talijansko (Pula-Pola) i slične stvari.
Nema tu priče o nikakvom oslobođenju, takvi ste kakvi jeste, kod vas je IDS lokalni HDZ i to je to.
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Gdje si se ti našao uvrijeđen? Ako iko piskara, piskaraš ti. Fino sam te pitao da nam objasniš to veličanje Istrijana. Eto reci nam da čujemo. Gdje su bili i zbog čega su posebni? Imoćani su za njih izmislili svijet što se tiče domovinskog rata. Zadužili su nas sve redom da ih veličamo dok smo živi. Ovo ti je jednostavno tako. Ti što si se našao uvrijeđen i digao nos bez veze do tebe je. Kakva Istra, gdje su oni bili osim što su naši imali obuku gore? Kakva mitomanija  I ja sam isto popušio tu čuvenu istarsko-kvarnersku takiju, dok nisam dublje ušao u meritum stvari. Imotska krajina pa pet redova praznoSvaka čast imoćanima ali daleko na prvom mjestu su Vukovarci. Muda do poda, hrabrost na granici ludosti. Ti su deratizirali četnika i JNA štetočina kao nitko. Jedna slabo naoružana brigada protiv 2 korpusa. ( svaki 30k ljudi) Mogli su se povući i pobjeći , grad je okružen tek zadnjih cca mjesec dana . A ostali su i tukli su se do kraja. A grad su branile samo ZNG, nije tamo ni ustrojen HV osim na papiru
_________________ ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⠀⠀🟥⬜🟥
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 18:47 |
|
|
Vukan je napisao/la:
Već '92. je druga priča i većina se ljudi odazivala na pozive rekao bih.
Ne znam uopće gdje bih tražio točne brojke.
Recimo indikativno je da je dubrovačka brigada dobila ime 163. po broju ljudi koji su 6.12.1991. bili na prvoj crti. Ako uzmemo u obzir da je u toj brojci bilo i ljudi sa strane (ne koliko ponekad rugalački znaju govoriti) - Omišana, Imoćana i Hercegovaca te da je Dubrovnik imao 50. 000 stanovnika, brojka se čini mizerna.
| Ne kažu bezveze di si bio 91. a ne 92. ili 93. godine. Kad je JNA krenula na Hrvatsku policija i Zbor narodne garde, tih 40-50k momaka diljem Hrvatske su spasili državu od propasti. Ti dragovoljci su posebna "kasta" i nikad nih se nije trebalo trpat s ostalima. Zenge su riskirali pasolutno sve, da je Hrvatska propala osveta prema njima i njihovim obiteljima bi bila strašna. Kad je 92. Hrvatska priznata i kad su svi vidjeli da će nešto od tog svega biti onda je bilo lakše odazvati se. Dok je 91. jako puno njih kalkuliralo i "ne bi se štel mešat"
_________________ ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⠀⠀🟥⬜🟥
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 18:55 |
|
|
weasel je napisao/la: Zapadni je napisao/la:
I ja sam isto popušio tu čuvenu istarsko-kvarnersku takiju, dok nisam dublje ušao u meritum stvari.
Imotska krajina pa pet redova prazno
Svaka čast imoćanima ali daleko na prvom mjestu su Vukovarci. Muda do poda, hrabrost na granici ludosti. Ti su deratizirali četnika i JNA štetočina kao nitko. Jedna slabo naoružana brigada protiv 2 korpusa. ( svaki 30k ljudi) Mogli su se povući i pobjeći , grad je okružen tek zadnjih cca mjesec dana . A ostali su i tukli su se do kraja. A grad su branile samo ZNG, nije tamo ni ustrojen HV osim na papiru Većina je 91-e branila svoj kućni prag. Tako da nije bilo realno za očekivati da će netko iz Istre ili Međimurja ići masovno ginuti par stotina km dalje. Naravno da je bilo i tog, ali ne toliko(tigrovi, Varaždinci, Našičani itd) Zato najviše poginulih i imaju mjesta koja su bila direktno na udaru snaga. Kad ti je rat na kućnom pragu moraš biti dragovoljac, htio ti to ili ne.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: Inkvizitor i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|