HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 sij 2026, 08:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 191 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata
PostPostano: 21 kol 2025, 10:14 

Izumitelju, jesi li bio na ličkom ratištu?

Cijelo vrijeme ih prozivaš da ih je bilo malo na dubrovačkom ratištu, a sami tvrde da su tamo samo neki vodovi sudjelovali, kao i u Maslenici. Dakle tvrdiš isto što i oni.

Oni su ratovali na području Like. Misliš da ih je tamo bilo 5%, a ostalih 95% u Istri?

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:14 

Ne znam koji mi kurac ovo treba samo se unervozim. Ljudi čitaju knjige pa meni sole pamet. Nikad nisam otišao u Posavinu nakon rata a zvali su me neki ljudi 100 puta. Tu su se vodile jebene borbe, strašni ljudi i borci. Kada pročitam ove gluposti o bježanju i da se ljudi nisu borili, doslovno mi slabo dođe. Nisam vidio većih i luđih boraca od onih u Posavini 1992.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:17 

Izumitelj iz Livna je napisao/la:
Ne znam koji mi kurac ovo treba samo se unervozim. Ljudi čitaju knjige pa meni sole pamet. Nikad nisam otišao u Posavinu nakon rata a zvali su me neki ljudi 100 puta. Tu su se vodile jebene borbe, strašni ljudi i borci. Kada pročitam ove gluposti o bježanju i da se ljudi nisu borili, doslovno mi slabo dođe. Nisam vidio većih i luđih boraca od onih u Posavini 1992.

Ja mislim da je problem u tome što ti kao vojnik vidiš borce s kojima si okružen. Koliki broj od 30 tisuća vojnosposobnih Hrvata s tog dijela Posavine su bili ti ludi borci? Koliki? Par tisuća? Ti u Derventi nisi vidio tisuće Posavljaka koji su već dali petama vjetra i otišli u RH. O tome se radi. Nisam te htio živcirati i oprosti ako si zbilja branitelj, skidam kapu.

Vjerojatno ste u pravu i ti i Marijan. Samo ti gledaš sliku tvoje postrojbe na konkretnim položajima, a on gleda statistike cijelog ratišta.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:19 

Novdan je napisao/la:
Izumitelju, jesi li bio na ličkom ratištu?

Cijelo vrijeme ih prozivaš da ih je bilo malo na dubrovačkom ratištu, a sami tvrde da su tamo samo neki vodovi sudjelovali, kao i u Maslenici. Dakle tvrdiš isto što i oni.

Oni su ratovali na području Like. Misliš da ih je tamo bilo 5%, a ostalih 95% u Istri?

Koga ja prozivam? Nedao dragi Bog da prozivam tu ekipu sa južnog bojišta. Oni su tih 5% kojim skidam kapu i koji su svigdje išli. Bio sam u Gospiću. De ti meni reci za tu Liku. Jesi išli u napadna djelovanja?

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:24 

Novdan je napisao/la:

Ja mislim da je problem u tome što ti kao vojnik vidiš borce s kojima si okružen. Koliki broj od 30 tisuća vojnosposobnih Hrvata s tog dijela Posavine su bili ti ludi borci? Koliki? Par tisuća? Ti u Derventi nisi vidio tisuće Posavljaka koji su već dali petama vjetra i otišli u RH. O tome se radi. Nisam te htio živcirati i oprosti ako si zbilja branitelj, skidam kapu.

Vjerojatno ste u pravu i ti i Marijan. Samo ti gledaš sliku tvoje postrojbe na konkretnim položajima, a on gleda statistike cijelog ratišta.

Pa bilo ih je dosta. Puno više nego nas sa strane. Znaš ti koliko je srba bilo tad i šta su sve imali? Ja sam sa par ljudi otišao do žarkovog polja. Kad sam vidio šta su dovukli presjeklo me da sam odmah morao srat. Jedva se vratili nazad, noge me izdale. Nisam vidio ljude koji su otišli ali sam vidio ljude koji su ostali i to mi je dovoljno. Sutra kad bi zagužvalo i kad bi znao da bi isto bilo, opet bi išao i sve ponovio. Ti ljudi i borci su druga dimenzija a bio sam svugdje.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:24 

Novdan je napisao/la:
estoyAqui je napisao/la:
Odakle ti podaci za malu mobilizaciju u Posavini?

Iz te knjige + anegdote i priče branitelja

estoyAqui je napisao/la:
Ja znam samo da su u Posavini naši imali velikih uspjeha u početku, posebno ofanzivom 8.5 na Derventskom ratištu i 20.5 na Modričkom ratištu
Kasnije dolazi do velikih rasapa prvo pod pritiskom srpskih napada(u Modriči općina pada za 4 dana) i metodama odmaranja brigada. Isto tako dolazi do dezertiranja nakon što padne mjesto od kud vojnici dolaze

Koliko znam u toj prvoj fazi Srbi ni nisu pružali jak otpor, a teritorij koji je HVO kontrolriao uglavnom i jesu hrvatska sela. Srpska sela na zapadu Dervente nisu zauzeta, nisu zauzeta ni srpska sela zapadno od Modriče, iako se usijecaju kao klin u HR prostor. U biti od srpskih sela zauzeto je samo ono što je u hrvatskom okruženju, između Broda i Odžaka i između Broda i Dervente. Tamo Srbi nisu ni mogli organizirati neku obranu ozbiljnu, s obzirom na malobrojnost i okruženost.

slika

Ovdje je prikaz hrvatske ofenzive; https://www.loc.gov/resource/g6841sm.gct00210/?sp=9

A ovdje pada;
slika

Otprilike se na ovom području ratovalo;
slika

Ako pogledaš Derventu;
slika
Nitko normalan ne bi išao osvajati "zapadnoderventska" sela.
Eventualno možda ova sjeverno od grada prema Savi.
Jer ta sela su tu ubačena, nisu originalno dio općine, to je bila makinacija da bi općina postala miješana.
I to pogotovo s količinom oružja koju smo 92. imali.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:27 

Nakon što su muslimanima Brčko, Šamac i Doboj šaptom pali u Posavini je bilo teže s*anje.
Većina općina je miješana, Srbi su dovukli šest puta više snaga, tenkove, sve...
A ovdje neki pričaju o izdajama.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:29 

Ceha je napisao/la:

Pa tko priča? Pričaju skoro svi Posavljaci koje sam ikada upoznao! Osim Posavljaka, nisam čuo nikoga da priča o tome, osim maloumnih pravaša i antituđmanovski nastrojenih jugoslavena.

Posavino ostala si pusta, prodala te kriva usta. Jel tako pjevaju Posavljaci?

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:31 

Ceha je napisao/la:

Nakon što su muslimanima Brčko, Šamac i Doboj šaptom pali u Posavini je bilo teže s*anje.
Većina općina je miješana, Srbi su dovukli šest puta više snaga, tenkove, sve...

Ma kakve izdaje. Kažem ti kad sam vidio u Žarkovom ili Živkovom polju zaboravio sam jebiga, koliko su tenkova i tehnike dovukli doslovno sam povratio. Nema kraja. Gledaš i misliš da sanjaš. Kod nas puške na ramenima.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:33 

Novdan je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Pa tko priča? Pričaju skoro svi Posavljaci koje sam ikada upoznao! Osim Posavljaka, nisam čuo nikoga da priča o tome, osim maloumnih pravaša i antituđmanovski nastrojenih jugoslavena.

Pravaši imaju pravo pričat o izdaji. Doslovno zavaljeni. Ja sam drugi put otišao sa hosovcima u Posavinu.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:33 

Ceha s ovim si samo potvrdio što sam rekao. Nisam rekao da je trebalo ići na zapad Dervente, nego kažem da su zauzeli samo ono gdje otpora nije ni bilo ili je bio malen. Za razliku od Dervente, sela zapadno od Modriče bi bilo korisno zauzeti jer time Plehan ne bi bio klin okružen s 3 strane. Ali nije bilo snage, jasno. Poanta je bila da držanje teritorija koji je bio ionako hrvatski + malo srpskih sela koja su okružena Hrvatima nije dokaz velike snage i organiziranosti HVO Posavine

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:36 

Ma kakve izdaje. Kažem ti kad sam vidio u Žarkovom ili Živkovom polju zaboravio sam jebiga, koliko su tenkova i tehnike dovukli doslovno sam povratio. Nema kraja. Gledaš i misliš da sanjaš. Kod nas puške na ramenima.

Novdan je napisao/la:

Pravaši imaju pravo pričat o izdaji. Doslovno zavaljeni. Ja sam drugi put otišao sa hosovcima u Posavinu.

Je li onda Posavina izdana ili nije? Zašto Dobroslav Paraga ima pravo pričati da je Posavina izdana, ako nije?

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:40 

Novdan je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Pa ti si osoba koja je uvela priču o Posavini na temu mobilizacija po regijama za vrijeme DRa?
Ti si rekao da je jedan od uzroka pada slaba mobilizacija i nevoljkost domaćih za borbu.

Što se tiče Posavljaka, sudeći po raspravama po netu takvi bi trebali biti teška manjina.
Doduše poprilično glasna, ali...

Dio Posavine kojeg je držao HVO i koji nije danas u PŽu je cca Brod, Derventa (sa sjevernodobojskim selima) i središnja Modriča.
I mikoopćina Vukosavlje u RSu, koja je nastala nakon rata.
To su tri-četiri općine sveskupa.
U Modriči su Hrvati bili najmalobrojniji od sva tri naroda (a i nalazila se direktno na srpskom koridoru), a u Brodu i Derventi je bilo pola-pola, iako je bio poprilično kompaktan skup hr. naselja na cesti Brod-Doboj, jedino što je bio okružen s tri strane sa Srbima. Malo veća enklava, dublji mostobran.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:41 

Ceha je napisao/la:

Pa da.

Da se još ne priča o tome kako su muslimani prijetili sankcijama u UNu, ako se HV ne povuče iz Posavine.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:41 

Cim sam vidio naslov ove teme znao sam da ce sve otici u kurac. Bolju temu ne bi BIA otvorila. Ja sam znao da ce odmah ekipa krenuti s gradacijom Hrvatstva, mi i vi, vasi i nasi, lijevi i desni, crni i crveni i sl. Purgerski pizdeki, medjimurski cigani, dubrovacki trubaduri, rijecke picke, krapinski pijanci i sl. Ovakve teme su kao bogom dane za izjebat i posvadjat sve u sekundi.

Svaki covjek svugdje u svijetu, najzesce se bori kad brani svoj zivot, svoju obitelj i svoju kucu. Tako je bilo i tako ce biti dok je svijeta i vijeka. Naravno da Istrijani nisu dali istu zrtvu kao Posavljaci ili Hrvati sredisnje Bosne. Nisu ni purgeri. Niti su Samoborci dali isti obol kao Vukovarci, iako ih znam dosta poginulih u ratu, Itd. To nitko ne tvrdi, zao mi je sto se Izumitelj zapalio i konstruirao svasta iz javne informacije koji nisam ja izmislio, ali sto mu ja tu mogu.

Ali ono sto meni ide nakurac je kad krene omalovazavanje hrvatskih ljudi iz razlicitih regija. Kad krene gradiranje tko je veci Hrvat, tko je malo manji, a tko je najmanji, a tko uopce nije Hrvat. "Mi i vi" kako bi rekao Ceha. Jebem ti ja takvo "mi i vi" domoljublje.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:42 

Kod Posavljaka (i ne samo kod njih) je problem bio u mentalitetu. Prevladavao je stav "Ako moje selo nije pod našom čizmom, neka ide sve u 3PM" .

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:43 

Zaboravio sam selo morat ću prokopat malo da saznam. Palo sve, nas par ostalo izvlačimo se prema Savi a u selu žestoko udara. U selu par hosovaca bore se i neće u povlačenje. Pitamo ih koliko ih je. Desetak. Govore da su svi otišli a oni su odlučili ostat. Zato HOS. Zato volim i poštujem hos. Govorimo im da idu sa nama da je sve palo. Odbijaju i ostaju u selu da se bore. Saznat ću koje je to mjesto bilo.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:45 

Novdan je napisao/la:

Je li onda Posavina izdana ili nije? Zašto Dobroslav Paraga ima pravo pričati da je Posavina izdana, ako nije?

Zato što su hosovce zavalili u Posavini. Posavina nije ni izdana ni prodana. Jedino su hosovci i izdani i prodani u Posavini i zato imaju pravo pričat.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:46 

Novdan je napisao/la:
Ceha s ovim si samo potvrdio što sam rekao. Nisam rekao da je trebalo ići na zapad Dervente, nego kažem da su zauzeli samo ono gdje otpora nije ni bilo ili je bio malen. Za razliku od Dervente, sela zapadno od Modriče bi bilo korisno zauzeti jer time Plehan ne bi bio klin okružen s 3 strane. Ali nije bilo snage, jasno. Poanta je bila da držanje teritorija koji je bio ionako hrvatski + malo srpskih sela koja su okružena Hrvatima nije dokaz velike snage i organiziranosti HVO Posavine

Pa u svakom ratu se uvijek zauzima ono što se može.
Ili kako se može reći, što je "lakše".

Pogledaj reljef;
https://www.google.com/maps/place/Modri ... FQAw%3D%3D
Ova sela "Dobojskog špica" su bila četnički bunkeri na planini.
Podnovlje i slično.
A ista priča je i sa zapadnomodričkim selima.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... on_map.png

https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 32/18.2826
Pogledaj kako idu ceste...

Po meni je tu bila greška i ići zauzimati Modriču i pokušavati presjeći Koridor, a kamoli još pokušavati puškama zauzeti dobro utvrđene srpske bunkere zapadno od grada.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:49 

zet je napisao/la:
Cim sam vidio naslov ove teme znao sam da ce sve otici u kurac. Bolju temu ne bi BIA otvorila. Ja sam znao da ce odmah ekipa krenuti s gradacijom Hrvatstva, mi i vi, vasi i nasi, lijevi i desni, crni i crveni i sl. Purgerski pizdeki, medjimurski cigani, dubrovacki trubaduri, rijecke picke, krapinski pijanci i sl. Ovakve teme su kao bogom dane za izjebat i posvadjat sve u sekundi.

Svaki covjek svugdje u svijetu, najzesce se bori kad brani svoj zivot, svoju obitelj i svoju kucu. Tako je bilo i tako ce biti dok je svijeta i vijeka. Naravno da Istrijani nisu dali istu zrtvu kao Posavljaci ili Hrvati sredisnje Bosne. Nisu ni purgeri. Niti su Samoborci dali isti obol kao Vukovarci, iako ih znam dosta poginulih u ratu, Itd. To nitko ne tvrdi, zao mi je sto se Izumitelj zapalio i konstruirao svasta iz javne informacije koji nisam ja izmislio, ali sto mu ja tu mogu.

Ali ono sto meni ide nakurac je kad krene omalovazavanje hrvatskih ljudi iz razlicitih regija. Kad krene gradiranje tko je veci Hrvat, tko je malo manji, a tko je najmanji, a tko uopce nije Hrvat. "Mi i vi" kako bi rekao Ceha. Jebem ti ja takvo "mi i vi" domoljublje.

Oprosti, nije mi bila namjera nikoga uvrijediti.

Jbg. oko Istre je poprilično dugo vremena bila priča o raznoraznim autonomijama, dole je IDS i slične antidržavne stranke, zato i takva reakcija.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:51 

zet je napisao/la:

To od mene nikad nećeš čut. To ‘mi, vi’

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:52 

Hrvatsku su obranili Bosnjaci sa 100% mobilizacijom i Srbi, oficiri iz JNA, a HOSovci i legionari su samo rusili identitet antifasisticke Hrvatske koja je pobijedila pod petokrakom zvijezdom.

Posavci i Hercegovci su samo bjezali i pljackali prave Hrvate u Hrvatskoj. Sram ih bilo.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:55 

Gavra Kačanski je napisao/la:
Hrvatsku su obranili Bosnjaci sa 100% mobilizacijom i Srbi, oficiri iz JNA, a HOSovci i legionari su samo rusili identitet antifasisticke Hrvatske koja je pobijedila pod petokrakom zvijezdom.

Posavci i Hercegovci su samo bjezali i pljackali prave Hrvate u Hrvatskoj. Sram ih bilo.

Dajte mu ban

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:56 

Novdan je napisao/la:

Zato što su hosovce zavalili u Posavini. Posavina nije ni izdana ni prodana. Jedino su hosovci i izdani i prodani u Posavini i zato imaju pravo pričat.

Kako misliš?

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 10:56 

Novdan je napisao/la:
Tigrovi, Gromovi, Pume, Hosovci, specijalna policija, gardijske bojne, zdrug… Kakva Istra? Pa evo neka mi netko objasni ja ću se ovdje ispričati. Prošao sam dosta terena

Ako si prošao dosta terena, onda bi morao znati jednu stvar. U zadnje vrijeme se na sve strane gura taj HOS. Staviti u istu rečenicu hosovce s gardistima i specijalcima je pogrešno. Čak su i Ante Nazor i mnogi drugi prosvjedovali protiv prekomjernog guranja HOS-a. Pogledaj Thompsonove koncerte, skoro svi imaju HOS, a malo tko HV ili HVO. Kroz HOS je prošlo maksimalno 3 tisuće ljudi od kojih većina i nije bila značajna vojnički, osim nekih tipa 9 bojna.

Koliko je ono HOS-ovaca bilo u Vukovaru? 58 je li?

Druga stvar, HOS-ovci već od prosinca 1991 prelaze u HV. Najbolji dio naravno u u gardijske postrojbe.

Da sumiramo:

1. HOS je imao malo pripadnika
2. HOS je vrlo kratko postojao

Ne treba podcijeniti, ali ni precijeniti njihov doprinos. Danas se jako, jako, jako, jako precjenjuje njihov doprinos.

I cijelo vrijeme tupiš da netko gura Istrijane u prvi plan. Nikada u životu to nisam čuo do sada. To što je neki portal usput spomenuo da su imali najviši odaziv nije guranje u prvi plan.

Trebao bi znati i da je u svim krajevima bilo boraca i neboraca. A ako ćemo baš govoriti o podacima, Davor Marijan tvrdi da je kroz derventsku brigadu HVO prošlo oko 1100 ljudi (naveo je točan broj, mislim 1102, pišem po sjećanju). Od toga možda i većina nije borbe vidjela. Naravno danas im udruga tvrdi da ih je bilo 4700... upravo smo na taj način i došli do 500 tisuća branitelja. Često se događalo da je na nekom položaju na papiru određen broj ljudi, ali na terenu ih nema niti 10% od popisanih. Dakle Dervenćani, a i općenito Posavljaci, imali su slabu mobilizaciju i borbenost, čast manjini. Isto važi i za Mostar gdje je HVO raspolagao s puno manje ljudi nego bi realno trebao. Zato je Posavina bila puna vojnika iz cijele RH, a ako si prošao ratišta, sigurno znaš da je u Mostaru bilo boraca iz gardijskih brigada HV-a. Nije velik broj kao što tvrdi muslimanska propaganda, ali doprinos im je značajan. Kao i npr. u Uskoplju

A Žepče, Lašvanska dolina i Kiseljak su priča za sebe. To su bile ENKLAVE iz kojih je bilo jako teško bježati i zato je tamo bilo lakše mobilizirati.

Ja sam inače uvijek prvi kada treba braniti Hrvate iz BiH, ali stanimo više na loptu.

A što se tiče domoljuba cehe i dudua, ne znam koji je točno od njih dvojice izjavio otvoreno da ne bi nikada sudjelovao u ratu, zato što je to posao PROFESIONALACA. Mislim da je to rekao dudu, a ceha je rekao da je protiv vojnog roka jer vojska treba služiti narodu, a ne narod vojsci.

No s druge strane je bitno da u paintu crtaju granice Velike Hrvatske i pričaju o osveti u Bugojnu i drugdje. Dakle šaljete druge ljude, tuđe sinove da ginu, a vi huškate. Takvi huškači bi trebali ići u PRVIM REDOVIMA da pokažu da zaista stoje iza toga, a ovi čak i otvoreno odbijaju ideju da ratuju osobno. Čak ni ne glume da bi ratovali.

Evo vidiš kako lupaš ti i Davor Marijan kada su u Derventi bili dignuti svi pa i moj djed 37. godište. Dervenćana je najviše poginulo poslije Vukovaraca, a nisu bili strijeljani. HVO, HV, HOS itd. Od tigrova, 3.bojne, 1.bojne 3.gardijske, neki su kasnije u 5.završili, 108.HV itd. Što se tiče mimo HVO

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 191 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: