|
|
Stranica: 4/8.
|
[ 191 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 08:46 |
|
|
Novdan je napisao/la: Vukan je napisao/la: Mnogima od nas su očevi bili poslani na obuku u Pulu i u sjećanju mi je ostala anegdota koju su pričali. Naime, boksačka legenda Mate Parlov je držao kafić u Puli kojem je na ulazu stajalo ''Psima i gardistima ulaz zabranjen!''
Ima li tko da tu priču potvrdi ili je to jedna lovačka priča tada mladih momaka.
Nadalje, Zadar nosi zvono kao ''bežigrad'', iako sam stekao dojam da nije ništa gori po tom pitanju bio od drugih gradova, primjerice Dubrovnika.
U postotku je mali broj ljudi zaista dragovoljno odlučio uzeti pušku, opet su se tu Imoćani dokazali na oba ratišta.
Već '92. je druga priča i većina se ljudi odazivala na pozive rekao bih.
Ne znam uopće gdje bih tražio točne brojke.
Recimo indikativno je da je dubrovačka brigada dobila ime 163. po broju ljudi koji su 6.12.1991. bili na prvoj crti. Ako uzmemo u obzir da je u toj brojci bilo i ljudi sa strane (ne koliko ponekad rugalački znaju govoriti) - Omišana, Imoćana i Hercegovaca te da je Dubrovnik imao 50. 000 stanovnika, brojka se čini mizerna.
Ovo kaže umjetna inteligencija:
| Kategorija | Procjena / podatak | | ------------------------------------ | ---------------------------------------- | | Ukupno stanovništvo Dubrovnika 1991. | oko 71.419 | | Muška populacija (procjena) | oko 24 000–25 000 | Vojno sposobni muškarci (pro forma) | okvirno 10 000–15 000 (nepotvrđeno) | | Branitelji / vojska u opsadi | 480 → ≈1 000 (kraj 1991.) | | Branitelji studeni 1991. | 962 ljudi (uključuje domace i pristigle) | | Branitelji 1. prosinca 1991. | 881 | Ovo za Dubrovnik je, koliko znam, istina. Ne znam to iz neke literature, nego iz priča samih branitelja. Jako malo su išli u rat,možda i najmanje od svih Hrvata iz cijele RH I BIH, a postoje i urbane legende da su na branitelje gledali s omalovažavanjem. U Dubrovnik se nije moglo jer su nas šicali sa golubovog kamena. Tu su bili i ti tvoji Istrijani, onih 5%, uvijek isti. Onih ostalih 95% drkali kurac čitav rat po Istri. Samo da se zna.
_________________ Amsterdamske kurve plaču
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 08:52 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: U Dubrovnik se nije moglo jer su nas šicali sa golubovog kamena. Tu su bili i ti tvoji Istrijani, onih 5%, uvijek isti. Onih ostalih 95% drkali kurac čitav rat po Istri. Samo da se zna. U Dubrovniku je bilo boraca iz cijele Hrvatske, najmanje iz Dubrovnika. Je li to točno? Čak i odmah na početku 1991., a da ne pričamo o operacijama Tigar i Spaljena zemlja. Što se tiče 5% boraca i 95% ne boraca, moja poanta je bila da je u svim krajevima bio loš omjer. U svim krajevima je manji broj ljudi zaista bio hrabar i borben, ne samo u Istri.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 08:54 |
|
|
Novdan je napisao/la: Pa to ti svjedoči o kvaliteti tih postrojbi i mentalnom sklopu ljudi. Varaždinske Pume su mogle u najvećim mukama osvajati vrhove Dinare, dok im otpadaju prsti na nogama od hladnoće, a ovi iz Modriče nisu htjeli braniti susjedno selo.
Varaždinske pume su bile profesionalna postrojba dok to lokalne posavske brigade HVO ipak nisu bile Najbolja usporedba između profesionalnih postrojbi i ostalih ti je bila kad se trebalo ić u Posavinu bez oznaka HV. Profesionalne postrojbe poput 2. i 3. gardijske su bez pitanja išle tamo, dok se recimo Valpovačka brigada okrenula prema doma Velik problem u Posavini je predstavljao sustav odmaranja brigada. Recimo na Brodskom ratištu su se mijenjale cijele brigade te su išle na odmor u RH. S druge strane na Oraškom ratištu su se izmijenjivali vodovi po sustavu 1 vod na frontu, drugi u pripravnosti, treći na odmoru unutar Oraške općine bez prava odlaska u RH Vidimo da je Orašje opstalo, a da je Brod pao. Svakim odlaskom u RH dogodio bi se rasap i odlazilo bi dosta ljudi iz postrojbi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:07 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Novdan je napisao/la: Pa to ti svjedoči o kvaliteti tih postrojbi i mentalnom sklopu ljudi. Varaždinske Pume su mogle u najvećim mukama osvajati vrhove Dinare, dok im otpadaju prsti na nogama od hladnoće, a ovi iz Modriče nisu htjeli braniti susjedno selo.
Varaždinske pume su bile profesionalna postrojba dok to lokalne posavske brigade HVO ipak nisu bile Najbolja usporedba između profesionalnih postrojbi i ostalih ti je bila kad se trebalo ić u Posavinu bez oznaka HV. Profesionalne postrojbe poput 2. i 3. gardijske su bez pitanja išle tamo, dok se recimo Valpovačka brigada okrenula prema doma Velik problem u Posavini je predstavljao sustav odmaranja brigada. Recimo na Brodskom ratištu su se mijenjale cijele brigade te su išle na odmor u RH. S druge strane na Oraškom ratištu su se izmijenjivali vodovi po sustavu 1 vod na frontu, drugi u pripravnosti, treći na odmoru unutar Oraške općine bez prava odlaska u RH Vidimo da je Orašje opstalo, a da je Brod pao. Svakim odlaskom u RH dogodio bi se rasap i odlazilo bi dosta ljudi iz postrojbi 1. profesionalne brigade nisu profesionalne u smislu da su ti ljudi prošli ne znam kakve vojne škole prilikom stupanja u brigadu. Većinom su to bili mladi dragovoljci koji su samo imali JNA obavezni vojni rok, kao i svi drugi. Dakle razlika je u razini motiviranosti, mentalitetu i psihofizičkim sposobnostima. 2. Možemo usporediti onda modričke domobrane s ovima iz Rijeke. Evo, ovo je jedna od najpoznatijih fotografija rata u B. POsavini, to su vojnici 111. riječke.  Ajmo sada izračunati kolika je udaljenost Modriče od Bosanskog Broda, a kolika je udaljenost Rijeke od Bosansog Broda. Riječki i drugi domobrani jesu ratovali tamo, iako su jako daleko od doma. Da budem pošten, bilo je i među domobranima iz RH ovih što su se povlačili i kad treba i kad ne treba, ali ne svi. I opet kažem, oni su potegnuli iz raznih krajeva RH da bi ratovali u blatu Posavine, a većina Posavljaka to nije učinila. I to je činjenica. Imam svo pravo ovoga svijeta to istaknuti jer su i članovi moje obitelji ratovali tamo, a danas gledam dezertere iz Posavine i njihovu djecu kako nešto kenjaju o izdaji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:17 |
|
|
|
Niti je istina da je najmanje branitelja bilo iz Dubrovnika niti da su Posavljaci pobjegli i da se nisu borili. Bio sam dva puta u Posavini a na južnom bojištu sam varen i pečen. Isto tako ne volim kad se izdižu neke priče koje nisu istinite. Ovo za Istarske brigade, popunjenost itd… Neko bi pomislio ovi nas oslobodili a nigdje ih nije bilo. Istih 100 ljudi iz Istre vazda na terenu. Te fantomske brigade su možda i postojale ali samo na papiru. Sa druge strane imaš naših krajeva gdje su ljudi imali problem popunit bojnu jer se nemilice ginulo. I onda mi dođe neko srat o nekim brigadama iz Istre i popunjenosti i hrabrosti. Na jugu je poginulo 36 Imoćana i preko 100 teže ranjenih. To mora zato jer su slabo bili organizirani i loše popunjeni. Ne mogu šuplju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:30 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Novdan je napisao/la: Pa to ti svjedoči o kvaliteti tih postrojbi i mentalnom sklopu ljudi. Varaždinske Pume su mogle u najvećim mukama osvajati vrhove Dinare, dok im otpadaju prsti na nogama od hladnoće, a ovi iz Modriče nisu htjeli braniti susjedno selo.
Varaždinske pume su bile profesionalna postrojba dok to lokalne posavske brigade HVO ipak nisu bile Najbolja usporedba između profesionalnih postrojbi i ostalih ti je bila kad se trebalo ić u Posavinu bez oznaka HV. Profesionalne postrojbe poput 2. i 3. gardijske su bez pitanja išle tamo, dok se recimo Valpovačka brigada okrenula prema doma Velik problem u Posavini je predstavljao sustav odmaranja brigada. Recimo na Brodskom ratištu su se mijenjale cijele brigade te su išle na odmor u RH. S druge strane na Oraškom ratištu su se izmijenjivali vodovi po sustavu 1 vod na frontu, drugi u pripravnosti, treći na odmoru unutar Oraške općine bez prava odlaska u RH Vidimo da je Orašje opstalo, a da je Brod pao. Svakim odlaskom u RH dogodio bi se rasap i odlazilo bi dosta ljudi iz postrojbi Srbi su bili jači i tu su nas slomili. Kraj priče.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:31 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pa ti nisi Hrvat, od kud si se ti uopće našao da ispituješ bilo čije hrvatstvo?  Slušaj smeće, tvoje hrvatstvo je upitno, čim krene takva rasprava ti odjednom počneš teatralno kajkati. Znamo da nisi bio u ratu. Prilično je sigurno da nitko iz tvoje bliže obitelji nije bio u ratu, jednostavno se osjeti po lakoći kojom bezbrižno pišeš bedastoće na tu temu. Znači, XY su kao loši Hrvat, ali ti si dobar Hrvat, zato što dok zabušavaš u državnoj službi crtaš neke fantasy karte. Pitao sam te, ako sutra počne rat, hoćeš li biti dragovoljac ili imaš spremnu liječničku ispričnicu? Srpče, mama i tata su ti smeće kaj su te napravili. Pazi samo slijed reakcija. Sam pogodio u živac? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zet
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:34 |
|
|
Ceha je napisao/la: A gle, da ste oko nekih stvari drugačiji od nas, jeste.
Ej domoljube, reci ti meni tko ste vi a tko smo mi?
_________________ "...to work together to pursue local solutions that have the support of all constituent peoples." - Sincerely, Donald J. Trump.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:36 |
|
|
|
Može netko izlistat ratni put ovih Istarskih brigada i broj mrtvih i ranjenih?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:38 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Niti je istina da je najmanje branitelja bilo iz Dubrovnika niti da su Posavljaci pobjegli i da se nisu borili. Bio sam dva puta u Posavini a na južnom bojištu sam varen i pečen. Isto tako ne volim kad se izdižu neke priče koje nisu istinite. Ovo za Istarske brigade, popunjenost itd… Neko bi pomislio ovi nas oslobodili a nigdje ih nije bilo. Istih 100 ljudi iz Istre vazda na terenu. Te fantomske brigade su možda i postojale ali samo na papiru. Sa druge strane imaš naših krajeva gdje su ljudi imali problem popunit bojnu jer se nemilice ginulo. I onda mi dođe neko srat o nekim brigadama iz Istre i popunjenosti i hrabrosti. Na jugu je poginulo 36 Imoćana i preko 100 teže ranjenih. To mora zato jer su slabo bili organizirani i loše popunjeni. Ne mogu šuplju. Čovjek ti je iznio podate za Dubrovnik, a ti jednostavno kažeš "nije istina". Ok, nije istina. No, ajde na stranu to. Evo što piše o 119. brigadi iz Pule: Citat: 119. brigada je većinu ratnog puta imala na ličkom bojištu. Pojedini vodovi bili su i u Slavoniji te oko Dubrovnika. Ljeta 1992. godine mnogi su joj pripadnici demobilizirani koji su potom prišli drugim postrojbama Hrvatske vojske. 1994. godine opet su pripadnici mobilizirani pa je angažirana na području Like. POJEDINI VODOVI su bili oko Dubrovnika. Ako je to stotinjak ljudi, to je 10 vodova. Dakle nisu ništa slagali. Osim njih, tamo je bilo ljudi iz 8. lakojurišne brigade vojne policije iz Pule. To je mala postrojba, iako su se zvali brigada. Pazinska brigada je bila isključivo u Lici. Položaje koji su držali koliko vidim nisu pali,a sudjelovali su i u Oluji. Jesi li bio na ličkom ratištu pa znaš da se nisu iskazali ili da ih nije bilo?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:42 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:45 |
|
|
Novdan je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Niti je istina da je najmanje branitelja bilo iz Dubrovnika niti da su Posavljaci pobjegli i da se nisu borili. Bio sam dva puta u Posavini a na južnom bojištu sam varen i pečen. Isto tako ne volim kad se izdižu neke priče koje nisu istinite. Ovo za Istarske brigade, popunjenost itd… Neko bi pomislio ovi nas oslobodili a nigdje ih nije bilo. Istih 100 ljudi iz Istre vazda na terenu. Te fantomske brigade su možda i postojale ali samo na papiru. Sa druge strane imaš naših krajeva gdje su ljudi imali problem popunit bojnu jer se nemilice ginulo. I onda mi dođe neko srat o nekim brigadama iz Istre i popunjenosti i hrabrosti. Na jugu je poginulo 36 Imoćana i preko 100 teže ranjenih. To mora zato jer su slabo bili organizirani i loše popunjeni. Ne mogu šuplju. Čovjek ti je iznio podate za Dubrovnik, a ti jednostavno kažeš "nije istina". Ok, nije istina. No, ajde na stranu to. Evo što piše o 119. brigadi iz Pule: Citat: 119. brigada je većinu ratnog puta imala na ličkom bojištu. Pojedini vodovi bili su i u Slavoniji te oko Dubrovnika. Ljeta 1992. godine mnogi su joj pripadnici demobilizirani koji su potom prišli drugim postrojbama Hrvatske vojske. 1994. godine opet su pripadnici mobilizirani pa je angažirana na području Like. POJEDINI VODOVI su bili oko Dubrovnika. Ako je to stotinjak ljudi, to je 10 vodova. Dakle nisu ništa slagali. Osim njih, tamo je bilo ljudi iz 8. lakojurišne brigade vojne policije iz Pule. To je mala postrojba, iako su se zvali brigada. Pazinska brigada je bila isključivo u Lici. Položaje koji su držali koliko vidim nisu pali,a sudjelovali su i u Oluji. Jesi li bio na ličkom ratištu pa znaš da se nisu iskazali ili da ih nije bilo? Pričaš s čovjekom koji je taj dan bio na Srđu. Pa nije istina. Jednostavno nije istina da su Dubrovčani bili u manjini i da je nas sa strane bilo više te 1991 godine. O čemu ti pričaš ovdje? Ja jako dobro znam ko je od vaših bio na južnom bojištu. Uvijek istih 100 ljudi i na južnom i na Maslenici i Novigradu. Koliko je Pazinska brigada imala mrtvih i ranjenih?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:45 |
|
|
Novdan je napisao/la: 2. Možemo usporediti onda modričke domobrane s ovima iz Rijeke. Evo, ovo je jedna od najpoznatijih fotografija rata u B. POsavini, to su vojnici 111. riječke.  Ajmo sada izračunati kolika je udaljenost Modriče od Bosanskog Broda, a kolika je udaljenost Rijeke od Bosansog Broda. Riječki i drugi domobrani jesu ratovali tamo, iako su jako daleko od doma. Da budem pošten, bilo je i među domobranima iz RH ovih što su se povlačili i kad treba i kad ne treba, ali ne svi. I opet kažem, oni su potegnuli iz raznih krajeva RH da bi ratovali u blatu Posavine, a većina Posavljaka to nije učinila. I to je činjenica. Imam svo pravo ovoga svijeta to istaknuti jer su i članovi moje obitelji ratovali tamo, a danas gledam dezertere iz Posavine i njihovu djecu kako nešto kenjaju o izdaji. Istina je da je hrpa brigadi HV bila po Posavini, od Brodskih, Baranjske, Vinkovačke, Virovitičke, Dubravske, Riječke itd, ali trebaš vidit po statistici umrlih da je tamo poginulo 900-injak bojovnika HVO, dok je među poginulim bilo 300-injak bojovnika HV Naprosto ne možeš reć da su se samo predali i otišli, unatoč tome što su se dezertiranja događala
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:51 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Naprosto ne možeš reć da su se samo predali i otišli, unatoč tome što su se dezertiranja događala
Mobilizacija u Posavini je bila loša, većina vojnosposobnih muškaraca nije ratovala. To ne znači da znatan dio nije ratovao i dobrim dijelom izginuo. Nisam rekao da su SVI pobjegli i da NITKO nije pružao otpor. Mnogi jesu, ali većina nije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:56 |
|
|
Novdan je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Naprosto ne možeš reć da su se samo predali i otišli, unatoč tome što su se dezertiranja događala
Mobilizacija u Posavini je bila loša, većina vojnosposobnih muškaraca nije ratovala. To ne znači da znatan dio nije ratovao i dobrim dijelom izginuo. Nisam rekao da su SVI pobjegli i da NITKO nije pružao otpor. Mnogi jesu, ali većina nije. Netačno. Većina ih je ratovala i hrabro su se borili. Nisam vidio hrabrijih ljudi i boljih boraca od Posavljaka. Što se tiče Pazinske brigade. Imali su jednog poginulog i par ranjenih. To mora zato jer su bili dobro organizirani i 100% popunjeni. Sa druge strane 103 HVO imali skoro 600 poginulih. To mora zato jer su bježali i bili slabo popunjeni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zet
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:58 |
|
|
|
Nema goreg Hrvata od onog koji mrzi druge Hrvate. Tocka.
_________________ "...to work together to pursue local solutions that have the support of all constituent peoples." - Sincerely, Donald J. Trump.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 09:59 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Netačno. Većina ih je ratovala i hrabro su se borili. Nisam vidio hrabrijih ljudi i boljih boraca od Posavljaka. Ok, ti znaš najbolje. Ne znam zašto se ovaj Davor Marijan uopće zamarao traženjem dokumenata, statistika, izvješća itd. Mogao je jednostavno tebe pitati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 10:00 |
|
|
zet je napisao/la: Nema goreg Hrvata od onog koji mrzi druge Hrvate. Tocka. To ti meni nešto?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 10:00 |
|
|
zet je napisao/la: Nema goreg Hrvata od onog koji mrzi druge Hrvate. Tocka. Zato sam se i ubacio u ovu temu jer sam htio reći da je u svim krajevima bilo boraca i neboraca
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 10:02 |
|
|
Novdan je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Netačno. Većina ih je ratovala i hrabro su se borili. Nisam vidio hrabrijih ljudi i boljih boraca od Posavljaka. Ok, ti znaš najbolje. Ne znam zašto se ovaj Davor Marijan uopće zamarao traženjem dokumenata, statistika, izvješća itd. Mogao je jednostavno tebe pitati. Nabijem ja tog Davora i svakog onog koji kaže da se Posavljaci nisu borili i da su pobjegli. Pobjegli smo svi na kraju kad smo pukli.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 10:02 |
|
|
Novdan je napisao/la: Mobilizacija u Posavini je bila loša, većina vojnosposobnih muškaraca nije ratovala. To ne znači da znatan dio nije ratovao i dobrim dijelom izginuo. Nisam rekao da su SVI pobjegli i da NITKO nije pružao otpor. Mnogi jesu, ali većina nije.
Odakle ti podaci za malu mobilizaciju u Posavini? Ja znam samo da su u Posavini naši imali velikih uspjeha u početku, posebno ofanzivom 8.5 na Derventskom ratištu i 20.5 na Modričkom ratištu Kasnije dolazi do velikih rasapa prvo pod pritiskom srpskih napada(u Modriči općina pada za 4 dana) i metodama odmaranja brigada. Isto tako dolazi do dezertiranja nakon što padne mjesto od kud vojnici dolaze
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
|
|
Zapadni je napisao/la: I ja sam isto popušio tu čuvenu istarsko-kvarnersku takiju, dok nisam dublje ušao u meritum stvari. Imotska krajina pa pet redova prazno Nije bed što bi netko htio da su stvari drugačije bile. Sam je problem kad krene se krene pretvarati da su bile takve kakve nisu. I ok, nije rat za svakoga. Ali... Izumitelj iz Livna je napisao/la: Ma ljudi šta vam je, svaka čast svim našim ali izdizati nešto posebno Istru je kretenluk. Bili su oni momci iz desantnog pješaštva iz Pule, bilo je tu dobrih pojedinaca po raznim postrojbama ali izdizati posebno Istru i Istrijane kao nešto posebno je totalno glupo. Pa koju su to oni brigadu dali? Gdje su bili? Koju su čuku zauzeli? Uvijek po terenima sretneš iste ljude. Tigrovi, Gromovi, Pume, Hosovci, specijalna policija, gardijske bojne, zdrug… Kakva Istra? Pa evo neka mi netko objasni ja ću se ovdje ispričati. Prošao sam dosta terena, jednom sam sreo ove iz Pule i svaka im čast ali sad posebno isticati Istrijane?!? Hajde nek sam i ovo doživio. Jebote nije bilo jače postrojbe u ratu da je momci iz BiH nisu barem pola popunili a ovdje se dipli o Istri  Izumitelj iz Livna je napisao/la: Ma bilo je ljudi i treba im skinuti kapu. Na južnom bojištu, Maslenici itd… Ali sad nešto posebno izdizati. Čemu? Ako je ijedna regija zakazala da se mene pita, prvo bih pomenuo Istru. Nijednu jaču postrojbu da su iznjedrile sve te Istarske brigade. Jedna 127. Virovitička ukadi sve te Istarske brigade. Popunjenost 95-100%, ratovali u Istri njih 95%. Onim 5% što su išli od Popovog Polja do Maslenice skidam kapu. Ovo su i moje asocijacije. @Novdan, apsolutno ne. hrvatska/vojni-rok-u-hrvatskoj-t25627-250.htmlTočna izjava je bila da vojska treba biti na korist ljudima i ticala se općenito koncepta vojske. Poanta je bila nešto ovog tipa; https://povijest.hr/istaknuto/500-godin ... je-vojska/Upravo zato da se ne proizvede nešto tipa JNA. I to se točno vidi po raspravi da neki ljudi ne kuže ni kaj je vojska ni kaj bi trebala biti. Za 500 tisuća branitelja mi se čini da je tu ažurniji prikaz o brigadama iz Istre, nego ovima iz Dervente. Dovoljno je da se pogleda broj mrtvih po pojedinim brigadama, svima sve jasno. A što se huškanja na Bugojno tiče, tko zaziva rat? Većinom se priča o ekonomiji i inteligentnijim načinima rješavanja osnovnih stvari. Rat je uvijek zadnji odgovor u bilo kakvoj raspravi. @EstoyAqui, kaj još jedan internet lovac na ustaše? @Vukan, upravo tako. Većina ljudi nema previše pojma o ZDSu, ali im se ne sviđa konkretna politika (i vlasti i oporbe), a ovo je onda način da se najlakše izrazi nezadovoljstvo. I to je još poprilično pristojno s obzirom na stanje u medijima i slične priče.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 10:03 |
|
|
Novdan je napisao/la: zet je napisao/la: Nema goreg Hrvata od onog koji mrzi druge Hrvate. Tocka. Zato sam se i ubacio u ovu temu jer sam htio reći da je u svim krajevima bilo boraca i neboraca Da samo u nekim krajevima više a u nekim manje. Ovdje se gura priča da su krajevi sa više neboraca davali top rezultate. To ne pušim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 10:08 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Odakle ti podaci za malu mobilizaciju u Posavini? Iz te knjige + anegdote i priče branitelja estoyAqui je napisao/la: Ja znam samo da su u Posavini naši imali velikih uspjeha u početku, posebno ofanzivom 8.5 na Derventskom ratištu i 20.5 na Modričkom ratištu Kasnije dolazi do velikih rasapa prvo pod pritiskom srpskih napada(u Modriči općina pada za 4 dana) i metodama odmaranja brigada. Isto tako dolazi do dezertiranja nakon što padne mjesto od kud vojnici dolaze Koliko znam u toj prvoj fazi Srbi ni nisu pružali jak otpor, a teritorij koji je HVO kontrolriao uglavnom i jesu hrvatska sela. Srpska sela na zapadu Dervente nisu zauzeta, nisu zauzeta ni srpska sela zapadno od Modriče, iako se usijecaju kao klin u HR prostor. U biti od srpskih sela zauzeto je samo ono što je u hrvatskom okruženju, između Broda i Odžaka i između Broda i Dervente. Tamo Srbi nisu ni mogli organizirati neku obranu ozbiljnu, s obzirom na malobrojnost i okruženost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata Postano: 21 kol 2025, 10:13 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Niti je istina da je najmanje branitelja bilo iz Dubrovnika niti da su Posavljaci pobjegli i da se nisu borili. Bio sam dva puta u Posavini a na južnom bojištu sam varen i pečen. Isto tako ne volim kad se izdižu neke priče koje nisu istinite. Ovo za Istarske brigade, popunjenost itd… Neko bi pomislio ovi nas oslobodili a nigdje ih nije bilo. Istih 100 ljudi iz Istre vazda na terenu. Te fantomske brigade su možda i postojale ali samo na papiru. Sa druge strane imaš naših krajeva gdje su ljudi imali problem popunit bojnu jer se nemilice ginulo. I onda mi dođe neko srat o nekim brigadama iz Istre i popunjenosti i hrabrosti. Na jugu je poginulo 36 Imoćana i preko 100 teže ranjenih. To mora zato jer su slabo bili organizirani i loše popunjeni. Ne mogu šuplju. Mislim da je Marijan imao knjigu (ili rad) gdje se opisuje Posavsko bojište i omjer snaga Srba od 60 tisuća kontra naših 10 tisuća. S time da su oni bili do zuba naoružani, a da su naši imali puškice. I opet se tuklo, i opet su naši osvojili neka srpska sela (primjer istok brodske općine, kada su se povezali s Odžakom, ili sela oko Modriče, kada se spojilo s Gradačcem). Dole se masovno ginulo, tamo rat nije bio prazna priča. Posavina je vojnički izgubljena, od omjera snaga, pa nadalje. Jedino što je bilo eventualno sporno je pad Broda, jer logistika je bila takva da se sam grad (doslovce druga polovica Slavonskog Broda) vjerojatno mogao duže održati, ali s obzirom na sve uvjete... zet je napisao/la: Ceha je napisao/la: A gle, da ste oko nekih stvari drugačiji od nas, jeste.
Ej domoljube, reci ti meni tko ste vi a tko smo mi? Referenca mi je bila Istra u odnosu na ostatak Hrvatske. Od raznih viceva o "graničarima na Učkoj" pa na dalje. Zar svaka regija nema nekih posebnosti?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|