HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 kol 2026, 20:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 75  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu
PostPostano: 23 lis 2012, 08:36 

Jeb'o il' nije jeb'o. Eh te teološke rasprave, nikad ih neću dosegnut.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 09:46 

Hamza Yusuf je napisao/la:
ManInBlack je napisao/la:

A ti si još jedan od onih koji je svjedokom svih tih zbivanja? Putnik kroz vrijeme?

Ne ,ja pišem o cjelim slučajevima ,ništa ne sakrivam i ne vadim iz kontexta ,a vi em ne znate em ste zlonamjerni i totalno nekulturni

Zašto bi suvremen i normalan čovjek vjerovao da je to sve tako kako je nekada davno zapisano? Pozivate se na nešto što je nastalo u posve drugačijem civilizacijskom ozračju, a od tada je prošlo puno stoljeća, ljudi idu u svemira, njihova pamet im omogućava da dosegnu u duboki oku nevidljivi svemir, lijječe se bolesti koje su nekada bile smrtonosne itd itd.. I vi još vjerujete u proroke?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 10:26 

Kakvo je mišljenje islama u glazbi u vjerskim obredima?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 10:41 

Bilic07 je napisao/la:
Ovo je isto interesantna konstelacija:
Sura 33:4
Allah nijednom čovjeku dva srca u njedrima njegovim nije dao, a ni žene vaše, od kojih se ziharom rastavljate, materama vašim nije učinio,* niti je posinke vaše sinovima vašim učinio. To su samo vaše riječi, iz usta vaših, a Allah istinu govori i na Pravi put izvodi.
Sura 33: 37
A kad ti reče onome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti dobro učinio: "Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!" - u sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu - kako Allah odredi, onako treba biti

Ako mozes, to nam objasni:
Zar je Allah naredio da se Zeynab (zena Muhamedovog usvojenog sina) rastavi i uda za Muhameda?

Ne ,čak iz tih ajeta svako normalan može da zaključi da je Zejd tražio da ga Poslanik a.s. razvede ,a Muhamed a.s. ga je odvraćao ,da bi dolaskom tih ajeta mu to bilo dopušteno.
Saznaj cijelu priču
Zejd je bio rob ,kojega je Muhamed a.s. otkupio ,a zatim po straom arapskom običaju uzeo za posinka ,a zatim iz jedne ugledne porodice zaprosio za njega ,za bivšeg roba (obrati pažnju na to i skontaj šta je Muhamed a.s. s tim pokazao ) plemkinju Zeyneb r.a. .
Ona je Zejda prvo odbila ,a zatim pitala Poslanika a.s. "O Habibullah (voljeni Allahov) ,jel to zasita tvoja molba?" i nakon što joj je on rekao da jest ,ona je pristala i udala se za Zejda.
Međutim nakon nekog vremena Zejd je došao Muhamedu a.s. da traži razvod ,jer se nije slagao sa Zeyneb r.a. ,vjerovatno zbog društvene razlike ali mu je Poslanik a.s. rekao da se on toliko založio za taj brak i tražio od Zejda da ostane u braku.
Tad stižu gore navedeni da je Zejdu dopušteno da se razvede ,a Poslaniku a.s. dopušteno da nakon toga oženi Zeyneb jer se ona i pristala udati za Zejda zbog ljubavi prema Muhamedu a.s. ,a time je ujedno i dokinut arapski običaj da se odrasli ljudi proglašavaju svojim posincima i da time faktički postaju krvno srodstvo

Ne da si lažov, već si turbo lažov. Tu si ubacio svojih slobodnih interpretacija da te Bog (ne allah) sačuva.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 10:43 

Tema je islam, pa se drži toga.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 12:00 

Ne sikiram se ja ništa ali eto kad si ti već stručnjak za Bibliju i insistiraš sa citatima ,deder mi objasni nekoliko stvari o "savršenim" biblijskim porukama.
19:26 A on im odgovori: Jer vam kažem da će se svakome koji ima dati: a od onog koji nema uzeće se od njega i ono što ima.
19:27 A one moje neprijatelje koji nisu hteli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.
19:28 I kazavši ovo pođe napred, i iđaše gore u Jerusalim.(Luka)

Kako sad to ,ko ima daj mu još ,ko nema uzmi mu što ima ? Neprijatelje koji me ne priznaju dovedite i preda mnom isjecite??

Odgovor: ne radi se ovdje o materijalnim sredstvima, nego o vijeri i ljubavi.

3. Luka Glava 18
(Knjige Novoga zaveta/Sveto Jevanđelje po Luki)
... 18:18 I zapita Ga jedan knez govoreći: Učitelju blagi! Šta da učinim da nasledim život večni? 18:19 A Isus reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga.

Šta je sad ovo ,čovjek zove Isa a.s. "Blagi" ,a on mu kaže da je samo Bog -Blagi ?! Inače to je jedno od 99 Allahovih imena . Kojom metaform se uspjelo to preokrneuti i zanemariti direktne Isusove a.s. riječi da on nije Bog?

Odgovor: Isus je na zemlji kao covjek ali je Boziji sin, u tom trenutku se on sam distancira od rijeci "Blagi"- cisti understatement.
upita ga neki uglednik: Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni? 19Reče mu Isus: Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar, samo Bog jedini. 20Zapovijedi znaš: Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Poštuj oca svoga i majku! 21A onaj će: Sve sam to čuvao od mladosti. 22Čuvši to, Isus mu reče: Još ti jedno preostaje: sve što imaš prodaj i razdaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom. 23Kad je on to čuo, ražalosti se jer bijaše silno bogat. 24Vidjevši ga, reče Isus: Kako li je teško imućnicima u kraljevstvo Božje! 25Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje. 26Koji su to čuli, rekoše: Pa tko se onda može spasiti? 27A on će: Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu.

Šta je ovo dalje ,polna diskriminacija i još k tomu naučno dokazana besmislica da je žena nakon poroda ženskog dijeteta duže nečista ?
12:2 Kaži sinovima Izrailjevim, i reci: Kad žena zatrudni i rodi muško, nečista da je sedam dana; kao u dane kad se odvaja radi nemoći svoje, biće nečista.
12:5 A kad rodi žensko, onda da je nečista dve nedelje dana, kao kad se odvaja radi nemoći svoje, i šezdeset i šest dana neka ostane čisteći se od krvi.

Pitanje: Jesi primjetio da se to danas tako prakticira kod krscana?

ili ovo:

11:5 I svaka žena koje se gologlava moli Bogu ili prorokuje, sramoti glavu svoju; (Korićani)

Odgovor: danas jos starije zene pokrivaju glavu u crkvi, kod Ukrajinaca se to jos dan danas prakticira.
Po meni apsolutno ok tko se pokrije u crkvi. Vecina se toga ne drzi...koliko ce se to osudit, neznam.

Ko je sad to izmislio ,opet Muhamed a.s.?

ili npr:
33. Mar. Glava 10
(Knjige Novoga zaveta/Sveto Jevanđelje po Marku)
... 10:12 I ako žena ostavi muža svog i pođe za drugog, čini preljubu.
Zašto se zabrnjuje ženi razvod i izbor bračnog partnera. Znaš li šta piše u Kur'anu za Muhamedove a.s. žene koje su primjer vjernicima:
O Vjerovjesniče, reci ženama svojim: "Ako želite život na ovome svijetu i njegov sjaj, onda se odlučite, daću vam pristojnu otpremu i lijepo ću vas otpustiti.(saveznici)

Odgovor: ako se vjencas u crkvi NEMA RAZVODA. Samo smrt te moze razvest. Tko se razvede zivi u grijehu.
Ako si u crkvi jednom rekao "DA" za brak, nema vracanja. Kod vas ima razvod, vi odgovarate za to.

Nije li ovo diskriminacija?
14:34 Žene vaše da ćute u crkvama; jer se njima ne dopusti da govore, nego da slušaju, kao što i zakon govori.
14:35 Ako li hoće čemu da se nauče, kod kuće muževe svoje neka pitaju; jer je ružno ženi da govori u crkvi.(Korićani)

Odgovor: Bila je diskriminacija, danas je drugacije.

U Bibliji postoji mnogo matematičkih grešaka. Npr kaže se u "Ezri" 2.poglavlju da je cijela zajednica koja je slijedila Nabukodonzora brojala 42.360 članova ,a ista cifra se kaže i u poglavlju "Nehemije" 42.360 članova. Međutim kad se uzmu ta dva poglavlja u kojima su nabrojani članovi (npr sinovi Paroševi 2172 ,sinovi Arehovi 775) i sabere se dobije se rezultat : u "Ezri" 29.818 ,a u "Nehemiji" 31.089.
Ko to nije znao jednostavne računske operacije sabiranja i kako bi ti to objasnio nekome kome želiš da bude uputa ? Sumnjam da se metaforičnošću može ispraviti matematička greška
Zatim u "prvoj knjizi o kraljevima" stoji da je kralj Baaša umro u 26.godini vladavine Asina dok u "drugoj knjizi ljetopisa " stoji da je isti taj Baaša izašao u borbu protiv Jude u 36.godini vladavine Asina. Kako je mogao izaći a navodi se da je umro prije 10godina ??

Odgovor: prvi put to cujem, nisam se o tome raspitivao, pa neznam detalje.
U knjizi "Evanđelje po Mateju" 24 poglavlje ,stih 36 Isus a.s. kaže da ne zna kad će biti Sudnji dan . Bog sve zna ,pa ako je Isus a.s. bog kako to da ne zna?
Eto dobri moj Biliću ,kad si insistirao na Bibliji ,ne bilo ti zapovjeđeno ali de mi to rastabiri . Sretno[/quote]

Odgovor Mat 24,36:A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac.
U cemu je problem, Isus se rodio kao sin boziji, kao covjek. Zivio kao covjek, umro kao covjek i uskrsnuo.

Puno zanimljivija su djela.
Kako je Isus djelovao a kako Muhamed ??

Usporedi..... (i na kraju mi reci broj mrtvih na svakoj strani)

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 12:19 

Dobro Biliću moj ,kako god ti kažeš ,ja i dalje mislim da je to vrlo konfuzno ali tvoje pravo je da predstaviš sebi to kako hoćeš .
Možda nisi znao da je na Mikejskom saboru sastavljena današnja verzija Biblije ,oko 300 godina nakon Isusa a.s.?

A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. (Trpeza)

Jevreji govore: "Uzejr je – Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je – Allahov sin." To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih (pokajanje)

Mnogi istoričari danas tvrde da u kršanskom poimanju Boga postoji skoro identična mitologija kao u starom Egiptu

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 12:20 

Ne ,ja pišem o cjelim slučajevima ,ništa ne sakrivam i ne vadim iz kontexta ,a vi em ne znate em ste zlonamjerni i totalno nekulturni

Zašto bi suvremen i normalan čovjek vjerovao da je to sve tako kako je nekada davno zapisano? Pozivate se na nešto što je nastalo u posve drugačijem civilizacijskom ozračju, a od tada je prošlo puno stoljeća, ljudi idu u svemira, njihova pamet im omogućava da dosegnu u duboki oku nevidljivi svemir, lijječe se bolesti koje su nekada bile smrtonosne itd itd.. I vi još vjerujete u proroke?

Ne moraš da vjeruješ ,ko te nagoni ?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 12:25 

Citat:
Kakvo je mišljenje islama u glazbi u vjerskim obredima?

U propisanim vjerskim obredima ne koristi se muzika ,a dozvoljena je muzika koja navodi na pobožnost i ljubav.
Mnogi sufijski tarikati koriste pobožnu muziku ali u slobodnim vjerskim aktivnostima koje nisu obavezne.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 12:39 

Hamza, vrlo je jednostavno,
Isus nam govori "Ljubav i oprostaj" i tako on djeluje, sam je zrtva.

A u Islamu se ipak tolerira nasilstvo,ubijstvo (pogledajmo sariju) i time se prouzrokuje automatski mrznja.

Zamisli ta tebi u obitelji nekomu odsjeku ruku ili ga kamenuju zato sto to tako pise.
Taman da je neko 100 puta kriv, nije na nama da ga osudimo.
Takav zakon nemogu prihvatiti koji steti drugome.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 12:44 

Ja ne vjerujem, ali ti vjeruješ, usput imaš na osobnom nivou sukob civilizacijskih dostignuća, koristiš modernu tehnologiju koju je smislio čovjek da propagiraš 'nauk' iz doba kada je mnogo toga bilo neobjašnjivo :D Religija se hrani na tuđem neznanju i svim silama se upinje da ljude sputava u slobodi misli.

Pokrivanje žena je produkt bolesne muške ljubomore, slabosti i straha da mu neće neki sposobniji mužjak oteti ženu! Samo bolestan čovjek može natjerati ženu da pokrije lice i da se kuha pod tkaninama na +30. Takav bolesnik vjeruje u ono što ti i tebi slični propagirate.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 12:53 

Bilic07 je napisao/la:
Hamza, vrlo je jednostavno,
Isus nam govori "Ljubav i oprostaj" i tako on djeluje, sam je zrtva.

A u Islamu se ipak tolerira nasilstvo,ubijstvo (pogledajmo sariju) i time se prouzrokuje automatski mrznja.

Zamisli ta tebi u obitelji nekomu odsjeku ruku ili ga kamenuju zato sto to tako pise.
Taman da je neko 100 puta kriv, nije na nama da ga osudimo.
Takav zakon nemogu prihvatiti koji steti drugome.

Ne moraš ti da prihvatiš ništa ,ne mogu ni ja da prihvatim da je Isus a.s. bog ,da bog ima porodicu ,da ne zna kad je sudnji dan ,da može umrijeti itd

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 12:58 

Ja ne vjerujem, ali ti vjeruješ, usput imaš na osobnom nivou sukob civilizacijskih dostignuća, koristiš modernu tehnologiju koju je smislio čovjek da propagiraš 'nauk' iz doba kada je mnogo toga bilo neobjašnjivo :D Religija se hrani na tuđem neznanju i svim silama se upinje da ljude sputava u slobodi misli.

Pokrivanje žena je produkt bolesne muške ljubomore, slabosti i straha da mu neće neki sposobniji mužjak oteti ženu! Samo bolestan čovjek može natjerati ženu da pokrije lice i da se kuha pod tkaninama na +30. Takav bolesnik vjeruje u ono što ti i tebi slični propagirate.

Današnaj nauka je isto tako otkrila da stalno gledanje u izazovne žene prvo izaziva stimulaciju za sexualnu želju ,a zatim nakon konstantnog izlaganja takvim slikama mozak postaje imun i dolazi do impotencije prilikom uobičajenog sexualnog odnosa.
Vidiš šta ti je nauka ;)

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:02 

Današnaj nauka je isto tako otkrila da stalno gledanje u izazovne žene prvo izaziva stimulaciju za sexualnu želju ,a zatim nakon konstantnog izlaganja takvim slikama mozak postaje imun i dolazi do impotencije prilikom uobičajenog sexualnog odnosa.
Vidiš šta ti je nauka ;)

To nije tvoj problem, ti pokrivaš ženu i ne vjeruješ u modernu nauku :)

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:02 

Možda nisi znao da je na Mikejskom saboru sastavljena današnja verzija Biblije ,oko 300 godina nakon Isusa a.s.?

Sastavljena? :zubati
Da li si upoznat tko je pisao Bibliju,u kojem vremenskom periodu,na kojem jeziku,kako su nastajali prijevodi Biblije na na grčki,latinski itd.,tko čuva originalne spise,koji arheološki nalazi potvrđuju vjerodostojnost Biblije...?To je toliko opširna tema,koja zahtijeva poznavanje par jezika,povijesti,teologije,zemljopisa,filozofije...da prevazilazi okvire jednog foruma.
Samo da ti opišem koliko se pažljivo radio prijepis,treba par stranica.Od brojanja slova,do kupanja kad god se naišlo na riječ "Bog".

Citat:

Jevreji govore: "Uzejr je – Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je – Allahov sin." To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih (pokajanje)

Mnogi istoričari danas tvrde da u kršanskom poimanju Boga postoji skoro identična mitologija kao u starom Egiptu

Previše uzimaš zdravo za gotovo ono što piše u "Vjerovjesnicima".

Mnogi povijesničari pojma nemaju o teologiji...

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:03 

Samo nam reci jel prihvatas pod nekim okolnostima smrtnu kaznu ili kamenovanje itd.?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:06 

Bilic07 je napisao/la:
Samo nam reci jel prihvatas pod nekim okolnostima smrtnu kaznu ili kamenovanje itd.?

Smrtnu kaznu da ,kamenovanje ne

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:12 

Ne moraš ti da prihvatiš ništa ,ne mogu ni ja da prihvatim da je Isus a.s. bog ,da bog ima porodicu ,da ne zna kad je sudnji dan ,da može umrijeti itd

Znaš li da u Bibliji piše da nema Boga,u jednom Pslamu? :kava

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:29 

Bilic07 je napisao/la:

U tome je razlika.
Nasilstvo stvara nasilstvo,
Mrznja stvara mrznju

Nikad kraja.....

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:48 

Bilic07 je napisao/la:

U tome je razlika.
Mrznja stvara mrznju

Nikad kraja.....

Kakvu kaznu zaslužuje hladnokrvni ubojica?U čemu je razlika između njega i pijanog vozača koji pobije 3 djece na busnoj stanici npr.?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:51 

Mar-kan je napisao/la:
Bilic07 je napisao/la:

U tome je razlika.
Mrznja stvara mrznju

Nikad kraja.....

Kakvu kaznu zaslužuje hladnokrvni ubojica?U čemu je razlika između njega i pijanog vozača koji pobije 3 djece na busnoj stanici npr.?

pa dozivotno a ne smrt

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 14:20 

Vidiš šta ti je nauka ;)

To nije tvoj problem, ti pokrivaš ženu i ne vjeruješ u modernu nauku :)

Pa dobro, napisao je "izazovne žene", zašto su onda 90 % pokrivenih gabori? Zar nije logično po tome pokrivat samo izazovne a ne babu od 70 g.?

Što je kod ovih izazovno?

slika

Sexualnost bačve rakije?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 14:55 

@Junuz :D

ovo pokrivanje u europi treba zakonom istrijebiti, kao što su komunisti 45g uradili po bosni.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 15:17 

@Junuz :D

ovo pokrivanje u europi treba zakonom istrijebiti, kao što su komunisti 45g uradili po bosni.

Ma meni to ne smeta, dok im se vide lica, čisto da nije neki bradonja ispod.

Samo ga želim potaknuti na razmišljanje. Zbog čega danas u Europi činit nešto što je neko u pustinji iz ko zna kojih razloga smislio? Bog mu sigurno nije rekao: pokrij žene. Kao da On nema prečih stvari. Čisti folklor. A najbolje je što se kao boje Božje kazne ako se otkriju.

K'o mala djeca.

Već vidim Boga kako sjedi skoncentrirano i diktira pravila: od najvećeg prema najmanjem. Ajde s 10 božjih zapovijedi bi mu se još i dalo zezat, ali baš da bi ijedan šef sad sam diktirao par tisuća pravila - sumnjam.

Dakle to je ljudsko maslo. A ako je već ljudsko maslo neka budu pravila suvremena, u skladu s vremenom, a tradiciju i folklor treba održavat ali na za to prikladnim mjestima i u prikladno vrijeme.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 15:23 

Junuz Djipalo je napisao/la:

Već vidim Boga kako sjedi skoncentrirano i diktira pravila: od najvećeg prema najmanjem. Ajde s 10 božjih zapovijedi bi mu se još i dalo zezat, ali baš da bi ijedan šef sad sam diktirao par tisuća pravila - sumnjam.

Dakle to je ljudsko maslo. A ako je već ljudsko maslo neka budu pravila suvremena, u skladu s vremenom, a tradiciju i folklor treba održavat ali na za to prikladnim mjestima i u prikladno vrijeme.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ponovljeni_zakon

Središnji dio Ponovljenog zakona (Pnz 12,1-26,15) sadrži nekoliko zakonskih zbirki poredanih bez neke vidljive veze. Ovaj se Zakon razlikuje od prethodnih zakonodavnih tradicija, očuvanih osobito u »Zakoniku Saveza« iz Knjige Izlaska (Izl 20,22-23,33), ukoliko nastoji prilagoditi zakonske propise novonastaloj životnoj situaciji izraelskog naroda

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 75  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: