HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 kol 2026, 14:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 75  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu
PostPostano: 24 lis 2012, 12:54 

Robbie MO je napisao/la:
Hamza Yusuf je napisao/la:

Meni na ovom forumu ljudi djeluju 100 puta opasniji za društvo od selefija ali niko ne vodi brigu o tome

Koliko je terorističkih napada u BiH do sada bilo, povezanih s vehabijama?

Znaš li nabrojati bar 5, u zadnjih nekoliko godina?
Pitam samo za presude, ili one čiji su postupci u tijeku na sudovima u BiH.

Ne znam ,ja znam za Mevlida i onaj slučaj explozija u Bugojnu i Vitezu ,svi su procesuirani.
Koliko ima slučajeva i čime ih povezati ,a urađeni su od strane kršćana tj napadi na džamije i povratnike samo ove godine?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 12:57 

Robbie MO je napisao/la:
Nego da se vratim na temu.

Hamza Yusufe, vrlo jednostavno pitanje:
Zašto si ti musliman?

Zato što vjerujem u Boga i meni lično jedino islamsko poimanje Boga je prihvatljivo ,kao i sam način obožavanja odnosno predanosti Bogu

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 12:59 

Robbie MO je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Zašto si ti musliman?

Čovjeku treba pola sata da smisli odgovor (ili izgoogla?!) na pitanje zašto je musliman. :neznam

Idemo redom i koliko se kad ima vremena da se kvalitetno odgovori.
Nisam se uhljebio u državnoj firmi pa da imam kad cjelo radno vrijeme dangubiti

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 13:00 

Mar-kan je napisao/la:
Kako islam objašnjava raj,pakao?

Džennet i džehennem su dvije velike metafore za bitisanje ljudi nakon dunjaluka ,onih koji su ispunili svoju svrhu i onih koji to nisu. Ne znam da se nešto puno razlikuje od kršćanskog poimanja raja i pakla

Da pojasnim-stanje mrtvih po islamu?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 15:34 

Mar-kan je napisao/la:

Džennet i džehennem su dvije velike metafore za bitisanje ljudi nakon dunjaluka ,onih koji su ispunili svoju svrhu i onih koji to nisu. Ne znam da se nešto puno razlikuje od kršćanskog poimanja raja i pakla

Oni koji su fizički mrtvi imaju i dalje svijest o postojanju ali tijelo im je mrtvo . To vrijeme se naziva kaburski zeman ili berzah ,odnosno svijest onih koji su u mezaru-grobu.
Oni u tom periodu će da imaju pogled na džennet ili džehenem ,zavisi kako su zaslužili i vrijeme će drugačije poimati nego mi . Nakon toga će doći smak svijeta u kojem će sve stvoreno biti totalno usmrćeno ,pa čak i melek smrti ,a ostaće samo Stvoritelj. Zatim na dan Sudnji će svi biti proživljeni i niknut ćemo iz mezara kao biljke poslije kiše i onda će biti suđenje

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 15:38 

Mar-kan je napisao/la:

Oni koji su fizički mrtvi imaju i dalje svijest o postojanju ali tijelo im je mrtvo . To vrijeme se naziva kaburski zeman ili berzah ,odnosno svijest onih koji su u mezaru-grobu.
Oni u tom periodu će da imaju pogled na džennet ili džehenem ,zavisi kako su zaslužili i vrijeme će drugačije poimati nego mi . Nakon toga će doći smak svijeta u kojem će sve stvoreno biti totalno usmrćeno ,pa čak i melek smrti ,a ostaće samo Stvoritelj. Zatim na dan Sudnji će svi biti proživljeni i niknut ćemo iz mezara kao biljke poslije kiše i onda će biti suđenje

Jesi upoznat odakle to učenje?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 15:45 

Mar-kan je napisao/la:

Da ,od Boga

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 16:23 

Zašto je IZ BIH pomaknula početak Kurban Bajrama s 25 na 26?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 17:09 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Izgleda da će ga Nebula skrenut s "pravog puta". :laugh

:D Kada bih mislio da je to moguće ne bih više ni slova napisao jer čovjek djeluje sretan, miran i zadovoljan. Ali toliko je već u tome da to nije moguće. Ipak zbog drugih koji ovo mogu čitati a koji su možda na granici tu sam da objasnim :D

A opet ko zna. I ja sam bio u tome i isto ovako kako on ovdje objašnjava tako sam ja onomad objašnjavao raznim ateistima i nevjernicima. Mnogo mi je drag jer sam nekad bio gdje je on sad i koristio iste ove argumente koje on koristi. Podjeća me na mladost. Tako da se nikad ne zna. Krhko je znanje :D

Ipak pitanje je koliko će mi posao/žena/dijete dozvoliti da učestvujem u ovoj diskusije. Kolega je očigledno jako temeljit i strpljiv a to traži isti pristup i sa moje strane. Bojim se da više nemam onog vremena kojeg sam nekad imao. No potrudit ću se. :D

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 17:19 

Mislim da ne ,jer prvo ne predstavljaju bitan broj među muslimanima ,iako izgleda kao da ih ima značajan broj ,zbog njihovog revnosnog obavljanja molitve u džamijama ali na primjer kad pogledaš petkom na džumi vidiš da ih ima 1: 100.

Ima ih sve više i bit će ih sve više. Sticajem okolnosti jedan od moja dva najbolja prijatelja je selfija. Osim toga u prilici sam da gotovo svakodnevno prisustvujem razgovorima između selefija. Imao sam priliku i slušati razgovor selefije i "light" muslimana. Light musliman nema šanse u bilo kakvoj ozbiljnijoj raspravi. Ili će priznati da nije u pravu ili će priznati da nije u islamu. Treće opcije nema.

To o broju ,a što se tiče njihovog tvrdokornog stava ,mislim da je došlo do evolucije tih stavova i to vrlo brzo ,pa su se stalno ublažava i razrijeđuje . Ne mislim da će doći do potpune asimilacije njih ali da će ti neki stavovi evoluirati do neprepoznatljivosti ,hoće

Da li si iskren kada ovo pišeš ili malo prilagođavaš stav mjestu na kojem pišeš? Evolucija selefijskog stava? Pa to je oksimoron u startu. Da su skloni evoluciji stavova ne bi bili selefije.

Rekoh već da mi je prijatelj selefija. Izrazito je inteligentan i znam da sve konta na pravi način. Prava opasnost su oni koji su u tome a ne kontaju najbolje. Ipak i moj prijatelj (koji ustaje sa stolice i kada mlađi od njega uđu u prostoriju) ima recimo dosta simpatija za Bin Ladena a glas mu se mijenja kada se spomene USA ili Izrael.

Opasan je svaki čovjek koji ima svetinju za koju je spreman dati život. A ovdje se radi o sistemu svetinja so to speak.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 17:27 

Mar-kan je napisao/la:

Da ,od Boga

Ne bih se složio da su od Boga.

Da li si upoznat sa učenjem sv.Augustina (i knjigama) i njegovom efektu na arapska plemena u ta doba?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 17:33 

Robbie MO je napisao/la:

Zašto si ti musliman?

Zato što vjerujem u Boga i meni lično jedino islamsko poimanje Boga je prihvatljivo ,kao i sam način obožavanja odnosno predanosti Bogu

:zubati jesi siguran da vjeruješ u tog boga? Da on nije možda đavo koji te zaslijepio?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 17:36 

Jel taj tvoj jaran nebula oblači one kratke hlače ?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 17:36 

Mislim da iskreni vjernici ne postoje,ni među jednim narodima.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 17:49 

TG-B.B.B je napisao/la:
Zašto je IZ BIH pomaknula početak Kurban Bajrama s 25 na 26?

to bi morao da pitaš njih ,imaju i rubriku pitanja-odgovori

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 17:53 

Jednostavno na primjer ti kad govoriš nekom Englezu na našem jeziku on te neće ništa razumjeti ,pa ti moraš pričati engleski jel ,ili kad bi prije 100 godina objašnjavao ljudima šta je internet oni bi te blijedo gledali i nebi ti uopće bilo moguće to objasniti ,osim da se služiš "jezikom " tog vremena ,kao što su recimo indijanci zvali vlak "željeznim konjem" ili "vatrenom kočijom" .
Dakle Bog govori nama našim jezikom ,nama razumljivim ,pa iako kaže da mi izazivamo "bijes" kod Njega svojim postupcima ,to u biti znači da ćemo mi svojim ponašanjem i nekim postupcima izazvati reakciju ili prirode ili društva koja će biti loša po nas.
Ne može se drugačije to sve shvatiti ,pogotovu ako Bog u Kur'anu nekoliko puta naglašava da "uistinu Allah ne čini zulum ,ljudi ga sami sebi čine" ?

Naravno. Isto objašnjenje sam davao mnogo puta u razgovoru sa nevjernicima. Mnogo je dobro :D

No ako je sve samo simbolika a ne realni stav Stvoritelja zar onda nije moguće i islamske obrede shvatati na isti način? Recimo klanjanje. Možda Bog ne želi da mu se stvarno moliš već misli "više figurativno" u smislu da ga stalno imaš na umu kako bi bio dobar čova? Ili recimo pojmovi dženeta i džehenema. Možda Bog ne misli da stvarno negdje ideš nakon smrti već te želi malo uplašiti/motivirati da budeš dobar čiko? Ako smo svjesni tog prilagođavanja našim mogućnostima shvatanja onda ni jedan aspekt islama nemamo razloga shvatati bukvalno već kao poruku namjenjenu ljudima ograničenih mogućnosti shvatanja u jednom vremenu koje je davno iza nas. Takvo razmišljanje nas neizbježno vodi do "light" islama koji je jako sličan light krišćanstvu a prepoznaje se po onoj čuvenoj "Bitno je da si dobar čovjek" rečenici kojom se religija pojednostavlje do tačka kada više i nije religija već bazična vjera. Takav vjernik nije nikome problem ali postavlja se pitanje da li je on uopšte musliman?

Često se kaže da je vjera bijeg od stvarnosti ili utjeha nemoćnima i sa ovim drugim se mogu složiti ali sa prvim ne.
Bijeg od stvarnosti bi bio neki vid fizičke promjene ljudske percepcije i to znamo da se postiže alkoholom,opijatima ,pa i pretjerivanje u hrani i piću se naziva bijegom od realnosti.
S druge strane islam to sve zabranjuje ,sve što može imalo utjecati na promjenu percepcije čovjeka ,je zabranjeno.
Dakle ta teza u islamu ne stoji.

Nema velike suštinske razlike između opijenosti alkoholom i opijenosti religijom. Svrha i jedne i druge je bijeg od surove stvarnosti koji to daje osjećaj da si nešto više nego ono što jesi. Razlika je jedino u tome na koji način zavaravaš svoj um. Tako opijen ne trebaš voziti ni auto a kamoli avion :D

Da je utjeha ,to sigurno jeste ,da je nada u bolje sutra isto jeste ali ja ne vidim šta je u tome pogrešno ako recimo savremena psihologija kaže da je optimizam neophodan za kvalitetan život i da je gubljenje nade početak svim depresivnim stanjima. Kaže se "samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost" i onaj musliman koji bi izgubio nadu automatizmom se svrstava u nevjernika.

Pa eto vrati se na alkohol pa ispitaj šta je loše u tome što na umjetni način popravljaš svoj pogled na život i postaješ optimista. Možeš postati toliki optimista da ćeš pomisliti da time što ćeš udariti avionom u neboder možeš promjeniti stanje u svijetu. Možeš samo poginuti i usput pobiti mnoge nedužne a svijet ostaje kakav je. Šta je optimista po definiciji? Čovjek koji vjeruje u pozitivan ishod i nada se tome. Zar nije bolje aktivno raditi na tome da ti bude dobro nego nadati se da će sve biti ok? Prođe život u nadanju i gledanju u nebo.

Ti se naravno pitaš kao i svaki čovjek o svrsi postojanja svega i sam kažeš da su ljudi skloni tražiti neki cilj i svrhu u svemu. U Kur'anu je to objašnjeno jednom rečenicom "Allah je sve stvorio samo da mu se klanja" ,znači klanjaj i ispunio si svoju svrhu i onda nastavi živjeti i to se često kaže u Kur'anu ,"sjeti se Boga ,ne zaboravljaj ga i onda nastavi sa uobičajenim životom,nastavi raditi".
Džennet nije cilj ,on je samo nagrada za ispunjavanje svrhe

Tako jednostavo huh? Klanjaj i ne beri brigu? Ima ko će razmišljati za tebe :D I stado sluša i klanja.

Zašto bi bilo šta iz Kur'ana bilo ispred moje vlastite logike i razmišljanja? Samo zato što tako rekoše moji preci? Da sam rođen u Italiji onda bi se ravnao po Bibliji a ne po svom razumu? Kako ponižavajuće za naš razum. Razum kojem dugujemo sve što imamo.

A ako ćemo uključiti razum onda ne možemo a de se ne pitamo zašto savršeno biće (Bog) ima potrebu da mu se klanjamo? Zašto nas je stvorio sa tom svrhom? Malo mi to egoistično za savršeno biće. Gotovo pa ljudska osobina tobe jarabumu :D

Ili je opet prilagođeno našim mogućnostima shvatanja :biceovodobro

Toliko za danas. Žena je nestrpljiva. Obećao sam joj ovu noć :smajl032

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 18:14 

Nebula je napisao/la:
Mislim da ne ,jer prvo ne predstavljaju bitan broj među muslimanima ,iako izgleda kao da ih ima značajan broj ,zbog njihovog revnosnog obavljanja molitve u džamijama ali na primjer kad pogledaš petkom na džumi vidiš da ih ima 1: 100.

Ima ih sve više i bit će ih sve više. Sticajem okolnosti jedan od moja dva najbolja prijatelja je selfija. Osim toga u prilici sam da gotovo svakodnevno prisustvujem razgovorima između selefija. Imao sam priliku i slušati razgovor selefije i "light" muslimana. Light musliman nema šanse u bilo kakvoj ozbiljnijoj raspravi. Ili će priznati da nije u pravu ili će priznati da nije u islamu. Treće opcije nema.

To o broju ,a što se tiče njihovog tvrdokornog stava ,mislim da je došlo do evolucije tih stavova i to vrlo brzo ,pa su se stalno ublažava i razrijeđuje . Ne mislim da će doći do potpune asimilacije njih ali da će ti neki stavovi evoluirati do neprepoznatljivosti ,hoće

Da li si iskren kada ovo pišeš ili malo prilagođavaš stav mjestu na kojem pišeš? Evolucija selefijskog stava? Pa to je oksimoron u startu. Da su skloni evoluciji stavova ne bi bili selefije.

Rekoh već da mi je prijatelj selefija. Izrazito je inteligentan i znam da sve konta na pravi način. Prava opasnost su oni koji su u tome a ne kontaju najbolje. Ipak i moj prijatelj (koji ustaje sa stolice i kada mlađi od njega uđu u prostoriju) ima recimo dosta simpatija za Bin Ladena a glas mu se mijenja kada se spomene USA ili Izrael.

Opasan je svaki čovjek koji ima svetinju za koju je spreman dati život. A ovdje se radi o sistemu svetinja so to speak.

ako nemaš znanje problem je raspravljati sa bilo kim i u startu su izgubio .
Selefije imaju to neko insistiranje na "ispravljanju novotarija" i čak i bez puno znanaj oni se informišu stalno striktno na tim stvarima i kao da ih jedino to interesuje . To su najviše propisi o formi u obavljanju vjerskih obreda koji uopće nisu toliko bitni koliko oni insistiraju, jer je riječ o formi ne o suštini
Dakle ako raspravljaš s njim prvo i ti moraš imati znanje o tome o toj formi,pa recimo kad se dobro informišeš o tome onda brzo shvatiš da ta pitanja su veoma diskutabilna oduvijek i da njihov stav o njima koji oni iznose kao 100 % ispravan jer je navodno to iz "sunneta" -izvora forme ,uopće nije ni blizu nedvojbenoj ispravnosti.
Da je tako ,nebi ni postojale 4 pravne škole (mezheba) o tim propisima ,a oni ne priznaju te mezhebe jer oni navodno slijede samo primjere Poslanika a.s.
Onda upadaju u vlastitu zamku ,jer kao prvo veoma mali broj ljudi može biti toliko teološki obrazovan da bi direktno uzimao neki propis po svom nahođenju ,pa tako i oni u stvari slijede mišljenja nekih učenjaka ,a tome istom prigovaraju ostalim mezhebima. :D U stvari oni time stvaraju peti mezheb i to najmalobrojniji ,samo nisu toga svijesni još.
Iskren sam kad pišem o njihovom prilagođavanju ,a ja se ne prilagođavam "kome da se mi prilagođavamo ,neka se oni malo prilagođavaju nama " što bi reko reis :D
Prije samo možda 12 godina te su skupine većinu muslimana u BiH proglašavali nevjernicima ,nosili duuge brade ,pričali da poštuju samo šerijat i ove naše zakone nazivali "tagutskim" (protivnim božijima)
Danas su te brade puno kraće , onih koje druge muslimane nazivaju kjafirima su se sami odrekli i izolovali ih ,a ja ih znam dosta koji su članovi u strankama ,pa čak se i kandidiraju na zadnjim izborima po općinama :D
Naravno i dalje ne podnose sufije ali ih tolerišu . Recimo mene su na jednom forumu dugo tolerisali ,sve dok nisam njihovog omiljenog učenjaka šejha Albanija izveo na analizu u jednoj temi i pokazao kako se isti direktno suprotstavlja svojim stavovima o nekim hadisima na spram 99 % uleme . Također sam naveo vjerodostojan hadis gdje se kaže "džemat je gdje je većina"

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 18:17 

Nebula je napisao/la:

Šta je optimista po definiciji? Čovjek koji vjeruje u pozitivan ishod i nada se tome. Zar nije bolje aktivno raditi na tome da ti bude dobro nego nadati se da će sve biti ok? Prođe život u nadanju i gledanju u nebo.

A što je vjernik nego optimista?Nisam znao da se može "pasivno" raditi da ti bude dobro.
Ako se Kur'an oslanja na Bibliju,onda su slične zapovijedi-radi,a ne ljenčari i glumi gurua.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 18:17 

Mar-kan je napisao/la:

Da ,od Boga

Da li si upoznat sa učenjem sv.Augustina (i knjigama) i njegovom efektu na arapska plemena u ta doba?

Nešto sam ovlaš čitao o tome ali se ne sjećam ,slobodno ti napiši .
Da li si ti upoznat sa kršćanskim pravcima koji kažu da Isus a.s. ni Duh nisu Bog?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 18:19 

Carpe Diem je napisao/la:

Zašto tako misliš ?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 18:20 

Da li si ti upoznat sa kršćanskim pravcima koji kažu da Isus a.s. ni Duh nisu Bog?

To i nije učenje kršćanstva i Biblije.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 18:22 

Nebula odgovor stiže kad klanjam akšam :D aBd

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 18:22 

Carpe Diem je napisao/la:

Zašto tako misliš ?

Zato što ne znam nijednog čovjeka ili ženu da poštuje ono što piše u knjigama a nije o njima ni zapisano.Ima njih što rade većinu kako treba ali uvijek malo fali da budu pravi vjernici.Jesi li ti pravi vjernik čitav život ili te nešto promijenilo,droga i slič.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 18:23 

Mar-kan je napisao/la:

Nešto sam ovlaš čitao o tome ali se ne sjećam ,slobodno ti napiši .

Imaš negdje na ovom pdf-u post o Trojstvu.To je doktrina koja se mora spoznati i umom i vjerom,iako su to teme koje nisu bazične,bitno je da čovjek živi i radi kako Bog zapovjeda u Bibliji.
Oni koji tvrde da Isus nije Bog,ili ne poznaju Bibliju ili nisu kršćani.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2012, 18:24 

Neku noć gledam pored ceste na ulici neki Arapi i Arapkinje se okrenuli prema sjeveru i klanjaju. U stvari iz auta u prolazu nisam sve ni skužio, žene klanjaju a muškarci samo stoje pored nih.

Slabo se orijentiraju.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 75  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: