|
|
Stranica: 10/75.
|
[ 1852 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Nebula
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 23 lis 2012, 22:22 |
|
|
Hamza Yusuf je napisao/la: Danas je to u zadnjoj deceniji od strane IZ dovedeno u red pa se je veća grupa i ozbiljniji učeniji ljudi među njima preimenovalo u "selefije" i distancirali od raznih extremnih i prilično glupih ideja ,tako da se je većina njih asimilirala u društvo. Ljudi često mješaju vehabije i selefije. Tvoje mišljenje o vehabijama smo vidjeli ali šta misliš o selefijama? Je li to ok i da li, tamo gdje su većina, mogu predstavljati opasnost po sistem vrijednosti onih koji nisu u islamu.
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 23 lis 2012, 23:25 |
|
|
Za početak da se predstavim drugu Hamzi. Ja sam ti bivši musliman. Dakle roditelji muslimani pa i ja bio i vjerovao u Boga. Sve dok nisam počeo razmišljati jelte  I evo šta sam shvatio: Filozofije kojima se čovjek tješi ili kojima nastoji da lakše podnese probleme i nedaće u životu su u startu "sumnjive" jer je sumnjiva objektivnost onoga koji u to vjeruje. Čovjek će sebe ubijediti u SVE ako će mu tako biti lakše da živi. Uzmimo nekog siromahu recimo. On gleda onog tamo direktora/lopova kako vozi 3 luksuzna automobila od jedne vikendice na moru do druge na planini. Pa kaže "ma djaba mu sve to. on ce u dzehenem a ja cu u dzenet". Šta misliš da li je njemu lakše da vjeruje u život nakon smrti i neku višu pravdu ili da vjeruje da nakon smrti nema ničega? Filozofija koja je tema današnje emisije (Islam) je sva napravljena da čovjeku odgovara. Kreće od čovjeka i njegovih potreba i tvrdi da je sve napravljeno za čovjeka. Recimo, životinje i biljke su napravljene od Boga da bi čovjek imao šta jesti. Voda je tu da bi čovjek imao šta piti. Dakle čovjek gleda po sebi i misli da je on najvažniji a sve ostalo da njemu služi. Dalje, pošto je čovjeku krivo što umire ova filozofija mu daje utjehu da smrt nije kraj već početak. Utjeha vječnosti duše. Zatim onaj gore spomenuti siromah koji gleda bogatog lopova dobija utjehu više pravde. Itd itd. Čitav islam se jedne strane nudi utjehu a sa druge ulizivanje čovjeku kao veoma bitnom jer u principu Bog je u Islamu servis čovjeku (složit ćeš se da je u Islamu Bog, između ostalog, i sudija čovjeku? Dakle njegov servis jer sudije su servis narodu.). Čovjek sve radi sa nekim ciljem pa ova filozofija odmah predpostavlja da i Bog radi sa nekim ciljem. Dalje, bog ima sve ljudske osobine. Može da se ljuti, da bude bijesan, da voli i slično. Naravno potpuno besmisleno za vječno i svemoćno biće ali avaj. Kako je krenula ta tragedija koju danas zovemo religije? Krenula je naime od toga što ljudi obično pretpostavljaju da sve stvari u prirodi, kao i oni sami, djeluju radi nekog cilja, te tom logikom dolaze do toga da Bog upravlja sve jednom izvjesnom cilju. Ovdje ćemo prvo razmotriti tu predrasudu tražeći uzrok zašto se većina ljudi njome zadovoljava. Kao osnov uzećemo ono što svako mora da prizna, a to je činjenica da se svi rađaju ne poznajući uzroke stvari, da svi posjeduju nagon da traže ono što je po njih korisno i da su toga svjesni. Iz toga izlazi, prvo, da ljudi smatraju sebe za slobodne pošto su svjesni svojih htijenja i svojih nagona, a ni u snu ne misle na uzroke koji ih navode da teže i da žele, zato što ih ne znaju. Drugo, iz toga slijeduje da ljudi sve rade zbog cilja, naime zbog koristi kojoj teže. Otuda dolazi da oni uvijek žele da saznaju samo ciljne (finalne) uzroke svršenih stvari, i mirni su kad za njih doznaju, jer nemaju nikakav razlog da dalje sumnjaju. Ako za te ciljeve ne mogu da doznaju od drugoga, ne ostaje im ništa drugo nego da se okrenu samima sebi i da misle na ciljeve od kojih su obično sami determinirani za slične radnje. I tako nužnim načinom sude o prirodi drugoga prema svojoj prirodi. Pošto oni, dalje, u sebi i van sebe nalaze mnoga sredstva koja znatno doprisnose dostizanju onoga što je za njih korisno, kao na primjer oči za gledanje, zube za žvakanje, biljke i životinje za ishranu, sunce za osvjetljenje, vodu za piće, oni prema tome sve u prirodi smatraju kao sredstva za svoju korist. A pošto znaju da su oni ta sredstva pronašli ali ih nisu napravili (stvorili), to im je povod da povjeruju kako ih je neko drugi napravio (stvorio) radi njihove potrebe. Jer, pošto su posmatrali stvari kao sredstva, nisu mogli vjerovati da one postoje tek tako same od sebe, nego su iz sredstava, koja obično sami sebi pribavljaju, morali zaključiti kako postoji jedan ili više upravljača prirode koji su se pobrinuli za sve njihove potrebe tako što su sve stvari napravili (stvorili) za njih. A o prirodi ovih upravljača morali su oni, pošto o njoj nikad nisu nešto doznali, suditi prema svojoj prirodi. Otuda njihovo tvrđenje da bogovi upravljaju sve na korist čovjekovu, a da bi ljude privezali za sebe i da bi im ovi ukazivali najviše poštovanje. Tako se ova predrasuda pretvorila u sujevjerje i pustila duboke korijene u duše. To je bio uzrok što se svaki čovjek trudio da razumije ciljne uzroke svih stvari i da ih objasni. Ali prava je istina da priroda (Bog) nema nikakav cilj i da su svi ciljni uzroci ljudske izmišljotine. Treba još dodati da to učenje o cilju okreće prirodu sasvim naopako. Jer ono što je u stvari uzrok smatra kao posljedicu i obratno. Zatim, ono čini docnijim ono što je u prirodi ranije. I najzad ono čini najsavršenijim ono što je najnesavršenije. Zatim, ovo učenje uništava božije savršenstvo jer ako Bog radi zbog nekog cilja onda on nužnim načinom teži nečem čega nema. Nastavak slijedi 
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 23 lis 2012, 23:40 |
|
|
Prijatelj vjernik mi reče «znakovi su svuda oko nas. Ja sam tražio od Boga znak i dobio sam ga». I ja sam nekada tražio znakove. Ali kad čovjek traži znakove onda će sigurno i da ih nađe. Pa makar to bile čiste slučajnosti. Jer živimo godinama a godina ima 365 dana, a svaki dan 24 sata, a svaki sat 60 minuta, a svaki minut 60 sekundi. Puno je to sekundi u životu i sigurno ćeš doživjeti neke sekunde (ili minute) kada će se nešto pravo čudno desiti (čudno jer ne znaš objasniti) pa ćeš to shvatiti kao znak. Recimo ja sam svojevremeno čitao neku knjigu o razno raznim konspiracijama i baš sam se nalazio na stranici gdje se piše o broju 7 i kako se on provlači kroz istoriju. Čitam ja tako i bezveze onako podignem glavu i pogledam u televizor (kojem sam ranije ugasio ton da mi ne smeta). I imam šta vidjeti. Preko cijelog ekrana veliki broj 7. Nikada ni prije ni kasnije nisam vidio broj 7 preko cijelog tv ekrana. Ali eto u tom momentu da. Naravno odmah sam pomislio da je to znak od Boga. Pa sam čak pomislio "ovo mi Bog daje do znanja da je ova knjiga tačna?". Ali naravno radilo se o čistoj slučajnosti. Dug je život i takvih slučajnosti mora biti. Ali, ako si se rodio u Francuskoj i roditelji su ti katolici (pa makar ne previše u vjeri) onda ćeš kad vidiš taj "znak" odmah prihvatiti vjeru svojih roditelja. Ako si pravoslavac u rusiji isto. Ako si musliman u BiH također. Moguće je da bi ti zaista bio musliman i da su ti roditelji katolici. Ima ljudi koji promjene vjeru svojih roditelja (vidi mene uostalom). U tom slučaju svaka čast. Svaka čast svakome ko je sebi dao izbor, pročitao više knjiga i onda sam izabrao. Ali većina ljudi ipak ne izabira u šta vjeruje već vjeruje u ono što su rekli mama i tata (namjerno kažem mama i tata a ne roditelji jer su za mene to nezreli ljudi). Uostalom pogledajno religijsku sliku svijeta:  Da svi ljudi pregledaju "svu ponudu" pa razmisle pa na kraju odaberu svoju vjeru ta slika ne bi tako izgledala. Jer nemoguće da su svi rusi, naprimjer, logički zaključili da je pravoslavlje istina. Većina ipak pita "tata u šta ja vjerujem?" Smiješno ali istinito.
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 23 lis 2012, 23:57 |
|
|
Religija guši individualnost, svijest i inicijativu ljudi. U islamu čovjek često ne mora da razmišlja kako će. Sve piše. Ja ovako izvan islama imam opciju da se napijem ili da se ne napijem. Tako kad odlučim da se neću napiti mogu biti ponosan na sebe i svoju odluku. A neko drugi će da se napije i upropasti. I TAKO TREBA. Budala treba da se upropasti. Ne treba mu to zabranjivati.
Bez tih pravila bio bi veći haos ali ja upravo želim veći haos (ne totalni ali veći svakako). U haosu će onaj koji valja isplivati a onaj koji ne valja potonuti. U haosu će evolucija i prirodni odabir imati puno jači uticaj a to želim. Ne želim ja zaštitu za slabe i nejake. Ja želim da se slabi i nejaki sami elimišu kroz proces borbe za opstanak. Upravo onako kako je to bilo milionima godina i čemu možemo zahvaliti naš napredak. Slabi nestaju jaki se razmnožavaju a onda ti jaki napreduju brže baš zato što su jaki i sposobni. Čupaš korov da bi cviječe bolje raslo.
Razvoj je uzrokovan prirodnim odabiranjem u borbi za opstanak, gdje oni koji su najbolje prilagođeni okolini preživljavaju i nastavljaju lozu. Borba za opstanak je obično najoštrija među vrstama koje su si najbliže zato što se moraju boriti za istu hranu. Tako svaka mala prednost postaje odlučujuća. Što je borba za opstanak okrutnija, to brže napreduje razvoj novih vrsta. Preživljavaju samo oni koji su najbolje prilagođeni dok svi drugi izumiru. Što manje hrane i što brojnija mladunčad, to brži razvoj.
Važno je izbjeći i da te pojede neko drugi. Tako je, na primjer, prednost imati kamuflažnu boju, moći brzo trčati, zapaziti predatora (žrtvu) ili, u najgorem slučaju, biti lošeg okusa. Nije bez razloga to što su mnogi kaktusi otrovni. I bodljikavi također. Jako je važna, naravno, i sposobnost razmnožavanja. Cvijet zrači lijepim bojama i odašilje slatke mirise kako bi privukao kukca koji pomaže oprašivanje. Iz istog razloga ptice pjevaju svoje prekrasne arije. Razmnožavanje je osnovni zadatak svake jedinke. Oni koji ne uspiju nisu ni trebali uspjeti. Priroda je samo regulirajuća.
Moglo bi se reći da je život lutrija u kojoj su vidljive samo pobjedničke srećke.
Ja ne bih ništa zabranjivao osim onoga što je protiv druge osobe. Dopustio bih drogu recimo ali samo u svojoj kući gdje nemože nauditi drugima (a ne da sjeda u auto tako drogiran i zgazi nekoga). A sebe nek uništi ako je budala. Samoubistvo ne samo da bih dopustio nego bih napravio ustanovu o državnom trošku gdje bi se to bezbolno omogućilo svim zainteresovanim. Kažu Homoseksualci sebi uskraćuju potomke. Neka brate ko voli nek izvoli. Itd.
E onda možeš zamisliti koliko su mi draga (nekad zaista i minorna) pravila u Islamu koja i najvećoj budali daju mogućnost da opstane. Po mom mišljenju tako se samo usporava razvoj čovječanstva. I drvetu ćeš odrezati grane koje smetaju a sve zato da bi drvo bolje raslo.
Islam pruža pomoć slabima jer im sređuje nered u glavi i daje upute kako da žive. To radi bolje od bilo koje druge religije. Bez tih uputa mnogi slabi bi nestali a ovako će se razmnožiti i nastaviti lozu. Vidi primjer drogeraša koji je našao spas u vjeri. Imam komšiju upravo takvog. Bez vjere bi se predozirao i umro. Ovako ga je Islam spasio i evo nekidan se i oženio i vjerovatno će imat i porodicu. E vidiš ja navijam da se takvi predoziraju a ne da se razmožavaju
Kada sam ovo pisao na jednom drugom forumu komentar je bio «ne bi tako govorio da je taj narkoman tvoj sin»
Da je taj narkoman moje dijete onda nisam uspio kao otac. Da li bih se umješao? Da, umješao bih se i pokušao ga spasiti. Vjerovatno bih ga uputio hafizu Bugariju or something. Pokušao bih da prevarim evoluciju i (očigledno) slabog spasim te time spasim i svoje gene. Vjerovatno bih sebe ubijedio da su to majčini geni proradili kod njega a možda moji budu dominantniji kod njegovog potomka. I ja podliježem osnovnim zakonima evolucije (obavezno pročitati Sebični Gen od Richarda Dawkinsa ako do sada nisi). Islam bi mi u tome pomogao jer je to divan način da se prevari evolucija.
Ali u interesu čovječanstva nije da takav čovjek (pa makar i moj sin) nastavlja svoju lozu. Tako ni Islam nije u interesu čovječanstva ali ja bih (kao i svaki čovjek) svoj interes stavio ispred interesa čovječanstva.
Kontrolisani haos je idealan za čovječanstvo. Ja se ne bojim haosa jer imam povjerenja u sebe i u svoje potomke. Život bez izazova nije život. Vjernici bi da urede svijet da maltane imaju raj na zemlji. Oni ne vjeruju svojim potomcima i zato žele da njihovi potomci imaju što je moguće manje iskušenja. Pa su tako vjernici recimo protiv popularizacije homoseksualizma i spremni su se fizički obračunati sa takvima. Znaju oni da ako biti gay postane normalna opcija puno više ljudi će je i izabrati (danas imamo mnoge prikrivene homoseksulace koji se boje okoline pa onda ožene suprotni pol a nikada nisu sretni). Tako oni u startu žele oduzeti tu mogućnost svojim potomcima to jest smanjiti im mogućnost greške. Isto je i sa pokrivanjem žena i mnogim drugim pravilima. Cilj je smanjiti mogućnost greške.
Nemoj se naljutiti ali meni je to pizdunski. To je meni isto kao da igraš fudbalsku utakmicu pa tražiš da tvoj tim ima 15 igrača a protivnik samo 11. Tek toliko da budeš siguran da nećeš izgubiti.
Život je igra. Najbolji nastavljaju svoju lozu. Ja hoću da igram fair i da imam mogućnost poraza. Pa nek pobjedi bolji.
Ja se recimo već godinama borim za prava homoseksualaca da slobodno izražavaju svoju seksualnost. Čak sam i za to da mogu usvajati djecu. A ne bih volio da je moje dijete homoseksualac. Također sam mišljenja da ako to postane normalno više ljudi će birati homoseksualne brakove umjesto da u strahu od okoline idu u heteroseksualne brakove. Dakle ja se svijesno borim za nešto što će mojoj kćerci možda predstavljati iskušenje.
Isto tako ja sam protiv šerijatskog zabavljanja i pokrivanja žena a imam kćerku. I ja sam svjestan da bi za moju kćerku bilo najsigurnije da ne izlazi po kafićima sa bog zna kim. Da nema sexa prije braka. itd. A ipak ću joj sve to dopustiti.
Dakle ja sam odlučio da igram sa rizikom.
Ako bih baš bukvalno gledao pravilo evolucije (sebi najbolje) onda naravno da ne bih želio haos u kojem moji potomci mogu stradati. Međutim nije sve crno i bijelo. Ja svom potomku želim najbolje pa samim tim mu/njoj želim da društvo u kojem svi živimo napreduje. Bolje je živjeti u Americi negu u Afganistanu, dakle bitno je i da težim boljem društvu u kojem će moj potomak živjeti. A s obzirom da veći haos znači bolju evoluciju društva (uporedi haotični SAD i kontrolisanu Gadafijevu Libiju na primjer) onda stvari moram staviti na vagu. Treba mi haos radi evolucije društva ali treba mi i da mislim na sebe i svoje potomke. Srećom ima siva boja i ja pravim kompromis. Haos svakako radi boljeg društva ali uz moj trud da mi potomak sigurno prepliva tu rijeku haosa.
U isto vrijeme ta silna pravila islama usporavaju duhovni napredak muslimana. Vidi islamski svijet. Nema ih na mapi ni u umjetnosti, ni u industriji, ni u nauci. Nigdje ih nema. Umjesto da se razvijaju oni uče Kuran na pamet i raspravljaju čiji je šejh u pravu. Osim toga izgleda da baš i nemaju motiv da budu moćni na ovom svijetu. Na ovom svijetu njihov je motiv da zasluže dzenet a tu nema agresivnosti. Složićeš se da je umjerenost i skromnost vrlina u islamu? Molitva, Hadz, post, i umjerenost. A samo se agresivnošću napreduje. Nije bez razloga zapad ostavio islamske zemlje daleko iza sebe.
Prijatelj misliman mi je znao reći "pusti se te filozofije. U Kuranu sve imaš, sve ti piše. Nemoj se griješiti i filozofirati". Razmisli malo koliko je ovakvo mišljenje pogubno za Islam. Jer među 10 glupih ideja jedna će biti dobra. Ali ako ne razmišljaš nego sve po knjizi onda nema ni ideja.
|
|
Vrh |
|
 |
Nebula
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 00:01 |
|
|
I za kraj moja omiljena priča za laku noć:
Božanstvo je ljut na moj narod. Hoće da nas podavi jer smo opet bili loši. Ali moj narod zna kako da ga udobrovolji.
Napokon je kucnuo i moj čas. Za ovaj dan sam čitav život spremana. I ja i moje sestre. Nedavno sam navršila 15 ljeta i sada sam spremna. Aresel i Bonomata će biti sa mnom. Čitav život smo zajedno i sada ćemo zajedno spasiti svoj narod. Nema veće sreće. Još kao mala sam slušala priče o onima prije mene koje su date Božanstvu. Sanjala sam dan kada ću i ja biti te sreće da napravim skok ljubavi.
Evo dolaze po nas. Oratin nas je već obukla u svećane odore. Sve tri izlazimo zajedno sa ratnicima. Božanstvo je veoma ljuto. Odozgo prosipa rijeku po nama dok iskre svako malo osvjetljavaju cijelo selo. Božanstvo sigurno udara planinom u planinu kad pravi takve iskre i kad tako galami. Tako mokri smo došli do pećine svetih. Tamo u njenoj utrobi, napokon ću ispuniti svoju svrhu.
Veliki vrač je počeo svoj ples. Ratnici mu prave ritam udarajući svojim kopljima u zemlju. Nakon plesa veliki vrač se obraća Božanstvu: «Oče! Oprosti nam Oče!! Opet smo bili loši. Uvijek iznova obećajemo svoju poslušnost ali uvijek zastranimo. Mi smo od mesa i zato griješimo. Mi nismo kao Ti koji nikad ne griješiš. I ovaj put te molimo za oprost. Doveli smo ti tri djevice. Baš onakve kakve ti voliš. Oče, prihvati naš dar i još jednom nam oprosti. Ti koji sve praštaš i voliš»
Sve tri smo sa sebe skinule odjeću. Božanstvu ćemo se vratiti onakve kakvim nas je i napravio. Bonomati je pripala ta čast da bude prva. Stala je na rub jame i čekala na znak. Vrač je tiho rekao «amantea doribe votero». Bonomata je istog časa skočila u jamu. Njen vrisak se čuo još neko vrijeme. Koliko 3 ili 4 otkucaja srca.
Aresel će biti druga. Prvo mi je bilo krivo što sam ja ostavljena zadnja ali onda sam se utješila da možda Božanstvo najviše voli upravo onu što zadnja skače. Uostalom i u školi su nas učili da nije bitno koja si po redu i da nas Božanstvo sve isto voli.
Opet se čulo «amantea doribe votero». Ali šta to radi Aresel? Zašto ne skače? Je li ona normalna? Pa da. Uvijek je bila nerazumna i pravila probleme. Sjećam se samo koliko je pitanja postavljala. Oratin je često imala velikih muka da je urazumi. A kako su to glupa pitanja bila. Čak se usudila da pita kako to mi znamo da se Božanstvo ne bi smirilo i bez naših skokova ljubavi. Oratin joj je fino objasnila da su svi naši stari vjerovali u to. Osim toga vrlo brzo nakon skokova ljubavi Božanstvo bi prestalo da sipa rijeke po nama. Nekad prije, nekad kasnije ali uvijek bi prestalo. I ko je ona da preispituje naše običaje?
Ali u zadnje vrijeme je i Aresel prestala postavljati pitanja i svi smo mislili da se napokon urazumila i popravila. Uostalom, i mi ostale se nismo htjele družiti sa njom sve dok se nije popravila. Eto mislili smo da jeste. Pogriješili smo. Evo ona sada hoće sve da nas uništi. Došlo mi je da je gurnem ali to ne bi bilo ispravno. Ona mora sama da skoči. Ona mora pokazati da voli Božanstvo. Zato se to i zovu skokovi ljubavi.
Ratnici su postali nervozni. Vrač je još jednom ponovio «amantea doribe votero» ali ovaj put puno glasnije. Aresel se napokon bacila. Znala sam. Znala sam da je ona dobra djevojka i da voli svoj narod. Možda je bila pod uticajem zlih duhova ali eto pobijedila ih je i napravila skok ljubavi.
Došao je red i na mene. Stala sam na rub jame. Bože kako je duboka. Ne vidim joj dno. Pa naravno. Treba puno putovati do Božanstva. Čekala sam na riječi koje čekam cijeli život.
AMANTEA DORIBE VOTERO
Samo sam skliznula dole. Sretna kao nikada do sada. Hladan vjetar šibao je moje nago tijelo. Osjetila sam kao da se ispunjavam Božanskom ljubavi. Htjela sam da plačem i da se smijem u isto vrijeme. Evo me ljubavi. Tvoja sam.
Laku noć ;)
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 07:48 |
|
|
Nebula je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: Danas je to u zadnjoj deceniji od strane IZ dovedeno u red pa se je veća grupa i ozbiljniji učeniji ljudi među njima preimenovalo u "selefije" i distancirali od raznih extremnih i prilično glupih ideja ,tako da se je većina njih asimilirala u društvo. Ljudi često mješaju vehabije i selefije. Tvoje mišljenje o vehabijama smo vidjeli ali šta misliš o selefijama? Je li to ok i da li, tamo gdje su većina, mogu predstavljati opasnost po sistem vrijednosti onih koji nisu u islamu. Mislim da ne ,jer prvo ne predstavljaju bitan broj među muslimanima ,iako izgleda kao da ih ima značajan broj ,zbog njihovog revnosnog obavljanja molitve u džamijama ali na primjer kad pogledaš petkom na džumi vidiš da ih ima 1: 100. To o broju ,a što se tiče njihovog tvrdokornog stava ,mislim da je došlo do evolucije tih stavova i to vrlo brzo ,pa su se stalno ublažava i razrijeđuje . Ne mislim da će doći do potpune asimilacije njih ali da će ti neki stavovi evoluirati do neprepoznatljivosti ,hoće
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 08:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 84939 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Hamza Yusuf je napisao/la: Nebula je napisao/la: Ljudi često mješaju vehabije i selefije. Tvoje mišljenje o vehabijama smo vidjeli ali šta misliš o selefijama? Je li to ok i da li, tamo gdje su većina, mogu predstavljati opasnost po sistem vrijednosti onih koji nisu u islamu.
Mislim da ne ,jer prvo ne predstavljaju bitan broj među muslimanima ,iako izgleda kao da ih ima značajan broj ,zbog njihovog revnosnog obavljanja molitve u džamijama ali na primjer kad pogledaš petkom na džumi vidiš da ih ima 1: 100. To o broju ,a što se tiče njihovog tvrdokornog stava ,mislim da je došlo do evolucije tih stavova i to vrlo brzo ,pa su se stalno ublažava i razrijeđuje . Ne mislim da će doći do potpune asimilacije njih ali da će ti neki stavovi evoluirati do neprepoznatljivosti ,hoće Za nadati se tome.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 08:29 |
|
|
Nebula je napisao/la: Za početak da se predstavim drugu Hamzi. Ja sam ti bivši musliman. Dakle roditelji muslimani pa i ja bio i vjerovao u Boga. Sve dok nisam počeo razmišljati jelte  I evo šta sam shvatio: Filozofije kojima se čovjek tješi ili kojima nastoji da lakše podnese probleme i nedaće u životu su u startu "sumnjive" jer je sumnjiva objektivnost onoga koji u to vjeruje. Čovjek će sebe ubijediti u SVE ako će mu tako biti lakše da živi. Uzmimo nekog siromahu recimo. On gleda onog tamo direktora/lopova kako vozi 3 luksuzna automobila od jedne vikendice na moru do druge na planini. Pa kaže "ma djaba mu sve to. on ce u dzehenem a ja cu u dzenet". Šta misliš da li je njemu lakše da vjeruje u život nakon smrti i neku višu pravdu ili da vjeruje da nakon smrti nema ničega? Filozofija koja je tema današnje emisije (Islam) je sva napravljena da čovjeku odgovara. Kreće od čovjeka i njegovih potreba i tvrdi da je sve napravljeno za čovjeka. Recimo, životinje i biljke su napravljene od Boga da bi čovjek imao šta jesti. Voda je tu da bi čovjek imao šta piti. Dakle čovjek gleda po sebi i misli da je on najvažniji a sve ostalo da njemu služi. Dalje, pošto je čovjeku krivo što umire ova filozofija mu daje utjehu da smrt nije kraj već početak. Utjeha vječnosti duše. Zatim onaj gore spomenuti siromah koji gleda bogatog lopova dobija utjehu više pravde. Itd itd. Čitav islam se jedne strane nudi utjehu a sa druge ulizivanje čovjeku kao veoma bitnom jer u principu Bog je u Islamu servis čovjeku (složit ćeš se da je u Islamu Bog, između ostalog, i sudija čovjeku? Dakle njegov servis jer sudije su servis narodu.). Čovjek sve radi sa nekim ciljem pa ova filozofija odmah predpostavlja da i Bog radi sa nekim ciljem. Dalje, bog ima sve ljudske osobine. Može da se ljuti, da bude bijesan, da voli i slično. Naravno potpuno besmisleno za vječno i svemoćno biće ali avaj. Kako je krenula ta tragedija koju danas zovemo religije? Krenula je naime od toga što ljudi obično pretpostavljaju da sve stvari u prirodi, kao i oni sami, djeluju radi nekog cilja, te tom logikom dolaze do toga da Bog upravlja sve jednom izvjesnom cilju. Ovdje ćemo prvo razmotriti tu predrasudu tražeći uzrok zašto se većina ljudi njome zadovoljava. Kao osnov uzećemo ono što svako mora da prizna, a to je činjenica da se svi rađaju ne poznajući uzroke stvari, da svi posjeduju nagon da traže ono što je po njih korisno i da su toga svjesni. Iz toga izlazi, prvo, da ljudi smatraju sebe za slobodne pošto su svjesni svojih htijenja i svojih nagona, a ni u snu ne misle na uzroke koji ih navode da teže i da žele, zato što ih ne znaju. Drugo, iz toga slijeduje da ljudi sve rade zbog cilja, naime zbog koristi kojoj teže. Otuda dolazi da oni uvijek žele da saznaju samo ciljne (finalne) uzroke svršenih stvari, i mirni su kad za njih doznaju, jer nemaju nikakav razlog da dalje sumnjaju. Ako za te ciljeve ne mogu da doznaju od drugoga, ne ostaje im ništa drugo nego da se okrenu samima sebi i da misle na ciljeve od kojih su obično sami determinirani za slične radnje. I tako nužnim načinom sude o prirodi drugoga prema svojoj prirodi. Pošto oni, dalje, u sebi i van sebe nalaze mnoga sredstva koja znatno doprisnose dostizanju onoga što je za njih korisno, kao na primjer oči za gledanje, zube za žvakanje, biljke i životinje za ishranu, sunce za osvjetljenje, vodu za piće, oni prema tome sve u prirodi smatraju kao sredstva za svoju korist. A pošto znaju da su oni ta sredstva pronašli ali ih nisu napravili (stvorili), to im je povod da povjeruju kako ih je neko drugi napravio (stvorio) radi njihove potrebe. Jer, pošto su posmatrali stvari kao sredstva, nisu mogli vjerovati da one postoje tek tako same od sebe, nego su iz sredstava, koja obično sami sebi pribavljaju, morali zaključiti kako postoji jedan ili više upravljača prirode koji su se pobrinuli za sve njihove potrebe tako što su sve stvari napravili (stvorili) za njih. A o prirodi ovih upravljača morali su oni, pošto o njoj nikad nisu nešto doznali, suditi prema svojoj prirodi. Otuda njihovo tvrđenje da bogovi upravljaju sve na korist čovjekovu, a da bi ljude privezali za sebe i da bi im ovi ukazivali najviše poštovanje. Tako se ova predrasuda pretvorila u sujevjerje i pustila duboke korijene u duše. To je bio uzrok što se svaki čovjek trudio da razumije ciljne uzroke svih stvari i da ih objasni. Ali prava je istina da priroda (Bog) nema nikakav cilj i da su svi ciljni uzroci ljudske izmišljotine. Treba još dodati da to učenje o cilju okreće prirodu sasvim naopako. Jer ono što je u stvari uzrok smatra kao posljedicu i obratno. Zatim, ono čini docnijim ono što je u prirodi ranije. I najzad ono čini najsavršenijim ono što je najnesavršenije. Zatim, ovo učenje uništava božije savršenstvo jer ako Bog radi zbog nekog cilja onda on nužnim načinom teži nečem čega nema. Nastavak slijedi  Dobro ,zanimljivo razmišljanje i razmišljanje o stvorenom se u islamu naziva kao jedan od vrsta zikrullaha (sjećanja na Allaha) i to vrlo dragocjenih. Ja ne sumnjam da ti ukoliko nastaviš slobodno razmišljati i ne uzmeš svoje sadašnje zaključke kao jedine ispravne ,nećeš jednom napraviti puni krug pa možda se vratiti na početak ,sa novim viđenjem iste stvari ,tj islama. Nije sporno da većina religija bogu daje ljudske osobine ali trebaš znati da se u islamu to naziva širk " i to je jedino što Allah dž.š kaže da neće oprostiti. Međutim ti opet znaš da se u islamu često kaže kako ljudi izazivaju bijes božiji ili kako Bog voli ljude koji ga se sjećaju ili kako sjedi na Aršu, te kako će svojom rukom smotati svemir prije sudnjeg dana itd Sve su to opet ljudske osobine . Kako to posmatrati ili kako te izjave protumačiti ,pogotovu ako znamo da je božiji atribut "da On nije ničemu sličan" Jednostavno na primjer ti kad govoriš nekom Englezu na našem jeziku on te neće ništa razumjeti ,pa ti moraš pričati engleski jel ,ili kad bi prije 100 godina objašnjavao ljudima šta je internet oni bi te blijedo gledali i nebi ti uopće bilo moguće to objasniti ,osim da se služiš "jezikom " tog vremena ,kao što su recimo indijanci zvali vlak "željeznim konjem" ili "vatrenom kočijom" . Dakle Bog govori nama našim jezikom ,nama razumljivim ,pa iako kaže da mi izazivamo "bijes" kod Njega svojim postupcima ,to u biti znači da ćemo mi svojim ponašanjem i nekim postupcima izazvati reakciju ili prirode ili društva koja će biti loša po nas. Ne može se drugačije to sve shvatiti ,pogotovu ako Bog u Kur'anu nekoliko puta naglašava da "uistinu Allah ne čini zulum ,ljudi ga sami sebi čine" ? Često se kaže da je vjera bijeg od stvarnosti ili utjeha nemoćnima i sa ovim drugim se mogu složiti ali sa prvim ne. Bijeg od stvarnosti bi bio neki vid fizičke promjene ljudske percepcije i to znamo da se postiže alkoholom,opijatima ,pa i pretjerivanje u hrani i piću se naziva bijegom od realnosti . S druge strane islam to sve zabranjuje ,sve što može imalo utjecati na promjenu percepcije čovjeka ,je zabranjeno. Dakle ta teza u islamu ne stoji. Da je utjeha ,to sigurno jeste ,da je nada u bolje sutra isto jeste ali ja ne vidim šta je u tome pogrešno ako recimo savremena psihologija kaže da je optimizam neophodan za kvalitetan život i da je gubljenje nade početak svim depresivnim stanjima. Kaže se "samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost" i onaj musliman koji bi izgubio nadu automatizmom se svrstava u nevjernika. Ti se naravno pitaš kao i svaki čovjek o svrsi postojanja svega i sam kažeš da su ljudi skloni tražiti neki cilj i svrhu u svemu. U Kur'anu je to objašnjeno jednom rečenicom "Allah je sve stvorio samo da mu se klanja" ,znači klanjaj i ispunio si svoju svrhu i onda nastavi živjeti i to se često kaže u Kur'anu ,"sjeti se Boga ,ne zaboravljaj ga i onda nastavi sa uobičajenim životom,nastavi raditi". Džennet nije cilj ,on je samo nagrada za ispunjavanje svrhe
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 08:31 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: Mislim da ne ,jer prvo ne predstavljaju bitan broj među muslimanima ,iako izgleda kao da ih ima značajan broj ,zbog njihovog revnosnog obavljanja molitve u džamijama ali na primjer kad pogledaš petkom na džumi vidiš da ih ima 1: 100. To o broju ,a što se tiče njihovog tvrdokornog stava ,mislim da je došlo do evolucije tih stavova i to vrlo brzo ,pa su se stalno ublažava i razrijeđuje . Ne mislim da će doći do potpune asimilacije njih ali da će ti neki stavovi evoluirati do neprepoznatljivosti ,hoće Za nadati se tome. Meni na ovom forumu ljudi djeluju 100 puta opasniji za društvo od selefija ali niko ne vodi brigu o tome
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 08:39 |
|
|
Kako islam objašnjava raj,pakao?
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 08:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 84939 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Hamza Yusuf je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Za nadati se tome.
Meni na ovom forumu ljudi djeluju 100 puta opasniji za društvo od selefija ali niko ne vodi brigu o tome Koliko je terorističkih napada u BiH do sada bilo, povezanih s vehabijama? Znaš li nabrojati bar 5, u zadnjih nekoliko godina? Pitam samo za presude, ili one čiji su postupci u tijeku na sudovima u BiH.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 08:46 |
|
|
Nego da se vratim na temu.
Hamza Yusufe, vrlo jednostavno pitanje: Zašto si ti musliman?
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 09:02 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38808 Lokacija: Gl. grad regije
|
Nebula, još malo i primljen si u forumski klub Hrvata pagana, još ti samo fali da budeš Hrvat.  Hamza, poput našeg Zabe, prilagođava svijet kako bi mu odgovarao. Teško je takve i u što uvjerit. Bog je velik, njemu je Hamza poput mrava, i nema On potrebe komunicirat s ljudima, a ako slučajno i bi, teško da bi odabrao Hamzu.  A dobra ova Nebulina: "dok drugi čitaju knjige muslimani uče kuran napamet", baš tako. No, to nije grijeh ni s jednog stajališta, samo onemogućava napredak.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 09:15 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Nebula, još malo i primljen si u forumski klub Hrvata pagana, još ti samo fali da budeš Hrvat.  Mi pagani djelujemo u većini jer najviše laprdamo, ali su nas tihi vjernici potukli u svim anketama. 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 09:20 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Nebula, još malo i primljen si u forumski klub Hrvata pagana, još ti samo fali da budeš Hrvat.  Mi pagani djelujemo u većini jer najviše laprdamo, ali su nas tihi vjernici potukli u svim anketama.  Citat: The 80–20 rule, or the law of the vital few states that, for many events, roughly 80% of the effects come from 20% of the causes.[1][2] 
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 09:22 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Nego da se vratim na temu.
Hamza Yusufe, vrlo jednostavno pitanje: Zašto si ti musliman? Čovjeku treba pola sata da smisli odgovor (ili izgoogla?!) na pitanje zašto je musliman. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 09:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Robbie MO je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Mi pagani djelujemo u većini jer najviše laprdamo, ali su nas tihi vjernici potukli u svim anketama.  Citat: The 80–20 rule, or the law of the vital few states that, for many events, roughly 80% of the effects come from 20% of the causes.[1][2]  "Quantity has a quality of its own" - Иосиф Виссарионович Сталин 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 10:04 |
|
|
Nebula je napisao/la: Prijatelj vjernik mi reče «znakovi su svuda oko nas. Ja sam tražio od Boga znak i dobio sam ga». I ja sam nekada tražio znakove. Ali kad čovjek traži znakove onda će sigurno i da ih nađe. Pa makar to bile čiste slučajnosti. Jer živimo godinama a godina ima 365 dana, a svaki dan 24 sata, a svaki sat 60 minuta, a svaki minut 60 sekundi. Puno je to sekundi u životu i sigurno ćeš doživjeti neke sekunde (ili minute) kada će se nešto pravo čudno desiti (čudno jer ne znaš objasniti) pa ćeš to shvatiti kao znak. Recimo ja sam svojevremeno čitao neku knjigu o razno raznim konspiracijama i baš sam se nalazio na stranici gdje se piše o broju 7 i kako se on provlači kroz istoriju. Čitam ja tako i bezveze onako podignem glavu i pogledam u televizor (kojem sam ranije ugasio ton da mi ne smeta). I imam šta vidjeti. Preko cijelog ekrana veliki broj 7. Nikada ni prije ni kasnije nisam vidio broj 7 preko cijelog tv ekrana. Ali eto u tom momentu da. Naravno odmah sam pomislio da je to znak od Boga. Pa sam čak pomislio "ovo mi Bog daje do znanja da je ova knjiga tačna?". Ali naravno radilo se o čistoj slučajnosti. Dug je život i takvih slučajnosti mora biti. Ali, ako si se rodio u Francuskoj i roditelji su ti katolici (pa makar ne previše u vjeri) onda ćeš kad vidiš taj "znak" odmah prihvatiti vjeru svojih roditelja. Ako si pravoslavac u rusiji isto. Ako si musliman u BiH također. Moguće je da bi ti zaista bio musliman i da su ti roditelji katolici. Ima ljudi koji promjene vjeru svojih roditelja (vidi mene uostalom). U tom slučaju svaka čast. Svaka čast svakome ko je sebi dao izbor, pročitao više knjiga i onda sam izabrao. Ali većina ljudi ipak ne izabira u šta vjeruje već vjeruje u ono što su rekli mama i tata (namjerno kažem mama i tata a ne roditelji jer su za mene to nezreli ljudi). Uostalom pogledajno religijsku sliku svijeta:  Da svi ljudi pregledaju "svu ponudu" pa razmisle pa na kraju odaberu svoju vjeru ta slika ne bi tako izgledala. Jer nemoguće da su svi rusi, naprimjer, logički zaključili da je pravoslavlje istina. Većina ipak pita "tata u šta ja vjerujem?" Smiješno ali istinito. Zavisi šta se podrazumjeva i misli pod "znakovi" ,ja lično nikad nisam obraćao pažnju na to niti to tražim ,a jedino što imam u sebi (ako bi se to moglo tumačiti kao "znak") je jaka sklonost ka filozofiji i prirodi ako bi se to uopće mogla nazavti filozofija ,prije neka sklonost razmišljanju o stvarima koje većina ljudi uzima zdravo za gotovo. Ne znam šta je sporno u tome da ima puno vjera ili da je svaka dominantna na nekom području ,mislim jeste sporna drugima koji su isključivi i ne priznaju druge vjere ali ne i islamu. Već sam citirao ali opet ću A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.(Trpeza) Dakle islam niti osporava druge religije ,niti njihove sisteme ,niti insistira na primanju islama . On samo insistira na monoteizmu
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 10:19 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Nebula, još malo i primljen si u forumski klub Hrvata pagana, još ti samo fali da budeš Hrvat.  Mi pagani djelujemo u većini jer najviše laprdamo, ali su nas tihi vjernici potukli u svim anketama.  Ne bih rekao da su tihi, ima izrazitih kršćana na forumu koji sire svoje ciljeve, poput kreacionizma
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 10:21 |
|
|
Citat: Religija guši individualnost, svijest i inicijativu ljudi. U islamu čovjek često ne mora da razmišlja kako će. Sve piše. Ja ovako izvan islama imam opciju da se napijem ili da se ne napijem. Tako kad odlučim da se neću napiti mogu biti ponosan na sebe i svoju odluku. A neko drugi će da se napije i upropasti. I TAKO TREBA. Budala treba da se upropasti. Ne treba mu to zabranjivati. Pa i u islamu imaš opciju da se napiješ ili ne  ,samo što islam ti daje svijest da je to što radiš pogrešno i za tebe i za tvoje najbliže . Ti recimo po šerijetu možeš da radiš u svojoj kući ili nekom privatnom prostoru šta god hoćeš jer niko ne smije kur'anskom zabranom da ulazi bez traženja dozvole u tvoj privatni prostor. Zato se kod nas kaže "o mumine imal bujruma?" kad dođeš pred nečija vrata ,pa sve da je širom otvoreno niko ne smije ući ako se iz kuće ne čuje odgovor. Tako bi trebalo biti po pravilima Citat: Bez tih pravila bio bi veći haos ali ja upravo želim veći haos (ne totalni ali veći svakako). U haosu će onaj koji valja isplivati a onaj koji ne valja potonuti. U haosu će evolucija i prirodni odabir imati puno jači uticaj a to želim. Ne želim ja zaštitu za slabe i nejake. Ja želim da se slabi i nejaki sami elimišu kroz proces borbe za opstanak. Upravo onako kako je to bilo milionima godina i čemu možemo zahvaliti naš napredak. Slabi nestaju jaki se razmnožavaju a onda ti jaki napreduju brže baš zato što su jaki i sposobni. Čupaš korov da bi cviječe bolje raslo. Razumijem te ,mislim razumijem način na koji razmišljaš ali ne podržavam. To bi bila primjena evolucije u društvu ,u međuljudskim odnosima Citat: Razvoj je uzrokovan prirodnim odabiranjem u borbi za opstanak, gdje oni koji su najbolje prilagođeni okolini preživljavaju i nastavljaju lozu. Borba za opstanak je obično najoštrija među vrstama koje su si najbliže zato što se moraju boriti za istu hranu. Tako svaka mala prednost postaje odlučujuća. Što je borba za opstanak okrutnija, to brže napreduje razvoj novih vrsta. Preživljavaju samo oni koji su najbolje prilagođeni dok svi drugi izumiru. Što manje hrane i što brojnija mladunčad, to brži razvoj.
Pa zar se tako nešto i ne događa ,samo što se malo ušminka i izrelativizira? Citat: Važno je izbjeći i da te pojede neko drugi. Tako je, na primjer, prednost imati kamuflažnu boju, moći brzo trčati, zapaziti predatora (žrtvu) ili, u najgorem slučaju, biti lošeg okusa. Nije bez razloga to što su mnogi kaktusi otrovni. I bodljikavi također. Jako je važna, naravno, i sposobnost razmnožavanja. Cvijet zrači lijepim bojama i odašilje slatke mirise kako bi privukao kukca koji pomaže oprašivanje. Iz istog razloga ptice pjevaju svoje prekrasne arije. Razmnožavanje je osnovni zadatak svake jedinke. Oni koji ne uspiju nisu ni trebali uspjeti. Priroda je samo regulirajuća.
Moglo bi se reći da je život lutrija u kojoj su vidljive samo pobjedničke srećke.
Ja ne bih ništa zabranjivao osim onoga što je protiv druge osobe. Dopustio bih drogu recimo ali samo u svojoj kući gdje nemože nauditi drugima (a ne da sjeda u auto tako drogiran i zgazi nekoga). A sebe nek uništi ako je budala. Samoubistvo ne samo da bih dopustio nego bih napravio ustanovu o državnom trošku gdje bi se to bezbolno omogućilo svim zainteresovanim. Kažu Homoseksualci sebi uskraćuju potomke. Neka brate ko voli nek izvoli. Itd.
E onda možeš zamisliti koliko su mi draga (nekad zaista i minorna) pravila u Islamu koja i najvećoj budali daju mogućnost da opstane. Po mom mišljenju tako se samo usporava razvoj čovječanstva. I drvetu ćeš odrezati grane koje smetaju a sve zato da bi drvo bolje raslo. Ne možeš ubrzati neki proces i reći da je to prirodno jer nije . Primjer sa voćkom je da ako je jednom obrežeš i spriječiš nametnike i pograbiš trulež ispod nje ,onda to moraš stalno raditi tj preuzimaš ulogu prirode u svoje ruke ,a ti si kao čovjek vrlo nestabilan ,dok je priroda pouzdana i ima svoje procese jer da nema ne bi bila tako lijepa ,nebi bilo šuma koje su pluća Zemlje ,a koje mi "ubrzatori razvoja " uništavamo . Prirodno je da se pomažu slabi i nemoćni ,nije prirodno da se uzima i posjeduje više nego što ti treba. nastaviću kasnije ako Bog da .. ,u svakom slučaju zanimljiv si i kulturan sugovronik
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 11:15 |
|
|
Hamza Yusuf je napisao/la: Meni na ovom forumu ljudi djeluju 100 puta opasniji za društvo od selefija ali niko ne vodi brigu o tome Vidiš ti kako su svi zatucani vjerski fanatici složni u jednom: Sloboda misli i intelekt su 100 puta opasniji za nas koji zatupljujemo ljudsku vrstu!tema o islamu postoji i nosila je naziv Boleštine i Bedastoće u Islamu gdje su se sve ove stvari pretresale topic7214-100.html?hilit=bole%C5%A1tineLjudi su nastali evolucijom od 'majmuna', a ne od boga Rad je stvorio čovjeka, a ne alah! 
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 11:16 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38808 Lokacija: Gl. grad regije
|
ManInBlack je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: Meni na ovom forumu ljudi djeluju 100 puta opasniji za društvo od selefija ali niko ne vodi brigu o tome Vidiš ti kako su svi zatucani vjerski fanatici složni u jednom: Slobodan misli i intelekt su 100 puta opasniji za nas koji zatupljujemo ljudsku vrstu! tema o islamu postoji i nosila je naziv Boleštine i Bedastoće u Islamu gdje su se sve ove stvari pretresale topic7214-100.html?hilit=bole%C5%A1tineTreba pustit njega i Nebulu sad da u miru i natenane divane. Izgleda da će ga Nebula skrenut s "pravog puta". 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 11:20 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Treba pustit njega i Nebulu sad da u miru i natenane divane. Izgleda da će ga Nebula skrenut s "pravog puta".   OK, pratiti ćemo dijalog Maglice i muhamedovog glasnogovornika
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 12:13 |
|
|
Citat: Islam pruža pomoć slabima jer im sređuje nered u glavi i daje upute kako da žive. To radi bolje od bilo koje druge religije. Bez tih uputa mnogi slabi bi nestali a ovako će se razmnožiti i nastaviti lozu. Vidi primjer drogeraša koji je našao spas u vjeri. Imam komšiju upravo takvog. Bez vjere bi se predozirao i umro. Ovako ga je Islam spasio i evo nekidan se i oženio i vjerovatno će imat i porodicu. E vidiš ja navijam da se takvi predoziraju a ne da se razmožavaju Jako brutalan stav ali iz tvoje perspektive i tvog svjetonazora on je logičan. Citat: Kada sam ovo pisao na jednom drugom forumu komentar je bio «ne bi tako govorio da je taj narkoman tvoj sin»
Da je taj narkoman moje dijete onda nisam uspio kao otac. Da li bih se umješao? Da, umješao bih se i pokušao ga spasiti. Vjerovatno bih ga uputio hafizu Bugariju or something. Pokušao bih da prevarim evoluciju i (očigledno) slabog spasim te time spasim i svoje gene. Vjerovatno bih sebe ubijedio da su to majčini geni proradili kod njega a možda moji budu dominantniji kod njegovog potomka. I ja podliježem osnovnim zakonima evolucije (obavezno pročitati Sebični Gen od Richarda Dawkinsa ako do sada nisi). Islam bi mi u tome pomogao jer je to divan način da se prevari evolucija. Čitao sam Dawkinsa ,čak se i on u načelu ograđuje protiv "primjene evolucije u društvu " i govori kako upoznavnjem bilogije čovjeka trebamo da se borimo protiv onoga što nam ona plasira u društvu. Čitao sam i njegovu knjigu "iluzija o Bogu" i mogu reći da ,iako je sigurno čovjek vrstan biolog ,da je knjiga prepuna nenaučnog pristupa mnogim tezama ,uprvao zbog njegovog ideološkog ateističkog pristupa on je totalno subjektivan ,a subjektivnost bi nauci trebala biti strana Citat: Ali u interesu čovječanstva nije da takav čovjek (pa makar i moj sin) nastavlja svoju lozu. Tako ni Islam nije u interesu čovječanstva ali ja bih (kao i svaki čovjek) svoj interes stavio ispred interesa čovječanstva. I ti si primjetio kontradiktornost i neralnost onoga što zastupaš . Želiš indirektno stvoriti uvjetno rečeno nadrasu jer je ljudima u genima da forsiraju sebe ili skupinu i svoje potomstvo kao nadmoćnu nad drugima. Onda upadaš u vlastitu zamku ,jer ako je to ljudima u genima onda imaš sukob sa samim sobom jer svoje dijete bi zaštitio i time produžio nastavak "loših gena" ,hipotetski govoreći . Zašto bi bilo ko postupio drugačije prema svome dijetetu ili rođaku ? Citat: Kontrolisani haos je idealan za čovječanstvo. Ja se ne bojim haosa jer imam povjerenja u sebe i u svoje potomke. Život bez izazova nije život. Vjernici bi da urede svijet da maltane imaju raj na zemlji. Oni ne vjeruju svojim potomcima i zato žele da njihovi potomci imaju što je moguće manje iskušenja. Pogrešno sa stajališta islama ,raj na zemlji je nemoguć i borba ,patnje ,iskušenja su dio života i puta prema džennetu ,koji nije na ovom svijetu. Ograničenja iskušenja ti je kao na primjer kad se voziš brzim autom i imaš pored puta zabranu prekoračenja brzine ,imaš semafore ,znak stop itd . Onaj ko ih ne poštuje ima da bude kažnjen ,radi sigurnosti društva pa i samog sebe. Ti u stvari zastupaš stav da se semafori i znakovi uklone te da pobijedi najspretniji ,onaj sa najjačim autom itd. Islam preferira da nema pobijede ,već samo postoji put za sve i što su bolje urađena ograničenja, propisi ,to je veća sigurnost da će više ljudi preći taj put ,a ne remeteći druge u tome. To je svrha propisa ,oni nisu suština ,već forma uz koju je lakše stići do suštine Citat: Pa su tako vjernici recimo protiv popularizacije homoseksualizma i spremni su se fizički obračunati sa takvima. Znaju oni da ako biti gay postane normalna opcija puno više ljudi će je i izabrati (danas imamo mnoge prikrivene homoseksulace koji se boje okoline pa onda ožene suprotni pol a nikada nisu sretni). Tako oni u startu žele oduzeti tu mogućnost svojim potomcima to jest smanjiti im mogućnost greške. Isto je i sa pokrivanjem žena i mnogim drugim pravilima. Cilj je smanjiti mogućnost greške. Tačno tako Citat: Nemoj se naljutiti ali meni je to pizdunski. To je meni isto kao da igraš fudbalsku utakmicu pa tražiš da tvoj tim ima 15 igrača a protivnik samo 11. Tek toliko da budeš siguran da nećeš izgubiti.
Život je igra. Najbolji nastavljaju svoju lozu. Ja hoću da igram fair i da imam mogućnost poraza. Pa nek pobjedi bolji. Niko ne traži da ima moj tim 15 igrača ,već traži da postoje sudije i pravila ,kazne za one koji ih krše. Ne postoji bolji i lošiji ,svi smo mi ljudi i isti smo ,razlika je samo u stepenu svijesti za sebe i svijet oko sebe. Ako ga doživljavaš kao neprijatelja ,moraš dizati svoj ego i hraniti ga glupostima da si bolji od drugih ako ga doživljavaš onakvog kakav jeste ,a sebe i druge kao neminovnim djelom istog ,onda ćeš imati realnu sliku svijeta i sebe Citat: Ja se recimo već godinama borim za prava homoseksualaca da slobodno izražavaju svoju seksualnost. Čak sam i za to da mogu usvajati djecu. A ne bih volio da je moje dijete homoseksualac. Također sam mišljenja da ako to postane normalno više ljudi će birati homoseksualne brakove umjesto da u strahu od okoline idu u heteroseksualne brakove. Dakle ja se svijesno borim za nešto što će mojoj kćerci možda predstavljati iskušenje.
Isto tako ja sam protiv šerijatskog zabavljanja i pokrivanja žena a imam kćerku. I ja sam svjestan da bi za moju kćerku bilo najsigurnije da ne izlazi po kafićima sa bog zna kim. Da nema sexa prije braka. itd. A ipak ću joj sve to dopustiti.
Dakle ja sam odlučio da igram sa rizikom. Homosexualizam je problem oduvije poznat islam ,i jedini islamski stav (po meni ispravan) ,je da se sexualnost ima držati u privatnoj sferi ,pa tako i homosexualnost . Mi danas imamo stav da muslimani ne žele gay parade i to je tačno ali samo polovično ,jer jedino muslimani ne žele nikakve sexualne parade i to je na neki način čak i pošteno prema homo populaciji. Citat: Ako bih baš bukvalno gledao pravilo evolucije (sebi najbolje) onda naravno da ne bih želio haos u kojem moji potomci mogu stradati. Međutim nije sve crno i bijelo. Ja svom potomku želim najbolje pa samim tim mu/njoj želim da društvo u kojem svi živimo napreduje. Bolje je živjeti u Americi negu u Afganistanu, dakle bitno je i da težim boljem društvu u kojem će moj potomak živjeti. A s obzirom da veći haos znači bolju evoluciju društva (uporedi haotični SAD i kontrolisanu Gadafijevu Libiju na primjer) onda stvari moram staviti na vagu. Treba mi haos radi evolucije društva ali treba mi i da mislim na sebe i svoje potomke. Srećom ima siva boja i ja pravim kompromis. Haos svakako radi boljeg društva ali uz moj trud da mi potomak sigurno prepliva tu rijeku haosa. Da, dobra verbalan pokušaj da oximorone pretvoriš u nešto realno . Gore sam već objasnio zašto ti je ideja samo od sebe utopijska. Ne na način da je neizvediva ,jer ona je već prisutna u društvu ,nego da je njeno osnovno načelo o preživljavanju najboljih ,u stvari laž Citat: U isto vrijeme ta silna pravila islama usporavaju duhovni napredak muslimana. Vidi islamski svijet. Nema ih na mapi ni u umjetnosti, ni u industriji, ni u nauci. Nigdje ih nema. Umjesto da se razvijaju oni uče Kuran na pamet i raspravljaju čiji je šejh u pravu. Osim toga izgleda da baš i nemaju motiv da budu moćni na ovom svijetu. Na ovom svijetu njihov je motiv da zasluže dzenet a tu nema agresivnosti. Složićeš se da je umjerenost i skromnost vrlina u islamu? Molitva, Hadz, post, i umjerenost. A samo se agresivnošću napreduje. Nije bez razloga zapad ostavio islamske zemlje daleko iza sebe. vidiš mnogi se na ovom forumu ne bi složili s tobom ,jer je za njih islam "agresija, želja za dominacijom i moći" Tvoj zaključak je u stvari realan i tačan i to je tako danas. Problem (uvjetno rečeno) islama je što on traži da balansiraš između svijetovnog i duhovnog ,a muslimani su izgleda izgubili taj balans Citat: Prijatelj misliman mi je znao reći "pusti se te filozofije. U Kuranu sve imaš, sve ti piše. Nemoj se griješiti i filozofirati". Razmisli malo koliko je ovakvo mišljenje pogubno za Islam. Jer među 10 glupih ideja jedna će biti dobra. Ali ako ne razmišljaš nego sve po knjizi onda nema ni ideja. Ja se ne slažem sa tvojim prijateljem nikako, filozofiraj i razmišljaj koliko god možeš. Preporuka islama je da razmišljaš o stvorenom ,ne o Stvoritelju (kako izgleda ,zašto nešto postavlja ovako itd) jer je to ćorsokak
|
|
Vrh |
|
 |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 12:50 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Kako islam objašnjava raj,pakao? Džennet i džehennem su dvije velike metafore za bitisanje ljudi nakon dunjaluka ,onih koji su ispunili svoju svrhu i onih koji to nisu. Ne znam da se nešto puno razlikuje od kršćanskog poimanja raja i pakla
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|