HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 sij 2025, 10:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 708 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik?
PostPostano: 15 stu 2022, 20:44 

Mar-kan je napisao/la:
Teodosije je napisao/la:

Zar nije bilo uzvišenijeg načina da se zemlja naseli?

Recimo, stvoriš bar dva para ljudi. Umesto jednog. Miksovanje krvi, i tako to...

Pisao sam o tome na ovome forumu. Tada nije bilo genetičkog "opterećenja" itd.

Osim socijalne stigme koja je vremenom zaživela, iz incesta se rađaju i deca sa raznim deformitetima, ograničenom inteligencijom, itd.

Ispada da je svevišnji hteo i po kojeg dauna u svojoj bašti.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 20:45 

Teodosije je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
Nije. Imali su brdo djece i potomaka, Biblija spominje samo bitne.

Znači incest.

Jedno od objasnjenja je i da su postojali i drugi narodi koje Biblija nije pratila i da su dobili djecu sa njima.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 20:46 

I Isus koji je Bog je govorio u poučnim pričama.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 20:47 

Teodosije je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Osim socijalne stigme koja je vremenom zaživela, iz incesta se rađaju i deca sa raznim deformitetima, ograničenom inteligencijom, itd.

Bez offtopic-a.

1076 of 2558 - 42.06%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 20:48 

daramo je napisao/la:

Običnom plebsu da, apostolima je otkrivao tajne nebeske.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 20:50 

Teodosije je napisao/la:
daramo je napisao/la:

A kome je Biblija namjenjena nego običnom plebsu?

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 20:51 

daramo je napisao/la:
Teodosije je napisao/la:

A kome je Biblija namjenjena nego običnom plebsu?

Valjda svakom pod kapom nebeskom? Ako nije, onda je to klasna literatura. I stone age komunizam.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 20:51 

Teodosije je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Oftopičarimo. Imaš pojašnjeno. Nema mutacija, nema posljedica.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 20:52 

Mar-kan je napisao/la:
Teodosije je napisao/la:

Oftopičarimo. Imaš pojašnjeno. Nema mutacija, nema posljedica.

Man, whatever...

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 20:59 

Citat:
Adam and Eve had many sons and daughters. We are not told specifically how many, but we are told that Adam lived 930 years. This raises the possibility of dozens of children from that couple alone. There were possibly as many as 32,000 people living at the time Cain killed Abel.

Citat:
The Bible records other examples of intermarriage within families. Abraham, for example. married his half-sister Sarah (Genesis 20:12) while Moses' father Amram, married his father's sister, his aunt Jochabed (Exodus 6:20).

Citat:
There would not be an issue of incest-parents sexual relationships with their children. This would be a matter of siblings intermarrying-something that was not condemned in Scripture until the Law of Moses. Abraham is one biblical example of a person marrying his half-sister.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2022, 21:09 

bezimeni12 je napisao/la:
Citat:
The Bible records other examples of intermarriage within families. Abraham, for example. married his half-sister Sarah (Genesis 20:12)

Rođake su također nazivali svojom braćom i sestrama.
https://biblehub.com/hebrew/251.htm
Citat:
Terah povede svoga sina Abrama, svog unuka Lota, sina Haranova, svoju snahu Saraju, ženu svoga sina Abrama, pa se zaputi s njima iz Ura Kaldejskoga u zemlju kanaansku. Kad stignu do Harana, ondje se nastane.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 11:20 

Postoje i neka rabinska tumacenja da Adam i Eva nisu prvi ljudi vec samo prvi ljudi sa dusom. Sto ce reci da su ljudi bili kao zivotinje ali Adamu i Evi je Bog udahnuo dusu cemu su postali slicni Bogu.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 11:25 

krstjanin je napisao/la:
Postoje i neka rabinska tumacenja da Adam i Eva nisu prvi ljudi vec samo prvi ljudi sa dusom. Sto ce reci da su ljudi bili kao zivotinje ali Adamu i Evi je Bog udahnuo dusu cemu su postali slicni Bogu.

Određena rabinska tumačenja su extremnija od islamskih. Nebitna.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 11:47 

Ti tehnički detalji svakako nisu bitni za suštinu.

1076 of 2558 - 42.06%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 12:02 

Naša Kvačica je napisao/la:
Ti tehnički detalji svakako nisu bitni za suštinu.

Naravno. Za detalje zapinju oni koji ne razumiju suštinu. Suština je Plan Spasenja, razumijevanje zašto je Stvoritelj stvorio materijalni svijet i ljude, pojava zla kao rezultat slobodne volje stvorenih bića, pad u grijeh i Kristova uloga u svemirskom pravnom sustavu uklanjanja istog, vraćanje svemira u prvobitno stanje prije pada u grijeh.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 01:32 

daramo je napisao/la:
Zašto Židovi nisu prihvatili Muhameda?
Čak ga niti ono judeizirano arapsko pleme nije prihvatilo.

Jevreji ne prihvaćaju "strance" u svoju nacionalnu-vjersku zajednicu. Jevrej samo možeš biti ako te je rodila mati Jevrejka. Konverzija u jevrejstvo ne postoji kao opcija u jevrejskoj vjeri.
Jevrej i Arapi su dva odvojena ali istovremeno bliska naroda, jer su direktni potomci Abrahamovih/Ibrahimovih, sinova Ishaka (Jevreji) i Ismaila (Arapi). To bi svaki Jevrej i Arap potvrdio.

Tako da to nije bilo nikakvo "judeizirano" arapsko pleme nego su ti bili Jevreji koji su se nastanili u i oko Medine (ili Jasriba kako je se prije useljena Božijeg poslanika Muhammed zvala), jer su iščekivali zadnjeg Božijeg poslanika koji je im najavljen u njihovim izvorima kao u Izaija 42 koje cu dole navesti.

A uostalom itekako su neki Jevreji prihvatili Muhammeda, neka ne mir na njega, kao zadnjeg Bozijeg poslanika, ali ne puno.

Izaija je poznata po proročanstvima i najavama poslanika.

Pošto većina na koji ovdje piše i čitaju zive u njemačkom govornom području onda pogledajte ovaj video gdje se detaljno objašnjava zašto se u Izaija 42 najavljuje Muhammed, neka je mir na njega.

Ja cu dodati dole saml moje anekdote

U Izaija 42 piše:

»Evo moga sluge, kojeg podržavam.
Njega sam izabrao, moj je miljenik.(Muhammed je kod muslimana poznat kao Allahov sluga=Abdullah, izabranik = Mustafa, Allahov miljenik = habibullah)
("Kojeg podrzajem" je izmijenjeno, kako i zasto možete čuti u video)

Na njega sam stavio svoj Duh ( Andjela/meleka Gabrijela/Džibrila, koji ga uhvatio u rekao da čita a on mu odgovorio da nezna čitati i onda mu je objavljen prvi stih kur'ana)
i on će "narodima" donijeti pravdu. (Svim narodima a ne samo nekom određenom narodima i plemenima kao sto prije bio slučaj)
2 Neće vikati, niti podizati glas,
neće ga se čuti na ulicama.
3 Neće slomiti napuklu trsku,
niti ugasiti plamićak što tinja.
Spremno će donijeti pravdu (Novu pravdu/pravosudje/šerijat).
4 Neće ustuknuti, niti se obeshrabriti
dok na zemlji ne uspostavi pravdu.
U njegovo će se učenje
pouzdati daleki otoci.« (Njegovo poslanica ce se proširiti po cijelom zemaljskoj kugli)

Bog je stvoritelj i vladar svijeta
5 Ovako govori BOG,
koji je stvorio nebesa i razapeo ih,
koji je rasprostro zemlju
i sve što iz nje izlazi,
koji daje dah ljudima na njoj
i život onima koji po njoj hodaju:

6 »Ja, BOG, pozvao sam te
i bio sam u pravu.
Uzeo sam te za ruku i čuvao.
Dao sam te ljudima kao znak svoga saveza,
da budeš svjetlost narodima:
7 da otvoriš oči slijepima,
da izvedeš zarobljene iz zatvora,
iz tamnice one koji žive u tami.

8 Ja sam BOG—to mi je ime!
Ne dam svoju slavu drugome,
ni svoje štovanje idolima.
9 Zbilo se ono što sam nekad rekao,
a sada objavljujem novo:
prije nego što nastane,
ja vam to najavljujem.«

10 Pjevajte BOGU novu pjesmu,
dajte mu hvalu
i nakraj svijeta.
Vi, koji plovite morem,
i sve što je u njemu,
i ljudi na dalekim otocima.
11 [facebook]Neka radosno podignu glas
pustinja, njeni gradovi
i naselja Kedra
Neka stanovnici Sele zapjevaju od radosti,
neka zaviču s planinskih vrhova.
(Kedar e biblijsko i historijsko ime za Arape https://en.m.wikipedia.org/wiki/Qedarites
(Sela je brdo odma pokraj Medine.
Sela
https://maps.app.goo.gl/Y39GkwFiF6jYwjyt9

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sela_(Saudi_Arabia)

A ova radost i pijevanje je cak skoro svakom muslimanskom djetetu poznato, jer postoji historijski događaj bjegstva muslimana iz Mekke u Medinu i Božiji poslanik, neka ne mira na njega, je zadnji ostao u Mekki i tokom bjegstva su ga Mnogobošci pratili da ga ubiju. I kad je poslanik došao ljudi su pijevali i pesali od radosti
.)

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 01:57 

Jos jedan "fun fact":
Kad su muslimani izbjegli iz Mekku u Medinu tamo su naišli i na Jevreje. Muslimani su sklopili ugovor sa Jevrejima o zajednom življenju, zajedničkm pravima i obavezama.
To je bio ustav prve islamske države.
I ime Jasriba je promjenjeno u Medinu.
Medina na arapski znači grad a na hebrejski drzava.
A Medina je od tada zaista istovremeno bio i grad i država.

Ko ne vjeruje neka prevede na google translate grad na arapski i drzava na hebrejski.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 02:46 

Još jedan "Fun fact":

Drevni Arapi pod imenom Kedar su živjeli na području od danasnje Sirije do današnjeg arapskog polustrva.
Ti drevni Arapi su pričali staro arapskom jezikom ili aramesjkom jezikom.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Qedarites

A ko je je još pričao aramejskom jezikom? :zubati
Božiji poslanik Isa/Isus, neka ne mir na njega.

Ako istražujete aramejski i arapski jezik onda cete uočiti o kakvom sličnom jeziku se radi.

Evo jedna scena iz Mel Gibsonovog filma koji treba samo predstaviti o kakvom sličnom jeziku se radi.
Mi muslimani nevjerujemo da Allahov poslanik Isa, neka je mir na njega, razapet niti ubijen nego je ga Allah sebi uzdigao i Allah ce ga vratiti na zemlju pred dolazak sudnjeg dana.

Naški: Bože moj zašto si me napustio.
Aramejski: Ilahi lima sabakhtani
Arapski: Ilahi lima taraktani

Evo jedan video koji pokazuje da je "ilahi" standardna arapska riječ za bože moj.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 03:12 

Kako možeš se pozivati na Isaiju a islam ne priznaje bibliju kao božju reč?
Hrišćani se pozivaju na Isaiju jer je prorokovao Isusa(mesiju i božjeg sina) kao i Mariju Bogorodicu , i zato je između ostalog stari zavet hrišćanski sveti tekst i živa božja reč.

Dakle kao što sam kuran vrišti od kontradikcije i lupetanja , tako i islamske apologete besramno se pozivaju na ono što sam islam ne priznaje , ali ako služi svrsi propagande oni će nastaviti lagati kao što im je i lažni prorok muhamed i ostavio u nasleđe.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 03:36 

Mi muslimani vjerujemo da je Allah prije kur'ana spustio na zemlju i indzil/evanđelje i tevrat/toru ali da današnje knjige nisu orginalnog sadržaja.
Ljudi su svijesno ili nesvijesno, namjerno i nenamjerno kroz vijekove mijenjali njihov sadržaj.
U početnim stranicama sam predočio od kad datiraju najstariji skripti biblije koje su na grčkom a ne na aramejskom.
Ti skripti na grckom su jedini i najstariji izvor danasnje biblije, pšto se biblija ne uči napamet kao kur'an.

A danas ima bezbroj verzija biblija u kojima se ni ne podudaruju broj pogljavlja ni stihova.

A mi muslimani prihvatamo sve u danasnjom evanđelju i tori što se podudara sa kur'anom.
Kur'an nam je filter da raspoznamo istinu od neistine.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 04:36 

Zenicanin je napisao/la:
Mi muslimani vjerujemo da je Allah prije kur'ana spustio na zemlju i indzil/evanđelje i tevrat/toru ali da današnje knjige nisu orginalnog sadržaja.
Ljudi su svijesno ili nesvijesno, namjerno i nenamjerno kroz vijekove mijenjali njihov sadržaj.
U početnim stranicama sam predočio od kad datiraju najstariji skripti biblije koje su na grčkom a ne na aramejskom.
Ti skripti na grckom su jedini i najstariji izvor danasnje biblije, pšto se biblija ne uči napamet kao kur'an.

A danas ima bezbroj verzija biblija u kojima se ni ne podudaruju broj pogljavlja ni stihova.

A mi muslimani prihvatamo sve u danasnjom evanđelju i tori što se podudara sa kur'anom.

:ucelo

Tora(petoknjižje Mojsijevo) je zapisana oko 500 g.p.h na hebrejskom i govori o događanjima 1250g.p.h i dan danas je identična i kod jevreja i kod hrišćana ma kojim jezikom pisana.
Zašto su jevreji prestali da menjaju toru?
A kako jje moguće da niko ne zna za taj tzv.originalni indžil koji je pao sa nebesa osim muslimana? , i zašto alah nije uz kuran ponovo objavio originalni indžil da vide hrišćani kako su u zabludi i da veruju u pogrešnu knjigu?
Citat:

=))

Prvo , onda vi muslimani prihvatate i Kapital od Marxa,kuvar Jamiea Olivera,Bhagavad gitu,....jer svakako se nešto tamo podudara sa kuranom?
Drugo , knjiga proroka Isaije nije iz tore jer tora je Mojsijeva(to govori koliko si neuk) , i da je Isaija proreko Muhameda svakoko bi logično bilo da alah to pomene u kuranu , ali nije.

Nego reci ti meni zenički filteru jel ime alaha jahve u islamu?

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 12:43 

joe enter je napisao/la:
Drugo , knjiga proroka Isaije nije iz tore jer tora je Mojsijeva(to govori koliko si neuk) ...

Ljude zbuni naziv Tora (dio Tanaha koji se sastoji od Tore - Zakona, Naviim - Proroci i Ketuvim - Spisi).
Izaija prorok se nalazi u dijelu Tanah-a zvanog Naviim.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 13:47 

joe enter je napisao/la:
Zenicanin je napisao/la:

:ucelo

Tora(petoknjižje Mojsijevo) je zapisana oko 500 g.p.h na hebrejskom i govori o događanjima 1250g.p.h i dan danas je identična i kod jevreja i kod hrišćana ma kojim jezikom pisana.
Zašto su jevreji prestali da menjaju toru?
A kako jje moguće da niko ne zna za taj tzv.originalni indžil koji je pao sa nebesa osim muslimana? , i zašto alah nije uz kuran ponovo objavio originalni indžil da vide hrišćani kako su u zabludi i da veruju u pogrešnu knjigu?
Citat:

=))

Prvo , onda vi muslimani prihvatate i Kapital od Marxa,kuvar Jamiea Olivera,Bhagavad gitu,....jer svakako se nešto tamo podudara sa kuranom?
Drugo , knjiga proroka Isaije nije iz tore jer tora je Mojsijeva(to govori koliko si neuk) , i da je Isaija proreko Muhameda svakoko bi logično bilo da alah to pomene u kuranu , ali nije.

Nego reci ti meni zenički filteru jel ime alaha jahve u islamu?

Najstariji skript tore/tevrata je oko 1000 godina star. I posto se Tora ne uci na pameti i ne prenosi usmeno taj skript predstavlja najstariji izvor tore danas.
To potvrđuje ovaj Jevrej odma na početku videa.

Današnja tora/stari zavjet je puno nedvosmislenih i jasnih matematičkih grešaka. A šta je tek onda sa onim stvarima koji su manje jasne i nisu odma vidljivi kao matematičke greške.

2. Knjiga o kraljevima 8:27:
"Ahazji bijahu dvadeset i dvije godine kad se zakraljio, a kraljevao je godinu dana u Jeruzalemu. Mati mu se zvala Atalija, a bila je kći izraelskog kralja Omrija."

2. Knjiga postanka 22:1-2:
"...tako se zakraljio Ahazja, sin judejskoga kralja Jorama. Bile su mu četrdeset i dvije godine kad se zakraljio. Kraljevao je jednu godinu u Jeruzalemu. Materi mu je bilo ime Atalija, Omrijeva kći"

2. Knjiga Samuela, 24:9:
"Joab dade kralju popis naroda: Izraelaca bijaše osam stotina tisuća ratnika vičnih maču, a Judejaca pet stotina tisuća ljudi.

1. Knjiga ljetopisa 21:5
"Joab dade Davidu popis naroda; Izraelaca bijaše milijun i sto tisuća ljudi vičnih maču, a Judejaca četiri stotine i sedamdeset tisuća vičnih maču."

I tako te jasne matematicke greške idu skoro u bezkraj, nemam ni vremena ni zivaca da ih sve postavim.

Nisi valjda ozbiljan sa tim da ti ja pojasnim htijene Boga?
Kad umreš i budeš pred njega stajao i odgovorao zato
sto si njemu pridružio Isusa, "svetog duha" tj. andjela/meleka Gabrijela/Dzibrila. I sto si se molio Mariji i trazio pomoc od nje. Molio se kipovima i slikama u obliku Isusa, Marije i svetcima.
Onda ga pitaj, sto si spustio novu objavu a nisi obnovio stare.

Logicno da ce mo prihvatiti svu istinu koji se nalazi u bilo kojoj drugoj knjizi, pa makar ona bila i u knjizi Jamie Olivera.

A ako u knjizi Jamie Olivera na primjer piše da ima samo jedan jedini stvoritelj, da mu nikome ne pridružujemo, da samo njega obožavamo, da se samo njemu molimo i od njega pomoc tražimo. Da se nemolimo stvorenjima, ljudima, životinjama, drvećima, kipovima, slikama itd.
Onda ćemo sa tim zloziti, nikav problem.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 14:01 

Zenicanin je napisao/la:
I posto se Tora ne uci na pameti i ne prenosi usmeno taj skript predstavlja najstariji izvor tore danas...

Netočno.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2022, 14:10 

Markane, što se Josip ne spominje za Božić!?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 708 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: