|
|
Stranica: 58/251.
|
[ 6272 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
kiler
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 21 sij 2013, 00:33 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26 Postovi: 8282 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Sayuri je napisao/la: Muslimanska je skroz drugačija. S obzirom da mi držimo do higijene, kupus se mora doooobro oprati. Onda ide mljevena govedina, teletina, junetina, od životinja koje su zaklane po islamskim propisima. Meso mora da ima halal certifikat. Dodamo malo soli, ali naravno ide tuzlanska so, patriotizma radi. Malo začina i riže...i tu se pazi da budu iz islamskih zemalja... Otprilike pola fildžana (s mjesecom i zvijezdom na dnu) te mješavine. Dobro izmiješaš rukom, pa zaviješ sarme, pazeći da se ne vidi ni kap mesa jer islam voli pokrivanje, a sarma je imenica ženskog roda. Kuha se otprilike 2 sahata na laganijoj temperaturi i obavezno servira u sahane i na siniju, pa se s bismilom počne jesti. Pa i kod nas se doooobro opere kupus.Ni mi ne jedemo direkt sa police. 
_________________ Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 21 sij 2013, 00:39 |
|
|
Sayuri je napisao/la: Pa gripa je bezazlena nama mladima i zdravima. Za stare i boležljive može biti i kobna. A istina je da se stari ljudi najviše čuvaju, redovno piju lijekove, idu u toplice, cijepe se protiv gripe. Može i mladima biti opasna, mada jako rijetko. Ali i od karijesa iznimno može doći do sepse i smrti, tak da je sve opasno. Najgora su prva 24 sata, ako se to izdrži, onda obično bude sve OK. I naravno, uvijek može za sobom ostaviti neke upale, npr. uha, bronhitis, pa i upalu pluća.
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 21 sij 2013, 00:39 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 02:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
Ja samo pratim tvoje potpise. Je li to rečenica iz filma Prohujalo s vihorom 
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 21 sij 2013, 00:42 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Sayuri je napisao/la: Pa gripa je bezazlena nama mladima i zdravima. Za stare i boležljive može biti i kobna. A istina je da se stari ljudi najviše čuvaju, redovno piju lijekove, idu u toplice, cijepe se protiv gripe. Može i mladima biti opasna, mada jako rijetko. Ali i od karijesa iznimno može doći do sepse i smrti, tak da je sve opasno. Najgora su prva 24 sata, ako se to izdrži, onda obično bude sve OK. I naravno, uvijek može za sobom ostaviti neke upale, npr. uha, bronhitis, pa i upalu pluća. E kad smo kod toga je li istina da piloti ne smiju imati pokvaren zub. Nemojte mi se sad smijati, ali tako sam čula 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 21 sij 2013, 00:45 |
|
|
|
Nisam čuo, ali nije to sasvim besmisleno. Ako ih boli zub, teško se mogu koncentrirati na vožnju. Jedan rođak mi je kontrolor leta, baš ću ga pitati jel to i za njih vrijedi.
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 21 sij 2013, 00:47 |
|
|
|
Ma, kao...od karijesa možeš dobiti još nekih bolesti, pa da bi se to spriječilo moraš imati sve zdrave zube. Ne znam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 21 sij 2013, 01:06 |
|
|
Sayuri je napisao/la: Ma, kao...od karijesa možeš dobiti još nekih bolesti, pa da bi se to spriječilo moraš imati sve zdrave zube. Ne znam. Mozes dobiti neke srcane bolesti, zbog bakterija koji se priselu na srce....Zamisli da pilota uhvati srcani...
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kiler
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 21 sij 2013, 01:40 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26 Postovi: 8282 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Sayuri je napisao/la: :zubati Ja samo pratim tvoje potpise. Je li to rečenica iz filma Prohujalo s vihorom  Jeste. To je dio savjeta koji je ćaća dao Katie Scarlet O'Hara ,a ona se sjeća u mislima u zadnjoj sceni. A ovaj dio je meni osobno najdraži.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 21 sij 2013, 03:15 |
|
|
Sayuri je napisao/la: Divlja svinja5 je napisao/la: Može i mladima biti opasna, mada jako rijetko. Ali i od karijesa iznimno može doći do sepse i smrti, tak da je sve opasno. Najgora su prva 24 sata, ako se to izdrži, onda obično bude sve OK. I naravno, uvijek može za sobom ostaviti neke upale, npr. uha, bronhitis, pa i upalu pluća.
E kad smo kod toga je li istina da piloti ne smiju imati pokvaren zub. Nemojte mi se sad smijati, ali tako sam čula  tlak je u pitanju, visina, promjena visine, moze doci do explozije zuba
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 02:27 |
|
|
Kako dobar video. Ne mogu da vjerujem.... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 02:30 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 12:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Fino Nastupić ,Rols Rojs Rojs je najjači..vrhunski napravljeno. 
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 02:36 |
|
|
Ama kako je skinuo Ninu, pa to je nevjerovatno. Čitav video je odličan. Ja inače nemam živaca da gledam sve što je preko 3 minute, ali mi je žao što ovaj ne traje 3 sata 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 02:37 |
|
|
|
Zaboravih pozdraviti moje cvjećare i dodrinaše.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 03:35 |
|
|
Registriranih korisnika/ca: Alexa [Bot], Google [Bot], Google Feedfetcher, mario_cro, MSN [Bot], MSNbot Media, Sayuri, Yahoo [Bot], ZlatkoZG  Ništa, odoh i ja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hinterland
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 23:39 |
|
|
|
Sayuri je li istina da hodže mogu srediti nekome ljubav ili osloboditi čovjeka bolesti?
_________________ Sve će prekriti snijegovi, ružmarin i šaš...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 23:44 |
|
|
|
Šta ti to znači? Nemam pojma. Hodža je samo čovjek, šta će sređivati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jopa
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 23:48 |
|
|
|
Evo ako netko pitam gdje sam, samo da kažem da sam dobro.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 23:50 |
|
|
Vjeruj mi jopa da sam te se večeras sjetila. Bezveze listam forum, označavam ga pročitanim i vidim tvoj nick kraj teme Arhiva. Znači sve je udure 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hinterland
|
|
|
Citat: Kada kod hodže dođe čovjek koji ima neki zdravstveni problem ili problem druge prirode, hodža ga prvo upita za njegovo ime i ime njegove majke.Potom pojedina slova tih imena pretvara u brojke i to radi po malom "ebdžed hisabu". Naime, onaj ko se bavi pisanjem zapisa mora da zna mali i veliki "ebdžed" (posebna vrsta abecede koja se sastoji od 28 slova i od kojih svako slovo ima svoj posebni broj).
Kada hodža pojedina slova pretvori u brojke, onda ih zbraja i od toga odbija 12, tada hodža uzima tu brojku i pomoću nje određuje zvijezdu.I u drugim slučajevima ostatak od odbijanja spada pod određenu zvijezdu.Po uputama zvjezdoznanstva -kako se još naziva ova oblast spravljanja zapisa - hodža pronalazi za bolesnike, koji spadaju pod tu zvijezdu, da su na nekom mjestu npr. idući pored neke rijeke ili vode napadnuti od zlih sila koje su im tu bolest donijele.Za takve bolesnike rade se određeni zapisi, od kojih se neki nose, neki pale ili na neki drugi način koriste (na primjer, zapis zvan "Sunčeva koplja" je namjenjen liječenju alkoholizma i on se potapa u vodu koja se potom pije) on ujedino određuje dan i sat u koji će se zapis pisati.Dakle, to ne mora biti odmah, nego poslije dan ili dva.
Vrlo često je iskusnom hodži dovoljno da samo čovjeka upita za ime i da odmah ustanovi njegovu dijagnozu, bez ikakvog preračunavnja.Tako, ukoliko osoba kaže ime koje počinje sa slovo A kao Amir ili Ana hodža može odrediti da je uzrok njegovih ili njenih duševnih poteškoća nagaza na džinove i to vjerovatno se zbilo subotom pored neke vode.Taj dan je, inače, za nosice tog imena jako kritičan te se u njemu moraju čuvati.Slično je i sa osobama čije ime počinje sa slovo S poput Sanela ili Silvia, njihov je kritični dan srijeda....naravno, u takvim dijagnozama hodža uzima i u obzir spol osobe te njene godine jer razlikuju se džini koji napadaju više žene, muškarce ili djecu kao i njihova djelovanja.
U narodu Bosne se vjeruje da svaki čovjek ima svoju zvijezdu koja se zavisno do prilika ili neprilika uzrokovanih drugim uticajima može biti "niska" znači nesretna, "visoka" koja govori da je taj koji je rođen pod njom sretan ili "skrivena", "prekrivena" što opet govori da je toj osobi neko pravi magiju te zablokirao njen uticaj ili je osoba preminula.Ukoliko se ne može zbog toga "otvoriti" nečija zvijezda hodža "otvara zvijezdu" njegove ili njene majke pošto po magijskom učenju majka i dijete dijele istu ili sličnu zvijezdu.
Posebno su zanimljivi slučajevi kada neko dodje kod hodže i traži zapis koji ce mu pomoći da ostvari emotivnu vezu sa nekom osobom.Tada hodža mora, na prethodno opisan način, proračunati ne samo imena potraživača i njegove majke nego i imena osobe i majke te osobe u koju je ovaj zaljubljen.Proračunavši zvijezde za svakog od njih, on po zvjezdoznanstvu vidi da li se njihove zvijezde slažu ili ne.Ukoliko je odgovor potvrdan, on preporučuje tu vezu i ako je to potrebno piše zapis da se ta veza ostvari.Ako, pak, zaključi da se njihove zvijezde ne slažu, hodža to saopštava stranci uz obavezan savjet da bi ta veza u početku mogla i da uspije, ali da bi kasnije moglo doći do nesuglasica i većih problema.Ukoliko dotična osoba ipak insistira da mu hodža uradi zapis koji će mu pomoći da ostvari vezu, ovaj će mu to i ućiniti i dati zapis uz upute kako da ga upotrebi.Obično je riječ o dva manja zapisa kroz kojih se "propusti" osoba u koju je neko zaljubljen, na mladi petak.Ukoliko se može doći do kose i nekog dijela garderobe željene osobe onda se na tom dijelu odjeće piše zapis uz pomoć dlaka njene kose, takav se zapis obično zapali.
Po vjerskim zakonima, spravljanje zapisa za slogu između muškarca i žene je dozvoljeno (ukoliko su pitanju muž i žena) dok pisanje zapisa u cilju mržnje ili bilo kakve nesloge je strogo zabranjen i takvog će se pravila držati svaki iole moralan hodža.U drevnim zapisima postoje stroga pravila koja mora poštovati osoba koja piše zapise, kao i kakva sva znanja mora posjedovati.Tako, između ostaloga, mora biti vjerski obrazovana i dobro znati šta Islam dozvoljava a šta zabranjuje, mora dobro znati arapsko pismo, znati da računa već po pomenutoj posebnoj abecedi, biti dobro upućen u zvjezdoznanstvo i drugo.
Postoji razlika između zapisa i hamajlije - dok zapisi služe za više svrha (čak i one crnomagijske kada se dijelovi Kurana pišu nečistoćom i menstruacijom) i namjenjeni su ispunjavanju želja hamajlija ima samo jedan cilj a to je da nosioca zaštiti od zla i magije.Tu ne prestaju razlike između njih, dok se zapis napiše za neki pola sata hamajlija, u narodu popularnije zvana Dilbagija, piše se nekoliko dana i njeno ispisivanje se ravna po Mjesečevom ciklusu. Postoji i više vrsta Dilbagija, mala i velika te ona u obliku kruga čija je dužina i po metar, dva.Njome se iskusni egzorcisti i hodže koriste da sa nekog skinu magiju na način da je provuču preko bolesnika, od glave prema nogama.Time Dilbagija neutrališe i upije svu negativnu energiju sa čovjeka.Ove hamajlije su posebno moćne i jako cijenjene ali i čuvane a one najveće snage su karakterisane nazivom "šejhovske hamajlije". Međutim, zapis i hamajlija imaju i dodirni tačaka a to su vefkovi - magični kvadrati u kojima se numerički prikazuje jedno od 99 Božijih imena od koje svako ima posebne moći. Dilbagija je u Bosni oduvijek bila na glasu te je stoga i njena cijena velika.Vrlo često cijena prelazi i nekoliko stotina eura dok se zapisi mogu dobiti po deset, dvadeset eura.U prošlosti su hamajlije ukivane u lim ili stavljane u mušemu tojest povošteno platno dok se danas obavezno ulijepe selotepom i nose u crvenoj vrecici.
Kada momak zavoli curu a ona ga neće, ide hodži, koji mu napravi dva zapisa, pa jedan zapis metne pod donji a jedan pod gornji prag vrata, kroz koja će djevojka proći.Kada prođe, uzme zapis ispod donjeg praga, pokvasi ga u vodu, pa se u toj vodi umije.S tom vodom zamjesi kolać, poput halke, pa kroz nj pogleda djevojku, i ona mu vele, mora doći.
_________________ Sve će prekriti snijegovi, ružmarin i šaš...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jopa
|
|
|
Sayuri je napisao/la: Ama kako je skinuo Ninu, pa to je nevjerovatno. Čitav video je odličan. Ja inače nemam živaca da gledam sve što je preko 3 minute, ali mi je žao što ovaj ne traje 3 sata  Cijeli video su radila 2 lika, ekstra uradeno...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jopa
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 23:52 |
|
|
|
Naravno da je u redu, privikao se na novu sredinu, krenuo novim životom i tako.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kiler
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 23:52 |
|
|
Jesu li se ono navijači Veleža večeras sami zakamenjali kod INTEREX-a danas?? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 23:54 |
|
|
|
Ima ovamo kod mene, prema Gradačcu, iza sedam gora živi hodza koji to sve radi. Ima kopjuter i štampač na kojima radi te zapise, fercera pravo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 23:54 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 12:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
hinterland je napisao/la: Sayuri je li istina da hodže mogu srediti nekome ljubav ili osloboditi čovjeka bolesti? Neznam za to ,ali čuo sam da skidaju uroke.Pouzdano znam da su neki ljudi iz mog sela u Bosni išli kod Hodže skidat uroke. Općenito moj odgovor na to je samo ovaj video.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Mali noćni razgovori Postano: 24 sij 2013, 23:55 |
|
|
Jopa je napisao/la: Sayuri je napisao/la: Ama kako je skinuo Ninu, pa to je nevjerovatno. Čitav video je odličan. Ja inače nemam živaca da gledam sve što je preko 3 minute, ali mi je žao što ovaj ne traje 3 sata  Cijeli video su radila 2 lika, ekstra uradeno... Ja sam oduševljena  Gledala sam ga desetak puta i svaki put otkrijem nešto novo  Hint s koje si to stranice kopirao? Za to nisam prije čula. Čula sam samo za zapise koji su obični listovi papira s citatima iz kurana. Ali to nema uporište u islamu, već je više tradicija koja olakšava pojedinim ljudima. Nešto kao placebo efekat.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|