|
|
Stranica: 1/12.
|
[ 298 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
caporegime
|
Naslov: Borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe '95. Postano: 10 stu 2009, 20:56 |
|
|
imam svoje mišljenje o ovoj temi ali pustio bih prvo forumske srbe i to onaj dio koji tvrdi kako je HV pobijedila krajinske djedove i bake i zajedno sa vascelim svetom i same i ostavljene srbe iz bih.
dakle, je li VJ mogla išta u borbenom smislu učiniti i okrenuti tijek rata?
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
|
kajman
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 00:08 |
|
|
caporegime je napisao/la: imam svoje mišljenje o ovoj temi ali pustio bih prvo forumske srbe i to onaj dio koji tvrdi kako je HV pobijedila krajinske djedove i bake i zajedno sa vascelim svetom i same i ostavljene srbe iz bih.
dakle, je li VJ mogla išta u borbenom smislu učiniti i okrenuti tijek rata? ma to bi tek onda ispalo sveopće sranje jugoslavija je imala dosta vojne opreme u to vrijeme a i gubitak krajine je dao srbima u srbiji dosta morala ali to je sad sta bi bilo kad bi bilo
|
|
Vrh |
|
|
quick_nick
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 01:24 |
|
|
caporegime je napisao/la: imam svoje mišljenje o ovoj temi ali pustio bih prvo forumske srbe i to onaj dio koji tvrdi kako je HV pobijedila krajinske djedove i bake i zajedno sa vascelim svetom i same i ostavljene srbe iz bih.
dakle, je li VJ mogla išta u borbenom smislu učiniti i okrenuti tijek rata? vjerojatno bi to dovelo do sveopceg rata... Ali u konacnici bi bio isti rezultat. Jer iako je Jugoslavija imala dosta oruzija tehnike i vojnika ... nasi su se ukopali na linijama moguceg udara VJ tako da bi ih mogli zadrzati par dana nakon toga bi doslo do reorganizacije snaga i sveopce mobilizacije. Jer ipak oni bi trebali izvest napad sa 50-100 000 vojnika da postignu odredjene ciljeve. Bitno je napomenuti da je prestanak sukoba HVO i ABiH doveo do efikasnijeg otpora u BiH tako da bi se relativno dobro mogle vezati snage VRS-a. Jer sta ti vrijedi napad na RH ako gubis teritorij u BiH. Iako im je moral bio prilicno visok stanje u drzavi je dosta tesko , nije bilo novca da se financira takva operacija. Zapadne Sile bi vjerojatno pomogle RH da na brzinu nabavi bolje naoruzanje. Vojnici HV-a su vec izvjezbani i spremni tako da VJ nije imala neko mocno oruzije koje bi ih moglo iznenadit odnosno nesto sto vec do sada nismo vidjeli... Jer ipak nije lako napasti utvrdjene polozaje a sve brigade HV-a su bile mobilne i lako su se mogle prebaciti na drugo podrucje... opet kazem nebi Oluja trajala 4 dana nego bi trajala 40... ali bi se postigao cilj...
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 09:34 |
|
|
jeste li sigurni da im je moral bio visok? pratite malo tijek rata i ratnih operacija. srbima je moral bio najviši kad su bili najjači i kad im je išlo. čim bi došlo do poraza ne bi se javljao bijes i borbenost nego defetizam. bez obzira na opremu i naoružanje to je bila ona ista jna samo manja, manje naoružana, s istim zarđalim otromboljenim kadrovima, samo s mladom vojskom i s potrebom mobiliziranja običnih ljudi za punjenje postrojbi. ni 91' kad su imali prednost do neba nije im se išlo u vojsku, a sad probaj zamisliti 95', tri godine sankcija, opću bijedu, netrpeljivost mnogih prema "prečanima" koji bi se điberili po beogradu, i perverzno bogaćenje onih koji su im prodavali nacionalnu retoriku a sami ne bi nikada gurnuli glavu u blato. i sad zamisli ovakvu rulju u vojsci iste zastarjele koncepcije, koja ni 91' nije napravila ništa spektakularno koja treba ići stavljati glavu u torbi za neke tamo srpske zemlje a protivnik više nije šaka naoružanih entuzijasta.... na papiru su oni bili protivnik ali u zbilji... na papiru je iračka vojska bila 5 vojska po snazi u svijetu pa eno kako je završila. nije sve u broju tenkova i topova, organizacija, logistika i motivacija i strateški cilj su ovom slučaju faktori koji su više vrijedili. nije slobo bio glup. znao je da s intervencijom može samo zariskirati sveopću propast. da je bio siguran u svoj uspjeh i uspjeh svoje vojske ne bi sekunde čekao, sigurno da mu mirotvorstvo i humanizam nisu bili razlozi pasivnosti.
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 09:49 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Već sam se davno zakačio sa Miškom-piškom oko ovoga: RajvoSa je napisao/la: MISO62 I je napisao/la: Sto mislis da VJ nije imala snage braniti RSK? Nisam siguran da motorizovane brigade , uz podrsku RV i pesadije , nisu bile u stanju stici do RSK. Pitanje bi bili reakcije MZ, ali ti ja ne pisem o tome. Sbbkbb, vec o odbacivanju Z4 od strane krajiskih Srba. Tu ja vidim celu zaveru. Zato ti i spominjem koridor, jer je i HV mogao da ga preseca na nekoliko mesta. Ko je planirao Oluju smo vec slusali i na stranim ozbiljnim medijima, te ko je dao kompletnu logistiku, mada to ne umanjuje uspeh HV.
Kada bi uopće došlo do mobilizacije, ona bi se morala izvesti bar mjesec-dva prije početka Oluje? Dalje, tvoji često spominju da je odaziv na mobilizaciju u Srbiji 1991 bio katastrofalan, čuo sam podatke o mizernih 9% na području Beograda, zašto bi ovog puta bilo drukčije? Da bi se nešto napravilo oko RSK trebalo bi poslati minimum 50.000 vojnika, a prolaza kroz Slavoniju nije moglo ni biti, što ostavlja mogućnost transporta 50.000 kroz koridor na nekim mjestima tanak samo par km. Recimo da je nekim čudom ta sila došla do RSK na vrijeme i da je neko vrijeme odbijen napad HV-a? Koje je dugoročno rješenje, okupacija? Tko bi tu silu izdržavao, plaćao, hranio, opskrbljivao MTS-om? Što bi bilo kada bi Hrvati sljedećeg puta mobilizirali 250.000 i više vojnika? Priznajte da za RSK nije bilo dugoročnog rješenja, Z-4 je bio maksimum maksimuma a Hrvatska je ionako rekla da je to samo dobra osnova za početak pregovora (i to sa figom u džepu). Naravno, brkati Martić uopće nije ni htio primiti dokument od strane delegacije ambasadora koja je došla u Knin da mu preda dokumente, a kumili su ga i molili. Američka "pomoć" se više-manje svodi na instruktore MPRI-a što zasigurno nije bio odlučujući faktor.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 10:01 |
|
|
miso je dokazani idiot, nejebica kao i polako napuštanje i srednjih godina i ulazak u jesen života na njemu ostavlja duboke tragove pa osim neopubertetlijskog ponašanja u cilju možda i posljednjeg uboda napadaju ga i udari junačenja i mangupluka, kojega nikada nije proživio na način i kada je trebalo. konačni produkt je poluidiot koji dežura u ženskom društvu neta s povremenim izletima u politiku iz kojih se vrati *** nego inače. vj je imala jedino mogućnost ulaska u istočnu bosnu i sprječavanje eventualnih oslobodilačkih akcija abih. treba reći da je najbolje od srpske vojske dolazilo iz tzv. krajine i rs. najborbeniji ljudi, sa dugogodišnjim ratnim iskustvom, kji su raspolagali oružjem istim kao i vj i to sa dosta oružja pa im nije pomoglo. da je vj imala koju profi postrojbu možda bi i imala neke djelomične šanse i uspjeha ali mobilizirani radnici s plaćom od 10 maraka, bijesni na sistem, tajkune, politiku, bez obuke i uvježbavanja kao formacije bačeni na ratište.... i sad zamisli takvu već usranu ekipu kako kroz koridor, kroz 100 km topničke vatre po njima ide u pomoć "zapadnoj srbiji" točno u ralje naših gardijskih brigada i mudžahedina željnih klanja mimolilazeći se se s stotinama tisuća izbjeglica kako bježe pred "ustaškim i ******" nožem. u konnačnici bi to rezuliralo raspadom sistema s puno "gladnih" albanaca i sandžaklija i kozna koga sve ne koji bi hipotetski mogli iskoristiti sitaciju što je sve slobo znao i zato je mirovao. 91' je bilo mnogo "dobrovoljaca" za srpsku stvar ali kad se počelo dobivati po pički nešto ih i nije bilo tamo od 93-95. ni pjesme ni autobusa ni nazdravljanja....
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 10:37 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25832 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ima ona izreka: -Amateri proučavaju strategiju i taktiku, profesionalci proučavaju logistiku. Da bi pokrenula svoju vojsku Srbiji je bila potrebna ogromna količina goriva koju u to vrijeme ona je se imala u vrlo ograničenoj količini. Ja ne sumnjam da su postojala vojna skladišta goriva i da bi istoga bilo za prvo vrijeme ali najviše za nekoliko tjedana i što nakon toga? Streljiva je bilo, ali trebalo je tu silnu vojsku nečim i hraniti, liječiti itd. Dobro, vjerojatno, bi se za vojsku našlo nešto, ali kako bi se to odrazilo na život ljudi, npr umirovljenika u Beogradu koji ne bi imali kruha u trgovinama, a koliko ja znam takvih scena, nestašica i redova, gužvi guranja i borbi za kruh je bilo 1993. godine, ne znam kasnije ali sumnjam da je bilo mnogo bolje. Gospodarstvo srbije je bilo na koljenima, novi rat bi uništio i ono malo standarda i proizvodnje. Srbija jedniostavno nije imala čime da ratuje na dulji rok, a na kraći rok ili dulji rok nije mogla ni pobijediti Hrvatsku, jer to nije mogla ni 1991 a kamoli 1995. godine kada su hrvati bili mnogo jači (a tu su bili i muslimani), a srbi neusporedivo slabiji nego prije. Za moral ne znam, ali ne bih rekao da je tada jedan npr. prosječan Beograđanin u svoj svojoj tadašnoj neimaštini i oskudici, pritješćen svakodnevnim nedaćama i brigom za obitelj, sada imao neku veliku želju da ide da gine za oslobođenje npr. Bosanskog Petrovca.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 11:31 |
|
|
Što bi ratovali,kad su dobili pola BiH ?
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 14:02 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25832 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Mar-kan je napisao/la: Što bi ratovali,kad su dobili pola BiH ? Imali su srbi tada i 70% BiH. Ustvari, oni i nisu htjeli da ratuju... mislim nakon toga što su zauzeli 70% BiH, samo su branili ono što su zauzeli 1992.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 14:10 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Mar-kan je napisao/la: Što bi ratovali,kad su dobili pola BiH ? Radi se o hipotetskom scenariju uključivanja VJ negdje pred Oluju sa ciljem održavanja Krajine? Ili možda uključivanja VJ ako bi došlo do prijetnje pada Banja Luke? A što je sa "no-fly" zone, ako bi Srbima bilo dozvoljeno zrakoplovstva? Možda i nije toliki faktor sa obzirom da su im svi najbolji piloti bili Hrvati i Slovenci i sa obzirom na gubitke zrakoplovstva tokom 91 u HR.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 14:16 |
|
|
letili su oni i 91 pa se nisu naletili niti ime je zrakoplovstvo puno poslužilo.
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 14:50 |
|
Pridružen/a: 30 svi 2009, 15:48 Postovi: 3256 Lokacija: Lost Continent of Mu
|
Rat u Hrvatskoj nije mogao završiti drugačije nego što je završio, s napadom VJ na teritorij RH ili bez njega. Jedino je moglo biti nešto drugačije da su Krajišnici položili oružje ranije, i dozvolili da se taj narod integrira u društvo i institucije RH.
U Bosni, tko zna, tu ovisi puno o parametrima koje bi postavili za hipotetsku situaciju. Ja vjerujem da se Milošević ne bi usudio učiniti takvo što bez jasne podrške svjetskih velesila. U tom slučaju, teško da bi bilo problema s gorivom i sličnim logističkim stvarima...
U situaciji kakva je stvarno bila, nekon ratnih zločina po RH i BiH, nakon genocida u Srebrenici, mislim da bi jedino što bi se postiglo je da bi SRJ bila bombardirana par godina ranije.
I samo još jedna opaska, VJ je imala elitne i visoko efikasne postrojbe, 63. padobransku brigadu, 72. specijalnu, gardijsku brigadu, koje su se pokazale itekako kompetentnima u sukobu na Kosmetu par godina kasnije.
Vidim da ovdje neki pišu i o moralu, ja osobno ne vjerujem da bi moral VJ bio nešto posebno visok kad bi ista ušla u sukobe van teritorije SRJ, jedino možda ako bi na početku ostvarili nekoliko izuzetnih pobjeda, što bi jedino moguće bilo da je sve isplanirano znatno unaprijed, a ne vjerujem da je bilo ikakvih planova...
Suma sumarum, tu je opet najvažniji strani faktor, jer bi kapaciteti VJ u takvoj situaciji ovisili u mnogome o njemu, a i ja sam kao što rekoh sklon mišljenju da bez podrške tog faktora Milošević nikad ne bi naredio VJ invaziju na BiH.
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 15:46 |
|
|
niški specijalci i gardijska divizija su postojali i 91' pa nisu ništa posebno napravili. evo citat za 72. Nastala u periodu zahutalog ratnog pozara, sredinom 1992. godine, kao borbena, udarna jedinica, 72. specijalna brigada prosla je gotovo sva ratna podrucja bivse SFRJ, izvodeci borbena dejstva od vitalnog znacaja za bezbednost nase zemlje., dakle ratovali su i za vrijeme rata ali ne znam što su konkretno postigli. nije isto ratovati protiv zbrdazdola skupljenih gerilaca bez ratnog iskustva i protiv profi vojske koja ima 5 godina ratnog iskustva. a
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 16:27 |
|
|
63. padobranska je izgubila 49 ljudi od 1991. do 1999. A bili su itekako angažirani. Da ne govorim o renomeu koji imaju, čini mi se da su po broju izvedenih skokova njihovi pripadnici bili broj 1 u Europi. Što se tiče 72. specijalne, ima priča koliko hoćeš o njihovim podvizima. Ne znam za nijednu koja spominje nešto u smislu da su se obrukali, a nije da sam nezainteresiran za tu tematiku. Sad, jesu li bili u rangu prekaljenih gardijskih brigada HV-a ili ne, ne znam, ali očito je da je tu također riječ o prekaljenim borcima, koji bi u bolje organiziranom kolektivu od onih koji su sudjelovali u ratovima u RH i BiH, imali i zatno više uspjeha. Primjer za to je Kosmet, gdje su ove 2 formacije sudjelovale znatno u zaustavljanju velike ofanzive izvedene s teritorije Albanije. Za gardijsku ne znam baš ništa posebno, osim da je u njenom sastavu bila antiteroristička formacija pod nazivom "Kobre", navodno najbolje obučena od svih u VJ. Ima tu i još toga, recimo 82. pomorski centar(CG). Evo jedan citat: Citat: Nezvanično se procenjuje da je u 82. pomorskom centru zaposleno između 300 do 400 pripadnika vojnih i civilnih lica. Broj pomorskih diverzanata, kao i ostalih vojnih specijalaca, drži se u tajnosti. Smatra se da je reč o najkvalitetnijoj specijalnoj jedinici nekadašnje Vojske SCG, o kojoj se javno veoma retko i malo govori. Za razliku od Kobri, Sokolova, a posebno 63. padobranske čije su akcije i akrobacije praktično ušle u narodno predanje, pomorski diverzanti (Senke) su i najmanje pominjana jedinica nekadašnje vojske, iako prolaze najtežu i najkvalitetniju obuku od svih specijalnih jedinica sa ovih prostora. Smatra se da pomorski diverzanti prolaze obuku približno onoj u "Navy Seal", najelitnijoj jedinici američke vojske. Pomorski diverzanti su obučeni kao ronioci, padobranci, za upravljanje svim mogućim kopnenim i pomorskim transportnim sredstvima, ali i za baratanje raznovrsnim oružjem i sofisticiranom opremom. Iako su učestvovali u brojnim akcijama tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, borbeni poduhvati Senki nisu punili niti novinske stupce, kao ni međunarodne optužnice. Ovi spomenuti "Sokolovi", to je nadimak 72. specijalne bio.
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 18:05 |
|
|
posebne postrojbe nikada nisu niti su predviđene za izvođenje širih i opsežnijih operacija. vj nije imala nikakve postrojbe koje bi bile pandan gardijskim brigadama u hv-u kao glavnim udarnim snagama na sektorima prodora. sve ove nabrojane srpske postrojbe nemaju iza sebe niti jedan poduhvat širih razmjera ili koji je okrenuo taktičku a pogotovo ne strategijsku sliku iako ih ne treba potcjenjivati jer je svaka specijalna postrojba vrijedna bila ona srpska hrvatska, talijanska ili kolumbijska. 1. hgz. je nedvojbeno bio najbolja postrojba koja se mogla naći u bivšoj jugoslaviji. poznajem puno što bivših, a što sadašnjih pripadnika bsd-a, a po njihovim pričama sa razmjene iskustava s američkim, britanskim ili francuskim elitnim postrojbama više bi ovi stranci pokušali usvojiti njihova iskustva nego suprotno. obuka, sposobnost izvođenja naučenog i vještine naučene kao dio znanja svakog specijalca su bile na razini sas-a, seal-a, padobranaca legije s tom reazlikom da su naši imali i golemo ratno iskustvo. neki prijatelji koji su bili u atj lučko mi priučaju kako srpski specijalci, s kojima se izvode policijske vježbe na kojekakvim razmjenama, itekako cijene hrvatske specijalce, svi bi htjeli prakticirat sa ekipom iz lučkog. ali ponavljam, takve postrojbe nisu odlučujući faktor kad vojska nema motiviran i obučen kadar kao niti ustrojstvo na širim dimenzijama. njemački padobranci su bili najbolji u ww2 pa popuši njemačka rat. jna koncepcija koja je 95 još uvijek bila svojstvena vj nije imala šanse za prolaz u modernijem ratovanju. vojnici svk i vrs su bili bolji, motiviraniji i iskusniji od onih koji bi se očekivali u sastavu vj, imali su isto naoružanje i u velikim količinama /samo vrs je imala više teškog oružja nego hv, hvo i abih skupa u hr i bih/pa su prošli kako su prošli. sadašnje ustrosjtvo vojske srbije je puno bolje nego što je bilo 95 dok je naše na nižoj razini nego u tom razdoblju, pogotovo što se tiče kadrova http://www.youtube.com/watch?v=8Th1jGVGerkovu ekipu je malo tko imao u svijetu.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 11 stu 2009, 18:15 |
|
|
dakle, je li VJ mogla išta u borbenom smislu učiniti i okrenuti tijek rata? Jel se ovdje misli na cijeli rat ili određenu godinu-1995.?
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 11:15 |
|
|
95 godinu i to od oluje pa nadalje
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 12:02 |
|
|
95. VJ ne bi mogla niti približno dati svoj "doprinos" kao što je mogla 92. npr. Prvo i osnovno: HV je 95. neprikosnoveno bila respektabilna sila u odnosu na početke rata. Imala je podršku MZ za svoje planove.Linija fronte je bila puno bliža i sigurnija za logistiku nego za VJ.Najvažnije-imala je motiv.
Da se VJ uključila,Albanci bi sjedili mirno?
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 12:23 |
|
|
ne bih se kladio ni da bi sandžaklije samo pušili duvan i srkali kafu. a sad zamisli da vj doživi poraz, mobilizirani ljudi masovno dezertiraju, stotine tisuća izbjeglica ulaze u srbiju, nitko zadovoljan, socijalni nemiri zbog opće bijede, albanci, sandžaklije, i još se i bugarska dosjeti da tu ima nekih područja u srbiji naseljenih bugarima koje je srbija anektirala od bugarske još za vrijeme onih ratova s početka stoljeća... ...vojvođanski autonomaši optužuju centralnu vlast za propast...ne žele više snositi ni troškove ni živote propalog projekta....
mislim da se sve ovo motalo slobi po glavi, zato je elegantno eskivirao intervenciju. bio je prepametan političar da ne bi predvidio ovako nešto. jednostavno srbija tada ne bi imala snage za preokret na vojnom planu a samo bi povećala opasnost općeg raspada.
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 15:21 |
|
|
Čak i kad bi VJ ušla u takav sukob, ne vjerujem da bi to bilo sa više od recimo 50% ukupnih kapaciteta. Albanci nisu bili ozbiljna prijetnja ni sa podrškom NATO-a, kad se pogleda kakve su gubitke nanijeli VJ par godina kasnije, a Bugari se nikad ne bi odvažili na takav korak bez podrške velikih sila, koju objektivno ne bi mogli dobiti. A i takvi napadi teško da bi uspjeli iz istog razloga iz kojeg bi teško uspio napad VJ na BiH, nije bilo pripreme za takvo što. Bez pripreme, nema uspjeha u tome. A u puno slučajeva ni sa pripremom.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 15:29 |
|
|
Ovdje se po naslovu teme podrazumijeva da se VJ uključila u sukobe unutra RH i BiH.To bi već bio rašomon... 95. godine VJ nije imala probleme kao 91. i 92. kad se desio masovan odljev časničkog i dočasničkog kadra.
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 15:41 |
|
|
Moglo bi se reći da je gotovo potpuno "reformirana" do '95., i da je stvorena koliko toliko efikasna vojska na razvalinama JNA.
Sve zavisi kako postavimo parametre u ovoj hipotezi, ali bez prethodne sigurnosti u uspjeh takvog pothvata, Milošević ne bi nikad takvo što riskirao, to je moj stav.
|
|
Vrh |
|
|
quick_nick
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 15:54 |
|
|
vazno je napomenuti da je HV nabavila dosta mocnija naoruzanja nego sto je imala 92, tu su sad bili Mi-24 helikopteri, ekadrila Mig-21, i sto je zanimljivo kupljena i namontirana baza za prihvat Mig-ova 29, to se nije moglo uraditi a da netko to nije nadgledao i davao Blagoslov za to. I sto je najvaznije u RH nije bila u totalnoj mobilizaciji...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 15:56 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Moglo bi se reći da je gotovo potpuno "reformirana" do '95., i da je stvorena koliko toliko efikasna vojska na razvalinama JNA.
Sve zavisi kako postavimo parametre u ovoj hipotezi, ali bez prethodne sigurnosti u uspjeh takvog pothvata, Milošević ne bi nikad takvo što riskirao, to je moj stav. Ostala je velika infrastruktura JNA,oružje većim dijelom sačuvano,vojne škole,nastavnički kadar...u startu veliki plus u odnosu na HV recimo koja je krenula od nule.
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine Postano: 12 stu 2009, 16:12 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Moglo bi se reći da je gotovo potpuno "reformirana" do '95., i da je stvorena koliko toliko efikasna vojska na razvalinama JNA.
Sve zavisi kako postavimo parametre u ovoj hipotezi, ali bez prethodne sigurnosti u uspjeh takvog pothvata, Milošević ne bi nikad takvo što riskirao, to je moj stav. Ostala je velika infrastruktura JNA,oružje većim dijelom sačuvano,vojne škole,nastavnički kadar...u startu veliki plus u odnosu na HV recimo koja je krenula od nule. Apsolutno se slažem.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|