HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 stu 2025, 18:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 353 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Izgradnja cesta, brzih cesta i autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 15 lis 2025, 07:16 

saskia je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Ona stara Rojsova cesta preko Roška Polja se gradi? Tose nisam nado.

Nije Roškog polja nego Podzavelima. Roško polje je priko planine. Eto koliki si mi Hercegbosanac :zubati

Ma slabo taj dio znam, ako ne gledam na kartu nemam pojma di što stoji u odnosu jedno na drugo, meni je Vir kad dođem na onaj zavojiti dio s prijevojima prema Posušju iako znam da je samo selo daleko od ceste, u Rošku polju pak dvaput bio, jednom se vraćao, jednom prošao do jezera čisto da vidim, ne znam uopće kako u životu završiti u Viru ako nisi iz tog kraja. :zubati

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 09:19 

dudu je napisao/la:
saskia je napisao/la:

Nije Roškog polja nego Podzavelima. Roško polje je priko planine. Eto koliki si mi Hercegbosanac :zubati

Ma slabo taj dio znam, ako ne gledam na kartu nemam pojma di što stoji u odnosu jedno na drugo, meni je Vir kad dođem na onaj zavojiti dio s prijevojima prema Posušju iako znam da je samo selo daleko od ceste, u Rošku polju pak dvaput bio, jednom se vraćao, jednom prošao do jezera čisto da vidim, ne znam uopće kako u životu završiti u Viru ako nisi iz tog kraja. :zubati

Kad prođe cesta Vir Aržano. svi će zaobilaziti Krivodol u Imotskom, ići će se tuda i onda na Bisko na autoput.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 10:48 

Znaci nećete voziti 4-5 km do BC u Imotskom I onda nastavit na AC, nego ćete preko Aržana zbog manjeg zagađenja i brige za klimu.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 16:17 

Žaba bi najradije da nam ostanu kozji puti dok se svaki duvanjski zaseok asfaltira.

Postaviti ću si za životnu misiju da se odvojimo od općine TG.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 18:51 

Ti bi da tumačiš moje misli i ideje, pored jasno napisanih mojih misli i ideja, a koje se potpuno suprotne od tvojih tumačenja mojih misli i ideja.
Kao sto sam rekao seoske putove treba asfaltirati, a magistralne ceste treba graditi za povezivanje gradova i većeg broja stanovnistava koje ce te ceste koristi.
Racimo umjesto spajanja Mijakovog Polja autocestom sa Podbilom, ja bih autocestom spojio Kamnsko i cvor Bisko, kako bi ih koristila cijela županija i cijeli narod.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 19:21 

Planina je napisao/la:
slika

to je trenutno stanje.

posušani asfaltiraju svoj dio ispod zavelima.

dionica vinica - mijakovo polje je ok

ostalo je haos što se tiče općine TG. jedini normalan put je za Kamensko.
Jednostavno potrebno je to sve uvezati, normalan put od Zidina do granice sa RH i naravno spojiti se sa Posušanima ispod Zavelima.

Da, ja sam stavio spoj Roškog Polja na jezero preko kozjeg puta, a može i preko Brisnika, u svemu ovome su te dvije dionice najnebitnije (više su onako da zaokruže sliku :zubati ), jer mislim da se iz Roškog Polja ne bi bunili niti da moraju preko Rošnjača na cestu Zidine - Vinica pa prema jezeru, nikakav problem.

Zanimljivo, kada bi se dionica od Zidina do križanja u Vinici digla na širinu magistrale, to bi bio najbliži put Livno - Mostar.

Inače, iznad Stoca se gradi najveća solarna elektrana na Balkanu, vjerojatno i puno šire.
https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... ce/245327/
(zanemari skvičanje Muslimana u članku, prizori gradilišta su impozantni)

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 19:28 

maradot je napisao/la:
Kad prođe cesta Vir Aržano. svi će zaobilaziti Krivodol u Imotskom, ići će se tuda i onda na Bisko na autoput.

Preko Krivodola će i dalje biti brže, ali ovo će biti odlična alternativa, međutim ne preko Aržana nego preko Studenaca, Lovreća i Ciste do Biska, eventualno kad se izgradi Čaporice - Velić se može razgovarati pravcu preko Tijarice ali tamo je cesta uža.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 19:36 

zaba1111 je napisao/la:
Racimo umjesto spajanja Mijakovog Polja autocestom sa Podbilom, ja bih autocestom spojio Kamnsko i cvor Bisko, kako bi ih koristila cijela županija i cijeli narod.

To bi bio najbesmisleniji projekt ikad, postojeća cesta od Kamenskog do Velića je odlična, većinom izvan naselja i duplanje novog pravca pored nje kojom bi dobio ubrzanje za desetak minuta bi bilo doslovno loženje novaca u kamin. Ono što će se vjerojatno napraviti kroz desetak godina je par trećih traka i ispravljanje krivina iznad Vrpolja. Nakon toga naredni korak približavanja Livna i Splita je tunel Korita - Čuklić ispod Kamešnice, ali o tom potom.

Sad, samo neka se ovi iz TG-a pomaknu s mjesta i počnu radit svoj dio Vinica - Aržano, jer je do Posušja gotovo za koji tjedan.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 19:45 

To sigurno ne bi bio najbesmisleniji projekt ikada, ali inace post je karikatura koja skoro pa potpuno jasno govori da ako se država uključuje u izgradnju cesta onda to trebaju biti ceste koje povezuje nesto veći broj korisnika od dva tri sela .
Iz Posusja ce svi ići na bc u Imotski svaki plan povezivanja posusja osim toga je promašen.
Da su ova sredstva uložena u cestu do Kmanskog daleko vise bi profitiarli ne samo HBŽ, Hrvati Rame i SB, nego čak i Mijakovo Polje , Vinica i Rosko Polje i ostali zasoci .

Strateško planiranje cesta treba slijediti i ozbiljne planove, a ne se voditi za "obecanjem o asfaltu direktora cesta ili lokalnog dužnosnika"

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 20:06 

zaba1111 je napisao/la:
To sigurno ne bi bio najbesmisleniji projekt ikada, ali inace post je karikatura koja skoro pa potpuno jasno govori da ako se država uključuje u izgradnju cesta onda to trebaju biti ceste koje povezuje nesto veći broj korisnika od dva tri sela .
Iz Posusja ce svi ići na bc u Imotski svaki plan povezivanja posusja osim toga je promašen.
Da su ova sredstva uložena u cestu do Kmanskog daleko vise bi profitiarli ne samo HBŽ, Hrvati Rame i SB, nego čak i Mijakovo Polje , Vinica i Rosko Polje i ostali zasoci .

Strateško planiranje cesta treba slijediti i ozbiljne planove, a ne se voditi za "obecanjem o asfaltu direktora cesta ili lokalnog dužnosnika"

Cesta koja se trenutno gradi ne povezuje dva tri sela nego je u sklopu prijekopotrebnog povezivanja čitavog jugozapadnog dijela TG općine na hrvatsku mrežu cesta i na A1, te međukantonalno povezivanje kao što sam rekao ova nova dionica koja je sada u izgradnji sa moderniziranom dionicom Vinica - Mijakovo Polje - Zidine bila bi najbliži pravac Livno-Mostar, kao i međuopćinsko povezivanje Posušja sa dobrim dijelom TG općine.

Ne razumijem ovo s Kamenskim, misliš reći da je Hrvatska ova sredstva koja je uložila u ovu cestu odvojila od mogućih nadogradnji ceste prema Kamenskom, da nema i za jedno i za drugo pa je Hrvatska dugo vijećala i odlučila uložiti par mil eura u ovu cestu, ne u Kamensko? To je još besmislenije od besmislene ideje gradnje paralene 2+2 ceste pored odlične (1+1 sa trećim trakama) ceste.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 20:18 

Čisto geografski gledano ovo (Zidine-Mijakovo-Vinica-granica) i jest najkraći pravac i okosnica koja nas (HBŽ i more) spaja,
preko zapadnog dijela općine Tomislavgrad. Od Vinice (zapad TG) do Brela (mora) je samo 20 km zračne linije.

U svakom slučaju na državi i politici je da isplanira te velike projekte, nama lokalnim seljacima oko Zavelima u svakom slučaju paše asfalt na sve strane jer smo na takvom položaju i dosad su nas gdje god kreneš vodili raznorazni kozji put, ljudi željni poštenog asfalta više nego ičega.

Kada se zgotovi ovo ja sam u Posušju za 20 minuta. Do TG 25- 30min.

Pričali smo već, da postoji poštena straight line cesta do Brela bi izbio iz Vinice isto tako za 20 min. Iz samog Tomislavgrada bi mogao stići za manje od sata. Samo da je poštene ceste. Koja ne ide na cik cak, koja nema hrpu kamera po nekakvim selima itd.
Ne treba to biti nikakav autoput. Samo poštena brza cesta.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 20:23 

Dobro aj, kao što sam rekao vidi se da nisi upućen u lokalni zemljopis i neda mi se odgovarati na gluposti.
Ova cesta ima jako malo smisla jer povezuje tek nekoliko slabo naselejnih sela sa Posusjem, a to se moglo i trebalo napraviti, a zapravo se i već pravi asfaltiranjem lokalnih cesta.
Povezivati Livno i Mostar ovom cestom, to bi bio zločin.
O svakoj cesti je netko vijećao i na kraju odlučio, HR je ove pare trebala uložiti prema Kamnsku, a ovo prepusti da dovrši općina koja to i radi preko Rosoog Polja. ILi je Hr mogla pomoći da se dovrse lokalne ceste.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 20:33 

Citat:
Čisto geografski gledano ovo (Zidine-Mijakovo-Vinica-granica) i jest najkraći pravac i okosnica koja nas (HBŽ i more) spaja,

Di spaja s morem HBŽ,
Nikad nitko iz Livna i Kupresa , a skoro nitko ni iz TG, a pogotovo iz Posusja neće ovom cestom na more.
Iz TG prema Maksrkoj , Poausje-tunel, iz Livna nigdje.
Iz TG ce možda, ali samo možda skratiti do ST 300metara.
Vama par sela ce približiti Posušje, a i to je trebalo nastaviti od Roskog Polja i to je sve i za vas bi bilo bolje da se prema AC popravila cesta u bilo kojem smjeru .

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 20:48 

Prosipaš kretenariju za kretenarijom.

U teritoriju od Posušja do jezera, od duvanjskog polja do Studenaca ne postoji cesta magistralne širine. To je zločin koji se ispravlja 20-30 godina prekasno.
Ova cesta jest lokalna cesta, u 2025oj asfaltiranje ceste magistralne širine u istoj razini križanja i sa najmanjim seoskim putem je "asfaltiranje lokalnih cesta".
Ne znam zašto ti je povezivanje Livna i Mostara zločin, ja sam samo ukazao da je taj pravac postojećih cesta koje bi trebalo minimalnim trudom podići na magistralnu cestu najbliži pravac Livno-Mostar, odnosno Livno - Posušje i bio bi odlična alternativa postojećoj magistrali preko TG-a. Zašto te matematika vrijeđa ne znam.
Ne, upotpunosti netočno, moguće modernizacije ceste Velić - Kamensko nisu niti u jednom proračunu ili financijom planu Hrvatskih cesta, izmišljanje i laganje da su se sredstva za cestu Vir - Aržano preusmjerila sa imagiranih planiranih radova na Kamenskom je jednostavno zlobno.
Nadajmo se da će ova investicija konačno biti znak općini da provuče cestu magistralne širine od Roškog Polja do dionice Vinica - Mijakovo Polje.
Hrvatska upravo pomaže da se dovrše lokalne ceste, ti se svađaš sam sa sobom. A ako ti se cvili kako 7,5 mil eura Hrvatska odvaja od ceste za Kamensko, koliko ćeš tek cviliti kad doznaš da je uložila 17.3 mil eura u cesu od Ravnog do Hutova.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 20:56 

zaba1111 je napisao/la:
Di spaja s morem HBŽ,
Nikad nitko iz Livna i Kupresa , a skoro nitko ni iz TG, a pogotovo iz Posusja neće ovom cestom na more.
Iz TG prema Maksrkoj , Poausje-tunel, iz Livna nigdje.
Iz TG ce možda, ali samo možda skratiti do ST 300metara.
Vama par sela ce približiti Posušje, a i to je trebalo nastaviti od Roskog Polja i to je sve i za vas bi bilo bolje da se prema AC popravila cesta u bilo kojem smjeru .

O čemu ti pričaš?

Kad se izgradi BC Imotski - Zagvozd, dionica Zidine - Mijakovo Polje - Vinica - Studenci - Lovreć - Krivodol - BC će biti najbliža veza Makarske sa Livnom i čitavim dijelom TG općine ispod magistrale M 6.1.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 21:08 

De mi reci je si ti bandira, to sam već davno pomislio.
Barataš nekim podatcima kao i on, ali i manijakalno zastupaš svoje teze kada su i pogrešne
Ova cesta spaja kao sto sam rekao par slabo naselejjih sela iz TG općine sa posusjem i ništa više.
Sve sam rekao , nema se potrebe više ponavljati .
Ne baratas lokalnim zemljopisom i neda mi se zajebavati s tvojim manjakalnim fantazijama.
O ovoj cesti mogu nastaviti samo s planinom jer poznaje kraj .

Možda bi se Livno i Mostar i priblizil koji kilometar kad se napravi jos jedna cesta koja ce spojiti s ovom. Ali to ako je i istina nije pametno jer daleko boljih i već za VE izgrađenih , cesta ima ,ali neasfaltiranih .

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 21:13 

Pa svaka lokalna cesta u prvom redu spaja sela kroz koja prolazi, pa se nastavlja na druge ceste. Kakve bolje izgrađene ceste za VE =)) ti bulazniš.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 21:17 

Citat:
Mijakovo Polje - Vinica - Studenci - Lovreć - Krivodol - BC će biti najbliža veza Makarske

Jebiga ovdje te izvlači nepoznavanje lokalnog zemljopisa jer bi inače bilo nedvojbeno da ti sve triščice nisu na broju.
Jer ja i govorim kako bi bolja opcija bila spajanje ovih par sela.sa Ac umjesto ove ceste, znaci ovo je jedan pravac prema studentima i Ac, a ovo je drugi prema Posusju i Arzanu, pravac koji se s tim siječe.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 21:22 

Šporet je napisao/la:
Pa svaka lokalna cesta u prvom redu spaja sela kroz koja prolazi, pa se nastavlja na druge ceste. Kakve bolje izgrađene ceste za VE =)) ti bulazniš.

Malo prouci lokalni zemljois, imaš jasnih prikaza na google maps.
Onda ako štogod usvojis dođi opet.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 21:35 

Pa koliko vidim kritiziraš Planinu i za taj pravac koji spominje.

Što se tiče ceste koja se trenutno radi, njezinu gradnju je puno lakše obraniti. HBK i ZHK dobivaju tek drugu vezu da nije kozji put (ako ne računamo gore put za Blidinje koji nije baš relevantan za protočnost, a inače je odličan, kada bi se onako izasfaltiralo Roško Polje - Vinica i Zidine - Mijakovo Polje to bi bilo savršeno). Drugo, spoj na Aržano je odlična alternativa putem preko Imotskoga za Bisko. Evo upravo sam izmjerio, Posušje - Cista Velika preko Imotskoga, i Posušje - Cista V. preko ove nove dionice - Aržano - Dobranje - Cista i ova dionica je neznatno kraća od puta preko Imotskog :neznam

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 21:48 

Vidiš kad malo proučiš da se mozeš bolje sudjelovati.
Upravo to i govorim, ta cesta za Posusje ne znači ništa, a kad dode Bc do Imotskog nikad nitko neće ni pomisliti preko Aržana, a neće ni do tad ,osim ako na Osoje bude gužva
Tako da ostaje samo Planina i njegovih par sela do Posusja.
Da su pravili prema Studencima to bi već imalo siri znacaj, za cijelu HBZ i daleko šire .

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 22:06 

Pa to nije točno. BC će doći do polja u Glavini gdje će biti rotor, dakle izbjeći će se Kamenmost i Grubine, velika stvar, plus od par minuta, i dalje bi Aržano bilo odlična alternativa, da ne spominjemo kada bi bio asfalt do Roškog Polja da bi taj komad preko Vinice do Aržana bio najbliži put do Splita svima gori do Mesihovine/Bukovice, i po milijunti put, komad ove ceste od Vinice do Vira (sa spojem preko Mijatovog Polja na jezero) je najbliži put Posušje - Livno i svim selima na tom putu. Dakle cesta ima smisla u svim smjerovima, i prema Aržanu, i prema jezeru, i prema Roškom Polju.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 23:35 

Odavno se nisu čeha i šparet zakačili na onoj temi... :zubati

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 23:43 

kiler je napisao/la:
Odavno se nisu čeha i šparet zakačili na onoj temi... :zubati

Ne prizivaj. Mene ima svugdje a tamo sam samo uš'o i iziš'o. :D

Meni ova cesta ništa nije jasna. Najviše mi liči na to da je neki lokalni šerif htio takvu cestu. Čitam i te argumente, dosta su nemušti. Ali dobro, ako je Planina zadovoljan i to je nešto. :zubati

Vrh

PostPostano: 15 lis 2025, 23:56 

Vidi nu ova cesta ti znači da sada ja osobno imam autoban od kuće do Posušja.
Ajde priznam, ja bi sa terencem i ovako gonio 100 po makadamu i stigao za 22 - 23 minute.
Ali sada bi se to moglo spustiti na 18- 19 min.
Živio Rojsov put. Vinica je Posušje. Duvnjaci su bosanci.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 353 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: