HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 stu 2025, 21:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2028 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 82  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bošnjaci uvjereni da su pobjednici rata-a šta kaže statistika?
PostPostano: 05 vel 2025, 16:06 

Nebula je napisao/la:
Nudim se kao neutralan čitalac (imam istoriju forumskog ratovanja i sa jednim i sa drugim) da donesem konačnu presudu u ovoj debati između uvaženih članova Cehe i Sporeta.

Šporetova originalna karta (od koje je sve počelo) koju je postavio 24 siječnja nije potpuno tačna. Šporet je više puta naglasio da male korekcije entitetske linije nisu ni predmet njegove karte. Ipak, mišljenja sam da treba prikazati sve korekcije ma kako male bile i u tom smilu Šporetova karta zaista nije 100% tačna. Ima tu još netačnosti o kojima Ceha ni ne govori jer odgovaraju i jednom i drugom ali kako god nije 100% tačna. Ja vidim barem 12 grešaka na Šporetovoj karti samo na nivou FBiH-RS. Ima još 12 na nivou ArmijaBiH-HVO. Ovo zadnje što je Ceha stavio jeste tačna karta:
https://olx.ba/artikal/32078292/topogra ... -sporazum/
a što je isto kao i ova americka:
https://tile.loc.gov/image-services/iii ... efault.jpg

Sa druge strane, Šporet je u pravu da je Ceha godinama preplavljao internet pogrešnim kartama pri čemu su te karte puno više pogrešne nego je Šporetova karta pogrešna. Čehine karte su imale velike greške poput one da je Armija BiH prepustila skoro 1% BiH (između B.Krupe i B.Novog), zatim Doboj Istok, Ozren i naravno Ravno. Neke od ovih grešaka sam onda i ja prepisivao na svojim kartama. Šporet je zaista u pravu da je Ceha pravio krupne greške i to decenijama.

Obadvojica su ego manijaci koji ne mogu podnjeti da nisu u pravu. Ipak, ova njihova diskusija je puno razotkrila prije svega pravog Cehu. Meni barem. Sad vidim da je zaista član Mense i da je zaista jako inteligentan. Samo je površan/tendenciozan i dobrim djelom troll. Šporet pak ima kratak fitilj, također je tendenciozan i fura propagandu ali je puno bolje upoznat sa činjenicama.

Zaključak: Glede Šporetove karte Čeha je u pravu. Ima grešaka. Ipak, ova rasprava je puno više škodila Čehi jer je njegov decenijski rad itekako okaljan.

Ova zadnja karta koju sam stavio isto ima grešaka, pogle Odžak.
Ali je načelno dobra, ako ništa drugo za podcrtati neke stvari.

Što se tiče grešaka, jbg. kada se nešto vidi, onda se i ispravi.
Nisam znao da je to područje kod Novog Grada aBiH izgubila mjesec dana prije, a ovo na Ozrenu je na kraju ispalo da nikad nije ni osvojila.
Postojale su karte koje su tvrdile drugačije.
Kod Ravnog je isto bilo fluktuacija granica, primjer su Rapti Bobani, HVO je držao cijelu kotu u ratu, a danas je linija na njoj.

Nije meni bed priznati pogrešku, ali nije svaki rječnik za svakoga.
A za Mensu, to je zbilja najmanji detalj iz mog života koji bi trebao biti bitan.
Onak, to je jedan test i to pretjerano težak.
Ak mogu shendlat ženu, troje djece i još gomilu drugih stvari, od ove kartografije, pa nadalje onda bi bilo čudno da imam neki majušan iq :D

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 19:17 

Ceha je napisao/la:
Nebula je napisao/la:
Nudim se kao neutralan čitalac (imam istoriju forumskog ratovanja i sa jednim i sa drugim) da donesem konačnu presudu u ovoj debati između uvaženih članova Cehe i Sporeta.

Šporetova originalna karta (od koje je sve počelo) koju je postavio 24 siječnja nije potpuno tačna. Šporet je više puta naglasio da male korekcije entitetske linije nisu ni predmet njegove karte. Ipak, mišljenja sam da treba prikazati sve korekcije ma kako male bile i u tom smilu Šporetova karta zaista nije 100% tačna. Ima tu još netačnosti o kojima Ceha ni ne govori jer odgovaraju i jednom i drugom ali kako god nije 100% tačna. Ja vidim barem 12 grešaka na Šporetovoj karti samo na nivou FBiH-RS. Ima još 12 na nivou ArmijaBiH-HVO. Ovo zadnje što je Ceha stavio jeste tačna karta:

Sa druge strane, Šporet je u pravu da je Ceha godinama preplavljao internet pogrešnim kartama pri čemu su te karte puno više pogrešne nego je Šporetova karta pogrešna. Čehine karte su imale velike greške poput one da je Armija BiH prepustila skoro 1% BiH (između B.Krupe i B.Novog), zatim Doboj Istok, Ozren i naravno Ravno. Neke od ovih grešaka sam onda i ja prepisivao na svojim kartama. Šporet je zaista u pravu da je Ceha pravio krupne greške i to decenijama.

Obadvojica su ego manijaci koji ne mogu podnjeti da nisu u pravu. Ipak, ova njihova diskusija je puno razotkrila prije svega pravog Cehu. Meni barem. Sad vidim da je zaista član Mense i da je zaista jako inteligentan. Samo je površan/tendenciozan i dobrim djelom troll. Šporet pak ima kratak fitilj, također je tendenciozan i fura propagandu ali je puno bolje upoznat sa činjenicama.

Zaključak: Glede Šporetove karte Čeha je u pravu. Ima grešaka. Ipak, ova rasprava je puno više škodila Čehi jer je njegov decenijski rad itekako okaljan.

Nisam znao da je to područje kod Novog Grada aBiH izgubila mjesec dana prije, a ovo na Ozrenu je na kraju ispalo da nikad nije ni osvojila.
Kod Ravnog je isto bilo fluktuacija granica, primjer su Rapti Bobani, HVO je držao cijelu kotu u ratu, a danas je linija na njoj.

A za Mensu, to je zbilja najmanji detalj iz mog života koji bi trebao biti bitan.
Ak mogu shendlat ženu, troje djece i još gomilu drugih stvari, od ove kartografije, pa nadalje onda bi bilo čudno da imam neki majušan iq :D

Kad imaš toliki iq, koja je tvoja procjena kad ćemo dobiti 3. entitet ili neki drugi oblik slobode?

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 20:02 

Ceha je napisao/la:
Tvoja tvrdnja.

Ta tvrdnja je kategorički točna. Prije utvrđene administrativne linije druga takva linija nije postojala. Postojala je ratna linija sukoba, ratna linija sukoba se sastoji od položaja strane A, položaja strane B i ničije zemlje između njih.
Ono što jest činjenica je da niti na jednom centimetru stotinama i stotinama kilometara dugoj administrativnoj entitetskoj granici ne postoji ratna linija jednaka administrativnoj liniji. Negdje se administrativna linija entitetske granice nalazi točno između položaja dvije zaraćene strane, negdje je povučena po položajima strane A, negdje po položajima strane B, negdje je možda 5, možda 50, možda 100 metara od položaja strane A ili strane B, negdje možda čak i izvan položaja ikoje strane, ali ono to je definitivna činjenica jest da je nemoguće da je na iti jednom milimetru ratne linije sukoba ona jednaka administrativnoj entitetskoj liniji određenoj u Daytonu. To je matematička, logička i kategorička činjenica.
Ceha je napisao/la:
Gdje je topografska karta ratnih linija u Gradačcu?

Ne znam zašto ne želiš otvoriti link koji sam poslao 28.01.2025. i pogledati kartu koju tražiš.
Ponovno postavljam link: https://bosnae.info/index.php/bitka-za- ... de-arbih-2
I kartu na linku:
slika

Za istok nemam topografsku kartu, ali sam ti već nekoliko puta napisao dostignute lokalitete, još jedanput to su: Liporašće, kota 179 (Visovi), Sibovac
Ako ne možeš naći navedene lokalitete reci, pa ću ti ih naći.
Ceha je napisao/la:
Tražio si ratnu kartu iz Orašja.

Ne, tražio sam ratnu topografsku kartu iz Orašja po crti koju sam ti ja donio i po kojoj si sam crtao naznačujući dijelove iznad i ispod administrativne entitetske linije.
Ti si dostavio kartu iz Zovakove knjige koja, za početak, prikazuje Oraški džep dok ga je još pola bilo pod srpskom okupacijom, dakle potpuno je irelevantna za stanje ratnih linija 1995, godine, a drugo, detaljnost ucrtane linije niti približno dovoljno detaljno ucrtana da bi po njoj mogli izmjeriti izmjene između ratnih linija i administrativne entitetske linije. Zovak kao delineaciju koristi nekakve plavo-crvene pravokutne ikonice koje kao ilustriraju crte jedne i druge strane, i to lijepo izgleda, ali niti blizu za preciznost koju sam zahtijevaš.
Ceha je napisao/la:
Gdje su Osmanovići?

Tu.
slika

Ako još nešto ne možeš naći, reci, naći ću ti.
Ceha je napisao/la:
I nisi.

Kako nisam kad jesam, nekoliko puta već.
Ceha je napisao/la:
Prvo, meni sereš da BB karte nisu dovoljno precizne da bi mogle biti izvor.
Onda, nakon što ja tebe fino zatražim (a sada i dokumentiram) liniju koda Gradačca, krećeš s kmekom da je BB ipak vjerodostojan izvor.
A na toj karti koju si dao se ne vidi tražena preciznost linije oko Tramošnice.

Svrha BB karte je bila samo da doznaš da je bilo pomaka linije u tom smjeru, jer to nisi znao.
Točno, slažem se da na toj karti (kao i na svakoj BB) se ne vidi tražena preciznost oko Tramošnice, zato sam ti dao detaljne lokalitete dosegnute linije. Više puta.
Ceha je napisao/la:
Ti si prebacio jednu kartu (onu oko Mišljena, ne i one oko Fojnice, Gradačca...) na svoju podlogu, odnosno pozivaš se na nešto kao dokaz, a sam si to nacrtao.

Da, upravo tako. Nakon što si rekao da ti je karta premutna, prebacio sam oznake s karte na jasniju topografsku podlogu.

slika
slika

Evo može li se netko javiti, da li mu je ovdje nešto nejasno, ili ima problem sa prenesenim oznakama na bijelu kartu, ili ima li ikakvih problema s ovim?
Ceha je napisao/la:
Crta razdvajanja nije na nečijem rovu, nego u ničjoj zemlji između rovova.

Za takvu tvrdnju moraš dostaviti tvrde dokaze da je linija tamo gdje ti tvrdiš. Nema nikakvih dokaza da arbih nije kontrolirala mektebe u Nadbarama i Šćitovu kroz koje prolazi rijeka Fojnica, a kamoli one u Ostružnici, najvećem muslimanskom selu u općini Fojnica, kroz koje također prolazi rijeka Fojnica, pa bi smještanje tobožnje granice rijekom bilo netočno.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 20:03 

Nebula je napisao/la:

Pogledom na ovu kartu prva stvar koju uočavamo jest;

Primjedba: Ova karta je sveukupna slika, i oskudijeva u točnim detaljima i specifičnostima koje bi manja karta prikazala.

Zatim daljnjim pogledom na kartu i usporedbom iste s stvarnom međuentitetskom linijom dolazimo do nekih nelogičnosti;
1. Nezuk, Zaseok
slika
Usporedbom je jasno vidljivo da su Nezuk i Zaseok najnormalnije dio FBiH i nema nikakvog njihovog predavanja u RS kako je ovdje naznačeno na karti.

2. Iznad Tuzle
slika

Ista stvar, pogledom na kartu, izgleda da je puno bliže stvarnoj granici ova linija koja se navodno vraća, a ne ova nova ravna.
I tako ista stvar i sa nizom ostalih lokacija, Treskavicu, Crni Vrh poviše Brezovih Dana i ostalo sam već objasnio, pa da se ne ponavljam.

Evo neka se svatko tko želi igra i uspoređuje sa stvarnom međuentitetskom linijom
https://www.calcmaps.com/map-area/

Inače, topografska karta ove karte je manje detaljna od moje, pa je sam tim linija manje precizna.
Također, od svih minijaturnih izmjena koje karta pokazuje, ne pokazuje promjene kod Oštre Luke, pa i to nešto govori o njoj.
Karta je odlična polazišna točka, ali je za dodatnu preciznost potrebno daljnje istraživanje i konzultiranje ostalih izvora za stvaranje točne slike.

Volio bih čuti što misliš da su greške H-M linija, samo mi nemoj neke mikroskopske navodne pomake po pikselima debljine crne crte, nego ako misliš da je neko naselje krivo zabilježeno ili tako nešto.

Nebula je napisao/la:
Šporetova originalna karta (od koje je sve počelo) koju je postavio 24 siječnja nije potpuno tačna. Šporet je više puta naglasio da male korekcije entitetske linije nisu ni predmet njegove karte.

Što je kontradikcija.

Ako sam prilikom izrade karte bio svjestan svih i najmanjih pomicanja ratnih linija u odnosu na entitetsku i sam donio odluku da one nisu predmet moje karte, što sam naveo u legendi karte, a zatim najmanje 5 puta naveo detaljno objašnjenje i argumente. Samo da bi netko opetovano naskakivao – karta ima greške, neprezina je, greške, greške, neprecizino, neprecizno, greške, greške, greške…, pogotovo ako to dolazi od osobe za koju smo se svi uvjerili da zaista, ali zaista ima iznimno plitko znanje o detaljnostima razgraničenja i ratnih linija. Štoviše, kao što smo imali prilike vidjeti, ne samo detaljnostima, (da je bar samo detaljnostima), nego i o iznimno krupnim dijelovima teritorija od više desetaka ili stotina kilometara kvadratnih. Onda je to nedopustivo i takva doza ispuštana dezinformacija se mora suzbiti iz samo jednog interesa – istine.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2025, 20:05 

Eminencija je napisao/la:
sporet je zagorski krizar!

Hvala na komplimentu, ali ne.

On je više za stariju povijest gdje mu nisam ni do koljena.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2025, 01:11 

Roko987 je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Kad imaš toliki iq, koja je tvoja procjena kad ćemo dobiti 3. entitet ili neki drugi oblik slobode?

Trend nam ide u korist, Trump povlači mnoge lijepe poteze, ali dati konkretnu brojku je još uvijek više gatanje nego nešto smisleno.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2025, 02:03 

Šporet je napisao/la:
Ta tvrdnja je kategorički točna. Prije utvrđene administrativne linije druga takva linija nije postojala. Postojala je ratna linija sukoba, ratna linija sukoba se sastoji od položaja strane A, položaja strane B i ničije zemlje između njih.
Ono što jest činjenica je da niti na jednom centimetru stotinama i stotinama kilometara dugoj administrativnoj entitetskoj granici ne postoji ratna linija jednaka administrativnoj liniji. Negdje se administrativna linija entitetske granice nalazi točno između položaja dvije zaraćene strane, negdje je povučena po položajima strane A, negdje po položajima strane B, negdje je možda 5, možda 50, možda 100 metara od položaja strane A ili strane B, negdje možda čak i izvan položaja ikoje strane, ali ono to je definitivna činjenica jest da je nemoguće da je na iti jednom milimetru ratne linije sukoba ona jednaka administrativnoj entitetskoj liniji određenoj u Daytonu. To je matematička, logička i kategorička činjenica.

Nije, vadiš se na tehnikalije.
Šporet je napisao/la:
Ne znam zašto ne želiš otvoriti link koji sam poslao 28.01.2025. i pogledati kartu koju tražiš.
Ponovno postavljam link: https://bosnae.info/index.php/bitka-za- ... de-arbih-2
I kartu na linku:
slika
Za istok nemam topografsku kartu, ali sam ti već nekoliko puta napisao dostignute lokalitete, još jedanput to su: Liporašće, kota 179 (Visovi), Sibovac
Ako ne možeš naći navedene lokalitete reci, pa ću ti ih naći.

Mi cijelo vrijeme pričamo o linijama oko Tramošnice, na istoku Gradačca.
Je li ovo napokon priznanje da kmečiš bez ikakve osnove i da NISI dao kartu?
Šporet je napisao/la:
Ne, tražio sam ratnu topografsku kartu iz Orašja po crti koju sam ti ja donio i po kojoj si sam crtao naznačujući dijelove iznad i ispod administrativne entitetske linije...

Tražio si kartu koja će pokazati da si bio u pravu.
RL ne funkcionira tako, sorry.
Šporet je napisao/la:

Tu.
slika

Dakle, na moj komentar o fronti kod Tramošnice, ti ideš na suprotnu stranu prema Gračanici?
Što reći, koju poruku poslati?
Šporet je napisao/la:
Kako nisam kad jesam, nekoliko puta već.

Naravno da nisi.
Nemaš Tramošnicu (ili imaš, ali se vidi da si u krivu), pa prikazuješ sela "malo" dalje.
Šporet je napisao/la:
Svrha BB karte je bila samo da doznaš da je bilo pomaka linije u tom smjeru, jer to nisi znao.

Ajd probaj se držati teme, a ne sramotit se raznoraznim "dokazima".
Šporet je napisao/la:
Točno, slažem se da na toj karti (kao i na svakoj BB) se ne vidi tražena preciznost oko Tramošnice, zato sam ti dao detaljne lokalitete dosegnute linije. Više puta.

Forum Kalesijskih dobrovoljaca, odnosno rekla-kazala s njega, nije validan izvor.
Šporet je napisao/la:
Da, upravo tako. Nakon što si rekao da ti je karta premutna, prebacio sam oznake s karte na jasniju topografsku podlogu.

slika
slika

Oznake nisu iste, za početak.
Po čemu bi i pozadina bila ista, a ne x metara lijevo-desno?
Trolaš.
Šporet je napisao/la:
Evo može li se netko javiti, da li mu je ovdje nešto nejasno, ili ima problem sa prenesenim oznakama na bijelu kartu, ili ima li ikakvih problema s ovim?

Sorry, oznake s prve karte nisu samo prenesene na drugu, razlike se vide iz aviona.
Da ne spominjenom da nigdje nema dokaza da su baš to te lokacije.
Šporet je napisao/la:
Za takvu tvrdnju moraš dostaviti tvrde dokaze da je linija tamo gdje ti tvrdiš. Nema nikakvih dokaza da arbih nije kontrolirala mektebe u Nadbarama i Šćitovu kroz koje prolazi rijeka Fojnica, a kamoli one u Ostružnici, najvećem muslimanskom selu u općini Fojnica, kroz koje također prolazi rijeka Fojnica, pa bi smještanje tobožnje granice rijekom bilo netočno.

Prvo, Fojnica je potok, a ne rijeka.
Drugo, https://www.openstreetmap.org/relation/ ... 4/17.98947
http://www.statistika.ba/?show=12&id=10324

Mekteb je sa sjeverne strane potoka;
https://www.google.com/maps/place/Mekte ... FQAw%3D%3D
S te strane imaš i ovo;
https://www.bosnasrebrena.ba/srce-isuso ... pa-fojnica
http://www.fojnica.de/samostan/fojn.crkve%20.htm
Crkva je sjeverno od potoka i uništena.

Ovo je tvoja karta;
slika
Na njoj aBiH drži brdo iznad svih tih sela, što ne odgovara istini.
HVO je u Podcitonji.
Ti si sam od sebe, bez ikakve logike promijenio crtu oko Pločara.
slika
http://www.statistika.ba/?show=12&id=10324
To je bitka za Zavrtaljku, ti si jednostavno izostavio muslimanska sela koja su tada zauzeta.
https://web.facebook.com/photo.php?fbid ... dc=1&_rdr#
Tu imaš i kmečanje, kako im je srušena džamija u Pločarima i tekija na Oglavku;
https://mahalla.ba/2018/07/02/fojnica-2 ... a-fojnicu/

Ajd, da čujem ispriku (a dužan si i za Tramošnicu).
Možeš ti to.
Dokaži da nisi musliman, nepogriješivi alahov rob.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2025, 10:46 

Ceha je napisao/la:
Nije

Kako nije kada sam upravo detaljno objasnio kako je.

Ceha je napisao/la:
Mi cijelo vrijeme pričamo o linijama oko Tramošnice, na istoku Gradačca.

Ne, ti si postavio kartu BB-a iz 1992 i rekao da više nije bilo pomaka fronte oko Gradačca.

Ja sam zatim dostavio potrebne dokaza da je bilo pomaka crta oko Gradačca i na zapadu i na istoku.

Ceha je napisao/la:
Tražio si kartu koja će pokazati da si bio u pravu.

Ne, samo tražim kartu po kojoj znaš razliku ratne linije hrvatskih položaja i administrativne entitetske linije. Sam si po skici te karte koju sam dostavio crtao.

Evo ovdje,
slika

Molim, dotavi kartu po kojoj znaš kako idu ratne linije hrvatskih položaja 106. brigade HVO-a.

Ceha je napisao/la:
Dakle, na moj komentar o fronti kod Tramošnice, ti ideš na suprotnu stranu prema Gračanici?

Ne na tvoj komentar da nije bilo promjena crta oko Gradačca, ja dostavljam dokaze da je. Za istok sam ti već nekoliko puta dao dostignute linije, još jednom, to su: Liporašće - kota 179 (Visovi) - Sibovac

Ceha je napisao/la:
Forum Kalesijskih dobrovoljaca, odnosno rekla-kazala s njega, nije validan izvor.

Ratni forumi su jako dobar izvor izvora, jer su neposredni i mogućnost odgovora i izmjena informacija je iznimno visoka. Međutim ako ti tvrdiš da je izvor netočan i da muslimani izmišljaju da nisu kontrolirali sela i teritorij, nego da izmišljaju da su Srbi kontrolirali njihova sela i teritorij - onda za takvu tvrdnju moraš ponuditi kontra dokaz.

Šporet je napisao/la:

slika
slika

Ceha je napisao/la:
Oznake nisu iste, za početak.

Kako možeš u isto vrijeme tvrditi da ništa ne vidiš na karti, ali vidiš da su oznake krive? Moraš se odlučiti da li vidiš ili ne vidiš.

Po pravokutnoj koordinatnoj mreži se vrlo lagano može orijentirati i potvrditi točnost, kao i po nizu ostalih stvari, na primjer kanjon Trebišnice se kristalno jasno vidi na obadvije karte i može biti orijentir za utvrđivanje ostalih položaja, itd...

Evo, ako se može netko javiti, vidim da je više ljudi sa strane komentiralo raspravu, imali netko problema sa ovim oznakama, misli li da nisu točne, da trebaju biti negdje drugdje?

Ceha je napisao/la:
razlike se vide iz aviona.

Prvo danima izbjegavaš komentirati kartu jer tvrdiš da ništa ne vidiš, a sad kažeš da se vidi iz aviona. Zaista čudno.

Ceha je napisao/la:
Da ne spominjenom da nigdje nema dokaza da su baš to te lokacije.

Kako nemam dokaza, pa postavo sam dvije karte sa milimetarskom preciznošću.

Ceha je napisao/la:
Na njoj aBiH drži brdo iznad svih tih sela

Netočno, crta ide padinom brda između kota koje je kontrolirao HVO i sela u podnožju koje je kontrolirala ArBiH, baš kako izvori potvrđuju.

Ceha je napisao/la:
slika

Opet si se povratio na sam početak i opet kao referencu koristiš BB kartu na kojoj je deset sela koja su bila pod kontrolom HVO-a prikazana pod kontrolom ArBiH, i za koje si sam već više puta priznao da nisu detaljne i ne pokazuju točno stanje.

Linija kod Pločara je točna prema dostupnim izvorima, dao sam svoje objašnjenje za nju.

Ceha je napisao/la:
To je bitka za Zavrtaljku, ti si jednostavno izostavio muslimanska sela koja su tada zauzeta.

Koja zauzeta muslimanska sela sam izostavio?

Ceha je napisao/la:
Tu imaš i kmečanje, kako im je srušena džamija u Pločarima i tekija na Oglavku;
https://mahalla.ba/2018/07/02/fojnica-2 ... a-fojnicu/

Sada su ti dobri rekla-kazala izvori muslimana? Koji su napunjeni umobolnim muslimanskim lažima i životinjskim izmišljotinama naspram Hrvata.

Ali, nema problema, zatvorit ćemo nos na hrpu propagandnih govana i prokomentirati spominjanje lokaliteta u tvom izvoru.

Inače članak nema nikakve veze operacijom Zavrtaljka, već govori o muslimanskom napadu na Hrvate Fojnice 2. srpnja 1993. godine.

I džamija u Pločarima i tekija na Oglavku su na mojoj karti označeni kao HVO teritorij.

Ceha je napisao/la:
(a dužan si i za Tramošnicu).

Dostavio sam ti crtu kod Tramošnice već jedno pet, šest puta. Možeš je slobodno prokomentirati.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2025, 12:54 

Šporet je napisao/la:
Kako nije kada sam upravo detaljno objasnio kako je.

Pričaš gluposti.
Šporet je napisao/la:
Ne, ti si postavio kartu BB-a iz 1992 i rekao da više nije bilo pomaka fronte oko Gradačca.
Ja sam zatim dostavio potrebne dokaza da je bilo pomaka crta oko Gradačca i na zapadu i na istoku.

A Musliman, što drugo.
Dakle, ja mu kažem da mu karta ima greške kod Gradačca, kod Tramošnice, da linija fronta nije istovjetna liniji u Daytonu.
On krene takijati, petljati, pa se izvlači na treći zarez u četvrtoj poruci.
Šporet je napisao/la:
Ne, samo tražim kartu po kojoj znaš razliku ratne linije hrvatskih položaja i administrativne entitetske linije. Sam si po skici te karte koju sam dostavio crtao.
Evo ovdje,
slika

Molim, dotavi kartu po kojoj znaš kako idu ratne linije hrvatskih položaja 106. brigade HVO-a.

I za to ti nije dosta čista činjenica da je HVO u ratu držao cijelu Oštru Luku, nego bi i nešto više od toga?
Šporet je napisao/la:
Ne na tvoj komentar da nije bilo promjena crta oko Gradačca, ja dostavljam dokaze da je. Za istok sam ti već nekoliko puta dao dostignute linije, još jednom, to su: Liporašće - kota 179 (Visovi) - Sibovac

I opet.
Dakle, ulovljen si u laži, pa sad širiš priču na drugu frontu.
Šporet je napisao/la:
Ratni forumi su jako dobar izvor izvora, jer su neposredni i mogućnost odgovora i izmjena informacija je iznimno visoka. Međutim ako ti tvrdiš da je izvor netočan i da muslimani izmišljaju da nisu kontrolirali sela i teritorij, nego da izmišljaju da su Srbi kontrolirali njihova sela i teritorij - onda za takvu tvrdnju moraš ponuditi kontra dokaz.

Ratni forumi nisu dobar izvor, jer su podložni raznoraznim hvalisanjima i inim greškama.
U teoriji mogu biti korisni, ali nepouzdani su.
Šporet je napisao/la:

Nit su oznake iste, nit je očito po čemu je prebacivanje napravljeno.
Komotno si mogao "prebaciti" kartu na Brčko, Banja Luku, Tuzlu...
Ista priča bi bila.
Šporet je napisao/la:
slika
slika
Kako možeš u isto vrijeme tvrditi da ništa ne vidiš na karti, ali vidiš da su oznake krive? Moraš se odlučiti da li vidiš ili ne vidiš.

Karta je čistokrvno smeće.
Nemaš oznaku lokacije, ničeg po čemu bi se mogao orijentirati.
Jedino što je vidljivo su nazivi skraćenica pojedinih postrojbi, ili njihovih dijelova.
Dao si nešto u rezoluciji 600x400, dobro da nisi stavio jedan piksel, ili nešto tipa 300x200.
I još imaš obraza pozivati se na to?

I unatoč tome svemu, u tom smeću se vide oznake rovova (za koje se nema pojma gdje su) i koje su različite od druge karte.

Oznake same po sebi nisu krive, ali su drugačije.
Njihovi međusobni položaju su različiti na obje karte.

Samo netko nikakvog moralnog statusa bi proturio nešto ovako nečitko, onda ga skopirao, navukao na neku drugu pozadinu i pravio se da je dokazao svoje.
Ono, apsolutna nula.

Šporet je napisao/la:
Po pravokutnoj koordinatnoj mreži se vrlo lagano može orijentirati i potvrditi točnost, kao i po nizu ostalih stvari, na primjer kanjon Trebišnice se kristalno jasno vidi na obadvije karte i može biti orijentir za utvrđivanje ostalih položaja, itd...

Evo, ako se može netko javiti, vidim da je više ljudi sa strane komentiralo raspravu, imali netko problema sa ovim oznakama, misli li da nisu točne, da trebaju biti negdje drugdje?

Ti si na nekim čudnim drogama.
Šporet je napisao/la:
Prvo danima izbjegavaš komentirati kartu jer tvrdiš da ništa ne vidiš, a sad kažeš da se vidi iz aviona. Zaista čudno.

Što je čudno, ako je jedna karta nečitka i sva mutna, ali vide se par crta.
Za razliku od druge koja je čitka, a gdje su te crte - drugačije?
Šporet je napisao/la:
Kako nemam dokaza, pa postavo sam dvije karte sa milimetarskom preciznošću.

Neki ljudi su očito malo "posebniji".

Imaš nečitku kartu gdje za orijentaciju koristiš kvadrate.
Imaš čitku kartu (3 put jača rezolucija) koja isto ima kvadrate i to ti je jedina veza.

Uostalom
slika
slika

Istom taktikom si mogao jednostavno crtu prebaciti u sljedeći kvadrat.
slika
Šporet je napisao/la:
Netočno, crta ide padinom brda između kota koje je kontrolirao HVO i sela u podnožju koje je kontrolirala ArBiH, baš kako izvori potvrđuju.

Ajd ne laži, vidi se crno na bijelom.
Ovo je tvoja karta za Lepenicu;
slika

Ljubičastom sam označio potok Fojnicu.
Crveno su vrhovi koje je kontrolirao HVO.
A tamno crveno je zavrtaljka.
slika

Stavio si liniju na HVO rov, umjesto na potok.
A na istoku imaš muslimane koje kukaju o srušenim džamijama, od Oglavka pa nadalje.
Tu su i Smajlovići, gdje su naveliko šehidili.
https://www.facebook.com/smajlovici.foj ... cale=hr_HR
Šporet je napisao/la:
Opet si se povratio na sam početak i opet kao referencu koristiš BB kartu na kojoj je deset sela koja su bila pod kontrolom HVO-a prikazana pod kontrolom ArBiH, i za koje si sam već više puta priznao da nisu detaljne i ne pokazuju točno stanje.

Linija kod Pločara je točna prema dostupnim izvorima, dao sam svoje objašnjenje za nju.

I točno se vidi da griješiš.
Stavio si crtu na HVO rov, ne na potok na kojem bi trebala biti.
Također si ju pomaknuo skoro na samu Zavrtaljku, a trebala bi biti zapadno od Pločara.
Šporet je napisao/la:
Koja zauzeta muslimanska sela sam izostavio?

Sva istočno od Zavtaljke i Pločara.
Dakle, Oglavak (srušena džamija) i Pločari polje.
A sudeći po svemu i Smajlovići.
Pogledaj http://www.statistika.ba/?show=12&id=10324
Lopare, gdje je broj Hrvata skočio s 10 na 119.
Tu bi trebala biti linija, a nakon toga na potok do Podcitonje.
Šporet je napisao/la:
Sada su ti dobri rekla-kazala izvori muslimana? Koji su napunjeni umobolnim muslimanskim lažima i životinjskim izmišljotinama naspram Hrvata.

Točno se vidi da si klinac.
Ti si unio takve izvore s "kalesijskim" pričama.
Ratna propaganda je očita, to nije nešto oko čega se samo zgraža, to je nešto što se i analizira i zaključuje na temelju istog.
Šporet je napisao/la:
Ali, nema problema, zatvorit ćemo nos na hrpu propagandnih govana i prokomentirati spominjanje lokaliteta u tvom izvoru.

I opet, po čemu se to razlikuju od tvojih izvora za Kalesiju?
Dao sam ti ovo, jer sam mislio da je to tvoj rang.
Razina izvora koje voliš.

A sad se zgražavaš jer muslimani lažu, o čem ti trubim od početka priče.
Šporet je napisao/la:
Inače članak nema nikakve veze operacijom Zavrtaljka, već govori o muslimanskom napadu na Hrvate Fojnice 2. srpnja 1993. godine.

I džamija u Pločarima i tekija na Oglavku su na mojoj karti označeni kao HVO teritorij.

Hm, ne.
Pločare si označio kao muslimanske, kao i cijeli Oglavak.

Šporet je napisao/la:
Dostavio sam ti crtu kod Tramošnice već jedno pet, šest puta. Možeš je slobodno prokomentirati.

Čekaj, ti očito i u facu lažeš, ili?
https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 2/18.49222
Gdje si dao Tramošnicu?

Vrh

PostPostano: 06 vel 2025, 15:34 

Ceha je napisao/la:
Dakle, ja mu kažem da mu karta ima greške kod Gradačca, kod Tramošnice, da linija fronta nije istovjetna liniji u Daytonu.

Da, ja sam zatim, da dokažem da fronta jest istovjetna Daytonu, dostavio tražene dokaze u vidu izvora i za zapad i za istok. Kasnije si sam priznao da BB nisu dovoljno precizne, pa si dobio detaljne lokalitete fronte na istoku.

Ceha je napisao/la:
I za to ti nije dosta čista činjenica da je HVO u ratu držao cijelu Oštru Luku, nego bi i nešto više od toga?

Za što? Ja te samo tražim da dostaviš kartu ratnih linija 106 brigade HVO-a Orašje kako bi mogli usporediti promjene između ratne linije i administrativne granice.

Možeš li dostaviti takvu kartu? Jer ja sam morao od nekud nacrtati kartu ratne linije u oraškom džepu. Molio bih dostavi kartu. Hvala.

Ceha je napisao/la:
pa sad širiš priču na drugu frontu.

Koju drugu frontu?

Ceha je napisao/la:
Ratni forumi nisu dobar izvor, jer su podložni raznoraznim hvalisanjima i inim greškama.

Dakle muslimani se hvale da nisu kontrolirali sela i da su sela kontrolirali njihovi neprijatelji Srbi? Nisam još čuo takav slučaj.

U svakom slučaju, ratni forumi kao ogroman izvor neposrednih informacija, kao i posredan izvor informacija za ostalu literaturu su fantastično vrelo, naravno, ako se izvor poklapa sa ostalim već znanim izvorima, ili ako se uklapa u novootkrivene izvore po traženju potvrde za izvor s foruma.

Razlog zašto su informacije o crtama s foruma po kvaliteti vjerojatno odmah ispod originalnih vojnih topografskih karti jest što u praktički svim slučajevima, ako netko navede krivu informaciju ili ga ispravljaju vlastiti suborci ili se javi druga strana.

Ceha je napisao/la:
ničeg po čemu bi se mogao orijentirati.

Naravno da ima masa stvari po kojima bi se mogao orijentirati, evo ja sam na brzinu izdvojio desetak;

slika
slika

Dakle,

1. strelica - put Stolac - Neum, serpentina kod Drenovca
2. strelica - jasno račvanje dva puta vidljivo na obadvije slike
3. strelica - kota Gola Brda
4. strelica - kota Mala Gradina
5. strelica - identičan tok rijeke Trebišnice u kanjonu
6. strelica - broj 0 na obadvije karte - oznaka koordinatne mreže
7. strelica - put Stolac - Žegulja - Ljubinje
8. strelica - račvanje puta
9. strelica - broj 0 na obadvije karte - oznaka koordinatne mreže

i tako dalje u nedogled, mogao sam još napomenuti kotu 803 Ilijina glava - (prva crvena oznaka) iznad Mišljena koju je već spominjao branitelj HVO-a, također se dobro može locirati i Veliš (zadnja crvena oznaka, pomoću Drenovca i koordinatne mreže i puteva u njegovoj blizini koji se poklapaju, itd...

Ceha je napisao/la:
Njihovi međusobni položaju su različiti na obje karte.

Nisu, identični su.

Interesantno kako u isto vrijeme možeš danima tvrditi da ništa ne vidiš na karti, ali vidiš da su položaji različiti. Zaista zanimljivo.

Nego, pošto izgleda da će ti taktika oko topografskih karti i dalje biti praviti se da ne vidiš, ili optuživati da je netočno preneseno, ili što već, zaista bi od najveće pomoći bilo da netko treći sa strane dođe i kaže, da li se radi o vjerodostojno prenesenim položajima.

Ceha je napisao/la:
Ljubičastom sam označio potok Fojnicu.
slika

Ceha je napisao/la:

Netočno. Crveno su strme padine ničije zemlje između arbih i HVO-a, što možemo vidjeti po gustim izohipsama koje naznačuju strminu, vrhovi koje je zauzeo HVO su poviše strmine.

Ceha je napisao/la:

Netočno si locirao Zavrtaljku.

Lokacija Kote 1020 Zavrtaljka je označena strelicom na slici ispod.
slika

Ceha je napisao/la:
Sva istočno od Zavtaljke i Pločara.

Koja su to? Molio bih imena sela.

Ceha je napisao/la:
Dakle, Oglavak (srušena džamija) i Pločari polje.

Pločari Polje nikad nisu bili zauzeti, njihova crta je bila na Plandištu, naša vjerojatno stotinjak metara ispred, kao što je na karti naznačeno.

Citat:
1 A. It is about two to two and a half kilometres

2 from my village.

3 Q. Does that mean that the front-line was there?

4 A. Yes, and then it moved towards Plocari up to

5 the mosque and to Plandiste.

Ceha je napisao/la:
A sudeći po svemu i Smajlovići.

Molim dokaz da su su Smajlovići bili zauzeti.

Ceha je napisao/la:
Ti si unio takve izvore s "kalesijskim" pričama.

Netočno, moj izvor je suhoparni citat koji točno navodi liniju i imenuje mjesta i ništa drugo. Ti si zalijepio propagandni članak prepun antihrvatske mržnje, tako da nikakva usporedba ne postoji, iako sam bez obzira životinjsko iživljavanje nad istinom u članku, svejedno prokomentirao spominjanje lokaliteta u njemu, nikakav problem. Svaki izvor, kakav god bio se treba analizirati i usporedbom sa do tada skupljenim informacijama ili potvrditi ili pobiti, što sam učinio.

Ceha je napisao/la:
Dao sam ti ovo, jer sam mislio da je to tvoj rang.

Moj izvor je doslovno samo citat navođenja crte i objašnjavanje lokaliteta po crti, niti jedna dodana riječ ili karakterizacija neprijatelja, a kamoli čitav članak poruka mržnje kojem uopće nije cilj donijeti nikakve informacije nego "komentiranje" rata sa ciljem širenja antihrvatske mržnje.

Ceha je napisao/la:
Pločare si označio kao muslimanske, kao i cijeli Oglavak.

Netočno, Pločare sam označio na pola naselja, te obrazložio zašto.

Kako sam cijeli Oglavak označio kao muslimanski kada je cijeli označen pod HVO teritorijem, evo ga:
slika

Ceha je napisao/la:
Gdje si dao Tramošnicu?

Već osmi ili deveti put:

Dostignuta linija: Liporašće - kota 179 (Visovi) - Sibovac

Vrh

PostPostano: 06 vel 2025, 17:09 

Dobro da NT drze Hrvati. Cisto za nedaj Boze

Helez posjetio "Bratstvo": Iako se sve sada izvozi, drago mi je da ovo imamo za "ne daj Bože"

https://www.klix.ba/vijesti/bih/helez-p ... /250206116

Vrh

PostPostano: 06 vel 2025, 17:12 

Pa zar je Bratstvo u hrvatskom dijelu?

Vrh

PostPostano: 06 vel 2025, 17:13 

Nije al je NT hrvatski opcenito. U ratu nema djelova

Vrh

PostPostano: 06 vel 2025, 23:32 

Šporet je napisao/la:
Da, ja sam zatim, da dokažem da fronta jest istovjetna Daytonu, dostavio tražene dokaze u vidu izvora i za zapad i za istok. Kasnije si sam priznao da BB nisu dovoljno precizne, pa si dobio detaljne lokalitete fronte na istoku.

Nisam dobio.
Cijelo vrijeme te tražim crtu kod Tramošnice i nisam ju dobio.
Poslao si BB kartu iz 94., ali ona nije istovjetna Daytonskoj crti.
Šporet je napisao/la:
Za što? Ja te samo tražim da dostaviš kartu ratnih linija 106 brigade HVO-a Orašje kako bi mogli usporediti promjene između ratne linije i administrativne granice.

Nema potrebe.
HVO je u ratu držao cijelo selo, a sada ga više ne drži.
Šporet je napisao/la:
Možeš li dostaviti takvu kartu? Jer ja sam morao od nekud nacrtati kartu ratne linije u oraškom džepu. Molio bih dostavi kartu. Hvala.

Što će ti?
Rekao si da ćeš se ispričati nakon što ti dam kartu crte kod Orašja.
Nisi to napravio.
Samo širiš listu zahtjeva.
Šporet je napisao/la:
Koju drugu frontu?

Zapadnogradačačku.
Šporet je napisao/la:
Dakle muslimani se hvale da nisu kontrolirali sela i da su sela kontrolirali njihovi neprijatelji Srbi? Nisam još čuo takav slučaj.

Muslimani se hvale sa svim i svačim.
Od nepostojećih osvajanja, pa na dalje.
Šporet je napisao/la:
Naravno da ima masa stvari po kojima bi se mogao orijentirati, evo ja sam na brzinu izdvojio desetak;
slika
slika

Od svih stvari koje si tu naveo imaš;
a) potok - točka 5.
b) put - točka 8.
Kod kote se ne vidi ime, a većina puteva se da i translatirati.

Nadalje, po tvojoj karti Čavaš drže Srbi.
A selo je u općini Ravno.
https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 9/17.95801

http://www.statistika.ba/?show=12&id=11304

Šporet je napisao/la:
Nisu, identični su.

Nisu, sfušao si.
Ucrtao sam ti kartu, vidi se različiti izgled i položaj rovova.
Šporet je napisao/la:
Interesantno kako u isto vrijeme možeš danima tvrditi da ništa ne vidiš na karti, ali vidiš da su položaji različiti. Zaista zanimljivo.

Ne mogu vidjeti gdje se nalazi ta fronta, nisu vidljiva imena naselja, niti dominantnih kota.
Mogu vidjeti rovove i mogu ih usporediti s položajem na karti koja nije mikroskopska.

Zbilja čudan i neobjašnjiv fenomen, zar ne?
Šporet je napisao/la:
Netočno. Crveno su strme padine ničije zemlje između arbih i HVO-a, što možemo vidjeti po gustim izohipsama koje naznačuju strminu, vrhovi koje je zauzeo HVO su poviše strmine.

Pričaš (opet, ili bolje reći još uvijek) gluposti.
https://www.google.com/maps/place/Fojni ... FQAw%3D%3D

HVO drži Ostrušku Citonju, Sitište i Pločare.
Ti si nacrtao aBiH do HVOa položaja, ne na potoku, kao što bi imalo smisla.

Mislim, ako ćeš i ti dalje lagati, karta sama priča.
Šporet je napisao/la:
Netočno si locirao Zavrtaljku.

Lokacija Kote 1020 Zavrtaljka je označena strelicom na slici ispod.
slika

Istina, zaokružen je Oglavak, odnosno područje zapadno od njega.
Šporet je napisao/la:
Pločari Polje nikad nisu bili zauzeti, njihova crta je bila na Plandištu, naša vjerojatno stotinjak metara ispred, kao što je na karti naznačeno.

https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 3/18.00625
Dakle, po tebi HVO drži Oglavak, sve do ovog bijelog prijevoja, a s juga drži sve do potoka Fojnice?
Tvoja karta pokazuje da ne drži Pločare, nego da su mu prvi položaji na brdu iznad njih.
Šporet je napisao/la:
Netočno, moj izvor je suhoparni citat koji točno navodi liniju i imenuje mjesta i ništa drugo. Ti si zalijepio propagandni članak prepun antihrvatske mržnje, tako da nikakva usporedba ne postoji, iako sam bez obzira životinjsko iživljavanje nad istinom u članku, svejedno prokomentirao spominjanje lokaliteta u njemu, nikakav problem. Svaki izvor, kakav god bio se treba analizirati i usporedbom sa do tada skupljenim informacijama ili potvrditi ili pobiti, što sam učinio.

Onda si nesposoban kritički analizirati protivničke izvore, iako ih koristiš kada ti se prohtije.

Rječnik kojim netko naziva drugu osobu (neznalica, fušer...) govori prvenstveno o toj osobi samoj, odnosno o njezinim strahovima.
Što misliš gdje bi Tuđman dospio da nikad nije čitao što Milošević ima za reći?
Šporet je napisao/la:
Moj izvor je doslovno samo citat navođenja crte i objašnjavanje lokaliteta po crti, niti jedna dodana riječ ili karakterizacija neprijatelja, a kamoli čitav članak poruka mržnje kojem uopće nije cilj donijeti nikakve informacije nego "komentiranje" rata sa ciljem širenja antihrvatske mržnje.

I takvi članci su najbolji pokaz njihovog razmišljanja.
Misliš da ih treba uljepšavati?
Šporet je napisao/la:
Netočno, Pločare sam označio na pola naselja, te obrazložio zašto.

Kako sam cijeli Oglavak označio kao muslimanski kada je cijeli označen pod HVO teritorijem, evo ga:
slika

Ovdje je Openstreet map.
Pločari su bili pod hrvatskim nadzorom, ti si ih cijele prebacio muslimanima.
https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 9/18.00539
To ti je ovaj potez s južne strane potoka, sve do ruba Kiseljačke općine.

Izgleda da si Oglavak zbilja ostavio HVOu, ali si zato sjebao južnu stranu fronte.
Šporet je napisao/la:
Već osmi ili deveti put:

Dostignuta linija: Liporašće - kota 179 (Visovi) - Sibovac

I to se vidi na kojoj karti?
Evo, gledaj po milijunti put;
https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 1/18.48057
Ove kuće nisu bile u fBiH u ratu.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2025, 01:15 

Otprilike ovaj dio si sfušao.
slika
S time da za dio između ove crte i Pločara nisam sto posto siguran.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2025, 01:34 

Tu si liniju toliko sfušao da su te tu oprali ljudi poput poznatog Poštara :D

slika

https://bosnaonline.proboards.com/threa ... -sporazuma

Pazi, nacrtao si Bošnjakistan do Kiseljaka.

slika

A po njegovim kartama vidiš koliko je on "precizan".

Ajd da čujem ispriku.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2025, 02:43 

Nebula je napisao/la:

Po Mejumrižju san naiša na svakakve debilizme bilosvitskih "stručnjaka" i "doktora znanosti" za BiH, bivšu Jugoslaviju, JI Europu, Južne Slavene.

Ceha nije nabaciva podatke svakojako, nego iz dostupnih mu izvora. Ako je izvor bia u krivu, nije kriv Ceha.
Debilizme bilosvitskih "stručnjaka" ne tribamo ponavjat. U svaken slučaju Ceha he, ako je igdi falia, falia je manje begononi.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2025, 13:28 

dudu je napisao/la:
Pejtonac sa juga je napisao/la:

Konjic danas bolje stoji nego prije 10 godina.

Ali, oni jednostavno nemaju veze s vama ako žele.
Jer čine kompaktan teritorij bez neke značajne brojke Hrvata koja živi tamo.

Zaglavili u krivom kantonu, upravo u ovim trenucima se objašnjavaju granice Trumpovom timu.

Realno, to je pust kanjon.
Ako im dosad ova klizišta nisu bila znak, onda ne znam što bi trebalo biti.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2025, 13:29 

Sokolić je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Po Mejumrižju san naiša na svakakve debilizme bilosvitskih "stručnjaka" i "doktora znanosti" za BiH, bivšu Jugoslaviju, JI Europu, Južne Slavene.

Ceha nije nabaciva podatke svakojako, nego iz dostupnih mu izvora. Ako je izvor bia u krivu, nije kriv Ceha.
Debilizme bilosvitskih "stručnjaka" ne tribamo ponavjat. U svaken slučaju Ceha he, ako je igdi falia, falia je manje begononi.

Hvala :zivili

Vrh

PostPostano: 07 vel 2025, 19:08 

Ceha je napisao/la:
Nisam dobio.
Cijelo vrijeme te tražim crtu kod Tramošnice i nisam ju dobio.

Kako je nisi dobio napisao sam ti je jedanaest puta.
Ceha je napisao/la:
Nema potrebe.

Kako nema potrebe? Pa nije ti se crta oraškog džepa metafizički stvorila u glavi, ili možda je?
Molio bih dostavi kartu ratne linije u oraškom džepu.
Ili ako si želiš skratiti muke, priznaj da ju ne znaš i ja ću ti je odmah dostaviti.
Ceha je napisao/la:
Što će ti?

Kako misliš šta će mi? Pa moramo imati izvore za linije, inače ako crtamo linije bez izvora to bi značilo da izmišljamo.
Molim dostavi kartu ratnih linija 106. brigade HVO-a.
Ceha je napisao/la:
Muslimani se hvale sa svim i svačim.

Još nisam čuo ni vidio Muslimane da se hvale da su im Srbi okupirali sela i da nisu uspjeli osloboditi svoja sela od srpske okupacije do kraja rata.
Šporet je napisao/la:

slika
slika

Dakle,

i tako dalje u nedogled, mogao sam još napomenuti kotu 803 Ilijina glava - (prva crvena oznaka) iznad Mišljena koju je već spominjao branitelj HVO-a, također se dobro može locirati i Veliš (zadnja crvena oznaka, pomoću Drenovca i koordinatne mreže i puteva u njegovoj blizini koji se poklapaju, itd...

Ceha je napisao/la:
Kod kote se ne vidi ime, a većina puteva se da i translatirati.

Kao što sam ispravno predvidio, nastavlja se ova bizarna ofiskacija.
Siguran sam da se svaki forumaš na ovom forumu nakon par minuta gledanja dvije karte može s lakoćom orijentirati i potvrditi njezinu vjerodostojnost.

Ali, ajmo pokušati nešto drugo, možeš li zamisliti samo hipotetski da su pozicije točno prenesene, da li bi to značilo da ugrubo odgovaraju današnjoj entitetskoj liniji. Dakle, evo slažem se s tobom, ništa se ne može vidjeti na karti, putovi se mogu fotošopirati, sve super, ali ajmo zamisliti paralelni svemir u kojem su hipotetski oznake točno prenesene na topografsku kartu visoke rezolucije. Da li bi to značilo da pozicije ugrubo odgovaraju entitetskoj crti koja se danas nalazi između njih?
Ceha je napisao/la:
Nadalje, po tvojoj karti Čavaš drže Srbi.

Netočno, po mojoj karti Čavaš ne drže Srbi. Zadnja srpska čuka u smjeru Čavaša je Ilijina Glava iznad Mišljena, dok je hrvatska čuka Mala Gradina odmah iznad sela Čavaš u koje su se hrvatski branitelji vjerojatno spuštali po potrebi.
Ceha je napisao/la:
Ti si nacrtao aBiH do HVOa položaja

Netočno, dostignuti položaji HVO-a su iznad označene crte. Crta ide po strmini brda između dostignutih položaja HVO-a i sela u dolini Fojničke rijeke koja je kontrolirala ArBiH.

Nego, često spominješ položaje HVO na Jasikovici, rovove HVO-a na Jasikovici i slično. Možeš li navesti kote koje je HVO dosegao na Jasikovici? Zahvaljujem
Ceha je napisao/la:
Tvoja karta pokazuje da ne drži Pločare, nego da su mu prvi položaji na brdu iznad njih.

Prema mojoj karti HVO drži polovicu Pločara (današnji spaljeni dio sela, uključujući i dio u kojem je džamija), dok je dio Pločara s kućama kod Plandišta ostao pod muslimanskom kontrolom što je najbliže dostupnim izvorima.
Ceha je napisao/la:
Onda si nesposoban kritički analizirati protivničke izvore, iako ih koristiš kada ti se prohtije.

Netočno, upravo obrnuto, jasno sam rekao da ću prokomentirati izvor bez obzira na sve, što sam i učinio, dok si upravo ti odbacivao izvor koji nije sadržavao ništa od dodatnog pristranog komentiranja rata, nego samo i isključivo navedenu liniju i što je neprijatelj kontrolirao, te kao takav bio puno prihvatljiviji od tvoga, a upravo ti si ga samo na osnovu da je muslimanski potpuno odbacivao, prema tome ovime
Ceha je napisao/la:
nesposoban kritički analizirati protivničke izvore
si opisao sam sebe.

Ceha je napisao/la:
Pločari su bili pod hrvatskim nadzorom

Molim izvor da su Pločari bili pod hrvatskim nadzorom.
Ceha je napisao/la:
Ove kuće nisu bile u fBiH u ratu.

Koje kuće?
Ceha je napisao/la:
slika

Molim izvor da je HVO kontrolirao naselja; Rajetiće, Kujušiće, Poraće, Smajloviće, Lopar i Polje Pločari.
Ceha je napisao/la:
slika

Ne bih rekao da ovakve slijepe paint karte mogu ići u istu rečenicu s topografskim kartama, što dokazuje vrtićki izgled tih slijepih karta, boje lijepo izgledaju razlivene, lijepa dječja bojanka, volim ih i ja crtati kad se opuštam, međutim s preciznošću kakvu nude topografske karte, slijepe paint karte ne mogu u istu rečenicu, što je poprilično samoevidentno "slijepoćom" istih, odnosno nemogućnosti ikakve reference.

Inače, što se tiče same predmetne karte, ona je samo iskopirani prikaz primitivne BB karte, što jasno vidimo po muslimanskoj kontroli Gojevića, Bakovića, Vranaca, Kojsine,...

Vrh

PostPostano: 08 vel 2025, 18:06 

Šporet je napisao/la:
Kako je nisi dobio napisao sam ti je jedanaest puta.

Napisao si kartu?
Dakle, ništa izvor, ništa karta?
Šporet je napisao/la:

Kako nema potrebe? Pa nije ti se crta oraškog džepa metafizički stvorila u glavi, ili možda je?
Molio bih dostavi kartu ratne linije u oraškom džepu.

Zar ti ju nisam rekao?
Šporet je napisao/la:

Još nisam čuo ni vidio Muslimane da se hvale da su im Srbi okupirali sela i da nisu uspjeli osloboditi svoja sela od srpske okupacije do kraja rata.

Da, zbilja bi bilo čudno da hvale svoje pregovarače.
Šporet je napisao/la:

Kao što sam ispravno predvidio, nastavlja se ova bizarna ofiskacija.
Siguran sam da se svaki forumaš na ovom forumu nakon par minuta gledanja dvije karte može s lakoćom orijentirati i potvrditi njezinu vjerodostojnost.

Ali, ajmo pokušati nešto drugo, možeš li zamisliti samo hipotetski da su pozicije točno prenesene, da li bi to značilo da ugrubo odgovaraju današnjoj entitetskoj liniji. Dakle, evo slažem se s tobom, ništa se ne može vidjeti na karti, putovi se mogu fotošopirati, sve super, ali ajmo zamisliti paralelni svemir u kojem su hipotetski oznake točno prenesene na topografsku kartu visoke rezolucije. Da li bi to značilo da pozicije ugrubo odgovaraju entitetskoj crti koja se danas nalazi između njih?

Ne, već sam ti dao primjer Čavaša.
Šporet je napisao/la:
Netočno, po mojoj karti Čavaš ne drže Srbi. Zadnja srpska čuka u smjeru Čavaša je Ilijina Glava iznad Mišljena, dok je hrvatska čuka Mala Gradina odmah iznad sela Čavaš u koje su se hrvatski branitelji vjerojatno spuštali po potrebi.

Na tvojoj karti su Srbi na Ilijinoj glavi, a HVO na Maloj Gradini.
Čavaš je između.
Riječ je o selu koje je na bitnom putu, komunikaciji prema Ravnom.
Ti kažeš da je to ničija zemlja?
Šporet je napisao/la:

Netočno, dostignuti položaji HVO-a su iznad označene crte. Crta ide po strmini brda između dostignutih položaja HVO-a i sela u dolini Fojničke rijeke koja je kontrolirala ArBiH.

Ovdje je sve fino pokazano;
https://www.google.com/maps/@43.9653302 ... FQAw%3D%3D
E sad....
HVO je u Podcitonji i Pločarima.
Kao i Ostrušku Citonju i Sitišće.

slika
Ti crtaš liniju crvenom, gdje aBiH drži bar dijelove tih naselja.
Ja kažem da je linija na tamnocrvenom, na potoku, s time da za dio koji je označen ljubičastim nisam 100% sriguran, do njega se dolazi jer su Hrvati nakon rata postali ogromna većina u Loparu, a to vjerojatno nije bezveze.
Šporet je napisao/la:

Nego, često spominješ položaje HVO na Jasikovici, rovove HVO-a na Jasikovici i slično. Možeš li navesti kote koje je HVO dosegao na Jasikovici? Zahvaljujem

Nacrtao sam ti liniju gore, to je valjda korisnije nego da ti provjerevam semantičko neznanje.
Šporet je napisao/la:

Prema mojoj karti HVO drži polovicu Pločara (današnji spaljeni dio sela, uključujući i dio u kojem je džamija), dok je dio Pločara s kućama kod Plandišta ostao pod muslimanskom kontrolom što je najbliže dostupnim izvorima.

Pločari su selo od 60 stanovnika prije rata, 40 nakon rata.
HVO je imao više municije, aBiH više ljudstva.
Zašto bi dio kojeg drži HVO bio spaljen?
Također, HVO bi trebao držati cijelo selo.
Po tvojoj karti ne drži ništa.
Šporet je napisao/la:

Netočno, upravo obrnuto, jasno sam rekao da ću prokomentirati izvor bez obzira na sve, što sam i učinio, dok si upravo ti odbacivao izvor koji nije sadržavao ništa od dodatnog pristranog komentiranja rata, nego samo i isključivo navedenu liniju i što je neprijatelj kontrolirao, te kao takav bio puno prihvatljiviji od tvoga, a upravo ti si ga samo na osnovu da je muslimanski potpuno odbacivao, prema tome ovime
Ceha je napisao/la:
nesposoban kritički analizirati protivničke izvore
si opisao sam sebe.

I jedan i drugi izvor su muslimani.
Ti u njima možda vidiš razliku?
Šporet je napisao/la:

Molim izvor da su Pločari bili pod hrvatskim nadzorom.

Gledaj BB kartu.
Šporet je napisao/la:

Koje kuće?

Jug Gornje Tramošnice.
Šporet je napisao/la:

Molim izvor da je HVO kontrolirao naselja; Rajetiće, Kujušiće, Poraće, Smajloviće, Lopar i Polje Pločari.

Objasni broj Hrvata u Loparima, ako je bio 10 prije, a 120 poslije rata.
Šporet je napisao/la:

Ne bih rekao da ovakve slijepe paint karte mogu ići u istu rečenicu s topografskim kartama, što dokazuje vrtićki izgled tih slijepih karta, boje lijepo izgledaju razlivene, lijepa dječja bojanka, volim ih i ja crtati kad se opuštam, međutim s preciznošću kakvu nude topografske karte, slijepe paint karte ne mogu u istu rečenicu, što je poprilično samoevidentno "slijepoćom" istih, odnosno nemogućnosti ikakve reference.

Inače, što se tiče same predmetne karte, ona je samo iskopirani prikaz primitivne BB karte, što jasno vidimo po muslimanskoj kontroli Gojevića, Bakovića, Vranaca, Kojsine,...

To je oglasna muslimanska karta, na kojoj su si pokušali prisvojiti što više teritorija.
Međutim čak ni oni si ne svojataju ovaj dio oko Pločara, kojeg si im ti poklonio.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2025, 21:41 

Ceha je napisao/la:
Napisao si kartu?

Napisao sam dostignute lokalitete, jedanaest puta do sada, još ih nisi prokomentirao, jednostavno ih ignoriraš.
Ceha je napisao/la:
Zar ti ju nisam rekao?

Misliš po detaljnim kotama od Vučilovca do spoja sa 104. brigadom? Ja nisam vidio, ako jesi možeš ponovo napisati.
Ceha je napisao/la:
Da, zbilja bi bilo čudno da hvale svoje pregovarače.

Vojnici se hvale da su im linije bile kilometrima iza, i da im je dominantno brdo nad gradom bilo u rukama neprijatelja, a zapravo im je linija bila tamo gdje je danas daytonska crta, a oni govore da nije, da im je šest sela bilo pod okupacijom zato da hvale pregovarače koji su im to ispregovarali nakon rata?

Još nisam čuo takav slučaj. Da se vojnici hvale da su im sela koja su bila pod njihovom kontrolom zapravo pod okupacijom neprijatelja. Dosta čudno.
Ceha je napisao/la:
Ne, već sam ti dao primjer Čavaša.

Kako ne? Kakav primjer Čavaša?
Dakle, ti tvrdiš da ne možeš nikako vjerodostojno prenijeti položaje sa karte HVO-a na kartu visoke rezolucije. Ja te pitam – zamislimo samo hipotetski da jesu točno prenesene, znači zamisli da možeš vidjeti kartu HVO-a u visokoj rezoluciji i da potvrdiš da su oznake točne, da li onda ti položaji odgovaraju današnjem entitetskom razgraničenju?
Evo, ubacio sam i današnju entitetsku liniju da ti bude lakše:
Šporet je napisao/la:

slika
slika
slika

Dakle, ako samo hipotetski pretpostavimo da oznake položaja HVO-a i neprijatelja jesu točno prenesene, da li bi to značilo da odgovaraju današnjoj entitetskoj granici između njih?
Zahvaljujem na odgovoru.

Ceha je napisao/la:
Na tvojoj karti su Srbi na Ilijinoj glavi, a HVO na Maloj Gradini.

Točno, da, kao što pokazuje karta HVO-a, da.
Ceha je napisao/la:
Ti kažeš da je to ničija zemlja?

Tehnički da, nalazi se između naših i njihovih čuka, ali kažem, pošto je bliže naše čuke, a i imamo ga pod vatrom sa druge strane kanjona iz smjera Velje Međe i Dvrsnice, on jest bio naš što jasno pokazuje položaj na čuki iznad njega, vjerojatno izminiran našim minama.
Ceha je napisao/la:
Ti crtaš liniju crvenom,

Crvena linija nije linija s moje karte.
Ceha je napisao/la:
Nacrtao sam ti liniju gore, to je valjda korisnije nego da ti provjerevam semantičko neznanje.

Nemam baš puno pomoći od crtanja bez ikakvih izvora, nego jedno desetak puta si spomenuo rovove HVO-a i onda tvoju zamišljenu liniju u odnosu na te rovove, pa bih te molio da napišeš kote koje je HVO dosegao na Jasikovici. Mislim, ako su ti referenca za tvoju izmišljenu liniju rovovi HVO-a kad kažeš da je ona ispred tih HVO rovova, pa valjda znaš točne lokacije tih rovova, ne? Molio bih, navedi liniju (kote) HVO-ovih pozicija od Bašinog Brda do Pločara po planini. Hvala.
Ceha je napisao/la:
Zašto bi dio kojeg drži HVO bio spaljen?

Zato jer je ga je HVO, nakon borbi, vrlo vjerojatno zauzeo.
Ceha je napisao/la:
Po tvojoj karti ne drži ništa.

Netočno, po mojoj karti drži dio sela koji prema izvorima smatram da je je moguće bio pod HVO kontrolom.
Ceha je napisao/la:
Ti u njima možda vidiš razliku?

Da, naravno da vidim, jedan je propagandni članak kojem je svrha loženje mržnje prema Hrvatima, drugi je citat navođenja linije bojišnice prema neprijatelju.

Ceha je napisao/la:
Gledaj BB kartu.

Odavno smo ustanovili da sve što „znaš“ (i can't stress air quotes enough) počinje i završava s BB kartama.
Pitao bih te; zašto doslovno istu kartu uzimaš zdravo za gotovo u pogledu jedne lokacije, a deset centimetara dalje sam priznaješ da je izrazito neprecizna jer pokazuje niz sela i ogroman teritorij izvan kontrole HVO-a?
Kako ti u isto vrijeme ista karta može biti i jedan jedini izvor za sve, a u isto vrijeme sam priznavat da je ista karta izrazito neprecizna?

A da stvar bude dovedena do apsurda, čak i ta crta na toj BB karti nema veze s crtom po Fojničkoj rijeci u Polju Ostružnica i Nadbarama koju ti crtaš, pa ne znam odakle nju vadiš.
Ceha je napisao/la:
Jug Gornje Tramošnice.

Morat ćeš biti precizniji, koje kuće na jugu Gornje Tramošnice?
Bilo bi puno lakše kad bi prokomentirao dostignute linije kod Tramošnice koje sam ti dao već jedanaest puta.
Ceha je napisao/la:
Objasni broj Hrvata u Loparima, ako je bio 10 prije, a 120 poslije rata.

Ne vidim ikakvu vezu diskusije o ratnim linijama i broju stanovnika nekog mjesta na lažnom popisu 2013, postoje stotine mjesta pod srpskim ili muslimanskim teritorijem u kojima je 2013 živjelo par desetaka Hrvata a popisalo se par stotina.
Vidim da je u Rajetićima, selu iznad Lopara 1991 popisano 73 Hrvata, a 2013 0, možda su se popisali (i stvarni i dijaspora) pod Lopar, također u Nadbarama odmah do Lopara, je 1991 bilo 232 Hrvata, a 2013. 109, a Polju Šćitovom odmah s druge strane je 1991 bilo 218, a 2013 56 Hrvata, možda je bilo mijenjanja katastarskih granica, statistika.ba nije nepogrešiva, pa je pomalo čudno da mjesto na magistrali u kojem je očito bilo dosta kuća 1991. ima 10 stanovnika, itd… u svakom slučaju, potpuno irelevantno za diskusiju.

A i također, povrh svega, upravo u području katastarskog mjesta Lopar se crta na mojoj karti spušta do Fojinčke rijeke, pa eto. Ali da, u svakom slučaju, nekakvi brojevi popisanih 2013, potpuno nebitno za diskusiju.
Ceha je napisao/la:
To je oglasna muslimanska karta

Poprilično je očito da je na karti iskopirana crta kiseljačke enklave sa Balkan Battlegroundsa.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2025, 22:08 

Citat:
Napisao sam dostignute lokalitete, jedanaest puta do sada, još ih nisi prokomentirao, jednostavno ih ignoriraš.

Jer to nije izvor, to je tvoje mišljenje, nešto što si iz guzice izvukao.
Dao sam ti onu topografsku kartu, vidljive su razlike, a i ono...
Tih par kuća u Gornjoj Tramošnici nije bilo u Federaciji prije Daytona.

Citat:
Misliš po detaljnim kotama od Vučilovca do spoja sa 104. brigadom? Ja nisam vidio, ako jesi možeš ponovo napisati.

Nije potrebno ulaziti u detalje.
Fino sam ti rekao da je u ratu HVO držao cijelo selo, a da linija razgraničenja danas prolazi posred sela.
Vjerovao sam da si sposoban to shvatiti, oprosti?

Citat:
Dakle, ti tvrdiš da ne možeš nikako vjerodostojno prenijeti položaje sa karte HVO-a na kartu visoke rezolucije. Ja te pitam – zamislimo samo hipotetski da jesu točno prenesene, znači zamisli da možeš vidjeti kartu HVO-a u visokoj rezoluciji i da potvrdiš da su oznake točne, da li onda ti položaji odgovaraju današnjem entitetskom razgraničenju?

Dakle, ako samo hipotetski pretpostavimo da oznake položaja HVO-a i neprijatelja jesu točno prenesene, da li bi to značilo da odgovaraju današnjoj entitetskoj granici između njih?
Zahvaljujem na odgovoru.

Evo, na Čavašu se vidi da nije tako. Većina tih rovova je nacrtana da se između njih može povući današnja entitetska crta, da je popola, ali kod Čavaša nije tako.
S time da rovovim na kartama nisu isti.

Citat:
Zato jer je ga je HVO, nakon borbi, vrlo vjerojatno zauzeo.

Zašto samo dio sela?

Citat:
Da, naravno da vidim, jedan je propagandni članak kojem je svrha loženje mržnje prema Hrvatima, drugi je citat navođenja linije bojišnice prema neprijatelju.

Točnost informacija u nekom članku ne ovisi o objektivnosti podataka oko opisa neprijatelja.
A da i ovisi, onda bi podaci trebali ići na tvoj mlin, propagadni članak bi trebao crtati fronte u korist aBiH, ne obratno.

Citat:
Odavno smo ustanovili da sve što „znaš“ (i can't stress air quotes enough) počinje i završava s BB kartama.
Pitao bih te; zašto doslovno istu kartu uzimaš zdravo za gotovo u pogledu jedne lokacije, a deset centimetara dalje sam priznaješ da je izrazito neprecizna jer pokazuje niz sela i ogroman teritorij izvan kontrole HVO-a?
Kako ti u isto vrijeme ista karta može biti i jedan jedini izvor za sve, a u isto vrijeme sam priznavat da je ista karta izrazito neprecizna?

A da stvar bude dovedena do apsurda, čak i ta crta na toj BB karti nema veze s crtom po Fojničkoj rijeci u Polju Ostružnica i Nadbarama koju ti crtaš, pa ne znam odakle nju vadiš.

Opet se vadiš i vrijeđaš.
Dakle, postoji neki izvor, nebitno koliko je neprecizan, ali je tu, barem pseudoobjektivan.
Tvoj izvor je?
Tvoje mipčjenje?

Citat:
Morat ćeš biti precizniji, koje kuće na jugu Gornje Tramošnice?
Bilo bi puno lakše kad bi prokomentirao dostignute linije kod Tramošnice koje sam ti dao već jedanaest puta.

Dao sam ti kartu.
https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 7/18.49376
Ti nisi dao ništa.
Nijednom, a kamoli ne 11 puta.

Citat:
Ne vidim ikakvu vezu diskusije o ratnim linijama i broju stanovnika nekog mjesta na lažnom popisu 2013, postoje stotine mjesta pod srpskim ili muslimanskim teritorijem u kojima je 2013 živjelo par desetaka Hrvata a popisalo se par stotina.
Vidim da je u Rajetićima, selu iznad Lopara 1991 popisano 73 Hrvata, a 2013 0, možda su se popisali (i stvarni i dijaspora) pod Lopar, također u Nadbarama odmah do Lopara, je 1991 bilo 232 Hrvata, a 2013. 109, a Polju Šćitovom odmah s druge strane je 1991 bilo 218, a 2013 56 Hrvata, možda je bilo mijenjanja katastarskih granica, statistika.ba nije nepogrešiva, pa je pomalo čudno da mjesto na magistrali u kojem je očito bilo dosta kuća 1991. ima 10 stanovnika, itd… u svakom slučaju, potpuno irelevantno za diskusiju.

A i također, povrh svega, upravo u području katastarskog mjesta Lopar se crta na mojoj karti spušta do Fojinčke rijeke, pa eto. Ali da, u svakom slučaju, nekakvi brojevi popisanih 2013, potpuno nebitno za diskusiju.

Zanemarimo tvoju ćoravost, mjesto Lopar pokazuje zanimljivost.
Gomila Hrvata, što bi značilo da je mjesto vjerojatno držao HVO u ratu.
Plus od 109 ljudi.
Imaš manjak u Nadbarama od 123 Hrvata, kao i u Šćitovom polju za 162.
Ali da je područje držala Armija, ti ljudi bi svejedno nedostajali.

Citat:
Poprilično je očito da je na karti iskopirana crta kiseljačke enklave sa Balkan Battlegroundsa.

Koju si ti izmjenio bez ikakvih izvora, na hrvatsku štetu.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2025, 22:34 

Ceha je napisao/la:
Jer to nije izvor,

Prije nego što ti dostavim izvor, može li nacrtati na karti gdje ti misliš da je prije Daytona bila crta kod Tramošnice, onako kako si nacrtao crtu po Fojničkoj rijeci. Hvala.

Ceha je napisao/la:
Nije potrebno ulaziti u detalje.

Ne bih rekao da je dostavljanje izvora ulaženje u detalje. Samo te molim da dostaviš kartu položaja 106. brigade HVO-a.

Ceha je napisao/la:
Fino sam ti rekao da je u ratu HVO držao cijelo selo, a da linija razgraničenja danas prolazi posred sela.

Linija oko Oštre Luke nije čitava linija 106. brigade HVO-a, već samo jedne njezine bojne. Molio bih dostavi kartu, ili izvor, po kojem znaš ratnu liniju oraškog džepa prije Daytona.

Citat:

Zahvaljujem na odgovoru.

Ceha je napisao/la:
Evo, na Čavašu se vidi da nije tako.

Što s Čavašem nije tako, ne razumijem?

Opet, ovo su karte;
slika
slika
slika

Dakle, pitanje je, da se hipotetski pravimo da su oznake položaja HVO-a i neprijatelja točno prenesene s topografske karte HVO-a, da li je točno da entitetska linija prolazi između tih oznaka?

Ceha je napisao/la:
Zašto samo dio sela?

Pa valjda zato jer se do tuda došlo, dio sela prema Polju Pločarima i Plandištu je u puno nepovoljnijem položaju za osvojiti.

Ceha je napisao/la:
Točnost informacija u nekom članku ne ovisi o objektivnosti podataka oko opisa neprijatelja.

Zapravo ovisi, ako je svrha članka suludo pjenjenje o Hrvatima, vrijednost izvora pada, ako je izvor trezveni straight to the point navod gdje su bile linije bojišnice u razgovoru gdje s druge strane to može potvrditi i neprijatelj - onda je vrijednost izvora izuzetna.

Ceha je napisao/la:
A da i ovisi, onda bi podaci trebali ići na tvoj mlin, propagadni članak bi trebao crtati fronte u korist aBiH, ne obratno.

Ne vidim ništa u tom članku što bi išlo kontra izvora za moju kartu.

Ceha je napisao/la:
Tvoj izvor je?

Izvor za što točno?

Ceha je napisao/la:

Ne znam što misliš da se pokazuje, ali samo mi učitava openstreetmap u dijelu posavine oko Gradačca, ako možeš zaokruži koje kuće su ti problem pa pošalji sliku.

Ceha je napisao/la:
Koju si ti izmjenio bez ikakvih izvora, na hrvatsku štetu.

Kako na hrvatsku štetu kad u odnosu na tu netočnu BB kartu moja karta ispravno pokazuje HVO kontrolu nad; Alaupovkom, Trošnikom, Bakovićima, Gojevićima, Lužinama, Ponjušinom, Bjelovićima, Kojsinom, Vranicma...

Zašto propagiraš da ova sela nisu bila pod hrvatskom kontrolom?

Vrh

PostPostano: 09 vel 2025, 03:01 

Citat:
Prije nego što ti dostavim izvor, može li nacrtati na karti gdje ti misliš da je prije Daytona bila crta kod Tramošnice, onako kako si nacrtao crtu po Fojničkoj rijeci. Hvala.

Stavio sam ti ovu kartu.
Dao sam ti i ovo tu;
http://www.statistika.ba/?show=12&id=10391
A imaš i ovo;
https://www.loc.gov/resource/g6841sm.gc ... 73,0.194,0
Otprilike ovako je išla crta, možda još više na štetu muslimana.
slika

Citat:
Ne bih rekao da je dostavljanje izvora ulaženje u detalje. Samo te molim da dostaviš kartu položaja 106. brigade HVO-a.

A istodobno ti odbijaš učiniti isto za Tramošnicu?

Citat:
Linija oko Oštre Luke nije čitava linija 106. brigade HVO-a, već samo jedne njezine bojne. Molio bih dostavi kartu, ili izvor, po kojem znaš ratnu liniju oraškog džepa prije Daytona.

To je dio gdje se razlika najviše vidi.
Tu i je najbitnija linija, ostale kote nisu pretjerano bitne.

Citat:
Što s Čavašem nije tako, ne razumijem?
Dakle, pitanje je, da se hipotetski pravimo da su oznake položaja HVO-a i neprijatelja točno prenesene s topografske karte HVO-a, da li je točno da entitetska linija prolazi između tih oznaka?

Očito je da ne prolazi.
Položaji su na drugim mjestima, a linije se razlikuju.

Citat:
Pa valjda zato jer se do tuda došlo, dio sela prema Polju Pločarima i Plandištu je u puno nepovoljnijem položaju za osvojiti.

Ovo su Pločari;
https://www.openstreetmap.org/search?qu ... /18.000755
To je dio između brda i potoka.
Cijelo selo ima sto metara dužine...
Kakva je razlika prema ostaku (po trerenu)?
Citat:
Zapravo ovisi, ako je svrha članka suludo pjenjenje o Hrvatima, vrijednost izvora pada, ako je izvor trezveni straight to the point navod gdje su bile linije bojišnice u razgovoru gdje s druge strane to može potvrditi i neprijatelj - onda je vrijednost izvora izuzetna.

Iz tona nečega se ne da (bar ne nužno) ocijeniti profesionalnost nečeg.
Citat:
Ne vidim ništa u tom članku što bi išlo kontra izvora za moju kartu.

Svašta.
Citat:
Izvor za što točno?

Za liniju u Fojnici.
Citat:
Ne znam što misliš da se pokazuje, ali samo mi učitava openstreetmap u dijelu posavine oko Gradačca, ako možeš zaokruži koje kuće su ti problem pa pošalji sliku.

slika
Ljubičasti krug.

Citat:
Kako na hrvatsku štetu kad u odnosu na tu netočnu BB kartu moja karta ispravno pokazuje HVO kontrolu nad; Alaupovkom, Trošnikom, Bakovićima, Gojevićima, Lužinama, Ponjušinom, Bjelovićima, Kojsinom, Vranicma...
Zašto propagiraš da ova sela nisu bila pod hrvatskom kontrolom?

Maknuo si niz sela oko Pločara izvan hrvatske kontrole.
Da li moja karta propagira da su Bakovići i naselja oko njih bili van hrvatske kontrole?

Ono, lažeš u facu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2028 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 82  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Ceha, Google [Bot], Naša Kvačica, Robbie MO, Tomba17 i 46 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: