HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 vel 2026, 06:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 268 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Karolina Pavlović, Blaženka Lukić i Anto Lozančić - Hrvatski Kvislinzi Srednje Bosne
PostPostano: 17 sij 2011, 20:49 

ManInBlack je napisao/la:
Dečki, čemu takav rječnik i upućivanje uvreda na osobnoj razini? Gospođica ima pravo na politički život svidjelo se to nama ili ne. Birači odlučuju radi li ta stranka ispravno ili ne. Očito je da u hrvatskom narodu ima poklonika i takve političke vizije. Ne možemo biti svi jedna stranka, mora postojati neka protuteža, koja će sve tjerati da rade.

Pravilnik ovog foruma zabranjuje psovanje i vrijeđanje na osobnoj razini, pa malo razmislite.

A da se, haveru, nisi malo zajeb'o, ili se praviš namjerno lud?

Psovanje i vrijeđanje izuzima slijedeće kategorije: balije, Turke, "multietničare", sećijaše, sve izdajice hrvatskog naroda kojima u genetskom kodu nije zapisano-ZNA SE, ponekog Srbina koji ne slavi slavu Rajka Vasića ili Milorada Dodika...'bem vam tu vašu imaginarnu "tisučljetnu uljudbu" od stolječa Sedmog! :smajl049

Vrh

Naslov: Re: Karolina Pavlović, Blaženka Lukić i Anto Lozančić - Hrvatski Kvislinzi Srednje Bosne
PostPostano: 17 sij 2011, 21:26 

E ovako - ja ću reći zašto ju vrijeđam.

Ovo što mi pričamo, autonomija, "treći", pričamo već 10 (i duže) godina. Kroz to vrijeme neki ljudi su izgubili posao, povlastice, uništili su banku a bilo je (doduše "malo" ali) i mrtvih.

OK, i uđem ja tako u raspravu sa Muslimanimai sve ja argumentiram i sve je to u redu i kaže mi jedan - dobro a šta vi oćete i zašto bi ti bio ispravniji od nekog drugog Hrvata koji neće "treći".

I na kraju poentira:

Možete li se vi sami sa sobom dogovoriti?

Šta da kažem čovjeku?

Pa dobro mi je rekao i dobro me odjebao.

A sve zbog ovakvih =(/Q#R=(/#Q= Ne mogu ni izgovoriti! Radi tih govana Muslimani se smiju i pitaju nas ZAŠTO SE SAMI SA SOBOM NE DOGOVORITE?

I usput ih glade i maze...

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 21:31 

Mi smo se dogovorili sami sa sobom. Marginalci ne spadaju u to.
Pa nećemo svaku budalu utjerivat u pamet...

Hrvatski narod u BiH želi vlastitu federalnu jedinicu i to je to. Oni koji to ne vide su bivši ili sadašnji politički mrtvaci.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 21:35 

PCM je napisao/la:

Hrvatski narod u BiH želi vlastitu federalnu jedinicu i to je to. Oni koji to ne vide su bivši ili sadašnji politički mrtvaci.

Tu si u pravu ali otkud govnetu hrabrosti da se ide direktno suprostavljati?

Ovdje se radi o ideji radi koje su neki spremni staviti glavu na panj, nema tu "razgovora ugodnog", kad je neko došo do slobode pričom i "usuglašavanjem stavova"?

Nit smo mi Indija a da ne spominjem koliko jalijaši imaju veze sa Englezima.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:00 

Demokracija što je to, jedoumlje (Čovino ili Ljubino), ili je to nešto drugo.
Što drugarice ili Gđice moraju da funkcioniraju putem daljinskog. Uostalom HDZ-ovi su imali i raniju mogućnost (namanje prije 4 godine) da nešto mjenjaju u politici, a što su učinili? Postali su samo pojedinci bogatiji a mi.....(tko smo mi?)

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:02 

PCM je napisao/la:

A šta ako platforma ipak nudi poboljšanje položaja Hrvata u odnosu na dosadšnje stanje? Je li bolje iči korak po korak ili sve od jednom? Gdje ti je onaj Marinković?

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:09 

Derim je napisao/la:
A šta ako platforma ipak nudi poboljšanje položaja Hrvata u odnosu na dosadšnje stanje? Je li bolje iči korak po korak ili sve od jednom? Gdje ti je onaj Marinković?

Oj Derim... Derimu. Tu platformu smo izanalizirali i utvrdili da je obično sranje koje hrvatima ništa ne osigurava. Nećemo 15x prežvakavati istu temu. Jel jasno?

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:12 

lili je napisao/la:

Ma o čem ti drobiš?

Jesu li se Amerikanci dogovarali sa Englezima oko svoje slobode?
Jeste li se vi dogovarali sa Srbima?

Šta sereš?

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:14 

Bobovac je napisao/la:
Derim je napisao/la:

Oj Derim... Derimu. Tu platformu smo izanalizirali i utvrdili da je obično sranje koje hrvatima ništa ne osigurava. Nećemo 15x prežvakavati istu temu. Jel jasno?

Misliš, valjda, da se u njoj nigdje konkretno ne spominje formiranje Trećeg? :censored

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:18 

pjosip je napisao/la:
lili je napisao/la:

Ma o čem ti drobiš?

Jesu li se Amerikanci dogovarali sa Englezima oko svoje slobode?
Jeste li se vi dogovarali sa Srbima?

Šta sereš?

Niko ti ne brani da formiraš nekakvu Hercegovačku Separatističku Organizaciju, pa onda da počneš napadati federalne i kantonalne, ovaj, županijske institucije na područjima koje bi trebala ući u sastav famoznog Trećeg! :smajl037

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:18 

spiritual beggar je napisao/la:
Misliš, valjda, da se u njoj nigdje konkretno ne spominje formiranje Trećeg? :censored

Šta tebe smeta "treći"? Mi smo tu starosjedioci, to je _naša_ zemlja, jel ti to jasno?

Baliluk je došao u Bosnu sa Turcima, azijskim agresivnim plemenom dok su ovdje živjeli pitomi neagresivni ljudi.

Živjeli smo u miru i skladu sa prirodom nesvjesni da se kroz život može ići maljem, silovanjima i oduzimanjem tudjeg.

Bosna je bilaperspektivna europska kraljevina dok nisu došli azijski Tatari i spaljivači zemlje!

Hoću svoju Bosnu nazad! SIKTER U AZIJU!

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:23 

pjosip je napisao/la:
Angela je napisao/la:
Daj molim te, hajde reci mi šta je to HDZ značajno uradio po pitanju ravnopravnosti Hrvata??

Šta znači "napravio"? Ne trebaju nama mrvice sa ****** sofre, oćemo sobom vladat i svom narodu odgovarati!

Jel ti ikad palo na to pameti što ti je ostalo da HDZ nije ništa napravio jer je blokiran i da mu se podmeće noga (kao što i je) zadnjih 15 godina? Ljudi su zatvarani, blokirana im inovina, dizane su optužnice a stranci ih oslobađaju na drugostupanjskom postupku!

Pogledaj slučaj Hercegovačke banke, kravetino! Glupačo!

Išli u audit banke sa dinamitom. Naplavili medije pričom o kriminalu (kao da je to teško sa Zlijinim klonovima Bakira) i nakon 10 godina - ŠTA JE SA TIM KRIMINALOM?

U isto vrijeme taj koji će po tebi *nešto* napraviti onako sećijaški da ga boli ku*ac i za javnost i za ljude traži milijune u mikrofon, smije se budalama a te budale - NIKO NIŠTA!

Oni i dalje štite svoga "Zlaju".

Sikter kuještino! MRŠ!

alal vera. =))

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:23 

Niko ti ne brani da formiraš nekakvu Hercegovačku Separatističku Organizaciju, pa onda da počneš napadati federalne i kantonalne, ovaj, županijske institucije na područjima koje bi trebala ući u sastav famoznog Trećeg! :smajl037

To ako se i desi sigurno se neću sa tobom konsultirati.

Opet brineš tuđu brigu?

Koji je ku*ac sa vama, stalno brinete tuđu brigu, jel to neki vaš običaj, nekakva uputa od imama?

Evo, ja to ne razumijem, vi jednostavno ne možete sebe gledati nego vazda gledate druge. A vjeruj mi, imate puno stvari vidjeti kod samih sebe i popraviti jer ovakvi kakvi ste nije vam daleko ni Gebels, ni Milošević.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:25 

A ti si kao onaj kojeg će se pitati o područjima koja će pripadati budućoj hrvatskoj federalnoj jedinici? :smijeh

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:31 

Bobovac je napisao/la:
Derim je napisao/la:

A tko će ti to dati treći? Pouzdo se ti u Dodu, vidim ja? Nešto se Laktašenko ušuto, vidim SBB i Stranka za BiH istupile, sastanak danas svih parlamentarnih stranaka na koji veliki vođa nije došao zbog magle ako mu je vjerovat, a šta ako ne laže? Šta ako je imao namjeru da zbilja dođe? Ma nema tu šta, Laktašenko otkazuje suradnju hadezeovima i sada traži koaliciju "sveto trojstvo" samo što umjesto SDA Bošnjake sada predstavlja SDP.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:31 

Govori se o rotacijama, institucionalnoj ravnopravnosti, tj. svemu onome što su upravo zadnjim potezima doveli do besmisla te nikom ne pada na pamet vjerovati u bajke.

Svaki prijedlog koji ne uključuje teritorijalnu komponentu hrvatskih glasova je smiješan nakon Željka i "Hrvata" iz na pr. BPK.

Ta teritorijalna komponenta ne mora bit nužno Treći, može bit izborna jedinica sastavljena od mjesta u Federaciji gdje Hrvati žive, može bit primjerice da se proporcionalno udjelu Hrvata u kantonima dodjeljuju i mandati predstavnicima Hrvata.

Dakle, prijedlozi koji onemogućuju slučaj Komšić, a to ova platforma nije.

No, kad bi izišli s boljim prijedlogom i kad bi Želja bio uklonjen stekli bi se preduvjeti za smanjenje tenzija.

Mi sad 15 godina nakon rata, kada bi odnosi Hrvata i Bošnjaka već trebali bit idilični, imamo obrnutu situaciju...

Inače, moj prijedlog prije izbora i jest bio uključivanje HDZ-ova i SDP-a u zajedničku platformu i izbjegavanje slučaja Komšić (lako je se moglo izbjeći da je se Željko kandidirao za bošnjačkog člana), tada bi to sve sad išlo puno jednostavnije i ne bi se sad govorilo o "agresiji" RH.

Zar neko doista vjeruje da Josipović može na nekoga agresiju vršit?

Čovjek očito ima osjećaj za pravdu, pa čak i kad su njemu nedragi HDZ-ovi u igri.

Ovako ako se nastavi, Bošnjaci mogu zaboravit na simpatije MZ, zeleni su ih izgubili na 11.09. a crveni će brzo...

Prije se Treći nije smio ni spomenut naglas, a sad zahvaljujući Željku i Zlaji se priča o tome zahuktala.

Čak i ovakvi poput mene kojima se sama ideja Trećeg baš i ne sviđa, ili ljudi poput Josipovića ili Pusićke, čak i takvi ne mogu reći: Ne! Nego: To je jedna od mogućnosti ako se nastavi sa "uništavanjem" Hrvata.

Eto, dragi moji federalni partneri, nadam se da ste shvatili...

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:32 

Derim je napisao/la:
A tko će ti to dati treći? Pouzdo se ti u Dodu, vidim ja?

A u koga da se pouzda, Lagumdžiju, jeli? :rigam

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:32 

pjosip je napisao/la:

Šta tebe smeta "treći"? Mi smo tu starosjedioci, to je _naša_ zemlja, jel ti to jasno?

Baliluk je došao u Bosnu sa Turcima, azijskim agresivnim plemenom dok su ovdje živjeli pitomi neagresivni ljudi.

Živjeli smo u miru i skladu sa prirodom nesvjesni da se kroz život može ići maljem, silovanjima i oduzimanjem tudjeg.

Bosna je bilaperspektivna europska kraljevina dok nisu došli azijski Tatari i spaljivači zemlje!

Hajd' ti hercegbobanovski povjesni paranoiku prouči malo bolje historiju zemljice Bosne, pa onda mantraj o "povjesnom pravu"!
Nisu tebi Turci uzeli zemlju, već je bosanska vlastela prešla na Islam, zadržala privilegije, i pored one osmanske, anadolske, imala jedina zagarantovano pravo da nasljeđuje posjede po ženskoj i muškoj liniji!
Ja mogu svoje korjenje dokazati unazad i 200 godina ovdje, a tvoji su tada, pretpostavljam, već se raselili zajedno sa Princ Eugenom!
Evo, gledam vam ovog karemlićanina, hoče da u Olovu istražuje kako je to ono u onom "tamnom vilajetu", prije ca 300 godina, bilo največe marijansko svetište na Balkanu, gdje se znalo okupiti oko 15.000 katolika? Daleko više nego što ih se skupi danas?

Piše: Ivanka Toma

"Vila bana zvala priko Vrana" naziv je knjige koja sadrži najsustavniji prikaz lokaliteta na kojima žive Hrvati u Bosni i Hercegovini do sada istražen i objavljen. Knjiga je produkt desetogodišnjeg rada oca Zvonka Martića, karmelićanina i etnologa, a svjetlo dana ugledala je odmah nakon Božića.

Zeleno i žuto samo za janjičare

- Tradicijska kultura se prvi put obrađuje kao dio identiteta Hrvata u BiH. Do sada ona nije promatrana kao dio identiteta, nego su se kao izvori najčešće navodili je zik, književnost i povijest. Trudio sam se pokazati da se Hrvati u Bosni u odnosu prema tradicijskoj kulturi ne odriču zavi čajnog bosanstva da bi bili više etnički Hr vati. U Hercegovini je drugačiji slučaj. Pod pojmom Hercegovac već se podrazumijeva pripadnost hrvatskom narodu - kaže otac Zvonko, karmelićanin iz samostana "Sv. Ili ja" na Buškom jezeru, predstavljajući svoje istraživanje.

Knjiga otisnuta na 200 stranica, od čega polovicu sadržaja čine fotografije, dvojezič na je (hrvatski i engleski), a uz bogate fotografije i ilustracije nošnji sadrži i dva CD-a na kojima su snimke pjesama i plesa. Vodeći čitatelja kroz raznolikost nošnji, pjesama i plesova Hrvata u BiH, otac Zvonko otkriva niz detalja za koje Hrvati vjerojatno nisu ni svjesni da nose u svojoj tradiciji. Tako su polifono pjevanje, teto viranje i nijemo kolo relikti ilirske kulture. Premda se kod sva tri naroda u BiH uoča valo ilirsko naslijeđe, najdulje se očuvalo kod Hrvata.

Zanimljivo je i upozorenje da su etnolozi zanemarili gradsko stanovništvo. - Hr vati su živjeli u većini gradova u BiH i u otomansko doba. Bilo ih je svih socijalnih staleža koji su nemuslimani mogli biti. Prestankom turske vladavine i dolaskom Austrije krajem 19. stoljeća su veoma broj ni u gradovima. U Sarajevu su imali svoju četvrt koju i danas u kolokvijalnom govoru nazivaju Latinluk - kaže otac Zvonko. Za nemarivanje te činjenice objašnjava po laskom od teorijske paradigme daje au tentična hrvatska kultura ona koju stvara nepismen seoski sloj, te činjenicom da su komunisti dobar dio Hrvata protjerali iz gradova oduzevši im imovinu.

U knjizi pak otkriva zanimljivost vezanu uz odijevanje. Kaže daje gradsko kršćansko stanovništvo nastojalo izgledati kao i Turci, pa je zato 1794. godine bosanski namjesnik Husamudin-paša izdao naredbu po kojoj su zeleno, žuto, crveno i bijelo odijelo mogli nositi samo muslimani i janjičari. Odredbe o odijevanju krše se tek oko 1820. godine, a od tada i Hrvatice počinju nositi dimije.

Muslimanke zvone na crkvi

Upitan o odnosu etničkih zajednica u BiH, otac Zvonko odgovara da su kontakti uvi jek postojali, a najsnažniji su bili na razini trgovine i zajedničkih poslova. No, zajed nička druženja i okupljanja ipak su rijet kost. Kao specifičnost mogao bi se navesti slučaj marijanskog svetišta u Olovu gdje je potpuno normalno da muslimanke zvone na katoličkoj crkvi. Upravo će Olovo biti polazište za novo istraživanje oca Zvonka, i to o odnosu katolika i muslimana u tome kraju.

Pri predstavljanju hrvatske tradicijske kulture u BiH otac Zvonko je istaknuo i da ima primjera iz Ivanjske u okolici Banja Luke, iz Uništa u okolici Bosanskoga Gra hova, iz sela u okolici Sanskog Mosta, Bo sanske Gradiške, Bosanske Dubice i Gla moča gdje su nekad živjele velike skupine Hrvata, ali su nakon 2. svjetskog i ovog rata gotovo nestale. Govoreći o knjizi inzistirao je da se spomene da je dio troškova podmi ren iz natječaja za pomoć Hrvatima u BiH koji raspisuje Vlada RH.

Kurac ti išta znaš... :zivili

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:36 

pjosip je napisao/la:

Hajd' ti hercegbobanovski povjesni paranoiku prouči malo bolje historiju zemljice Bosne, pa onda mantraj o "povjesnom pravu"!
Nisu tebi Turci uzeli zemlju, već je bosanska vlastela prešla na Islam, zadržala privilegije, i pored one osmanske, anadolske, imala jedina zagarantovano pravo da nasljeđuje posjede po ženskoj i muškoj liniji!

Upitan o odnosu etničkih zajednica u BiH, otac Zvonko odgovara da su kontakti uvi jek postojali, a najsnažniji su bili na razini trgovine i zajedničkih poslova. No, zajed nička druženja i okupljanja ipak su rijet kost. Kao specifičnost mogao bi se navesti slučaj marijanskog svetišta u Olovu gdje je potpuno normalno da muslimanke zvone na katoličkoj crkvi. Upravo će Olovo biti polazište za novo istraživanje oca Zvonka, i to o odnosu katolika i muslimana u tome kraju.

Ondašnji Lijanovići zadržali privilegije, u kraju gdje su nestali katolici Muslimanke zvonile u Crkvi i tebi je to dokaz da Turci nisu donijeli Islam u Bosnu? Ionako je sva ta "vlastela" pobjegla u Tursku kad su se ovi povlačili a ostao je najčešće onaj najsirotinjski dio (što materijalno a što duhovno) koji etnički vjerojatno izmješan, što Vlaha, što Cincara, što Turaka. Uostalom pogledaj vaše običaje, vi nemate bosanske narodne nošnje nego tursku , nemate bosansku kuhinju nego grčku, tursku, vaše pjesme, plesovi - NISU BOSANSKI NEGO TURSKI.

Sa kim ja to diskutiram?

Ponekad se čudim samom sebi... Šta je meni, to je kao da pred tele iznosim argumentaciju :confused1

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:36 

pjosip je napisao/la:

To ako se i desi sigurno se neću sa tobom konsultirati.

Opet brineš tuđu brigu?

Koji je ku*ac sa vama, stalno brinete tuđu brigu, jel to neki vaš običaj, nekakva uputa od imama?

Evo, ja to ne razumijem, vi jednostavno ne možete sebe gledati nego vazda gledate druge. A vjeruj mi, imate puno stvari vidjeti kod samih sebe i popraviti jer ovakvi kakvi ste nije vam daleko ni Gebels, ni Milošević.

Ja ti samo dajem prijateljski savjet! :smajl015

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:37 

Ja ti samo dajem prijateljski savjet! :smajl015

Mislim da je naprijateljskije od mene da te smjestim u filter sa ostatkom intelektualne "elite" ovog foruma.

HEIL FILTER!

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:43 

Nisu tebi Turci uzeli zemlju, već je bosanska vlastela prešla na Islam, zadržala privilegije

Ma jok brate, nisu uzeli zemlju, došli su kao gosti, pa su im domaćini ponudili finu krmetinu na ražnju, našto su se Turci ražestili, smatrajući to uvredom, te skočili s čakijama na svoje domaćine. Bilo je izbodenih i par ubijenih, turski gnjev osjetio se u zraku, a miris krvi širio se po proplanku. I tako potučeni od agresivnih Turaka, ponudiše velikodušno domaćini njima svoju zemlju, da njome veliki, snažni i moćni Turci upravljaju, jer oni nisu dorasli tome, sve kako bi ih Turci pustili na miru. No, Turčinu ne omili to, pa zahtijevaše od njih da pređu na njihovu vjeru, jedini i pravi islam proroka pustinjskoga, jer će jedino tako zadržati zemlju, našto ovi popustiše, a Turci im se smilovaše i pustiše ih da žive u miru.

Jel tako bilo? :neznam

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:46 

pjosip je napisao/la:

Ja mogu svoje korjenje dokazati unazad i 200 godina ovdje, a tvoji su tada, pretpostavljam, već se raselili zajedno sa Princ Eugenom!
Evo, gledam vam ovog karemlićanina, hoče da u Olovu istražuje kako je to ono u onom "tamnom vilajetu", prije ca 300 godina, bilo največe marijansko svetište na Balkanu, gdje se znalo okupiti oko 15.000 katolika? Daleko više nego što ih se skupi danas?

Piše: Ivanka Toma

"Vila bana zvala priko Vrana" naziv je knjige koja sadrži najsustavniji prikaz lokaliteta na kojima žive Hrvati u Bosni i Hercegovini do sada istražen i objavljen. Knjiga je produkt desetogodišnjeg rada oca Zvonka Martića, karmelićanina i etnologa, a svjetlo dana ugledala je odmah nakon Božića.

Zeleno i žuto samo za janjičare

- Tradicijska kultura se prvi put obrađuje kao dio identiteta Hrvata u BiH. Do sada ona nije promatrana kao dio identiteta, nego su se kao izvori najčešće navodili je zik, književnost i povijest. Trudio sam se pokazati da se Hrvati u Bosni u odnosu prema tradicijskoj kulturi ne odriču zavi čajnog bosanstva da bi bili više etnički Hr vati. U Hercegovini je drugačiji slučaj. Pod pojmom Hercegovac već se podrazumijeva pripadnost hrvatskom narodu - kaže otac Zvonko, karmelićanin iz samostana "Sv. Ili ja" na Buškom jezeru, predstavljajući svoje istraživanje.

Knjiga otisnuta na 200 stranica, od čega polovicu sadržaja čine fotografije, dvojezič na je (hrvatski i engleski), a uz bogate fotografije i ilustracije nošnji sadrži i dva CD-a na kojima su snimke pjesama i plesa. Vodeći čitatelja kroz raznolikost nošnji, pjesama i plesova Hrvata u BiH, otac Zvonko otkriva niz detalja za koje Hrvati vjerojatno nisu ni svjesni da nose u svojoj tradiciji. Tako su polifono pjevanje, teto viranje i nijemo kolo relikti ilirske kulture. Premda se kod sva tri naroda u BiH uoča valo ilirsko naslijeđe, najdulje se očuvalo kod Hrvata.

Zanimljivo je i upozorenje da su etnolozi zanemarili gradsko stanovništvo. - Hr vati su živjeli u većini gradova u BiH i u otomansko doba. Bilo ih je svih socijalnih staleža koji su nemuslimani mogli biti. Prestankom turske vladavine i dolaskom Austrije krajem 19. stoljeća su veoma broj ni u gradovima. U Sarajevu su imali svoju četvrt koju i danas u kolokvijalnom govoru nazivaju Latinluk - kaže otac Zvonko. Za nemarivanje te činjenice objašnjava po laskom od teorijske paradigme daje au tentična hrvatska kultura ona koju stvara nepismen seoski sloj, te činjenicom da su komunisti dobar dio Hrvata protjerali iz gradova oduzevši im imovinu.

U knjizi pak otkriva zanimljivost vezanu uz odijevanje. Kaže daje gradsko kršćansko stanovništvo nastojalo izgledati kao i Turci, pa je zato 1794. godine bosanski namjesnik Husamudin-paša izdao naredbu po kojoj su zeleno, žuto, crveno i bijelo odijelo mogli nositi samo muslimani i janjičari. Odredbe o odijevanju krše se tek oko 1820. godine, a od tada i Hrvatice počinju nositi dimije.

Pri predstavljanju hrvatske tradicijske kulture u BiH otac Zvonko je istaknuo i da ima primjera iz Ivanjske u okolici Banja Luke, iz Uništa u okolici Bosanskoga Gra hova, iz sela u okolici Sanskog Mosta, Bo sanske Gradiške, Bosanske Dubice i Gla moča gdje su nekad živjele velike skupine Hrvata, ali su nakon 2. svjetskog i ovog rata gotovo nestale. Govoreći o knjizi inzistirao je da se spomene da je dio troškova podmi ren iz natječaja za pomoć Hrvatima u BiH koji raspisuje Vlada RH.

Oooo...mali se zeleni poturcenjak brine o Hrvatima....O supcino beretkonoseca...cmaroperucha...ti ces nekom odredjivat tko ce ga predstavljat. Ti i mali Titini. III debilu postoji...vec 15 godina...da se ne lazemo. Od Srednje Bosne do Neuma sto god smo drzali drzimo i dalje. Tvojom zastavom cipele brisemo. Prica o trecem je samo znak da nam je dokurcilo da se pravimo budalama....dosta nam je slusat vasa sranja...dosta nam je da nas vasa retardirana komunisticko-islamska alijansa pljacka. Mi sa vama raskidamo. Sve mi se vise cini da ni III nece bit dovoljan. Moracemo se od vas otcjepit. Jer se sa poturcjenjacima ne moze zivjet. Eto..mi smo rekli ne...ne moze se sastavit Pederalna Vlast i nije se sastavila. Mozete vi pravit Pederaciju ....ali bez nas. Gdje god smo mi dobili izbore ( dva HDZ-a) bit ce nasa televizija, nase skole, nase topnistvo i nasa lisnica. Ako ti se ne svidja...dodji pa promjeni poturcnjacki otpadu.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:48 

Bobovac je napisao/la:

Na većinskim hrvatskim područjima odavno nitko više ne spomine nikakvu Federaciju.
Sad to faktičko stanje na terenu se samo treba staviti na papir.
Nije ni to stavljanje na papir nekad najlakše ali na podjelu BiH na dva entiteta ne stavljam ni listić od 0.01 koeficijenta

Vrh

PostPostano: 17 sij 2011, 22:55 

vipera ammodytes je napisao/la:

Na većinskim hrvatskim područjima odavno nitko više ne spomine nikakvu Federaciju.
Sad to faktičko stanje na terenu se samo treba staviti na papir.
Nije ni to stavljanje na papir nekad najlakše ali na podjelu BiH na dva entiteta ne stavljam ni listić od 0.01 koeficijenta

Lipo receno. Res judicata. Stvar je presudjena (praksom). Nemojmo se vise zajebavat. Kakva *ebena Federacija.
To je kao da zivis u stanu sa ludjakom koji te pokusava ubit. Kako mozes zivjeti sa nekim koji kaze da je da ti nemas svoju televiziju njegogov osnovni nacionalni interes???

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 268 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica i 28 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: