HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2025, 23:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: 14 svi 2009, 12:52 

Ko stvoreno za dogovor :lol:

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 15 svi 2009, 19:39 

Lucky Jim je napisao/la:
Zapadni_Mostar je napisao/la:
Jime, ti si kao tu 21. županiju zamislio HBŽ, ZHŽ i HNŽ bez Konjica i Jablanice, ako se ne varam?
Da se PŽ također pripoji Hrvatskoj, a da se žrtvuju Hrvati srednje Bosne?

Jesam li te dobro shvatio?

Najteži dio će biti pritisnuti muslimane da se FBIH podijeli, da Hrvati dobiju bilo kakvu teritorijalnu jedinicu.

Što se tiče razgraničenja, ja to vidim ovako:

Važna stvar će biti što je tko držao vojno u vrijeme Daytona. Ako hoćeš nešto što tada nisi držao vojno, u principu ćeš nešto morati dati.

Mislim da srednja Bosna nikako ne bi smjela biti za Hrvate u cijelosti izgubljena - čak niti u nekakvom hipotetskom razdruživanju u BIH, a kamoli u diskontinuiranoj Herceg-Bosni.

To će maltene biti najvažnija stvar...za šta si krvario , računaj da je tvoje.

Vrh

PostPostano: 15 svi 2009, 21:37 

Mislim da bi ova karta zadovoljila sve nas

http://img200.imageshack.us/img200/9306/hercegbosna.jpg

Vrh

PostPostano: 15 svi 2009, 22:33 

Stjepan Tvrtko je napisao/la:

Prevelik ti je taj bošnjački crvuljak na jugu. To je dosta do Konjica. Prudski sporazum predviđa Mostar kao glavni grad jedne federalne jedinice i mislim da su male šanse da bude podijeljen.

Ali ako se dijeli Mostar, onda lijepo nama i onaj prsten oko Tuzle.

1406 of 2558 - 54.96%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 16 svi 2009, 01:56 

Naša Kvačica je napisao/la:

Prevelik ti je taj bošnjački crvuljak na jugu. To je dosta do Konjica. Prudski sporazum predviđa Mostar kao glavni grad jedne federalne jedinice i mislim da su male šanse da bude podijeljen.

Ali ako se dijeli Mostar, onda lijepo nama i onaj prsten oko Tuzle.

pa pretpostavljam da ce oni traziti dio hercegovine za ovo u srednjoj bosni,ali to neukljucuje hrvatska mjesta u hercegovini.

Vrh

PostPostano: 17 svi 2009, 06:01 

Ako Čović ovo isposluje kunem se da ću mu izgraditi spomenik u prirodnoj veličini i to pozlaćen :-oleole

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 17 svi 2009, 20:00 

RajvoSa je napisao/la:

Ako Čović ovo isposluje kunem se da ću mu izgraditi spomenik u prirodnoj veličini i to pozlaćen :-oleole

Čović ili bilo tko drugi, ja ću donirati svoje auto za pozlaćivanje toga spomenika :D :-hrvatinic

Vrh

PostPostano: 17 svi 2009, 23:37 

i kod nas se pojavila ideja da mu se napravi spomenik ako ovo dobijemo

Vrh

PostPostano: 20 svi 2009, 00:10 

Danas je Biden od svih političara u svom govoru poimence pohvalio jedino Tihića. :!:

Amerika gura Tihića = Amerika gura Prudski sporazum.

Ovaj Biden je ipak bio koristan. :-top

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2009, 09:50 

Mislim da je promjena ustava neophodna jer ocigledno da sa ovakvim uredjenjem nista ne stima. Puno paralelnih institucija i sve ide jako jako sporo sto ocigledno nekim odgovara da drze ovakvu situaciju jer time pune vlastite dzepove "privatnim" drzavnim firmama i govore kako je to u interesu Hrvatskog, Bosnjackog i Srpskog korpusa a narod bulji i klima glavom ko tele i govore YES YES. Kao sto je se i u ratu pokazalo najvise su stradali sitni ljudi ili ti sitna buranija. Mislim da se situacija nije nista promjenila od rata pa evo do sada. Ja licno podrzavam federalne jedinice i to ne 4 vec 7. Stim da se dodijele ovlasti tj da se centraliziraju policija, vojska, sudstvo i ostale institucije koje drzavu cine drzavom.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2009, 11:11 

Brate južno od Mostara si obuhvatio bar 500-njak kuća koje su nanovo izgrađene Hrvatima srednje Bosne.

I nažalost ovo je etnička karta koja je stara 18 godina i osobno mislim da se nikakve karte neće crtati prije 2011 i popisa. Jbg stvari će se gledati po tome, eventualno može biti iznimka Posavina u kojoj su Hrvatska sela ostala prazna. Mada koliko ja znam da su se dogovorili ovi iz Pruda da se do 2014 moraju obnoviti svi u ratu porušeni domovi i osigurati nesmetani povratak ljudi.

Prema ovome karte se možda neće crtati ni do 2014, u svakom slučaju mi Hrvati imamo jedno 2-4 godine da se konsolidiramo, vidimo šta možemo a šta ne i djelujemo usmjereno ka ostvarenju zacrtanog cilja.

Naravno u svemu ovome jednu od ključnih uloga imati će novi predsjednik RH, a kako sada stvari stoje to može biti i Milanović i Bušić i Sanader i Bandić i Primorac... (lupam) iako ovaj drugi bi bio pun pogodak :)

Vrh

PostPostano: 24 svi 2009, 19:11 

Evo veliki intervju sa Čovićem.
ČOVIĆ: SDP BI MOGAO PODRŽATI PRUDSKI PROCES!?
http://www.rtvmo.ba/index.php?option=co ... 0&Itemid=2

Progovorio je o čemu s Biden i Solana iza zatvorenih vrata pričali (o Prudu! :-top ), te kako postoji mogćnost da SDP podrži Prud. Amerikanci žele da SDA i SDP naprave koaliciju u bošnjačkom glasačkom tijelu, a da SBiH gurnu u stranu. Zato je Biden javno pohvalio Tihića, da da poruku ovima: "Gledaje, Amerika drži BiH na okupu, prema tome nemojte se igrati sa neizabiranjem našeg kandidta za čelo SDA.". Izbor Bakira bi bio prst u oko Americi, jer ovaj želi tjesnisu suradnju sa SBiH i Silajdžićem, koji radi samo probleme.
I Lagumdžija je odmah promijenio stav prema Prudu, čim su mu Amerikanci dali upute.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2009, 19:18 

Mostar (RTM) - Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović izjavio je za sedmičnik 'Republika' kako bi SDP mogao podržati Prudski proces, uz tvrdnju kako taj proces nije mrtav, te kako je upravo o Prudu bilo riječi sa evropskim izaslanikom Javierom Solanom prošle sedmice. Evo tog intervjua:

Intervju s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem sedmičnik „Republika" radio je dan nakon posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena i visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane BiH.

Vidno raspoložen Dragan Čović je za Republiku posve otvoreno govorio o odnosu američke administracije prema Hrvatima u BiH, ujedinjenju dva HDZ-a, oživljavanju prudskoga procesa...

R: Kako je protekao vaš susret sa američkim potpredsjednikom na kojem su zajednički prisustvovali i predstavnici ostalih najutjecajnijih stranaka u BiH?

ČOVIĆ: Razgovor je bio dosta iskren. Iznenadio me je otvoren poziv na kompromis kao snagu, a ne kao slabost. Otvoren poziv na nacionalizam i nacionalistička retorika koji se mogu čuti u posljednje vrijeme iz dva centra je nešto što će BiH osuditi trajno. S druge strane je dobio licemjernost od sviju nas s obećanjima kako ćemo sjesti za stol i dogovarati se kao da nismo do sada trebali to činiti. Biden nije govorio šta ćemo, ali je jasno poručio da je sve na nama i da mi trebamo uraditi posao, a da su SAD i EU tu kao prijatelji da pomognu kada je potrebno. Ako idete krivo i nacionalističkom retorikom, tada znajte da ste sami, a ako idete euroatlantskim integracijama tada imate prijatelje - jasna je poruka nove administracije

REPUBLIKA: No američki potpredsjednik je održao posebne sastanke sa srpskim i bošnjačkim političarima, ali ne i s hrvatskim. Je li zbog toga što Hrvati nisu dio problema ili pak nisu faktor?

ČOVIĆ: Ovaj put vjerujem da smo faktor, jer se to vidjelo kroz razgovor s gospodinom Bidenom. Jasno smo mu kazali šta je pozicija Hrvata, šta očekujemo od BiH i u kojoj mjeri smo snaga i element povezivanja i s te strane mi je drago da je to prepoznato. Iskreno volim da me ne zovu na posebne razgovore i to iz iskustva u zadnjih deset godina. Kad su god vođeni takvi razgovori iza njih je bio haos po Hrvate. To smo i jučer komentirali nakon što je Haris Silajdžić pozvan na poseban razgovor s američkim potpredsjednikom. Nas sedmero koji smo ostali upravo smo to prokomentirali. Gospodin Čavić je rekao da nikada neće zaboraviti jedan sastanak te vrste i da bi volio da ga više nikada ne pozovu.

REPUBLIKA: Kakvi su bili sastanci Bidena sa Silajdžićem i Dodikom. Neslužbeno doslovno im je očitana lekcija i nimalo diplomatski kazano da moraju prestati s nacionalističkom retorikom?

ČOVIĆ: Nije korektno da ja to komentiram.

REPUBLIKA: Je li sastanak prudske trojke - vas, Dodika i Tihića sa Solanom bio konkretniji?

ČOVIĆ: Mnogo konkretniji. Gospodin Solana nas je pozvao da odmah provedemo ono što je obećano. Ono što me je iznenadilo je da je ostavio vrlo malo prostora da mi nešto prokomentiramo. Svaki pokušaj bio je prekinut s porukom da je sve rečeno. Pojedinačno nam je postavio vrlo precizna pitanja. Prvo jeste li za europski put? Odgovor je bio da! Drugo pitanje je glasilo jeste li za prudski proces. Svi smo kazali da jesmo!

REPUBLIKA: Pa i Sulejman Tihić?

ČOVIĆ Da, pojedinačno nas je pitao. Sva trojica smo odgovorili sa da. Kratko je kazao izvolite. Učinite to! Postavio je i dinamiku.

REPUBLIKA: Na koji način je zamišljena Solanina dinamika?

ČOVIĆ: Imamo vrlo kratko vrijeme da provedemo uvjete pet plus dva. Ostala je državna imovina. To gospodinu Solani obećavamo pet mjeseci i to ga je posebno iziritiralo. Time bi se stvorili uvjeti za gašenje OHR-a što je poručio i Biden. Dakle bez pet plus dva nema gašenja OHR-a. Mi vjerujemo da se ta odluka može donijeti vrlo brzo. Moja procjena je čak na idućem PIK-u do kraja ove godine.

REPUBLIKA: A ustav?

ČOVIĆ: Potvrdili smo i da ćemo do kraja godine završiti i proces ustavnih reformi na tragu paketa koji smo dogovorili u Prudu i Banjaluci. I to smo svi podržali. Solana nije podlegao priči da je proces u parlamentarnoj proceduri. Jasno je kazao nemojte odgovornost odbacivati od sebe. Zamolio sam gospodina Solanu da nam pomogne oko uspostave normalne klime u BiH oko procesa ustavnih promjena, a ne da poslije dogovora po pravilu uslijedi javni linč, poglavito od strane javnih medija.

REPUBLIKA: Može li vam račune pomrsiti kongres SDA i mogući neizbor Sulejmana Tihića za predsjednika SDA?

ČOVIĆ: Treba sačekati da Tihić završi kongres u idući utorak i iza toga se trojka možemo vrlo brzo sastati s gospodinom Inzkom. Ono što me također veseli da je novi visoki predstavnik dobio snažnu podršku od gospode Solane i Bidena.

R: No svjesni ste da trojka nije dovoljna za novi ustav i provedbu Pruda!?

ČOVIĆ: Naravno! Za to nam je u parlamentu potrebna dvotrećinska podrška. Tu se treba uključiti još jedna bošnjačka stranka ili SDP ili Stranka za BiH. Meni se čini da je u ovom trenutku mnogo bliža podrška SDP-a. Uskoro će se razgovori voditi u tom pravcu.

R: Dakle Prud nije mrtav?

ČOVIĆ: Ne da nije mrtav nego ćemo zahvaljujući Prudu oživjeti i značajno ubrzati cijelu aktivnost oko ustava.. Naravno ovo može biti samo moj zanos i kriva procjena. Logično je očekivati da oni koji nam dadnu podršku stvore i jednu pozitivnu atmosferu. Evidentno je da mi nismo to su stanju sami uraditi.

REPUBLIKA: Šta je Hrvatima alternativa ukoliko uskoro ipak ne dođe do ustavnih promjena?

ČOVIĆ: Bili bi neozbiljni kada ne bi smo imali alternativu. Ona je stalno okrupnjavanje na hrvatskoj političkoj sceni i jasna provedba Kreševske deklaracije.

REPUBLIKA: Ali upravo su vas iz HDZ-a 1990 i HSP-a optuživali da ste izigrali Kreševsku deklaraciju jer šestorku niste upoznali sa sadržajem dogovora u Prudu?

ČOVIĆ: Nisu iskreni. Ništa se nije dogodilo, a da nisu bili upoznati. I to pravovremeno. Dakle bili su upoznati.

REPUBLIKA: Šta je s ujedinjenjem dva HDZ-a ili kako se već zove taj proces?

ČOVIĆ: Sasvim je svejedno kako ćete ga nazvati. Ne želim to pitanje više uopće medijski komentirati, ali zbog vašeg sedmičnika ću napraviti izuzetak. Čak sam i gospodinu Sanaderu rekao neću se više uopće medijski baviti tim pitanjem. Vječno pitanje ujedinjenja je počelo s danom osnivanja nove stranke. Na početku je bila euforija i jedinstvo. Onda je došao logičan trend. Sve one razlike koje su njih spojile sad su razlike koje idu u drugom pravcu. Ovih dana ću imati razgovor i s predstavnicima te stranke. Dogovorili smo da je HDZ BiH budućnost oko koje ćemo se svi okupiti. Tehnika i način okupljanja je druga stvar. Možemo to zvati različitim imenima. Prihvatit ću svako ime kojoj drugoj strani odgovara ako će se sve završiti kako je dogovoreno. Može se nazvati ujedinjenjem, prisajedinjenjem. Možete kazati da je HDZ BiH popustio i izgubio kako god hoćete. Tačni rokovi još nisu precizirani.

REPUBLIKA: Jesu li vam svi kadrovi 90. prihvatljivi u toj zajedničkoj stranci?

ČOVIĆ: Uvjete ne postavljam ja nego statut i programska deklaracija. Svi oni koji prihvaćaju vodstvo ove stranke, statut i deklaraciju dobro su došli. Na zadnjoj sjednici Predsjedništva stranke kazao sam ako će zbog jedne osobe koja dolazi u HDZ neko morati izaći iz HDZ-a nismo za taj proces. Svoj sam mandat na zadnjoj sjednici Predsjedništva stavio na raspolaganje. Tražio sam od svih kolega da se izjasne i to na način da ukoliko me podrže imaju i obavezu provođenja. Rekao sam da i ako jedan od vas kaže da ja nisam taj ja ću se povući.

REPUBLIKA: Dakle vi ostajete predsjednik stranke?

ČOVIĆ: Svi koji prihvaćaju vodstvo, statut i programsku deklaraciju dobro su došli u stranku. Godine 2011. bit će održan sabor HDZ-a. Tada svi imamo jednaku šansu da se kandidiramo za vodstvo stranke. Svi koji uđu u HDZ apsolutno su jednakopravni. (www.hdzbih.org)

Vrh

PostPostano: 24 svi 2009, 22:38 

Predugo oni nas sve skupa rade budalama da bi ja njemu i njegovim kompanjonima išta vjerovao. Prud je po meni jedna velika obmana. To me podjeća na vremena kad sam bio loš u školi pa me roditelji tjerali da učim i onda bi ja uzeo knjigu i pretvarao sa da učim da bi smanjio pritisak na sebe. Tako je i ova trojka u Prudu došla nažderat se i popričat malo i glumit da se dogovaraju oko nečeg da ne ispane da ništa ne rade pred međunarodnom zajednicom. Jadno.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2009, 01:27 

Ovako izgleda razmišljanje naših partnera u Sarajevu nakon odlaska Bidena.

Vrijeme je da prihvatimo stvranost onakva kakva je i dashvatimo da Bosna ne moze biti onakva kakvu bi mi Bosnjaci zeljeli .
Guranje kamena uz brdo nema smisla ,samo uzalud trosimo energiju koja nam je itekako potrebna .
RS je zelja velikog djela BiH stanovnistva .
Ali BiH stanovnika .
Meni dosta.
Ajmo dalje...Valja zivjeti, vrijeme nam prolazi u jalovom prepucavanju a realnih problema je mnogo.

Fala bogu više.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2009, 10:22 

Bas u subotu malo gledam vjesti na Hayat-u, i tu je onaj voditelj Hadzi nekako pozvao Terzica i Izetbegovica s jedinom i ocitom namjerom samo da pljuju po Tihicu dok je ovaj bio odsutan ili nije bio ni pozvan, ocito su im se muda stisla.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 12:16 

Aztec je napisao/la:
Bas u subotu malo gledam vjesti na Hayat-u, i tu je onaj voditelj Hadzi nekako pozvao Terzica i Izetbegovica s jedinom i ocitom namjerom samo da pljuju po Tihicu dok je ovaj bio odsutan ili nije bio ni pozvan, ocito su im se muda stisla.

U stranci SDA postoje 3. struje odnosno 2. a to su Izetbegovic i Tihic. Tihica od medija ne podrzava niko ama bas niko dok Izetbegovica podrzava najtirazniji list Dnevni Avaz tj Radnocic, eto otprilike to tako ide.

:-ujko

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 12:18 

musliman je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

U stranci SDA postoje 3. struje odnosno 2. a to su Izetbegovic i Tihic. Tihica od medija ne podrzava niko ama bas niko dok Izetbegovica podrzava najtirazniji list Dnevni Avaz tj Radnocic, eto otprilike to tako ide.

Koga ti podržavaš i zašto?

1406 of 2558 - 54.96%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 15:34 

musliman je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Ne postoje nikakve struje...postoji Tihić kao probni balon, tako faktički ispada da SDA ima dvije struje a u principu jedna služi samo za testiranje nekih možda loših političkih odluka...primjer u Hrvatskoj je Milanović-Bandić

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 15:35 

Easternborder je napisao/la:
musliman je napisao/la:

Ne postoje nikakve struje...postoji Tihić kao probni balon, tako faktički ispada da SDA ima dvije struje a u principu jedna služi samo za testiranje nekih možda loših političkih odluka...primjer u Hrvatskoj je Milanović-Bandić

Welcome back prika, samo ožeži. Kad će ujedinjenje :-oleole

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 15:35 

musliman je napisao/la:

E, jedno vrijeme im je za to služio Hasan Muratović. :mrgreen:

1406 of 2558 - 54.96%

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 15:44 

Aztec je napisao/la:

Taj Hadživoditelj sad mora malo da se liže sa ekstremnijim delom SDA budući da je deo bošnjačke javnosti počeo da ga naziva izdajnikom i prodanom dušom nakon što je ugostio Lepu Brenu u svojoj emisiji.

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 16:51 

Lucky Jim je napisao/la:
Pa dobro, što forumaši misle - hoće li u skoroj budućnosti doći do kakvog teritorijalnog preustroja u BIH i kakvog?

U granice Republike Srpske se neće dirati.

Federacija BiH će ostati, ali sa smanjenom administracijom: Kantoni će se ukrupniti, i od današnjih 10 biće maksimalno 6 kantona, s tim što će doći do podjele Neretvanskog i Srednjebosanskog.

Tako da će i Hrvati popraviti svoj položaj, ali će i dalje važiti Dejtonska formula 1+2+3 (1 država + 2 entiteta + 3 naroda)

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 16:54 

RajvoSa je napisao/la:

Welcome back prika, samo ožeži. Kad će ujedinjenje :-oleole

Ako misliš na HDZ, mi koji smo daleko od Mostara nemamo nikakve informacije ali ako se pita Sanadera , početkom sljedeće godine.

Vrh

PostPostano: 01 lip 2009, 16:57 

Kako onda objašnjavaš cijepanje (možda je bolji izraz "okrhnuće") SDA koje je doživjela nedavno... Potsjetiću da je njihov (ASDA) kandidat pobijedio u utrci za mjesto načelnika u Cazinu...

Bihać - SDP, Cazin- ASDA, V. Kladuša - DNZ, Bos. Krupa - nezavisni kandidat... Pratiš ovo?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Patriota, Tomba17 i 61 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: