HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 sij 2025, 10:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1357 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 55  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kreacija ili evolucija
PostPostano: 30 lis 2019, 00:50 

zaba1111 je napisao/la:
Citat:
tu dolazi u igru prebiokemijska evolucija koja je dala modele po kojima se iz osnovnih kemijskih elemenata moze formirat samoreproduktivna cestica,RNK i slicno.U biti razradili su ideje kako od nezivog nastane zivo da bi vi iracionalci zakljucili "ali to neznaci da tvorac nije stvorio molekule,odakle one?"

I kad te modele testiramo po znanstvenim metodama i dobijemo rezultat nula, onda racionalni ljudi posumnjaju u model, dok iracionalni nastavljaju vjerovati u model?
Čekaj sad ko su tu sad vjernici?

Tko je osporio neki znanstveni model?
Modeli su tu da ih se ospori i da se promijene,to je potraga za otkricima.Nemoze neko izmislit potpun model svemira u dvije minute i da je tocan nego se on mora modificiret i evoluirat do savrsenstva kao i sve sto je covijek ikada stvarao.

Model "dao bog" je najnerazrađeniji model koji neobjasnjava nista.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 00:51 

Heero je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:

Ako uzmeš kao mogućnost princip da postoji svemogući stvoritelj svemira onda DNK je stvar tvorca.

Nismo vidjeli što šta, pa tvrdimo da je to 100% znanost, je li tako?

Dio čovječanstva tvrdi da je otkrilo.

Tvrditi da život definitivno nije svijesno kreiran i da je to nemoguće, je tvrditi nešto što jednostavno ne znaš, opet ne možeš testirati i opet ne možeš opservirati.

Dakle svemir je ogroman i može proizvesti sve moguće zamislive sisteme i kombinacije čestica, pa i one složene ako sam te dobro shvatio. To i dalje ne osporava inteligentnog Stvoritelja svemira.

Laik sam u fizici, ali ako se dobro sjećam čini mi se da je negdje bilo rečeno da kad bi neke inače dosta precizne konstante/zakoni koje definiraju naš svemir bile drugačije za samo koju malu decimalu, da život u našem svemiru ne bi bio moguć. Je li to istina?

Ako uzmeš kao mogućnost princip da postoji letece spageti cudovistei stvoritelj svemira onda DNK je stvar tvorca leteceg spageti cudovista.

Ako uzmeš kao mogućnost princip da postoji zeus stvoritelj svemira onda DNK je stvar zeusa tvorca.

Ako uzmeš kao mogućnost princip da postoji svemogući odin stvoritelj svemira onda DNK je stvar
odina tvorca.

Ako uzmeš kao mogućnost princip da postoji svemogući penis stvoritelj svemira onda DNK je stvar
penisa tvorca.

Ako uzmeš kao mogućnost princip da postoji svemogući paško patak stvoritelj svemira onda DNK je stvar paška tvorca.

Dakle ako uzmes kao mogucnost bilo sta onda je to stvar bilo cega!!!
Iracionalan si! Neuzima se kao mogucnost bilo sta nego ono sto je moguce.

Citat:
Tvrditi da život definitivno nije svijesno kreiran i da je to nemoguće, je tvrditi nešto što jednostavno ne znaš, opet ne možeš testirati i opet ne možeš opservirati.

Negacijske tvrdnje se nemoze testirati-LOGICNO
Ajde dokazi da ja nepostojim ili dokazi da letece spageti cudoviste nepostoji!
Nepostojanje je nedokazivo te stoga teret dokazivanja nije na negatorima :D

Teret dokazivanja je na tvrditeljima,dokazi boga,ja nemoram nista dokazat-LOGICNO
Ti meni mozes trazit da dokazem letece spageti cudoviste ili evoluciju.

Znaci ako ja nemogu dokazat da bog nije stvorio zivot tebi je to dovoljno da je stvorio?

Citat:
Dakle svemir je ogroman i može proizvesti sve moguće zamislive sisteme i kombinacije čestica, pa i one složene ako sam te dobro shvatio. To i dalje ne osporava inteligentnog Stvoritelja svemira.

Da dobro si me shvatio(ako je to tako).Nista neosporava stvoritelja,nista neosporava ni zeusa ni letece spageti cudoviste!Nistaneosporavanje nema znacaj.Ono sta ima znacaj je ono sto ide u prilog tvrdnji a ne ono sto nedokazuje negaciju-LOGICNO.

Nebitno je sve sto nije dokazano da nepostoji LOL,bitno je samo ono sto jest dokazano.
Logicno je u potrazi znanja krenuti sa onime sto znamo kao sto je logicno pri slaganju puzli krenuti od onih koje imamo a ne od onih koje jos nismo nasli.

Pa da, ali to je sve jednako onome što ti tvrdiš o stvaranju svemira, s tim da ti isključuješ sve opcije osim svoje. Za svoju tvrdiš da je moguća iako je jednako nedokaziva.

Teret je i na tebi da ti dokažeš ono šta tvrdiš jer ti također imaš svoju nedokazivu (nemoguću za potvrditi) tvrdnju koju ja u ovom slučaju negiram. Znači objektivno su nam i dalje sve opcije na stolu.

Naravno sa onime što znamo, a ti tu pričaš o stvarima koje ne znaš, ne možeš dokazati, niti vidjeti nego u njih vjeruješ. Ljepiš svoje (mis)interpretacije na puzle i tvrdiš da je to "znanje".

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 01:01 

Maknemo emocionalni post-moderni nihilizam, antiklerikalne predrasude (da je religija baš u svemu u krivu), uzmemo kao mogućnost da znanstvena zajednica može pogriješiti i sagledajmo objektivno hladne glave koliko je vjerojatno da je sve nastalo iz ničega, slučajno i bez svrhe. Zvuči potpuno besmisleno, a matematičke vjerojatnosti su ravne gotovo ničemu.

Dao sam link na video o finely tuned universe-u, nisi ništa odgovorio.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 05:13 

Instruktor je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Moguće. Svi su imali pristup njihovom društvu za vreme ledenog doba, osim subsaharskih Afrkanaca koji su imali ogronmu i potpuno mrtvu pustinju kao barijeru prema tom delu sveta.

Afrika je bila žitnica u Rimskom carstvu.

Jel ovo neka zajebancija ili šta? Nemoguće mi je da si namerno mrtav ozbiljan baš ovoliko lupio.

Deo carstva koji su Rimljani zvali Afrika je teritorija rahmetli Kartagine. Ortprilike Tunis i deo Alžira. I tu ima plodne zemlje uz obalu i dobar deo žita odande je išao besposlenim i razmaženim plebejcima u Rimu, koji su ga dobijali za džabe u zamenu de se uzdrže od pobune.

Ali prava, glavna žitnica carstva, od koje su dobijali ogromnu većinu žita je bio Egipat, gde je, osim fantastično plodne zemlje zahvaljujući godišnjem plavljenju Nila, postojao i skoro pa industrijski način poljoprivrede. Egipat je hranio celo carstvo.

Znači usko područje u Magrebu uz obalu i dolina Nila su tada, kao i danas, imale plodnu zemlju. Ostalih 99% severne Afrike je tada, kao i danas, bila Sahara, najveća i najbeživotnija pustinja na svetu.

U kom si ti tripu, da su oni obrađivali celu severnu Afriku!? =))

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 05:53 

Naša Kvačica je napisao/la:
To što neki protestanti pokušavaju biti veći znanstvenici od ljudi koji se time bave puno radno vrijeme, zapravo samo ispadaju smiješni.

Ogromna većina amerićkih protestanata (mislim na obične vernike, ne na elitu) ne pokušavaju da budu naučnici, nego su ubeđeni da se Sunce okreće oko Zemlje. I ako pokušaš da ih uveriš da je obrnuto, kažu ti da istražiš svoju dušu i pronađeš Isusa. Jedina stvar koja razlikuje američke protestante i ISIS je ta da se ovi prvi ne bave terorizmom. Inače po fundamentalističkom poimanju vere i zatucanosti su braća rođena.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 06:21 

Robbie MO je napisao/la:
Pod "protestantske crkve" ne mislim naravno na anglikansku ili svedsku crkvu, ili madjarske kalviniste, nego neke americke crkve.

američke naravno, one europske je đavo davno odnio.

Nije ih odneo đavo, nego im je celo stado prešlo u ateiste. Zanimljiv kontrast, evropski protestanti -bezbožnici, američki protestanti -polupismeni verski fanatici (dobro da su liberalno društvo što se tiče prava žena, inače bi koze u Americi najebale).

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 06:29 

dane-croatia je napisao/la:
Bog nam je, kao i svim ostalim životinjama, ubacio set instinkta u opetativni sistem. Zato npr ja, koji verujem da deset zapovesti nije napisao Bog, nego Mojsije, poštujem te zapovesti ne iz paničnog straha od Božijeg gneva, nego zato što instiktivno osećam da su te stvari ispravne, i trudim se da živim po njima jer sam dobar čovek, a ne zato što sam panično uplašen da ću goreti u paklu ako ih ne poštujem.

Inače, jel si znao da u egipatskom verovanju, kada nastupi smrt, duša prvo ide na suđenje (isto kao i u hrišćanstvu). Na tom suđenju mu bude postavljen set pitanja (svih deset zapovesti su među tim pitanjima, osim, logično, prve), plus još dvadesetak pitanja iz dotašnjeg života te osobe. Ako nije prekršio ništa što se tiče pitanja (koja su istovremeno i zabrane, kao deset zapovesti) nudi mu se večni život. Ako je prekršio, pojede ga čudovište koje je prisutno na tom kvizu i njegovo bivstvovanje u bilo kom obliku se završava zauvek.

Mojsije je rođen, odrastao i živeo u Egiptu. Ta i sve oatale slučajnosti su ništa više od toga, slučajnosti...

Problem je da Isus od čovjeka zahtjeva malo više od instinkta. Imaš li ti u svojem instinktu da ljubiš svog neprijatelja ili da opraštaš onome tko niti ne traži oprosta?
U većini vjera uključujući i kršćanstvo ćeš naći mnogo sličnosti koje moguće vode i na isti izvor, ali ovakvi ,,značajni detalji'' će te uviek tjerat da to ili prihvatiš ili odbaciš.
Instinkt (koji je jako uvjetovan i odgojem) ti također ne može odrediti neku određeniju razliku dobra i zla...

Da, imam. I redovno opraštam ljudima, tražili oni da im oprostim ili ne. I to ne radim zbog nečijeg zahteva, nego zato što mislim da tako treba i zato što se redovno svaki put osećam bolje nakon što oprostim. A što se tiče neprijatelja, nemam ih. I vrlo dobro razlikujem dobro od zla, za to ti ne treba vera, nego zdrav razum i mentalno zdravlje.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 10:51 

Heero je napisao/la:
Evo nam teorije velikog praska i otkrica iz kvantne mehanike a vi kazete sta?
Citat:
Čestica se nijie iskočila iz ničega, nego je i to ništa u stvari nešto, koje ljudi eventualno trenutno ne razumiju.

Ne,ne to ja kazem da mi to nerazumijemo ali nije nista nadnaravno.
Nisi lijepo citao,nisam rekao da je ista slucajno,nista nije nastalo slucajno ali nije ni svijesno stvoreno.
Sve je nastalo zato jer niti nemoze da nenastane bas sve!To ti je svojstvo beskonacnog vakuuma(znam da nije svemir beskonacan nemoj napadat manje bitnu jezicn u ornamentiku) koji generira sve moguce zamislive sisteme od kojih ostanu,odnosno od kojih imamo nesto i brojimo ih u nesto samo ako su zivi ilitiga bar stabilni sustavi(npr. atom vodika).

Problem je jer prvo znanstveno kažeš ne znam, a onda iznosiš tvrdnju da znaš da nije svjesno.

To je kontradikcija, ako ne znaš, onda ne znaš i tu priča završava. Ako "znaš", onda trebaš dati dokaze. Ako nemaš dokaze, onda tek vjeruješ da je nesvjesno stvoreno. Ne predstavljaj to kao znanost, ti si vjernik 1/1.

Druga kontradikcija, slažeš se da čestica nije nastala slučajno. Ali ako nije slučajno, onda jedino preostaje da je određena svjesno ili nesvjesno. Ako je određena onda je ovaj svemir jedini mogući svemir. Ako je ovaj svemir određen, onda smo određeni (definirani) i mi i ovaj forum. Ako su ljudi, kultura i civilizacija definirani na točno određen način sve do razine kvarkova, onda se jedino preostalo pitanje samo nameće.

1083 of 2558 - 42.34%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 10:55 

To što neki protestanti pokušavaju biti veći znanstvenici od ljudi koji se time bave puno radno vrijeme, zapravo samo ispadaju smiješni.

Ogromna većina amerićkih protestanata (mislim na obične vernike, ne na elitu) ne pokušavaju da budu naučnici, nego su ubeđeni da se Sunce okreće oko Zemlje. I ako pokušaš da ih uveriš da je obrnuto, kažu ti da istražiš svoju dušu i pronađeš Isusa. Jedina stvar koja razlikuje američke protestante i ISIS je ta da se ovi prvi ne bave terorizmom. Inače po fundamentalističkom poimanju vere i zatucanosti su braća rođena.

To nije tako mala razlika. Jedini razlog jer su i Rusi i Amerikanci bombardirali ISIL je zato jer se bave terorizmom. :zubati

Da su samo klanjali po cijeli dan ne bi ih nitko dirao. :biceovodobro

1083 of 2558 - 42.34%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 10:56 

Instruktor je napisao/la:
dunno je napisao/la:

A što je sa znanstvenicima-vjernicima koji prihvaćaju evoluciju ili Ivanom Pavlom II. koji je rekao kako je teorija evolucije više od teorije? Kakav je njihov motiv za to? Jesu li i oni komunjare koji žele uništiti Boga ili ljudi koji su shvatili težinu dokaza koja se ne može ignorirati?

Osim toga, sve to što si rekao o strahu od istine i paničnom osporavanju nečega pod svaku cijenu se može primijeniti na većinu kreacionista kojima nijedan znanstveni pristup niti dokaz neće biti dovoljan da prihvate bilo što što bi išlo kontra zadate dogme.

Pa u čemu je problem. Nije papa Ivan Pavao II. ništa novo rekao. Imali ste prije njega encikliku Rarum Novarum u 19. stoljeću gdje je papa Lav XIII. pozvao teologe da se pozabave s tom teorijom pazeći pritom da se ne prezentiraju teze koje nisu dokazne kao činjenice.

Imate vrlo potkovanih kršćana koji zastupaju teoriju evolucije (naravno ne na priglupi način ko pogani akademik Ivan Gušić). Npr. evo Vam debata Kenta Kovinda (kreacionist) i Inspiringphilosophy (strukturni evolucionist), https://m.youtube.com/watch?v=qXdrjN_XNhY&t=2143s.

Problem je u tome što u prethodnom postu, kao i većina drugih kreacionista, impliciraš da je teorija evolucija plod nekakve ateističke zavjere da se negira Boga. Činjenica da postoje mnogi prominentni vjernici znanstvenici koji također "vjeruju" u teoriju evolucije (tj. koji su objektivni i objektivno sagledavaju dokaze) se ne uklapa u tu tvrdnju, a vi svejedno i dalje gurate taj narativ.

Odlučite se. Ne možete tvrditi da je sve to bezbožna pseudoznanstvena zavjera, a onda se usput hvaliti time da mnogi vjernici prihvaćaju tu istu teoriju.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 10:58 

američke naravno, one europske je đavo davno odnio.

Nije ih odneo đavo, nego im je celo stado prešlo u ateiste. Zanimljiv kontrast, evropski protestanti -bezbožnici, američki protestanti -polupismeni verski fanatici (dobro da su liberalno društvo što se tiče prava žena, inače bi koze u Americi najebale).

Nema 100 sukobljenih strana Carmello, imaju samo dvije. Pravi put je jedan, a netočnih može biti gomila. Đavo vara čovjeka na razne načine, jedan od njih je ateizam.

1083 of 2558 - 42.34%

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:02 

To nije tako mala razlika. Jedini razlog jer su i Rusi i Amerikanci bombardirali ISIL je zato jer se bave terorizmom. :zubati

Pa nisam ni rekao da je razlika mala. Samo da je jedina.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:15 

Nema 100 sukobljenih strana Carmello, imaju samo dvije. Pravi put je jedan, a netočnih može biti gomila. Đavo vara čovjeka na razne načine, jedan od njih je ateizam.

Oko čega da se ateisti dele na sto sukobljenih strana osim oko pitanja koja vrsta kafe je najbolja? Glupo je porediti ljude koji minimum 150 godina žive u uređenim društvima i kojima je najveći stres u životu bio kada im je avioprevoznik izgubio prtljag sa ljudima koji su za to vreme imali Osmanlije, pa kolonijalnu upravu, pa diktatorske režime i još uz sve to slede religiju koja bez problema može da se tumači da je ok seći glave i kamenovati navodne preljubnice (stavio sam navodne zato što je proces dokazivanja preljube, farsa, a čak i da nije farsa, ne kamenuje se, bez obzira na težinu zločina, to se jednostavno ne radi).

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:22 

Oko čega da se ateisti dele na sto sukobljenih strana osim oko pitanja koja vrsta kafe je najbolja? Glupo je porediti ljude koji minimum 150 godina žive u uređenim društvima i kojima je najveći stres u životu bio kada im je avioprevoznik izgubio prtljag sa ljudima koji su za to vreme imali Osmanlije, pa kolonijalnu upravu, pa diktatorske režime i još uz sve to slede religiju koja bez problema može da se tumači da je ok seći glave i kamenovati navodne preljubnice (stavio sam navodne zato što je proces dokazivanja preljube, farsa, a čak i da nije farsa, ne kamenuje se, bez obzira na težinu zločina, to se jednostavno ne radi).

Ne pratim te moram priznati, kakvih 150 godina uređenog društva bez problema? Možda jedino Švicarska, ali sigurno nisi to mislio.

I kakvo siječenje glava, sad govoriš o Islamu?

1083 of 2558 - 42.34%

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:24 

Pa nisam ni rekao da je razlika mala. Samo da je jedina.

Pa slušaj, možda je Staljin volio pojesti pržena jaja za doručak. To ne znači da si zlikovac ako pojedeš jaja kao Staljin.

1083 of 2558 - 42.34%

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:35 

Evolucija nije ravnomjeran i linearan proces gdje se od amebe dođe do čovijeka. Dake sve počinje u prafistorijskoj juhi gdje su nastale prve žive stanice iz kiselina itd. Kad su nastale prve stanice one se kroz milijune godina usavršavaju i one koje su sposobnije preživjeti jer su naprednije prenose svoj genetski materijal dalje. Dakle vecina ljudi razmislja da je od ove tocke evolucija isla korak po korak sve do čovijeka što nije točno. Dakle evolucija je kao jedno ogromno drvo gdje se iz jednog debla granaju( prvi jednostanični primitivni organizmi) granaju prema svim živim vrstama. Veče grane označavanu skupine biča poput ptica, vodozemaca, gmazova, sisavaca, riba itd. Dakle iz jednog pretka nastaje stotine različitih koje se dalje granaju. Dakle ta promjena je išla jako sporo i postupno. Zato je danas ljudima čudno kako su u srodstvu s žirafama, i mnogi u to ne vjeruju jer nije toliko očito ali svi sisavci daklje i ljudi i žirafe imaju jednog zajedničkog pretka iz kojeg su nastali. Netko je tu lupao kako ne možemo usporediti dna humanoida i današnjih ljudi. Pa stvar je jednostavna, DNA se raspada tijekom godina i kada propadne do određene mjere jednostavno više nije čitljiva. Dakle neki kostur homo erecrusa ako su kosti previše stare DNA je neupotrebljiv. Iz tog razloga ne znamo točan DNA dinasaura jer su živjeli pre davno. Evolucija nije više teorija to je činjenica koju svatko tko vjeruje u zdrav razum i logično zaključivanje poštuje. Ove gluposti o kreaciji ne treba ni komentirati, žalosno je da se to američko propagando smeče prelijeva u Europu.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:39 

Gdje je ta juha danas?

1083 of 2558 - 42.34%

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:39 

weasel je napisao/la:
. Pa stvar je jednostavna, DNA se raspada tijekom godina i kada propadne do određene mjere jednostavno više nije čitljiva. Dakle neki kostur homo erecrusa ako su kosti previše stare DNA je neupotrebljiv. Iz tog razloga ne znamo točan DNA dinasaura jer su živjeli pre davno.

Koliko je potrebno vremena da se DNK raspadne?

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:41 

Gdje je ta juha danas?

Nema je jer zemlja nije ni približno ista danas i prije 3-4 milijarde godina. Planet se promijenio do neprepoznatljivosti.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:42 

weasel je napisao/la:
Gdje je ta juha danas?

Nema je jer zemlja nije ni približno ista danas i prije 3-4 milijarde godina. Planet se promijenio do neprepoznatljivosti.

I ti stvarno vjeruješ u to?

Zašto ne naprave takve uvjete u laboratoriju?

1083 of 2558 - 42.34%

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:44 

weasel je napisao/la:

I ti stvarno vjeruješ u to?

Zašto ne naprave takve uvjete u laboratoriju?

Napravili i dokazali još davne 1953. godine. Druga stvar što neki odlučuju zabiti glavu u pijesak pred činjenicama.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Miller–Urey_experiment

Nešto link zeza ali uglavnom, pokus se zove Miller Urey eskperiment. Dva znanstvenika su u zatvoreni sustav stavili sve ono što se u toj prastaroj juhi moglo pronaći. Kiseline
,spojevi, razni kemijski elementi. I nakon nekog vremena kuhanja iz jednostavnih spojeva su nastajali složeniji i složeniji. Dakle spojevi su se vezivali i postajali kompleksniji sve dok nije nastala neka prva poluživa tvorba poput virusa . Dakle prvi život je vjerojatno bio samoreplicirajuči što je prva odlika života a zatim je nakon nekog vremena dodatno evoluirao i poprimio ostale oblike života poput izmjena tvari i slično.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:49 

dane-croatia je napisao/la:

Problem je da Isus od čovjeka zahtjeva malo više od instinkta. Imaš li ti u svojem instinktu da ljubiš svog neprijatelja ili da opraštaš onome tko niti ne traži oprosta?
U većini vjera uključujući i kršćanstvo ćeš naći mnogo sličnosti koje moguće vode i na isti izvor, ali ovakvi ,,značajni detalji'' će te uviek tjerat da to ili prihvatiš ili odbaciš.
Instinkt (koji je jako uvjetovan i odgojem) ti također ne može odrediti neku određeniju razliku dobra i zla...

Da, imam. I redovno opraštam ljudima, tražili oni da im oprostim ili ne. I to ne radim zbog nečijeg zahteva, nego zato što mislim da tako treba i zato što se redovno svaki put osećam bolje nakon što oprostim. A što se tiče neprijatelja, nemam ih. I vrlo dobro razlikujem dobro od zla, za to ti ne treba vera, nego zdrav razum i mentalno zdravlje.

To što si sad napisao nema veze sa zdravim razumom, već s osjećajima, a mi kršćani bi rekli da je to savjest. Zdrav razum govori da štitiš samo sebe, a što se tiče drugih ljudi da si dobar samo onima od kojih biš mogao imat koristi. Znači, zdrav razum ti sigurno ne će reći da daš nekom nepoznatom siromahu novce u bilo kojem iznosu...
Na osnovu čega ti smatraš da je dobro oprostiti nekome ,,zločestome''? Na osnovu odgoja? A ti koji su te odgajali, tko je njima to prenio? Ne moraš ti mrzit neprijatelja, ali opet ga ne ćeš niti ljubit, već ćeš razumski hladno i proračunato izkoristit prvu priliku da mu vratiš zlo za zlo.
To pitam, jerbo mislim da ćeš i sam doć do zaključka kako su ove tvoje kršćanske osobine prosuđivanja na kraju došle od zapisa iz Evanđelja, a ne da su od nikuda ušle u tvoju glavu.
I Židovi Isusovog vremena su imali savjest i zdrav razum poput tebe, pak su ipak na Isusa gledali kano na luđaka, dok im je govorio o oprostu, siromaštvu, i ljubavi spram neprijatelja, ali opet mnoge su ipak neobjašnjivo privlačile takve rieči.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 11:53 

Mar-kan je napisao/la:
weasel je napisao/la:
. Pa stvar je jednostavna, DNA se raspada tijekom godina i kada propadne do određene mjere jednostavno više nije čitljiva. Dakle neki kostur homo erecrusa ako su kosti previše stare DNA je neupotrebljiv. Iz tog razloga ne znamo točan DNA dinasaura jer su živjeli pre davno.

Koliko je potrebno vremena da se DNK raspadne?

Nedavno su bili izračunali da je vrijeme poluraspada oko 500 godina. Dakle teoretski bi sav DNA materijal nestao nakon nekih 6-7 milijuna godina dok je nakon nekih milijun godina nečitljiv.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 12:06 

weasel je napisao/la:
Evolucija nije ravnomjeran i linearan proces gdje se od amebe dođe do čovijeka. Dake sve počinje u prafistorijskoj juhi gdje su nastale prve žive stanice iz kiselina itd. Kad su nastale prve stanice one se kroz milijune godina usavršavaju i one koje su sposobnije preživjeti jer su naprednije prenose svoj genetski materijal dalje. Dakle vecina ljudi razmislja da je od ove tocke evolucija isla korak po korak sve do čovijeka što nije točno. Dakle evolucija je kao jedno ogromno drvo gdje se iz jednog debla granaju( prvi jednostanični primitivni organizmi) granaju prema svim živim vrstama. Veče grane označavanu skupine biča poput ptica, vodozemaca, gmazova, sisavaca, riba itd. Dakle iz jednog pretka nastaje stotine različitih koje se dalje granaju. Dakle ta promjena je išla jako sporo i postupno. Zato je danas ljudima čudno kako su u srodstvu s žirafama, i mnogi u to ne vjeruju jer nije toliko očito ali svi sisavci daklje i ljudi i žirafe imaju jednog zajedničkog pretka iz kojeg su nastali. Netko je tu lupao kako ne možemo usporediti dna humanoida i današnjih ljudi. Pa stvar je jednostavna, DNA se raspada tijekom godina i kada propadne do određene mjere jednostavno više nije čitljiva. Dakle neki kostur homo erecrusa ako su kosti previše stare DNA je neupotrebljiv. Iz tog razloga ne znamo točan DNA dinasaura jer su živjeli pre davno. Evolucija nije više teorija to je činjenica koju svatko tko vjeruje u zdrav razum i logično zaključivanje poštuje. Ove gluposti o kreaciji ne treba ni komentirati, žalosno je da se to američko propagando smeče prelijeva u Europu.

Pa o tome se i radi, nemaš taj DNA, ne možeš promatrati, ne možeš eksperimentirati. To su glavni elementi znanstvene metode. Ne možeš tvrditi da je to egzaktna činjenica, to je priča, mi tu pretpostavljamo različita stabla, opet pričamo priču bez znanstvene metode.

I ta juha je isto u suštini jedna pretpostavka spontane generacije i jako ju je teške dokazati. Proizvesti fantomsku prastanicu s kompleksim elementima i životnim funkcijama još nikome nije pošlo za rukom, a kemijska evolucija je užasno matematički nevjerojatna. Možemo samo pričat nejasne i nedokazane priče.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2019, 12:06 

Teorija evolucije zvuči logično, sve dok se u tu teoriju ne umješa Teorija vjerojatnosti...
Također, znanstvenici predviđaju razpad planeta, sunca, zviezda i svega života, ter onda tu dolazi logičko pitanje, ako se u svemiru sve razpada i gasi, zašto prije nije bilo toga razpadanja i gašenja, već se dogodio neki slučajni bum? Hoće li nakon ovog razpadanja i gašenja opet nastati neki slučajan bum?

Tako da bih ponovio, kako Teorija evolucije možda u jednom pogledu izgleda logično s obzirom na stupanj razvijenosti (prema ljudskim kriterijima) pojedinih životinjskih vrsta, ali kad se u tu logiku umješaju neke druge logike i teorije, onda nastaje prazan skup i veliki upitnik.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1357 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 55  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: