HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 pro 2024, 21:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 562 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Sljedeća

Zelite li ljiljane ukomponirane sa grbom BiH Hrvata na Forumu HB?
Anketa je završila: 16 lip 2010, 14:19.
DA 44%  44%  [ 32 ]
NE 56%  56%  [ 41 ]
Ukupno glasova : 73
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ljiljani u grb BiH Hrvata?
PostPostano: 06 lip 2010, 17:26 

Ministry of Sound je napisao/la:
Kako navodi Dnevni Avaz, Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić dao je - prema Dnevnom Avazu "skandalozan" - intervju službenoj državnoj srbijanskoj agenciji Tanjug. Na pitanje zašto za reverom uvijek nosi istu značku, zlatni ljiljan, Tihić je “ sa blagim osmjehom, odgovorio da baš taj ljiljan u osnovi ima krst-križ, pa vjeruje da je i to znak da Bošnjaci, Srbi i Hrvati u BiH moraju živjeti zajedno.”

Dobro Tihić govori, samo mogao bi malo lakše sa tronošcima i križevima ako misli opstati na političkoj sceni u muslimana, jer zadnji njegovi istupi kao da su više usmjereni Hrvatima i Srbima nego muslimanima.

Vrh

PostPostano: 06 lip 2010, 17:26 

http://www.hercegbosna.org/galerija/prijedlozi-za-redizajn-grba-hrvata-bih-13.html

Vrh

PostPostano: 06 lip 2010, 17:34 

A Ministre, oni prijedlozi su manje vise grozni... jos je to nedoradjeno...

Onaj sa puno ljiljana je "heraldicki humor" kako sam Starfucker rece...

Isto, jedan je cisto iz perioda AU, i bez ikakvog obiljezja Hrvata...

Trebao bi nam neko vjest s Photoshopom, ne samo, npr, prenijet krunu s ovog na onaj grb, nego to malo i sam osmislit doradit...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 06 lip 2010, 17:39 

Nikad to neće biti savršeno i popeglano...šta fali da se predstavi malo široj audijenciji.

Vrh

PostPostano: 06 lip 2010, 17:41 

Nikad to neće biti savršeno i popeglano...šta fali da se predstavi malo široj audijenciji.

:palacgore1

Sad vidim, mislio sam da je neka anketa, glasanje...

Ali, nevezano, ja bih uzeo Ilirkin kao temelj za daljnje ev. obrade... a i od prigorca nije los. :palacgore1

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 06 lip 2010, 21:36 

hib je napisao/la:
Hvala bogu pa nas je vise koji ga nikad ne bi stavili
Kao prvo vremena se mijenjaju u srednjovjekovnoj bih su se Bosanski kraljevi sa ljiljanima na celu borili protiv turaka
a danas se stavljaju bosanski ljiljani na istu zastavu sa turskom pogledaj samo na youtube slavlje kad je turska pobijedila Hrvatsku pa vidi kako se ti isti ljiljani vihore skupa sa turskim zastavama.
Nisam ja kriv sto je to tako ali danas je tako a sve drugo su izmisljotine

Kao drugo sa ljiljanima bi opet prikazali spojenost sa turcima to jest bosnjacima i nista vise jer u srednjovjekovnoj BIH koju vi stalno spominjete nisu bili Hrvatski kraljevi vec BOSANSKI i tako su se izjasnjavali a ja sam davno BiH rekao ADIO

Knjigu u ruke i ne pričat gluposti ...

Vrh

PostPostano: 06 lip 2010, 22:02 

na svoj ću stavit krunu stjepana tomaševića, ali kao na ovoj slici, pa neće biti zabune oko ljiljana :zubati

slika

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 06:57 

Agathonikos je napisao/la:
U srpskom grbu postoje ljiljani, ili kako bi mi to rekli - krinovi.

"tamo daleko gde cveta beli krin,
tamo su živote dali zajedno otac i sin"

:rolleyes :D

Vrlo zanimljivo,

Pitam čisto iz radoznalosti kao osobu koja proučava povijest. Zašto stavljate katolički simbol na svoj grb? Zar niste vi zaštitnici pravoslavlja? Te zar neznate o njegovoj Hrvatsko-katoličkoj prošlosti na OVIM(da ne krenete spominajti Francusku) protorima.

jedan od grbova obitelji Hrvatinića(bezraspravno 100% Hrvatske obitelji)
slika

Inače Hrvatinići prvi uzimaju ljiljane kao svoj znak, jer su služili Hrvatsko-ugarskom kralju Ludoviku I. Anžuvincu. Tako da osim šta Bošnjaci ljiljanima nesvjesno priznaju to Hrvatsko podrijetlo, zanima me zašto Srbi? Osim ako se ponose tim Hrvatskim podrijetlom(a i možda onim porijeklom Nemanjića od Hrvatskih Trpimirovića-Prema Ljetopisu popa Dukljanina)?

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 09:17 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:
:rolleyes :D

Vrlo zanimljivo,

Pitam čisto iz radoznalosti kao osobu koja proučava povijest. Zašto stavljate katolički simbol na svoj grb?

Gospodine Zrinjski, budite toliko ljubazni kao što ste neinformisani pa nam u kratkim crtama objasnite po čemu je to ljiljan ili krin katolički simbol? Šta vaša uzorita informiranost vidi kao katoličko u krinu, s posebnim osvrtom na katoličanstvo kao vid ispoljavanja hrišćanske vjere. Unaprijed zahvalan :D

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 11:22 

Ilirk@ je napisao/la:
ovo sam sinoć kasno crtala, umorna i nikakva, pa nemojte zamjeriti, ali u fotošopu znam samo obrađivati fotke i tako, crtati ne znam osim u vektoru... kad na njega stavim krunu, to će bit moja zamisao grba :zubati

hmm... nema pletera

a gornji dio grba izgleda kao dva roga... ne bum se tim kitio.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 12:23 

to je precrtan grb sa jedne slike, samo ubačena šahovnica kao podloga. imaš taj grb kojeg sam precrtala tu na topicu.
bajdvej, meni više sliči na razdjeljak gospona fulira, ali ionako gledamo očima, a vidimo mozgom...

pitanje za sve: jel zna tko gdje se u bosni i hercegovini ikad pojavljivao hrvatski pleter i da stavi sliku istog ovdje, da njega nacrtamo.

p.s.
što mislite o simbolu mjeseca u svojoj četvrti okrenutog "rogovima" gore i zvijezde iznad njega, to je ilirski simbol, u nas viđan i na stećcima...?

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 12:24 

šta bezze gubite vrijeme...to je to

slika

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 12:28 

eto, vlast i šoroš odlučijo.
amen.
ključaj.
biži ća!

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 12:29 

moj glas vrijedi koliko i tvoj

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 13:20 

šta bezze gubite vrijeme...to je to

slika

Pokvariste šaharu... :kava

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 13:25 

ljiljani su katolički...domaći turkofili mogu čoporativno zavijati na mjesec i zvijezdu

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 16:12 

ljiljani su katolički...domaći turkofili mogu čoporativno zavijati na mjesec i zvijezdu

Ma nisam znao da su ljiljani religijski simbol? Baš se svašta nauči :klanjam

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 16:17 

Mizanfil je napisao/la:

Ma nisam znao da su ljiljani religijski simbol? Baš se svašta nauči :klanjam

svašta se može naučiti na HB

Citat:
In the Middle Ages the symbols of lily and fleur-de-lis (lis is French for "lily") overlapped considerably in religious art. Michel Pastoureau, the historian, says that until about 1300 they were found in depictions of Jesus, but gradually they took on Marian symbolism and were associated with the Song of Solomon's "lily among thorns" (lilium inter spinas), understood as a reference to Mary. Other scripture and religious literature in which the lily symbolizes purity and chastity also helped establish the flower as an iconographic attribute of the Virgin.

Citat:
The three petals of the heraldic design reflect a widespread association with the Holy Trinity, with the band on the bottom symbolizing Mary. The tradition says that without Mary you can not understand the Trinity since it was she who bore The Son.[24] a tradition going back to 14th century France,[4] added onto the earlier belief that they also represented faith, wisdom and chivalry.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 16:26 

Hvala moderatoru! Nisam znao da ima vezu i s religijom, znao sam da je čest simbol u evropskoj heraldici.

No, jedna je stvar što nam je nešto značilo prije 700 godina a savim druga šta nam znači danas. Ja sam Bošnjak ali identificiram se jedino s državnom zastavom.

Ljiljani su prošlost: i ona srednjovjekovne Bosne i Republike BiH. Sad imamo našu plavo žutu zastavu.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 16:30 

Mizanfil je napisao/la:
Hvala moderatoru! Nisam znao da ima vezu i s religijom, znao sam da je čest simbol u evropskoj heraldici.

No, jedna je stvar što nam je nešto značilo prije 700 godina a savim druga šta nam znači danas. Ja sam Bošnjak ali identificiram se jedino s državnom zastavom.

Ljiljani su prošlost: i ona srednjovjekovne Bosne i Republike BiH. Sad imamo našu plavo žutu zastavu.

Bosna i Hercegovina je u zadnjih 130ak godina promjenila 7 ili 8 zastava, tako da se ne bih previše emocionalno vezao za ovu plavi-žutu. tko zna što sutra donosi.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 16:32 

toteme, zabranjujem ti da trollaš na ozbiljnim temama.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 16:40 

Mizanfil je napisao/la:

Bosna i Hercegovina je u zadnjih 130ak godina promjenila 7 ili 8 zastava, tako da se ne bih previše emocionalno vezao za ovu plavi-žutu. tko zna što sutra donosi.

Pa postoje mnogo važnije stvari od zastava, one se mijenjaju...samo se sjeti koliko su Jugosloveni voljeli svoju pa kako su je brzo pogazili. Nisam flagoman. A neće biti katastrofa ni da se zastava promjeni.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 16:48 

PCM je napisao/la:
hib je napisao/la:
Hvala bogu pa nas je vise koji ga nikad ne bi stavili
Kao prvo vremena se mijenjaju u srednjovjekovnoj bih su se Bosanski kraljevi sa ljiljanima na celu borili protiv turaka
a danas se stavljaju bosanski ljiljani na istu zastavu sa turskom pogledaj samo na youtube slavlje kad je turska pobijedila Hrvatsku pa vidi kako se ti isti ljiljani vihore skupa sa turskim zastavama.
Nisam ja kriv sto je to tako ali danas je tako a sve drugo su izmisljotine

Kao drugo sa ljiljanima bi opet prikazali spojenost sa turcima to jest bosnjacima i nista vise jer u srednjovjekovnoj BIH koju vi stalno spominjete nisu bili Hrvatski kraljevi vec BOSANSKI i tako su se izjasnjavali a ja sam davno BiH rekao ADIO

Knjigu u ruke i ne pričat gluposti ...

hahahahahah ako nadjes i jednu knjigu na ovom svijetu gdje pise drugacije poljubim te u guzicu,dijete neblebetaj ako nisi upucen u povijest srednjovjekovne bih
U srednjem vijeku na području današnje Bosne i Hercegovine postojala je država Bosna koja je na vrhuncu svoje moći bila jedna od najjačih balkanskih država. Prvi bosanski kralj je bio Tvrtko I Kotromanić, koji je krunisan u Milama kod
Visokog.

I jos nesto U starijim bosanskim džamijama ljiljan se redovno pojavljuje na najsvetijim mjestima iznad mihraba i minbera (Karađozbegova i Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru, Magribija u Sarajevu, Careva u Blagaju itd.). Simbol ljiljana se redovno pojavljuje na stećcima, i na muslimanskim nišanima.
Jebo vas ljiljan stavite si ga u supak

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 16:55 

S obzirom na 1.606. poginulih Hrvata, od toga broja 518 vojnika HVO-a i 1.088 civila[1] te 150.000 prognanih Hrvata[2] od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme bošnjačko-hrvatskog sukoba, koja je za simbole imala upravo ljiljane, nastala je odbojnost hrvatskog naroda prema ljiljanima u sjevernoj i središnjoj Bosni te u sjevernoj i središnjoj Hercegovini.

Dana 4. veljače 1998. godine zastava Republike Bosne i Hercegovine je zamijenjena novom državnom zastavom Bosne i Hercegovine, dok Bošnjaci i dalje koriste ovu zastavu u odgovarajućim kulturnim prilikama, a na grbu Federacije Bosne i Hercegovine i grbovima nekih županija i općina, ljiljan se koristi kao simbol Bošnjaka, koji ga povezuju s bosanskim ljiljanom.

I jos jednom jebo vas ljiljan
nit mi danas imamo kraljevstvo a i zaboli me za srednjovjekovnom bosnom

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 17:10 

http://www.bosnjaci.net/foto/300_Fatmir ... aka343.jpg

vi samo umjesto mjeseca i zvjezde stavite sahovnicu i masite sa tom zastavom jeba la vas ona

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 562 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: 3AJE6, crni_bombarder, NikolaZagreb, Patriota, Robbie MO, Tomba17 i 54 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: