HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2024, 00:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 562 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Sljedeća

Zelite li ljiljane ukomponirane sa grbom BiH Hrvata na Forumu HB?
Anketa je završila: 16 lip 2010, 14:19.
DA 44%  44%  [ 32 ]
NE 56%  56%  [ 41 ]
Ukupno glasova : 73
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ljiljani u grb BiH Hrvata?
PostPostano: 07 lip 2010, 17:18 

Hrvati Herceg Bosne ( Bosne i Hercegovine kako god oćete) imaju samo jednu zastavu i jedan grb

slika slika

Kakvi ljiljani, kokoši, zvjezde i šta ti već znam. U neke se svetinje ne dira, dani-croatija i nekima još zamjerate na cviećarstvu a vi bi u naš grb stavili ljiljane. Ministre ovaj tvoj prijedlog nije loš, al samo kao grb na zastavi Federacije( jer ovo trenutno je debilno), al da predstavlja Hrvate HB i samu Herceg Bosnu ni u ludilu. A toga je razmišljanja 90% ljudi koji doista žive u HB.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 17:44 

to je legitiman stav, koji se mora poštivati i ja sam njemu daleko najbliži.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 18:32 

Meni je to najblaze receno glup stav, neznam. Kakvo cvijece, polumjesec i sl gluposti ima veze sa ovim i nasim grbom, povijesti.

Stvarno i nezasluzujemo bolje. Na kraju, upravo slicno razmisljanje tadasnjih politicara nas je i doveo gdje jesmo, koja hrpa gluposti.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 18:55 

goLLe je napisao/la:
Hrvati Herceg Bosne ( Bosne i Hercegovine kako god oćete) imaju samo jednu zastavu i jedan grb

slika slika

Kakvi ljiljani, kokoši, zvjezde i šta ti već znam. U neke se svetinje ne dira, dani-croatija i nekima još zamjerate na cviećarstvu a vi bi u naš grb stavili ljiljane. Ministre ovaj tvoj prijedlog nije loš, al samo kao grb na zastavi Federacije( jer ovo trenutno je debilno), al da predstavlja Hrvate HB i samu Herceg Bosnu ni u ludilu. A toga je razmišljanja 90% ljudi koji doista žive u HB.

Nisam želeo da komentarišem, da ne ispada da se mešam u neka pitanja gde mi nije mesto. Međutim, mislim da su grb i zastava Herceg Bosne dobri, prepoznatljivi i efektivni i da bi bila šteta da se kvare.

S druge strane, glupo je što se Srbi i Hrvati odriču ljiljana, ali ja nemam neki pametan predlog kako to rešiti. Možda da se na zastavu HR HB aplicira po jedan ljiljna na svakom kraju (kutu)?

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 19:03 

A što je najgore 45% okupljenih ovdje je glasovalo za, neznam... za mene pomalo naivno a mogu reć i glupo.

slika

Evo možemo onda staviti Perunov simbol jer eto i on je dio povijesti Hrvata, doduše drevnih al tu je to negdje s ljiljanima kao simbolim srednjovjekovne Bosne. Prošlo svrševno vrijeme. Šahovnica je sadašnjost a i budućnost... i neka tako ostane.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 19:09 

Nemojte me pogrešno shvatit, povijesti se ne treba odricati i olako prepuštati drugima, al pod ovim ljljanima su mnogi nastradali i mučeni stoga im sigurno ne bi bili dragi. Tek da ne govorim da ih se stavlja na zastavu ili grb za koji su život dali mnogi.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 19:25 

Aztec je napisao/la:
Meni je to najblaze receno glup stav, neznam. Kakvo cvijece, polumjesec i sl gluposti ima veze sa ovim i nasim grbom, povijesti.

Stvarno i nezasluzujemo bolje. Na kraju, upravo slicno razmisljanje tadasnjih politicara nas je i doveo gdje jesmo, koja hrpa gluposti.

nema tu šta biti glupo ili ne. Hrvati se identificiraju s hrvatskim grbom isključivo i teško im je prodati muda pod bubrege, u ovom slučaju ljiljane, bez obzira na sve povjesne podloge.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 19:30 

dudu je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

nema tu šta biti glupo ili ne. Hrvati se identificiraju s hrvatskim grbom isključivo i teško im je prodati muda pod bubrege, u ovom slučaju ljiljane, bez obzira na sve povjesne podloge.

To kao prvo nije prodaja muda pod bubrege. :neznam A jesu se naviknuli na sahovnicu, jesmo li oduvijek imali sahovnicu...? Na sve se moze naviknut, a ovdje nitko i ne trazi da sahara ukine, samo da se doda jedan detalj koji ce nas vezat za BiH kao BiH Hrvate... Neznam, meni to nije nikako strasno.

Mislim, nije mi nesto strasno ni da ih nema, ali kontrargumenti se uglavnom svode na neko inacenje prema Muslimanima. :neznam

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 19:31 

meni je ovaj HB grb ljepši, a bome i draži od svih ostalih.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 19:35 

dudu je napisao/la:

A to je potpuno legitimno :palacgore2 , samo ne znam zasto bi bila ev. uporeba i ljiljana bila prodaja muda pod bubrege. :neznam

Jer, ovdje je ljudima prodano i previse stvarnih i bitnijih stvari kao muda po bubrege.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 19:44 

Aztec je napisao/la:
dudu je napisao/la:

To kao prvo nije prodaja muda pod bubrege. :neznam A jesu se naviknuli na sahovnicu, jesmo li oduvijek imali sahovnicu...? Na sve se moze naviknut, a ovdje nitko i ne trazi da sahara ukine, samo da se doda jedan detalj koji ce nas vezat za BiH kao BiH Hrvate... Neznam, meni to nije nikako strasno.

Mislim, nije mi nesto strasno ni da ih nema, ali kontrargumenti se uglavnom svode na neko inacenje prema Muslimanima. :neznam

Možda ne oduvijek, al jedno šest - sedam stoljeća sigurno :yes

http://www.hrvatskipovijesnigrb.com/14.html

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 19:52 

Aztec je napisao/la:
dudu je napisao/la:

A to je potpuno legitimno :palacgore2 , samo ne znam zasto bi bila ev. uporeba i ljiljana bila prodaja muda pod bubrege. :neznam

Jer, ovdje je ljudima prodano i previse stvarnih i bitnijih stvari kao muda po bubrege.

zato jer nema šanse da naš čovjek išta prihvati osim 5X5 crveno-bijele kvadratiće.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 20:18 

Bravo golle jebo ih ljiljan u guzicu ova danas zastava HB i jest najljepsa a i najdraza i sad bi je neki papci unakazivali sa ljiljanima koji mamlazi

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 20:19 

Ne vidim razloga da Hrvati BiH nemaju neku svoju povjesnu oznaku iz srednjeg vijeka ili iz jos starijih vremena. Imaju i Dalmosi, i Slavonci Istrijani.. Naravno da je nasa "krovna" dakle za sve Hrvate glavna, sahovnica. Tu zbora nema, ali Hrvati BiH takodjer svoju povijest, onu pred Otomansku, trebaju obiljeziti. Nemoraju to biti ljiljani

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 20:25 

Tulkas je napisao/la:
Ne vidim razloga da Hrvati BiH nemaju neku svoju povjesnu oznaku iz srednjeg vijeka ili iz jos starijih vremena. Imaju i Dalmosi, i Slavonci Istrijani.. Naravno da je nasa "krovna" dakle za sve Hrvate glavna, sahovnica. Tu zbora nema, ali Hrvati BiH takodjer svoju povijest, onu pred Otomansku, trebaju obiljeziti. Nemoraju to biti ljiljani

tu se slazem,ipak nemamo vise kraljevstvo

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 20:38 

Tulkas je napisao/la:

Tako upravo i ja razmisljam. Kao da nam nesto fali. :palacgore2

A tu su jos i politicko - povijesni razlozi za tim.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 21:42 

Aztec je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Tako upravo i ja razmisljam. Kao da nam nesto fali. :palacgore2

A tu su jos i politicko - povijesni razlozi za tim.

Neznam. Od čovjeka do čovjeka. Al meni za zadovoljene regionalne pripadnosti ne treba ništa osim grba s pleterom, dovoljno je prepoznatljiv i ustaljen kao obilježje Hrvata HB. Samo je jedna stvar iznad njega.

slika
slika

I naravno Zrinja je tu :zrinjski1 :zubati

Vrh

PostPostano: 07 lip 2010, 22:13 

ova hrvatska zastava je prelijepa, najljepša. :klanjam

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 01:44 

Znamo da je mnogo poginulo, zatvoreno od strane bosnjaka koji su nosili tu zastavu i moja 3 rođaka, brat od babe njegova žena su poginuli. Zatvorena mi je bila cijela familija u logoru ali ja neokrivljujem nit smatram da mi je ljiljan zatvorio i pobio rodbinu.

Ljiljan je na zastavu BiH dodan kao prijedlog HDZ i to je kao trebala da bude zastava BiH desilo se to sta se desilo izbio je rat i pod tom zastavom je napravljeno dosta zlocina ali za to nije kriva zastava nit ljiljan a nit srednjovjekovna povijest Bosanski vladara.

Dali danas hrvati koji su vjernici trebaju da mjenjaju kip svetog Ante da mu pilaju ljiljana zbog tog rata ????
http://www.zupa-rogoznica.hr/crkva/svante_v.jpg

Neznam koliko godina imate ali vase razmisljanje mi je presmjesno.
Stavljanjem povijesni znakova na šahovnicu mi pokazujemo svima da je to nasa povijest a ne onih koji su ih pogazili od XV vijeka pa do 93 godine pa se nakon toliko godina sjetili onoga cega su se stidili svo to vrijeme.
Ako se odreknemo toga, drugi ce to uzeti i prikazivati to kao svoje obilježje a mićemo ispasti kao doseljenici u 19 vijeku iz HR jer nas se jebe sve zivo sta je bilo prije narodni preporoda.
Međutim kad se ti znakovi nađu na grbu hrvata iz BiH automatski se zna da smo mi tu od davnina jer i jesmo nismo se doseljavali kao Srbi i Muslimani(Srbi planski a Muslimani pred progonima iz srbije tokom pada otomanske imperije) mi smo bili ti koji su bjezali iz BiH nekada katolici danas hrvati pa nas ima i u Mađarskoj (Hrvatski Bošnjaci ili Šokci pa i Bunjevci) Hocemo li se odreći ovih Bošnjaka iz Mađarske iz razloga sto sebe smatraju Bošnjacima hrvatima ??? Hocemo li se odreći prezimena Bošnjak ????

Stvarno mnoga vas uopće nerazmišlja šta se sa tim dobiva i normalno da ste protiv toga.
Isti ste naši političari samo brujite o Hrvatstvu a pritom gubite sve ono sto smo nekada imali.Godinama naši političari bruje o 3 entitetu pa i danas ,pa upalim TV pogledam debatu Ljubića VS Ivanjića pa vidim kolike su sanse za 3 entitet i vidim koga moramo moliti za 3 entitet.Mi zavisimo od Bošnjaka i jedino oni nam mogu dati 3 entitet i niko vise.Oni nam isto tako mogu uzeti sve ako zele a i hoce posto iz EU se salju jasni signali za ukidanje administracije kantona a to znaci i centralizacija federacije a donjih je hoce li nam dati ujediniti neke kantone ili dati novo uređenje federacije .
Bilo kako bilo ja neselim se iz moje hercegovine nit se odričem toga da sam hrvat nit se odričem obilježja srednjovjekovne Bosne i volio bi da ta obilježja budu uz šaharu i da im oči kopaju crveno bijele kockice 5x5 ur grb Kotromanića,Hrvatinića i Kosače a meni neće smetati ljiljani koje su nosili borci koji su mi ubili rođake.

Samo da dodam i to . Kad se pravio grb Republike Hrvatske niko se nije odrekao obilježja Dubrovnika koji je u to vrijeme bio republika i nije imao veze sa HR.

U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima, koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita ovim redom: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Omjer visine polja na glavnom štitu i visine manjih štitova u kruni je 1 : 2,5, a omjer širine polja na glavnom štitu i širine manjih štitova u kruni 1 : 1.

Moj prijedlog je bio da se napravi slicno kao i HR grb da se samo dodaju stitovi

http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:C ... roatia.svg

Opet fino i razborito razmislite koliko se sa tim dobiva a koliko se gubi

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 01:55 

Potpis Hercegovina. :palacgore1

Ako nisi obavezno glasaj u anketi. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 08:30 

iskreno, ovu temu sam shvatila kao svojevrsnu kreativnu zabavu gdje bi se tu i tamo mogla izroditi i jedna briljantna ideja za budućnost oko koje bi postigli i nekakav koncenzus... čisto da treniramo zajedničku misao...
međutim, tema se ispolitizirala, shvatila preozbiljno i dižu se bespotrebne tenzije te je postala zamorna do boga, zato, dragi moji, štujem se s bilješkom i radim mudar odmak dok vam nije palo na pamet na ovakav način stvarati i hrvatski entitet...
arivederči.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 08:38 

Ilirk@ je napisao/la:
iskreno, ovu temu sam shvatila kao svojevrsnu kreativnu zabavu gdje bi se tu i tamo mogla izroditi i jedna briljantna ideja za budućnost oko koje bi postigli i nekakav koncenzus... čisto da treniramo zajedničku misao...
međutim, tema se ispolitizirala, shvatila preozbiljno i dižu se bespotrebne tenzije te je postala zamorna do boga, zato, dragi moji, štujem se s bilješkom i radim mudar odmak dok vam nije palo na pamet na ovakav način stvarati i hrvatski entitet... arivederči.

:zubati :zubati :zubati
:palacgore2

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 08:41 

Hercegovina je napisao/la:
Mi zavisimo od Bošnjaka i jedino oni nam mogu dati 3 entitet i niko vise.Oni nam isto tako mogu uzeti sve ako zele a i hoce posto iz EU se salju jasni signali za ukidanje administracije kantona a to znaci i centralizacija federacije a donjih je hoce li nam dati ujediniti neke kantone ili dati novo uređenje federacije .

Isti si naši političari,oni bruje....ti?BTW,slobodno kači ljiljane gdje god želiš.samo kod nas je to malo opasno...
O ljiljanima je trebalo misliti malo prije,90-tih,a ne sada.Kao i uostalom o drugim stvarima.I to je samo još jedan dokaz indolentnosti naše politike.Jasno mi je značenje ljiljana,sve to stoji,ali ja nikad neću prema tom simbolu osjećati ništa posebno i nikad se neću moći poistovjetiti sa njim pa makar visio na svakoj zastavi i grbu po HB.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 10:17 

Mar-kan je napisao/la:
Hercegovina je napisao/la:
Mi zavisimo od Bošnjaka i jedino oni nam mogu dati 3 entitet i niko vise.Oni nam isto tako mogu uzeti sve ako zele a i hoce posto iz EU se salju jasni signali za ukidanje administracije kantona a to znaci i centralizacija federacije a donjih je hoce li nam dati ujediniti neke kantone ili dati novo uređenje federacije .

Isti si naši političari,oni bruje....ti?BTW,slobodno kači ljiljane gdje god želiš.samo kod nas je to malo opasno...
O ljiljanima je trebalo misliti malo prije,90-tih,a ne sada.Kao i uostalom o drugim stvarima.I to je samo još jedan dokaz indolentnosti naše politike.Jasno mi je značenje ljiljana,sve to stoji,ali ja nikad neću prema tom simbolu osjećati ništa posebno i nikad se neću moći poistovjetiti sa njim pa makar visio na svakoj zastavi i grbu po HB.

Potpis. :zivili

@Hercegovina
Kao da mi nekome trebamo dokazivati su Bosna a i Hercegovina hrvatske zemlje pa kačiti ljiljane ili šta već. Markan ti dobro reče trebali smo o tome razmišljati 90-ih, neka ostanu oni u povijesti, svatko tko je voljan da sazna o povijesti ovih prostora lako će doći do podataka o njima i pravoj istini ljiljana... a ovi muslimane što su se sada kao okitili njima, tko zna koja će ih furka uzeti za 15-20 godina, i onako njima nema draže od one crvene s polumjesecom i zvijezdom. Pričaš o nekim godinama i neozbiljnošću, a govoriš da zavisimo o muslimanima i da će nam kao oni nešto dati ili ne daj Bože oduzeti i samim time dokazuješ svoju neozbiljnost. Da mi ovisimo o njima i da oni imaju toliko utjecaja koliko im ti daješ ne bi nas na prostoru HB odavno bilo, a i sam si sebe negirao u istoj rečenici " ako im EU pošalje jasne signale". Al ista ta EU i Amerika može i promjenuti ploču kad tad, čuj "bošnjaci" će nam dati 3. entitet, isto se odnosi i na Srbe da ne bude zabuna :rolleyes

Netko reče ode rasprava u politikanstvo, pa vratimo se onda temi o grbu.

Ljiljani u grb BiH Hrvata?

Ni u ludilu. Jeste da je to samo ideja na ovome forumu i da je glupo i raspravljat o tome jer nikada neće zaživiti, al eto.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 10:51 

Srpski grb je bijeli dvoglavi orao Nemanjića a hrvatski je šahovnica i to ostaje za sva vremena. Staviti ljiljane ili krinove u jedan ili drugi grb se može a i ne mora. Ni u jednom ni u drugom narodu ne postoji identifikacija sa krinovima kao što postoji identifikacija sa dvoglavim orlom ili šahovnicom, niti će kad postojati. Krinovi se odavno nalaze na srpskom grbu ali ne vjerujem da iko obraća posebnu pažnju na njih. Krinove ne treba poistovjećivati sa njihovim svojatanjem od strane muslimanaca niti kao razlog protiv njih navoditi njihove zločine koje su vršili pod zastavom tzv. ABiH jer krinovi nisu krivi za to.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 562 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Patriota, pomocnik kuhara i 34 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: