HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 tra 2025, 10:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 660 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vareš
PostPostano: 23 lip 2010, 14:26 

Slazem se sa Bobovcem, a moje isprike za Catice, iako sad nezz jesu li Hrvati vecina tamo jer na dobroj su lokaciji pa je to sigurno magnet za muslimane.

Jest da su Hrvati i dalje vecina na ogromnoj teritoriji ali kakva je to vecina u 50 sela od kojih svako broji izmedu 20 i 80 ljudi, to je jadnilo.

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 14:27 

Bobovac je napisao/la:
Stvar je u tomu što problemu prilaziš previše školski, salonski, vjeruješ u neke zemljovide koji nemaju vezu sa realnim stanjem na terenu.
Na tom prostoru, neke imaginarne Sutješke općine nema muslimanska 2 sela već na desetine muslimanskih sela i zaseoka. To je izrazito nacionalno izmješan predio, pravo leopardovo krzno. Kartografi su radi pojednostavljenja taj prostor prikazali kroz većinske mjesne zajednice.

Gle, sjever Vareša je etnički prilično monolitan (prije bio još više).
Ali iz K.Sutjeske se isto može napraviti hrv. općina. Imaš popise na wikipediji od naselja do naselja, hrv. općina se bez pola problema složi...
Zar u taj prostor bezglavo useljavaju muslimani?

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 14:34 

Ceha, ajde mi pomozi ako mozes. Napravio sam desetak karata u power pointu ali nece da ucita na image nezz zasto. Sta trebam napravit?

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 14:38 

Ma ne useljavaju bezglavo... doduše šire se postupno ali to je ograničeno na par sela u kojima kupe par kuća godišnje. Stvar je u tomu da je njih i prije rata mnogo bilo tu. Da onaj istočni "hrvatski" dio općine Kakanj i nije bio baš toliko hrvatski već multinacionalni mozaik u kojem su doduše hrvati imali većinu ali ne toliko dominantnu. (12000 hrvata:5000 muslimana) A sad, kada na tom prostoru ima 1500 hrvata i 5000 muslimana, sad je pogotovu drukčije stanje.
@Apostol, Čatići su i sada većinsko hrvatsko selo, prava oaza u muslimanskom moru.

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 14:43 

Hajde lijepo za Catice. Koliko nas je tamo? Ali kako je tuzno pogledati sadasnje stanje i usporediti ga sa stanjem 1991. na prostoru bazena Zenica - Sarajevo, ogroman broj Srba koji su bili vecina u niz mjesta i sela, pa onda Hrvati takoder, a sada nas skoro nigdje. :(

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 14:48 

Imaš točne podatke na temi Kakanj-Kraljeva Sutjeska, zadnji post.

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 14:49 

Apostol je napisao/la:
Ceha, ajde mi pomozi ako mozes. Napravio sam desetak karata u power pointu ali nece da ucita na image nezz zasto. Sta trebam napravit?

Ne prihvata phpBB powerPoint datoteke, zato moraš svaku stranicu exportovati iz PPointa (file/save as...) u formatu JPG, i onda ako možeš tu sliku smanjiti na rezoluciju na 800x600 ili 640x480, naravno ako već nije u toj rezoluciji.

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 14:50 

Hehehe. Evo bas sam sada vidio. Hajde nije lose. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 14:52 

Ceha hvala. Napravio sam etnicke karte iz 1885. i 1991. - fantsticne su, posebno kada ih idete komparirat. Veceras ih stavljam. Imam takoder jos neke za treci entitet itd, itd....

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 15:02 

Apostol je napisao/la:
Ceha hvala. Napravio sam etnicke karte iz 1885. i 1991. - fantsticne su, posebno kada ih idete komparirat. Veceras ih stavljam. Imam takoder jos neke za treci entitet itd, itd....

Super :)
Ajde baš me zanima da ih vidim.
Inače, nisam se baš služio powerpointom kod izrade karata, više animirani gifovi.
I postavljao sam karte na imageshack, to mi bilo :palacgore1 http://img138.imageshack.us/

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 15:06 

Bobovac je napisao/la:
Ma ne useljavaju bezglavo... doduše šire se postupno ali to je ograničeno na par sela u kojima kupe par kuća godišnje. Stvar je u tomu da je njih i prije rata mnogo bilo tu. Da onaj istočni "hrvatski" dio općine Kakanj i nije bio baš toliko hrvatski već multinacionalni mozaik u kojem su doduše hrvati imali većinu ali ne toliko dominantnu. (12000 hrvata:5000 muslimana) A sad, kada na tom prostoru ima 1500 hrvata i 5000 muslimana, sad je pogotovu drukčije stanje.
@Apostol, Čatići su i sada većinsko hrvatsko selo, prava oaza u muslimanskom moru.

To je loše :huh
Prije rata omjer 70:30, danas 23:77 ?
Mislio sam da je više Hrvata tamo ostalo.
Jbg, svejedno možda se da spasiti komad tog prostora ako se poveže s Varešom. Bolje golub u ruci nego :pepam

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 15:12 

Bobovac je napisao/la:

Bobovac negdje si se zeznuo. Ovdje http://hercegbosna.org/forum/post139098.html#p139098 kažeš za Sutjesku da se broj prepolovio, a ne smanjio na 1/10.
Valjda je drugo područje?
Zar se ne može iscrtati područje jugoistočno od Kaknja sa kraljevom sutjeskom u kojem bi Hrvati imali većinu ? To je ta općina.
Istočni dio Kaknja se može pripojiti Varešu neka rubna planinska sela i to je to...

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 15:22 

Ma gdje sam napisao da se broj prepolovio?? Kad je broj hrvata sada na tom prostoru najmanje 5x manji nego prije rata.

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 15:36 

Ceha je napisao/la:
Istočni dio Kaknja se može pripojiti Varešu neka rubna planinska sela i to je to...

što se mene tiče može se vareš pripojit i kaknju i sutjesci ( :zubati ) samo da se nešto dogodi. jer ovako nitko nema koristi od njega. a ako i ima pokoje muslimansko selo vjerujem da se ne bi požalili

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 23 lip 2010, 17:54 

Bobovac je napisao/la:
Ma gdje sam napisao da se broj prepolovio?? Kad je broj hrvata sada na tom prostoru najmanje 5x manji nego prije rata.

Krivo sam te shvatio.
Još gore :001_huh

Vrh

PostPostano: 28 lip 2010, 10:51 

"Kad je riječ o trgovinama mješovite robe, one su, prema riječima Milomira, dio djelatnosti "MPM"-a zbog nelikvidnosti, jer se kroz njih vrši kompenzacija i tek od prodaje mješovite robe izvlači novac za isporučene pekarske proizvode. Međutim, u Varešu je prisutna tendencija pada potrošnje, naročito u protekle četiri godine, a nije riječ o paušalnom zaključku nego o statistici koju poduzeće vodi i analizira na godišnjoj razini. Kad se još shvati da uzrok tome nije rast konkurencije nego jednostavno sve manje ljudi u gradu i sve slabija kupovna moć, onda je jasno u kom pravcu ide Vareš i njegovo gospodarstvo."

http://www.vares.pp.se/bobovac/boblist/ ... oj_186.htm

inače, tko želi malo pratiti stanje u Varešu može preko lista vareških Hrvata "Bobovac"

http://www.vares.pp.se/bobovac/bobindex.htm

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 28 lip 2010, 19:48 

Jednom prilikom prije par godina lokalni musliman je rekao mome ocu; " Ivane, da ga bar nikad nismo oslobodili, bilo bi bilje da je osto hrvatski ". Ovo oslobodili je rekao sa smijeskom, a i oni su izgleda svijesni situacije i da smo mi Hrvati kud i kamo "pametniji". Evo nasih par gradova: Livno, Vitez, prakticki cijela zapadna Hercegovina, a takoder Kiseljak i naravno Orasje ( netko je napisao da je tamo bijeda, ali grdno se vara - bogat kraj ). Svi ovo navedeni gradovi bi i u Hrvatskoj bili prosjcni ili cak neki iznad prosjecni. Dok muslimanski gradovi su apsolutna nula; Imaju Sarajevo kao najrazvijeniji ali to nije istina, one kuce sto se nalaze na rubu grada u brdima izgledaju kao brazilske favele, a i nacin zivota je takav. Gradom vlada apsolutni kriminal. Jedino nesto sto imaju je cazinska krajina ali ti tamo ljudi i nisu " Bošnjaci ", niti se oni tako smatraju niti ih drugi tako smatraju. A o ostatku cu spomenut: Olovo, Kladanj, Konjic, Zenica..........svi ti gradovi su jedna velika katastrofa ( apsolutna nula ), a o njihovim selima da i ne pricam. Pa sad neka oni shvate tko su, a tko su Hrvati pa cak i Srbi. :)

Vrh

PostPostano: 28 lip 2010, 20:35 

Apostol je napisao/la:
Jednom prilikom prije par godina lokalni musliman je rekao mome ocu; " Ivane, da ga bar nikad nismo oslobodili, bilo bi bilje da je osto hrvatski ". Ovo oslobodili je rekao sa smijeskom, a i oni su izgleda svijesni situacije i da smo mi Hrvati kud i kamo "pametniji". Evo nasih par gradova: Livno, Vitez, prakticki cijela zapadna Hercegovina, a takoder Kiseljak i naravno Orasje ( netko je napisao da je tamo bijeda, ali grdno se vara - bogat kraj ). Svi ovo navedeni gradovi bi i u Hrvatskoj bili prosjcni ili cak neki iznad prosjecni. Dok muslimanski gradovi su apsolutna nula; Imaju Sarajevo kao najrazvijeniji ali to nije istina, one kuce sto se nalaze na rubu grada u brdima izgledaju kao brazilske favele, a i nacin zivota je takav. Gradom vlada apsolutni kriminal. Jedino nesto sto imaju je cazinska krajina ali ti tamo ljudi i nisu " Bošnjaci ", niti se oni tako smatraju niti ih drugi tako smatraju. A o ostatku cu spomenut: Olovo, Kladanj, Konjic, Zenica..........svi ti gradovi su jedna velika katastrofa ( apsolutna nula ), a o njihovim selima da i ne pricam. Pa sad neka oni shvate tko su, a tko su Hrvati pa cak i Srbi. :)

Pa je. Muslimani su živa sirotinja. Mislim da nema ni kod njih nikoga koji će to zanjekati.
A što ćeš drugo kad ti je uzor Palestina ? :pepam

Vrh

PostPostano: 28 lip 2010, 20:45 

Evo svake godine idem doli u HB ,dakako da su fukare tko im je kriv?Mi se uspinjemo sa nule a oni padaju sa nase desetke i to pravo nama pred noge.Traze da nadnicare,a kad ih upitam sto to "boni"spaliste nam kuce,ha odgovor isti nismo mi to su neki dosli sa strane.E sa strane ja njima n...u,to im nedati ama nista neka vape kao sto su i vapili od Franceka pa ga posli pljuju,sta ocekivati oj turcine za nevolju kume... :smajl037 :smajl037 :smajl037

Vrh

PostPostano: 28 lip 2010, 22:51 

a moj pucanj, ne treba tako. samo mi je žao što je na nama zvono, a onaj tko analizira malo ratnu dokumentaciju zna da to nije baš istina i da ta "istina" služi samo za unutarhrvatske političke potrebe koji su neo-orjunaši iskoristili za dolazak na vlast. al da ne duljim.

to što spominješ o njihovim kućama i sl. je samo jedan od razloga zašto hrvatima kradu novac iz proračuna i što se "ne da " treći (iako nam ga oni i nemaju dat). zato je porezna evazija federalnog proračuna u ovome modelu jedini spas za hrvate. dakle, bošnjaci su kokuzi bez hrvata i njihovi političari to znaju.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 01:40 

REZULTATI LOKALNIH IZBORA ZA OPCINU VARES
Biraci s pravom glasa 9.769
Vazecih glasackih listica 8.407
Nevazecih glasackih listica 214
Biraci s pravom glasa koji su glasovali 8.621

--------------------------------------------------------------------------------

NAZIV POLITICKE STRANKE BROJ GLASOVA
UNIJA BOSANSKOHERCEGOVACKIH SOCIJALDEMOKRATA - UBSD 75
BOSANSKOHERCEGOVACKA PATRIOTSKA STRANKA - BPS 537
HRVATSKA SELJACKA STRANKA BiH - HSS BiH 536
BOSANSKA DEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE - BDU BiH 94
SDP BiH 870
BOSS - BOSANSKA STRANKA 63
HDZ BiH 3.084
KOALICIJA ZA CJELOVITU I DEMOKRATSKU BOSNU I HERCEGOVINU (SDA, STRANKA ZA BiH, GDS BiH, LIBERALI BiH) 3.106
NEZAVISNI KANDIDAT I.MEHMEDOVIC 42

--------------------------------------------------------------------------------

NAZIV POLITICKE STRANKE BROJ VIJECNIKA U OPCINSKOM PARLAMENTU
BOSANSKOHERCEGOVACKA PATRIOTSKA STRANKA - BPS 3
HRVATSKA SELJACKA STRANKA BiH - HSS BiH 3
SDP BiH 6
HDZ -BiH 19
KOALICIJA ZA CJELOVITU I DEMOKRATSKU BOSNU I HERCEGOVINU 19

1997. godina - u SDP - u je barem polovica Hrvata izabranih. Godinama SDP ima podršku vareških Hrvata.

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 02:24 

Apostol je napisao/la:

1997. godina - u SDP - u je barem polovica Hrvata izabranih. Godinama SDP ima podršku vareških Hrvata.

To su Hrvati kao što je i Željko Komšić Hrvat a pored takvih Hrvata uopće nam nisu niti potrebni drugi neprijatelji.

Najobičnije jugokomunjare koje su glasovale za Nijaza Durakovića pa je na prvim višestranačkim Vareš bio jedan od samo 4 grada u BiH gdje su pobjedile komunjare,koliko se sjećam.

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 02:46 

sred.bosna je napisao/la:
Moram da napišem nešto u svezi Vareša jer je on i moj grad.
Vareš smo izgubili samo i jedino samo zbog ne rzvijene SVIJESTI (normalno stanje rada osjetila i reagiranja na vanjski svijet; stanje budnosti; sposobnost mišljenja i rasuđivanja o objektivnom svijetu u sveukupnom doživljavanju) hrvata iz Vareša. Pored postojanja PLANOVA o Varešu u drugim moćnim centrima MI da smo imali svijest očuvali bi ga , onako kako je trebalo vojnim putem.

Znamo da je 92 god veliki broj muslimana došao u Središnju bosnu jer su ih Srbi potjerali iz Istočne bosne , pa i Sjeverno zapadne bosne glavnina vojno sposobni je ostala u Središnjoj bosni sjećam se samo pada Jajca kada sva naša brigada ode za Hercegovinu, a sva muslimanska vojska osta u Trvniku, Bugojnu i okolnim mjestima , zatim istovremeno u tom periodu dolazili su mudžahedni u Središnju bosnu , svi preko Hrvatske i Hercegovine po alijinom priznanju 12 000 mudžahedina, a većina vojno sposobni hrvata je gledala pobjeći raznim povodima i pod raznim izgovorima. Tako se stekla OGROMNA brojčana premoć muslimana na tom prostoru.
Nepovoljno po nas je bilo i to da mi u sukobu s tzv. arbih nismo imali mogućnost manevra sa snagama jer nam je takav PROSTORNI rspored općina i mjesta s hrvatskom većinom.

Znači Vareš je PAO krajem 92 god . kada su muslimani na opisan način stekli ogromnu brojčaniu prednost u Središnjoj bosni i to je vodstvo HVO-a ZNALO a nije NIŠTA, po nalogu Gruda, poduzimalo. Onda je došao studeni 93. god . i znamo šta se dogodilo.
I sada ono glavno po mom mišljenju ZNALI smo svi stanje u kojem se grad nalazi i naš položaj i važnost u to vrijeme za tzv. arbih , jer smo MI smetali u spajanju njihovih korpusa za tuslanskim korpusom. I muje su denijele odluku o napadu na grad i prema izvješću UNPROFORA na grad je krenulo okko 40 000 muslimana a snege su činili veliki djelovi tri njihova korpusa sa mudžahedinima, istovremeno alija je sa srbima sklopio primirje jer nebi drugačije mogao povući tolike snage na Vareš, a naša ne razvijena SVIJEST prije svega o pripadnosti jednoj narodnoj zajednici Hrvatima pa onda i nužnosti otpora , mada smo imali zavidan ustroj brigade ali ne dovlojan broj ljudi kao i nedovoljna vatrena moć za toliku brojnu premoć, a imali smo vremena da nabivimo sredstva tj. vatrenu moć za obranu grada.
Znalo se kažem s kojim snagama islamisti raspolažu i da je u onakvim okolnostima možemo neutralizirati samo velikom vaterenom moći.
Znamo, tko je živio u Varešu u to vrijeme, kako se i šta s novcima radilo cijelu 93 god.
I dobili smo to što smo i zaslužili.

Prije svega pozdrav svima na forumu nadam se da me necete banovati nakon par postova

Sto se tice Varesa predivan Bosanski planinski gradic koji sada moze jedino turizmom opstati ,suma je tu
mozda i drvna mala industrija moze nesto pridonijeti prosperitetu ali o tom potom
Htjeo sam da se osvrnem na post kolege iznad kojeg citiram i koji je pun neistine
kao prvo vrlo bitna stvar je geografski polozaj Varesa koji je jedina veza Tuzle i Sarajeva tj put spasa je vodio preko Varesa.I sve je to bilo ok dok hvo po nagovoru iz hercegovine nije blokirao taj put nicim izazvan poceo da uslovljava prolaz.Pokusalo se tu i pregovorima i svakako ali nije islo Tuzla je skapavala dok su se oni izivljavali na konvojima tako da je napad ARBIH bilo jedino moguce rijesenje.Tu nije bilo neke borbe jer se HVO u dogovoru sa Cetnicima preko njihove teritorije povukao u selo Dastansko kad je vidio da je to nemoguce braniti.Ne zelim nikoga amnestirati ako je pocinio nesto ali mislim da je tu Hvo napravio gresku blokadom puta iako je znao da je to put spasa za Tuzlanski region
Sumo sumare i pored toga Varas nije dozivio kataklizmu osim vojnu dok je civilno stanovnistvo koje nije otislo sa hvo
ako se izuzmu ekscesi ipak je rat bio ostalo na svom.
danasnje stanje Varesa je kao i u svim manjim Bos.gradicima je sumorno za sve stanovnike bez obzira na nacion.
Svi gledaju kako da odu Hrvati imaju putovnice pa imaju siri dijapazon dok Bosnjaci mogu event Sarajevo Tuzla
:hrvatinic

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 07:55 

Ma daj što lupetaš, ja sam bio u vrijeme pada Vareša i 4-5 mjeseci prije, u njemu i vrlo dobro znam da nije bilo nikakvih blokada prometnica od strane HVO-a za Tuzlu. Čak štoviše, prvi čovjek Vareša -Anto Pejčinović je bio spreman dati i guze samo da ne bi svoju općinu uvukao u sukob. Preko srpskog teritorija su stizali konvoji iz Hercegovine puni robe, dio je išao za Tuzlu-muslimani su dobijali svoj dio, svoj harač koji su Varešaci plaćali za svoju slobodu. Nikada nijedan konvoj sa hranom i slično nije blokiran, ali jeste bilo npr blokirano 7 tenkova iz Tuzle koji su trebali otići privremeno u Zenicu "na remont" a zapravo su išli da gaze hrvate po Vitezu i drugim hrvatskim općinama.
Sukob je zapravo započeo nevezano za prometnicu prema Tuzli, ničim izazvanim napadom muslimanske vojske na hrvatsko selo Kopjari, uz granicu sa općinom Kakanj, a gdje je počinjen i masakr u kome su klana i djeca.
A što se tiče toga da nije bilo borbi (jer je poginulo 98 vojnika HVO-a i jer je sukob trajao 15 dana) i da su civili "uglavnom ustali svoji na svom" je provokacija kakva se rijetko može pročitati na ovome forumu.
Dovoljno je samo pogledati slike potpuno uništenih hrvatskih sela i crkava koje je muslimanska vojska u svojoj luđačkoj mržni prema svemu kršćanskom spalila i uništila. Kao naprimjer fotografiju velikog hrvatskog sela Borovica- do temelja, do zadnje kuće porušenog zajedno sa crkvom (toliko o priči da muslimani crkve nisu rušili).

Selo Borovica.
slika

slika

Vrh

PostPostano: 01 srp 2010, 09:00 

Bobovac, ima muslimana/bošnjaka u Varešu koji znaju reći dabogda ga nismo "oslobodili". Isto tako, ja kad sam se vratio '98 jedan moj bivši školski kolega govori meni kako bez Hrvata u Varešu nema ništa. A kad je bio u društvu nije me smio ni pogledati.

A u Varešu ti je poznata kletva dabogda te HVO branio, merhamet hranio, a Armija ti kroz kuću prošla.

It's probably me...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 660 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: