HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 ožu 2025, 01:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2396 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 96  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova
PostPostano: 29 sij 2011, 19:56 

Da se mene pita davno bi dobio ban.
Kao i pola ovog "cvijeća"

Vrh

PostPostano: 29 sij 2011, 20:23 

pjosip je napisao/la:
Real gone je napisao/la:
(pritom da se zna - Jole ne vredja i ne psuje)
O.č.a.j.

Ja ne provociram.

Njegova "Srbi sve i svuda" priča je odavna pročitana. Znamo sve o tome. Primili na znanje rekli smo da je to sranje. I šta sad?

Vrtiti stalno jedno te isto? Ako nisi znala to se zove trolanje.

Pa nisam ni rekla da ti provociraš.

Jole (Joe) je dobrica. Malo je u fazonu srednjeg veka, istorije i to..al daleko od toga da je "srbi svi i svuda"-fazon.

Al dobro...ko će od vas uvredljivih očekivati da razlikujete ljude..

Tulkas jedino i dođe tu kad treba da se iznapušava sa nekim Srbinom, ranije sa Cortom, sad sa Joe-om.

Obe strane ko hepo-kockice, nasušna potreba, a onda šatro samo jedan trola.
Tebe nisam pominjala, nisi ti nikog banovao.

slika

Vrh

PostPostano: 29 sij 2011, 21:13 

Real gone je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

Ja ne provociram.

Njegova "Srbi sve i svuda" priča je odavna pročitana. Znamo sve o tome. Primili na znanje rekli smo da je to sranje. I šta sad?

Vrtiti stalno jedno te isto? Ako nisi znala to se zove trolanje.

Jole (Joe) je dobrica. Malo je u fazonu srednjeg veka, istorije i to..al daleko od toga da je "srbi svi i svuda"-fazon.

Tulkas jedino i dođe tu kad treba da se iznapušava sa nekim Srbinom, ranije sa Cortom, sad sa Joe-om.

OK, prije si mene jednom nazvala jole pa sam mislio da misliš na mene.

Slušaj, nemam ništa protiv njega osobno ali nakon toliko direktnih uputa, banova i protesta on i dalje vergla istu priču.

Ja vjerujem da vi djelite njegove stavove ali znate da ste ovdje na sajtu HRHB i otprilike ste shvatili kakve priče ne podnosimo i to poštujete.

Znači da ste inteligentni. Radi toga i ja vas cijenim.

Ovaj niti nakon mjeseci, ma šta mjeseci - godina(!) nije shvatio da ne može ovdje provocirati sa svojom nadripovijesti.

Pored toga, toliko je puta demantiran da je dosadno i nabrajat. Zadnji put je odletio kad se zapleo u priču da su Hrvati izmislili ime Višeslav valjda da sakriju kako se po "srpski" zvao Vojislav. I na kraju sam mu dao link na jedan oglas iz Beograda za prodaju stana u ulici Kneza -Višeslava?!

Pa nije li došlo vrijeme da se malo skulira sa tom nadripovijesti?

Vrh

PostPostano: 29 sij 2011, 21:22 

Joe enter je budalaš koji nema pojma, opsesija mu je omalažovati hrvatsku povijest, sjetimo se njegovih pisanija kako su Kotromanići srpskog porijekla, kako je opera "Ero s onoga svijeta" rađena po srpskoj priči i kako su likovi u njoj Srbi, pa to s Vojislavom, nazivanje pape "sotonom" i slično. Baš dobrica! A kad ga se uhvati u laži i podnesu mu se dokazi, ne zna se kao čovjek ispričati. Ministru svaka čast što je kaznio trola.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2011, 21:40 

pjosip je napisao/la:
Real gone je napisao/la:

OK, prije si mene jednom nazvala jole pa sam mislio da misliš na mene.

Slušaj, nemam ništa protiv njega osobno ali nakon toliko direktnih uputa, banova i protesta on i dalje vergla istu priču.

Ja vjerujem da vi djelite njegove stavove ali znate da ste ovdje na sajtu HRHB i otprilike ste shvatili kakve priče ne podnosimo i to poštujete.

Znači da ste inteligentni. Radi toga i ja vas cijenim.

Ovaj niti nakon mjeseci, ma šta mjeseci - godina(!) nije shvatio da ne može ovdje provocirati sa svojom nadripovijesti.

Pored toga, toliko je puta demantiran da je dosadno i nabrajat. Zadnji put je odletio kad se zapleo u priču da su Hrvati izmislili ime Višeslav valjda da sakriju kako se po "srpski" zvao Vojislav. I na kraju sam mu dao link na jedan oglas iz Beograda za prodaju stana u ulici Kneza -Višeslava?!

Pa nije li došlo vrijeme da se malo skulira sa tom nadripovijesti?

Ma čuj...to jednostavno nije moje viđenje foruma. Da se banira na nacionalnoj osnovi, i jer nekog nervira što neko ne piše "istorijske fakte". Ja ni ne čitam te vaše teme (ni ovu nisam do tvog upisa), niti mogu da tvrdim ko šta piše, ali znam da Joe nije šovinista niti mrzitelj. A i ne mogu baš da razumem šta vas tu vredja, ovde u ovom delu Evrope se i onako stotinama godina urla da su ovi od onih nastali, ili oni od inih..Jbt, nekad se mislim, jesam li ja normalna što takve prozivke uvek okrenem na zezanje, a ne padne mi ni na pamet da ih shvatim ozbiljno, niti da se vredjam zbog njih. I ti tvoji zaključci o "inteligenciji", hvala ti..ali iskreno, fućka mi se jel me ovde neko shvata ozbiljno ili misli da ne mislim ovo ili ono. Što mislim - pišem, meni je forum vid zabave, a i često nešto novo naučim, usvojim.
No da se vratim..Za Joe-a mogu ruku u vatru da stavim da je dobrica, i da je pravi stari Crnogorac, malo skučen u ravnici, sad je naš..vojvođanski :))
A di si ti video Crnogorca da ne dipla u gusle, uostalom.

slika

Vrh

PostPostano: 29 sij 2011, 21:42 

Onaj koji ne zna di je granica - Nek ni ne čačka mečku .
Eto to ti je to realka.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2011, 21:43 

Ili da ti kažem ko Lagumdžija :

Možeš to što hoćeš i dokle god hoćeš, al ne možeš to što hoćeš dokle god hoćeš ... LOL

Vrh

PostPostano: 29 sij 2011, 21:47 

Real gone je napisao/la:
Ma čuj...to jednostavno nije moje viđenje foruma. Da se banira na nacionalnoj osnovi, i jer nekog nervira što neko ne piše "istorijske fakte". Ja ni ne čitam te vaše teme (ni ovu nisam do tvog upisa), niti mogu da tvrdim ko šta piše, ali znam da Joe nije šovinista niti mrzitelj. A i ne mogu baš da razumem šta vas tu vredja, ovde u ovom delu Evrope se i onako stotinama godina urla da su ovi od onih nastali, ili oni od inih..Jbt, nekad se mislim, jesam li ja normalna što takve prozivke uvek okrenem na zezanje, a ne padne mi ni na pamet da ih shvatim ozbiljno, niti da se vredjam zbog njih. I ti tvoji zaključci o "inteligenciji", hvala ti..ali iskreno, fućka mi se jel me ovde neko shvata ozbiljno ili misli da ne mislim ovo ili ono. Što mislim - pišem, meni je forum vid zabave, a i često nešto novo naučim, usvojim.
No da se vratim..Za Joe-a mogu ruku u vatru da stavim da je dobrica, i da je pravi stari Crnogorac, malo skučen u ravnici, sad je naš..vojvođanski :))
A di si ti video Crnogorca da ne dipla u gusle, uostalom.

Kratko i jasno - nema ovo veze o njemu kao čovjeku. Ja vjerujem da je on OK ali priča o latentnom srpstvu kod svih drugih je "out" (što bi rekli metroseksualci). U tom smislu podržavam politiku moderature.

Možemo pričati o povijesti ali je bitno naglasiti što netko shvaća kao osobni doživljaj ili pokušava dobiti kritiku na teoriju koju je sam osmislio. I ja sam imam neke teorije ali se ogradim i uvijek kažem da mi je to palo na pamet i očekujem da ju drugi argumentima pobiju. Ako mogu, naravno.
Ne može te teorije koristiti za nekakvo ruganje i provociranje. A on to konstantno radi.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2011, 21:53 

pjosip je napisao/la:

Možemo pričati o povijesti ali je bitno naglasiti što netko shvaća kao osobni doživljaj ili pokušava dobiti kritiku na teoriju koju je sam osmislio. I ja sam imam neke teorije ali se ogradim i uvijek kažem da mi je to palo na pamet i očekujem da ju drugi argumentima pobiju. Ako mogu, naravno.
Ne može te teorije koristiti za nekakvo ruganje i provociranje. A on to konstantno radi.

Ok, ovo mi je razumno.

slika

Vrh

PostPostano: 30 sij 2011, 11:09 

Ispricavam se cjelovitom pucanstvu zbog onih par ostrijih rijeci upucenih cetnickom "dobrici" .. Vec duze od pola godine svaku temu koja se tice povijesti (ili bilo cega sire vezano uz to) on jednostavno unisti svojim velikosrpskim gadarijama o svekolikom srpstvu. Mene to nervira i svakog cu zatjerat u tri pizde materine, svakog ko negira postojanje Hrvata ili ko spomene da su Hrvati u stvari Srbi. Znamo da to mogu govoriti samo truli debili, ali zato takvima, po mom misljenju, nema mjesta ovdje. Lupati stvari koje se kose sa zdravom pamecu (a siguran sam da "dobrica" kao i mnogi zatupljeni doista misle da je i sam knez Borna Srbin) mogu na svojim cetnickim i procetnickim forumima. Normalno raspravljat, nema problema.. Vrijedjat, omalovazavat Hrvate, ne bi trebalo dozvoliti.
Realki je onaj cetnik "dobrica" simpatican jelte.. Pa nije ni cudo kada tamo svako isto misli samo to predstave na drugi nacin. Njima je simpa kad neko tvrdi da je sve srpsko da drugi nisu nigdje dospjeli. E nabijem i one koji tako pisu i one koji tako misle.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2011, 22:04 

Dobio sam još par knjiga. Jedna od njih je o širokobriješkom kraju i porijeklu rodova, pa ako nekog zanima, nek pita. :)

Vrh

PostPostano: 28 vel 2011, 22:48 

Pavo B. je napisao/la:
Dobio sam još par knjiga. Jedna od njih je o širokobriješkom kraju i porijeklu rodova, pa ako nekog zanima, nek pita. :)

može Kvesić, Bijakovići, Ljuti Dolac.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2011, 23:24 

Knjiga iz koje uzimam podatke se zove "Etnička prošlost stanovništva na području Lištice" i autor je Mario Petrić. Izdana je 1970., znači svi spomeni vremena u smislu "prije ___ godina" su relativno na 1970.

Kvesići u Ljutom Docu su doselili "prije 50 godina" iz Blatnice u Brotnju. Došao je predak i "uvinčo se." Ne znaju za dalje porijeklu a nisu sigurni jesu li u rodu s mnogobrojnim drugim Kvesićima na Lištici.

S obzirom na malo područje i činjenicu da Kvesić nije često prezime, Kvesići iz Ljutog Doca su skoro sigurno rod s drugim Kvesićima. Matica Kvesića je područje Rasna i Dužice. Kvesići se u Rasnom spominju još 1743., a danas ih ima i u Crnim Lokvama, Kočerinu, G. Mamićima, Podkraju, Rasnom i Dužici. Ne zna se jesu li starinci na ovom području ili su od nekud doseljeni.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2011, 06:06 

Pavo B. je napisao/la:
Knjiga iz koje uzimam podatke se zove "Etnička prošlost stanovništva na području Lištice" i autor je Mario Petrić. Izdana je 1970., znači svi spomeni vremena u smislu "prije ___ godina" su relativno na 1970.

Kvesići u Ljutom Docu su doselili "prije 50 godina" iz Blatnice u Brotnju. Došao je predak i "uvinčo se." Ne znaju za dalje porijeklu a nisu sigurni jesu li u rodu s mnogobrojnim drugim Kvesićima na Lištici.

S obzirom na malo područje i činjenicu da Kvesić nije često prezime, Kvesići iz Ljutog Doca su skoro sigurno rod s drugim Kvesićima. Matica Kvesića je područje Rasna i Dužice. Kvesići se u Rasnom spominju još 1743., a danas ih ima i u Crnim Lokvama, Kočerinu, G. Mamićima, Podkraju, Rasnom i Dužici. Ne zna se jesu li starinci na ovom području ili su od nekud doseljeni.

Jeli jos ima Kovaca u Ljutom Docu? Citao sam da su Livanjski Kovaca dosli otuda.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2011, 06:44 

max soldo je napisao/la:
Jeli jos ima Kovaca u Ljutom Docu? Citao sam da su Livanjski Kovaca dosli otuda.

Nema. Jedini rod s prezimenog iz tog korijena na Lištici su Kovačići u Turčinovićima, a oni su se na biskupskom popisu 1768. prezivali Kovač. Jevto Dedijer je za njih zabilježio da su došli iz Imotskog početkom 18. stoljeća, i da su se tamo prezivali Ivić. Ivića danas nema u Imotskoj krajini. Najbliže selo u Zagori gdje ih ima su Brnaze kod Sinja, ali ne vjerujem da imaju veze s Kovačićima iz Turčinovića.

Naručio sam i Petrićevu "Porijeklo stanovništva Livanjskog kraja" i trebalo bi stići za desetak dana. Kad dobijem, mogu uporediti s tradicijom tamošnjih Kovača.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2011, 12:47 

jevto takodjer navodi pravoslavno porijeklo mase hrvatskih prezimena....slavili slave...samo nebo je granica :smajl007

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2011, 19:59 

pagan je napisao/la:
jevto takodjer navodi pravoslavno porijeklo mase hrvatskih prezimena....slavili slave...samo nebo je granica :smajl007

Dedijer navodi za vrlo malo rodova da je rodonačelnik bio pravoslavne vjere. Institucija sveca zaštitnika i pravoslavlje nisu jedna te ista stvar, niti to Dedijer tvrdi.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2011, 04:16 

Pavo B. je napisao/la:
max soldo je napisao/la:

Nema. Jedini rod s prezimenog iz tog korijena na Lištici su Kovačići u Turčinovićima, a oni su se na biskupskom popisu 1768. prezivali Kovač. Jevto Dedijer je za njih zabilježio da su došli iz Imotskog početkom 18. stoljeća, i da su se tamo prezivali Ivić. Ivića danas nema u Imotskoj krajini. Najbliže selo u Zagori gdje ih ima su Brnaze kod Sinja, ali ne vjerujem da imaju veze s Kovačićima iz Turčinovića.

Naručio sam i Petrićevu "Porijeklo stanovništva Livanjskog kraja" i trebalo bi stići za desetak dana. Kad dobijem, mogu uporediti s tradicijom tamošnjih Kovača.

Bilo bi super ako mozes :) Meni interesira Peric, Barun, Rimac, i Pasalic.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2011, 21:57 

Pavo B. je napisao/la:
pagan je napisao/la:

Dedijer navodi za vrlo malo rodova da je rodonačelnik bio pravoslavne vjere. Institucija sveca zaštitnika i pravoslavlje nisu jedna te ista stvar, niti to Dedijer tvrdi.

jevto navodi za nemali broj hercegovackih katolickih prezimena da su slavili slave (nemam vremena da kopiram listu) sto srbi uzimaju
za dokaz milenijske srpske otadzbine hercegovine od sv save

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2011, 22:02 

RKC je zabranila sve te paganske običaje još u 19. stoljeću.

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2011, 00:06 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Vrlo često prezime BiH Hrvata i vrlo rasprostranjeno u BiH - prezime Zovko?

Otkud je, je li vuku podrijetlo od jednog roda ili više rodova, kamo su išli?

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2011, 23:54 

Ne da mi se prepisivati, pa ću staviti skenirano. :zubati

http://www.upload3r.com/serve/030311/1299188870.png
http://www.upload3r.com/serve/030311/1299188884.png

Zovki inače ima dosta oko Imotskog, ali ne znam jesu li hercegovački porijeklom od njih ili obrnuto.

Postoji knjiga Fra Vjeke Vrčića "Prezimena Imotske Krajine" koju moram kupiti u Hrvatskoj ovo ljeto. U njoj bi sigurno bilo više informacija.

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2011, 01:17 

znas li ista o prezimenima Slisko i Tokic iz Kongore opcina Tomislavgrad i Jedrinovic dragunja -Tuzla. Te Salopek iz Salopek Luke kod Slunja.

hvala unaprid..

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2011, 23:01 

TGrad je napisao/la:
znas li ista o prezimenima Slisko i Tokic iz Kongore opcina Tomislavgrad i Jedrinovic dragunja -Tuzla. Te Salopek iz Salopek Luke kod Slunja.

hvala unaprid..

O Salopecima možeš više naći ovdje.

http://www.mojabastina.hr/en?module=bas ... me.salopek

U kratko, Salopeci su tzv. plemeniti Hrvati, jedna od četiri struje koja je naselila Liku i Kordun nakon 1699. Oni su modruški starosjedioci koji nisu izbjegli s graničnog područja u vrijeme ratova s Turcima i koji su onda kao najbliže stanovništvo naseljeni u Liku i Kordun. Druge struje su bili pravoslavni Srbi(martolosi i vlasi), katolički Bunjevci i "Kranjci" iliti kajkavci iz Gorskog Kotara.

Za duvanjski kraj nažalost nemam precizne informacije. U izdanju lista Naša ognjišta iz Tomislavgrada je prije nekoliko godina izašla knjiga Ante Ivankovića "Duvanjska prezimena." Nisam je imao priliku vidjeti jer mi se čini da nije u širokom opticaju, ali s obzirom da ima više od 400 stranica, pretpostavljam da je opširna. Ovog ljeta planiram otići do ureda Naših ognjišta u TG-u i kupiti knjigu. Mislim da je nekih 50 Eura.

Na osnovu drugih knjiga o prezimenima u zapadnoj Hercegovini, mogu nagađati porijeklo Sliška i Tokića. Za Sliške pretpostavljam da su isto što i Sliškovići, pogotovu s obzirom da biskupski popis stanovništva iz 1743. na Duvnu nalazi Sliškoviće u Bukovici, Mrkodolu i Sarajlijama. Sliškovići su inače vrlo razgranat rod po Hercegovini a po rodovskoj tradiciji porijeklom su iz Rastovače kod Posušja. Po istoj tradiciji, raselili su se sredinom 17. stoljeća. Samo prezime dolazi od imena Sliško koje se na području srednjovjekovnog Huma bilježi u 14. stoljeću.

Tokići su porijeklom iz Rakitna, točnije sela Vrpolje u Rakitnom. Tvrde da su došli s Brotnja, a Jefti Dedijeru su oko 1900.-e pričali da je to bilo četiri koljena ranije. To je potcijenjeno, jer su još 1743. živjeli u Rakitnom, a 150+ godina je više od 4 generacije. U Rakitnom su toliko razgranati da mnogi koriste nova prezimena, kao Karlovići, Mačkovići, Piškušići, Soldatovići i Šiljegovići. Rakitno je dugo vremena bilo dio župe Duvno, pa je na Duvnu dosta obitelji iseljenih iz Rakitna. Tokići su vjerojatno došli u drugoj polovici 18. stoljeća ili prvoj polovici 19.

Za Jegrinoviće nemam informacija. Prezime je koliko vidim zastupljeno samo u Dragunji, a na popisima iz 18. stoljeća ih nema. S obzirom na opće trendove među Hrvatima oko Tuzle, moguće je da su došljaci iz srednje Bosne, kao i da su ogranak nekog starijeg roda koji je uzeo novo prezime.

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2011, 23:48 

Koga zanima, dobio sam upravo i knjige o neumskim obiteljima, kao i o Drežnici. Dobio sam i Semberiju i Ozren ali čisto sumnjam da na ovom forumu ima ikog iz tih krajeva. :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2396 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 96  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: