|
|
Stranica: 5/6.
|
[ 136 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 09 srp 2023, 18:53 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23987 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Plisnav - prljav dikličit - drzati govore u drustvu pivac - pijetao unić - ući palja(ča) - kutljača prasa-poriluk kavo(a)da - paradajz, rajcica
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Kreativan
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 09 srp 2023, 19:12 |
|
|
saskia je napisao/la: Haram je napisao/la: Jel moze neko staviti audio primjere ovog govora tj. narjecja? Prosjaci i sinovi su najbliži tom govoru. Tu možeš naći najviše materijala ako te interesira Razlikuju se ipak, bar onima koji vuku genezu iz Prosjaka i Sinova. Prosjaci i Sinovi su tipični imotski govor, što znači u odnosu na Zapadnu Hercegovinu, dosta talijanizama* i dosta manja upotreba turcizama, dok u Zapadnoj Hercegovini, tj. Imotskoj bekiji, nema utjecaja Mlečana, obale, puno više turcizama za osnovne stvari po kući. Ali su melodijom tu negdje, ovisi koliko se čovjek udalji od granice. I na karti je to područje bilo Turkische Dalmatien, tako da su Turci dovukli naziv Hercegovine, a i Bosne puno zapadnije nego što originalno te regije jesu. Ne zaboravimo da su u livanjskom kraju živjeli Delmati s Delminijumom na mjestu današnjeg Tomislavgrada. Šteta što se ikavica briše iz Zapadne Hercegovine, u Dalmaciji je tvrdokorna, ne smatra se nižim oblikom izričaja. *Kredenca, kužina, kacijola, pošada, teća, pijat, skaline, ponistra, kajin, kanavača, lancun, kušin, portun, kacavida.... Ima ih.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 09 srp 2023, 19:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23987 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
(O)Tolen - odatle Zatnjiti - zahvatiti (najcesce vodu iz catrnje) Prkno - zadnjica, guzica Kiselina (naglasak na pocetku rijeci) - kiselo mlijeko, domaci jogurt Zvizdan - jako ljetno sunce za vidnja - dok se jos vidi, dok jos dan traje Prančiok - mjesto nezaklonjeno od sunca, pogotovo ljeti
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 09 srp 2023, 19:52 |
|
|
lider30 je napisao/la: Tolen - odatle Zatnjiti - zahvatiti (najcesce vodu iz catrnje) Prkno - zadnjica, guzica Kiselina (naglasak na pocetku rijeci) - kiselo mlijeko, domaci jogurt Zvizdan - jako ljetno sunce za vidnja - dok se jos vidi, dok jos dan traje Prančiok - mjesto nezaklonjeno od sunca, pogotovo ljeti Tolen ili otolen? Za vidnja nisam čuo - poznatije mi je za vidila
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 09 srp 2023, 19:53 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2406 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Kreativan je napisao/la: saskia je napisao/la: Prosjaci i sinovi su najbliži tom govoru. Tu možeš naći najviše materijala ako te interesira
Razlikuju se ipak, bar onima koji vuku genezu iz Prosjaka i Sinova. Prosjaci i Sinovi su tipični imotski govor, što znači u odnosu na Zapadnu Hercegovinu, dosta talijanizama* i dosta manja upotreba turcizama, dok u Zapadnoj Hercegovini, tj. Imotskoj bekiji, nema utjecaja Mlečana, obale, puno više turcizama za osnovne stvari po kući. Ali su melodijom tu negdje, ovisi koliko se čovjek udalji od granice. I na karti je to područje bilo Turkische Dalmatien, tako da su Turci dovukli naziv Hercegovine, a i Bosne puno zapadnije nego što originalno te regije jesu. Ne zaboravimo da su u livanjskom kraju živjeli Delmati s Delminijumom na mjestu današnjeg Tomislavgrada. Šteta što se ikavica briše iz Zapadne Hercegovine, u Dalmaciji je tvrdokorna, ne smatra se nižim oblikom izričaja. *Kredenca, kužina, kacijola, pošada, teća, pijat, skaline, ponistra, kajin, kanavača, lancun, kušin, portun, kacavida.... Ima ih. Ikavica se gubi u južnim nižim dijelovima današnjeg ZHK-a. U Posušju je recimo maksimalno očuvana. Imoćani i Posušani ti pričaju u par deka isto. Ali da ima tih minimalnih razlika zbog utjecaja Italije odnosno Turske.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 09 srp 2023, 20:38 |
|
|
Harezm je napisao/la: lider30 je napisao/la: Tolen - odatle Zatnjiti - zahvatiti (najcesce vodu iz catrnje) Prkno - zadnjica, guzica Kiselina (naglasak na pocetku rijeci) - kiselo mlijeko, domaci jogurt Zvizdan - jako ljetno sunce za vidnja - dok se jos vidi, dok jos dan traje Prančiok - mjesto nezaklonjeno od sunca, pogotovo ljeti Tolen ili otolen? OK. Otolen se puno vise cuje. Ali isto sam vise puta cuo - Sklon' se tolen(a).
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 10 srp 2023, 21:53 |
|
|
misno - svečano džoka - vuneni pulover ili prsluk prislaka - zamjenska odjeca ili odjeca za neku prigodu podrepina - covjek koji se ulizuje, najcesce radi koristi krnut na nos - izaci na nos (vratiti se u zivotu kao losa karma),
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 11 srp 2023, 01:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59886 Lokacija: DAZP HQ
|
Prislaka vraćam tu riječ u upotrebu, dugo nisam čuo.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 24 srp 2023, 17:34 |
|
|
jope(t) - opet prdoklačit - isprazno govoriti, bezveze govoriti, baljezgati diljati - izrađivati nešto u drvetu, divenica - vrsta kobasice (nadijevati) draga - uvala, dolina, dol
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 05 kol 2023, 18:17 |
|
|
Ma to su se ljudi iz Dalmacije vraćali u Hercegovinu kad su turci riknuli, tako da je tu mix hrvatskog sa otoka, obale i brda
Jel stavljamo prijevod ili guramo interno ??
žegaran - nemirno dite
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 05 kol 2023, 21:22 |
|
|
Harezm je napisao/la: Ograda - seoski krajolik nepoljoprivredne namjene Isto i betine - nekvalitetna, neplodna zemlja. Krš.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 22 kol 2023, 21:47 |
|
|
Zijat - otvarati usta kentra - strka, frka kentrat - baviti se necim (cesto uzaludno) ili vrtiti neki posao (cesto ukrug, tamo-vamo)
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 24 kol 2023, 15:28 |
|
|
Hvala Kreši - dvije nove rijeci
krndiš - nered, frka, zbrka čonča- mala (zeljezna) posuda
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 24 kol 2023, 15:54 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
Ričnik zapadnoercegovačkoga govora Ante Kraljević Matica Hrvatska - Široki Brig link za download: http://libgen.rs/book/index.php?md5=EE0 ... A6008258C0
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
maradot
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 28 kol 2023, 19:33 |
|
|
šćule - štake (pomagala za invalida)
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 28 kol 2023, 20:15 |
|
|
badnu(i)t - ubosti, refleksivno isto i uvrijediti se bilja - cjepanica gubica - usta, usne bidan - jadan matrak - palica od suhog tvrda drveta za nasađivanje alata dikela - dvozuba alatka za kopanje crvenice (o)drišit - odvezivati teća - plići širi lonac mišina - oderana životinjska koža priša - žurba gepit - ukrasti pizdun - slab i bezkarakteran muškarac bez dostojanstva, mekusac mašiti (se) - posegnuti za čim pikati se- uzeti u obzir, racunati se pripelit - napomenuti kome što, ukazati na što
|
|
Vrh |
|
|
babo
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 28 kol 2023, 20:24 |
|
Pridružen/a: 24 ožu 2019, 12:50 Postovi: 896 Lokacija: Mostar.......nekad
|
Bleso - glupan Kavada - paradajz Stubla - račvasti prelaz preko plota Ranjika - šerpa
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 28 kol 2023, 22:14 |
|
|
ćećevast - guzast, opisuje osobu zaobljene stražnjice gluvoprdast - nagluh
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 01 ruj 2023, 12:40 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59886 Lokacija: DAZP HQ
|
Jesu guzlav i linguza legitimne riječi?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 03 ruj 2023, 20:29 |
|
|
dudu je napisao/la: Jesu guzlav i linguza legitimne riječi? Linguza jest, a za guzlav nikad čuo.
|
|
Vrh |
|
|
Bonba
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 10 lis 2023, 21:28 |
|
|
Ja san iz sela pokraj Ljubuškog, pa evo 'besidi' ki san ja čuja od babe moje i ostali vodi: Adet - nešto što uobičajeno radiš, npr. pereš zube Vodi - ovdje Lumbrela - kišobran Čapat - hvatati, štipati nekog, rukom uzimat, ne znan točan privod Pjat - tanjur Penjur - vilica Pošada - reckavi nož Kapula - luk Kala - ulica Aviz - pamet, razum Aviza - vijest Izavizit - izgubiti razum Overtat se - osvijestiti se, snaći se Skužavat (nekog, nešto) - opravdavati (nekog, nešto) Dikela - ne znam kako se ovo kaže na standardnom Letrika - struja Batit - lupati Naboj - žulj Manđat - jesti Ajerija, arija - zrak Čivija - čavao Brokva - čavao Čandarljina - igrača (? ne znam točan prevod) Finjastra - prozor Kršan - velik, jak Molat - smanjiti Fermat - stati Pizetan - težak Jetičan - mršav Žgoljav - mršav Štraca - stara krpa Tekulin - novčanik Falinka - nedostatak Obadat - paziti na, gledati na Katriga - klupa Kuda - konjski rep Rančit se - kvariti se Alametina - jak vjetar Murva - dud Praska - breskva Škuro - tamno Škure - ne znam standardni naziv Nakarikat - nabaciti, natovariti Nikadar - nikad Ćikara - šolja Žmul - čaša Kantat - pjevati Jerbo - jer Jur - već Nî - nije Banjat - kupat Jemat - imat
Moja baba, i još par njij u selu znadu ponekad zaminit infinitivne nastavke -at sa -ar, npr. "iđen se banjar", "mali znade dobro kantar", a jisto tako znadu zaminjivat -ski sa -o, npr. "oto ti je kinezo roba", "deder mi oni franćezo kolač", itd. Ne znan jel ovo specifično za baš moje selo. Jisto tako, stariji govoridu "ča ćeš" umisto "šta ćeš", ali rijetko kad koristu "ča" u drugin kontekstin.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 10 lis 2023, 21:59 |
|
|
Bonba je napisao/la: Ja san iz sela pokraj Ljubuškog, pa evo 'besidi' ki san ja čuja od babe moje i ostali vodi: Adet - nešto što uobičajeno radiš, npr. pereš zube Vodi - ovdje Lumbrela - kišobran Čapat - hvatati, štipati nekog, rukom uzimat, ne znan točan privod Pjat - tanjur Penjur - vilica Pošada - reckavi nož Kapula - luk Kala - ulica Aviz - pamet, razum Aviza - vijest Izavizit - izgubiti razum Overtat se - osvijestiti se, snaći se Skužavat (nekog, nešto) - opravdavati (nekog, nešto) Dikela - ne znam kako se ovo kaže na standardnom Letrika - struja Batit - lupati Naboj - žulj Manđat - jesti Ajerija, arija - zrak Čivija - čavao Brokva - čavao Čandarljina - igrača (? ne znam točan prevod) Finjastra - prozor Kršan - velik, jak Molat - smanjiti Fermat - stati Pizetan - težak Jetičan - mršav Žgoljav - mršav Štraca - stara krpa Tekulin - novčanik Falinka - nedostatak Obadat - paziti na, gledati na Katriga - klupa Kuda - konjski rep Rančit se - kvariti se Alametina - jak vjetar Murva - dud Praska - breskva Škuro - tamno Škure - ne znam standardni naziv Nakarikat - nabaciti, natovariti Nikadar - nikad Ćikara - šolja Žmul - čaša Kantat - pjevati Jerbo - jer Jur - već Nî - nije Banjat - kupat Jemat - imat
Moja baba, i još par njij u selu znadu ponekad zaminit infinitivne nastavke -at sa -ar, npr. "iđen se banjar", "mali znade dobro kantar", a jisto tako znadu zaminjivat -ski sa -o, npr. "oto ti je kinezo roba", "deder mi oni franćezo kolač", itd. Ne znan jel ovo specifično za baš moje selo. Jisto tako, stariji govoridu "ča ćeš" umisto "šta ćeš", ali rijetko kad koristu "ča" u drugin kontekstin. Pola tih rijeci Ljubuskog nije vidjelo.
|
|
Vrh |
|
|
Bonba
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 10 lis 2023, 23:24 |
|
|
lider30 je napisao/la: Pola tih rijeci Ljubuskog nije vidjelo. Jok. A kako ti znadeš? Jesi bija uopće ikad u mon selu ili upozna nekog iz mojega sela? Se i da jesi, virojatno ne bi ni čuja pola ovi riči jerbo se ne koriste više, moja ji baba, koja je rodon tu i jema 90 godina, nikad ni makla odatlen, znade. Isto tako, druga baba (ni meni baš baba drito, ali je tako zovemo), jisto ji znade. Moreš slobodno doć ti ako ti je volja i pitat moju babu, za drugu babu ne znan jerbo je u staračkon te je samo familija more posićat. Normalno, ritko će ti neko reć "Deder mi lumbrelu" više, ali su to tradicionalne beside koje su se koristile u mon selu. Jezusimeisusovo doslovno se thread zove "sačuvajmo narječje". A za pola ovi riči, virujen da jisto moreš vidit ji u zapadnoercegovačkon ričniku, ne znan, ne da mi se pretraživat ga sad, slobodna ti voja.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 11 lis 2023, 09:09 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2406 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Reko je čovjek pored Ljubuškog selo, dakle misli na Vrgorac
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
Bonba
|
Naslov: Re: Sačuvajmo zapadnohercegovačko narječje/dijalekt Postano: 11 lis 2023, 14:47 |
|
|
saskia je napisao/la: Reko je čovjek pored Ljubuškog selo, dakle misli na Vrgorac Da mislin na Vrgorac ne bi bija u threadu 'zapadnohercegovačko narječje'. A za navedne riči, reć ću van točne stranice iz 'Ričnika Zapadnoercegovačkog govora' Neke riči su malo drugovačije napisane, ali su po etimologiji i značenju iste. Pisat ću proste lumere, jerbo neman voje pisat 'stranica' 500 puta. Adet - 1 Vodi - 404, 'vode(n)' Lumbrela - 167 Čapat - 42 Pjat - 250, 'pijat' Penjur - 251, 'pinjur' Pošada - 271, 'požata' Kapula - 128 Kala - ni naveden izraz, tkd jami me za rič ili ne viruj, na te je Aviz - 8 Aviza - 8 Izavizit - 110 Overtat se - 8, 'avertit se' Skužavat - 324 Dikela - 59 Letrika - 163 Batit - 14, značenja su malo drugovačija Naboj - 194 Manđat - 174, 'manđarijat', obadva se koristu Ajerija - 2 Arija - 6 Čivija - 45 Brokva - 28 Čandarljina - 43, 'čendrljini' Finjastra - ni naveden izraz, ali se sićan da je nešto slično bilo navedeno u nekon nadopunskon radu, ne mogu ga naći rn, ali ću linkat kad ga nađen. Kršan - 151 Molat - 186 Fermat - ni naveden izraz Pizetan - 253 Jetičan - 122, 'jeptičan' Žgoljav - 188, spominje se u definiciji druge riči Štraca - 357 Tekulin - 362, 'takulin' Falinka - 396, 'valinka' Obadat - ni navedeno Katriga - 130 Kuda - 153 Rančit se - 299 Alametina - 3 Murva - ni navedeno Praska - 272 Škuro - ni navedeno Škure - ni navedeno Nakarikat - 198 Nikadar - 213 Ćikara - 35 Žmul - ni navedeno Kantat - ni navedeno, ali moreš vidit da se još uvik u Ljubuškon govori "kantat muku" ča je izvedeno iz lokalnog govora Jerbo - 122 Jur - ni navedeno, ali je u knjigi 'Ljubuški kraj, ljudi i vrijeme' Ni - ni navedeno, ali je u knjigi 'Ljubuški kraj, ljudi i vrijeme' Banjat - 13, rič 'banja' je navedena Jemat - ni navedeno Totalno = 53 Atestirani: 42 u ričniku zapadnoercegovačkog, dakle ne samo Ljubuškog, govora, te iz još jedne knjige Neatestirani: 11
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|