HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 sij 2025, 23:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 390 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 21 sij 2024, 18:29 

Da, to je jedan od velikih problema katoličanstva što je tolerantno prema ovakvim priglupim teorijama i ostalim podvalama dok biblijsko kršćanstvo ima nultu toleranciju prema istima kao i svemu što se kosi s Riječi Božijom. Pod tolerantno naravno ne mislim da bi trebalo progoniti nekoga zbog mišljenja i silom nametati nešto nego da je katoličanstvo popustljivo prema takvim idejama i da je neaktivno u branjenju biblijskih istina, vjerojatno i zato što se i samo ne oslanjaja isključivo na Bibliju.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2024, 19:19 

Neznam je napisao/la:
Da, to je jedan od velikih problema katoličanstva što je tolerantno prema ovakvim priglupim teorijama i ostalim podvalama dok biblijsko kršćanstvo ima nultu toleranciju prema istima kao i svemu što se kosi s Riječi Božijom. Pod tolerantno naravno ne mislim da bi trebalo progoniti nekoga zbog mišljenja i silom nametati nešto nego da je katoličanstvo popustljivo prema takvim idejama i da je neaktivno u branjenju biblijskih istina, vjerojatno i zato što se i samo ne oslanjaja isključivo na Bibliju.

Evolucija je za mene samo jedna priča koja u teoriji ima neku svoju logiku i intuiciju, ali koja je slabo podkovana dokazima. U ovom gore slučaju samo sam pohvalio logiku i maštovitost obrane te iste teorije vezanu za vlasulju i ribu klaun.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2024, 20:15 

Evolucija je najpotkovanija teorija u povijesti teorija. Problem je što ti o njoj nemaš blagog pojma niti te zanima uopće da nešto naučiš, makar i najosnovnije, a donosiš sud i kažeš da nema dokaza, a najpotkovanija dokazima od svih. Ali dobro, što se može, imamo i ravnozemljaša, gdje nećemo imati negatora evolucije.

Citat:
U ovom gore slučaju samo sam pohvalio logiku i maštovitost obrane te iste teorije

Vjernička logika i maštovitost je "bog je to napravio". I tako za sve. Od svemira, sunca, zemlje, vlasulje, čovjeka. Jednostavan odgovor na sva moguća pitanja. Ne treba nam nikakvo znanje o ničemu, nikakvo istraživanje nego jednostavna i jednolična objašnjenja koja vadimo iz pete.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2024, 20:56 

Primarijus je napisao/la:
Evolucija je najpotkovanija teorija u povijesti teorija. Problem je što ti o njoj nemaš blagog pojma niti te zanima uopće da nešto naučiš, makar i najosnovnije, a donosiš sud i kažeš da nema dokaza, a najpotkovanija dokazima od svih. Ali dobro, što se može, imamo i ravnozemljaša, gdje nećemo imati negatora evolucije..

Imaš temu o evoluciji. Baci koji dokaz.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2024, 21:06 

zalutala je napisao/la:
dunno je napisao/la:

Allah dž.š. ga stvorio, a ti ćeš se čitavu vječnost patiti u džehenemu jer si odbacila Njegovu uzvišenu vjeru. On ti pružio sve u životu i čitav život čekao da mu se vratiš, ali ti zbog svoje oholosti nisi htjela priznati da je vjera u kojoj si odgojena pogrešna. Samim tim si napravila odabir da se patiš cijelu vječnost i ta kazna je apsolutno pravedna po definiciji, jer Allah dž.š. je taj koji definira što je dobro i pravedno, nama smrtnicima je to nedokučivo.

Zadovoljava li te ovakav odgovor? :neznam

Govorim o stvarnosti u faktičnom smislu.

To je nešto što većini vjernika očigledno nije bitna stvar. Meni jest.

U cijelosti zadovoljava. Naročito činjenica da ćeš mi u džehenemu ti praviti društvo(ni ti nisi prihvatio Alaha) i da ću imati tu privilegiju vječno slušati pametovanje pripametnog dunna :zubati

Možda je to u stvari ta džehenemska kazna. :zubati

1071 of 2558 - 41.87%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2024, 21:17 

Kakve veze DNK ima sa stvaranjem svemira? Nije dnk nastao u velikom prasku.

Citat:
Nešto inteligentno mora biti bezkonačno

Ne razumijem. Pogotovo ne razumijem kako sve to spajaš sa ničim. Svemir je mogao nastati prirodnim putem u okolnostima koje su nam potpuno nerazumljive kao što nam je bilo nerazumljivo kako su formirane planine dok nismo naučili nešto o geologiji. Zašto treba inteligencija da bi nastao? Kakve veze inteligencija ima sa kretanjem tektonskih ploča, riganjem lave iz vulkana ili fuzijom unutar zvijezda?

Ne može svemir nastati prirodnim putem jer je upravo priroda = svemir. Ako bi rekao svemir je nastao prirodnim putem to bi značilo da je već postojao prije samo u drugom obliku.

Kad smo već kod toga, jedina ateistička teorija koja ima smisla je Spinozina, tj. u tom slučaju svemir nije nastao nego je postojao oduvijek. Sve ostale meni barem izgledaju logički šuplje.

1071 of 2558 - 41.87%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2024, 21:27 

Moguće je da postoji više svemira, možda i beskonačan broj njih i da je ono što nazivamo velikim praskom normalna pojava u tom beskonačnom nazovimo ga kozmološkom krajoliku. Problem je što smo mi zarobljeni unutar svemira i možemo vidjeti samo njegov mali dio tako da je jako teško pričati o stvarnosti van svemira i prije velikog praska. Ono što se naziva "ništa" prije velikog praska je opet nešto za fiziku. Postoje hipoteze koje su moguća objašnjenja svega toga, poput navedenih multiverzuma, kozmičke inflacije i kvantnih fluktuacija.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2024, 21:50 

Kozmička inflacija npr. govori o tome da je "prije" velikog praska postojalo skalarno polje velike energetske gustoće, ta gustoća je toliko velika da se moglo dogoditi da se gravitacija u tom slučaju ponaša odbojno, odnosno da uzrokuje inflaciju svemira. Einsteinovi izračuni o odbojnoj gravitaciji to potvrđuju kao mogućnost.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2024, 21:55 

Kozmička inflacija govori o tome da je prije velikog praska postojalo skalarno polje velike energetske gustoće, ta gustoća je toliko velika da se moglo dogoditi da se gravitacija u tom slučaju ponaša odbojno, odnosno da uzrokuje inflaciju svemira. Einsteinovi izračuni o odbojnoj gravitaciji to potvrđuju kao mogućnost.

Palamuđenje. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 21 sij 2024, 22:03 

Gravitacija po Einsteinovoj teoriji može biti odbojna, ali u slučaju da se radi o vakuumskoj energiji.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 00:48 

Naša Kvačica je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

U cijelosti zadovoljava. Naročito činjenica da ćeš mi u džehenemu ti praviti društvo(ni ti nisi prihvatio Alaha) i da ću imati tu privilegiju vječno slušati pametovanje pripametnog dunna :zubati

Možda je to u stvari ta džehenemska kazna. :zubati

=))

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 00:59 

Robert Jastrow (September 7, 1925 – February 8, 2008) was an American astronomer and planetary physicist. He was a NASA scientist, populist author and futurist.

His expressed views on creation were that although he was an "agnostic, and not a believer",[6] it seems to him that "the curtain drawn over the mystery of creation will never be raised by human efforts, at least in the foreseeable future"[6] due to "the circumstances of the Big Bang-the fiery holocaust that destroyed the record of the past".[6] With the discovery of the Big Bang, Jastrow began to hold a belief that, if there was a beginning to the universe, there was also a Creator.
In an interview with Christianity Today, Jastrow said "Astronomers now find they have painted themselves into a corner because they have proven, by their own methods, that the world began abruptly in an act of creation to which you can trace the seeds of every star, every planet, every living thing in this cosmos and on the earth. And they have found that all this happened as a product of forces they cannot hope to discover. That there are what I or anyone would call supernatural forces at work is now, I think, a scientifically proven fact."[7]

In his book, God and The Astronomers he illustrated his position as: “For the scientist who has lived by his faith in the power of reason, the story ends like a bad dream. He has scaled the mountains of ignorance, he is about to conquer the highest peak; as he pulls himself over the final rock, he is greeted by a band of theologians who have been sitting there for centuries.” [8]
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Jastrow#

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 05:40 

Evolucija je najpotkovanija teorija u povijesti teorija. Problem je što ti o njoj nemaš blagog pojma niti te zanima uopće da nešto naučiš, makar i najosnovnije, a donosiš sud i kažeš da nema dokaza, a najpotkovanija dokazima od svih. Ali dobro, što se može, imamo i ravnozemljaša, gdje nećemo imati negatora evolucije.

Citat:
U ovom gore slučaju samo sam pohvalio logiku i maštovitost obrane te iste teorije

Vjernička logika i maštovitost je "bog je to napravio". I tako za sve. Od svemira, sunca, zemlje, vlasulje, čovjeka. Jednostavan odgovor na sva moguća pitanja. Ne treba nam nikakvo znanje o ničemu, nikakvo istraživanje nego jednostavna i jednolična objašnjenja koja vadimo iz pete.

S obzirom da evolucija sve radi jako postupno, nije mi jasno ako su evolucijom iz jedne vrste nastale druge vrste (na pr. iz gmazova ptice i sisavci, iz riba vodozemci...) a da imamo praktički nikakve prielazne oblike. Ono što nam se nudi kano nekakvi prielazni oblici to je prejadno i previše neuvjerljivo. Ja bih očekivao puno više nedvojbenijih primjera, tako da mogu od na pr. krokodila do vuka poredati makar 100 do 1000 podvrsta životinja čiji bi prikazi nedvojbeno pokazivali kako se krokodil postupno pretvarao u vuka. Na pr. trenutak gdje postupno krljušti zamjenjuju dlake. Ali eto mi imamo puno previše čvrste granice između gmazova i sisavaca, ter gmazova i ptica. Inače, stvarno nisam biolog i moja struka nema veze s time, ali ovo mi se čini kano osnovna logika u dokazivanju evolucije.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 09:14 

dane-croatia je napisao/la:

S obzirom da evolucija sve radi jako postupno, nije mi jasno ako su evolucijom iz jedne vrste nastale druge vrste (na pr. iz gmazova ptice i sisavci, iz riba vodozemci...) a da imamo praktički nikakve prielazne oblike. Ono što nam se nudi kano nekakvi prielazni oblici to je prejadno i previše neuvjerljivo. Ja bih očekivao puno više nedvojbenijih primjera, tako da mogu od na pr. krokodila do vuka poredati makar 100 do 1000 podvrsta životinja čiji bi prikazi nedvojbeno pokazivali kako se krokodil postupno pretvarao u vuka. Na pr. trenutak gdje postupno krljušti zamjenjuju dlake. Ali eto mi imamo puno previše čvrste granice između gmazova i sisavaca, ter gmazova i ptica. Inače, stvarno nisam biolog i moja struka nema veze s time, ali ovo mi se čini kano osnovna logika u dokazivanju evolucije.

Krokodil se nije pretvarao u vuka. Traži se zajednički predak vuka i krokodila.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 09:17 

VBA2024 je napisao/la:

Krokodil se nije pretvarao u vuka. Traži se zajednički predak vuka i krokodila.

Mislim da je Dane više htio reći gdje su malo promijenjeni potomci tog pretka. Trebalo bi ih biti jako mnogo jer su jako sitne promjene.

1071 of 2558 - 41.87%

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 09:49 

Tražio je trenutak gdje postupno krljušti zamjenjuju dlake, što nije isto kao predak koji je imao nešto treće iz čega se zasebno razvilo i jedno i drugo.

Kako god, s obzirom da vrste i podvrste nastaju i nestaju odgovori se mogu tražiti samo u fosilima, u mjeri u kojoj su dostupni.

Baza podataka sa fosilima se kontinuirano dopunjava.

https://www.japantimes.co.jp/news/2023/12/12/japan/science-health/japan-new-beetle-species-found/

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 10:33 

Pogledaj samo razvoj ljudskog embrija/fetusa i vidjet ćeš ukratko kako je išla evolucija čovjeka otkako su ribe izašle na kopno do današnjeg dana.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 11:08 

Posljednji mohikanac je napisao/la:

Pogledaj samo razvoj ljudskog embrija/fetusa i vidjet ćeš ukratko kako je išla evolucija čovjeka otkako su ribe izašle na kopno do današnjeg dana.

I što s tim?

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 11:24 

Mar-kan je napisao/la:

I što s tim?

Poanta je da je kreacionizam laž i izmišljotina, a evolucija valjana znanstvena teorija potkovana brojnim dokazima.

I dan danas imamo ljude koji imaju rep ili krzno po cijelom tijelu što je samo dokaz da su ljudi evoluirali od bića sa tim odlikama.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 11:41 

Mar-kan je napisao/la:
I što s tim?

Poanta je da je kreacionizam laž i izmišljotina, a evolucija valjana znanstvena teorija potkovana brojnim dokazima.

I dan danas imamo ljude koji imaju rep ili krzno po cijelom tijelu što je samo dokaz da su ljudi evoluirali od bića sa tim odlikama.

Prije 11 godina ista priča...
post599299.html

Citat:
Glede ljudskog embrija - pričaš o Hekelovom bigenetskom zakonu? Ne znam da li si upoznat da je sam Hekel falsificirao činjenice da bi podupro svoj "zakon"?

Citat:
zaba1111 je napisao/la:
Vau koji argumenti.
Što sa embrijima? Kad smo bili stanica morfološki smo bili isti

Ni kao stanica nismo ni približno isti, pogotovo poslije brazdanja, pa tzv. gastrulacije. Postaviću sliku i pojašnjenje poslije...

Btw...
Citat:
Februara 2000. godine pisac knjiga Daglas Futujama poslao je poruku internet forumu Kanzas Sitija kao odgovor kritičaru koji ga je optuživao za laganje korištenjem Hekelovih embriona u svojoj knjizi iz 1998. godine, "Evoluciona biologija".
U svoju odbanu, Futujama je objasnio da prije čitanja optužbe kritičara nije bio svjestan nesaglasnosti između Hekelovih crteža i realnih embriona kičmenjaka. Tek pošto je konsultovao razvojnog biologa saznao je o skorašnjem radu Ričardsona (britanski embriolog Michael Richardson) i njegovih saradnika.

Prema tome, Futujama, profesionalni evolucioni biolog i autor knjiga postdiplomskog nivoa, nije znao o Hekelovim falsifikovanim crtežima - priznanje neznanja za koje nije vjerovatno da će da izazove mnogo pouzdanja u kvalitet naših bioloških knjiga. Ali, sada on zna da je "Hekel bio neprecizan i obmanjivački", i rekao je da će to uzeti u obzir u budućim izdanjima svoje knjige.

Međutim, Futujama je tvrdio da iako je Hekel preuveličao njihove sličnosti da su "raznovrsni embrioni stvarno veoma slični - govorimo o prilično malim razlikama". Obrazlagao je da su "Hekelove nepravilnosti, bilo da su bile sa namerom da obmanu ili ne, beznačajne u poređenju sa cjelokupnom porukom". Poruka, prema Futujami, jeste da je ono što on
zove fon Berovim zakonom tačno: "Embrioni ptica i sisara su stvarno sličniji nego njihovi odrasli stadijumi." Na primjer, "svi embrioni kičmenjaka...stvarno imaju škržne proreze" (naglašeno u originalu).
U izdanju časopisa Natural History iz marta 2000. godine, Stefan Džej Guld je odgovorio Majklu Bihu (Michael Behe), biologu koji je kritikovao Hekelove embrione u časopisu New York Times od 13. avgusta 1999. godine. Guld je potvrdio da je Hekel falsifikovao svoje crteže. "Da pređemo na suštinu ove drame", pisao je Guld, "Hekel je preuveličao sličnosti idealizacijama i izostavljanjima. Takođe je, u nekim slučajevima - u procesu koji može jedino da se nazove nepošten - prosto stalno iznova kopirao istu sliku".

Međutim, za razliku od Futujame, Guld je priznao da je već znao za to; u stvari, znao je za to više od dvadeset godina. (Kao istoričar nauke, Guld je napisao veliku knjigu o ovom predmetu 1977. godine, "Ontogenija i filogenija" (Ontogeny and Phylogeny ).) Optuživao je
skorašnje izvještaje za pravljenje senzacije od te priče dajući utisak "da je Ričardson prvi otkrio Hekelovo nečasno djelo". Guld je nastavio: "Priče o prevarama u nauci uzbuđuju maštu sa dobrim razlogom. Provući se sa akademskim ekvivalentom ubistva, a onda biti otkriven vijek posle svojih nedjela, čini priču još boljom."

Ali, ako su biolozi od početka znali da su Hekelovi crteži falsifikovani, zašto se onda oni još uvijek koriste? Guld je svalio krivicu na pisce knjiga, optužujući ih za pojednostavljanje njihovog predmeta do te mjere da ga učine netačnim. "Mislim da imamo prava", pisao je, "da budemo i zaprepašteni i postiđeni stoljetnim nepromišljenim recikliranjem koje je dovelo do opstanka ovih crteža u velikom broju, ako ne i u većini, savremenih knjiga".

Prema tome, Guld okrivljuje pisca knjiga, dok se pisac knjiga pravda neznanjem. Međutim, obojica su brzi kada treba da kritikuju zastupnike stvaranja. "Zapazite da je nauka samoispravljajući proces", napisao je Futujama kao odgovor svom kritičaru iz Kanzasa, "za razliku od kritika nauke koju iznose zastupnici stvaranja; evolucioni biolozi sami otkrivaju nepravilnosti u ranijoj literaturi iz svoje oblasti". A Guld optužuje zastupnike stvaranja za prenaglašavanje rada Ričardsona i njegovih saradnika praveći "surogatne" i senzacionalističke" napade da je "osnovni stub Darvinizma, i evolucije uopšte, otkriven kao pogrešan posle više od vijeka" nekritičkog prihvatanja.

Ali Futujama je bio taj koji je nepromišljeno reciklirao Hekelove embrione u nekoliko izdanja svoje knjige, dok ga jedan zastupnik stvaranja nije kritikovao zbog toga. A Guld je bio taj koji je (uprkos tome što je znao istinu više od dvadeset godina) šutio dok jedan zastupnik stvaranja (u stvari, kolega biolog) nije izložio problem. A za svo to vreme Guld je puštao svoje kolege da postaju saučesnici u onome što on sam naziva "akademskim ekvivalentom ubistva".

slika

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 11:59 

VBA2024 je napisao/la:
Tražio je trenutak gdje postupno krljušti zamjenjuju dlake, što nije isto kao predak koji je imao nešto treće iz čega se zasebno razvilo i jedno i drugo.

Kako god, s obzirom da vrste i podvrste nastaju i nestaju odgovori se mogu tražiti samo u fosilima, u mjeri u kojoj su dostupni.

Baza podataka sa fosilima se kontinuirano dopunjava.

https://www.japantimes.co.jp/news/2023/12/12/japan/science-health/japan-new-beetle-species-found/

Do sad sam mislio da su sisavci i ptice nastali od gmazova (krokodil je bio sam primjer gmaza koji mi je najsličniji vuku). Što bi bilo to treće? Što se tiče nastajanja i nestajanja, čudno mi je da nije obstala neka vrsta koja je odprilike između. Neki krokodil koji je pomalo dlakav, lieže jaja ali već ima mlieka za mlade. Je li ima makar kakav fosil?

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 12:05 

Mar-kan je napisao/la:
I što s tim?

Nedostatak nedvojbenih prielaznih vrsta je velika mana dokazivanja evolucije. Gdje su baš takvi morali izumriet? Samo da zeznu Darwina? Čak bih mogao progutat lagane evolucije unutar iste vrste. Ali za evoluciju iz vrste u vrstu, stvarno su dokazi nula bodova. Žalostno da se ista uči u školi bez da se napravi jedan kritički osvrt na nju.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 12:16 

Nedostatak nedvojbenih prielaznih vrsta je velika mana dokazivanja evolucije. Gdje su baš takvi morali izumriet? Samo da zeznu Darwina? Čak bih mogao progutat lagane evolucije unutar iste vrste. Ali za evoluciju iz vrste u vrstu, stvarno su dokazi nula bodova. Žalostno da se ista uči u školi bez da se napravi jedan kritički osvrt na nju.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Dvodihalice

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 12:41 

Jedan od toliko riedkih primjera na koje se darwinisti pozivaju, da prije daju naslutiti da se radi o nekoj zasebno nastaloj vrsti, nego o prielaznim obliku. Još nedostaje makar stotinjak oblika za neki dokaz prielaza od riba do vodozemaca.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2024, 12:43 

To nema veze sa onim što Dane govori.

Evo recimo što meni smeta kod evolucije, kaže npr. pronašli smo novi skelet nekog dinosaura.

Po evoluciji to ne bi smjelo postojati. Odakle sad baš "taj" dinosaur kojeg poznajemo, ako evolucija stalno mijenja vrste. Mikro promjene neizbježno znače beskonačno vrsta. Mi ne bi trebali naći T-Rexa da znamo da je to baš on. Trebali bi svaki put pronaći malo drugačiju vrstu, prije ili poslije u evolucijskom lancu dugom desetke milijuna godina.

Danas možemo reći ok, vrsta je slična među jedinkama jer je kratak vremenski period u kome se evolucija odigrava pa zato se ne primijeti. Ali u slučaju dinosaura govorimo o milijunima godina što više nego dovoljno za evolucijski mehanizam, ako zaista je tako kako se predstavlja.

Ukratko, ne bi trebali pronaći dva skeleta dinosaura iste vrste. To je statistički krajnje nevjerojatno.

1071 of 2558 - 41.87%

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 390 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: