HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 14 kol 2024, 23:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 226 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: BiH Muslimani su odgovorni za pad Posavine
PostPostano: 23 svi 2024, 01:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 23:25
Postovi: 5229
Karabaja je napisao/la:
Za pad Posavine je lriva hrvatska nespremnost za odbranu. Hrvatska sela su u prosjeku davala 5 dobrovoljaca, ostalonse razbjezalo. To ce vam reci ljudi koji su bili tad u Posavini.
Naravno ako slusate Cehu na forumu on ce vam navesti druge razloge.


Eh sad pazi ovo. Zanemari ovdi žute crte, one su moj pridlog kako se je moglo u Daytonu, a moglo bi se dosta i sad razminit između FBiH i Srpske.
Plavo — Hrvati, crveno — Srbi, ljubičasto — Muslimani.
Moraš računat s timen da HV ima problem legitimnosti dubine ulaska. Drugi veliki problem, i najveći, je šta hrvatske snage su u poziciji mostobrana. Pođe li po zlu, biži se priko ograničenog broja mostova priko Save. Srbi imadu zračnu nadmoć. Povlačenje priko Save je problematično. Lako se je moglo izrodit u slučaj ka' šta je bila operacija Una ili operacija Vihor (https://braniteljski.hr/operacija-vihor-glinsko-i-petrinjsko-pokuplje-u-prosincu-1991-godine/). Propast, samo s većin gubitciman. Uz takve gubitke hrvatskih snaga, HV i HVO bidu dugoročno izgubile zamah i nalet, a srpske dobile prigodu za još više materijalizirat novonastalu situaciju.
Ili ako hoćeš, vidi šta se je dogodilo pobunjenin Srbiman u Bljesku. Pali su u 48 urih. Mostobran se teško brani.

Treće, Srim i istočna Slavonija su tenkoprohodne. Stalno bi visila u zraku nova srbijanska protuofenziva. Možda ne iz Srbije i s oznakaman VJ, nego s oznakaman VRS bidu krenuli s istoka iz pravca Srbije.

S druge strane, muslimanske snage bile su kompaktne južno od Bos. Posavine. Na gornjen zemljovidu vidiš da su mogle pružit korak do Kotorskog, Modriče i Odžaka. Imali bidu se za koga borit.

Muslimanske snage su se hvalile da imadu fantastične diverzante. Kad su već bili tako opasni, zašto nisu onesposobili mostove na Drini? Odjednon bi cilo Podrinje postalo izloženi mostobran. VRS bi se naša u poziciji u kojoj se je bia naša HVO i HV u Bosanskoj Posavini.

Na kraju svega, muslimansko vodstvo je za svoj narod govorilo da nimadu pričuvne domovine i da su jedini čuvari Bosne. Pa zašto se onda nisu borili za nju (i to bogati dil svoje države)? Zašto su očekivali da im drugi se ide boriti za njihovu državu, da in drugi oslobađa?

slika


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 226 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO