HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 vel 2026, 14:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1766 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 71  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kreacija ili evolucija
PostPostano: 26 lip 2025, 10:56 

Neznam je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Dogma KC: Bog je sve stvorio, sve uzdržava, svim upravlja.
U to vjerujem.
KC nema ni jednu dogmu koja vjernike obvezuje vjerovati u doslovno šestodnevno stvaranje i obvezu doslovnog čitanja Biblije.(ako ima nađi je i postavi).
Nigdje nisam tvrdila niti dala naslutiti da Bog nije stvorio svijet, dapače suprotno.

Ako meni nije dano da razumijem kako je Bog nešto učinio a izgleda tebi je, onda te molim odgovori mi na pitanje koje sam postavila i prosvijetli me.

Svima nam je isto dano, onoliko koliko piše u Bibliji. Nekom je to dovoljno i prihvaća tako kako piše, a nekome nije. Ja vjerujem da je Bog postavio ta svjetlila i da je Isus uskrsnuo i ne tražim neka znanstvena objašnjenja za to.

Onda zahvali onima kojima to nije bilo dovoljno(koristili su razum koji im je Bog dao) pa danas npr. ne tegliš vodu s bunara nego otvoriš špinu.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2025, 11:11 

zalutala je napisao/la:
Tko je sv. Augustin?

Tip koji je unio brdo nebiblijskih učenja u KC.

Vrh

PostPostano: 26 lip 2025, 11:26 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
Tko je sv. Augustin?

Reče čovjek koji ovo tvrdi:
Citiram: I riječju. Bog stvara, oblikuje, materijalizira itd na razne načine.
Još samo kad bi pojasnio ovu svoju tvrdnju

Vrh

PostPostano: 26 lip 2025, 12:33 

zalutala je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Buni te latinica? :neznam

Bog stvara, oblikuje, materijalizira na razne načine - riječju, djelom, manuelno, vizualno, kako god. Što tu nije jasno?

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 11:10 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Buni te latinica? :neznam

Bog stvara, oblikuje, materijalizira na razne načine - riječju, djelom, manuelno, vizualno, kako god. Što tu nije jasno?

U pravu si, jedino što mi je u ovoj raspravi problematično je latinica :zubati

Kad si već potegao pitanje mog poznavanja latinice(pretpostavljam što pod tim podrazumijevaš :zubati ) potražila sam što pravoslavlje naučava o Stvaranju:
[29] Silom svoje svemoćne riječi Bog je iz ničega stvorio sav svijet: i materiju i njen oblik: Vjerom spoznajemo da su svjetovi uređeni riječju Božjom tako te ovo vidljivo ne posta od nečega pojavnoga (εις το μη έκ φαινμένων τα βλεπόμενα γεγονέναι).[30] A to znači: „Bog je stvorio iz nebića biće, iz nevidljivog vidljivo, iz nepostojećeg postojeće.“[31]
https://orthodoxhr.wordpress.com/2025/0 ... u-svijeta/

Nema neke suštinske razlike od onoga što KC naučava:
Božja riječ nije svrha samoj sebi nego je usmjerena na druge, čak i u svojoj materijalnoj stvarnosti. Božja riječ ne stvara ništa za sebe nego za druge, za čovjeka. Čovjek je vrhunac stvaranja, pa njemu teži svekoliko stvaranje opisano u šestodnevnom Božjem djelovanju. Božja riječ stvara za čovjeka, ali također stvara i čovjeka.
https://www.svjetlorijeci.ba/snaga-biblijske-rijeci/

Dakle i Katolička i Pravoslavna Crkva naučavaju da je Bog riječju sve stvorio, pa i čovjeka.

Al priznajem i dalje je latinica ono što me najviše buni u ovoj raspravi :zubati

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 11:27 

zalutala je napisao/la:

Dakle i Katolička i Pravoslavna Crkva naučavaju da je Bog riječju sve stvorio, pa i čovjeka.

Al priznajem i dalje je latinica ono što me najviše buni u ovoj raspravi :zubati

Bog je čovjeka i oblikovao, rukama. Kao kad kipar oblikuje glinu.

Latinica je zahebancija.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 14:57 

Postanak 2,1 Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova.

Doslovno vojska?

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 15:08 

VBA2024 je napisao/la:

Doslovno vojska?

Ne. Ovisi od prijevoda.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 16:23 

Mar-kan je napisao/la:

Latinica je zahebancija.

To je prorok Izaija napisao kao usporedbu s ločarom koji od gline stvara predmete.
Ali ne znam zašto se raspravljate dali je sve stvoreno po Riječi Božjoj kad se kaže: Bogu je sve moguće.

Dobro ok, treba o nečemu pisati, ove vrućine nastupile pa se kod kuće kuca po tastaturi.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 16:38 

i_jopet je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Latinica je zahebancija.

To je prorok Izaija napisao kao usporedbu s ločarom koji od gline stvara predmete.
Ali ne znam zašto se raspravljate dali je sve stvoreno po Riječi Božjoj kad se kaže: Bogu je sve moguće.

Isti oblik glagola se koristi i u Postanku. Oblikovati.
Mar-kan je napisao/la:
Ako tu piše da je Bog stvorio (bara hebrejski) i oblikovao čovjeka (asah hebrejski - ista riječ se koristi za oblikovanje gline npr.), onda je jasno. Ne može zemlja proizvesti ništa.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 16:40 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Latinica je zahebancija.

Markane a da ti malo razmisliš o tome što pišeš.

U Knjizi Postanka ima i ovaj citat:
Postanak 2,19 Tada Jahve, Bog, načini od zemlje sve životinje u polju i sve ptice u zraku i predvede ih čovjeku da vidi kako će koju nazvati, pa kako koje stvorenje čovjek prozove, da mu tako bude ime.
Hoćeš li i njega tako doslovno tumačiti? Odnosno jel Bog i sve životinje i ptice kao kipar oblikovao svojom rukom?

Ili će biti kao s:
Stvaranje 2,23 Čovjek uskliknu: ` Evo ovog puta kosti moje kosti i mesa mojeg mesa, ova ovdje, zvat će se ženom jer je od čovjeka stvorena . `
Stvaranje 2,24 Tako ostavlja on svog oca i svoju majku da bi se priljubio ženi svojoj, i njih dvoje postaju jedno tijelo samo.
Tvoje objašnjenje je bilo da označeno ne treba doslovno tumačiti nego da je to poruka za budućnost.

Ono, gdje ti odgovara treba čitati od slova do slova i isto tako razumijevati a gdje ti ne odgovara, e to je nešto drugo.

Ne razumijem zašto ne možeš prihvatiti nauk RKC: Bog je sve stvorio riječju.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 16:46 

zalutala je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Latinica je zahebancija.

Postanak 2,19 Tada Jahve, Bog, načini od zemlje sve životinje u polju i sve ptice u zraku i predvede ih čovjeku da vidi kako će koju nazvati, pa kako koje stvorenje čovjek prozove, da mu tako bude ime.
Hoćeš li i njega tako doslovno tumačiti? Odnosno jel Bog i sve životinje i ptice kao kipar oblikovao svojom rukom?

A da ti malo pažljivije čitaš Bibliju?

Pa bi vidjela da stvaranje čovjeka i ostalih stvorenja nije isto, niti su istog statusa.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 16:55 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

A da ti malo pažljivije čitaš Bibliju?

Pa bi vidjela da stvaranje čovjeka i ostalih stvorenja nije isto, niti su istog statusa.

Treba li i citat koji sam citirala čitati i razumijevati doslovno ili ne?
Čega god smo se do sada dotakli; stvaranje svjetlila, stvaranje čovjeka, doslovni dani i noći inzistirao si na doslovnom čitanju i razumijevanju.
Što je s navedenim citatom? Doslovno čitanje i razumijevanje ili?

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 16:58 

Mar-kan je napisao/la:
VBA2024 je napisao/la:

Doslovno vojska?

Ne. Ovisi od prijevoda.

A što bi po tebi bilo

Postanak 1,21 Stvori Bog morske grdosije(nemani, kitovi) i svakovrsne žive stvorove što mile i vrve vodom i ptice krilate svake vrste. I vidje Bog da je dobro.

ako je prijevod od

a) Creavitque Deus cete grandia, et omnem animam viventem atque motabilem, quam produxerant aquae in species suas, et omne volatile secundum genus suum. Et vidit Deus quod esset bonum.

i

b) waYiv'rä élohiym et-haTaNiynim haG'doliym w'ët Käl-nefesh hachaYäh häromeset ásher shär'tzû haMayim l'miynëhem w'ët Käl-ôf Känäf l'miynëhû waYar' élohiym Kiy-ţôv

?

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 16:59 

zalutala je napisao/la:
Neznam je napisao/la:
Da, dovezao sam se jer mi je to potpuno novo, nisam znao da postoji poveznica između ordo ab chao i big bang teorije dok nisi postavila onaj citat. A pošto je teorija evolucije u skladu s big bangom i praktički ista priča očito je i ona povezana s istim učenjem.

S kojim učenjem je bio povezan katolički svećenik koji je postavio teoriju velikog praska(mada je on nije tako nazvao)? S učenjem KC ili?

Nisi odgovorio na ova dva pitanja:
Tko je sv. Augustin? Poznaješ li i razumiješ li Bibliju bolje nego što je on poznavao i razumio?

Znam tko je tip, pročitao sam nešto malo od njega (i citirao ovdje), ali dovoljno da vidim kako je u Bibliji po vlastitom priznanju vidio ostvarenje nekih nebiblijskih učenja, vjerojatno neoplatonističkih.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:01 

Izvini što pitam @zalutala, jeli ti možda predaješ vjeronauk djeci?

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:03 

zalutala je napisao/la:
Neznam je napisao/la:
Svima nam je isto dano, onoliko koliko piše u Bibliji. Nekom je to dovoljno i prihvaća tako kako piše, a nekome nije. Ja vjerujem da je Bog postavio ta svjetlila i da je Isus uskrsnuo i ne tražim neka znanstvena objašnjenja za to.

Onda zahvali onima kojima to nije bilo dovoljno(koristili su razum koji im je Bog dao) pa danas npr. ne tegliš vodu s bunara nego otvoriš špinu.

Ha? :neznam

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:11 

i_jopet je napisao/la:

Ne, niti blizu.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:19 

zalutala je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

Ne, niti blizu.

Ma pretpostavio sam da nisi jer se temu Postanka obrađuje na vjeronauku samo onoliko koliko je potrebno.

Doslovno Bog je stvorio svijet i sve na njemu i oblikovao čovjeka po svojoj slici.

Ja čitam ovu temu više iz radoznalosti tek toliko da vidim kako tko razmišlja, više me zanima put istina i život nego Postanak.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:21 

Neznam je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Evo ti mala natuknica.
Vodoopskrbni sustavi; gravitacijski, tlačni i kombinirani.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:25 

zalutala je napisao/la:
Neznam je napisao/la:

Evo ti mala natuknica.

I šta je poruka, sav napredak je došao isključivo zahvaljujući odbacivanju nazadne Biblije? Takve doskočice su bile popularne među francuskim revolucionarima, a i nekim kasnijim.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:28 

i_jopet je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Ne, niti blizu.

Ma pretpostavio sam da nisi jer se temu Postanka obrađuje na vjeronauku samo onoliko koliko je potrebno.

Doslovno Bog je stvorio svijet i sve na njemu i oblikovao čovjeka po svojoj slici.

Ja čitam ovu temu više iz radoznalosti tek toliko da vidim kako tko razmišlja, više me zanima put istina i život nego Postanak.

Ma ja na ovoj temi donedavno nisam ni komentirala niti sam je nešto posebno pratila. Jednom sam postavila videoo predavanja Vladimira Paara o odnosu znanosti i religije, Markan i Neznam ga počeli razvlačiti i tako sam se uvukla u ovu raspravu.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:36 

Neznam je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Evo ti mala natuknica.

I šta je poruka, sav napredak je došao isključivo zahvaljujući odbacivanju nazadne Biblije? Takve doskočice su bile popularne među francuskim revolucionarima, a i nekim kasnijim.

Poruka je da ti ne pratiš ni što pišeš.
Citiram te; Svima nam je isto dano, onoliko koliko piše u Bibliji. Nekom je to dovoljno i prihvaća tako kako piše, a nekome nije. Ja vjerujem da je Bog postavio ta svjetlila i da je Isus uskrsnuo i ne tražim neka znanstvena objašnjenja za to.

Znači, tebi je dovoljno što piše u Knjizi Postanka da bi ti sve bilo jasno a nekima nije. Kao što rekoh zahvali onima kojima to nije bilo dovoljno. Jer da nije bilo njih ljudi nikada ne bi shvatili što je gravitacija, atmosferski tlak itd.. posljedično ti bi danas(a i mi svi) teglili vodu s bunara.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:43 

zalutala je napisao/la:
Neznam je napisao/la:

Poruka je da ti ne pratiš ni što pišeš.
Citiram te; Svima nam je isto dano, onoliko koliko piše u Bibliji. Nekom je to dovoljno i prihvaća tako kako piše, a nekome nije. Ja vjerujem da je Bog postavio ta svjetlila i da je Isus uskrsnuo i ne tražim neka znanstvena objašnjenja za to.

Znači, tebi je dovoljno što piše u Knjizi Postanka da bi ti sve bilo jasno a nekima nije. Kao što rekoh zahvali onima kojima to nije bilo dovoljno. Jer da nije bilo njih ljudi nikada ne bi shvatili što je gravitacija, atmosferski tlak itd.. posljedično ti bi danas(a i mi svi) teglili vodu s bunara.

Dovoljno je svakome tko prihvaća istinu, ono što je napisano. Već sam napisao, stvar je jedino prihvatiti ili ne prihvatiti, vjerovati ili ne vjerovati. Dovoljno je razumljivo napisano za svakoga.

Vrh

PostPostano: 27 lip 2025, 17:44 

zalutala je napisao/la:
Kao što rekoh zahvali onima kojima to nije bilo dovoljno. Jer da nije bilo njih ljudi nikada ne bi shvatili što je gravitacija, atmosferski tlak itd.. posljedično ti bi danas(a i mi svi) teglili vodu s bunara.

Možemo zahvaliti samo Bogu, ljudi sami po sebi ništa ne mogu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1766 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 71  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: