HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 vel 2026, 01:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 220 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Domovinski rat- kartografski pregled
PostPostano: 18 pro 2023, 22:15 

Ceha je napisao/la:

Ružičaste zone su ono što je trebalo biti vraćeno još 92.
One su obuhvaćale rubne dijelove sektora Jug i Sjever, okupirane dijelove općina, a da se u njima nije nalazilo i središte općine (zato Petrinnnja i Slunj nisu bili na listi, Srbi su tu okupirali i sam centar općine), koje su imale hrvatsku većim.

U Slavoniji, Istočnoj i Zapadno, od tih područja nisu bile napravljene Ružičaste zone, već su podijeljene u sektore Istok i Zapad.
S time da je sektor Zapad obuhvaćao puno šire područje, sve općine gdje Srbi nisu bili većina, a bio je većinski pod kontrolom HVa.

Nije toliko bitno, ali čisto radi zapisnika - Sektor Zapad je imao ružičastu zonu, doduše malu. Južni dio općine Novska.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2023, 00:18 

Bobovac je napisao/la:
Nije toliko bitno, ali čisto radi zapisnika - Sektor Zapad je imao ružičastu zonu, doduše malu. Južni dio općine Novska.

Jasenovac?
Ok, tu su isto stvari jasne.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 11:09 

weasel je napisao/la:
U čast 30. obljetnice najveće hrvatske pobjede oslobođenja naše jedine i vječne Hrvatske donosim vam veliku kartografsku seriju posvećenu Operaciji Oluja.

:herceg_bosna

Proučavajući Oluju neko vrijeme, na hrvatskom i stranim jezicima, došao sam do šokantnog zaključka – kvalitetnih, vizualno jasnih i točnih infografskih prikaza gotovo da i nema. Ono što postoji često je netočno, loše kvalitete ili potpuno neupotrebljivo. Neke “službene” karte su na prvi pogled krive, a svejedno kolaju po svemrežju.

Stoga sam odlučio podići ljestvicu, neke stvari se razumiju tek kad ih vidiš, džabe čitanje kilo teksta...

Pogledom na kartu brzo se vidi:
• Zašto je Knin evakuiran već 4. kolovoza, iako obrana još drži? hint gledaj gdje ide specijalna s velebita i pume/pauci poslje Knina
• Zašto Mile Novaković gazi svoje vojnike tenkovima? hint prati 2. gb gromove :zubati
• Zašto se na jugu obrana SVK raspala, dok su Banijci i Kordunaši pružili veći otpor?
• Zašto se Oluja ne može razumjeti bez Bihaća i HRZ-a?

Proces nastanka serije karata je trajao dugo – svaki pravac napada, kretanje postrojbi, zauzeti teritoriji… Sve je moralo biti provjereno. Hrpa izvora, kontradiktornih informacija, netočnosti.
Neke detalje – poput ratnog puta pojedinih brigada nije bilo moguće rekonstruirati do kraja, ali su veće jedinice (Gardijske brigade, zborna područja, HVO…) precizno označene.

Za ovih 9 karata trebalo mi je 2–3 puta više vremena nego za cijelu prethodnu seriju o Domovinskom ratu. :eek

Serija obuhvaća karte za svaki dan trajanja Oluje s posebnim naglaskom na ključne događaje.
Također dodao sam i kumulativna karta napredovanja HV-a po danima – gotovo jedinstvena na svemrežju, jedina druga karta je veoma niske kvalitete i sa hrpom grešaka

Bonus dodatak: plan Z-4 + plan Kontakt grupe za BiH na istoj karti, onako čisto za podsjetnik kakvu su katastrofalnu (po sebe) glupost Srbi napravili. Dosad ovakav zajednički prikaz nije postojao (ili nisam pronašao – jbg ). :neznam

Širimo po svemrežju slavu Hrvata stoga i ovaj hommage pobjedi ima cilj rabit nekoliko mitova i pojasnit par stvari:

Pokazati da HV nije ratovala protiv „par staraca i baba“ te Objasniti zašto VRS i VJ nisu intervenirale....

Da ne govorimo koliko je sve bilo precizno planirano i kako je obrana na istoku Hrvatske bila sastavni dio plana
Do Vizualizizacije strateškog kontekst Oluje do Iskorijenjavanja mitova poput onog da je “Bihać trebalo pustiti” Srbima...

Padom Bihaća nastala bi “prečanska republika” od Drine do Karina.
Bez „Muje“ u Bihaću kao šljunka u cipeli, HV bi imala 5 korpusa SVK i još 2 korpusa VRS u leđa – a oba ta VRS korpusa (1. i 2. krajiški) bila su po snazi jednaka cijeloj SVK. I to bez da računamo ostatak VRS.

Oluja nije jednodnevna šetnja do Knina

Ne dajte se zavarati.
Od 200.000 vojnika pod oružjem, oko 130.000 djelovalo je na zapadu ostatak je bio u pričuvi i/ili raspoređen na istoku u obrambenim pozicijama.

Zaboravljena činjenica je da su u glavnom stožeru morali računati na vjerojatnost srpskog protunapada iz Baranje i Tenja prema Osijeku ( s ciljem okruživanja) , i iz Srijema kroz šume Spačve prema Savi, te pokušaj širenja koridora zauzimanjem Orašja. Potonji napad je procjenjen manje vjerojatan zbog uspješne obrane Orašja nakon sprskog napada poslje Bljeska , no opasnost nije nestala.
Na to sve imamo Mladićevu fiks ideju Vagnja 95 gdje je planiran povrat Grahova i Glamoča te udar na Livno i Sinj.

Zato je Oluja i 3. i 5. gardijska na istoku. Zato je Oluja i 1. i 2. gardijska HVO-a koja čuva bok HV-u.

Uz sve te snage koje su imali SVK plus VRS plus VJ u pozadini, Srbi su itekako bili ravnopravan protivnik i zato danas proturaju tezu o nejaći i razoružanim penzioner babama. Činjenica je da ih je HV izuo iz cipela , do te mjere da ih je sram reći istinu 30 godina kasnije.

Karte su izrađene u 4K rezoluciji :thumbup
:zastava_Hrvata

@ceha udari drugarsku kritiku

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

🟥⬜🟥⬜🟥
⠀⠀🟥⬜🟥

Znamo što je bilo

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 21:41 

Može li meni neko reći, zašto dubrovačko područje nikad nije bilo inkorporirano u RSK?

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 21:43 

Pejtonac sa juga je napisao/la:
Može li meni neko reći, zašto dubrovačko područje nikad nije bilo inkorporirano u RSK?

https://en.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik_Republic_(1991)

tamo su proglasili drugu ,,republiku''

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 21:45 

Dok je bilo okupirano je bilo proglašeno dijelom srpske "Dubrovačke Republike". (Da ovo je stvarno).
https://bs.wikipedia.org/wiki/Dubrova%C ... lika_(1991)

A, kad su se svi dijelovi okupirane Hrvatske ujedinili u RSK, Dubrovacko podrucje je vec bilo oslobodeno.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 21:50 

PaoUČikolu je napisao/la:

Dok je bilo okupirano je bilo proglašeno dijelom srpske "Dubrovačke Republike". (Da ovo je stvarno).

A, kad su se svi dijelovi okupirane Hrvatske ujedinili u RSK, Dubrovacko podrucje je vec bilo oslobodeno.

I ne baš, Srbi su na širem području Konavala do kasne 92-e

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 21:51 

Li Zongren je napisao/la:
PaoUČikolu je napisao/la:

I ne baš, Srbi su na širem području Konavala do kasne 92-e

A pomiješo sam datume.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 21:51 

Dubrovacki grb na srpskoj trobojci, koji manijaci.

Ja se pitam da li bi oni i dalje nastaviti trabunjati o toj republici i nakon 91/92. ili bi kad-tad rekli da je to ipak vijekovna srpska zemlja
Travunija 2.0 na primjer

Da li su oni imali i svoje ministre, skupstinu, televiziju? Bas se malo o tome pise, a interesantno je jer je to bas kraj sa 0% Srba.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 21:55 

Ja se pitam da li bi oni i dalje nastaviti trabunjati o toj republici i nakon 91/92. ili bi kad-tad rekli da je to ipak vijekovna srpska zemlja
Travunija 2.0 na primjer

Da li su oni imali i svoje ministre, skupstinu, televiziju? Bas se malo o tome pise, a interesantno je jer je to bas kraj sa 0% Srba.

Ma imali su kao neku vladu, nikakve institucije stvarne nisu imali to podrucje je bilo mahom prazno i pod direktnom vojnom vlašću. Nastavili bi vjerojatno, rekli bi da je Dubrovačka republika bila srpska država i glumatali. Nekog lika iz porijeklom iz Boke su postavili za predsjednika

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 21:57 

Travunija 2.0 na primjer

https://old.dubrovniknet.hr/novost.php? ... qwP_j976Uk

Zanimljiv tekst o tome za pročitati.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 22:36 

Meni je bilo zanimljivo, ako bi netko znao malo više o tome, ali navodno je na tome zauzetom dubrovačkom području i ostalo hrvatskih civila, život se vodio i dalje doduše pod okupacijom, to sam čuo za Mokošicu, da su ljudi živjeli i dočekali povlačenje, s druge strane u Konavlima je sve poharano, tamo vjerojatno nitko nije ostao.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2025, 22:48 

dreamteam je napisao/la:
Meni je bilo zanimljivo, ako bi netko znao malo više o tome, ali navodno je na tome zauzetom dubrovačkom području i ostalo hrvatskih civila, život se vodio i dalje doduše pod okupacijom, to sam čuo za Mokošicu, da su ljudi živjeli i dočekali povlačenje, s druge strane u Konavlima je sve poharano, tamo vjerojatno nitko nije ostao.

U sjevernom dijelu okupiranog područja je definitivno ostalo ljudi, većina.
Mislim i u južnom, mada tu ne mogu sa sigurnošću ništa tvrditi, uglavnom tamo gdje ništa nije bilo popaljeno ljudi su ostali.

Imam rodbinu oko Dubrovnika pa znam nešto.

Ali su ih zato žešće maltretirali, pljačkali, dođe ti vojnik u kuću i jednostavno pita gdje ti je toalet, dođe i posere se u kadi (ne lažem).

Vrh

PostPostano: 31 kol 2025, 12:05 

Aco Apolonije je bio knez te fantomske republike, proglasene u Cavtatu, istrijan po ocu po majci dubrovcan, Srbin po uvjerenju.

Nista cudno, Dubrovnik je uvijek njegova specijalce poput njega, ili recimo Frenkija Simatovica. Uostalom Seselj je od Hrvata iz Orahova dola, koji se nalazi odmah preko granice kod Zavale, opcina Ravno. Svi su Seselji Hrvati, samo je ta Vojislavova grana okrenula na Srbe.
Bio je onaj duhoviti sukob Seselja i Draskovica, ko je Hrvat po porijeklu. A obojica su, Draskovici svi znamo tko su.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2025, 12:15 

Gavra Kačanski je napisao/la:
Aco Apolonije je bio knez te fantomske republike, proglasene u Cavtatu, istrijan po ocu po majci dubrovcan, Srbin po uvjerenju.

Nista cudno, Dubrovnik je uvijek njegova specijalce poput njega, ili recimo Frenkija Simatovica. Uostalom Seselj je od Hrvata iz Orahova dola, koji se nalazi odmah preko granice kod Zavale, opcina Ravno. Svi su Seselji Hrvati, samo je ta Vojislavova grana okrenula na Srbe.
Bio je onaj duhoviti sukob Seselja i Draskovica, ko je Hrvat po porijeklu. A obojica su, Draskovici svi znamo tko su.

Šta nije aco dijelom bio bokelj?

Vrh

PostPostano: 31 kol 2025, 12:17 

Da bokelj mislio sam reci Hrvat.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2025, 15:03 

HRT je svojedobno, nekoliko godina nakon rata snimila igrani TV film o Cavtatu pod okupacijom 1991/2 i život ljudi tamo/tada. Ne mogu se sjetiti kako se zove... Film nije nešto, u dijelovima grozan, ali ima nekih svijetlih momenata. Npr to oko osnivanja Dubrovaćke republike na ćelu sa Apolonijem. Našli su nekog glumca isti on. Baš da se čovjek malo nasmije.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2025, 15:10 

Da su Srbi izasli na Solin, imali bi i Splitsku Republiku, a orjune u Splitu nikad nije nedostajalo.

Imali smo i zagrebacku orjunu, puni vinski podrumi srboslavaca koji su cekali da narodna armija rijesi posao. Danas su se razmilili po novinarskim uredima i ngo udrugama, a ima ih i u vladajucoj sekti grada Zagreba.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2025, 20:15 

Purger111 je napisao/la:
Graničar18 je napisao/la:
Cesta prema V.Gorici nije nikad osvojena. Najbliže što su Srbi bili Zagrebu je Petrinja,30km zračne linije.

Bili su bliže, u današnjoj zagrebačkoj županiji. I skoro su izbili na tu cestu jer su bili kod Pukopskog. Pogledaj najsjevernije točke crvenog područja

slika

slika

Citat:
U Domovinskom ratu Pokupsko je ponovno bilo prva crta obrane te je doživjelo velika razaranja od strane srpskog okupatora.

Citat:
U Domovinskom ratu Lasinja je pretrpila velika razaranja i stradavanja te progon hrvatskog stanovništva. 5. kolovoza 1991. velikosrbi su prvi put napali Lasinju i postrojbe 110. brigade

1:32 - par kilometara od Pisarovine

Ne razumijem ova “SVK pocket”.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2025, 00:06 

Tkz. RSK je "Prekounje", prometnice su im odsječene u Grahovu i na sjeveru u Bihaću. Postoje putevi preko Dvora i Lapca, ali to je doslovce kroz šumu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 220 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: