HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 18:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 126 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 10:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 lis 2011, 07:05
Postovi: 436
Budući da su opet aktualna zbivanja u WW2, a ovdje nisam mogla pronaći baš temu koja bi se striktno ticala naših predaka za vrijeme rata (a da je bez vrijeđanja i zabludjelih ideologija), pa bi bilo zanimljivo, budući da nas ima iz raznih mjesta, da vidimo kakvo je bilo raspoloženje u obiteljima i gdje su bili, ako su sudjelovali u ratu.

Molila bih dakle, da ova tema bude pošteđena frustracija i svađi, nego jednostavno skup sjećanja i svjedočanstava od djedova i baka (očeva i majki, ako ima starijih) i njihovih puteva tih godina, ako su vam pričali, još bolje ako imate i koju fotografiju.

Priča o širokobriješkoj ženi koja je zbog pripravljene tave s džigaricom za škripare i momkovanja s jednim od njih, prošla tegoban i mukotrpan put:

http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.co ... sp?ID=5183
http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.co ... sp?ID=5188

Moji:

Djed po očevoj strani - Domobran, preživio Križni put, nakon višemjesečnog lutanja, vratio se neprepoznatljiv. Nikad nije ni riječi ispričao o ratu. Znamo samo da je založio sat od oca za dva sirova krumpira koje su mu kasnije ukrali iz džepa.
Izgubio trojicu braće koji se nikad nisu vratili.
Baka - bila kod kuće.
S majčine strane su bili premladi. Pradjed zemljoradnik, klonio se svih, umro s mišlju "ne želim se nigdje pisati i nikome pripadati."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 11:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33
Postovi: 4967
Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
Djed partizan, komesar bataljona, prosao skoro sve o cemu se pisalo po udjbenicima. Kasnije malo vrijemena u OZNA-i, pa poslije u vojnoj policiji. Jedan njegov brat ustasa, nestao kod dravograda(pricalo se da su ga vidjeli u argentini, ali sve ostalo na pricama, nije se javio nikada), drugi domobran, koji nije prosao strasno. Inace djeda je jedini partizan u uzoj i siroj obitelji. 1947 prebacen u makedoniji, organizirao hajke protiv balista, jedan od organizatora u hvacanju dzeme hasanija. U skopju od 48, i ostao do smrti.

_________________
Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 12:01 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24534
Lokacija: Heartbreak Hotel
Učinilo mi se da je ova tema već bila, ali sam provjerio i vidio da nije, ali da se o ovomu govorilo u offtopičarenju teme TRONARODNI NACIONALISTIČKI CHAT.
Ali dobra ideja da se ovo izdvoji u jednu, po meni zanimljvu temu.

Moji su se djedovi neutralno krili od svih vojski podjednako. Tj u nastojanju da ih ne "pokupe" vodili su politiku mudrog čekanja! :zubati

Al eto nisu baš mogli vječito tako, jedan završi na Blajburgu a drugi u partizanima... istina to je već bilo u drugoj polovici rata pa su uspjeli da u miru preguraju bar prve 2 godine sranja. ;)

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 12:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Očev otac i njegova braća - Domobrani, zarobljeni 25.5.1945 poslije pada Odžaka i pobijeni negdje uz rijeku Savu.
Sa materine strane nije bilo vojnika, osim brata od prababe koji je bio u ustašama i završio u Australiji, gdje je sedamdesetih godina sreo i ubio nekog srbina, za što je osuđen na dugogodišnju robiju, na kojoj je i skončao.

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 12:32 
Offline

Pridružen/a: 23 lip 2009, 14:41
Postovi: 23
Djed po majci – domobran. Tokom 1944. su ga uhvatili partizani, obitelj dugo nije znala šta je sa njim. S obzirom da je bio obućar, do kraja rata je zadržan u partizanima popravljajući čizme/cipele ili šta se već tada nosilo. Interesantno je to što je čovjek ni kriv ni dužan postao nositelj partizanske spomenice, stvarno mi nije poznato na koji fazon... Žao mi je što je umro prije mog rođenja, jer bih volio čuti iz prve ruke kako je sve to izgledalo u njegovo vrijeme.

Njegov brat, ujedno moj kršteni kum, je isto tako bio u domobranima, ali je on prošao gore od djeda. Još sam kao dijete znao da je bio „u zarobljeništvu u Sloveniji“, ali nisam bio svjestan da je u pitanju bio Bleiburg. Sve do 1990. uopće nisam čuo za pojam križni put i za razmjere tog zločina.

Sa očeve strane, djed je poginuo kao civil 1942. u bizarnoj nesreći koja nije imala veze sa ratom.

Što napisa gore Bobovac, izgleda da je najbolje bilo čekati 1945. i tada se priključiti pobjedničkoj strani :zubati

_________________
http://www.marysmeals.org/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 12:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 sij 2012, 16:01
Postovi: 12319
Jedan djed mi je bio premlad za vojsku, 1931. godište, igrao se kao mali sa Boškom Buhom. Vjerovatno bi bio partizan da je bio stariji.

Drugi djed mi je, koliko sam shvatio i koliko se sjećam iz njegovih priča(umro je 1994) bio na strani Njemačke, ne znam da li je bio pripadnik ustaša, handzar divizije ili šta drugo. Uglavnom, pričao je da je bio u logoru nekom u Sloveniji kojeg su držali partizani i pukom srećom je oslobođen jer je tamo bio neki njegov prijatelj pa je nekako uspio da ga oslobodi. Pričao je i da je bio u sjevernoj Africi u tenkovskim bitkama, bio je član posade tenka Panzer Tiger.

Nakon rata, i zbog zakona a i zbog činjenice da je bio na toj strani država mu je oduzela skoro sve što je imao, i sam grad Gračanica je poznata po tome što je u njoj bilo dosta ustaša pa je u onoj državi dosta kažnjavana zbog toga.

Koliko sam čuo o tom ratu, čitav rat se uglavnom mirno živjelo, i partizani i ustaše su bili OK prema narodu ovdje, četnici su već druga priča.

Za ostalu rodbinu ne znam niti me toliko zanimalo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 13:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35278
Lokacija: Gl. grad regije
Jedan domobran, oficir koji je zapovijedao vojarnom Perinom hanu u Ze. Prošao Križni put, bio šumnjak, kasnije se izvukao, kao i mnogi, zahvaljujući busovačkim Srbima. Ono što je zanimljivo je da ga je isti čovjek, musliman, htio zatvorit i kao ustaša i kasnije kao partizan, kao partizan je pozatvarao more ljudi, taj lik.

Drugi, radna obaveza na rudniku Stara jama u Ze.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 13:07 
Offline

Pridružen/a: 01 stu 2009, 22:53
Postovi: 424
Lokacija: Toronto
Dida je bio Ustasa i onda poslije Kamisar (Krizar) oko Livna. Njega je spasio jedan Srbin (kasnije kum) iz Celebica s kim je dobro bio. Drugi djed je bio premlad za rat ali njegov otac je bio Domobran tko je prezivio Krizni Put.

_________________
Salo - Chic Nihilism


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 13:18 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23208
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
S majčine strane domobran, preživio križni put iako je tek 1944. napunio 18. godina. Vjerojatno mu je ta mladost i golobradost spasila život te 1945.. I sada je živ, pa često priča pojedine događaje iz 45'.
S očeve strane neutralan - već je do sredine rata imao 7 djece, sa jednim bratovim djetetom, jer mu je brat poginuo u ratu, a bratova žena umrla od bolesti.

Vjerojatno ga zbog toga nitko nije ni mobilizirao.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 13:26 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24534
Lokacija: Heartbreak Hotel
Lebowski je napisao/la:
Pričao je i da je bio u sjevernoj Africi u tenkovskim bitkama, bio je član posade tenka Panzer Tiger.


Otkud njega pobogu u Njemačkom Afričkom korpusu?? I to još u Tigar tenku, kojih se moglo na prste prebrojati u to vrijeme.

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 13:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
Djed s čačine strane domobran, uhvatili ga partizani 1945 godine kraj Karlovca, trebao je ići s njima do Bleiburga gdje bi ga vjerojatno ubili, ali je njegove ljude pustio jedan partizanski zapovjednik navodno riječima : "Dečki ovo će biti gadno, svucite uniforme i bježite kući" . To su i učinili, da bi nakon par dana pješaćenja došao doma podno Velebita. Nažalost kasnije ga OZNA i UDBa proganjala pa je završio u zatvoru gdje je i umro.
Djed s materine strane neutralan, a mislim da je bio i premlad za bilo što tada , svejedno je su ga poslije proganjali OZNAši i Udbaši jer je jednom Srbinu skinuo kapu dok se svirala "Lijepa Naša" .

Djed s očuhove strane bio u partizanima, makar nevoljko ,utiralo ga , ranjen 3 puta , dva puta od četnika jedanput od Talijana kraj Trsta .

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 13:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Jedan bješe kondukter na željeznici Mostar - Sarajevo, a drugi domobran koji je preživio križni put, i kojeg je po povratku u Hercegovinu spasio otac Slobodana Praljka. Nažalost, oba su preminuli 80ih, pa nikad nisam bio u prilici saznati više detalja.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 14:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 sij 2012, 16:01
Postovi: 12319
Bobovac je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:
Pričao je i da je bio u sjevernoj Africi u tenkovskim bitkama, bio je član posade tenka Panzer Tiger.


Otkud njega pobogu u Njemačkom Afričkom korpusu?? I to još u Tigar tenku, kojih se moglo na prste prebrojati u to vrijeme.


Hmm, ne znam. Znam da je bio u Africi, i sjećam se da je spominjao tigrove, panzere, tako je pričao, šta je radio tamo ko će ga znati. Bile su i njegove slike, na tenku, pored tenka, vjerovatno imam i ja koju sliku iz rata ali ne da mi se tražiti.(gdje je slikano ne mogu sa sigurnošću tvrditi)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 14:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Bez slika ti nitko neće vjerovati, jer ne postoji veza po kojoj bi netko sa prostora bivše Jugoslavije završio u Afrika Korps.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 14:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58270
Lokacija: DAZP HQ
djed (s očeve strane) sa 16 godina 43.-e završio u partizanima, dvojica braće mu poginuli u ustašama. drugi djed je bio premlad za rat, ali su mu dva brata poginula, jedan bio u wehrmachtu, drugi u SS-u, a spasio se samo treći koji je bio u ustašama i kasnije pobjegao u Australiju preko Italije. jedan pradjed mi je bio u domobranima.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 14:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 sij 2012, 16:01
Postovi: 12319
Ministry of Sound je napisao/la:
Bez slika ti nitko neće vjerovati, jer ne postoji veza po kojoj bi netko sa prostora bivše Jugoslavije završio u Afrika Korps.


Šta ćeš. Ja samo govorim što sam čuo. Mene to nikad nije toliko zanimalo toliko. Slike teško da mogu naći jer je njegova kuća srušena a stvari ko zna gdje su.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 14:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Lebowski je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Bez slika ti nitko neće vjerovati, jer ne postoji veza po kojoj bi netko sa prostora bivše Jugoslavije završio u Afrika Korps.


Šta ćeš. Ja samo govorim što sam čuo. Mene to nikad nije toliko zanimalo toliko. Slike teško da mogu naći jer je njegova kuća srušena a stvari ko zna gdje su.


Je li tečno govorio njemački? Ako nije, ne postoji ni promil mogućnosti da je bio tamo, jer su Afrika Korps bile 100% njemačke.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 14:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lip 2011, 12:01
Postovi: 3688
Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
Bobovac je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:
Pričao je i da je bio u sjevernoj Africi u tenkovskim bitkama, bio je član posade tenka Panzer Tiger.


Otkud njega pobogu u Njemačkom Afričkom korpusu?? I to još u Tigar tenku, kojih se moglo na prste prebrojati u to vrijeme.


Postoji mogućnost i to velika. Bez obzira što je NDH bila kako kažu "marionetska" ,oni koji su znali njemački ,bar prosječno mogli su završit u raznoraznim njemačkim jedinicama.
Ima priča naših ljudi koji su završili kao časnici na njemačkim podmornicama gdje su i dočekali kraj rata. To im je bilo privlačno jer su plaće bile višestruko veće nego u ustaškim ,domobranskim jedinicama.A vojsku je teško izbjeć u to vrijeme...

_________________
"Nisu svi koji lutaju izgubljeni"


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 14:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 sij 2012, 16:01
Postovi: 12319
Znam samo da je znao jezik, koliko ne znam, klinac sam bio. Raspitaću se za detalje. Znam sigurno da nije bio tu u ratu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 15:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 11 stu 2011, 14:14
Postovi: 3462
Bakinoga brata su odveli partizani jedne noći i od tada mu se gubi svaki trag. Ni dan danas ne znamo što je s njim.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 15:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Deda (s tatine strane) bio u partizanima i po radnim akcijama u njemačkoj (bar je tako pričao).
Pradedu (jednog s mamine i jednog s tatine strane) smaknuli partizani.
Od bake brat bio u domobranima htio bježati u partizane pa završio u nizozemskoj trgovačkoj mornarici. Na kraju ga smaknuo netko kad se vraćao doma preko Rijeke u ZG (valjda).
Ono, bilo svega i svačega a za dosta kostiju se ni ne zna di su.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 17:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 sij 2010, 17:54
Postovi: 13159
Deda sa majcine strane je bio kraljev vozac, za vreme rata bio u Beogradu, po oslobodjenju je pao u nemilost komunjara, i 1946 poginu na drumu...ostala je osnovana sumnja da su ga ubili, ali je to nemoguce bilo dokazati...

Deda sa oceve strane je zavrsio u logoru na Banjici jer je u kafani prozivao Nemce, citali su prezimena ko ide na streljanje, on cuo svoje, krenuo vec, ali ispostavi se da je neko drugi... posle rata bio kratko u OZNA, batalio to, poceo privatno sa mini livnicom da valja odlivke, od toga sagradi kucu pored Makarske, neko ga odruko jer je bio pun love, i zavrsi u zatvoru... posle godinu dana izvuce ga Mika Djordjevic, sudija koji je osudio Drazu, inace muz od babine polusestre.

Obe babe su nakon 6. aprila.1941. kad su Nemci urnisali Beograd na kratko otisle kod rodbine u Sumadiju... tamo je jedna grana bila u cetnicima, druga u partizanima...vratili su se u Beograd, babina sestra umrla od tuberkuloze. Baba mi je pricala kakvo je razocarenje bilo kad je u oktobru 1944. usla "krasnaja armija"...oni ocekivali div-junake, a usli neki pijani odrpanci, dedi maznuli konja... gledala je masovno streljanje zarobljenih Nemaca u parku ispod hrama Svetog Save...

_________________
Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 17:59 
Offline

Pridružen/a: 15 pro 2010, 23:03
Postovi: 576
Lokacija: Kičmanovićevo rodno selo
O očeve strane ustaše vulgaris, cijeli rat ratujući protiv partizana i četnika u Krajini. Velik broj ih poginuo tijekom rata, a selo za kaznu devastirano.

S majčine strane su bili visoko rangirani časnici, također u ustašama. Pradjed je bio agent ustaške tajne službe, ili kako se to već zvalo. U državnom arhivu postoje podaci o njemu, njegovom kodnom imenu i tako dalje. Spasio velik broj Srba, a i nešto Židova, zbog čega su mojoj obitelji dosta krajiških Srba ostali zahvalni do kraja života. Tako da, iako su partizanski Srbi porušili većinu hrvatskih kuća u tom kraju, kao osvetu (s obzirom da su svi lokalni Hrvati bili ustaše), našu kuću nitko nikada nije smio dirnuti. Također je bio obiteljski prijatelj sa Rafaelom Bobanom, koji je često navraćao na naše obiteljsko imanje tijekom rata.

_________________
Izlizani ideali i misali
po hrvatskin stranputican
sokolaške procesije

pričešćene demonstracije
od vinotočnica do vinotočnica
svjetlošću krv časna
vijekom navikli trpeć
nasljeđivat pogrda balkana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 18:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 ožu 2012, 21:55
Postovi: 645
Lokacija: dijaspora
DzoniBG je napisao/la:
Deda sa majcine strane je bio kraljev vozac, za vreme rata bio u Beogradu, po oslobodjenju je pao u nemilost komunjara, i 1946 poginu na drumu...ostala je osnovana sumnja da su ga ubili, ali je to nemoguce bilo dokazati...

Deda sa oceve strane je zavrsio u logoru na Banjici jer je u kafani prozivao Nemce, citali su prezimena ko ide na streljanje, on cuo svoje, krenuo vec, ali ispostavi se da je neko drugi... posle rata bio kratko u OZNA, batalio to, poceo privatno sa mini livnicom da valja odlivke, od toga sagradi kucu pored Makarske, neko ga odruko jer je bio pun love, i zavrsi u zatvoru... posle godinu dana izvuce ga Mika Djordjevic, sudija koji je osudio Drazu, inace muz od babine polusestre.

Obe babe su nakon 6. aprila.1941. kad su Nemci urnisali Beograd na kratko otisle kod rodbine u Sumadiju... tamo je jedna grana bila u cetnicima, druga u partizanima...vratili su se u Beograd, babina sestra umrla od tuberkuloze. Baba mi je pricala kakvo je razocarenje bilo kad je u oktobru 1944. usla "krasnaja armija"...oni ocekivali div-junake, a usli neki pijani odrpanci, dedi maznuli konja... gledala je masovno streljanje zarobljenih Nemaca u parku ispod hrama Svetog Save...


Gotovo da si plemicke krvi :001_smile
Zanimljiva ti je ova ratna i poratna obiteljska prica.Uvijek su me zanimale te ratne i poratne sudbine.Jos kao dijete sam otvorenih usta slusao kada se o tome pricalo.

_________________
Za svako rjesenje postoji problem


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Naši preci u Drugom svjetskom ratu
PostPostano: 24 ožu 2012, 18:09 
Offline

Pridružen/a: 15 pro 2010, 23:03
Postovi: 576
Lokacija: Kičmanovićevo rodno selo
DzoniBG je napisao/la:
Deda sa majcine strane je bio kraljev vozac


Meni je prapradjed bio časnik na brodu cara Ferdinanda. :zivili

_________________
Izlizani ideali i misali
po hrvatskin stranputican
sokolaške procesije

pričešćene demonstracije
od vinotočnica do vinotočnica
svjetlošću krv časna
vijekom navikli trpeć
nasljeđivat pogrda balkana.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 126 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 46 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO