HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 ožu 2025, 10:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2396 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 96  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova
PostPostano: 12 tra 2012, 19:29 

Poštovani gospodine Pavo B.,

Možete li mi išta reći o porijeklu Knezovića u Posušju?od kojeg roda potječu?kad su doselili na ovo područje?

Vrh

PostPostano: 14 tra 2012, 10:31 

Poštovani gospodine Pavo,
volio bih saznati nešto više o podrijetlu prezimena Tunjić (B.Brod-Derventa).
Hvala unaprijed!

Vrh

PostPostano: 14 tra 2012, 10:50 

Medić-Ljubuški.
Eto kad ti uhvatiš vremena :wink

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 16:20 

Možete li mi što reći o prezimenu Rajić-Cakalin, šire područje Travnik ?

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 16:25 

Možete li mi nešto reći o prezimenu Matković,Guča Gora,Travnik ?

Vrh

PostPostano: 16 tra 2012, 16:25 

Pavo B. je napisao/la:
nkovac je napisao/la:

primjerak iz Zagreba je sad kod rodjaka na skeniranju.... :-)

Svaka čast.

:palacgore2

A nemam čitav zemljišnik za Vrgorac. Pretpostavljam da je fra Vjeko Vrčić u svojoj "Vrgorska Krajina" objavio bar dio zemljišnika. Knjigu je teško naći. Ima je knjižnica HAZU u Zagrebu, ali moram saznati može li se iznijeti ili je samo za čitaonicu.

Ako se radi o zemljišniku iz vremena kad je Vrgorac bio pod Mletačkom upravom moram reći da ga fra Vjeko nije spominjao u svojoj knjizi.....

Vrh

PostPostano: 20 tra 2012, 16:25 

lolčina je napisao/la:
Molio bih Vas za informacije o porijeklu prezimena Ivković iz Livna i Sužanj također iz Livna.

Unaprijed zahvaljujem!
---------------------------------------------------------

Ivkovićima je matica Zagoričani, Tamo ih je i danas najviše, a tamo se i 1743. godine bilježi domaćinstvo Grge Ivkovića. U Brnazama kod Sinja ima Ivkovića, koji su vjerojatno došli krajem XVII stoljeća s Livna, s obzirom da su 1692. u Brnaze naseljeni ljudi koji su došli s arambašom Mastelićim iz Livna. S obzirom na njegovo mjesto porijekla, vjerojatno su i članovi njegove banderije bili Livnjaci.

Sužnji su starinom iz Žirovića gdje se 1743. spominju pod oblikom Sušnjević. Radi se o domaćinstvima Luke i Mate Sušnjevića. Popis 1768. ih bilježi pravilno, pod prezimenom Sužanj. U međuvremenu je jedno domaćinstvo otišlo u Priluku.
-----------------------------------------------------------

Hvala! Dosao sam i do padataka o velikom broju Ivkovića u Zadru, tocnije u Škabrnji i u okolivi Osijeka.

Zanimaju me i Ivkovići kod Jablanice koji su muslimani, koliko ih ima i od kada su na islamu.

Nije mi poznato da ima ili je bilo Suzanja u Priluci, ima ih sad nekoliko kuca u selu Prisap

Vrh

PostPostano: 20 tra 2012, 17:52 

U Prispu su neki imali i duplo prezime: Suzanj-Dzin....

Vrh

PostPostano: 22 tra 2012, 23:14 

U posljednje vrijeme počeo sam istraživati porijeklo i povijest prezimena Marina. Možete li mi pomoći malo oko toga. Znam da većina Marina koje ja poznajem žive i rođeni su u Bugojnu, Srednja Bosna. Ukoliko imate nekih podataka molim vas da mi javite kako bi saznao više o Marinama :)

Hvala

Vrh

PostPostano: 23 tra 2012, 23:34 

Pavo B. je napisao/la:
marko-maric je napisao/la:

Hvala Vam za informacije..
Pozdrav

Nema problema. Evo još malo informacija, da bude jasnije, jer ja mislim da sam ja i samog sebe zbunio prošlom porukom. ;)

Dakle, Marića je u staroj župi Rotimlja prema stanju duša iz 1941. godine bilo:

Ljubljenica - 9 obitelji
Donji Brštanik - 8 obitelji
Stjepan Krst - 11 obitelji

Osim na ovom području, katoličkih Marića ima i drugdje na stolačkom području. Marići iz Ljubljenica i Stjepan Krsta su porijeklom iz Goranaca, dok su svi drugi stolački Marići, uključujući ove u Brštaniku, došli iz Velje Međe, kao što sam otprilike i pretpostavljao.

Zanimljivo je da stanje duše navodi Mariće u Ljubljenici i Stjepan Krstu kao Mariiće, što bi označavalo dugo I, tj. da se izgovara kao Marijić. Je li to slučaj u Vašoj obitelji?

Da, moj djed je tako pisao prezime, ali se izgovara sa naglaskom na i. Nešto slično kao Marij'ć :)
Danas ga više ne pišemo tako.
Ove podatke ste našli u knjizi "Od Hrguda do Huma"?

Vrh

PostPostano: 24 tra 2012, 05:04 

Da ne pomislite da sam nestao, nisam kod kuće neko vrijeme pa nemam pristup većini podataka. Bez brige, odgovorit ću na sva pitanja čim dođem kući ovaj vikend.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 08:35 

ero1706 je napisao/la:
Poštovani gospodine Pavo B.,

Možete li mi išta reći o porijeklu Knezovića u Posušju?od kojeg roda potječu?kad su doselili na ovo područje?

Nemam nažalost posuške matice, ali je jasno da su došli nakon 1768. godine, jer ih tad nema na stanju duša u župi. Najvjerojatnije su došli iz Imotske Krajine ili iz Sovića kod Gruda. Svi ti Knezovići su istog porijekla i matica im je selo Rasno kod Širokog Brijega. Osim ovih Knezovića, postoje još i krvno nesrodni Knezovići iz Goranaca kod Mostara, ali zbog činjenice da ovi drugi Knezovići starinom iz Rasna žive puno bliže Posušju, rekao bih da je vjerojatnije da je netko od njih doselio u Broćanac.

Ti Knezovići se inače dosta rano spominju u Rasnu. Ima ih nekoliko obitelji na popisu 1743., a najstariji spomen je 1692. godine kad neke izbjegle obitelji iz Hercegovine u Sinjsku Krajinu dovodi fra Toma Knezović iz Rasna.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 08:56 

Maki je napisao/la:
Poštovani gospodine Pavo,
volio bih saznati nešto više o podrijetlu prezimena Tunjić (B.Brod-Derventa).
Hvala unaprijed!

Na žalost, ne mogu puno reći o Tunićima zbog nedostatka podataka. U matičnim knjigama župa Velika i Koraće do 1810. se ne spominju, pa je očito da je ili prezime novije, ili da su sami Tunjići doselili nakon te godine. Prezime Tunjić je patronimičko(od imena Antun, tj. nadimka Tunjo) pa je lako moglo neovisno nastati na nekoliko različitih mjesta. Ako su pak Tunjići doseljenici, onda bi mogli biti iz okolice Brčkog gdje ih ima, Kaknja, ili okolice Tuzle.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 09:08 

zmajček je napisao/la:
Medić-Ljubuški.
Eto kad ti uhvatiš vremena :wink

Medići su u Radišiće kod Ljubuškog došli oko 1830. godine. Doselili su iz Čerigaja kod Širokog Brijega. Tamo ih spominje popis katolika 1743. godine, ali je prezime zapisano u obliku Medo. 1768. godine su zapisani kao Medići.

Nikola Mandić u svojim istraživanjima tvrdi da su Medići ogranak Čerkeza iz Čerigaja, ali ne navodi izvor, pa je teza u najmanju ruku sumnjiva. Jevto Dedijer(u stvari njegov suradnik koji se navodi samo kao "T. Romović") bilježi drugu tradiciju da su se prezivali Predić i da su došli iz Stona na Pelješcu. Ova tradicija zvuči još manje vjerojatna jer u Malom i Velikom Stonu nema Predića. Ja sam pregledao i popise iz XVII stoljeće, i opet nema Predića.

Dakle, jedino što možemo sa sigurnošću reći je da su Medići svoje današnje prezime imali još 1743. Jesu li imali neko starije i koje je bilo nije moguće reći.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 09:27 

lolčina je napisao/la:

Zanimaju me i Ivkovići kod Jablanice koji su muslimani, koliko ih ima i od kada su na islamu.

Nije mi poznato da ima ili je bilo Suzanja u Priluci, ima ih sad nekoliko kuca u selu Prisap

Fra Miroslav Džaja je zabilježio jednu zanimljivu tradiciju o tim Ivkovićima. Fra Jozo Ivković je bio kapelan i župnik u raznim livanjskim i duvanjskim župama od 1801. do svoje smrti 1839. godine. Rođen je 1778. godine, a po potomku jednog od svoje braće je imao brata Luku koji je otišao u Jablanicu i prešao na islam. Koliko je vjerovati priči staroj 150 i više godina, ne znam. Za same Ivkoviće kod Jablanice nema pismenih dokumenata koji bi pokazali koliko dugo žive u tom kraju.

Na žalost, livanjske matice prije 1802. su fragmentarne, pa nisam uspio naći tog Luku u njima.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 09:30 

marko-maric je napisao/la:

Da, moj djed je tako pisao prezime, ali se izgovara sa naglaskom na i. Nešto slično kao Marij'ć :)
Danas ga više ne pišemo tako.
Ove podatke ste našli u knjizi "Od Hrguda do Huma"?

Da, to je ta knjiga. Marići iz Goranaca inače većinom izgovaraju prezime s kratkim i(kao Maarić) ali ima i jedna grupa obitelji u selu koji ga izgovaraju upravo kao i Vaše, Mariić.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 09:56 

ljubkorajic je napisao/la:
Možete li mi što reći o prezimenu Rajić-Cakalin, šire područje Travnik ?

Dalo bi ze zaključiti da je Cakalin novije od Rajić, jer je jedinstveno za Brankovac i Ričice, i nema ga drugdje u Hrvatskoj ili BiH. Rajić, s druge strane, je vrlo često prezime. Pojavljuje se u raznim oblicima, kao Raič, Rajič, Rajić, Raić, Raičević...često u jednom selu članovi istog roda rabe različite inačice. Tu naravno ne pomaže ni činjenica da su stare matice pisane nekad bosančicom, nekad latinskim, pa i tu imamo razlika ovisno o svećeniku koji je upisivao.

U svakom slučaju, Rajića nema ni u jednom obliku u župi Lašva ni na popisu 1743. ni 1768. Došli su dakle kasnije, a odakle bi mogli otkriti samo kroz starije matice krštenih i vjenčanih. One za staru župu Lašva postoje od 1764. godine, ali koliko znam nisu dosad istražene niti objavljene, s manjom iznimkom koju ću navesti ispod.

Ni Matkovića nema na popisima 1743. i 1768. godine. Vjerojatno su doselili ili iz Pougarja ili s Roškog Polja na Duvnu. Fra Miroslav Džaja je pregledao lašvanske matice i ostavio nešto zapisa(rukopis je vjerojatno u samostanu na Gučoj Gori) i Matkovići se u XVIII stoljeću javljaju i pod prezimenom Klinčić. Ono je prilično rijetko(javlja se kod Banje Luke u XVIII stoljeću), ali ja bih rekao da je ono u ovom slučaju noviji nadimak nekog ogranka Matkovića. Čini se malo vjerojatno da bi bilo starije prezime jer bi onda Matkovići morali biti doseljenici iz banjolučkog kraja, što ne izgleda vjerojatno. Po fra Miroslavu, ta struja uopće nije značajno zastupljena u lašvanskim maticama, dok je jako puno doseljenika s Duvna.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 10:19 

Zahvaljujući shematizmu koji je nabavio kolega nkovac, sastavio sam listu svih katoličkih župa u BiH koje su postojale 1792. godine i najranije matice koje su posjedovale početkom XX stoljeća. Manji dio ovih matica je do danas uništen(primjerice matice Mostarskog Blata koje su izgorjele kad su nove vlasti 1947. zapalile samostan na Širokom Brijegu), no velika većina i danas postoji. Gotovo sve matice koje su nove župe nakon 1792. počele voditi još uvijek postoje, s nekim iznimkama(primjerice kupreške matice koje su postojale još iz XVIII stoljeća ali su izgorjele 1942.).

slika

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 10:21 

Eh da, i karta tih starih župa.

http://s17.postimage.org/th610w8l9/zupe1743.png

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 12:18 

Na "dan rada" se ne "radi".... :smajl034

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 12:48 

dan u praksi pocinje tek kad svane, a njemu svanio jos nije :zivili

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 19:21 

Lako vama u Ojropi. Kod nas u sj. Americi nije praznik. Kod vas sve gra' i piva danas.

:zivili

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 19:25 

Pavo B. je napisao/la:
Lako vama u Ojropi. Kod nas u sj. Americi nije praznik. Kod vas sve gra' i piva danas.

:zivili

Ma ljudi su ludi za gra'om tu kod nas ... :zubati

Citat:
Splićani se "tukli" zbog graha, morala je intervenirati policija

http://www.24sata.hr/news/u-maksimiru-g ... kom-264113

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 20:13 

U posljednje vrijeme počeo sam istraživati porijeklo i povijest prezimena Marina. Možete li mi pomoći malo oko toga. Znam da većina Marina koje ja poznajem žive i rođeni su u Bugojnu, Srednja Bosna. Ukoliko imate nekih podataka molim vas da mi javite kako bi saznao više o Marinama :)

Hvala

Vrh

PostPostano: 01 svi 2012, 20:25 

Corleone je napisao/la:

Hvala

Pogledajte privatne poruke. :)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2396 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 96  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: