HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 ožu 2025, 12:21.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2396 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 96  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova
PostPostano: 11 svi 2012, 23:35 

Pavo B. je napisao/la:
stipetg je napisao/la:
Moze pitanje za prezime Radoš iz Tomislavgrada i okolice?Odakle dolaze u duvno?

Radoši su vjerojatno najstariji duvanjski rod, iako se Lučići u izvorima spominju ranije. Na daleku starinu Radoša upućuje njihovo staro obiteljsko groblje između Omolja i Borčana(koje se i zove Radoševina). Ono bi moglo biti čak iz XV ili XVI stoljeća.

Na starinu Radoša upućuje i njihova brojnost. 3% svih katolika na Duvnu 1743. je nosilo prezime Radoš(ili njegovu inačicu Radošević), 1768. je ta brojka 4,5%, a 1991. godine je taj broj 4,3%. Ovo možda ne izgleda kao velik postotak, ali s obzirom na broj raznih prezimena na Duvnu, to je jako puno. Pogotovu kad se uzme da je oko 1700. na Duvnu bilo ostalo samo dvadesetak domaćinstava katolika, a da već 1743. godine ima 5 domaćinstava Radoša u Omolju, a 3 u Roškom Polju. Činjenica da su se već u to vrijeme toliko raširili govori o starini ovog roda.

Imena kućedomaćina te godine su(u latinskom originalu):

Omolje

Joannes
Nicolaus
Petrus
Thomas
Vitus

Roško Polje

Georgius
Matthęus
Philippus

Iliti po narodno: Ivo, Niko, Pejo, Tomo, Vid, Jure, Mate, Pilip.

Još ranije se Radoši/Radoševići spominju u Dalmaciji kao izbjeglice s Duvna. 1709. godine se u banderiji arambaše Bilandžića u Dicmu kod Sinja spominje Ilija pokojnog Jure Radošević.

imam prijatelje radoše, žive u petrinji, inače su porijeklom iz okolice kaknja...

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012, 00:49 

stup666 je napisao/la:

Hvala ,znaci vjerovatno Ero porijeklom :D

A tko nije? :zubati

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012, 01:18 

osa je napisao/la:

imam prijatelje radoše, žive u petrinji, inače su porijeklom iz okolice kaknja...

Oni su porijeklom iz Vijake/Oćevije, sela na sjeveroistočnom rubu općine Vareš. Pred kraj XVIII stoljeća su iselili na područje Kraljeve Sutjeske. I za njih postoji neka mutna tradicija da su došli s Duvna ali ne znam koliko to ima istine. U svakom slučaju su u Vijaci jako dugo, jer ih tu bilježi i popis 1743. godine i vareške matice s kraja XVII stoljeća.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012, 01:20 

A kad već pričamo o Duvnjacima, evo jednog legendarnog upisa iz matica.

U jednom vjenčanju 1780. godine u župi Skoplje, kum je neki Jebivragović iz Duvna. Legendarno, no prezime se na žalost izgleda nije do danas sačuvalo.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012, 01:52 

Pavo B. je napisao/la:
...Pogotovu kad se uzme da je oko 1700. na Duvnu bilo ostalo samo dvadesetak domaćinstava katolika...

Ozbiljno?? Jebeno je onda bilo u duvanjskoj krajini za Hrvate..., ali se naš narod očuvao.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012, 02:57 

s one strane dinare je napisao/la:
Ozbiljno?? Jebeno je onda bilo u duvanjskoj krajini za Hrvate..., ali se naš narod očuvao.

Pa, tu negdje.

Franjevački vizitator Ivan de Vietri 1708. kaže da je na Duvnu ostalo katolika u 5 sela i to po koja kuća. Mislim da se ne može raditi o više od dvadesetak domaćinstava, pogotovu kad uzmemo raniji izvještaj iz 1670. koji kaže da u Roškom Polju ima 5 kuća katolika, a Roško Polje je jedno od 2-3 najveća katolička sela u tom kraju.

Stvar je da se nakon 1718. dosta naroda vratilo iz Dalmacije, ali i da su iz Dalmacije došli neki koji nisu bili izbjeglice s Duvna.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012, 12:30 

a di nije bilo hebeno za Hrvate u to doba?

kaze onaj pjevac Rados u svojoj pismi, odselio pradida iz Roska Polja davno, naselio ***** moje mjesto malo...tako nekako ide

pratim ovu temu u bocu....bilo govora o duplom prezimenu...eto tako moji bili Brnić - Čakarić vise od 120 godina, od 1767., pa do pocetka gradnje crkve, krajem 19. stoljeca...to sto je sigurno, sto je zapisano, a mozda i dalje, ko ce ga znat

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 23:56 

cakara je napisao/la:
pratim ovu temu u bocu....bilo govora o duplom prezimenu...eto tako moji bili Brnić - Čakarić vise od 120 godina, od 1767., pa do pocetka gradnje crkve, krajem 19. stoljeca...to sto je sigurno, sto je zapisano, a mozda i dalje, ko ce ga znat

Pa možda bi i ti trebao danas tako pisati. Izgelda otmjenije. Ono, kad Hrvatska uđe u EU, ti se fino počneš potpisivati sa Johannes von Brnitsch und Tschakaritsch. :zivili :zubati

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 17:11 

Pavo B. je napisao/la:
cakara je napisao/la:

Pa možda bi i ti trebao danas tako pisati. Izgelda otmjenije. Ono, kad Hrvatska uđe u EU, ti se fino počneš potpisivati sa Johannes von Brnitsch und Tschakaritsch. :zivili :zubati

Staro k.u.k. plemstvo.... UFFFffffff.... :-)

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 17:37 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Prezime Šteko i Štekić (Duvno i Središnja Bosna)?

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 18:04 

nkovac je napisao/la:

Staro k.u.k. plemstvo.... UFFFffffff.... :-)

Ja sam prije nekih 5-6 godina imao neki predmet iz povijesti umjetnosti, i bio je neki frajer sa mnom na predavanjima koji je imao nekakvo "plemićko" ime. Nešto sa "von" u sebi. Ne znam odakle je bio, osim da je očito s njemačkog govornog područja jer je imao takav naglasak. Frajer se tako i potpisivao, i valjda nitko drugi osim mene nije kontao da ni u Njemačkoj ni u Austriji ne postoji plemstvo, i da u Kanadi možeš dodati što god hoćeš imenu.

A najbolje je bilo da je frajer bio onako germanski plav, i još nosio fudbalerku. Ono, kao Chris Waddle iz najboljih dana.

slika

:zubati

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 19:49 

Pavo B. je napisao/la:
cakara je napisao/la:

ko ce tolko pisat

caca je par puta natukno da bi promino prezime, u Filkić, to je naziv nase loze Čakara...jos imaju Stipići, Pašalije i "političari", al nista od toga...procedura bolan

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 19:56 

Pavo B. je napisao/la:
osa je napisao/la:

Oni su porijeklom iz Vijake/Oćevije, sela na sjeveroistočnom rubu općine Vareš. Pred kraj XVIII stoljeća su iselili na područje Kraljeve Sutjeske. I za njih postoji neka mutna tradicija da su došli s Duvna ali ne znam koliko to ima istine. U svakom slučaju su u Vijaci jako dugo, jer ih tu bilježi i popis 1743. godine i vareške matice s kraja XVII stoljeća.

a Radoši u Žepču, imam jednog prijatelja?

imaš li popis svih duvanjskih prezimena?

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 19:59 

može i Varivoda u Jelahu.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 21:16 

Kolega Pavo imaš PP :zivili

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 15 svi 2012, 17:41 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Hvala na brzom odgovoru.

Bašići su katolici, Hrvati. Samo znam da je u pitanju okolina Ivanić ili (!) Okić grada. Žao mi je što nisam precizan.

U jednoj zabeleški sam našao "Barbara pl. Bašić". Gospođa je morala živeti na prelazu iz 19. u 20. vek.

To je sve što znam, nadam se da će nešto pomoći.

Imam jednu knjigu o rodoslovlju Bašića iz Vira; u njoj autor spominje i plemenite Bašiće iz Svetog Martina pod Okićem, gdje su dva člana dobila plemstvo: Juraj Mihael Bašić je to dobio 1633. godine; a Mihael Bašić 1686. Autor knjige je ovo izvukao iz "Glasnika heraldike" br. 5-8, 1938.
Vjerovatno dotična Barbara potječe od jedne od tih porodica.

Vrh

PostPostano: 15 svi 2012, 17:48 

nevenb je napisao/la:

Imam jednu knjigu o rodoslovlju Bašića iz Vira; u njoj autor spominje i plemenite Bašiće iz Svetog Martina pod Okićem, gdje su dva člana dobila plemstvo: Juraj Mihael Bašić je to dobio 1633. godine; a Mihael Bašić 1686. Autor knjige je ovo izvukao iz "Glasnika heraldike" br. 5-8, 1938.

Okić kod Samobora! :ucelo

Ja sam odmah krivo pomislio na utvrđeni grad na Kordunu. Previše Lopašića u zadnje vrijeme :zubati

Vrh

PostPostano: 16 svi 2012, 12:08 

nevenb je napisao/la:

Odlično. Veliko hvala kolega! :zivili

Velike su šanse da je to TO. Makar da imam od čega krenuti.

Pavo B. je napisao/la:
Okić kod Samobora! :ucelo

Ja sam odmah krivo pomislio na utvrđeni grad na Kordunu. Previše Lopašića u zadnje vrijeme :zubati

I ja sam prvo naleteo na taj Okić, pa mi je zato Ivanić zvučao logičnije. Međutim, ovo kod Samobora se najviše uklapa u priču.

Vrh

PostPostano: 18 svi 2012, 03:47 

I ja sam prvo naleteo na taj Okić, pa mi je zato Ivanić zvučao logičnije. Međutim, ovo kod Samobora se najviše uklapa u priču.

A ja baš danas dobio jednu knjigu o Srbima oko Ivanić-grada i jednu općenito o stanovništvu tog kraj. Šteta. :zubati

Vrh

PostPostano: 18 svi 2012, 11:17 

Pavo B. je napisao/la:

A ja baš danas dobio jednu knjigu o Srbima oko Ivanić-grada i jednu općenito o stanovništvu tog kraj. Šteta. :zubati

Šteta papira ili šteta što si je dobio? :zubati

Vrh

PostPostano: 18 svi 2012, 22:12 

nevenb je napisao/la:
Šteta papira ili šteta što si je dobio? :zubati

Šteta što nije ispao Ivanić Grad. Onda bi ja izgledao kao da sve znam. Ovako nemam pojma o Samoboru. :zubati

Vrh

PostPostano: 18 svi 2012, 22:16 

Kao da ja znam, da ovaj nije stavio u knjigu ovo o plemstvu.... a na te "plemenite" fore svi padaju

Vrh

PostPostano: 18 svi 2012, 22:45 

nevenb je napisao/la:
Kao da ja znam, da ovaj nije stavio u knjigu ovo o plemstvu.... a na te "plemenite" fore svi padaju

Ja imam rođaka koji je završio umjetničku akademiju a i rođaka koji je završio programiranje. Ja se s njima često zezam da bi trebali pokrenuti nekakav sajt gdje ljudima s Balkana prodajemo plemićke povelje. Ja pišem, jedan crte, drugi sve to obrađuje. I lažemo sve u 16. Ljudi su toliko spremni vjerovati da su plave krvi da to nije normalno. Ne znam kakve koristi imaju od tog danas, ali njima je očito svejedno.

Vrh

PostPostano: 18 svi 2012, 23:08 

Pavo B. je napisao/la:
nevenb je napisao/la:

Ja imam rođaka koji je završio umjetničku akademiju a i rođaka koji je završio programiranje. Ja se s njima često zezam da bi trebali pokrenuti nekakav sajt gdje ljudima s Balkana prodajemo plemićke povelje. Ja pišem, jedan crte, drugi sve to obrađuje. I lažemo sve u 16. Ljudi su toliko spremni vjerovati da su plave krvi da to nije normalno. Ne znam kakve koristi imaju od tog danas, ali njima je očito svejedno.

To bi ti bila pametna ideja.

Ja imam rođake koji se prezivaju Kovačević, pa se sjećam da su doma imali nekakvu kpoiju diplome o plemstvu nekog Kovačevića iz Nove Gradiške - ovi moji nisu imali veze s Novom Gradiškom, ali je na zidu lipo izgledala :zubati

Vrh

PostPostano: 18 svi 2012, 23:54 

nevenb je napisao/la:
Pavo B. je napisao/la:

To bi ti bila pametna ideja.

Ja imam rođake koji se prezivaju Kovačević, pa se sjećam da su doma imali nekakvu kpoiju diplome o plemstvu nekog Kovačevića iz Nove Gradiške - ovi moji nisu imali veze s Novom Gradiškom, ali je na zidu lipo izgledala :zubati

Ne šprdaj se s Kovačima..... :smajl025

:zivili

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2396 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 96  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: