|
|
Stranica: 6/20.
|
[ 494 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 18 ruj 2009, 14:26 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Vujadine deckic, krstjani i bogumili su dvije sasvim razlicite stvarcice... de jos malko proguglaj.. A kad si vec kod toga pogle malo te turske deftere i pogle koliko ima krstjana u popisima, koliko katolika koliko pravoslavaca.. Ma mislio sam na krstjane. Krstjani - bogumili, sekta - sekta. Uglavnom srednjovjekovna Bosna nije bila vjerski homogena, kao što nije ni danas.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 18 ruj 2009, 14:34 |
|
|
|
Nije isto krstjani i bogumili...al nemam vremena objasnjavati.. Bosna je bila velikom vecinom katolicka, a vama i muslimanima odgovara teza "ogromnog broja bogumila (tako vi govorite)".. Muslimanima jer im se vise svidja da su tamo neki bogumili (koji su mrzili crkve) presli na islam, a vama tek da provocirate Hrvate katolike.. Cinjenice govore nama u korist.. Bilo je krstjana, naravno i sam vojvoda Hrvoje je bio krstjan, ali to nije ni blizu tako rasireno kako neki zele prikazati..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 18 ruj 2009, 15:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Koliko ja znam, ni u jednoj povelji ili povijesnom izvoru se ne spominje riječ bogumil na prostoru BiH, nekakve bogumile je izmislio Franjo Rački. Uvijek piše "krstjanin", odnosno po današnjoj gramatici - kršćanin. (tj=ć)
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 18 ruj 2009, 15:39 |
|
|
|
Smešno je i neozbiljno raspravljati i nagađati o stvarima o kojima se i istoričari spore i za šta ne postoji dovoljno izvora. Što se tiče bosansko-humskih krstjana, još uvek nije dokazano ni da je ta "sekta" temljila svoje učenje na manihejskom dualizmu (postoje spisi koji to negiraju), a vi ovde razvijate teorije.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 18 ruj 2009, 16:40 |
|
|
|
Mi samo tvrdimo da krstjani nemaju veze sa Bugarskim bogumilima...
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 18 ruj 2009, 19:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 25466 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Robbie MO je napisao/la: Uvijek piše "krstjanin", odnosno po današnjoj gramatici - kršćanin. (tj=ć)  Ne znam zašto se ovo zaobilazi. U svim franjevačkim spisima do 19. stoljeća se i za katolike spominje da su krstjani. Jednostavno krstjani su stari naziv za kršćane. Po sadašnjoj standardu, to su bili bosanski kršćani. Autonomna bosanska kršćanska zajednica, sa promjenljivim utjecajem u Bosni. Tridesetih godina 15. stoljeća su spali na totalno minorni broj.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 18 ruj 2009, 19:40 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Mi samo tvrdimo da krstjani nemaju veze sa Bugarskim bogumilima... ti tzv. bugarski bogumili i jesu manihejci (po osnivaču sekte, svešteniku Maniju, poreklom iz Persije). dakle dualističkog su učenja. pitanje je da li su bosanski krstjani od njih to prihvatili ili ne. ima spisa i pro i contra.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 18 ruj 2009, 19:47 |
|
|
|
Nema nicega sto bi ih spajalo. Evo jedan primjer.. Stecke su smatrali "bogumilskim grobovima" (svima je jasno da je to nebuloza) dok ih u kolijevci bogumilstva , Bugarskoj , uopce nema..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bonislav
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 19 ruj 2009, 14:42 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 21 ruj 2009, 20:02 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2009, 15:15 Postovi: 103 Lokacija: Zagreb - moj rodni grad
|
Pravoslavna crkva Preobraženja Gospodinovog u centru Zagreba
_________________ Lijepo li je Hrvat biti, majko hvala ti...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 21 ruj 2009, 20:11 |
|
|
 Orahovica. Pravoslavni manastir svetog Nikole kraj Duzluka. Sagrađen je 1594. na temeljima samostana pustinjačkog reda svetog Augustina koji se zvao Remeta. Jedan od izvora povrh manastira zove se Remetinac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 21 ruj 2009, 20:13 |
|
|
Pravoslavni manastir Žitomislici je jedan od kulturno najznačajnijih pravoslavnih manastira Hercegovine iz 16. vijeka. a posvećen je Blagovještenju Presvete Bogorodice. Nalazi se u kotlini na putu iz Mostara za južnu bosanskohercegovačku granicu, na krajnjoj zapadnoj liniji stare oblasti Dubrave. U staroj humskoj oblasti predstavlja najzapadniji održani pravoslavni manastir. Najveći ktitori manastira su bili iz porodice Miloradović i Hrabren. Kadija Nevesinjski je 1566. godine izdao dozvolu za gradnju crkve u Žitomisliću. Rad na podizanju crkve i razvijanju manastirskih objekata oko nje trajao je preko 40 godina a već 1606. godine pominju se prvi monasi manastira. Žitomislić predstavlja galeriju sakralne umjetnosti sa ornamentima u srebru i zlatu. Godine 1767. postavljen je prvi iguman Manastira Sarajlija Teofil a u prvoj polovini 19. vijeka iguman Simeon Miljković uredio je manastir. 1853. uveo je vodu na "ćerizu", prekrio crkvu i posadio novi vinograd. 1858. godine u manastiru je otvorena "Duhovna škola", a 1859. podignuta je velika zgrada sa 14 ćelija i dvije magaze. Manastir Žitomislić očuvan sve do 1992. godine imao je biblioteku sa više desetina starih rukopisnih knjiga iz 16. i 17. vijeka koje su tu došle poklonom ili su prepisivane te mali arhiv turskih dokumenata. Značajna kaligrafska djela čuvana u manastiru su Ćeladkovo evanđelje, Mineji, Panegirik, Oktoh, Molitvenik, Bogorodičina čudesa. Manastir je unisten do temelja 1992. godine dinamitom i nalazi se aktuelno u potpunoj restauraciji. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri u BiH (i HR) Postano: 24 ruj 2009, 14:36 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Totalno ovaj tornjić bizantskog stila djeluje nadoštiklano na tipičnu latinsku crkvu iz tog vremena.  Meni liči kao da su išli radit sušnicu za sušit mesa.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri u BiH (i HR) Postano: 24 ruj 2009, 19:25 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
pjosip je napisao/la: Pessimus dux je napisao/la: Totalno ovaj tornjić bizantskog stila djeluje nadoštiklano na tipičnu latinsku crkvu iz tog vremena.  Meni liči kao da su išli radit sušnicu za sušit mesa. A i to što kažeš. U svakom slučaju, ne uklapa se nikako.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 27 ruj 2009, 01:47 |
|
|
 Crkva Sv. Luke, Kotor Podignuta 1195. godine kao katolička crkva, godine 1657. pravoslavci izbjegli pred Turcima dolaze u Kotor i dobivaju pravo da se služe crkvom. Od dolaska pravoslavaca do početka 19.stoljeća crkva je imala katolički i pravoslavni oltar, tek početkom 19.stoljeća postaje isključivo pravoslavna bogomolja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 27 ruj 2009, 14:12 |
|
|
 Crkva Roždestva sv. Jovana Krstitelja, Benkovac Podignuta kao katolička crkva Sv. Petra, predana pravoslavcima 1895. godine
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 27 ruj 2009, 14:26 |
|
|
 Crkva Sv. Spiridona, Peroj Podignuta kao katolička crkva Sv. Jeronima, pretvorena u pravoslavnu crkvu 1788. godine
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 28 ruj 2009, 22:36 |
|
|
|
Mali komentar: unutarnje uređenje u pravoslavnim crkvama je nekad puno ljepše nego u katoličkim. U to sam se osobno uvjerila, najviše na temelju TV prijenosa pravoslavnih obreda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 29 ruj 2009, 17:08 |
|
|
Ponosna_Hrvatica je napisao/la: Mali komentar: unutarnje uređenje u pravoslavnim crkvama je nekad puno ljepše nego u katoličkim. U to sam se osobno uvjerila, najviše na temelju TV prijenosa pravoslavnih obreda.  Više o pravoslavnoj arhitekturi: http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Or ... chitecture
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 29 ruj 2009, 18:48 |
|
|
|
Kic...ali shvacam da je nekome jako lijepo..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 29 ruj 2009, 19:35 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Kic...ali shvacam da je nekome jako lijepo.. O ukusima se ne raspravlja. Meni naprimjer ovo djeluje vrlo hladno, suviše uštogljeno, sterilno...  A ovo ne bih komentarisao (sa katedrale Notr Dam u Parizu). 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 29 ruj 2009, 19:40 |
|
|
|
Pa komentiraj covjece sta hoces.. Meni ne smeta.. ja velim da je kic, samo fale one lutke iz Muppet showa.... A o gotici na katedralama mozemo koliko hoces.. Da malo je zastrasujuce, ali ipak meni, pazi meni osobno, bolje no obaj vasar.. JBG
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 29 ruj 2009, 19:41 |
|
|
Ali tu je Sunce sa istoka da ugrije  : 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 29 ruj 2009, 19:42 |
|
|
To ti je Vujadine Vatikanska urota da plase male Srbe  strasnim katedralama 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR) Postano: 29 ruj 2009, 19:48 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Pa komentiraj covjece sta hoces.. Meni ne smeta.. ja velim da je kic, samo fale one lutke iz Muppet showa.... A o gotici na katedralama mozemo koliko hoces.. Da malo je zastrasujuce, ali ipak meni, pazi meni osobno, bolje no obaj vasar.. JBG Ono je ruski ikonostas i prebogat je detaljima, naši su malo jednostavniji. Ali moraš priznati da ima neku toplinu, da ima dušu... A što se gotike tiče, meni je ona zastrašujuća. Ona jest elegantna, to ne sporim, ali mi je nekako... ne znam... nije mi po ukusu.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|