|
|
Stranica: 12/75.
|
[ 1852 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 18:26 |
|
|
BBC je napisao/la: Neku noć gledam pored ceste na ulici neki Arapi i Arapkinje se okrenuli prema sjeveru i klanjaju. U stvari iz auta u prolazu nisam sve ni skužio, žene klanjaju a muškarci samo stoje pored nih.
Slabo se orijentiraju. Takve stvari,za mene,nisu bitne.Bitno je kako oni žive,svojim životom svjedoče tko su.Čovjeka određuju prije svega njegova djela...ili nedjela.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 18:27 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Tebi nisu bitne, njima jesu. Nije ni meni bitno.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77519 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Hamza Yusuf je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Nego da se vratim na temu.
Hamza Yusufe, vrlo jednostavno pitanje: Zašto si ti musliman? Zato što vjerujem u Boga i meni lično jedino islamsko poimanje Boga je prihvatljivo ,kao i sam način obožavanja odnosno predanosti Bogu Ne. Musliman si zato što si se rodio od roditelja muslimana. A ne zato što islam ima ovakve ili onakve kvalitete. Da si se rodio u Japanu, bio bi šintoist. Zanimljivo, gotovo nitko nije izabrao vjeru tako što je BIRAO, nego mu je dodijeljena slučajno (poput izvlačenja kuglica na lotu), a svi jednako uvjereni da je njihova vjera najispravnija. Od 1000 religija, u optimističnoj varijanti njih "samo" 999 mora biti pogrešno.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60321 Lokacija: DAZP HQ
|
to mi je besmislena tvrdnja da se netko mogao roditi bilo gdje. taj netko se mogao roditi samo od jednih roditelja i ni u jednoj drugoj kombinaciji. ne kužim kako sam se ja mogao roditi kao Japanac, je li može objašnjanje? možda sam u krivu. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:31 |
|
|
Citat: No ako je sve samo simbolika a ne realni stav Stvoritelja zar onda nije moguće i islamske obrede shvatati na isti način? Recimo klanjanje. Možda Bog ne želi da mu se stvarno moliš već misli "više figurativno" u smislu da ga stalno imaš na umu kako bi bio dobar čova? Ili recimo pojmovi dženeta i džehenema. Možda Bog ne misli da stvarno negdje ideš nakon smrti već te želi malo uplašiti/motivirati da budeš dobar čiko? Ako smo svjesni tog prilagođavanja našim mogućnostima shvatanja onda ni jedan aspekt islama nemamo razloga shvatati bukvalno već kao poruku namjenjenu ljudima ograničenih mogućnosti shvatanja u jednom vremenu koje je davno iza nas. Takvo razmišljanje nas neizbježno vodi do "light" islama koji je jako sličan light krišćanstvu a prepoznaje se po onoj čuvenoj "Bitno je da si dobar čovjek" rečenici kojom se religija pojednostavlje do tačka kada više i nije religija već bazična vjera. Takav vjernik nije nikome problem ali postavlja se pitanje da li je on uopšte musliman? dobra je replika ali ja naravno imam repliku na repliku ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) ali neću se previše oko toga da nebi postalo čisto političarenje i nadmetanje u verbalnim vještinama ,nije mi to cilj. Cilj mi je dati islamsko viđenje ,a ne mora ga niko prihvatiti. Metaforičnost je dakle u Kur'anu kao i u svim Objavama jako zastupljena ,no nije to samo tako u svetim spisima već ako malo bolje pogledaš i u nauci . Da i u nauci (osim u matematici ) se za skoro svaki komplexan postupak učenicima navodi metaforički primjer . Recimo kad pogledaš kako naučnici opisuju neke složene teze ,nama koji nismo toliko upućeni u nešto ,oni onda koriste što je moguće banalnije primjere i što je moguće više te primjere približavaju nama tj. da su bliski našem svakodnevnom životu. To uopće ne znači da ti kad bi postao stručan u tom polju nauke ,da ta neka naučna teza koja ti je objašnjavana metaforom više ne važi ,samo ti više nije metafora potrebna da se snalaziš u tome ,ali teza ostaje ista ,ili u ovom slučaju o kojem mi govorimo ,propis. Šejhul ekber kako ga zovu ibn Arebija je bio vrhunski teolog islama i pisao je razne stvari koje su neki zbog nerazumjevanja i nedovoljnog znanja o tome prozivali kufrom (herezom) ali on sam je iako je pronicao u bit suštine islama ,uvjek se držao propisanih islamskih obaveza i nije ih smatrao suvišnim za sebe Citat: Nema velike suštinske razlike između opijenosti alkoholom i opijenosti religijom. Svrha i jedne i druge je bijeg od surove stvarnosti koji to daje osjećaj da si nešto više nego ono što jesi. Razlika je jedino u tome na koji način zavaravaš svoj um. Tako opijen ne trebaš voziti ni auto a kamoli avion ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Dobraa Citat: Pa eto vrati se na alkohol pa ispitaj šta je loše u tome što na umjetni način popravljaš svoj pogled na život i postaješ optimista. Možeš postati toliki optimista da ćeš pomisliti da time što ćeš udariti avionom u neboder možeš promjeniti stanje u svijetu. Možeš samo poginuti i usput pobiti mnoge nedužne a svijet ostaje kakav je. Šta je optimista po definiciji? Čovjek koji vjeruje u pozitivan ishod i nada se tome. Zar nije bolje aktivno raditi na tome da ti bude dobro nego nadati se da će sve biti ok? Prođe život u nadanju i gledanju u nebo. možda čak i da su ti avijatičari bili pijani da bi promašili nebodere ,a hehe Ma gledaj u mozgu postoji hemija i hemijske reakcije koje su dio nas ,u nama su i to se ne može zanegirati . Opijenost vjerom nikako ne može imati za svoju reakciju agresivnost ,a ja ću ti reći i zašto često dolazi zbog takve reakcije ,naizgled izazvane vjerom. Te osobe su u pravilu frustrirane ili su jako egoistične pa im vjera dođe kao neki sistem gdje se mogu ili riješiti frustracija smarajući sve oko sebe svojim vjerovanjem ili tu naći odušak i prostor za svoje ego tripove. Pogledaj Mevlida ,bio prvo u zatvoru zbog razbojništva ,a zatim se priljepio uz neke navodno islamske grupacije te za par mjeseci postao "najveći" muslimančina ,praveći tako sebi prostor da nastavi sa razbojništvom dajući mu tako neku lažnu višu dimenziju. Koliko moraš biti egoističan da sam ideš napasti ambasadu SAD ? Koliko moraš imati visoko mišljenje o sebi i koliko nakupljenih frustracija kojih se podsvjesno želiš ispucati na taj način? Na suprot tome je islamska doktrina koja prezire egoizam (nefs) ,a frustriranost liječi molitvom i saburom Citat: Zašto bi bilo šta iz Kur'ana bilo ispred moje vlastite logike i razmišljanja? Samo zato što tako rekoše moji preci? Da sam rođen u Italiji onda bi se ravnao po Bibliji a ne po svom razumu? Kako ponižavajuće za naš razum. Razum kojem dugujemo sve što imamo. tako sam i ja razmišljao ...kad sam imao 20-ak godina Kur'an sam većinom smatrao dosadnim i nepotrebnim razvlačenjem priča o svemu i svačemu ,po meni tad nebitnom. Kasnije sam u nekim periodima razmišljanja i filozofiranja često nalazio da to o čemu ja razmišljam i o čemu donosim zaključke za koje sam mislio da su fenomenalni ,u stvari stoje tu u toj Knjizi već 1400 godina To opet ne znači da ja ne trebam nastaviti razmišljati jer sam u istom tom Kur'anu na kraju meni onako dosta nejasnih ajeta nalazio pitanje "zašto ne razmišljate?" Nigdje se ne kaže ,osim kad se govori o samom božijem Biću da mi to ne shvaćamo ,a svugdje drugo se kaže da razmišljaš o tome što piše ili ako ništa da će doći vrijeme kad ćeš shvatiti ,a na tebe se apeluje da se potrudiš bar malo ,da taj vakat za tebe ne bude prekasan Citat: A ako ćemo uključiti razum onda ne možemo a de se ne pitamo zašto savršeno biće (Bog) ima potrebu da mu se klanjamo? Zašto nas je stvorio sa tom svrhom? Malo mi to egoistično za savršeno biće. Gotovo pa ljudska osobina tobe jarabumu to je prvo pitanje koje sam ja sebi postavljao kad sam to pročitao u Kur'anu. Kakav je to savršeni Bog koji treba ljude da mu se klanjaju. onda sam iz drugih ajeta i hadisa shvatio (mada mi je trebalo dosta dugo) da On to ne treba ,da to u stvari trebam ja. On mi samo opisuje najbolji postupak kako da ga budem svjestan i kako da mu se približim ali je on potpuno neovisan o tome. Jasno to kaže u Kur'anu da kad bi svi ljudi bili nevjernici to ni malo nebi umanjilo božije savršenstvo. Sad sam tražio te ajete ali sam nešto pobrkao ,pa ću pokuašti kasnije da ih nađem da vidiš kako precizno o tome govore
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Carpe Diem
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:34 |
|
|
dudu je napisao/la: to mi je besmislena tvrdnja da se netko mogao roditi bilo gdje. taj netko se mogao roditi samo od jednih roditelja i ni u jednoj drugoj kombinaciji. ne kužim kako sam se ja mogao roditi kao Japanac, je li može objašnjanje? možda sam u krivu. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Zašto baš Japanac???
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:40 |
|
|
Carpe Diem je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: Zašto tako misliš ? Zato što ne znam nijednog čovjeka ili ženu da poštuje ono što piše u knjigama a nije o njima ni zapisano.Ima njih što rade većinu kako treba ali uvijek malo fali da budu pravi vjernici.Jesi li ti pravi vjernik čitav život ili te nešto promijenilo,droga i slič. Ja ni sad nisam pravi vjernik ,jer se taj stepen ne postiže tako lahko ,to je proces koji može trajati i čitav život ,a da ga ne dostigneš. Nije tu riječ o ispunjavanju propisa i slično ,već o unutrašnjoj spoznaji Nisam čak ni čitav život vjernik ,odgojen sam u tipičnoj našoj obitelji gdje je vjera više tradicija nego bilo što . Onda sam jedno duže vrijeme bio čak i blizu nevjerstva ,odnosno ponašao sam se tako ,nisam se baš drogirao ali jesam pio i pušio travu itd. Nisam nikad bio ovisam o tome Ne znam zašto sam i kako tačno postao baš vjernik....mislim da se to desilo nekako postepeno jer sam uvjek bio sklon razmišljanju o suštini stvari ....možda se to čak i nekako slučajno dogodilo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:42 |
|
|
Carpe Diem je napisao/la: dudu je napisao/la: to mi je besmislena tvrdnja da se netko mogao roditi bilo gdje. taj netko se mogao roditi samo od jednih roditelja i ni u jednoj drugoj kombinaciji. ne kužim kako sam se ja mogao roditi kao Japanac, je li može objašnjanje? možda sam u krivu. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Zašto baš Japanac??? spomenuo je da bi Hamza bio shinto da se rodio u Japanu. nije mi posve jasno kako se to Hamza mogao roditi u Japanu, od oca iz Doboja i majke iz Kalesije. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:47 |
|
|
Ja sam inače iz Krajine ,a mislim da sam se rodio bilo gdje ovakav kakav jesam ,teško da bih prihvatio vjerovanje u više nekakvih moćnih entiteta . možda dok bih bio dijete ,a kasnije čisto sumnjam
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77519 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
dudu je napisao/la: Carpe Diem je napisao/la: Zašto baš Japanac???
spomenuo je da bi Hamza bio shinto da se rodio u Japanu. nije mi posve jasno kako se to Hamza mogao roditi u Japanu, od oca iz Doboja i majke iz Kalesije. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Pa eto, neka ostanu isti roditelji, ali recimo da su ga odmah poslije rođenja posvojili Japanci. ![slika](http://www.residentadvisor.net/images/labels/beatthat.jpg)
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:50 |
|
|
to je potpuno druga filozofija života, ljudi na istoku ne gledaju na isti način na religiju kao mi i njihove religije nikad ne bih potcjenio jer su starije od naših.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:51 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: dudu je napisao/la: spomenuo je da bi Hamza bio shinto da se rodio u Japanu. nije mi posve jasno kako se to Hamza mogao roditi u Japanu, od oca iz Doboja i majke iz Kalesije. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Pa eto, neka ostanu isti roditelji, ali recimo da su ga poslije rođenja posvojili Japanci i da nikad nije saznao da je posvojen. ![slika](http://www.residentadvisor.net/images/labels/beatthat.jpg) u najmanju ruku bih bio sumnjičav čiji sam već sa 8-9 godina. moguće da bih bio uzorni shintoist. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:54 |
|
|
dudu je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Pa eto, neka ostanu isti roditelji, ali recimo da su ga poslije rođenja posvojili Japanci i da nikad nije saznao da je posvojen. ![slika](http://www.residentadvisor.net/images/labels/beatthat.jpg) u najmanju ruku bih bio sumnjičav čiji sam već sa 8-9 godina. moguće da bih bio uzorni shintoist. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) Boja kože bila bi nedovoljna informacija da sam zaključi koje su mu religije bili biološki roditelji.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:56 |
|
|
bio bih posve siguran da su monoteisti iz loze Abrahamove.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 19:58 |
|
|
dudu je napisao/la: bio bih posve siguran da su monoteisti iz loze Abrahamove. I onda bi otišao u Indoneziju na ljetovanje i tamo bi te preobratili protestantski karizmatici, ti bi im bio bonus pored već poklopljenih domaćih muslimana.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:00 |
|
|
Možda je bolje Hamzu pitati bi li on volio i želio da su u BiH sharia zakoni ? To mu je dužnost i obaveza tome stremiti, inače nije musliman.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:00 |
|
|
to sam htio napisati, ako bi me vjera zanimala, vjerojatno bih postao kršćanski karizmatik. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:04 |
|
|
dudu je napisao/la: to je potpuno druga filozofija života, ljudi na istoku ne gledaju na isti način na religiju kao mi i njihove religije nikad ne bih potcjenio jer su starije od naših. Jedina osoba u ljudskoj povijesti,koja se ikada usudila da kaže: “Ja sam život”, bio je Isus .To je jedina osoba za koju znamo, na osnovu mnogobrojnih podataka, da je uskrsla iz groba. Koje religije su starije od postanka svijeta?Kao što reče Robbi-samo je 1 ispravna...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:08 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
Hamza Yusuf je napisao/la: TG-B.B.B je napisao/la: Zašto je IZ BIH pomaknula početak Kurban Bajrama s 25 na 26? to bi morao da pitaš njih ,imaju i rubriku pitanja-odgovori pa pitam tebe, valjda si ti kao musliman upucen sa djelovanjem svoje vjerske zajednice, svugdje u muslimanskom svijetu Kurban Bajram počinje sutra dok u BIH i Hrvatskoj počinje u petak i to odlukom Mešihata IZ BIH, zanima me što je tomu razlog i da li islamske zajednice svojevoljno mogu određivati početak Kurban Bajrama
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:10 |
|
|
naravno, ja ću se kao katolik složiti s tobom, ali više nitko neće.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Bilic07
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:14 |
|
|
BBC je napisao/la: Možda je bolje Hamzu pitati bi li on volio i želio da su u BiH sharia zakoni ? To mu je dužnost i obaveza tome stremiti, inače nije musliman. Znas sto bi nas onda cekalo? Pogledaj sve drzave sa vecinsko muslimanskim stanovnistvom, tolerancija prema drugim vjerama je vrlo niska. Npr. Turska: Tamo crkva nema pravo obucavati svoje svecenike i to Turska...kud ces dalje
_________________ Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:16 |
|
|
BBC je napisao/la: Možda je bolje Hamzu pitati bi li on volio i želio da su u BiH sharia zakoni ? To mu je dužnost i obaveza tome stremiti, inače nije musliman. Šerijat se ne donosi izvana ,već iznutra tj svi vjernici kad urede sebe i svoje nutarnje stanje po šerijatu ,onda on zaživi sam od sebe
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:18 |
|
|
Hamza Yusuf je napisao/la: BBC je napisao/la: Možda je bolje Hamzu pitati bi li on volio i želio da su u BiH sharia zakoni ? To mu je dužnost i obaveza tome stremiti, inače nije musliman. Šerijat se ne donosi izvana ,već iznutra tj svi vjernici kad urede sebe i svoje nutarnje stanje po šerijatu ,onda on zaživi sam od sebe Taj odgovor podrazumijeva da je apsolutna većina muslimani. Što ako bi vam kršćani u Bosni rekli "nikad nećete dobiti sharia zakone" ? Bi li po teologiji i učenju imali pravo na oružani džihad ?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:21 |
|
|
Hamza Yusuf je napisao/la: BBC je napisao/la: Možda je bolje Hamzu pitati bi li on volio i želio da su u BiH sharia zakoni ? To mu je dužnost i obaveza tome stremiti, inače nije musliman. Šerijat se ne donosi izvana ,već iznutra tj svi vjernici kad urede sebe i svoje nutarnje stanje po šerijatu ,onda on zaživi sam od sebe iskrenih vjernika teško da ima više od 10-15% u određenoj populaciji i stoga šerijat nikad ne bi mogao zaživiti samo iz duha ljudi. nije valjda da netko misli da su u Turskoj i sličnim zemljama svi vjernici samo zato što piše u statistici da je 99% muslimana.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hamza Yusuf
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 24 lis 2012, 20:21 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: Hamza Yusuf je napisao/la: to bi morao da pitaš njih ,imaju i rubriku pitanja-odgovori pa pitam tebe, valjda si ti kao musliman upucen sa djelovanjem svoje vjerske zajednice, svugdje u muslimanskom svijetu Kurban Bajram počinje sutra dok u BIH i Hrvatskoj počinje u petak i to odlukom Mešihata IZ BIH, zanima me što je tomu razlog i da li islamske zajednice svojevoljno mogu određivati početak Kurban Bajrama Ja koliko znam samo u Turskoj počinje sutra ali moguće da sam u krivu . Nije mi to bitno jer to je samo datum koji i nije vezan za određeno vrijeme . Islamski kalendar je lunarni i svake godine mjeseci se postepeno kružno pomjeraju ,pa tako ti mjesec Ramazan za 35 godina napravi puni krug kroz godinu
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|