|
|
Stranica: 48/334.
|
[ 8347 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 13:17 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Jopa je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Kissinger: Diplomacija , isti autor : On China , Bork, Buchanan (potonja dva ti doc može bolje objasniti, ja sam se samo dotaknuo njihovih pisanja o izumiranju zapada i šire europske civilizacije u pogledu slabosti Rusije na Dalekom Istoku) ......
Pročitao sam Diplomaciju - knjiga je dobra ali ima jos koji su po meni bolje. Ona nista puno ne objasnjava razvoj geostrateskih planova u narednih nekoliko godina. Nece Kissigner sve napisati u knjizi. Ovih dana citam malo znanstvena istraživanja kako imati jak psihološki utjecaj u politici i u svakodnevnom životu. Napisao jedan manje poznati zastupnik USA kongresa. U prvom i zadnjem poglavlju knjige spominje dugoročnu viziju svijeta u trenutnom novom svjetskom poretku stvorenom nakon pada SSSRa.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 14:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 64299 Lokacija: DAZP HQ
|
|
CIA u svojim predviđanjima navodi da će se Kina u jednom (prijelomnom) trenutku raspasti na pet ili šest država. ako se ne varam, baš je na ovom forumu netko dao poveznicu na to.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 15:16 |
|
|
Jopa je napisao/la: Ovih dana citam malo znanstvena istraživanja kako imati jak psihološki utjecaj u politici i u svakodnevnom životu. Napisao jedan manje poznati zastupnik USA kongresa.
Prepuruči nešto. Da vidim jel ga znam.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
jaiv
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 16:05 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: jaiv je napisao/la: Zašto postavljate urušavanje Kine i Rusije u paketu? Pa nisu one pupčanom vrpcom vezane. Do slabljenja Kine će doći. Ne može komunizam vječno trajati. Kada do pada tog sustava (koji je dobrano već nagrižen) kod njih dođe, moguće je urušavanje Kine ili vrlo izglednije slabljenje Kine usporedivo sa 15ak godina tihe Rusije ili veće od toga.
To bi bilo sasvim ok. Rusija i treba drmati Azijom s jedne strane, Japan s druge. Pa to je moguće jedino ukoliko dođe do velikih političkih nemira u Kini kao 1990e te to stanje potraje dvije-tri godine, zbog čega bi sav kapital pobjegao u Indiju. Današnji kineski komunizam nema ni "k" od izvornih zamisli komunista. Kina danas liči daleko više na Francovu Španjolsku sa tehnomenadžerskim vladama sastavljene od ljudi kojima je ideologija zadnja rupa na sviralu. Dakako, kako narod bude sve obrazovaniji to će više zahtijevati svoja ljudska i građanska prava no pitanje je kako će ostvarivanje tih prava teći i hoće li biti nasilno ili mirno tranzicijsko razdoblje. Ukoliko se dogodi potonje, ne će biti nikakvog perioda slabosti Kine, već će jedina posljedica biti nekakvo poskupljenje radne snage, što će pak uzrokovati tek minoran prelijev kapitala iz Kine u Indiju. EDIT: Prvi znakovi slabljenja Kine ukoliko se ne dogodi neka ogromna promjena u vidu rata ili građanskog rata uzrokovanog pitanjem građanskih prava, Kina će, uz uvjet da se politika jednog djeteta zadrži, početi slabiti 2050.godine kada će sve više ljudi biti na mirovinskom osiguranju, radna snaga će drastično poskupjeti, a Kina će biti u demografskom minusu. Na ovo što si napisao da Kina više nema ni K od komunizma sam i mislio kada sam napisao da im je ideološki sustav nagrižen. Povećanje građanskih prava nužno bi dovelo do suočavanja s komunističkom ideologijom na kojoj formalno i dalje država stoji, a to je onda desetljeće-dva odsutstva kineskog utjecaja na zbivanja u svijetu. Plaće će rasti, Indija će uzet dio njihovog sadašnjeg portfelja proizvodnje sveg i svačeg što možeš poželiti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 19:25 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Vladimir RUS je napisao/la: 15 ruskih brodova naprema 7 američkih, 2 britanska i 1-im francuskim brodom. E to je braćo sila.  Da samo što ovi američki imaju puno bolju tehnologiju i mogu se bez problema nositi i sa duplo brojnijom ruskom prisutnošću. No na stranu ovo činjenica jest da su Ameri prihvatili ruski prijedlog o kontroli kemijskog naoružanja. Znači da odluka o napadu sigurno ne bi prošla u Kongresu, ali i da Kerry donekle shvaća koliko bi pogriješili da su napali. Dostojanstveno povlačenje Kerrya iz sranja koje je uzrokovao Obama . Amerikanci imaju moderniju i skuplju vojnu tehnologiju, ali ne i nužno bolju. Američki vojni budžet je glomazan, ali nisu ni izbliza jaki koliko bi Rusi bili jaki kada bi imali toliki vojni budžet koliki ima Amerika. Finansijska moć vojnog budžeta SAD-a je mnogo jača nego sama borbena spremnost američke vojske. Rusi "čine čuda" sa dostignućima u vojnoj industriji koja ima vojni budžetom skromniji od američkog, tako da koliko je Amerika zapravo moćna, a koliko su to naše očigledno preuveličane fantazije da jeste. Amerika jeste još uvijek super-velesila broj 1, ali očigledno ne više toliko moćna da bi mogla čitavom svijetu da nametne igru koju će svi morati da poštuju. Naime, ako neko misli da je američka administracija, čiji su se zvaničnici do prije neki dan ponašali u fazonu da će da narede vojsci da bombarduje Siriju svakog časa i koji su bukvalno bili skorom ultimativni u toj nakani, popustili zbog neke svoje dobre volje, vara se, pošto niti je Obama, kao i američka administracija odustala od napada zbog svoje neke da kažem dobre volje već zbog toga što su naišli na ogromnu prepreku, kako izvana (izvan SAD, tu prije svega mislim na protivljenje Kine, Rusije i drugih velesila), tako i iznutra (unutar SAD-a je takođe jaka struja koja se protivi oružanom napadu na Siriju, čak oko ili čak preko 60 posto građana SAD-a se protivi intevenciji na Siriju, ako se ne varam), stoga nije više Amerika ko što je bila nekada, pošto danas svijet je mjesto sa ne jednom, ne ni dvije, već čak nekoliko moćnih velesila, tako da Amerika sada mora da pazi šta radi i prihvatanje ruskog prijedloga o kontroli hemijskog naouružanja od strane Amerike je odličan pokazatelj ove moje teze da Amerika današnjice mora da prije bilo kakve eventualne intervencije se mora konsultovati sa drugim moćnim svjetskim centrima kao što je to recimo upravo Moskva koja se podjednako pita koliko i Amerika kada su u pitanju pitanja od globalne važnosti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 19:35 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Vladimir RUS je napisao/la: 15 ruskih brodova naprema 7 američkih, 2 britanska i 1-im francuskim brodom. E to je braćo sila.  Samo se vi uzdajte u rusku mornaricu, ima da daleko dogurate. Bolje bilo kakva politička zaštita nego nikakva. Ovi "naši" barem znaju gdje smo. Dok vama čak ni stavljanje pod američki odbranbeni kišobran nije donijelo neke koristi, čak naprotiv,više štete nego koristi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 19:39 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25375 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Obama je skužio da neće imati potporu u kongresu, pa k'o fol dao šansu diplomaciji. Kakve su to providne floskule, da se čovjeku zgadi ova svjetska politika. Ali nema mi se šta zgaditi, kad svakako imam jako loše mišljenje o njoj. 
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 19:42 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Vladimir RUS je napisao/la: 15 ruskih brodova naprema 7 američkih, 2 britanska i 1-im francuskim brodom. E to je braćo sila.  E jebeš mi sve ako ti sa tvojim komentarima nisi ubedljivo najveća antireklama Rusima i Rusiji na internetu. I ovo ti kažem kao rusofil... Bolje nemoj da mi kažeš i govoriš ništa pošto simpatičan si mi (no homo) mada kad počneš da pogrešno tumačiš ono što citiraš onda postoji čak velika mogućnost da bude i obrnuto.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 19:44 |
|
|
Malula se vratila u okrilje ustavno-pravnog poretka Sirijske Arapske republike. Jadni, kaj bu sad bez Šerijata 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 20:02 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Agathonikos je napisao/la:  Mapa bi bila mnogo interesantnija da znamo i položaj ruskih podmornica. Cenite da će ruske podmornice u mediteranu da ispale torpeda i potope američanska plovila? Ili da će možda ruske podmornice u Severnom ledenom okeanu da ispale Bulave i sprže američanske gradove? Zbog Asada!? Pa nije vam nik VladimirRUS, pa da pričate takve stvari, gospodine Agathonikos.  Gdje si pročitao da ja pričam (pišem) teze o tome kako će Rusija napasti Ameriku ili na bilo koji način ugroziti američke interese i gdje je onaj facepalm smajli kad je najpotrebniji?  Svi dobro znamo da vrana vrani oči ne vadi, tako da niti jedni niti drugi neće ići do te mjere da ugroze jedan drugom interese jer bi u tom slučaju to bilo pobjeda u kojoj niko nebi pobjedio, jer bi svi izgubili i zato obje sile i izbjegavaju da do direktne konfrontacije uopšte i dođe (hvala bogu da je tako, a ne drugačije).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 21:18 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 10:00 Postovi: 1703 Lokacija: ...................
|
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 11 ruj 2013, 22:57 |
|
|
LOL sjajno, a i dobra ova cica. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 12 ruj 2013, 00:44 |
|
|
Braća Koch. Ovo će se svidjet susedu Metu. Koch was the Libertarian Party's vice-presidential candidate in the 1980 presidential election, sharing the party ticket with presidential candidate Ed Clark. The Clark–Koch ticket promising to abolish Social Security, the Federal Reserve Board, welfare, minimum-wage laws, corporate taxes, all price supports and subsidies for agriculture and business, and U.S. Federal agencies including the SEC, EPA, ICC, FTC, OSHA, FBI, CIA, and DOE. The ticket received 921,128 votes, 1.06% of the total nationwide vote, the Libertarian Party national ticket's best showing to date. Ne znam koji mi je bolji. 
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 12 ruj 2013, 08:32 |
|
|
Opet su koristili bojne otrove. Ima da ih razvale. Obama, Obama 
_________________ Neki Fadil
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 12 ruj 2013, 08:44 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Hoće li Assada strefit srčka kad dobije račun za plin?
Odustajanje SAD od akcije je prije svega velika pobjeda medija (koji su utjecali na ekstremno antiratno raspoloženje javnosti, prvenstveno jer se druga strana predstavila kao barbarsko krilo Al-Kaide) koji nisu pod kontrolom američkih korporacija i establishmenta. U prvi red stavljam kao zaslužne stavljem engleske novine (Guardian) i naravno RT. Kako je lijepo dobiti Amere na polju gdje su bili neprikosnoveni.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 12 ruj 2013, 09:58 |
|
|
Citat: MOŽEMO li ruskog predsjednika Vladimira Putina proglasiti trenutno glavnim junakom u svijetu? Ili njegove riječi imaju neko skriveno značenje?
Bivši KGB-ovac uspio je zaustaviti ono što su mnogi pomislili da je neizbježno. Napad SAD-a na Siriju, i zemalja koje se slažu s njihovom ocjenom stanja u Siriji, za sada je zaustavljen. No, Putin nije stao samo na prijedlogu da međunarodna zajednica kontrolira zalihe kemijskog oružja koje posjeduje vojska Bašara al-Asada. Kako bi dodatno upozorio na sve moguće probleme koji bi proizašli u slučaju vojne intervencije u Siriji, Putin se obratio američkom narodu i to putem New York Timesa.
"Nedavni događaji vezani uz Siriju ponukali su me da se direktno obratim građanima SAD-a i njihovim političkim vođama. Važno je to učiniti u vremenima kada je komunikacija između dvije zemlje nedovoljna", napisao je u uvodu Putin.
Odmah je objasnio kako su odnosi zemalja prolazili kroz različite faze. Napomenuo je kako su bili protivnici u Hladnom ratu, ali i kako su zajedno pobijedili u Drugom svjetskom ratu. "Univerzalna međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi osnovana je s ciljem da se spriječi takve događaja", objasnio je Putin i nadodao kako su osnivači organizacije shvatili kako sve odluke koje utječu na rat i mir treba donijeti konsenzusom. Upozorio je kako nitko ne želi da UN doživi sudbinu Lige naroda koja je propala jer je nedostajalo pravog utjecaja. "Ovo je moguće ako utjecajne zemlje zaobiđu UN i poduzmu vojnu akciju bez autorizacije Vijeća sigurnosti", napisao je Putin.
Eskalacija nasilja izvan granica
Kazao je kako bi potencijalni napad SAD-a na Siriju doveo do nevinih žrtava i eskalacije i širenja sukoba izvan granica Sirije. Kao novi problem naveo je i moguće oslobađanje vala terorizma koji bi ugrozio međunarodne napore rješavanja nuklearnog programa u Iranu ali i do problema kod izraelsko-palestinskih odnosa.
"To bi moglo cijeli sustav međunarodnog prava i reda izbaciti iz ravnoteže", objasnio je ruski predsjednik.
Putin napominje kako se u Siriji rat ne vodi zbog borbe za demokraciju već da je to sukob vlade i opozicije i da se u Siriji nalazi veliki broj ekstremista i Al-Qaedinih boraca. Podsjetio je SAD da su skupine Al Nusru, Islamsku državu Irak i Levant proglasili terorističkim organizacijama a upravo se one bore na strani opozicije.
"Ovo je unutarnji sukob koji se potpaljuje stranim oružjem u rukama opozicije. Jedan je od najkrvavijih na svijetu", upozorio je Putin.
"Svi trebaju slušati Vijeće sigurnosti"
Objašnjava kako Rusija ne štiti sirijsku vladu već međunarodne zakone te da svi trebaju poslušati Vijeće sigurnosti UN-a i "vjerovati da je očuvanje zakona i reda u ovom turbulentnom svijetu jedan od načina da međunarodni odnosi ne skliznu u kaos". Podsjetio je i kako je upotreba sile dozvoljena samo kod obrane ili odlukom Vijeća sigurnosti.
"Sve ostalo je neprihvatljivo i smatrat će se agresijom", poručio je Vladimir Putin.
Napisao je kako nitko ne sumnja da je u Siriji upotrebljen otrovni plin i napominje kako postoje razlozi da vjeruje kako on nije korišten od strane sirijske vojske već oporbenih snaga kako bi se isprovocirala intervencija međunarodne zajednice koje bi na kraju stale na stranu fundamentalista.
"Izvješća da planiraju novi napad, ovog puta na Izrael, ne smiju se ignorirati", upozorio je Putin.
"Alarmantno je to što je vojna intervencija u unutarnjim sukobima država postala uobičajena za SAD. Je li to u dugoročnom interesu SAD-a? Sumnjam. Milijuni diljem svijeta sve više vide SAD, ne kao model demokracije, već kao zemlju koja se oslanja na sirovu snagu i vrstu koalicije "Ili si s nama ili protiv nas", napisao je Putin i nadodao da se upotreba sile pokazala besmislenom zbog stanja u kojem se sada te države nalaze. Napomenuo je i kako u tim napadima stradaju oni koji se pokušavaju spasiti, civili.
Raste povjerenje između Obame i Putina
Za kraj je poručio kako svi članovi međunarodne zajednice moraju iskoristiti volju sirijske vlade da svoj arsenal kemijskog oružja stavi pod kontrolu. Podupire interes Obame da nastavi dijalog s Rusijom u vezi Sirije. Pozvao je na održavanje te nade.
"Radni i osobni odnosi s Obamom su obilježeni porastom povjerenja. Cijenim to", napisao je Putin.
Ne sviđa mu se što je Obama u govoru kazao kako su Amerikanci posebni. Smatra da je opasno poticati ljude da misle da su posebni.
"Mi smo svi različiti, ali kada tražite Boga za blagoslov, ne smijete zaboraviti da nas je sve stvorio jednake", završio je Putin. Putin u NYT.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 12 ruj 2013, 14:44 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Bolje nemoj da mi kažeš i govoriš ništa pošto simpatičan si mi (no homo) mada kad počneš da pogrešno tumačiš ono što citiraš onda postoji čak velika mogućnost da bude i obrnuto. Jbg druže, izvini. Umem da budem drkadžija kad kad malo više popijem. A i tvoj dečje iskren optimizam mi neretko ide na nerve, pa sam to napisao čisto da ti malo dignem živac, kao što i mene tvoje bezrezervno i beskonačno ushićenje Putinu i Matuški Rossiji ponekad živcira. Trudim se da ne pišem takve postove, ali kad nisam baš sasvim pri sebi (česta pojava), to se, nažalost, dešava. I do sada sam posle svakog takvog posta sutradan zažalio (bez obzira što uvek stojim iza toga što sam rekao, može to da se kaže i na lepši način) ali jbg sad, nemoj da se ljutiš baš previše. A ovaj drugi moj post je bio ironičan, tako da nije bilo potrebno da ga obrazlažeš (mada je to što si napisao, po meni, sasvim OK). Izvinjavam se ostalima na oftopiku.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 12 ruj 2013, 15:36 |
|
|
Citat: Asad: Predaćemo oružje zbog Rusije
IZVOR: TANJUG Moskva -- Sirija će predati hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu zbog Rusije, a ne zbog pretnje SAD, izjavio je Asad u intervjuu ruskom TV kanalu "Rusija 24".  "Pretnje SAD nisu uticale na odluku da predamo hemijsko oružje pod kontrolu", rekao je sirijski predsednik, a prenosi agencija Interfaks. Asad je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da će Sirija uputiti Ujedinjenim nacijama dokumente radi pripreme sporazuma o predaji hemijskog oružja pod kontrolu. Predlog za kontrolu sirijskog arsenala hemijskog oružja podneo je u ponedeljak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a kasnije je njegov sirijski kolega Valid Mualem rekao da Damask pozdravlja tu inicijativu i spreman je da je izvrši, podsećaju ruske novinske agencije. Inače, SAD su danas pozvale sirijski režim da što pre prijavi hemijsko oružje koje poseduje, uoči razgovora državnog sekretara SAD Džona Kerija i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova radi pronalaženja kompromisa da bi se izbegli vojni udari.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
jaiv
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 12 ruj 2013, 22:21 |
|
|
volvoks je napisao/la: Citat: MOŽEMO li ruskog predsjednika Vladimira Putina proglasiti trenutno glavnim junakom u svijetu? Ili njegove riječi imaju neko skriveno značenje?
Bivši KGB-ovac uspio je zaustaviti ono što su mnogi pomislili da je neizbježno. Napad SAD-a na Siriju, i zemalja koje se slažu s njihovom ocjenom stanja u Siriji, za sada je zaustavljen. No, Putin nije stao samo na prijedlogu da međunarodna zajednica kontrolira zalihe kemijskog oružja koje posjeduje vojska Bašara al-Asada. Kako bi dodatno upozorio na sve moguće probleme koji bi proizašli u slučaju vojne intervencije u Siriji, Putin se obratio američkom narodu i to putem New York Timesa.
"Nedavni događaji vezani uz Siriju ponukali su me da se direktno obratim građanima SAD-a i njihovim političkim vođama. Važno je to učiniti u vremenima kada je komunikacija između dvije zemlje nedovoljna", napisao je u uvodu Putin.
Odmah je objasnio kako su odnosi zemalja prolazili kroz različite faze. Napomenuo je kako su bili protivnici u Hladnom ratu, ali i kako su zajedno pobijedili u Drugom svjetskom ratu. "Univerzalna međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi osnovana je s ciljem da se spriječi takve događaja", objasnio je Putin i nadodao kako su osnivači organizacije shvatili kako sve odluke koje utječu na rat i mir treba donijeti konsenzusom. Upozorio je kako nitko ne želi da UN doživi sudbinu Lige naroda koja je propala jer je nedostajalo pravog utjecaja. "Ovo je moguće ako utjecajne zemlje zaobiđu UN i poduzmu vojnu akciju bez autorizacije Vijeća sigurnosti", napisao je Putin.
Eskalacija nasilja izvan granica
Kazao je kako bi potencijalni napad SAD-a na Siriju doveo do nevinih žrtava i eskalacije i širenja sukoba izvan granica Sirije. Kao novi problem naveo je i moguće oslobađanje vala terorizma koji bi ugrozio međunarodne napore rješavanja nuklearnog programa u Iranu ali i do problema kod izraelsko-palestinskih odnosa.
"To bi moglo cijeli sustav međunarodnog prava i reda izbaciti iz ravnoteže", objasnio je ruski predsjednik.
Putin napominje kako se u Siriji rat ne vodi zbog borbe za demokraciju već da je to sukob vlade i opozicije i da se u Siriji nalazi veliki broj ekstremista i Al-Qaedinih boraca. Podsjetio je SAD da su skupine Al Nusru, Islamsku državu Irak i Levant proglasili terorističkim organizacijama a upravo se one bore na strani opozicije.
"Ovo je unutarnji sukob koji se potpaljuje stranim oružjem u rukama opozicije. Jedan je od najkrvavijih na svijetu", upozorio je Putin.
"Svi trebaju slušati Vijeće sigurnosti"
Objašnjava kako Rusija ne štiti sirijsku vladu već međunarodne zakone te da svi trebaju poslušati Vijeće sigurnosti UN-a i "vjerovati da je očuvanje zakona i reda u ovom turbulentnom svijetu jedan od načina da međunarodni odnosi ne skliznu u kaos". Podsjetio je i kako je upotreba sile dozvoljena samo kod obrane ili odlukom Vijeća sigurnosti.
"Sve ostalo je neprihvatljivo i smatrat će se agresijom", poručio je Vladimir Putin.
Napisao je kako nitko ne sumnja da je u Siriji upotrebljen otrovni plin i napominje kako postoje razlozi da vjeruje kako on nije korišten od strane sirijske vojske već oporbenih snaga kako bi se isprovocirala intervencija međunarodne zajednice koje bi na kraju stale na stranu fundamentalista.
"Izvješća da planiraju novi napad, ovog puta na Izrael, ne smiju se ignorirati", upozorio je Putin.
"Alarmantno je to što je vojna intervencija u unutarnjim sukobima država postala uobičajena za SAD. Je li to u dugoročnom interesu SAD-a? Sumnjam. Milijuni diljem svijeta sve više vide SAD, ne kao model demokracije, već kao zemlju koja se oslanja na sirovu snagu i vrstu koalicije "Ili si s nama ili protiv nas", napisao je Putin i nadodao da se upotreba sile pokazala besmislenom zbog stanja u kojem se sada te države nalaze. Napomenuo je i kako u tim napadima stradaju oni koji se pokušavaju spasiti, civili.
Raste povjerenje između Obame i Putina
Za kraj je poručio kako svi članovi međunarodne zajednice moraju iskoristiti volju sirijske vlade da svoj arsenal kemijskog oružja stavi pod kontrolu. Podupire interes Obame da nastavi dijalog s Rusijom u vezi Sirije. Pozvao je na održavanje te nade.
"Radni i osobni odnosi s Obamom su obilježeni porastom povjerenja. Cijenim to", napisao je Putin.
Ne sviđa mu se što je Obama u govoru kazao kako su Amerikanci posebni. Smatra da je opasno poticati ljude da misle da su posebni.
"Mi smo svi različiti, ali kada tražite Boga za blagoslov, ne smijete zaboraviti da nas je sve stvorio jednake", završio je Putin. Putin u NYT. Faca. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 12 ruj 2013, 22:25 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Vladimir RUS je napisao/la: Bolje nemoj da mi kažeš i govoriš ništa pošto simpatičan si mi (no homo) mada kad počneš da pogrešno tumačiš ono što citiraš onda postoji čak velika mogućnost da bude i obrnuto. Jbg druže, izvini. Umem da budem drkadžija kad kad malo više popijem. A i tvoj dečje iskren optimizam mi neretko ide na nerve, pa sam to napisao čisto da ti malo dignem živac, kao što i mene tvoje bezrezervno i beskonačno ushićenje Putinu i Matuški Rossiji ponekad živcira. Trudim se da ne pišem takve postove, ali kad nisam baš sasvim pri sebi (česta pojava), to se, nažalost, dešava. I do sada sam posle svakog takvog posta sutradan zažalio (bez obzira što uvek stojim iza toga što sam rekao, može to da se kaže i na lepši način) ali jbg sad, nemoj da se ljutiš baš previše. A ovaj drugi moj post je bio ironičan, tako da nije bilo potrebno da ga obrazlažeš (mada je to što si napisao, po meni, sasvim OK). Izvinjavam se ostalima na oftopiku. Ovo ispričavanje nakon pijanih postova je jedina stvar koja me užasno živcira kod tebe  Svima je očito da to misliš, a još su i oni prvi lukavi Latini rekli: "In vino veritas"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 13 ruj 2013, 07:50 |
|
|
volvoks je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Ovo ispričavanje nakon pijanih postova je jedina stvar koja me užasno živcira kod tebe  Svima je očito da to misliš, a još su i oni prvi lukavi Latini rekli: "In vino veritas" Šta ima tebe to da živcira!? Ja se stvarno osećam kao zadnji kreten kada sutradan pročitam šta sam napisao, i nije mi problem da to priznam i da se izvinim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 14 ruj 2013, 19:11 |
|
|
|
Dakle, najveći adut i najopsanije oružje u rukama Assada a to je kemijsko oružje ima se ukloniti. Gdje god bi Oporbena vojska ugrozila Assada malo ozbiljnije on bi ih satro bojnim otrovima kao što je to uradio prošlog mjeseca kod Damaska. Bojni otrovi su bili velika prepreka za FSA. Kada ih ne bude a sa popunom naoružanja od CIA FSA komotno može na Damask. Neka izbace te Rusofile
_________________ Neki Fadil
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 14 ruj 2013, 20:32 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
|
Jok. FSA je vjerojatnija strana koja je koristila bojni otrov, s obzirom da gube na svim frontovima.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 14 ruj 2013, 20:56 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Dakle, najveći adut i najopsanije oružje u rukama Assada a to je kemijsko oružje ima se ukloniti. Gdje god bi Oporbena vojska ugrozila Assada malo ozbiljnije on bi ih satro bojnim otrovima kao što je to uradio prošlog mjeseca kod Damaska. Bojni otrovi su bili velika prepreka za FSA. Kada ih ne bude a sa popunom naoružanja od CIA FSA komotno može na Damask. Neka izbace te Rusofile Wallahi, pa nek brača dodžu naVlast. Jel ste vi baš toliko ograničeni da ne vidite da navijate sa Izrael i SAD? To da navijate za Al Kaidu, to mi je normalno. Ali zašto navijate za ove koji ih podržavaju, ne ide mi u glavu. Jebu vam majku i jedni i drugi već decenijama i vi ih sad podržavate.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji Postano: 14 ruj 2013, 21:29 |
|
|
Citat: Dejli Mejl: Zbog ovih da ratujemo? Vesti online – pre 3 sata i 22 minuta
Britanski dnevnik "Dejli mejl" objavio je fotografije javnog sakaćenja i odsecanja glava vojnicima Bašara al Asada, koje su pobunjenici izvršili na prepunom gradskom trgu i pred decom. Uz navode da slede neke od najšokantnijih scena građanskog rata u Siriji, u naslovu londonskog dnevnika je stajalo i retorsko pitanje da li Velika Britanija teba da ide u rat na strani takvih divljaka.
Opisujući odsecanje glave borcima lojalnim predsedniku Bašaru al Asadu, koje se odigralo u gradu Keferganu 31. avgusta ove godine, "Dejli mejl" navodi da je "celu varvarsku epizodu posmatrala gomila ushićenih naoružanih ljudi, dok su u prvi red gledališta bili posađeni dečaci".
Na fotografijama javnog smaknuća vidi se dželat kako krvavih ruku podmazuje mač pre finalnog čina. Glavu ubijenog nosi sa sobom kao suvenir. Fotoreporter koji je zabeležio ove događaje, koji donekle na Zapadu menjaju sliku onoga što se zaista dešava u Siriji, kaže da dželati pripadaju grupaciji Isis, Al Kaidinoj frakciji koja se bori protiv Asadovog režima.
Fotoreporter je ovako opisao ono što se desilo i što je zabeležio aparatom:
"Čovek je bio izveden na trg sa povezom na očima. Počeo sam da fotografišem. To je bila četvrta egzekucija koju sam tog dana radio. Osećao sam se odvratno, nekoliko puta sam bio na ivici da se ispovraćam. Ali kontrolisao sam se, jer sam znao da kao novinar ovo moram da dokumentujem, kao što sam to već uradio tri puta toga dana, na tri različite lokacije van Alepa.
Masa je počela da navija. Svi su bili srećni. Zanao sam da ću biti odveden odatle ako se umešan, a pogubljenje će se u svakom slučaju izvršiti. Znao sam da ne mogu da promenim tok događaja, već samo da ugrozim sebe.
Video sam scenu vrhunske okrutnosti - ljudsko biće prema kome se odnose onako kako niko ne zaslužuje. Čini mi se da je za dve i po godine rat ljudima oduzeo čovečnost. Tog dana, ljudi koji su prisustvovali pogubljenju nisu imali kontrolu nad svojim emocijama, željama, besom. Bilo je nemoguće zaustaviti ih.
Ne znam koliko je žrtva imala godina, ali bio je mlad. Bio je bačen na kolena, pobunjenici su sa parčeta papira pročitali njegove 'zločine', i okružili ga. Mladi čovek je izgledao zaleđeno. Dva pobunjenika su mu nešto šapnula na uvo, a on im je nevino i tužno odgovorio. Nisam razumeo šta jer su pričali na arapskom.
Kada je došao trenutak za egzekuciju pobunjenici su mu prislonili sečivo na grlo. Mladić je pokušao da se opire, ali su ga oborili na zemlju. Mladić je i dalje pokušavao da zaštiti grlo vezanim rukama. Pobunjenici su ipak bili jači i presekli mu grkljan, odsekli glavu i zatim je podigli u vazduh. Ljudi su počeli da mašu oružjem i uzvikuju.
Ta scena u Siriji, u tom momentu, ličila je na scenu iz srednjeg veka, o kojima ste čitali u istorijskim knjigama. Rat u Siriji došao je do tačke kada čovek može biti brutalno ubijen pred stotinama ljudi koji uživaju u prizoru.
Kao ljudsko biće više nikada ne bih želeo da vidim ovako nešto, Ali kao novinar imam kameru i odgovornost. Imam odgovornost da pokažem drugima to što sam video".
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|