Naslov: Re: Pravoslavne crkve i manastiri, i džamije, u BiH (i HR)
Postano: 27 vel 2010, 22:53
dudu je napisao/la:
a ja mislio da džamije niču kao gljive poslije kiše
Crkve niču tamo gdje za njih postoji potreba - u mjestima gdje ih nije bilo ranije, a ima pravoslavnog stanovništva, ili u novim naseljima.
A da džamije niču kao poslije kiše to je tačno. Jedno Sarajevo ima 100 džamija na 305 000 stanovnika, a jedna Banjaluka 10 puta manje crkava na 160 000 stanovnika. Prema tome... usporedba ti ne stoji.
Da vas pitam već kad smo kod ove Bogomolje, u radikalnijim Servskim udžbenicima sam imao prilike pročitati da najveću zahvalu za pokrštavanje Serva ima sv.Sava?
Postano: 28 vel 2010, 15:15
Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:
Da vas pitam već kad smo kod ove Bogomolje, u radikalnijim Servskim udžbenicima sam imao prilike pročitati da najveću zahvalu za pokrštavanje Serva ima sv.Sava?[/quote]
Ej dečkonja iz kog razloga si ovako bezobrazan?! , oćeš da komuniciraš sa Srbima pitaš ih pitanja u vezi njihove istorije i tradicije?! , a vređaš na ovako glup način!
Daj malo se trgni , nemoj da si bilmez , smeju ti se i tvoji sunarodnici!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
Postano: 28 vel 2010, 15:24
Realka , lepa je ova crkva manastirksa u Dubici , baš podseća na jermenske nekako!
Ne znam dokle je sigla obnova Đurđevih Stupova?! , ali to je jedno nekako uzvišeno mesto gde sam bio pre 6,7 godina i tebi toplo preporučujem da odeš čisto da vidiš!
Evo spota sa albuma "Podignimo Stupove"!! , pesma je "Vezak je vezla djeva Marija" , koju sam primetio i u tradiciji kod katolika BiH i Dalmacije sa sličnim tekstom , mada je ova vuče na kosovsko-resavski dijalekt!!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
Postano: 28 vel 2010, 15:57
Pridružen/a: 18 kol 2009, 10:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
Hmmm pa kako je to riješeno, kojima upravlja SPC a kojima CPC?! I u kojoj su fazi odnosi među te dvije crkve, znam da su crnogorci pokusali zauzet neke hramove
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.