HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 vel 2025, 22:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1617 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 65  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 29 svi 2014, 16:58 

DzoniBG je napisao/la:
takodakle je napisao/la:

Pa logicno da takva vrsta prica zavrsava kod ameba. Zbog toga ju je i besmisleno voditi na nacelima na kojima je obicno vodite a vodite zbog toga sto ste bukvalno zarobljeni u tezama pomahnitalih popova, popova koji pred TV kamerama, a ovcice veruju, bukvalno tvrde da su se ove poplave dogodile zbog ********. Hajd de, nekada je mitologija SPC-a imala svoju funkciju, pa hajmo reci i smisao - jer se na osnovu mita koji je stvorila i formirao srpski etnicki kolektiv, srpska nacija, ali koristiti mitoloske postavke u naucnom diskursu je u ... najmanju ruku..tako balkanski. A upravo vama nije i nebi trebalo biti potrebno jer ste kao prvi od zapadno-balkanskih Slavena uspjeli stvoriti drzavu u 19. vijeku (sasvim solidna podloga za nacionalisticke rasprave svih vrsta..sto ustvari ovdje vecinski i jeste..nacionalisti..otvoreni ili lose kamuflirani..mozda cak i nesvjesni vlastitog nacionalizma).

Zna se kad su formirani danasnji etnicki kolektivi.

Kakvi te popovi spopali... pricamo o logici dogadjaja iz proslosti... ne moze to da se maskira doskocicama o popovima...na drugoj temi cu da iznesem sve lose sto mislim o SPC, ovde ih i ne spominjem...

Spominjanje nacionalizma samo u losem kontekstu je odlika onih koji o tom pojmu jako malo znaju...

Nacionalizam kao ideologija je bio pokretac stvaranja modernih evropskih drzava... nacionalisti su stvorili republikansku Francusku, nacionalisti su ujedinili Nemacku i Italiju...srpski nacionalisti su oterali Turke i stvorili modernu srpsku drzavu...

Vi niste imali bosanske nacionaliste jer ste se u dobroj meri identifikovali sa osmanskom drzavom koja nije uspela da emancipuje ljude i stvori im osecaj vaznosti imanja nacionalne drzave...u Srbiji su se prvo digli seljaci i hajduci, gro naroda je bilo nepismeno...ali bez Dositeja Obradovica, Srba iz Ugarske, mladih generacija koje su skolovale na zapadu... nikad ne bi dobili drzavu...

Svesti to sve na mitologiju SPC je mnogo neozbiljno... od svinjskog trgovca Milosa Obrenovica, Vuka Karadzica, preko Ilije Garasanina, Mihajla Obrenovica, Jovana Cvijica, Nikole Pasica.... ti ljudi su svoje znanje i vestine utkali u temelj moderne Srbije...a ne mitovi i SPC...

Danasnji stereotipi - nacionalista pu pu...pa to je fuj, primitivno i zaostalo... to kod svakog obrazovanog coveka moze izazvati podsmeh...

Nacije i nacionalizmi kotrljaju danasnji svet, bez obzira kako izgledalo da liberali i globalisti imaju uzdignutu ruku...

Citat:
Kakvi te popovi spopali... pricamo o logici dogadjaja iz proslosti... ne moze to da se maskira doskocicama o popovima...na drugoj temi cu da iznesem sve lose sto mislim o SPC, ovde ih i ne spominjem...

Da, iznijeces stvari s kojima se ne slazes. Ovdje je mit koji je nastao zahvaljujuci SPC-u itekako bitan jer se ponavlja evo u maltene svakom postu koji postave srpski forumasi.

Citat:
Spominjanje nacionalizma samo u losem kontekstu je odlika onih koji o tom pojmu jako malo znaju...

Svaki -izam nosi u sebi ponesto dobro, pa tako nacionalizam, kao i fasizam, komunizam, itd., ali to ne znaci da covjek treba biti nacionalista, fasista ili komunista. Nacionalizam je odigrao svoje u rusenju velikih imperija ali ostati u 21. vijeku nacionalista moze samo duboko iskompleksirana ili nepismena osoba.

Citat:
Vi niste imali bosanske nacionaliste jer ste se u dobroj meri identifikovali sa osmanskom drzavom koja nije uspela da emancipuje ljude i stvori im osecaj vaznosti imanja nacionalne drzave...u Srbiji su se prvo digli seljaci i hajduci, gro naroda je bilo nepismeno...ali bez Dositeja Obradovica, Srba iz Ugarske, mladih generacija koje su skolovale na zapadu... nikad ne bi dobili drzavu...

Istina. Sasvim dovoljno. Zasto furati kosovski mit, Brankovice i pizdarije, izdaje brace, i slicno, kao historijske cinjenice...nema razloga.

Citat:
Nacije i nacionalizmi kotrljaju danasnji svet, bez obzira kako izgledalo da liberali i globalisti imaju uzdignutu ruku...

Zbog toga trebamo jacati evropsku ideju koja je sama po sebi nesto vrlo lijepo i pozitivno.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:00 

Dosta slika iz osmanskog perioda. Ima ponesto i s "nasih prostora".
https://www.facebook.com/ottomanpictures

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:05 

takodakle je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Evo malo "slovenske i bratske solidarnosti" od Sarajlija , kad su junački branili svoju domovinu u Beogradu,Smederevu i celoj Srbiji od srpskog okupatora koji je došao onako zao i pokvaren kao što samo okupatori znaju direketno iz šume i sa planina.

Sarajlije iđu na vojsku protiv Srbije

Evo danas sedam godin dana
Kako cvili bosanska fukara:
Niti ima paše ni vezira,
Dok ne dođe paša Ali-paša.
A čim dođe paša Ali-paša,
On popisa svu butum Krajinu,
Svu Krajinu i Hercegovinu,
Najotragu mlade Sarajlije,
Sarajlije, mlade jeničare
I pred njima gazi Memiš-agu.

Kad to čuli jeničari:
Zlatne poše razmotaše,
Čiverice obukoše;
Al-biniše poskidaše,
Zagarije obukoše;
Aga-šalvar iskidaše,
Gazalice obukoše;
Kajsarlije iskidaše,
Kaišlije pritegoše.
I pođoše jeničari
I pred njima Memiš-aga.
Kad su bili uz kovače,
Govori him Memiš-aga:
- Djeco moja, jeničari,
De dva i dva zapjevajte,
Domovinu rasplačite.
Zapjevaše jeničari:
- Naše majke, ne plačite,
Naše seke, ne zal'te nas,
Naše drage ne čekajte,
Naše ljube, udajte se.
Mi ćemo se iženiti,
Pod Loznicom u polju zelenu.
I odoše jeničari.

Iz Saraj'va rano podraniše,
Na Glasincu konak učiniše,
Kod Sokoca, vrela studenoga.
A Glasinca rano podraniše,
U Kasabi konac učiniše,
Iz Kasabe rano podraniše,
Kod Zvornika konak učiniše,
A otalen rano podraniše,
Pod Loznicom konak učiniše.
Tu su bili tri bijela dana,
Dok im stiže paša Ali-paša.
A čim dođe paša Ali-paša,
On zametnu tunhazli ćupriju
I premetnu mlade jeničare:
Najnapreda Čamdži bajraktare,
A za njime Pinjo bajraktare,
A za njime Ahmet bajraktare,
A za njime aga Memiš-aga,
A za njima mladi jeničari.
Čim priđoše kavgu zaturiše
I nadbiše Srbadiju mladu,
I siđoše stojnu Biogradu.
Tu su bili preko mjesec dana.
Skupiše se Sarajke djevojke,
Knjigu pišu gazi Ali-paši:
- S Bogom babo, pašo Ali-pašo,
Pusti nama sve naše ašike,
Jer ostasmo mlade neudate.
Ali-paša njima otpisuje:
- Bogom kćerke, Sarajke djevojke,
Iskup'te se na Ravne Bakije
I uzmite turski abdest na se,
Dovu čin'te, od Boga išćite,
Da ja uzmem stojna Biograda,
I Semendru niže Biograda,
Pusti ću vam sve vaše ašike.
Djevojke su pašu poslušale,
I izišle na murad, na dovu,
Tu su Bogu dovu učinile.
Bog je dovu kabul učinio:
I ne prođe ni petnaest dana
Paša uze stolna Biograda
I Semendru niže Biograda.
Vratiše se mladi jeničari
Svome domu, svome zavičaju

Pa to ti najbolje govori da tako nesto kao "slavenska solidarnost" ili "bratski narodi" nije postojalo. Ljudi su se medjusobno diferencirali iskljucivo po vjeroispovijesti a po tom savu su nastali danasnji nacionalni kolektivi Bosnjaka, Hrvata i Srba. :smajl047

Pa samo kod slovenskih muslimana jedino nije postojala "slovenska solidarnost" jer su je se odrekli i zamrzeli je.

A ti da poznaješ srpsku i hrvatsku prošlost i tradiciju(i svih drugih slovena) video da se gotovo sva tradcija zasniva na slovenskoj ljubavi i solidarnosti upravo zbog oslobađanja od raznih okupatora(prevenstveno Turaka).

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:09 

joe enter je napisao/la:
takodakle je napisao/la:

Pa to ti najbolje govori da tako nesto kao "slavenska solidarnost" ili "bratski narodi" nije postojalo. Ljudi su se medjusobno diferencirali iskljucivo po vjeroispovijesti a po tom savu su nastali danasnji nacionalni kolektivi Bosnjaka, Hrvata i Srba. :smajl047

Pa samo kod slovenskih muslimana jedino nije postojala "slovenska solidarnost" jer su je se odrekli i zamrzeli je.

A ti da poznaješ srpsku i hrvatsku prošlost i tradiciju(i svih drugih slovena) video da se gotovo sva tradcija zasniva na slovenskoj ljubavi i solidarnosti upravo zbog oslobađanja od raznih okupatora(prevenstveno Turaka).

Pokazala se i u Jasenovcu..slikovito.

Nego, pade mi na pamet kad Dzoni iz BeGe poce da brani nacionalizam..a kad ja rece da i u nacionalizmu ima dobrih stvari..evo jedne
slika
:no

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:16 

Dok ti nisi nacionalista, jel tako?

Ti samo hoćeš Bosnu bez entiteta i da svi budu Bosanci, a ne nacionalisti. Jesam pogodio?

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:19 

Ko prstom u ***.

Mnogo je komlikovano sve to oko Bosne i tesko je tu biti pametan.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:21 

takodakle je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Ustaše nisu bili Sloveni i oni su se odrekli slovenstva i bili su Goti poreklom, takva je ustaška ideologija bila , pa shodno sa time su pokušali istrebiti Srbe kao nižu rasu jer fašistička ideologija kaže da su upravo Sloveni niža rasa.

A i vi ste bili Goti takođe u vreme kad ste bili rvatski cvetići al' sa neizmernom ljubavlju spram Muhameda , a danas ste Iliri poreklom , ali ima još onih koji tvrde da ste Goti. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:26 

joe enter je napisao/la:
takodakle je napisao/la:

Ustaše nisu bili Sloveni i oni su se odrekli slovenstva i bili su Goti poreklom, takva je ustaška ideologija bila , pa shodno sa time su pokušali istrebiti Srbe kao nižu rasu jer fašistička ideologija kaže da su upravo Sloveni niža rasa.

A i vi ste bili Goti takođe u vreme kad ste bili rvatski cvetići al' sa neizmernom ljubavlju spram Muhameda , a danas ste Iliri poreklom , ali ima još onih koji tvrde da ste Goti. :zubati

Ruku na srce slabo ja slavenskih gena vidim medju Srbima...Slaven je, zna se kakav..plav...onaj ideal sto je Hitler capio za svoju arijevsku rasu. NEma takvih kod nas mnogo.

A Muhamed, dobar coek...jes vidio sta sam uradi?! Rijetko se to desava..mislim ono..imas i danas ljudi s mocnim idejama, ko naj zidov Zuckerberg, ali ipak nije to isto.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:34 

takodakle je napisao/la:
Ruku na srce slabo ja slavenskih gena vidim medju Srbima...Slaven je, zna se kakav..plav...onaj ideal sto je Hitler capio za svoju arijevsku rasu. NEma takvih kod nas mnogo.

A Muhamed, dobar coek...jes vidio sta sam uradi?! Rijetko se to desava..mislim ono..imas i danas ljudi s mocnim idejama, ko naj zidov Zuckerberg, ali ipak nije to isto.

Ti osim što si ponosni Muslimani i što te ne boli turski vakat ujedno jako i neobrazovan.

Biti Sloven je isključivo jezičko-kulturna kategorija i ništa više , nema tu ni genetike niti plave i riđe brade.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:46 

joe enter je napisao/la:
takodakle je napisao/la:

Biti Sloven je isključivo jezičko-kulturna kategorija i ništa više , nema tu ni genetike niti plave i riđe brade.

A jel? Vidis ja mislio to ima nesto s krvi u venama i tom spikom. :zubati

Citat:
Ti osim što si ponosni Muslimani i što te ne boli turski vakat ujedno jako i neobrazovan.

Uskoro Phd...od mene dosta. :evotigana A Turci, moram priznati, tek u zadnje vrijeme jer se inace nisam nikad nesto palio na te tamnopute, ali polako i sigurno otkrivam i te vode...i moram priznati..haos kako ti te ribe bukvalno oderu kozu s ledja. :klanjam

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 17:54 

Ovi muslimani su stvarno talenti, i od Entera naprave srpskog nacionalistu.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 21:38 

takodakle je napisao/la:

Da, iznijeces stvari s kojima se ne slazes. Ovdje je mit koji je nastao zahvaljujuci SPC-u itekako bitan jer se ponavlja evo u maltene svakom postu koji postave srpski forumasi.

Svaki -izam nosi u sebi ponesto dobro, pa tako nacionalizam, kao i fasizam, komunizam, itd., ali to ne znaci da covjek treba biti nacionalista, fasista ili komunista. Nacionalizam je odigrao svoje u rusenju velikih imperija ali ostati u 21. vijeku nacionalista moze samo duboko iskompleksirana ili nepismena osoba.

Istina. Sasvim dovoljno. Zasto furati kosovski mit, Brankovice i pizdarije, izdaje brace, i slicno, kao historijske cinjenice...nema razloga.

Zbog toga trebamo jacati evropsku ideju koja je sama po sebi nesto vrlo lijepo i pozitivno.

Opet ti o nekakvim mitovima :rolleyes

Razdvoj nacionalnu epiku i mitologiju od istorijskih cinjenica...

Cinjenica je da je postojala Kosovska bitka, da su se tu sudarili nadiruci Turci, sa srpsko-hriscanskom koalicijom koju je predvodio knez Lazar, a u kojoj su bili i drugi narodi, kralj Tvrtko je poslao Vlatka, bili su cak neki i Hrvati... to ne moze biti mit, to je jedina bitka u kojoj je ubijen turski sultan... brojnost vojske je bila proprocionalno veca nego npr bitka kod Staljingrada, vise desetina hiljada vojnika sa obe strane je jurnulo jedni na druge... Srbi su desetkovani, a Turci toliko osteceni da su morali da se vrate u Aziju...

Nije to jedini sukob Srba i Turaka... jos car Dusan se 40 godina ranije rvao sa njima, pa bitka na Marici, Plocniku...niz manjih okrsaja... posle su Srbi i Turci zajedno ratovali protiv Mongola, i na Nikopolju, pa je Stefan Lazarevic opet bio u sukobu sa Turcima, pa loza Brankovica... znaci sukobi sa Turcima su se odigravali u rasponu od 110 godina, dok konacno nisu slomili zadnju srpsku drzavu podno Smedereva, a malo kasnije i Bosnu...

Oni koji jako malo znaju o tome misle da je sve zavrseno na Kosovu... nije, niti se slavi poraz tamo... porazeni su i jedni i drugi, Srbi vise, jer su izgubili potencijal da okupe veliku vojsku... zato je to dobilo mitoloske proporcije, trebalo je narodu koji je utamnicen sledecih 400 godina dati veru i nadu, zato se kosovski junaci uzdizu u nebesa... nista cudno, naveo sam ti primer Jevreja i Amerikanaca, mogli bi cega sve ima u grckoj, skandinavskoj, germanskoj mitologiji... jako slicni motivi...

Mozemo mrcvariti rec nacionalizam, cereciti taj pojam do svakog slova... taj pojam nije jednodimenzionalan, postoje pozitivni derivati kao sto je patriotizam i rodoljublje, i negativni kao sto je sovinizam, ksenofobija... ja sam srpski patriota, volim svoju zemlju, svoj narod, svoju kulturu...ali to ne koristim kao motiv da mrzim sve okolo... evropska ideja moze, ali samo ako postuje svaku naciju i njenu osobenost, a ne ako tezi da rastopi svaku nacionalnu kulturu, i da budemo blejece ovce potrosackog drustva bez ikakvog mirisa i ukusa...

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 22:29 

takodakle je napisao/la:

Ne postoje slovenski geni, Sloveni su lingvistička porodica.

Ništa nisu Južni Sloveni manje Sloveni od Čeha i Poljaka (koji su se miješali sa Germanima) ili Rusa (svi sjeverno od Moskve su uglavnom ugro-finskog porijekla).

Naravno da kod nas nema mnogo baltida ili nordida kada ogromna većina stanovništva Balkana tu živi hiljadama godina i pripada dinarskom i mediteranskom (pontid) fenotipu. Time ujedno i pada teorija da su Turci promjenili genetsku sliku Balkana kako neki tvrde. Suprotno - Turci su izgubili svoj srednjoazijski mongoloidni izgled miješajući se sa autohtonim stanovništvom Anadolije i Balkana.

slika

Citat:
(8) Dinarics: A tall, brachycephalic type of intermediate pigmentation, usually planoccipital, and showing the facial and nasal prominence of Near Eastern peoples. The basic population of the whole Dinaric-Alpine highlands from Switzerland to Epirus, also in the Carpathians and Caucasus, as well as Syria and Asia Minor. Apparently a brachycephalized blend in which Atlanto-Mediterranean and Cappadocian strains are important, with Alpine acting as the brachycephalizing agent in mixture. Borreby and Corded elements, also Nordic, appear to be involved in some regions.

http://www.theapricity.com/snpa/chapter-VIII6.htm

slika

slika

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 22:57 

joe enter je napisao/la:
takodakle je napisao/la:

Ako smo nastali od Srba i Hrvata ni pet ni šes' mi smo Iranci.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 22:59 

BBC je napisao/la:

Jok ovo je dokaz da Srbin bio ateist ili pravoslavac uvijek ima u sebi iskonsko svetosavlje.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 23:06 

To je dokaz da ste vi krkani pa čudno utječete na ljude.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 23:09 

BBC je napisao/la:
To je dokaz da ste vi krkani pa čudno utječete na ljude.

Ćuti bre proglasiće te čovek za pokatolčenog Srbina.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 23:16 

korrisnik je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Jok ovo je dokaz da Srbin bio ateist ili pravoslavac uvijek ima u sebi iskonsko svetosavlje.

Pa bit će da je isti slučaj i kod Bošnjaka ateista plus što je još i majčica Turska tu negdje ispod srca. Vjerojatno se i Hrvati ateisti ne mogu skroz odreći vjerskih tradicija kao što je kićenje bora i slavljenje Božića.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2014, 16:28 

Mogu tu Ahdnamu sebi u guzicu nabiti.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2014, 19:20 

Da je taj papir išta vrijedio, nebi bilo nasilne islamizacije, prognanstava, ugušavanja vjerskih sloboda, rušenja stotina crkava i nekoliko samostana, zabrana gradnje novih skoro 400 godina. Da nije bilo Tanzimatskih reformi od 30tih g. 19 st., kojem su se Muslimani itekako opirale, sve bi isto ostalo do dolaska AU monarhije. Tako da je taj, prepisani dokument, bez ikakvog značaja, jer ga se nitko od porobljivača nije pridržavao. Slično, bar donekle, bi bilo kad bi sada "slavili" desetine kojekavih ratnih pisano-dogovorenih primirja u 90tim godinama, između sukobljenih strana, koja su vrijedila katkad i manje od 24 sata. Nikome pametnom to nije ni nakraj pameti. Čemu uzdizanje nečeg što se u praksi nije dokazalo?

Vrh

PostPostano: 30 svi 2014, 19:23 

Ma daj o čemu se tu priča. Bilo koji Muslimani je mogao ubiti kršćanina da uopće ne odgovara. Nikakav zakon nije štitio kršćane.
Standardna glupost, "opsovao muhameda".

Vrh

PostPostano: 30 svi 2014, 20:19 

BBC je napisao/la:
Ma daj o čemu se tu priča. Bilo koji Muslimani je mogao ubiti kršćanina da uopće ne odgovara. Nikakav zakon nije štitio kršćane.

Sto put je bilo bolje nego muslimanima u nekom kršćanskom carstvu. Ili "vješticama" u kršćanskom carstvu.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2014, 20:19 

BBC je napisao/la:

Sto put je bilo bolje nego muslimanima u nekom kršćanskom carstvu. Ili "vješticama" u kršćanskom carstvu.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2014, 20:28 

Bosna je bila kršćansko carstvo dok Osmalije nisu došli.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2014, 21:06 

BBC je napisao/la:
Mogu tu Ahdnamu sebi u guzicu nabiti.

Nezahvalan si zaista. Da Nije bilo tog Toleranzpatenta ti bi sad pö Forumu frfljo ko gradiscanski "hrvat"

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1617 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 65  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Clint Eastwood, skafiskafnjak i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: