HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 sij 2025, 10:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1617 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 06 pro 2022, 11:48 

krstjanin je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
Eto u nečemu se slažemo, da nije izvorno bosansko nego je stiglo iz Dalmacije. Ti ih nazivaš glagoljašima, ja patarenima. I povjesničari su isto tako podijeljeni. Što se tiče arijanizma to je potpuna glupost, jednostavno ni vremenski ni bilo kako drugo poveziva s djelovanjem CB. Evo iz knjige Povijest Vatikana, dokaz da su se krstili-Na pitanje Bartola de Alverna,
vikara bosanskih franjevaca, smiju li krštavanje povjeriti »svećenicima ovih
krajeva koji žele slijediti naš (tj. rimski) obred krštenja, ali su neuki i nekanonski
ređeni«, Grgur XI. godine 1373. odgovara: »Držimo da spomenuta braća
(franjevci) mogu dopustiti da ovi neuki svećenici krste, ali pod uvjetom da tu ne
bude nikakva dogovora naopake volje«. Vezano za stećke, čak je i pokojni Dubravko Lovrenović ornamente sa stećaka povezao sa tadašnjom kršćanskom Europom. Sad nemam vremena, potražit ću taj rad i postaviti.

Pa vidis u toj dozvoli nema nista cudno. Samo se govori o "drukcijem" krstenju, a svi ti heretici o kojima govorimo nisu priznavali krstenje vodom.
Dakle da je rijec o krstenju knjigom, a ne vodom naravno da ga nebi priznao.
Druga stvar ovdje se vidi vazna stvar "ali su neuki i nekanonski ređeni"
Neuk latinskim svecenicima ne znaci neuk u smislu neukosti vec u smislu nepoznavanja latinskog. Od latina se takav opis uvjek primjenjivao na glagoljase
Pa nisam ni rekla da ima nešto čudno, nego da to obara tezu da se pripadnici Crkve Bosanske nisu krstili, da se nisu krstili ne bi im papa dao dozvolu da mogu krstiti mada nisu kanonski ređeni. Našla sam na hrv. enciklopediji, ne stavljaju znak jednakosti između patarena i bogumila. Za bogumile-Kao tzv. bugarski red, utječu na razvoj sljedbi umjerenog dualizma u sjevernoj Italiji i u južnoj Francuskoj (→ albigenzi; katari). Širenje osobitoga kršćanskog učenja u Bosni, međutim, ima vlastite tokove i značenja. (→ crkva bosanska) Kao tzv. bugarski red, utječu na razvoj sljedbi umjerenog dualizma u sjevernoj Italiji i u južnoj Francuskoj (→ albigenzi; katari). Širenje osobitoga kršćanskog učenja u Bosni, međutim, ima vlastite tokove i značenja. (→ crkva bosanska) a za Crkvu Bosansku piše ovo-Crkva bosanska (crkva bosansko-humskih krstjana, patareni), https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=12741 Da skratim, sljedbenici Crkve Bosanske su bili kršćanska crkva, priznavali su krštenje, Novi Zavjet, mise zadušnice i s bogumilima nemaju veze. Kako su se nazivali, o tome još povjesničari lome koplja tako da tu završavam priču s tim jesu li bili patareni ili glagoljaši. Tražeći Dubravkov rad o stećcima naišla sam na jedan njegov osvrt o Muhamedu Filipoviću, ako ti se da pročitaj, argumentirano je srušio mit o bogumilima i pričama o tolerantnosti Osmanlija. Na jednu zanimljivost sam naišla, piše da je za vrijeme Osmanlija hrvatsko i srpsko ime bilo zabranjeno. Znaš li ešto više o tome? Evo jedan citat iz teksta, drago mi je da je on, jer ga nitko ne može prozvati da je hrvatski nacionalista ili nešto slično-Poznati povijesni izvori kršćanske i osmanske (islamske) provenijencije o osmanskom osvojenju Bosne 1463. ne govore u prilog Filipovićevoj tezi121, naprotiv oni bilježe da su i pripadnici Crkve
bosanske, poput Gosta Radina i 50-60 njegovih sljedbenika, bježali ispred Osmanlija i utočište najprije našli u
Dubrovniku, odakle su se marta 1466. nastojali prebaciti
na mletački teritorij.122 Odnedavno se zna da je svoje posljednje počivalište Gost Radin početkom 1467. godine našao u franjevačkoj crkvi sv. Nikole u Stonu.123 N https://www.hercegbosna.org/dokumenti_u ... odzsB6V8p8

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 11:51 

Zalutala, jel moze jedno pitanjce abseits ovih istorijskih diskusija? :)

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 11:59 

Dobro budimo realni Filipovic je mitoman koji beskrupulozno i bezobrazno manipulira svime i svaceme u svrhu mitomanije i Lovrenovic ga ovdje po skolski ubija u pojam kao klinca koji nije procitao lektiru, a pise sastav

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 12:09 

Haram je napisao/la:
Ne mogu da vjerujem da jos postoje ljudi kojima se ove rasprave oko prirode CB nisu popele na vrh kurca. Najzahtijevnije diskusije ali u biti beskorisne i besmislene.

Zasto besmislene? Pa kad jedan FINE nije mogao da dodje do definitivnog i finalnog zakljucka (veli: postoje validni razlozi da se obadvije teorije - bogumilska i ova o KC koja je "oshla u helac"), iako ga Malcolm vise puta citira izvlaceci iz njegovih istrazivanja poprilicno jednostran rezime, onda je valjda jasno da to nema smisla. Jednostavno smo i tad bili civilizacijska *** tako da i nije bilo bogzna pismenih izvora, a i ono sto je bilo je prekrilo preko 400 godina osmanske vladavine. Jednostavno nije interesovalo nikog.

Bilo bi lijepo kada bi se mogli vratiti u to vrijeme i saznati ono sto zelimo da saznamo. Ali kao sto znamo, baba nema muda, jer da ima...znate vec. Do tad ostaju Bosnjacima i Hrvatima, ali i Srbima (imaju i oni ko fol nekakvo lipsalo magarce za tu utrku), da zastupaju one teorije koje im se najbolje uklapaju u izromantizovani plemenski narativ.
Pišeš gluposti. Nije tada Bosna bila bez pismenih izvora, nego su arhivi uništeni. Kćeri bosanskog bana su bile hrvatsko-ugarska i poljska kraljica, Kotromanić je dogovarao brak s Sforzama. Pročitaj malo o arheološkim istraživanjima na Bobovcu, pogledaj npr. srednjovjekovne ostatke u Jajcu itd., itd. Misliš da je netko tko je bio u rodbinskim vezama s Anžuvincima i drugim plemstvom tog doba bio potpuno nepismen i da nije imao pismene ljude oko sebe, naravno u skladu s dobi o kojoj govorimo. Koliko je toga samo uništeno i ostalo u tragovima. Fra Jako Baltić piše o gradini blizu Guče Gore, 19. stoljeće, našli srebrni pribor za jelo. Zbilja misliš da netko tko je koristio srebrni pribor za jelo nije bio pismen ili nije imao pismene ljude oko sebe?

Privitak/ci:
Opaska: fra Jako Baltić
313276975_534920638466011_365306313270426766_n.png
313276975_534920638466011_365306313270426766_n.png [ 49.4 KiB | Pogledano 1382 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 12:13 

zalutala je napisao/la:
Haram je napisao/la:
Ne mogu da vjerujem da jos postoje ljudi kojima se ove rasprave oko prirode CB nisu popele na vrh kurca. Najzahtijevnije diskusije ali u biti beskorisne i besmislene.

Zasto besmislene? Pa kad jedan FINE nije mogao da dodje do definitivnog i finalnog zakljucka (veli: postoje validni razlozi da se obadvije teorije - bogumilska i ova o KC koja je "oshla u helac"), iako ga Malcolm vise puta citira izvlaceci iz njegovih istrazivanja poprilicno jednostran rezime, onda je valjda jasno da to nema smisla. Jednostavno smo i tad bili civilizacijska *** tako da i nije bilo bogzna pismenih izvora, a i ono sto je bilo je prekrilo preko 400 godina osmanske vladavine. Jednostavno nije interesovalo nikog.

Bilo bi lijepo kada bi se mogli vratiti u to vrijeme i saznati ono sto zelimo da saznamo. Ali kao sto znamo, baba nema muda, jer da ima...znate vec. Do tad ostaju Bosnjacima i Hrvatima, ali i Srbima (imaju i oni ko fol nekakvo lipsalo magarce za tu utrku), da zastupaju one teorije koje im se najbolje uklapaju u izromantizovani plemenski narativ.
Pišeš gluposti. Nije tada Bosna bila bez pismenih izvora, nego su arhivi uništeni. Kćeri bosanskog bana su bile hrvatsko-ugarska i poljska kraljica, Kotromanić je dogovarao brak s Sforzama. Pročitaj malo o arheološkim istraživanjima na Bobovcu, pogledaj npr. srednjovjekovne ostatke u Jajcu itd., itd. Misliš da je netko tko je bio u rodbinskim vezama s Anžuvincima i drugim plemstvom tog doba bio potpuno nepismen i da nije imao pismene ljude oko sebe, naravno u skladu s dobi o kojoj govorimo. Koliko je toga samo uništeno i ostalo u tragovima. Fra Jako Baltić piše o gradini blizu Guče Gore, 19. stoljeće, našli srebrni pribor za jelo. Zbilja misliš da netko tko je koristio srebrni pribor za jelo nije bio pismen ili nije imao pismene ljude oko sebe?

Pa rekao sam da je i ono sto je bilo unisteno, dusice. Ali takodjer ne mozes poricati cinjenicu da smo i tad bili periferija. Nama kula jedna ko da je Manhattn. A kad prolazis alpskim koridorom od BRD prema Italiji svakih 10 km zamak, kula, dvorac, tvrdjava..

De bolan. Postedi me tih sranja mi bili neko i nesta.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 12:17 

Haram je napisao/la:
Ih šprehe niht Dojč :zubati

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 12:22 

krstjanin je napisao/la:
Dobro budimo realni Filipovic je mitoman koji beskrupulozno i bezobrazno manipulira svime i svaceme u svrhu mitomanije i Lovrenovic ga ovdje po skolski ubija u pojam kao klinca koji nije procitao lektiru, a pise sastav

Što je najbolje argumentirano navodi da je Filipović 30-40 godina prije tvrdio da su bogumili mit. Nego znaš li više, ako si pročitao taj dio, o tome da je hrvatsko i srpsko ime za vrijeme Osmanlija bilo zabranjeno? Lovrenović to piše.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 12:27 

zalutala je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Što je najbolje argumentirano navodi da je Filipović 30-40 godina prije tvrdio da su bogumili mit. Nego znaš li više, ako si pročitao taj dio, o tome da je hrvatsko i srpsko ime za vrijeme Osmanlija bilo zabranjeno? Lovrenović to piše.

Pa budimo relani bilo ne bilo zabranjeno. Zar netko ocekuje da ce taj narod koji je sveden na status zivotinje biti narodno ili nacionalno osvjesten?
Upravo sam zato i napomenuo Jukica koji pokusaje stvarati naciju na takvim glupostima tipa ljudi u Bosni nisu imali poveznicu sa Hrvatskim imenom. Nisu ni sa Bosnjackim. Znali su toliko da se vjerom razlikuju od turaka i to im je bila i nacionalna i religijska odrednica

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 12:33 

zalutala je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Vidi se. :D Ali ne smeta valjda jedan opsteprihvacen germanizam. :)

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 12:52 

krstjanin je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Pa budimo relani bilo ne bilo zabranjeno. Zar netko ocekuje da ce taj narod koji je sveden na status zivotinje biti narodno ili nacionalno osvjesten?
Upravo sam zato i napomenuo Jukica koji pokusaje stvarati naciju na takvim glupostima tipa ljudi u Bosni nisu imali poveznicu sa Hrvatskim imenom. Nisu ni sa Bosnjackim. Znali su toliko da se vjerom razlikuju od turaka i to im je bila i nacionalna i religijska odrednica
Bilo bi naivno to i očekivati. Pitala sam zato što sam prvi put naišla na takav podatak. Što se tiče Jukića, bio je dijete svog vremena, u vrijeme narodnih preporoda bilo je različitih strujanja ne samo u tadašnjem Bosanskom sandžaku nego i u drugim zemljama. Negdje sam pročitala da su ga njegova subraća franjevci kritizirali zbog suradnje s Omer pašom Latasom, govorili su da je naivan što mu vjeruje. U Zemlopisu i poviestnici Bosne ne spori dolazak Hrvata u Bosnu, ne spori Tursku Hrvatsku, Jajce naziva hrvatskom županijom itd., itd. ne mogu se svega sjetiti. Koliko me sjećanje služi od onog što sam pročitala u toj knjizi, da sam na mjestu Bošnjaka nikad njega ne bih uzimala za dokaz o Bošnjacima tri vjere. Ne samo zbog ovog što sam navela, nego zbog xy drugih stvari.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 12:58 

zalutala je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Bilo bi naivno to i očekivati. Pitala sam zato što sam prvi put naišla na takav podatak. Što se tiče Jukića, bio je dijete svog vremena, u vrijeme narodnih preporoda bilo je različitih strujanja ne samo u tadašnjem Bosanskom sandžaku nego i u drugim zemljama. Negdje sam pročitala da su ga njegova subraća franjevci kritizirali zbog suradnje s Omer pašom Latasom, govorili su da je naivan što mu vjeruje. U Zemlopisu i poviestnici Bosne ne spori dolazak Hrvata u Bosnu, ne spori Tursku Hrvatsku, Jajce naziva hrvatskom županijom itd., itd. ne mogu se svega sjetiti. Koliko me sjećanje služi od onog što sam pročitala u toj knjizi, da sam na mjestu Bošnjaka nikad njega ne bih uzimala za dokaz o Bošnjacima tri vjere. Ne samo zbog ovog što sam navela, nego zbog xy drugih stvari.

Nisam ni ja procitao ali bih mogao potraziti.
Da, medjutim Bonsjacima je upravo on prvi i osnovni "dokaz"

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 12:59 

Haram je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Das gefelt mir niht. Ih šprehe nur hsb :zubati

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 13:05 

krstjanin je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Nisam ni ja procitao ali bih mogao potraziti.
Da, medjutim Bonsjacima je upravo on prvi i osnovni "dokaz"
Zato što izvlače citate koji im odgovaraju. Pročitaj cijelu knjigu pa ćeš se uvjeriti da im on najmanje odgovara. Evo na brzinu sam na net-u našla jedan citat koji Bošnjacima kao "temeljnom" narodu ne ide u prilog, piše o roblju, i izbjeglicama iz oslobođenih ugarskih zemalja koje su u Bosnu došle- “Poslie niekoliko godinah dođe na Bosnu za Begler-bega Usren-beg carski zet, koji zovne svu gospodu bosansku, da donesu stare svoje povelje, da im ih potverdi, koje on imajući u rukama, baci na vatru a gospodu svu izsieče, samo ostadoše oni koji zakon primise turski; Ovi Usren-beg umrie u Sarajevu god. 1545. Druga pak gospoda, koja se nisu dala prevariti, pobiegla su u niemačke i mletačke deržave, od kojih nieke i sada živu. Iz početka po svoj prilici samo su se gospoda turčila za uzderžati svoja imanja, al kasnie ciela sela i obćine pređoše na turski zakon, tomu je uzrok, sto Turci svetjenikah nisu terpili, da kristjani imaju, a oni na protiv obratjali su na svoj zakon i obratjaju sve do današnjega dana; oni ovim načmom, pervo čine sevap — dielo kriepostno — drugo iz političke sverhe, jer što ih god više lašnje Vlahu mogu zapoviedati, nit će se Vlah izpod njih moći izkopati — i zaisto Muhamedov zakon primljen je, s velikom našom nesrećom, gotovo od većeg diela naroda; ovi novi zakon. osigurao im je imanjstva i bogatsva, oslobodio od harača i svakog danka, dopuštao svako dielo griešno i naslađenje tielesno, bez truda i radnje mogli su gospodstvo provoditi; osim toga mnogo roblje dovodili su iz niemačkih i mletackih deržažvah, koje bi oni ovdie izturčili, kasnie pak kad su ugarske i ostale zemlje od Turakah preotete, svi Turci i Muslimani doselili su se u Bosnu, tako da Bosna gotovo mogla se je turska zemlja zvati, premda su ilirski govorili svi.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 13:37 

zalutala je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Das gefelt mir niht. Ih šprehe nur hsb :zubati

BHS i Deutsch vo Vuku. :) A voli historiju. Pravo osvjezenje za ovaj forum!

..pratim. :)

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 15:55 

Citat:
i zaisto Muhamedov zakon primljen je, s velikom našom nesrećom, gotovo od većeg diela naroda; ovi novi zakon. osigurao im je imanjstva i bogatsva, oslobodio od harača i svakog danka, dopuštao svako dielo griešno i naslađenje tielesno, bez truda i radnje mogli su gospodstvo provoditi

Eto meni novog potlisa

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 17:02 

Pocetna tacka za diskusiju o bogumilima trebala bi biti cinjenica da su bogumili vjerski termin i ne pokazuju etnicku pripadnost.
Skladno tome, neophodno bi bilo utvrditi kome etnicki pripadaju bogumili, koje su nacionalnosti, mada je to tesko jer nisu ni postojali osim na nivou statisticke greske.
Za CB se bez ikakve dileme zna da su bili hriscanska crkva koja je slijedila pravoslavne kanonske norme. Tu se nema sta diskutovati.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 17:18 

=)) ni Srbi u to vrijeme nisu bili pravoslavni vec polagali racune rimskom papi, a kamoli CB

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 18:14 

Haram je napisao/la:
A sta tacno je stvarnost? Sta je realno a sta ne? Otkud ti znas, otkud si ono BAS SIGURAN da je svijet oko tebe realan a da nisi mozda u nekoj bozjoj big brother live show? Matriks? Pogledaj u nebo po noci, zagledaj se u zvijezde i zapitaj gdje je kraj svemu tome i postoji li kraj uopste. Doci ces do zakljucka da do zakljucka ne mozes doci tako da je sve moguce. Cak i paralelne stvarnosti. Znas ono Ajnstajn, relativitet itd..

realno je da se ljudi vole grupirati i da su te grupe onda obilježene i kulturni osobitostima, što je posljedica samog grupiranja. napad na identitet je uvijek i napad na samu grupu i njene pripadnike. bili to Židovi u Aušvicu ili muslimani u Srebrenici. To je uvijek uvod u nasilje nad ŽIVIM LJUDIMA.

Haram je napisao/la:
Uvijek su najljepse ideje najromanticnije.

i najubilačkije isto

Haram je napisao/la:
Poredis nadidentitet sa substratima tipa Hrvati. Biti Jugosloven ne negira ni Srbe, ni Hrvate, ni Bosnjake itd.. dok biti Hrvat itekako. Jugoslovenski narod ne iskljucuje plemenske identitete i zajednice ali ih ne natura kao non-plus-ultra-fasizme koji ne trpe barem malo drugacijeg pored sebe. Zato, i ne samo zato, je jugoslovenski identitet civilizacijski superioran u odnosu na plemenske identitete.

Ili da nacrtam: Ja volim Jugoslaviju, ali volim i Bosnu, pa me to ne smeta da nesto manje volim i Hrvatsku i Sloveniju i Srbiju itd.

to je stvar perspektive. Hrvatstvo je nadidentitet iz perspektive Slavonaca, Dalmatinaca, Istrana, Ličana...Jugoslavenstov je podidentitet iz perspektive Slavenstva. Ti si jednostavno stao na granicama koje tebi pašu, ja na onima koje meni pašu. Hrvatstvo nije puno uže od Jugoslavestva, Hrvatstvo je u svojoj najširoj fazi zapadno Jugoslavenstvo, isključuje samo Srbijance i Makedonce. Vidiš kako smo inkluzivni.

Jugoslavizam u organskoj varijanti negira Hrvate, Srbe itd... u smislu u kojem Hrvatstvo negira Šokce ili Bunjevce kao etniju. Ne negira ih kao podidentitet.
Jugoslavizam u socijalističkoj formi istina nije negirao Hrvate, Srbe, Muslimane itd...ali je svejedno ostao instrument supremacije. Kao i europejstvo danas i većina nadidentiteta tog tipa..to su uvijek instrumenti kojima veći i jači podjarmljuju manje i slabe.

Nema tu ništa superiorno, obični instrument nečije prevlasti nad nekim

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 18:18 

bezimeni12 je napisao/la:
Za CB se bez ikakve dileme zna da su bili hriscanska crkva koja je slijedila pravoslavne kanonske norme. Tu se nema sta diskutovati.

pravoslavne ili katoličke, teško je reći, nisu baš odstupali.

Na Bilinom polju negiraju svoju herezu pred papinskim legatima, jer je Bosna, kao dio rimske Dalmacije, u crkvenom smislu pripadala rimskoj iurisdikciji.

Sama bosanska biskupija je nastala kao dio splitske metropolije, dakle latinske.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 19:07 

divizija je napisao/la:

pravoslavne ili katoličke, teško je reći, nisu baš odstupali.

Na Bilinom polju negiraju svoju herezu pred papinskim legatima, jer je Bosna, kao dio rimske Dalmacije, u crkvenom smislu pripadala rimskoj iurisdikciji.

Sama bosanska biskupija je nastala kao dio splitske metropolije, dakle latinske.

Nadam se da se slazes da u procjeni toga dijela je najbitnije koristiti izvore prvog reda, sacuvane dokumente CB, kao npr. Hvalov rukopis, Kopitarovo jevandjelje... koje su oni koristili u svojim obredima.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2022, 22:08 

Nadam se da se slazes da u procjeni toga dijela je najbitnije koristiti izvore prvog reda, sacuvane dokumente CB, kao npr. Hvalov rukopis, Kopitarovo jevandjelje... koje su oni koristili u svojim obredima.

pa tu nema nikakvog odstupanja od katolicizma.

s druge strane, nema ni nekog velikog odstupanja između katolciizma i pravoslavlja, pogotovo tada.

to je prije svega pitanje iurisdikcije. Tko je podređen Rimu, a tko Carigradu i njegovim izdancima

Vrh

PostPostano: 07 pro 2022, 02:11 

divizija je napisao/la:

pa tu nema nikakvog odstupanja od katolicizma.

s druge strane, nema ni nekog velikog odstupanja između katolciizma i pravoslavlja, pogotovo tada.

to je prije svega pitanje iurisdikcije. Tko je podređen Rimu, a tko Carigradu i njegovim izdancima

Otprilike to je to na makro nivou.
Ovdje pokusavaju tvrditi neke stvari ne poznavajuci situaciju na mikro nivou. Npr.

U Hvalovom Rukopisu se poslije 150 Davidovih psalama nalaze i devet pjesama (zapisano na staroslovenskom jeziku, ćirilicom) - pesan moisiova va ishodi sinova izraileva, pesan moisiova o vatorima zakoni, molitva anne, pesan proroka abakouma, pesan isaie proroka, pesan ionani proroka, pesan treh otrok ananie, azarie i misail, pesan svetie bogorodice.

Ovih devet pjesama dodanih "psaltiru" dodaju se i danas "psaltirima" u pravoslavnoj crkvi. Po ovim pjesmama sastavljen je tzv kanon jutrenja (katavasija), po redu kako je propisan po crkvenom ustavu pravoslavne crkve. Takav kanon jutrenja ima samo i jedino obred pravoslavne crkve.

Takodje, u istom, najkompletnije ocuvanom izvoru prvog reda za CB, koriste se ”zacelo” i ”kon’c” , sto se koristilo i jos uvijek se koristi samo i jedino u obredu pravoslavne crkve.
Komentarisuci te stvari Franjo Racki, tvorac pojma bogumili kaze:
Citat:
”Red posladica nije, kako se odavle vidi, onakav u nasem rukopisu, kakav je u vulgati, vec kakav je u grckih kodeksih.”

Jaroslav Sidak
Citat:
Jaroslav Sidak kaze za bosanska jevandjelja ovako: ”ne razlikuju se ni u prevodu od slovenskog pisma svetoga, bivsega u porabi kod Slovena iztocne crkve”

Citat:
V Jagic je za Kopitarevo jevandjelje rekao ovako: "Kad bi se moglo dokazati da je ovaj apostol bio u rukama bogumila, moralo bi se iz nasih biljezaka izvoditi da je crkvena sluzba bogumila bila ista sto u grckoj i slovenskoj pravoslavnoj crkvi.

Da ne sirim pricu dalje.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2022, 08:40 

Otprilike to je to na makro nivou.
Ovdje pokusavaju tvrditi neke stvari ne poznavajuci situaciju na mikro nivou. Npr.

U Hvalovom Rukopisu se poslije 150 Davidovih psalama nalaze i devet pjesama (zapisano na staroslovenskom jeziku, ćirilicom) - pesan moisiova va ishodi sinova izraileva, pesan moisiova o vatorima zakoni, molitva anne, pesan proroka abakouma, pesan isaie proroka, pesan ionani proroka, pesan treh otrok ananie, azarie i misail, pesan svetie bogorodice.

Ovih devet pjesama dodanih "psaltiru" dodaju se i danas "psaltirima" u pravoslavnoj crkvi. Po ovim pjesmama sastavljen je tzv kanon jutrenja (katavasija), po redu kako je propisan po crkvenom ustavu pravoslavne crkve. Takav kanon jutrenja ima samo i jedino obred pravoslavne crkve.

Takodje, u istom, najkompletnije ocuvanom izvoru prvog reda za CB, koriste se ”zacelo” i ”kon’c” , sto se koristilo i jos uvijek se koristi samo i jedino u obredu pravoslavne crkve.
Komentarisuci te stvari Franjo Racki, tvorac pojma bogumili kaze:
Citat:
”Red posladica nije, kako se odavle vidi, onakav u nasem rukopisu, kakav je u vulgati, vec kakav je u grckih kodeksih.”

Jaroslav Sidak
Citat:
Jaroslav Sidak kaze za bosanska jevandjelja ovako: ”ne razlikuju se ni u prevodu od slovenskog pisma svetoga, bivsega u porabi kod Slovena iztocne crkve”

Citat:
V Jagic je za Kopitarevo jevandjelje rekao ovako: "Kad bi se moglo dokazati da je ovaj apostol bio u rukama bogumila, moralo bi se iz nasih biljezaka izvoditi da je crkvena sluzba bogumila bila ista sto u grckoj i slovenskoj pravoslavnoj crkvi.

Da ne sirim pricu dalje.

sve je ovo ok, samo to nije ništa neobično za katolicizam na našem prostoru, mi smo ovdje imali katolicizam pod utjecajem ćirilometodske tradicije, glagoljaške i crkvenoslavenske, koji nosi jaku bizantsku kulturološku notu. Prevlast latiniteta u KATOLIČKOJ Crkvi kod nas dolazi tek krajem srednjeg vijeka. Bar na našem prostoru, katolici su dugo nosili ne-latinska obilježja.

da ne idem tjerat mak na konac, danas bi to rekli grkokatolici, ili kako vi kažete unijati.

Naravno, CB je prije svega hijerarhijski, problem, odnosno izdvojena je od nadzora pravoslavnih patrijarha i mitropolita ili katoličkih nadbiskupa. kulturološki vuče na istočno kršćanstvo, no ovdje je sve vuklo na istočn kršćanstvo, uključujući i katolike.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2022, 08:41 

Hvalov zbornik je tipican primjer glagoljaske knjige. Pisao ga je krstjanin Hval, najvjerojatnije u Hrvojevoj rezidenciji u Omišu. Poput drugih slavnih rukopisa bosanske crkve (Nikoljsko evanđelje, Srećkovićevo evanđelje, Radosavov zbornik, ...) temeljen je na hrvatskoj glagoljici, tj. prepisan je s glagoljskoga predloška na zapadnoštokavski ikavski jezik (glagoljska slova se mogu naći na dva mjesta)

Vrh

PostPostano: 07 pro 2022, 10:58 

Te pjesme odnosno kantike koje ti spominjes kao izricito "pravoslavne" posjeduje svaki glagoljaski psaltir nekad vise nekad manje
Kirinov psaltir ih ima 20 (1359 g.), Friscicev ih ima 5 (1463 g.) itd.

Uopce u to vrijeme pricati o pravoslavnim kanonima je smijesno. Ovdje mozemo pisati o rimskim, bizantskim i glagoljaskim (rimsko-slavenskim). A svi pisani dokumenti CB pripadaju upravo tome glagoljaskom krugu

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1617 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: